16/11/2008 18:06
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εκδοτικός πόλεμος για τη ΔΕΗ

Οι δύο μεγάλες εφημερίδες του εκδοτικού κατεστημένου, που ανάλογα με τις πολιτικές περιστάσεις, η καθεμιά έπαιζε ρόλο κυβερνητικού ΦΕΚ, η Καθημερινή και το Βήμα, ασχολούνται σήμερα με τη ΔΕΗ. Μάλιστα, ο κυρ Σταύρος ο Ψυχάρης έχει γράψει και το κύριο, πρωτοσέλιδο σχόλιο στην εφημερίδα του με τον βαρύγδουπο τίτλο «Η αλήθεια για τη ΔΕΗ». Ως φαίνεται όμως, είναι η δική του -και ενδεχομένως όσων στηρίζει- η αλήθεια. Η Καθημερινή από την πλευρά της, αν και άργησε πολύ, άρχισε να αντιλαμβάνεται, όπως λέει και ο τίτλος της «σύγκρουση μεγάλων συμφερόντων» πίσω από την επιχείρηση αποπομπής του προέδρου της ΔΕΗ, κ. Τ. Αθανασόπουλου.

Εμείς βέβαια, και παλαιότερα, αλλά και πρόσφατα επισημαίναμε ότι «για την τσέπη τους νοιάζονται μόνο» (http://www.antinews.gr/?p=4254) και ότι θα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα θέλουν να ψαλιδίσουν τη ΔΕΗ μόνο και μόνο για να έχουν αυτά τη δεσπόζουσα θέση στον υπερκερδοφόρο τομέα της ηλεκτρενέργειας στην Ελλάδα. Ο κ. Ψυχάρης λοιπόν, στο άρθρο του εκφράζει την ανησυχία του για ενδεχόμενο πέρασμα στους ξένους. Το εντυπωσιακό είναι ότι ως επικεφαλής της χαρακτηριζόμενης -αν και απαρχαιωμένης- «ναυαρχίδας» του Συγκροτήματος Λαμπράκη που επανειλημμένως εμφανίστηκε ως αντικρατιστής, τώρα μας παρουσιάζεται, όχι απλά ως σοσιαλίζων, αλλά ως σκληρός οπαδός της Αλέκας.

«Με τα όσα απεκάλυψε η σοβούσα διεθνής οικονομική κρίση -γράφει- αποδεικνύεται πόσο σωστή είναι η άποψη ότι βιομηχανίες στρατηγικής σημασίας για τη χώρα πρέπει να ελέγχονται τελικώς από το Δημόσιο. Φαντασθείτε -προσθέτει- εν όψει της κρίσης η ΔΕΗ να ανήκε σε ξένους (λ.χ. σε Ιάπωνες, όπως η πολυεθνική που διοικούσε ο νυν διοικητής της ΔΕΗ). Δεν θα έκαναν καν τον κόπο να μας ανακοινώνουν τις αυξήσεις τιμών, θα το μαθαίναμε κατά την ώρα της πληρωμής».

Δεν παραλείπει επίσης να μας γράψει για τα καλά που έκανε το ΠΑΣΟΚ στη ΔΕΗ. «Η κυβέρνηση Καραμανλή -αναφέρει- παρέλαβε από την κυβέρνηση Σημίτη μια κερδοφόρα επιχείρηση, η οποία σε λίγα χρόνια κατέστη ζημιογόνος». Αναμενόμενη τοποθέτηση, δεδομένου άλλωστε ότι πρωτοκλασάτο στέλεχος στο Συγκρότημα είναι ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ επί ΠΑΣΟΚ, κ. Νέζης. Διαφεύγει (σκόπιμα;) στο επικεφαλής του Βήματος ωστόσο, ότι επί ΠΑΣΟΚ η ΔΕΗ βρέθηκε σε πλήρη ακινησία, δεν προετοιμάστηκε για την απελευθέρωση της αγοράς και κατανάλωσε τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας σε λιγνίτη. Το ΠΑΣΟΚ άνοιξε το δρόμο στη διαπλοκή της ηλεκτρενέργειας, και η ΝΔ της έστρωσε το χαλί. Να σημειωθεί πάντως, πως εκτός των άλλων μεγαλοεπιχειρηματικών συμφερόντων (Βαρδινογιάννης, Μπόμπολας, Κοπελούζος, Μυτιληναίος, Λάτσης, κ.ο.κ.), για το χώρο της ηλεκτρενέργειας, έχει γραφτεί, ότι ενδιαφέρεται και η «Τερνα», με την οποία ουδεμία σχέση έχει φυσικά ο κ. Ψυχάρης.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 16/11/2008 18:49:34

  Κάπου (δεν θυμάμαι πού) είχα διαβάσει ότι οι τιμές της ενέργειας πρέπει να ανεβούν για να μπορέσει να απελευθερωθεί η αγορά! Καταλάβατε; Αν δεν ανεβούν οι τιμές, δεν θα μπορεί η ΔΕΗ να πουλάει χονδρική το ρεύμα σε "εναλλακτικούς παρόχους" σε βιώσιμες τιμές και δεν θα μπορεί να αναπτυχθεί ο ανταγωνισμός! Που, υποτίθεται, θα ρίξει τις τιμές! Πρόκειται για πραγματική σχιζοφρένεια. Να ανεβούν οι τιμές για να μπορέσουμε μετά να απολαύσουμε τα αγαθά του καπιταλισμού και να πέσουν οι τιμές!

  Δεν πάνε πάρα πολλά χρόνια από τότε που η ΔΕΗ έχτιζε εργοστάσια σε όλη την Ελλάδα, υδροηλεκτρικά και ατμοηλεκτρικά. Μας πήγαιναν εκδρομές με το σχολείο και βλέπαμε τεράστια έργα που κατασκευάζονταν με ελληνική τεχνογνωσία. Από τότε που η Ε.Ε. (Ανδρέα είχες δίκιο, αλλά δεν έκανες τίποτα) αποφάσισε να "απελευθερώσει" τον κλάδο, όλο για συμπράξεις με ξένους ακούμε, για το χι τρομερό έργο του Μυτηλιναίου ακούμε, για ανανεώσιμες πηγές ακούμε που όμως όλο δεν έρχονται και μόνον έργα δεν βλέπουμε τελικά. Ας θυμηθούμε κι εκείνο το τρομερό 49-51 που είχε συμφωνήσει πρόσφατα η ΔΕΗ με τη γερμανική RWE. Λες και τους είχαμε ανάγκη και δεν μπορούσαμε να χτίσουμε μόνοι μας καινούργια ατμοηλεκτρικά εργοστάσια. Άλλο θέμα βέβαια οι περιβαλλοντικές παράμετροι που, να σας πω τη μαύρη αλήθεια, υποψιάζομαι ότι κινούνταν από ανταγωνιστές της RWE στη διεκδίκηση της "πίτας".

  Αν η ΔΕΗ και το ηλεκτρικό ρεύμα ήταν καθαρά κρατική υπόθεση, όπως ήταν μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 90, κανένας δεν θα μπλεκόταν στα πόδια της γιατί όλοι θα το είχαν πάρει απόφαση ότι ο μόνος τρόπος για να πάρουν δουλειές θα ήταν να γίνουν υπεργολάβοι της. Όλοι θα την προσκυνούσαν τότε τη ΔΕΗ, ενώ τώρα κοιτούν πώς να την υπονομεύσουν για να πάρουν κομμάτι της πίτας. Άτιμη "απελευθέρωση"...

 2. Ο Χαζος του χωριου avatar
  Ο Χαζος του χωριου 16/11/2008 18:54:39

  Ολο το ζουμι της υποθεσης ειναι ποιον ξενο πατρονο εχει ο καθε εμπλεκομενος...

  Και μετα ως 2ος Ζακ Ρογκ θα αναφωνησειο Κ.Κ And the winner is...

  Λες λογο κεκτημενης ταχυτητας να κερδιει την ΔΕΗ η εταιρεια που τακιμιασε με την Γιαννα?

  Διολου απιθανο!

 3. miaouth avatar
  miaouth 16/11/2008 19:00:20

  Η ΔΕΗ δεν είναι Δημόσια επιχείρηση. Ποτέ δεν ήταν. Ως μηχανή κομματικών διορισμών σε όλα τα επίπεδα, από τον manager μέχρι και τον αμθρακωρύχο ιδρύθηκε. Αυτό ήταν, έμεινε και είναι πάντα. Κομματικών διορισμών ένθεν και εκείθεν, για να συνεννοούμαστε.
  Τώρα, άν την αγοράσει κάποιο άλλο, πιό σοβαρό Δημόσιο (όπως την αδελφή "Δημόσια" επιχείρηση ΟΤΕ), ίσως να γίνει όντως και η ΔΕΗ Δημόσια επιχείρηση στο μέλλον.

 4. samizdat avatar
  samizdat 16/11/2008 19:16:47

  Κοπελούζος, Μυτιληναίος, Λάτσης, Βαρδινογιάννης, Αγγελόπουλος και οι εκ του εξωτερικού συνεργάτες τους θέλουν να ξαναμοιράσουν την πίτα της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα. Απο κοντά Μπόμπολας και Κόκαλης. Είμαστε, τελικά, "μια ωραία ατμόσφαιρα".

  Όσο για το άρθρο του κυρ - Σταύρου και μόνο το γεγονός ότι ο πολύς κ. Νέζης σήμερα υπηρετεί τη θητεία του στο ΔΟΛ, ακυρώνει κάθε καλή πρόθεση. Επί Νέζη ξεκίνησε η κατηφορά της ΔΕΗ με την επίκληση πάντα του σλόγκαν "οι έχοντες νόμιμο συμφέρον" δηλαδή οι μέτοχοι, έτσι μηδέν επενδύσεις, αλόγιστη χρήση των λιγνιτικών αποθεμάτων κλπ. Απλά οι διοικήσεις μετά το 2004 ολοκλήρωσαν την εικόνα της καταστροφής λόγω ανικανότητας.

 5. Le canard avatar
  Le canard 16/11/2008 19:17:15

  miaouth και ποιά δημόσια επιχείρηση λειτουργεί πραγματικά ως Δημόσια; Ούτε καν ο στενός δημόσιος τομέας ποτέ του δεν λειτούργησε ως τέτοιος. Ως γραφειοκρατικός μηχανισμός καταπίεσης και ταλαιπωρίας του δήμου (με την αρχαιοελληνική έννοια, των πολιτών, του λαού), ναι. Δημόσιες αλά ελληνικά, ναι. Ολες είναι. Διότι κάθε οικογένεια έχει έναν δημόσιο υπάλληλο, έναν ελεύθερο επαγγελματία, έναν μικρομεσαίο επιχειρηματία και έναν αγρότη. Ολοι αυτοί είναι δεμένοι μεταξύ τους με τον ίδιο ομφάλιο λώρο. Και όπως συμβαίνει σε όλες τις ελληνικές οικογένειες, όλοι βρίζονται μεταξύ τους και όλοι προσπαθούν να αρπάξουν ο ένας τα περιουσιακά στοιχεία του άλλου. Καιρός είναι να γίνουμε κρυόκωλοι ευρωπαίοι λοιπόν! Αφού βεβαίως δεν μας αρέσουν οι χαμηλολκώλες ελληνίδες. Ετσι για να κάνω κώλο την κουβέντα.

 6. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 16/11/2008 19:18:13

  Έχεις δίκιο miaouth... Κρατική ναι, Δημόσια όχι. Το δικό μου σχόλιο αφορούσε βέβαια την ίδια και την προβληματική επιβίωσή της και όχι το κατά πόσον ως καθαρά κρατικό μονοπώλιο έκανε σωστά τη δουλειά της.

 7. Αθ. Κλάρας avatar
  Αθ. Κλάρας 16/11/2008 19:41:31

  Το δημόσιο ξεπούλημα της Ολυμπιακής, του ΟΤΕ, των λιμανιών, της ΔΕΗ, του ΟΣΕ κ.λ.π. το παρήγγειλαν οι κουτόφραγκοι. Οι οποίοι βαρέθηκαν να μας συντηρούν και απείλησαν να μας κόψουν τα δάνεια εάν δεν να πετάξουμε τις κοτρόνες που έχουμε στα αμπάρια. Οι εθνοσωτήρες μας δεν θέλουν χάσουν το βάζο με τις μελωμένες προμήθειες και τους κάλαθους των ρουσφετιών γιατί αλλιώς δεν θα έχουν εκλογική επιρροή στους αγνούς ψηφοφόρους τους.
  Ποιος όμως ευθύνεται περισσότερο για την απαξίωση των οργανισμών αυτών, οι πολιτευτές ή αυτοί που τους έδωσαν εξουσία;

 8. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 16/11/2008 19:47:28

  Πώς θα γίνει να σοβαρευτούμε ως χώρα;

 9. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 16/11/2008 21:43:51

  @ Επώνυμος
  Είναι γεγονός ότι η ΕΕ έχει ζητησει την είσοδο του ανταγωνισμού στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
  Είναι επίσης γεγονός ότι οι ιδιωτες δεν μπορούν να παράγουν ρεύμα τόσο φθηνό όσο η ΔΕΗ.Αλλά ο λόγος που δεν μπορούν είναι ότι το παράγουν από ακριβότερη πρώτη ύλη.Η ΕΕ έχει ζητήσει πρόσβαση των ιδιωτών στο λιγνίτη που είναι η κατά πολύ φθηνότερη πρώτη ύλη και εκεί κολλάει το θέμα. Οι της ΓΕΝΟΠ που περηφανεύονται για το φθηνό ρευμα που παράγουν δεν το συνυπολογίζουν αυτό ούτε και το ότι ο πρυπολογισμός πληρωνει τις ασφαλιστικές εισφορές τους επειδή κάποτε οι εισφορές τους πήγαιναν για έργα της ΔΕΗ.
  Εχουν γίνει όλα ένα κουβάρι και η μετάβαση από το καθαρά κρατικό σύστημα στο ανταγωνιστικό είναι δύσκολη.Προσωπικά θα προτιμούσα και εγώ το παλιό σύστημα έστω και με τα προνόμια των ΔΕΗτζήδων μπροστά στις συγκρούσεις των διαφόρων συμφερόντων.
  Μην τους εξιδανικεύουμε όμως.Μονο αν ο λιγνίτης ανήκε στο Δημόσιο εκτός ΔΕΗ και διαγωνίζονταν κρατικά και ιδιωτικά ηλεκτρικά εργοστάσια για το ποιος προσφερει μικρότερη τιμή στο κοινό με ίση πρόσβαση στο λιγνίτη θα έβγαινε ο πραγματικός πρωταθλητής.
  Εν τω μεταξύ βέβαια ο λιγνιτης πρέπει να περιορισθεί λόγω του Κυότο.Είναι περίπλοκο το θέμα και πολύ έυκολο για κάθε πλευρά να προβάλλει τα στοιχεία που τη συμφέρουν μόνο.

 10. δεη avatar
  δεη 16/11/2008 21:48:18

  εχει δικιο ο ψυχαρης..

  οι ξενοι...edison,endesa,enel,ktl.

  και τα φερεφωνα τους...ψυχαρης,κοπελουζος,μπομπολας,μυτιληναιος,κτλ.

 11. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 16/11/2008 22:06:32

  @ψυχραιμία

  Σωστός. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς ορισμένοι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν ένα σωστό ποστ από ένα προβοκατόρικο. Μιλάω τώρα για την πρόσφατη διαφωνία που είχα με τον Agent Provocateur. Εμένα τώρα με πείθουν αυτά που λες και με ενημερώνουν.

  Το ζήτημα είναι να υπάρχει ήθος. Σίγουρα εκείνες τις υπερεξουσίες και την αλητεία των συνδικαλιστών δεν τις νοσταλγούμε, αλλά τη σημερινή αλητεία που πάνε να τα ξεπουλήσουν όλα; Ούτε εκείνοι οι κρατικιστές είχαν ήθος, αλλά τουλάχιστον το πράγμα πήγαινε μπροστά, ενώ τώρα βαράμε διάλυση. Απλώς, σε ένα κράτος που σου επιτρέπει ατιμώρητα να βάζεις τη μάσα πάνω από τη δουλειά για την οποία σε πληρώνουν, οι περισσότεροι διαλέγουν τη μάσα. Πρέπει να είσαι ένας μικρός ήρωας για να μην την διαλέξεις και αυτοί μας τελειώνουν σιγά σιγά.

 12. ΑΤΑΚΤΟΣ avatar
  ΑΤΑΚΤΟΣ 16/11/2008 22:54:28

  otan hathi o eleghos ke i sobarotita tote oi karangiozides analambanoun tin parastasi.

 13. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 16/11/2008 23:40:36

  Εκεινο που δεν καταπινεται, ειναι αυτο που γινεται με το Αλουμινιο της Ελλαδο;.
  Εφτιαξε δηθεν ενα εργοστασιο ρευματος, για να τροφοδοτειται το ιδιο, κι αντι γι αυτο, το πουλαει στη ΔΕΗ, αγοραζοντας μετα απ αυτην ρευμα, σε χαμηλοτερη τιμη, απ αυτη που της το πουλησε προηγουμενως!!!
  O tempora, o mores.

 14. OUTSIDER avatar
  OUTSIDER 17/11/2008 00:00:13

  ΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ, ΞΥΠΝΑΤΕ ΡΕ....

 15. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 17/11/2008 00:25:14

  @ προβοκατωρ
  Η λογική σε αυτό το παράλογο είναι :
  1)Χωρίς χαμηλή τιμη ρεύματος δεν παραγεται από τον βωξίτη αλουμίνιο σε ανταγωνιστικές τιμές διεθνώς.
  Από τα πρωτα "σκάνδαλα" της Ελλάδος η σύμβαση Πεσινέ.
  2) Το εργοστάσιο νομίζω λειτουργεί με φυσικο αεριο αρα εξ ορισμού το κόστος του είναι πάνω από τη τιμή της ΔΕΗ που βασίζεται στο λιγνίτη.
  3) Αν δεν είχε το εργοστάσιο απλώς θα έλειπαν από το σύστημα οι κιλοβατωρες του και δεν θα είχε εφεδρεία.
  Αλλά κανείς δεν μπορεί να παραγει με αεριο ή πετρέλαιο ρεύμα σε τιμή λιγνίτη.

 16. miaouth avatar
  miaouth 17/11/2008 21:53:32

  Λέει αλήθειες ο ψυχραιμια (15).
  Θα πρόσθετα:
  Και κανείς καταναλωτής δεν μπορεί να απολαμβάνει υψηλές καταναλώσεις χωρίς να πληρώσει (μακροπρόθεσμα) υψηλό τίμημα. Οικονομικό και οικολογικό.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.