26/12/2008 17:59
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εισηγήσεις σε Καραμανλή για ψήφο στα 16


________________________________________________________________________________________
Κυβερνητικά στελέχη εισηγούνται στον πρωθυπουργό να ανοίξει δημόσιο διάλογο για ψήφο στα 16, προκειμένου να εκτονωθεί η έκρηξη της νεολαίας. Επανέρχεται έτσι  στην επιφάνεια μια πρόταση που είχε υποβληθεί στην -άτυπη- Επιτροπή που είχε συστήσει το μέγαρο Μαξίμου για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ενώ όμως, τότε συζητείτο το ενδεχόμενο της ψήφου στα 16 μόνο για  τις δημοτικές εκλογές, τώρα προτείνεται και για τις βουλευτικές. Προς το παρόν υπερ του μέτρου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε σχετική εισήγηση που υπέβαλαν στελέχη του κυβερνώντος Κόμματος σημειώνεται αφενός η ανάγκη ομαλής και έγκαιρης εξοικείωσης των νέων με τις βασικές αξίες του δημοκρατικού πολιτεύματος και αφετέρου ότι αφού επιτρέπεται στους νέους από τα 15 να εγκαταλείπουν το σχολείο και να εργαστούν, να κάνουν γάμο και να υφίστανται τις ποινικές συνέπειες του νόμου, τότε μπορεί να τους δοθεί και το δικαίωμα της ψήφου.

Τα ίδια στελέχη που έχουν υποβάλλει την πρόταση υπογραμμίζουν και την ανάγκη ευθυγράμμισης της χώρας μας με άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να σημειωθεί ότι το ζήτημα ήλθε στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου στη Γαλλία, προ ετών μετά και την εξέγερση στα γκέτο των προαστίων στο Παρίσι. Ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Χίλαρι Μπεν, έχει δηλώσει ότι το δικαίωμα για ψήφο στα 16 θα επεκταθεί και στις βουλευτικές εκλογές, ενώ σχετική ρύθμιση ψήφισε φέτος και η Αυστρία. Επίσης, στις Σκανδιναβικές χώρες, στη Γερμανία, σε περιοχές του Βελγίου, στην Ολλανδία, καθώς και σε αρκετές Πολιτείες των ΗΠΑ και στον Καναδά, ψηφίζουν στις τοπικές εκλογές οι νέοι άνω των 16 ετών. Ακόμα, ψήφος στα 16 ισχύει σε χώρες όπως η Βραζιλία, η Κούβα, η Νικαράγουα, η Βοσνία, η Κροατία, το Μεξικό, η Σερβία και η Σλοβακία.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. neoinileias avatar
  neoinileias 26/12/2008 18:07:23

  Τον τελευταίο μήνα πέρα από τις κινητοποιήσεις των μαθητών και των φοιτητών, ακούσαμε και είδαμε πολλά, αρκετά από όσα έγιναν μας ξάφνιασαν, ακούστηκαν πολλές απόψεις, σενάρια κτλ, σε αυτό το σημείο όμως είναι αρκετά δύσκολο να πούμε το οτιδήποτε με σιγουριά, κατά πολλούς όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.
  Aπο κι και πέρα τα όποια επιμέρους μηνύματα ενδέχεται να μην μπορούμε να τα συνειδητοποιήσουμε αυτή τη στιγμή επειδή βρισκόμαστε « μέσα στην εποχή». Είναι όμως γεγονός ότι οσα συνέβησαν πήραν μεγάλη έκταση, έκαναν το γύρο του κόσμου και έτρεξαν τόσο γρήγορα, ώστε από κάποια στιγμή και μετά αδυνατούσαμε να τα παρακολουθήσουμε όλα.
  Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά, στις μέρες μας είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας μας έχει έρθει αντιμέτωπο με ένα πλήθος σωρευμένων προβλημάτων που είναι αποτέλεσμα των πολιτικών και των διαχειριστικών πράξεων τις τελευταίας δεκαετίας. Τον τελευταίο καιρό η γενικευμένη και ορατή κοινωνική αναταραχή εξαιτίας της Ψυχολογικής πίεσης που ασκούν τα προβλήματα αλλά και η έντονη αντίδραση της νεολαίας δείχνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών αμφισβητεί την ορθότητα και τη χρησιμότητα της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που ακολουθήθηκε έως και σήμερα.
  Παράλληλα και εν μέσω αναμπουμπούλας, είδαμε μια μερίδα πολιτικών, κύρια της αντιπολίτευσης και την επιχειρηματική ελίτ της χώρας να κινδυνολογούν επικίνδυνα τι στιγμή που λόγω της κρίσης τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι παρόμοια εκείνων που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της Ευρωζώνης. Εκεί που υπάρχει ορατή και μεγάλη διαφορά σε σχέση με τις άλλες χώρες, δηλαδή για το τεράστιο δημόσιο χρέος και την υποχρηματοδότηση του εκπαιδευτικού συστήματος, ελάχιστοι ψάχνουν να βρουν τρόπους προσαρμογής σε διαφορετικά δεδομένα. Η χώρα μας είναι γνωστό ότι κατευθύνει στην παιδεία το μικρότερο κομμάτι του ΑΕΠ από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτά όμως που δίνονται, εξαιτίας της έλλειψης σχεδιασμού και της άστοχης διαχείρισης δεν έπιασαν τόπο. Eπίσης, η κατασπατάληση των πόρων από τα 3 προηγούμενα ΚΠΣ (κοινοτικά πλαίσια στήριξης) και τα χρόνια προβλήματα φωτίζουν την ουσία του προβλήματος. Εν τω μεταξύ εξετάζοντας τα μέχρι στιγμής επιμέρους στοιχεία παρατηρούμε ότι λείπουν οι προτάσεις και οι ιδέες που θα οδηγήσουν σε θεσμικές αλλαγές ουσίας με βάση τις κοινωνικές ανάγκες.
  Παρόλα αυτά, το τελευταίο διάστημα οι προτάσεις επίλυσης των προβλημάτων επικεντρώθηκαν στο «επιφανειακό ζήτημα» ( που αμφισβητήθηκε άμεσα) της συγκυβέρνησης των δύο μεγάλων κομμάτων, όμως, η συναίνεση ώστε να λυθούν τα μεγάλα προβλήματα του τόπου δεν προαπαιτεί συγκυβέρνηση, απαιτεί μεταξύ άλλων, καταπολέμηση της διαφθοράς, αντιμετώπιση της γραφειοκρατικής και πελατειακής νοοτροπίας, αστική ανανέωση. Η αντιπολίτευση σε κρίσιμες πολιτικές στιγμές όπως η τωρινή είναι απαραίτητο να ασκεί εποικοδομητική κριτική, όχι να συγκυβερνά. Στην παρούσα φάση το μοναδικό που θα κατορθώσει ένα ενδεχόμενο συγκυβέρνησης είναι η συντήρηση (για τα δικά τους κίνητρα) και παγίωση, της τάξης προσώπων και πραγμάτων που δημιούργησε τα γενικότερα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα για τουλάχιστον μια ακόμη δεκαετία. Ακόμη, παρατηρούμε ότι όλα αυτά συμβαίνουν τι στιγμή που είναι γνωστά τόσο τα αποτελέσματα, όσο και οι «πτυχές» των πολιτικών που εφαρμόστηκαν.
  Αν τέλος προσπαθήσουμε να εξάγουμε κάποια γενικότερα συμπεράσματα βλέπουμε να προβάλουν ισχυρά επιχειρήματα που δείχνουν ότι, ο στόχος της οικονομικής και κοινωνικής σύγκλησης με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης που τέθηκε πριν χρόνια δεν επιτεύχθηκε, τόσο σε θεωρητικό, όσο και σε πρακτικό επίπεδο, εξάλλου η εξελικτική πορεία της κοινωνίας και ο τρόπος ζωής μας το μαρτυρά.

 2. adbusters avatar
  adbusters 26/12/2008 18:11:14

  Μα αυτά τα λένε οι κακοί του ΣΥΡΙΖΑ...Πως είναι δυνατόν να τα κάνει η κυβέρνηση...? Στη λίγη ώρα που έχω να μιλήσω σοβαρά, λέω μόνο πως εκτός ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια πρόταση έχουν οι Οικολόγοι και πως είναι προτιμότερο στις δημοτικές εκλογές αντί για τους δεκαεξάρηδες, να ψηφίζουν οι μετανάστες που είναι ήδη είκοσι χρόνια οι περισσότεροι στην Ελλάδα. Άσε που είναι και οι μόνοι μη μεταλλαγμένοι κάτοικοι αυτής της χώρας.

 3. AnonymOs avatar
  AnonymOs 26/12/2008 18:18:36

  Ψήφο στα 16? Εδώ δεν είμαστε ακόμα σίγουροι αν κάναμε καλά για την ψήφο στα 18! Προτείνω να δίνεται το δικαίωμα ψήφου α) για άρρενες:σε όσους έχουν συμπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και β) γυναίκες άνω των 18 ετών.Όχι και να ψηφίζει κάποιος που το μόνο όνειρο που έχει είναι να πάει πενθήμερη...
  ΥΓ Εκτός εάν υιοθετώντας τέτοια πρόταση θέλουμε απλώς να δείξουμε αυτό που είναι παγκοίνως γνωστό:την απόλυτη ένδεια του πολιτικού μας συστήματος! Τότε ναι με 20 δάχτυλα!!!

 4. ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ avatar
  ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ 26/12/2008 18:19:55

  Έλεος! Δεν πιστεύω ότι έχει φθάσει σε τέτοιο σημείο απογνώσεως, εξευτελισμού και γελοιότητος η Ν.Δ., ώστε να επιχειρήση να δωροδοκήση με αυτόν τον τρόπο τον φραπεδόβιο νεαολαίο μπας και αγοράση την ψήφο του και σωθή! Αρκεί που θα διαλύση η Ν.Δ. την Εθνική μας Άμυνα, μειώνοντας και πρακτικώς καταργώντας την στρατιωτική θητεία, για να εξαγορασθή ο φραπεδόβιος νεολαίος και ο διαπλεκόμενος γονεύς του! Αλλά ψήφο στα 16, δεν πιστεύω. Έχει και η γελοιότης τα όριά της.

  Εάν πάντως είναι μια φορά κατακριτέο το να κολακεύη ο πολιτικός τον πολίτη (λαϊκισμός), είναι διπλά κατακριτέο, αντιπαιδαγωγικό και επαίσχυντο να κολακεύη ο ενήλιξ πολιτικός (ή απλός πολίτης) το ανήλικο παιδί. (Αντί να αποτελεί ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ για αυτό, με τις πράξεις του.)

 5. ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ avatar
  ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ 26/12/2008 18:24:49

  «Προτείνω να δίνεται το δικαίωμα ψήφου α) για άρρενες: σε όσους έχουν συμπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις»

  Συνηγορώ και επαυξάνω!

 6. syntiritikos eksintaris kai egw avatar
  syntiritikos eksintaris kai egw 26/12/2008 18:30:41

  Egw lew akoma perissotero: dikaiwma psifou mono se osous exoun perasei apo tas eidikas monadas twn enoplewn dynamewn kai exwsin diakrithei yper tis patridos. Mono oi patriwtai na psifizwsin.

 7. osaperas avatar
  osaperas 26/12/2008 18:32:34

  Δηλαδή ρε παιδιά, όλους αυτούς τους ηλίθιους και πανηλίθιους που έχουμε σήμερα στη Βουλή, οι νεαροί των 18 χρονών τους έχουν βγάλει;

  Πιο σοβαρά θα ψηφίσει ένας 16χρονος από τους τόσους και τόσους βλάκες που κυκλοφορούν ανάμεσα μας.

 8. oktapus avatar
  oktapus 26/12/2008 18:32:58

  Αν προσπαθουν με ηλιθιες συμπεριφορες και τροπους να δωσουν παραταση στην Αποτυχια τους
  θα πρεπει να γνωριζουν οτι ολοψυχη η ΕΕ/ μετα τον Σαρκοζυ ακολουθουν οι υπολοιποι/ θα τους δειξει το δρομο της εξοδου.
  Γιατι σιγουρα η Ευρωπη δε θα ανεχτει να ρισκαρει το ισχυρο της νομισμα εξ αιτιας μερικων αδιστακτων, ποταπων και επικινδυνων πολιτικων υποκειμενων.

 9. PATRA avatar
  PATRA 26/12/2008 18:33:29

  @ neoinileias
  ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΣΧΟΛΙΟ

  @ anonymos
  "Προτείνω να δίνεται το δικαίωμα ψήφου α) για άρρενες:σε όσους έχουν συμπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και β) γυναίκες άνω των 18 ετών."
  ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΜΟΝΟ ΟΙ ...ΠΑΡΘΕΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ...ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΕΣ...
  ( ΑΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΚΑΙ Ο ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ...
  ΠΟΥ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΠΟΛΥΓΟΥΣΤΑΡΕΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΤΙΣ ΨΗΦΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΕΡΙΤΤΑ...)

 10. KaryID avatar
  KaryID 26/12/2008 18:34:45

  Απλά πασχίζουν να εκτονώσουν την κατάσταση με όλα τα μέσα. Η πρόταση είναι εκ του πονηρού τη συγκεκριμένη "πικρή" χρονική συγκυρία. Ο στόχος είναι να γειώσει την απόγνωση που αισθάνονται οι έφηβοι σήμερα. Πρόκειται για ΤΥΡΙ.
  Από την άλλη έχετε υπόψη πόσοι με όχι διαγνωσμένο Alzheimer ψηφίζουν;

 11. PATRA avatar
  PATRA 26/12/2008 18:46:44

  @ KaryID

  ΚΑΙ ΠΟΣΟΙ ΜΕ "ΕΚΣΕΣΗΜΑΣΜΕΝΗ ΑΤΡΟΦΙΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΩΝ ΑΜΦΩ" ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ?

 12. Ανωνυμος avatar
  Ανωνυμος 26/12/2008 18:47:52

  καλο θα ταν να καταργηθουν οι εκλογες και να αντικατασταθουν με κληρωση.
  Χειροτερους απο αυτους που εχουμε τωρα αδυνατον να βγουνε.

 13. KaryID avatar
  KaryID 26/12/2008 18:51:29

  Patra: ακριβώς, αρκεί μια προσεκτική παρατήρηση φωτογραφιών και σκηνών στα ΜΜΕ για να διακρίνεις το "άκαμπτο καρφωμένο σε απροσδιόριστο σημείο" βλέμμα ορισμένων κρατικών αξιωματούχων χωρίς να χρειάζεται καν το εγκεφαλογράφημα.

 14. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 26/12/2008 19:05:23

  Όχι ψήφο στα νεοταξικά έφηβα, ζουν στο σκοτάδι επηρεασμένα από λάθος ανθρώπους και τρώνε κουτόχορτο. Δικαίωμα ψήφου μόνο σε παλαιοταξίτες μεσόκοπους που είναι επηρεασμένοι από σωστότερους και βρίσκονται πιο κοντά στο φως το αληθινό, μιας και ότι εξυπνόχορτο υπήρχε πρόλαβαν και το βοσκήσανε όλο αυτοί.
  Θα μας καταστρέψουνε τα κωλόπαιδα. Δεν φτάνει που τα κάνανε όλα λίμπα προ ημερών, γιατί «τελευταία κόβει η κρέμα γάλακτος στον freddo» ή «επειδή οι γονείς τους δεν μοιάζουν όπως στις διαφημίσεις», τώρα διεκδικούν και άποψη επί της κάλπης τα τζόβενα. Αναστήστε γρήγορα τον Ηρώδη, αυτά πρέπει να τα σκοτώνεις μικρά πριν μεγαλώσουνε.

  Στα σοβαρά τώρα κι επί της ουσίας: Αν η όποια ένσταση έχει να κάνει με το γεγονός πως στην εφηβεία το μυαλό δεν έχει πήξει αρκετά, κατανοητό.
  Αν τίθεται τέτοιο θέμα όμως, ουσιαστικά ίσως θα έπρεπε όλοι να ψηφίζουμε από τα 24 και πάνω. Αφού είναι 18, δυο χρόνια πιο κάτω δεν αλλάζει και τίποτα. Ότι μυαλά κουβαλάς στην 1η Λυκείου σχετικά με τα (όποια) πολιτικά σου φρονήματα, τα ίδια κουβαλάς και στην 3η.
  Επίσης, σχετικά με κάτι που γράφτηκε πιο πάνω, θα συμφωνούσα με την πρόταση να ψηφίζει μόνο όποιος αρένας έχει πάει στρατό, υπό την προϋπόθεση όμως οτι ο στρατός θα μεταρρυθμιζόταν ωστε να γίνει πιο ουσιαστικός και παιδαγωγικός. Πλέον εκτός από τσίρκο, η θητεία έχει καταντήσει «σχολείο λαμογιάς». Αντί να σε σκληραγωγεί τίμια, κινδυνεύεις να αλλοτριωθείς από την υποκρισία και τον κομπλεξισμό των περισσότερων στελεχών του. Αν οργανωνόταν εκ νέου ο Ε.Σ και σοβάρευε, θα συμφωνούσα κι εγώ με την πρόταση αυτή.

 15. αιμίλιος avatar
  αιμίλιος 26/12/2008 19:11:25

  @12

  Στην αρχαία Αθηναϊκή δημοκρατία, τα πολιτικά και δικαστικά αξιώματα ήταν κληρωτά, ή δια κυκλικής εναλλαγής. Μόνο για τα αξιώματα που απαιτούσαν τεχνικές γνώσεις, π.χ. στρατηγοί, προβλέπονταν εκλογές. Πάντως εκεί είχαν δικαίωμα ψήφου οι ελεύθεροι αμιγώς Αθηναίοι πολίτες, άρρενες και άνω των 30 ετών. Οι εκλογές δεν θεωρούνταν δημοκρατική κατάκτηση, αλλά αριστοκρατικό κατάλοιπο!

 16. PATRA avatar
  PATRA 26/12/2008 19:28:55

  Η ΝΕΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙ
  (ΣΕΜΝΑ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΑ)
  ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ...
  "ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΑ 18
  ΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΣΤΑ 100
  35ΛΕΠΤΟ ΚΑΙ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ"

  ΔΗΛ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΠΩΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΝΤΑΣ
  ΤΗΝ "ΕΝΑΡΞΗ ΔΙΑΛΟΓΟΥ"
  ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ,
  ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ
  ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΗΛΙΚΙΑΣ ΓΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΚΛΕΓΕΙΝ
  ΘΑ ΛΥΘΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΠΟΥ ΒΓΗΚΑΝ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
  ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ Η ...ΛΑΟΠΡΟΒΛΗΤΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΣΤΙΣ ...BUSINESS AS USUAL

  "ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟ,
  ΛΙΓΟΥΣ ΓΙΑ ΠΟΛΥ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ"

  ΟΠΟΙΟΣ ΤΟ ΕΙΠΕ, ΤΥΠΟΥΣ ΣΑΝ ΤΟΝ ΚΚ ΕΙΧΕ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ...

 17. adbusters avatar
  adbusters 26/12/2008 19:47:40

  @17 έγραψες!

 18. Provocator. avatar
  Provocator. 26/12/2008 19:50:48

  Μα καλα, το χασανε εντελως οι αλητηριοι αυτοι, που προκειμενου να γλυτωσουν το τομαρι τους, θελουν να βαλουν παιδακια, που δε μπορουν ακομα να κατουρησουν, να ψηφισουν; Τι στο διαολο,τοση ξεφτιλα πια;
  Και τοσος λαικισμος,απο τη μερια των "αριστερων",μη χεσω,απο-κομματων;
  Επειδη γλειφουν μια ζωη τα παιδακια, νομιζουν οτι αμα τα βαλουν να ψηφισουν, θα ανεβασουν τα ποσοστα τους;
  Η πλειοψηφια των παιδιων αυτων, ειναι στον κοσμο τους και αυτοι θελουν να τα κανουν ξαφνικα,τι;
  Παει, την κατσαμε τη βαρκα.Τελειωσε.

 19. osaperas avatar
  osaperas 26/12/2008 20:01:07

  @19
  Έάν το θέμα είναι να ψηφίζουν μόνο αυτοί που μπορούν να κατουρήσουν τότε όσοι πάνω από 50 έχουν προστάτη ΄πρέπει να αποκλεισθούν.

 20. Greco avatar
  Greco 26/12/2008 20:16:08

  ο συριζα κανονικα θα πρεπε να ψηφιζει ψηφο ως τα 16 και οχι απτα 16

  τοσο γλυψιμο που χει ριξει στα παιδακια...ημαρτον!

  δεν ανηκω στην αριστερα,αλλα το κκε καλα κανει καιτους λεει τυχοδιωκτες.Δεν ειναι τιποτα παραπανω

  βλ.αλαβανο:άλλα έλεγε στο ευρωπαικο κοινοβούλιο για τα κολλεγια,άλλα στην ελλάδα.Φαίνεται μολις ανέλαβε πρόεδρος του συριζα κατάλαβε οτι στην ελλαδα περνά ακομα σε καποιους το "ολα κρατικά"και αρχισε τον αγωνα

  Φυσικα καπελωνει και τους αγωνες των νεων κ των φοιτητων για πραγματικες διεκδικησεις με μια ρητορεια θολη οσο το μυαλο του.Τι καταλαβαινει καποιος απτα:"η νεολαια ασφυκτια,θελει καλυτερο μελλον,παιδεια,δολοφονειται απο την κυβερνηση!!,ονειρευεται,μοιραζει λουλουδια και ενα σορο ακομα παπαρες....

  ρητορεια των 60's.λες και ειμαστε στους χιπιδες.Μια σοβαρη διεκδικηση συγκεκριμενη δεν ακουσα να κανει

  αντιθετως μερικα παιδια εχουν συγκεκριμενα αιτηματα,οπως" δε θελουμε να παιρνουμε χαπια για να ειμαστε οκ στις πανελληνιες.Αλλάξτε το σύστημα"

  μου ρχεται στο νου ενα αστειο σποτακι του πανουση:"προσοχη!η πολυ μαμακια θολωνει....ΣΥΡΙΖΑ"

 21. Xase avatar
  Xase 26/12/2008 20:46:58

  Παιδες ηρεμα.
  Δεν πιστευω πως παει να παρει ψηφους η δεξια με αυτον τον τροπο. Αν ειναι να παρει 25% θα παρει 20% αν το εφαρμοσει. Μαλλον για να γινεται συζητηση ειναι και τιποτα αλλο. Αλλωστε ο μονος που θαχει να ωφεληθει θα ειναι ο ΣΥΡΙΖΑ, γιαυτο και το επικροτει.

 22. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 26/12/2008 20:50:51

  Και αυτό για τα χάπια που λέει ο Greco δεν είναι υπερβολή. Τα Memodrin μαζί με κάμποσα άλλα, από τη μέση άνοιξης έως αρχές καλοκαιριού κάνουν θραύση. Χωρίς συνταγή.

 23. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 26/12/2008 20:51:29

  Προτείνω να στηθούν κάλπες στα βρεφοκομεία. Να γίνονται αποδεκτές και οι πάνες υψηλού περιεχομένου, στο ποσοστό που έχει προηγηθεί κλάμμα και εκφράζουν συγκεκριμένη διαμαρτυρία.
  Τα κουτιά από τα μπεμπιλίνο να παραδίδονται μετά το πέρας της ψηφοφορίας στο μελλοντικό υπουργικό συμβούλιο, για τη μεταφορά των κλοπιμαίων από τη διαφθορά.
  Με την εξοικονόμηση των τελών για τα εμβάσματα στις offshore να δοθεί αύξηση μισθών στις παραμάνες και το Indymedia.

 24. greekpoliticalreview avatar
  greekpoliticalreview 26/12/2008 21:16:54

  Να τα μας για ακόμα μια φορά..οι καλοί μου μεσήλικες (κι οι πιο μικροί 30αρηδες-40αρηδες στην ουρά να συμφωνούν σα χάνοι) να ειρωνεύονται (αλήθεια τι ειρωνεύονται?τα παιδιά τους?) να πατρονάρουν να συμβουλεύουν (!εδώ γελάμε) και εμμέσως πλην σαφώς να αποκλείουν την μόνη ουσιαστικά "κοινωνική ομάδα" που εάν την κάνουμε να πολιτικοποιηθεί από τόσο νωρίς ίσως να καταφέρουν να σώσουν κι εμάς και τους ίδιους τους τους εαυτούς .

  Ο Ξένος Δάκτυλος έχει δίκιο , τι 18 τι 16 το ίδιο και το αυτό . Με την διαφορά πως οι μόνοι που δεν θα έχουν κάποιο προσωπικό συμφέρον για την ψήφο τους θα ναι οι 16αρηδες .

  Τώρα αν το ρίξουν όπου πει ο μπαμπάς κι η μαμά κακό του κεφαλιού τους . Η αλήθεια βέβαια είναι ότι όλα αυτά συζητιούνται για το θεαθήναι και μόνον .

 25. arcaheopteryx avatar
  arcaheopteryx 26/12/2008 21:42:59

  Σε τι ηλικια επιτρέπεται δίπλωμα οδήγησης;
  Δίπλωμα για μοτοσυκλέττα (και δεν εννοώ παπί...)
  Είσοδος σε καζίνο;
  Σε ακατάλληλα έργα (υπάρχουν;;)
  Σεξ χωρίς να σε πάνε μέσα;

 26. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 26/12/2008 21:53:54

  καλη ιδεα ! εποκροτω !

  μονο να πηγαινουμε ολοι να ψηφιζουμε με κουκουλες/κρανη σαν τον Αρτεμη Ματσα. Η Ελλαδα θα ξαναγραψει ιστορια.

  Εχω μια ερωτηση σχετικα. Απο ποιον/ους θα αφαιρεσουμε το δικαιωμα ψηφου?

  ΠΠ

 27. adbusters avatar
  adbusters 26/12/2008 22:21:48

  greco με ενθουσιάζει ο έρως κουκουέ και καρατζαφέρηδων.

 28. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 26/12/2008 22:23:15

  Περα απο την πλακα, ειδιθκα για την Ελλαδα νομιζω ειναι νωρις η ψηφος στα 16΄και στα 20 νωρις ειναι.

  Ειμαστε κρατος μπουρδελο.
  Φανταζοσαστε τα νεα κομματα που θα ορμησουν στους 16/17 χρονους/ες?

  Φανταζοσαστε τα υπαρχοντα κομματα τι παπαριες θ αρχισουν να λενε για να παρουν πελατες?

  Θα χαλασουν οικογενειες ! ΘΑ πλακωνονται οι πιτσιρικαδες με το μπαμπα τους για το τι θα "πρεπει να ψηφισουν"

  Δεν ειμαστε ετοιμοι ακομη. Ειμαστε ανωριμοι ως κοινωνια να διαχειριστουμε τους 16/17 χρονους. Δενε χουμε νομους που να εφαρμοζονται. Ειμαστε μπαχαλο και αλλο που δε θελουν οι πιτσιρικαδες. ΜΕ φανταζομαι στη θεση τους. Το Γκουσγκουνη θα εβαζα στη Βουλη μαζι με τη Μπεζεντακου και το Νικοπολιδη και τον Καραγκουνη, το Σακη, Το Λακη το Γλυκουλη, τη Λολα...
  Περιμενετε να δειτε τις λιστες εαν το αποφασισουν! Θα δακρυσουμε απο τα γελια.

  Γουσταρω να δω κομμα Goodys/Mall/Village/Πλατεια/Allou Fun Park/coca cola/trident/sprite/barbie/levis/adiddas/nike/allstar/skateboard klp klp

  ΠΠ

 29. Provocator. avatar
  Provocator. 26/12/2008 22:50:06

  Μα δεν ειρωνευονται κανεναν, Απλως, οπως πολλα αλλα πραγματα,ετσι και τα παιδακια, θελουν το χρονο τους, για να ωριμασουν.
  Αυτο, δεν ειναι καινουρια ανακαλυψη, αλλα προιον μακραιωνης πειρας,αλλα και πορισματων της νευρολογιας.
  Ειναι τοσο δυσκολο να το καταλαβεις;

 30. Provocator. avatar
  Provocator. 26/12/2008 22:53:11

  Απο τη στιγμη, που ο υπερτατος μαλακας,(ο Λακης ο γλυκουλης εννοω),βλεπεται με λυσσα, απο εκατομμυρια συμπατριωτων μας,που στο προσωπο του,βλεπουν τον εαυτο τους, και τον χαιρονται,τι περιμενεις;

 31. o βουνισιος avatar
  o βουνισιος 26/12/2008 22:53:28

  Έχει αρχίσει να γίνεται συζήτηση για ψήφο στα 16 ενώ ακόμη δεν έχει τελειώσει το ζήτημα με την ψήφο των ομογενών, όχι ότι είναι λάθος, αλλά στην παρούσα φάση θα φανεί ως αντάλλαγμα- καλόπιασμα και αυτό τη στιγμή που πρέπει να είναι άλλες οι προτεραιότητες.

  Επίσης, στις προηγούμενες εκλογές ακούστηκε ότι έγιναν στις νομαρχίες πολλά περίεργα εκλογομαγειρέματα και παρατυπίες κατά την εκλογική διαδικασία καταμέτρησης.
  Παράλληλα, η διαδικασία επιλογής για μια θέση στα ψηφοδέλτια και η κατάρτιση των ψηφοδελτίων υπόκειται ως ένα βαθμό στην κρίση των ήδη εκλεγμένων βουλευτών, για αυτό προτεραιότητα πρέπει να είναι ο εκδημοκρατισμός της διαδικασίας επιλογής των υποψηφίων, αλλά και η εξασφάλιση της εκλογικής διαδικασίας καταμέτρησης, κτλ.

 32. Romanos Green avatar
  Romanos Green 26/12/2008 23:00:44

  Μήπως θα 'πρεπε να δούμε και ποιοι δεν πρέπει να ψηφίζουν; Ας πούμε, να τεθεί όριο ηλικίας, π.χ. τα 70, μετά το οποίο θα αφαιρείται το δικαίωμα ψήφου και δεν θα επιτρέπεται η διεκδίκηση δημόσιων αξιωμάτων;
  Με ποια λογική δηλαδή επιτρέπεται σε αυτούς που πηγαίνουν προς τη δύση της ζωής τους να αποφασίζουν για το μέλλον των δεκαεξάρηδων; Μήπως με το επιχείρημα της “πείρας” και της “σοφίας” τους; Μα οι έμπειροι και σοφοί αυτού του κόσμου μας έφεραν σε αυτό το χάλι, κι όχι οι δεκαεξάρηδες.

 33. siddhartha avatar
  siddhartha 26/12/2008 23:07:02

  Αυτοί οι κυβερνητικοί που εισηγούνται τέτοια πράγματα, είναι τρελοί, επικίνδυνοι, κατάπτυστοι, άχρηστοι, κακοί οικογενειάρχες, αντι-άνθρωποι.
  Οτι και να κάνουνε για να κοροιδέψουνε τους ψηφοφόρους θα γυρίσει μπούμερακ εναντίον τους.
  Ο κόσμος τους έχει σιχαθεί.
  Αυτό το 25% που τους έχει μείνει είναι απο τους γέρους, τους επιχειρηματίες και τους κλέφτες που τάισαν.

 34. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 26/12/2008 23:09:56

  ΠΠ σωστά τα λες και έτσι είναι. Αν θα έπρεπε να γίνει αλλαγή στο όριο ηλικίας, αυτή είναι θεμιτό να γίνει προς τα πάνω μόνο και όχι προς τα κάτω. Παράλληλα όμως είναι αστείο να βλέπεις και να ακούς τους «θιγόμενους» να παραπονούνται, πάνω σε περίεργη βάση. Στην ουσία αυτό που λένε είναι τραγικό: «Όχι ψήφο σε τόσο μικρά γιατί υπάρχει κίνδυνος να δούμε Αλαβάνο Πρόεδρο Δημοκρατίας και Τσίπρα Πρωθυπουργό. Αφήστε το σε εμάς που αποδεδειγμένα ξέρουμε καλύτερα και βγάζουμε ΠαΣοΚ-Ν.Δ εναλλάξ». Δεν έχεις από που να φύγεις λέμε.

  Επίσης, αν ήταν να πλακώνονται στο σπίτι για τα πολιτικά όπως πριν από δεκαετίες, αυτό θα γινόταν και με τους σημερινούς 18άχρονους πράγμα που δεν νομίζω να συμβαίνει σε σημαντικό βαθμό σήμερα. Άρα με τον 16άχρονο γιατί να συμβεί?
  Και τα κόμματα, λόγο ποσοστιαίας υπεροχής στον πληθυσμό επιλέγουν να την πέφτουν στους σημερινούς μεσήλικες και υπερήλικες. Ας την πέσουν λίγο στην νεολαία και τα υπόλοιπα γιατί μέχρι στιγμής ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει μπάλα μόνος του. Ας έρθουν και οι υπόλοιποι να απλώσουν την πραμάτεια τους να δείξουν τι έχουν να προσφέρουν και σε ποια πράγματα να υποχωρήσουν. Δεν νομίζω να μας πηγαίνει προς το χειρότερο. Εκτός αν ζητήσουν δικαίωμα ψήφου και τα 14άχρονα, οπότε εκεί πράγματι κάτι θα έτρεχε. Από τα 18 στα 16 δεν έχει τραγική διαφορά πάντως και επιμένω σε αυτό.

 35. Αλεξάνδρα avatar
  Αλεξάνδρα 26/12/2008 23:17:20

  @Π .Π.

  Αν και δεν ήθελα να συμμετάσχω στα σχόλια,γιατί θεωρώ το θέμα αστείο, συμφωνώ μαζί σου. Ενα παιδί 16,ειναι καλό να περάσει απο θεσμούς μαθητείας σε θέματα διαχείρησης συλλογικών προβλημάτων που το αφορούν πρώτα. Ας αρχίσουμε με τα Δημοτικά Συμβούλια των μαθητών πρώτα, αν θέλουμε να καταλάβει τι σημαίνει συμμετέχω υπεύθυνα.Ουτε κάν σχολείο δεν έχει τελειώσει, ούτε να διαχειριστεί τα προβλήματά του,ούτε στοιχειώδη αυτονομία έχει, τι συζητάμε τώρα...

 36. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 26/12/2008 23:26:46

  Είναι άλλο πράγμα η αυτο-οργάνωση, η ιεραρχική αυτο-διάρθρωση ενός συνόλου (βλέπε "Δημοτικά Συμβούλια μαθητών") και άλλο η ενεργή συμμετοχή ενός αδρανούς πολιτικά συνόλου όπως οι σημερινοί 16άχρονοι και 17άχρονοι, σε ένα μεγαλύτερο υπερσύνολο., αυτό του εκλογικού σώματος. Το ένα δεν εμποδίζει το άλλο. Δεκαεξάχρονοι και δεκαεφτάχρονοι, έχουν ουσιαστικά ίδιες κοινωνικές ανησυχίες ή αιτήματα για τις συνθήκες διδασκαλίας.

 37. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 26/12/2008 23:50:07

  Ουσιαστικά δηλαδή, αφού 16-17-18 είναι ένα ηλικιακό γκρούπ με συγκεκριμένο εκλογικό προφίλ, εφ’ όσον μοιράζονται ίδιες ανησυχίες, παραστάσεις και αβεβαιότητες, όταν ζητάς που ζητάς την πολιτική γνώμη του 18άρονου ως κοινωνία, μην αφήνεις τους άλλους δυο απ’ έξω. Ας πάει και το παλιάμπελο για λόγους δικαιοσύνης. Και κάτι μου λέει πως από την μεταβολή αυτή, αν ισχύσει,δεν θα καρπωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ κανένα αξιόλογο αποτέλεσμα. Απλώς οι κάλπες θα γεμίσουν κάποιες χιλιάδες λευκά και άκυρα (δεν το γνωρίζω, πίστη εκφράζω). Εξακολουθούν όμως να αποτελούν πολιτική επιλογή και μήνυμα από τον ψηφοφόρο προς την Πολιτεία. Ας ληφθεί όλη ηλικιακή αυτή ομάδα υπ’ όψη και όχι κουτσουρεμένα όπως είναι σήμερα με ψήφο μόνο του 18άχρονου.

 38. Αλεξάνδρα avatar
  Αλεξάνδρα 26/12/2008 23:50:16

  Ναι, ειναι διαφορετικό, μιλάω ομως για πραγματική ενεργητική συμμετοχή σε θεσμούς που θα αναπτύξουν την υπευθυνότητά τους. Ενας δεκαεξάχρονος δεν έχει εμπειρίες ζωής,ούτε εχει οικονομική αυτονομία, ειναι παρορμητικός και ξέρεις τι ωραία χειραγωγείται απο τους επιτήδειους, τι χαβαλέ ωραίο κάνει γιατί η ενήλικη ζωή ειναι ακόμη μακρυά ; Εδώ ούτε κάν τον έλεγχό του μπορεί να πάρει απο το σχολείο,ειναι υπο κηδεμονία για το κράτος, ειναι τόσο αστείο αυτό που ακούω.

 39. Αλεξάνδρα avatar
  Αλεξάνδρα 26/12/2008 23:59:54

  Και κάτι τελευταίο, εχει διαφορά το 16 απο το 18. Η κρίση της εφηβείας ειναι ακριβώς σε αυτό το μεταίχμιο. Σ΄αυτές τις ηλικίες οι διαφορές ανάμεσα ακόμη και σε αυτούς που διαφέρουν 1 χρόνο ειναι αξιοσημείωτες.

 40. J.E.L avatar
  J.E.L 27/12/2008 00:03:27

  Πιστευω οτι η συζητηση που παει να γινει την προτεινει η Ανεγκεφαλη κυβερνηση για λογους καθαρα αποπροσαναλιστικους απο την δυσκολη κατασταση που απο τα τρομακτικα λαθη της εχει περιελθει.Οπως θα ελεγε και ο σοφος λαος ""Ολα τα εχει η Μαργιωρη ο φερετζες της ελειπε''Η κατα το λαικοτερο""Εδω οκοσμος χανεται και.......χτενιζεται""

 41. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 27/12/2008 00:19:29

  Όντως υπάρχει αξιοσημείωτη διαφορά, μέχρι και από εξάμηνο σε εξάμηνο σε αυτή την περίοδο. Όμως πιστεύεις οτι οι διαφορές στα ορμονικά επίπεδα μεταξύ των ηλικιών αυτών είναι τόσο μεγάλες και οι εγκεφαλικές μεταβολές τόσο αλματωδώς τροποποιημένες, ώστε υπό ίδιες κοινωνικές συγκυρίες κάποιος στα 18 του να ψηφίζει διαφορετικά από ότι στα 16?

 42. Αλεξάνδρα avatar
  Αλεξάνδρα 27/12/2008 00:44:03

  Για να το αντιστρέψουμε, αν δεν ψηφίσουν οι 16χρονοι, πρέπει να μην ψηφίζουν και οι 18χρονοι για λόγους απονομής δικαιοσύνης έτσι θεωρητικώς; Δεν καταλαβαίνω αυτήν εξίσωση.Ενας 18χρονος αρχίζει να παίρνει την ζωή του στα σοβαρά γιατί ξέρει οτι το μέλλον του το χτίζει μόνος του. Και σαφώς έχει άλλη κρίση και άλλη σοβαρότητα. Πιστεύω οτι περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσει, και τελικά οτι η λογική της επιχειρηματολογίας υπέρ της ψήφου στα 16 στηρίζεται σε ψευδοπροβλήματα και θεωρητικούς ακροβατισμούς. Το γιατί το εξήγησα.

 43. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 27/12/2008 00:56:05

  Το οτι στα 18 κάποιος παίρνει την ζωή στα σοβαρά, δεν αποκλείει το γεγονός πως και ο 16άχρονος κάνει το ίδιο. Το ψευδοπρόβλημα και ο θεωρητικός ακροβατισμός προκύπτει όταν χρησιμοποιείς δυο μέτρα και δυο σταθμά στον τρόπο που κρίνεις την βαρύτητα γνώμης με αυτόν τον τρόπο. Κάποιοι, μεταξύ αυτών κι εγώ, πιστεύουν οτι ίσως θα έπρεπε να ψηφίζαμε από τα 22-24 και πάνω. Όλα αυτά όμως, υπο προϋποθέσεις γενικότερων κοινωνικών μεταρρυθμίσεων. Όταν στην Ελληνική κοινωνία ο νέος άνθρωπος είναι πληθυσμιακή μειοψηφία, το άνοιγμα έυρους έστω και ελαφρά προς τα κάτω αν είναι, το βρίσκω καλοδεχούμενη πρόταση προς συζήτηση. Κι ας μην υλοποιηθεί.

 44. Αλεξάνδρα avatar
  Αλεξάνδρα 27/12/2008 01:19:04

  Στην Γαλλία υπάρχει ο θεσμός των Δημοτικών Συμβουλίων των νέων που ειναι αρκετά διαδεδομένος. Υπάρχει επίσης και η Γερουσία των νέων οπου συμμετέχουν μεγαλύτερες ηλικίες, νομίζω οτι εκεί εχουν δικαίωμα συμμετοχής μόνο μαθητές λυκείου. Δεν ειναι κάτι αντίστοιχο με την Βουλή των εφήβων όπου απλώς τα παιδιά διαβάζουν εργασίες που έχουν αποσταλλεί και έχουν επιλεγεί. Ειναι κανονικές ομάδες που επεξεργάζονται προτάσεις νόμων, επιχειρηματολογούν κατά ή υπέρ, οι ομάδες συγκρούονται και το τελικό αποτέλεσμα το καταθέτουν και το ψηφίζουν για να καταλήξουν σε τελικές προτάσεις. Μια προσωμοίωση της κανονικής Γερουσίας, των διαδικασιών εκλογής του Προεδρείου, οπου τελικά αν θυμάμαι καλά προτείνανε την Χάρτα των Δικαιωμάτων των Παιδιών.Το ίδιο με τα Δημοτικά Συμβούλια για μαθητές γυμνασίων.Νομίζω οτι Δημοκρατία δεν ειναι ψηφίζω, τελείωσα, και το παιχνίδι μετά παίζεται ερήμην μου.(υπάρχει ενα καταπληκτικό σχεδιάκι απο το 68, με τον Ντε Γκώλ να πάιζει τόπι την Γαλλία και να λέει,"ψηφίστε,ψηφίστε, εγώ θα κάνω τα υπόλοιπα"). Αυτό εννοώ σαν μαθητεία υπεύθυνης συμμετοχής, και το βρίσκω πιο σημαντικό απο το ψηφίζω απλώς γιατί ειμαι 16 χρονών, γιατί οποιος έχει λεφτά και ειναι και πιο φωτογενής και μοδάτος ειναι και ο λαγός που θα βγεί απο την κάλπη. Η τηλεόραση μας έχει βάλει σε ένα κακό τριπάκι, δές τον χαμό στα ριάλιτυ. Θέλει δουλειά το ξέρω τι ψηφίζω και γιατί, μόνο έτσι αλλάζουν τα πράγματα.

 45. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 27/12/2008 01:19:26

  Οι Άγγλοι λένε θα κατεβάσουν το όριο στα 16, στην νήσο του Μαν ήδη ισχύει, σε περιοχές της Γερμανίας ψηφίζουν στις τοπικές εκλογές, όπως και στην Βραζιλία. Σε πολιτείες της Αμερικής καθώς και στην Αυστραλία, άρχισαν κι αυτοί να το συζητούν. Φυσικά αν θέλουμε κι εμείς να πρωτοπορήσουμε σε κάποιον τομέα διεθνώς, ας διαλέξουμε κάτι πιο εποικοδομητικό και ουσιαστικό. Αλλά βάση των ανωτέρω, τουλάχιστον δεν είναι "γελοίο" ως πρόταση, ούτε ενδείκνυται για καγχασμούς και εστίαση σε κομματικής υφής κακεντρέχειες.

 46. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 27/12/2008 01:36:31

  Πολύ σωστά παρατηρείς και μας ενημερώνεις, οτι στην Γαλλία υπάρχουν τέτοιοι θεσμοί αφουγκρασμού της νεολαίας. Στην Ελλάδα δεν λειτουργούν τέτοια πράγματα, γιατί ο νέος άνθρωπος είναι χεσμένος από όλους. Το πολύ-πολύ να του φτιάξουνε μια «Βουλή των Απουσιολόγων» να παίζει τις κουμπάρες. Αν μας ταρακουνάει η ιδέα και μόνο της εισαγωγής των 16άχρονων και 17άχρονων στο εκλογικό σώμα, μάλλον μόνο έτσι καταλαβαίνουμε.

 47. Αλεξάνδρα avatar
  Αλεξάνδρα 27/12/2008 01:52:44

  Ξέρω οτι συζητείται στην αλλοδαπή το θέμα,δεν ξέρω ομως σε ποιά βάση.Τοπικές εκλογές ισως; γιατί εκεί εχουν και τοπικές κυβερνήσεις. Δεν έθιξα κανένα κόμμα, ούτε ειμαι κακεντρεχής απέναντι σε αυτό το κόμμα που υπαινίσεσαι. Θέλεις να σου πω τι πιστεύω; Οτι με το έλλειμα Δημοκρατίας που έχουμε στην Ελλάδα, ελλειματική ενημέρωση, ανύπαρκτη κουλτούρα διαλόγου, πυροτεχνήματα, λαικισμούς και αθλια τηλεόραση,τι θα αλλάξει αυτό; Οταν έξω γίνονται δημοψηφίσματα συνέχεια και υπάρχει πραγματικός διάλογος που μπορεί να ανατρέψει και πολιτικές, τι συζητάμε; Εχει γίνει τίποτε ποτέ αντίστοιχο εδώ; Ολα συζητώνται μέσα σε μία άδεια Βουλή ,οταν ομως μας δείχνέι η τηλεόραση ειναι ολοι εκεί. Ειδες Βουλή τώρα την συζήτηση για τον Προυπολογισμό, ότι πιο ζόρικο τα τελευταία χρόνια; Απίστευτη κατάσταση. Η ψήφος των 16ρηδων ειναι που θα αλλάξει κάτι σε αυτό το χάλι;

 48. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 27/12/2008 02:04:35

  Αν λες ότι «έχουμε πολύ σοβαρότερα ζητήματα που μας καινε, ας ασχοληθούμε πρώτα με αυτά», και πως επιπλέον δεν υπάρχει στην παρούσα φάση κατάλληλο υπόβαθρο να στηρίξει σωστά τέτοιου είδους κινήσεις, καταλαβαίνω και εν μέρη συμφωνώ.

 49. Αλεξάνδρα avatar
  Αλεξάνδρα 27/12/2008 02:12:34

  Κληνύχτα λοιπόν

 50. Provocator. avatar
  Provocator. 27/12/2008 09:43:13

  Nαι ρε συ δαχτυλε.Και με βασει τη φοβερη θεωρια σου,γιατι οχι και στα 14,και στα 12, και στα 10....
  Ακομα και στη Μπεμπα, που ειναι τριων.Γιατι οχι;

 51. Provocator. avatar
  Provocator. 27/12/2008 09:56:51

  Ρε συ δαχτυλε,ως τι μιλας,με τοση βεβαιοτητα,και αρα με τοσο θρασος; Ως εξπερ της νευροβιολογιας, η ως γκουρου, της ψυχιατρικης;
  Αραξε στα κυβικα σου,και προσεγγιζε αυτα τα θεματα,στο ρελαντι, με λιγοτερη σιγουρια,χωρις απολυτοτητες,γιατι γινεσαι αστειος.

 52. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 27/12/2008 10:48:33

  Αν θέλεις να διαφωνήσεις μαζί μου ανοίγοντας διάλογο χωρίς να εκτίθεσαι απέναντι στους υπόλοιπους αλλά πρώτα απ’ όλα στον ίδιο σου τον εαυτό, προτείνω να κάνεις τούτο: Μάθε-μπαλίτσα-αγόρι-μου. Δεν έχω την αξίωση να ντριμπλάρεις a la Bobby Charlton, αλλά τουλάχιστον προσπάθησε να απαλλαγείς ως διαφωνών συνομιλητής από πρακτικές Goikoetxea τύπου «τάκλιν στη καρωτίδα κι ότι κάτσει» που φαίνεται να σε διακατέχουν. Κοίταξε δικά σου σχόλια στο θέμα, κοίταξε και τα δικά μου και αφού κουνήσεις καλα το κεφάλι σου πέρα-δώθε ξανασκέψου αν έχεις τα εχέγγυα εσύ προσωπικά ως σχολιαστής να μου κάνεις τέτοιου είδους νύξη περί «απολυτότητας».

 53. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 27/12/2008 11:24:49

  Και για να τελειώνουμε με το συγκεκριμένο, το βάρος της απόδειξης των νευροβιοψυχολογικών παντογνωστισμών, βαραίνει εκείνους που υποστηρίζουν πως στο ζήτημα αυτό που εξετάζουμε, ο 16άχρονος έχει πιο «μελάτο» μυαλό από τον 18άχρονο που του είναι πιο σφιχτό, σε σημείο να είναι αρκετό ώστε να αλλάζουν ολόκληρα πολιτικά φρονήματα μέσα σε δυο χρόνια. Αυτοί καλούνται να προσκομίσουν πηγές και αποδείξεις. Όχι εκείνοι που το αμφισβητούν. Σε σημείο μάλιστα να αναγνωρίζεται αυτονόητα δικαίωμα ψήφου στον 18άχρονο αλλά όταν πέσει πρόταση στο τραπέζι και για τους 16άχρονους, να χοροπηδάμε σαν κατσίκια. Το θέμα είναι απλό. Εκείνοι που σφίγγονται και δαγκώνουν τα χείλη τους στην θέα 18άχρονων και 20άχρονων που ψηφίζουν, τρέμουν στην ιδέα να αυξηθεί η δεξαμενή της συγκεκριμένης μερίδας ψηφοφόρων, πόσο μάλλον με άνοιγμα προς τα κάτω έστω και ανεπαίσθητο.
  Όσο για το σκεπτικό πως «αν επιτραπεί στον 16άχρονο, γιατί όχι και στα 10άχρονα», αυτό είναι ρητορική Πλεύρη Jr. «αν αναγνωρίσουμε σύμφωνα ελεύθερης συμβίωσης για ομοφυλόφιλους, γιατί να μην αναγνωρίσουμε τέτοια σύμφωνα και για τον κτηνοβάτη ή τον πολυγαμικό». Εκ του πονηρού τσουβαλιάσματα και γενικεύσεις. Μα ρε μεγάλε άλλο πράγμα ο κτηνοβάτης, άλλο ο πολυγαμικός και άλλο ο ομοφυλόφιλος. Διαφορετικά μέτρα και σταθμά, άλλη επιχειρηματολογία και σε άλλη βάση διεξάγεται μια κουβέντα για πιθανή παρόμοια αξίωση των πολυγαμικών και των κτηνοβατών στο μέλλον και άλλα πράγματα ισχύουν για το σύμφωνο των ομοφυλοφίλων. Το αυτό και για την σύγκριση 16άχρονου με 12άχρονου και 3χρονα στο πάρκο, αναφορικά με τις κοινωνικές τους ανησυχίες και πιθανά πολιτικά φρονήματα.

 54. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 27/12/2008 12:40:18

  Επίσης, οι έφηβοι και κυρίως τα αρσενικά, ξεκινούν την αυτοκριτική τους από την ηλικία των 14 και μετά. Δεν έχω πηγές, από την αδερφή μου το έμαθα που το διάβασε στο βιβλίο παιδικής ψυχολογίας της σχολής της. Αν μου ζητηθεί, την παίρνω τηλέφωνο να μου πει τίτλο βιβλίου, συγγραφέα, ISBN, σελίδα και ακριβές χωρίο. Από τα 14 έως τα 16-18 λοιπόν φαίνεται να ΥΠΑΡΧΕΙ σημαντική διαφορά, με πιθανό αντικατοπτρισμό επί της κάλπης σε ένα παρόμοιο σενάριο. Από τα 18 στα 16 όμως δεν βρίσκω συγκεκριμένους, επιστημονικώς ορθούς λόγους ώστε να δικαιολογείται ο απόλυτος τρόπος καταδίκης του θέματος έστω και προς συζήτηση.

  Update: “Εξελικτική Ψυχολογία – Η ψυχική ζωή από τη σύλληψη ως την Ενηλικίωση”, του καθηγητή Ιωάννου Ν. Παρακευόπουλου τόμος 4ος, σελίδα 118 στην ενότητα «Φθάνουν όλοι οι έφηβοι στο επίπεδο της τυπικής σκέψης?». Καταλυτική η επιρροή της γενετικής θεωρίας του Piaget.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.