21/09/2009 18:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εκβιάζουν για τα υποβρύχιαΗ γερμανική HDW, τα Ναυπηγεία του Κιέλου και τα Ελληνικά Ναυπηγεία κατήγγειλαν σειρά συμβάσεων με το Ελληνικό Δημόσιο, με κυριότερη αυτή των νέων υποβρυχίων που η Ελλάδα δεν παραλαμβάνει λόγω τεχνικών προβλημάτων. Κίνδυνος για τα Ελληνικά Ναυπηγεία, που έχουν λαμβάνειν 300 εκατ. ευρώ.

Οπως τονίζουν, το ελληνικό Δημόσιο έχει σταματήσει να καταβάλλει τα προβλεπόμενα κεφάλαια και οι οφειλές πλέον ανέρχονται σε 520 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 300 εκατ. αφορούν τα Ελληνικά Ναυπηγεία. Κύριος λόγος είναι η άρνησή της να παραλάβει το πρώτο από τα νέα υποβρύχια U214, καθώς παρουσίασε πολύ μεγάλη αστάθεια και έπαιρνε κλίσεις που καθιστούσαν αδύνατη την επιχειρησιακή του λειτουργία.

Ωστόσο οι εταιρείες επιμένουν ότι έχουν εκπληρώσει τις συμβατικές τους υποχρεώσεις και για το λόγο αυτό την τελευταία διετία βρισκόντουσαν σε διαδικασία διαλόγου με την κυβέρνηση για την εξεύρεση λύσης. Καθώς κάτι τέτοιο δεν επετεύχθη, προχώρησαν πλέον στην καταγγελία των συμβάσεων, ενώ μάλιστα έχουν χτιστεί και τα τέσσερα υποβρύχια.

Οπως σημειώνεται αρχικά κατήγγειλε τη σύμβαση η γερμανική HDW και στη συνέχεια ακολούθησε αυτή της Ελληνικά Ναυπηγεία, καθώς απώλεσε τον απαραίτητο για την ολοκλήρωση των Προγραμμάτων κύριο προμηθευτή της τεχνολογίας. Μάλιστα στην σχετική ανακοίνωση σημειώνουν ότι HDW και Ελληνικά Ναυπηγεία προετοιμάζουν περαιτέρω νομικές ενέργειές και σκοπεύουν να καταφύγουν σε διαιτησία κατά του Ελληνικού Δημοσίου.

Σημειώνεται ότι μαζί με την οριστική όπως φαίνεται εμπλοκή για τα νέα υποβρύχια της κλάσης ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, το πλήγμα για το πολεμικό ναυτικό και τις ισορροπίες στο Αιγαίο θα είναι διπλό, καθώς καταγγέλθηκε και η σύμβαση για τον εκμοντερνισμό τριών παλαιότερων υποβρυχίων τύπου 209, την ώρα που το τουρκικό πολεμικό ναυτικό έχει σε εξέλιξη αντίστοιχα προγράμματα.

Παράλληλα, η απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων από τον τζίρο των Ελληνικών Ναυπηγείων θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της εταιρείας και την εργασία περίπου 1.200 εργαζόμενων.

Και βέβαια, δεν μπορεί κανείς να μην συνδέσει, αβάσιμα έστω, την χρονική συγκυρία της καταγγελίας των συμβάσεων, την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.

(απο το ΕΘΝΟΣ)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 21/09/2009 20:05:38

  Σας μεταφέρω την εμπειρία ενός εργαζομένου στα ναυπηγεία. Απλήρωτοι τους τελευταίους 3 μήνες έχουν απελπιστεί. Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος πλέον εργάζεται ως security για να μπορεί να ανταπεξέλθει στα έξοδα της οικογένειάς του (έγγαμος με 2 παιδιά). Όταν τον ρώτησα τί κάνουν οι συνδικαλιστές, μου απάντησε πως τα έχουν βρεί με τους εργοδότες και αδιαφορούν για όλους τους εργαζόμενους.
  Το μόνο που μου θυμίζει τα ναυπηγεία είναι κάτι παράτες επί ....ξέρετε ποιάς μεγάλης δημοκρατικής κυβέρνησης για να μην σας κουράζω

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Orestios 21/09/2009 20:18:52

   Θες να κάνεις κριτική στο Πασόκ? Ορίστε: H μεταβίβαση του Σκαραμαγκά με την "διαμεσολάβηση" της ΕΤΒΑ (έκτοτε Πειραιώς) και την συνέργεια της Alpha, με υπουργό τον Χριστοδουλάκη (που όμως εξαφανίστηκε πίσω στην τρύπα από την οποία είχε βγει) αν και μάλλον εκτελούσε ανωθεν εντολές που και αυτές είχαν άνωθεν αφέντη...

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ archaeopteryx 21/09/2009 22:09:23

    είπε πάλι για πράσινη ενέργεια... θα γίνω πάλι ακτιβιστής...

   • ΣΚΑΙς avatar
    ΣΚΑΙς @ archaeopteryx 21/09/2009 23:52:53

    Ορέστιε καλησπέρα!
    Χαίρε GAP αμέτρητον!
    Κοίταζε από τις σημειώσεις του και πάλι χαμένος στο πράσιν... υπερπέραν! Πώς θα τον αντέξουμε αύριο?

 2. Orestios avatar
  Orestios 21/09/2009 20:29:18

  Άνωθεν αφέντη? Τι μου λες? Ενδιαφέροντα όλα αυτά, αλλά μην μας κρατάς στο σκοτάδι. Μοιράστηκα την εμπειρία ενός ανθρώπου, που μου την ομολόγησε παρουσία της εργαζόμενης συζύγου του χωρίς να μπορώ να περιγράψω την αμηχανία του. Μπορείς να μοιραστείς λεπτομέρειες μιας, πως να το πω?

  Το GAP λέει ότι νά'ναι. Τα έχει χάσει.

 3. Κασσάνδρα avatar
  Κασσάνδρα 21/09/2009 23:42:55

  Βάζουν και οι Γερμανοί το χεράκι τους για την πράσινη ανάπτυξη -AIP- ρε γαμώτο!

  • Le canard avatar
   Le canard @ Κασσάνδρα 22/09/2009 00:34:58

   Βαζουν το χεράκι (χερούκλα) τους και με τους Χριστοφοράκο-Καραβέλα

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.