#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/02/2011 22:57
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εκείνο το περίφημο "Πρώτα ο Μαθητής" τι έγινε;
Το  ΠΑΣΟΚ - ΔΝΤ καταργεί σχολεία σε όλη την Ελλάδα

Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ΔΝΤ και το Υπουργείο Παιδείας σχεδιάζουν συγχωνεύσεις σχολείων σε όλη την Ελλάδα, μαζικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών και ελαχιστοποίηση των προσλήψεων, την στιγμή που πριν από μόλις ένα χρόνο ο πρωθυπουργός υπόσχονταν αύξηση των δαπανών για την παιδεία, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

 

Έχουν προχωρήσει οι προετοιμασίες στην περιοχή μας των υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Παιδείας για την υλοποίηση σχεδίου εκτεταμένων συγχωνεύσεων δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων με στόχο δήθεν τη μείωση του κόστους λειτουργίας.Είναι τραγικό και εξοργίζει το γεγονός ότι αντιμετωπίζονται με κερδοσκοπικά κριτήρια οι μαθητές, οι γονείς τους, οι οικογένειές τους. Αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ΔΝΤ ως μηχανήματα και όχι ως ανθρώπινες ψυχές.

 

Το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει πελώρια μείωση των κονδυλίων για τη σχολική εκπαίδευση (όλα τα στοιχεία μιλάνε για μια μείωση της τάξης 30% έως 50%) καθώς και ακόμη μεγαλύτερη μείωση διορισμών και προσλήψεων των εκπαιδευτικών τη χρονιά 2011-2012.

 

Οι προθέσεις του υπουργείου Παιδείας για μείωση με κάθε τρόπο του κόστους λειτουργίας των σχολείων έχει φανεί ήδη καθώς φέτος έγιναν οι λιγότεροι διορισμοί της τελευταίας δεκαετίας, καταργήθηκε ουσιαστικά η Πρόσθετη και η Ενισχυτική Διδασκαλία, αποψιλώθηκαν τα σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, οδηγήθηκαν σε κλείσιμο πολλά Αθλητικά Σχολεία.

 

Ήδη οι περιφερειακοί διευθυντές συγκαλούν συσκέψεις των διευθυντών εκπαίδευσης με θέμα το σχεδιασμό κατάργησης - συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων. Είναι φανερό πως εάν υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια τότε το σχολείο της γειτονιάς θα γίνει παρελθόν και χιλιάδες μαθητές, γονείς, οικογένειες  και εκπαιδευτικοί θα εξαναγκαστούν σε μετακινήσεις.

 

Στην περιοχή μας ετοιμάζονται να καταργήσουν – συγχωνεύσουν δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια. Το γυμνάσιο Καλυβίων να έρθει στο Αγρίνιο. Τα γυμνάσια Κάτω Μακρυνούς, Γαβαλούς, Ματαράγκας να γίνουν ένα, καθώς και τα λύκεια Γαβαλούς, Ματαράγκας. Τα γυμνάσια Καινουρίου και Παναιτωλίου να γίνουν ένα και οι μαθητές να πηγαινοέρχονται συνεχώς.

Θέλουν να καταργήσουν το γυμνάσιο Καμαρούλας, το γενικό λύκειο Παναιτωλίου, το ΕΠΑ. Λ Καινουρίου, το γυμνάσιο Αγ. Βλασίου και όλοι οι μαθητές να πηγαινοέρχονται καθημερινά σαν εμπορεύματα στο Αγρίνιο.Όλα αυτά χωρίς μέχρι στιγμή να έχουν ερωτηθεί οι άμεσα ενδιαφερόμενοι οι μαθητές, οι γονείς και οι τοπικές κοινωνίες γενικότερα, η ζωή και η οικογενειακή ηρεμία των οποίων θα ανατραπεί.

 

Η συγκέντρωση και η δημιουργία μεγάλων σχολείων στα κεντρικά μεγάλα  αστικά κέντρα κάθε άλλο παρά θετική είναι, καθώς θα έχει σαν αποτέλεσμα αρκετοί από τους κατοίκους της περιφέρειας του Αγρινίου να αναγκαστούν να μετακινηθούν στην πόλη του Αγρινίου για τα παιδιά τους, με αποτέλεσμα το μαρασμό των τοπικών κοινωνιών, ερήμωση και των τελευταίων χωριών.

 

Η επικινδυνότητα για ατυχήματα λόγω των καθημερινών μετακινήσεων 20-40 χιλιομέτρων στο άθλιο οδικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής του Αγρινίου είναι φανερή.

 

Η μεγάλη απώλεια χρόνου των μαθητών 1-2 ώρες καθημερινά είναι δεδομένο ότι θα τους επηρεάσει αρνητικά στο σχολείο και στην ζωή τους γενικότερα.

 

Γενικότερα έχει αποδειχθεί ότι η παραβατικότητα και η εγκληματικότητα βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στα μεγάλα σχολικά συγκροτήματα, γιατί είναι δύσκολο να γίνει έλεγχος των μαθητών, και των κακοποιών στοιχείων που τριγυρίζουν το σχολείο, ενώ και οι μαθητές είναι πολύ μακριά από τα σπίτια τους και τις οικογένειές τους.

 

Μιλάμε ουσιαστικά και τυπικά για κατάργηση με αυστηρώς λογιστικά κριτήρια, του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα (όποιου είχε απομείνει)  της σχολικής εκπαίδευσης, των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών, των διορισμών και των προσλήψεων.

 

Πρώτο μέλημα της πολιτείας και του Υπ. Παιδείας πρέπει να είναι η ποιότητα στην εκπαίδευση και όχι το φθηνό σχολείο, το επικίνδυνο για την υγεία των μαθητών.

 

Αλήθεια το περίφημο εκείνο Πρώτα ο Μαθητής τι έγινε; Μήπως ήταν άλλο ένα ψέμα της κυβέρνησης του ΔΝΤ ΠΑΣΟΚ;

 

Ανδριόπουλος Ιωάννης M.Sc., Ph. D.

Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Αγρινίου

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ierofantis avatar
  ierofantis 26/02/2011 23:14:31

  "Μήπως ήταν άλλο ένα ψέμα της κυβέρνησης του ΔΝΤ ΠΑΣΟΚ;"

  Καλά τώρα το καταλάβατε εκεί στην Αιτωλία ότι πέφτει το δούλεμα του αιώνα;

  Δεν ξέρω αν θα σας βοηθήσει το σχόλιό μου, αλλά προσωπικά όταν βλέπω, ακούω ή διαβάζω δηλώσεις και ανακοινώσεις του θιάσου που θέλει να λέγεται κυβέρνηση, τους δίνω την ίδια βαρύτητα με το Μίκυ Μάους...

  Και είναι ατυχής η σύγκρισή μου, διότι προσβάλλω τα Μίκυ Μάους...!

 2. Παναγιώτης avatar
  Παναγιώτης 26/02/2011 23:36:26

  Το μόνο που νοιάζει την συγκεκριμένη υπουργό (αυτή που ζήτησε να γίνει η αγγλική δεύτερη επίσημη γλώσσα του κράτους) και την συγκεκριμένη κυβέρνση είναι η μείωση των δαπανών του δημοσίου καθαρά λογιστικά χωρίς την παραμικρή μελετη χωρίς το παραμικρό ενδοιασμό χωρίς την παραμικρή δεύτερη σκέψη. Σκέφτηκε άραγε η κ. Υπουργός πόσα παιδιά φτωχών οικογενειών θα σταματήσουν το σχολείο στην επαρχία?Και τι σημαίνει για το μέλλον αυτό?
  Υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής στην επαρχία,δημιουργία μια γεννιάς ακατάρτιστων ατόμων χωρίς να έχουν την δυνατότητα να ασχοληθούν με τίποτα άλλο πέρα των αγροτοκτηνοτροφικών ασχολίων που σημαίνει περιορισμένο εισόδημα συνήθως, δημιουργία μια γεννιάς νεόπτωχων!

 3. δημης avatar
  δημης 26/02/2011 23:40:08

  -ΠΡΩΤΑ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΤΟΥ ΔΝΤ ΚΛΠ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ, Ο...ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ....

 4. ΛίγκαΤουΒορρά avatar
  ΛίγκαΤουΒορρά 26/02/2011 23:50:16

  Ότι έγινε και το «πρώτα ο πολίτης».

  Παρεμπιπτόντως... Στη περιοχή μου, εν έτει 2009 -αν θύμάμαι καλά- ξεμπερδέψαμε απ΄τις απογευματινές βάρδιες με το τελευταίο σχολικό κτήριο που έπρεπε να χτιστεί... Θα΄χει γούστο να δούμε αλλαγές....

 5. Γιώργος- Θησείο avatar
  Γιώργος- Θησείο 27/02/2011 00:06:31

  Μάλλον τότε δεν είχαν συμπληρώσει τον επιθετικό προσδιορισμό. "Πρώτα ο ... μουσουλμάνος μαθητής!". Όλοι οι άλλοι μπορούν να "συγχωνευθούν" για να μαθαίνουν γρηγορότερα ό,τι σαχλαμάρα επιβάλλει μέσω της κας Διαμαντοπούλου, η βασιλομήτωρ. Και εννοείται ότι στα υπόλοιπα σχολεία ούτε κουβέντα για θρησκευτικά, έγκυρη ιστορία, ορθή ελληνική γλώσσα, κλπ. κ.λπ. Κια ο νοών νοείτω!

 6. Έρεβος avatar
  Έρεβος 27/02/2011 00:38:21

  "Αλήθεια το περίφημο εκείνο Πρώτα ο Μαθητής τι έγινε; Μήπως ήταν άλλο ένα ψέμα της κυβέρνησης του ΔΝΤ ΠΑΣΟΚ;"

  Τι μήπως Γιάννη, τι μήπως;

  Πρώτα η δόση του ΔΝΤ για να μείνουμε υπουργοί στις καρέκλες μας, όχι για τίποτε άλλο δηλαδή, και μετά όλα τα αλλα και οι μαθητές και η Ελλάδα κι όλοι.

  Είναι τρισάθλιοι, είναι απαράδεκτοι.

  Η ΝΔ να κάνει "πρόταση μομφής" στην Διαμαντοπούλου που την ώρα που ξεχαρβαλώνει την παιδεία αυτή στέλει τα παιδιά της στα ιδιωτικά σχολεία να παρακολουθούν "ιντερνασιοναλ μπακαλορεα" και οσονούπω για σπουδές στην Αμερική.

 7. νεφέλη avatar
  νεφέλη 27/02/2011 01:56:52

  “Πρώτα ο Μαθητής”

  ..ναι βέβαια , των ιδιωτικών σχολείων εννοείται!
  Ειλικρινής η δήλωση.
  Προς τι η απορία;

 8. ApoTel avatar
  ApoTel 27/02/2011 03:17:44

  Βάλτε και την διάλυση του"Νέου Λυκείου" που θα παράγει ημιμαθείς, και δένει το γλυκό.

  Αγράμματα πρόβατα που θα δοξάζουν τον ΓΑΠ κσι θα τρώνε το κουτόχορτο του MUGA
  ηψιακο μς
  Το ipad και ψηφιακό φροντιστήριο μας έλειπε

 9. Αφροδίτη avatar
  Αφροδίτη 27/02/2011 12:23:27

  Αγαπητέ αρθρογράφε, αυτή ακριβώς είναι η επιδίωξή τους. Η Αννούλα του «χιονιά» της Παιδείας και της Διά Βίου Αμάθειας, ως άκρως ΔυΝαΤή υπουργός της κυβέρνησης του μνημονίου, με την πρότασή της δίνει το τελειωτικό κτύπημα στην Πατρίδα! Γιατί αυτό έχει αναλάβει να κάνει, μάλλον αυτό πιστεύει κι όπως ξέρεις για το γιόκα της επέλεξε εντελώς «σοσιαλιστικά» το ιδιωτικό σχολείο και τις σπουδές του εξωτερικού. Άρα με λυμένα χέρια προχωρεί ακάθεκτη στην εκτέλεση του ελληνικού δημόσιου σχολείου.
  Μάλιστα με ένα σμπάρο επιτυγχάνει τρία τρυγόνια: 1. θα περιορίσει δραματικά τη χρηματοδότηση της Παιδείας, 2. θα ερημώσει τα χωριά της ελληνικής υπαίθρου, για να παραδοθούν πιο εύκολα στους επισκέπτες μετανάστες και 3. θα συμβάλει τα μέγιστα στη δημιουργία αυριανών πολιτών, με μειωμένες αντιστάσεις και με περιορισμένη εθνική συνείδηση!
  Γι αυτό, αύριο που υποτίθεται ότι καλούσε τους δημάρχους για δήθεν διαβούλευση σχετικά με τις συγχωνεύσεις, αντί να ακούσει τις εκτιμήσεις τους ή τις αποφάσεις των δημοτικών τους συμβουλίων, τους ρίχνει κατακέφαλα μια Ημερίδα, προπαγανδιστική των προθέσεών της. Να την χαιρόμαστε την υπουργό μας!

 10. πόπη παπαδοπούλου avatar
  πόπη παπαδοπούλου 27/02/2011 14:50:15

  Εγώ μέχρι τώρα ήξερα το " όπου ανοίγει ένα σχολείο κλείνει μια φυλακή"
  Το όταν κλείνει ένα σχολείο δεν θέλω να ξέρω τι θα σημαίνει! Πολύ περισσότερο όταν θα κλείσουν πολλά σχολεία!!!

 11. πόπη παπαδοπούλου avatar
  πόπη παπαδοπούλου 27/02/2011 14:54:20

  Εγώ μέχρι τώρα ήξερα το " όπου ανοίγει ένα σχολείο κλείνει μια φυλακή"
  Το τι θα σημαίνει το αντίθετο δεν θέλω να το μάθω...

 12. Πατούχιος avatar
  Πατούχιος 27/02/2011 18:36:35

  Και που να δείτε τα βιντεομαθήματα που παρουσίασε με περηφάνεια η υφυπουργός Παιδείας (ωχ συγνώμη δια βίου μάθησης πρέπει να λέμε) για τους υποψήφιους φοιτητές, με κόστος 8,962,200€ παρακαλώ (20% από τις τσέπες μας και 80% από τους χαζοευρωπαίους που μας βασανίζουν). Ούτε στη δεκαετία του 60 δεν γυρίζανε τέτοια ψηφιακά βοηθήματα. Θα ήθελα να μάθω ο κ. Παύλος Σπυράκης Διευθυντής του ΕΑΙΤΥ (ΝΠΙΔ), με μεταπτυχιακά και διδακτορικά στο Harvard σύμφωνα με τι βιογραφικό του, που έχει την ευθύνη παραγωγής τους τα είδε; Αν ναι χάνω πάσα ιδέα και εκτίμηση για το περίφημο αμερικάνικο πανεπιστήμιο.
  Εκπαιδευτικός Μ.Ε. με 28 μάχιμα χρόνια μέσα στην τάξη και ο(μηδέν) χρόνια σύμβουλος.

 13. Maria S.Μ. avatar
  Maria S.Μ. 28/02/2011 07:30:57

  Ωραία! Τα λέμε όλα μεταξύ μας, αναμασάμε τα ίδια και τα ίδια καθισμένοι μπροστά στις οθόνες μας και.... εκτονωνόμαστε!!! Πού είναι οι σύλλογοι γονέων, να ενημερωθούν και να κατέβουμε όλοι στους δρόμους? Γιατί οι διευθυντές των σχολείων δεν ενημερώνουν και τους γονείς για το τι μέλλει γενέσθαι? Γιατί τα συνδικαλιστικά όργανα των δασκάλων/καθηγητών δεν αναλαμβάνουν να οργανώσουν μια τέτοια ενημέρωση? Κι αυτοί τα παίρνουν σαν κάτι άλλους συνδικαλιστές? Βαρέθηκα να διαβάζω και να βλέπω όλη αυτή την παθητικότητα γύρω μου. 'Ελληνες, ξυπνήστε....????
  Μια σκεπτόμενη μάνα 9χρονου

 14. Despoina Axladioti avatar
  Despoina Axladioti 20/03/2011 02:05:23

  Για την σχέση ΕΑΙΤΥ και Υπ.Παιδείας υπάρχουν πολλά επεισόδια...

  http://paron.gr/v3/new.php?id=63678&colid=&catid=33&dt=2011-01-30%200:0:0

  http://www.opengov.gr/ypepth/wp-content/uploads/downloads/2011/03/sxedio_nomou.pdf

  http://tvxs.gr/news/τοπικά-νέα/καταγγελίες-κατά-του-ινστιτούτου-τεχνολογίας-υπολογιστών-πάτρας

  http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=80&aid=273727&cid=122

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.