#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/05/2011 15:01
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εικόνα διάλυσης ένα χρόνο μετά την υπογραφή του Μνημονίου


Ένα χρόνο μετά την υπογραφή του μνημονίου, η κυβέρνηση παρουσιάζει εικόνα διάλυσης, ενώ οι θέσεις που ανέπτυσσε από την πρώτη στιγμή ο Αντ. Σαμαράς και η Ν.Δ. δικαιώνονται στο ακέραιο, τονίζει με σημερινές δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης :

 

Πριν από ένα χρόνο, η κυβέρνηση -χωρίς να μελετήσει και χωρίς να διαπραγματευτεί όπως όφειλε- έβαζε τη χώρα στο Μνημόνιο, που της είχε υπαγορεύσει το κλιμάκιο της Τρόικας που βρισκόταν στην Αθήνα.

Αμέσως μετά, ο υφυπουργός Φ. Σαχινίδης, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, αποκάλυπτε πως «όταν το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τη διακυβέρνηση, διαπίστωσε ότι μόνη επιλογή που είχε ήταν να προσφύγει στο Δ.Ν.Τ.».

Σχεδόν ταυτόχρονα ανακοινωνόταν νέο πακέτο επώδυνων μέτρων, το οποίο προωθήθηκε στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Λίγες ημέρες αργότερα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (με τις γνωστές εξαιρέσεις) οι βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ. και η κα Ντόρα Μπακογιάννη ψήφιζαν στη Βουλή το Μνημόνιο.

 

Από τότε έως σήμερα, υπήρξαν:

-Δραστικές μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.

-Κατάργηση ή μείωση σε ποσοστά φιλοδωρήματος των δώρων των Χριστουγέννων, του Πάσχα και της άδειας.

-Αύξηση των φορολογικών συντελεστών.

-Αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα.

-Αλλεπάλληλες αυξήσεις ΦΠΑ και μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από το χαμηλό στο υψηλό συντελεστή.

-Έκτακτες εισφορές νομικών και φυσικών προσώπων.

-Μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

 

Στο ίδιο διάστημα η κυβέρνηση έκανε το κράτος οπαδό του κινήματος «δεν πληρώνω», αφού οι οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, το 2010, ξεπέρασαν τα 5,3 δισ. ευρώ.

Στο ίδιο αυτό διάστημα, η κυβέρνηση έπεσε έξω σε όλες τις προβλέψεις της, ενώ οι συνέπειες της πολιτικής της,  τόσο στην πραγματική οικονομία, όσο και σε ολόκληρη την κοινωνία, υπήρξαν καταστροφικές.

 

Σημειώνω:

-Το έλλειμμα του 2010 αποδείχθηκε αρκετά πιο πάνω από ό,τι προβλεπόταν.

-Η ύφεση ξεπέρασε ακόμη τις πιο αρνητικές εκτιμήσεις.

-Ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στα ύψη.

-Τα λουκέτα είναι δεκάδες χιλιάδες και αυξάνονται καθημερινά.

-Η ανεργία στο τέλος του χρόνου είχε ξεπεράσει το 15%.

Σήμερα, ένα χρόνο μετά, οι θέσεις που ανέπτυσσε από την πρώτη στιγμή ο Αντ. Σαμαράς και η Ν.Δ. δικαιώνονται στο ακέραιο.

Εδώ και καιρό, βουλευτές ακόμη και υπουργοί του ΠΑΣΟΚ ζητούν από την κυβέρνηση να πει ολόκληρη την αλήθεια, διαφωνούν με τη θέση του κόμματός τους ότι το Μνημόνιο ήταν μονόδρομος, ζητούν αλλαγή πολιτικής και προσπαθούν να διαχωρίσουν τη θέση τους από όσα γίνονται.

Σημειώνω ξεχωριστά τα δύο πιο πρόσφατα κρούσματα, καθώς προέρχονται από κορυφαίους υπουργούς:

Έχουμε πρωτ’ απ’ όλα, τη συνέντευξη που έδωσε στη Real News ο υπουργός Υγείας Ανδρ. Λοβέρδος στην οποία αφενός μιλά για ασυνεννοησίες, καθυστερήσεις, απώλεια πολύτιμου χρόνου και αφετέρου προσπαθεί να στρώσει το χαλί για τα νέα επώδυνα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα, έχουμε και τη συνέντευξη του υπουργού Άμυνας Ευ. Βενιζέλου που διαφοροποιείται από το Οικονομικό Επιτελείο, υιοθετώντας  ορισμένες από τις θέσεις που έχει αναπτύξει, εδώ και καιρό, η Νέα Δημοκρατία. Ιδίως για τη φορολογία, την οικοδομική δραστηριότητα, το «πόθεν έσχες» των απλών πολιτών.

 

Με μια φράση: Ένα χρόνο μετά την υπογραφή του Μνημονίου, οι πολιτικές της κυβέρνησης αποδεικνύονται αδιέξοδες και τα στελέχη της προσπαθούν να διαφοροποιηθούν αναδεικνύοντας την εικόνα της διάλυσης που τη χαρακτηρίζει.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. eydoxos avatar
  eydoxos 02/05/2011 15:10:33

  ΣυκοφαντικA τεχνAσματα
  Κατ' αρχήν αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι το μνημόνιο είναι μια μορφή κρατικής (ή έστω διακρατικής) παρέμβασης στις αγορές. Στην κλασική λειτουργία των αγορών υπάρχουν το έγκλημα (χρέος) και η τιμωρία (χρεοκοπία). Ο μηχανισμός στήριξης της ελληνικής οικονομίας είναι προϊόν πολιτικής απόφασης για να αποτρέψει τα οδυνηρά αποτελέσματα από τη λειτουργία των αγορών. Ό,τι ακριβώς είναι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Παρά τα όσα εγγράφονται στην αριστερή μυθολογία, το ΔΝΤ είναι μια απόπειρα πολιτικής απάντησης στην κυριαρχία των αγορών. Πιθανόν να είναι ατελής, ίσως να μην είναι πάντα αποτελεσματική και, βεβαίως, ποτέ δεν είναι ευχάριστη (υπό την έννοια ότι δεν λέει σε ένα κράτος «πόσα ξοδεύατε μέχρι σήμερα; Πάρτε άλλα τόσα για να είστε ευτυχισμένοι»), αλλά δεν παύει να είναι μια πολιτική απάντηση, ένας διακρατικός παρεμβατισμός στις αγορές. Γι' αυτό πολλοί ακραίοι νεοσυντηρητικοί απεχθάνονται θεσμούς όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα. Την εποχή, μάλιστα, της παντοδυναμίας τους, οι ρεπουμπλικάνοι της Ουάσιγκτον προσπάθησαν να τους υπονομεύσουν με τη λογική ότι νοθεύουν τον υγιή ανταγωνισμό στις παγκόσμιες αγορές.

  Εξάλλου τα 110 δισεκατομμύρια ευρώ που δίνονται ως δάνειο για τη χώρα δεν αποτελούν παρά βοήθεια των φορολογουμένων της ευρωζώνης, για να σταθεί στα πόδια της η Ελλάδα. Κυκλοφορεί ένας αριστεροδεξιός μύθος που θέλει το επιτόκιο 5% «τοκογλυφικό». Συγκρίνουν τα επιτόκια δανεισμού της Γερμανίας (που για τα δεκαετή ομόλογα κυμαίνονται στο 3%) και τις δύο επιπλέον μονάδες που πληρώνει το Ελληνικό Δημόσιο τις βαφτίζουν «τοκογλυφία». Το ψεύδος έγκειται στο γεγονός η Ελλάδα δεν είναι Γερμανία και οι αγορές δεν είναι διατεθειμένες να δανείσουν την Ελλάδα με γερμανικά επιτόκια. Εάν υπάρχει κάτι με το οποίο μπορεί να συγκριθεί το επιτόκιο του μνημονίου είναι το επιτόκιο που διαμορφώθηκε στις αγορές για το ελληνικό χρέος. Τα spreads των 1.000 μονάδων βάσης σημαίνουν ότι η αγορά εκτιμά το ρίσκο αγοράς ελληνικών ομολόγων με δέκα επιπλέον μονάδες επιτοκίου από τα γερμανικά ομόλογα. Αυτό σημαίνει ότι το χαμηλότερο επιτόκιο για τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα στις αγορές θα ήταν 13%. Αν, φυσικά, η Ελλάδα μπορούσε να πάει στις αγορές...

  Κανείς δεν ξέρει τι θα γινόταν αν η χώρα μας έβγαινε να δανειστεί τον Μάιο του 2010. Το πιθανότερο είναι να μην μπορούσε να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα κεφάλαια. Αλλά ακόμη κι αν μπορούσε, το επιτόκιο πιθανότατα θα ήταν υψηλότερο και από το 13%. Τα spreads συγκρατήθηκαν στις 1.000 μονάδες βάσης μετά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης. Δεν ξέρουμε πού θα πήγαιναν χωρίς αυτόν. Όπως και να έχει το ζήτημα, η διαφορά των οκτώ μονάδων επιτοκίου είναι επιδότηση των ευρωπαίων φορολογούμενων στους Έλληνες.

  Ένα άλλο τέχνασμα συκοφάντησης του μνημονίου είναι η σύγκριση της ζωής των Ελλήνων πριν και μετά την κρίση. Αφήνεται να εννοηθεί ότι οι περιοριστικές πολιτικές που υπαγορεύονται από το μνημόνιο οδηγούν στην υπανάπτυξη και, τελικά, στην ύφεση. Η αλήθεια όμως είναι άλλη. Η Ελλάδα μπήκε σε αρνητικό έδαφος ανάπτυξης από τις αρχές του 2009, πριν υπάρξει η συμφωνία δανεισμού τον Μάιο του 2010. Η ύφεση στην ελληνική οικονομία ήταν αναπότρεπτη εξέλιξη από τη στιγμή που αυξήθηκε το κόστος δανεισμού, ακριβώς επειδή ένα μεγάλο κομμάτι της ανάπτυξης οφειλόταν στην κατανάλωση που έγινε εφικτή εξαιτίας του φθηνού δανεισμού. Με άλλα λόγια: βρεθήκαμε στην ιδανική συγκυρία να δανειζόμαστε επί μία δεκαετία σαν Γερμανοί. Δεν φτιάξαμε, όμως, τις προϋποθέσεις για να παράγουμε σαν Γερμανοί. Τα φθηνά δανεικά, δεν έγιναν –σε μεγάλο βαθμό– επενδύσεις που θα πολλαπλασίαζαν τον εισερχόμενο πλούτο, έγιναν κατανάλωση με επιδοτήσεις, διόγκωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, πανεπιστημιακές σχολές που μόνο στόχο είχαν τη δημιουργία τοπικής κατανάλωσης κ.λπ., με αποτέλεσμα η ελληνική ανάπτυξη να μην είναι βιώσιμη. Αρκούσε μια κρίση στις διεθνείς χρηματαγορές για να βρεθεί η χώρα σε αδιέξοδο. Αλλά και χωρίς τη διεθνή κρίση, κάποια στιγμή το σωρευμένο χρέος θα δημιουργούσε εγχώρια κρίση. Η εξυπηρέτηση των δανείων θα γινόταν δυσβάστακτη.

  Είναι βέβαια αληθές ότι οι επεκτατικές πολιτικές βοηθάνε στην ανάπτυξη. Υπό προϋποθέσεις. Η κλασική κεϋνσιανή θεωρία θέλει το κράτος να ρίχνει λεφτά στην αγορά. Αυτά τα χρήματα γίνονται ζήτηση, η οποία με τη σειρά της κινητοποιεί ανενεργές παραγωγικές δυνάμεις. Αυτό όμως προϋποθέτει, εκτός από τα λεφτά, να υπάρχουν και ανενεργές παραγωγικές δυνάμεις της οικονομίας. Προϋποθέτει επίσης ένα εθνικό κράτος παλαιού τύπου, με πολλά εμπόδια στα σύνορα για τις εισαγωγές. Η Ελλάδα όμως δεν έχει μόνο δημοσιονομικό πρόβλημα. Έχει και πρόβλημα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο το 2008 είχε φτάσει στο 14,3% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι εισάγει πολλά, περισσότερα απ' όσα εξάγει. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης πρέπει να σημειώσουμε ότι το 1985, όταν η χώρα μας παρουσίασε 8% έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, υποτίμησε το νόμισμά της κατά 15% και προχώρησε σε διετές πρόγραμμα σταθεροποίησης της οικονομίας με πάγωμα μισθών και στον ιδιωτικό τομέα.

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ eydoxos 02/05/2011 15:14:17

   και???.......

   ΠΠ

  • Ιεροκλής avatar
   Ιεροκλής @ eydoxos 02/05/2011 15:15:04

   Μιλήστε καλέ, γιατί δε μιλάτε; Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας... Τον Αρτέμη Μάτσα τον ξέρεις;

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ Ιεροκλής 02/05/2011 15:57:00

    Το έγραψε, προχθές (30/4), και η Καθημερινή ότι οι Γερμανοί είναι φίλοι μας:

    "...Κύριο χαρακτηριστικό της οικονομικής δραστηριότητος των Ελλήνων ήταν από τα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας η αυτοαπασχόληση, που παρέμεινε σημαντικά αυξημένη σε ποσοστό εν σχέσει με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και γενικά της Δύσεως. Το σύστημα ήταν αναμφισβήτητα σαθρό, η φοροδιαφυγή εκτός ελέγχου. Δεν θα απαγορευθεί ασφαλώς διά νόμου η αυτοαπασχόληση, αλλά θα καταστεί οικονομικά ασύμφορη. Η λογική που ίσχυε από αιώνες, μικρό μαγαζί ή γραφείο, επένδυση σε ακίνητα, μία οικονομία, με άλλα λόγια, λίγο-πολύ οικογενειακή, θα παύσει να ισχύει. Το μέλλον των Ελλήνων είναι η σταδιακή υπαλληλοποίηση."

    • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
     ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ Αυριανιστής 02/05/2011 16:05:27

     Τα γκαρσονια της Ευρωπης και Επισημα !!
     οχι επειδη δεν το ηθελε ο ΑΓΠ.. αλα το ΓΑΠ εχει εργαστει σκληρα και μας εχει ολους μεσα στο οραμα του... πολυ βαθεια !!

     ΠΠ

    • Επώνυμος avatar
     Επώνυμος @ Αυριανιστής 02/05/2011 17:34:53

     Χα! Άργησαν να μας το αποκαλύψουν, εμείς το είχαμε γράψει από πέρυσι το καλοκαίρι!

     Ότι στόχος είναι η υπαλληλοποίηση της κοινωνίας!

     http://www.antinews.gr/2010/07/29/55502/

     29 Ιουλίου 2010...

     Τελικά τίποτε δεν είναι κρυφό σε αυτό τον πλανήτη. Έχουν το θράσος και σου το λένε και κατάμουτρα. Ποια συνωμοσιολογία και αηδίες. Τα ομολογούν και μόνοι τους.

  • Striker avatar
   Striker @ eydoxos 02/05/2011 15:44:29

   ΣυκοφαντικΑ τεχνΑσματα - όνομα και πράγμα!

  • Δημήτρης avatar
   Δημήτρης @ eydoxos 02/05/2011 17:56:31

   ‘ΣυκοφαντικA τεχνAσματα
   Κατ’ αρχήν αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι το μνημόνιο είναι μια μορφή κρατικής (ή έστω διακρατικής) παρέμβασης στις αγορές. Στην κλασική λειτουργία των αγορών υπάρχουν το έγκλημα (χρέος) και η τιμωρία (χρεοκοπία). Ο μηχανισμός στήριξης της ελληνικής οικονομίας είναι προϊόν πολιτικής απόφασης για να αποτρέψει τα οδυνηρά αποτελέσματα από τη λειτουργία των αγορών. Ό,τι ακριβώς είναι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Παρά τα όσα εγγράφονται στην αριστερή μυθολογία, το ΔΝΤ είναι μια απόπειρα πολιτικής απάντησης στην κυριαρχία των αγορών. Πιθανόν να είναι ατελής, ίσως να μην είναι πάντα αποτελεσματική και, βεβαίως, ποτέ δεν είναι ευχάριστη (υπό την έννοια ότι δεν λέει σε ένα κράτος «πόσα ξοδεύατε μέχρι σήμερα; Πάρτε άλλα τόσα για να είστε ευτυχισμένοι»), αλλά δεν παύει να είναι μια πολιτική απάντηση, ένας διακρατικός παρεμβατισμός στις αγορές. Γι’ αυτό πολλοί ακραίοι νεοσυντηρητικοί απεχθάνονται θεσμούς όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα. Την εποχή, μάλιστα, της παντοδυναμίας τους, οι ρεπουμπλικάνοι της Ουάσιγκτον προσπάθησαν να τους υπονομεύσουν με τη λογική ότι νοθεύουν τον υγιή ανταγωνισμό στις παγκόσμιες αγορές.’

   Άσκηση πολιτικής χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών; Γίνεται; Ναι, αν δε μας ενδιαφέρει η ποιότητα του πολιτεύματος που παράγει αυτές τις πολιτικές. Όσο για τις δήθεν διακρατικές παρεμβάσεις, το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, όπως και η ΕΕ, είναι υπερεθνικοί οργανισμοί κι όχι διακρατικοί. Υπερεθνικός και διακρατικός είναι τελείως διαφορετικά πράγματα. Η μία διαδικασία είναι από πάνω προς τα κάτω, επιβάλλεται στα έθνη, η άλλη κινείται από κάτω προς τα πάνω, πηγάζει από τα έθνη.
   Τα κοινοβουλευτικά κράτη έχουν δήμους που νομιμοποιούν τις αποφάσεις τους. Ποιος δήμος νομιμοποιεί τις αποφάσεις των παραπάνω οργανισμών; Ακριβώς επειδή η ΕΕ δεν έχει νομιμοποίηση προσπαθεί να φτιάξει μια φαντασιακή κοινότητα, αυτή των 'Ευρωπαίων πολιτών'. Όμως, σε αντίθεση με τα αξιώματα του ιστορικού υλισμού, το κοινωνικό γεγονός προηγείται του κράτους, λογικά και ιστορικά. Δεν υπάρχει ευρωπαϊκός δήμος αλλά ευρωπαϊκοί δήμοι, όπως δεν υπάρχει ευρωπαϊκός πολιτισμός αλλά ευρωπαϊκοί πολιτισμοί. Οργανισμοί όπως οι παραπάνω προσπαθούν να πείσουν τις κοινωνίες ότι αυτές είναι 'δημιουργήματα', ώστε να νομιμοποιείται η ιδιοποίηση της πολιτικής από αυτούς που δήθεν δημιούργησαν τις κοινωνίες και εκείνες να τελούν μονίμως σε κατάσταση ετεροκαθορισμού.

   Ακόμη, πώς μπορεί κάποιος να είναι συντηρητικός, δηλαδή υπέρ της διατήρησης ισχυρού εθνικού κράτους και της κοινωνικής συνοχής του, και ταυτόχρονα υπέρ της ελεύθερης λειτουργίας των αγορών, που υπονομεύει το εθνικό κράτος με την οικονομική ολοκλήρωση; Συντηρητικοί δεν υπάρχουν πια. Κάποιοι πολιτικοί σήμερα δηλώνουν συντηρητικοί αλλά είναι νεοφιλελεύθεροι κι αυτό φαίνεται από τις πολιτικές τους. Αν τυχόν κάποιος ρεπουμπλικάνος είναι όντως κατά της ενίσχυσης του ΔΝΤ, δεν το κάνει για να προστατεύσει τις αγορές αλλά για να διατηρήσει την ισχύ του κράτους του.

   Το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα και η ΕΕ επιβάλλουν την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, τη λειτουργία της χωρίς παρεμβάσεις από τα εθνικά κράτη. Φροντίζουν να διατηρείται ο τριμερής διαχωρισμός σε αγορές-κοινωνίες-κράτη και η συνακόλουθη κυριαρχία των αγορών. Το σύγχρονο κράτος υποχωρεί διαρκώς απέναντι στην αγορά, οι τράπεζες ανεξαρτητοποιούνται, οι νομισματικές (και όχι μόνο) πολιτικές χαράσσονται από φορείς χωρίς καμιά λαϊκή νομιμοποίηση και λογοδοσία, όπως η ΕΚΤ. Δεν έχουν το ΔΝΤ, η ΠΤ και η ΕΕ ως θεμελιώδεις κανόνες να υπάρχει παγκόσμια ελεύθερο εμπόριο και ανόθευτος ανταγωνισμός; Δεν υποχρεώνουν τις μη βιομηχανοποιημένες χώρες να ανταγωνίζονται τις αναπτυγμένες με τους ίδιους όρους; Δεν προωθούν την απελευθέρωση των αγορών εργασίας (δηλαδή τη μείωση της κοινωνικής προστασίας και της κρατικής πρόνοιας), τη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών με όρους οικονομικής αποδοτικότητας, την παραχώρηση δημόσιων υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες, τη μείωση των κρατικών ρυθμίσεων και παροχών; Δεν προβάλλουν την ιδέα της αντιμετώπισης του πολίτη από το δημόσιο τομέα ως καταναλωτή (που σημαίνει ότι όποιος δεν πληρώνει δε θα παίρνει αγαθά και υπηρεσίες που παλιότερα του έδινε το κράτος); Δε νομιμοποιούν το υπάρχον στάτους συσσώρευσης κεφαλαίου υποστηρίζοντας την αξιοποίηση των ‘συγκριτικών πλεονεκτημάτων’ των διαφόρων χωρών, αποκρύπτοντας ότι αυτά δημιουργήθηκαν μέσα από αιώνες σχέσεων κυριαρχίας κι ότι αυτά τα ‘πλεονεκτήματα’ προϋποθέτουν τεράστιες ανισότητες στον πλούτο των κοινωνιών; Ρώτησε κανείς τις κοινωνίες για όλα αυτά τι γνώμη έχουν; Ή μήπως δεν πρέπει να ασχολούνται με τέτοια ζητήματα γιατί είναι ακόμη ‘ανώριμες’; Μήπως πρέπει μονίμως φορείς της πολιτικής να μην είναι οι κοινωνίες αλλά ομάδες ‘ειδικών’;
   Μάλλον δε σε νοιάζουν αυτά αλλιώς δε θα μιλούσες για έγκλημα και τιμωρία χωρίς να διακρίνεις ποιοι συμμετέχουν στο έγκλημα, με ποιους όρους, τι κερδίζουν και ποιοι είναι τα θύματα. Είναι αστείο που θες να δείξεις ότι το μνημόνιο είναι χρήσιμο (για ποιους;) τη στιγμή που θεωρείς ότι είναι δυνατό να εγκληματεί μια κοινωνία απέναντι στην αγορά και θα πρέπει τότε να τιμωρηθεί (χρεοκοπώντας, επομένως φτωχαίνοντας), δηλαδή η αγορά είναι πάνω από την κοινωνία!

   ‘Κανείς δεν ξέρει τι θα γινόταν αν η χώρα μας έβγαινε να δανειστεί τον Μάιο του 2010. Το πιθανότερο είναι να μην μπορούσε να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα κεφάλαια. Αλλά ακόμη κι αν μπορούσε, το επιτόκιο πιθανότατα θα ήταν υψηλότερο και από το 13%. Τα spreads συγκρατήθηκαν στις 1.000 μονάδες βάσης μετά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης. Δεν ξέρουμε πού θα πήγαιναν χωρίς αυτόν. Όπως και να έχει το ζήτημα, η διαφορά των οκτώ μονάδων επιτοκίου είναι επιδότηση των ευρωπαίων φορολογούμενων στους Έλληνες’

   Πάλι λάθος. Αντιγράφω από το ένθετο στα Επίκαιρα του περσινού Σεπτέμβρη, από το άρθρο του Νότη Μαριά, σελ. 33:΄
   ‘Με βάση στοιχεία από δημοσιεύματα της Ελευθεροτυπίας συντάχθηκε ο παρακάτω πίνακας 23 από τον οποίο προκύπτει ότι η Ελλάδα μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2010, ήτοι πριν την ένταξή της στο ΜΔΣ και την προσφυγή της στο ΔΝΤ θα μπορούσε να έχει καλύψει πλήρως τις δανειακές της ανάγκες ύψους 53 δις ευρώ με μέσο όρο επιτοκίου μακροχρόνιου δανεισμού 6,2%, όπως αυτό τελικά διαμορφώθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2010 με βάση τα σχετικά στοιχεία (Η Ναυτεμπορική, 18/8/2010, σελ. 5).

   Δυστυχώς το συγκεκριμένο ένθετο ουδέποτε αξιοποιήθηκε από το antinews.

   ‘Με άλλα λόγια: βρεθήκαμε στην ιδανική συγκυρία να δανειζόμαστε επί μία δεκαετία σαν Γερμανοί. Δεν φτιάξαμε, όμως, τις προϋποθέσεις για να παράγουμε σαν Γερμανοί. Τα φθηνά δανεικά, δεν έγιναν –σε μεγάλο βαθμό– επενδύσεις που θα πολλαπλασίαζαν τον εισερχόμενο πλούτο, έγιναν κατανάλωση με επιδοτήσεις, διόγκωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, πανεπιστημιακές σχολές που μόνο στόχο είχαν τη δημιουργία τοπικής κατανάλωσης κ.λπ., με αποτέλεσμα η ελληνική ανάπτυξη να μην είναι βιώσιμη.’

   Έχεις διαβάσει καθόλου ιστορία; Έχεις ιδέα πόσους αιώνες και τι είδους πολιτικές χρειάστηκαν οι Γερμανοί, και οι Δυτικοί γενικότερα, για να παράγουν σα Γερμανοί και σα Δυτικοί; Ξέρεις από πόσο παλιά ξεκίνησε η καπιταλιστική συσσώρευση στη Δύση, με τι μέσα και εις βάρος πόσων λαών (Ελλήνων, Αράβων, Αφρικανών, Ινδών, Κινέζων, Σλάβων);

   Για κάποιους το σημαντικότερο είναι η ‘ορθολογική’ οργάνωση των πραγμάτων, ακόμη κι αν οι συνέπειες δεν είναι ‘ευχάριστες’. Για κάποιους άλλως, όμως, το πιο σπουδαίο είναι η ελευθερία, το να πάρουν μια μέρα οι εθνικές κοινωνίες την πολιτική στα χέρια τους και να πάψουν να είναι πεδία πειραματισμού και εκμετάλλευσης από τους κάθε λογής ‘σοφούς’.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ eydoxos 02/05/2011 18:02:12

   Καταρχάς έχεις ένα σωρό λάθος παραδοχές. Η ύφεση του 2009 δεν ήταν αποτέλεσμα της αύξησης του κόστους δανεισμού, δεν μπορεί να ήταν αφού τα επιτόκια μειώθηκαν σε σχεδόν ΜΗΔΕΝΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ. Η ύφεση εκείνη ήταν αποτέλεσμα της διεθνούς ύφεσης, που χτύπησε την Ελλάδα ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΟ από άλλες χώρες. Όταν η Γερμανία είχε -6% ΑΕΠ, η Ελλάδα είχε -0,1%. Ας μην μιλήσουμε για Βρετανία και Αμερική. Ο "ανίκανος Καραμανλής" είχε την οικονομία, τότε, πραγματικά θωρακισμένη.

   Παμ' παρακάτω. Τι πρόβλημα έχεις εσύ με τις αγορές; Μια χαρά είναι οι αγορές. Οι αγορές, όσο λειτουργούσαν χωρίς την τεχνητή επίθεση κατά της Ελλάδας, μας δάνειζαν με επιτόκια μόλις 1,3% πάνω από αυτό της Γερμανίας - και αυτό, παρά την κερδοσκοπική επίθεση του "Δεκέμβρη". Είχα πει τότε ένα πράγμα, που αν το είχε κάνει ο Καραμανλής, θα είχε σπρεντ 60: Μόλις είχε πέσει το βαρέλι το πετρέλαιο στα 35 δολ., έπρεπε να είχε χτυπήσε ένα δεκάλεπτο το λίτρο φόρο στη βενζίνη, ως προσωρινό μέτρο δημοσιονομικής ανακούφισης. Από 0,80 το λίτρο θα είχε πάει 0,90. Σιγά τα ωά. Αλλά θα είχε ρίξει κι άλλο το κόστος δανεισμού (λόγω της εμπιστοσύνης που θα είχε δημιουργήσει) και θα είχε πολύ μικρότερο έλλειμμα μετά. Σήμερα που καλπάζει το πετρέλαιο, θα μπορούσε να το είχε μειώσει και να βοηθήσει και την αγορά.

   Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ το ξέρεις; Είναι μια ανισορροπία, η οποία όμως δεν είναι μονοσήμαντη. Καταρχάς είναι μακροπρόθεσμο πρόβλημα, όχι βραχυπρόθεσμο.

   Θα συνεχίσω αργότερα.

 2. ΤρελοςΠαπαςΜεΒαπτισε avatar
  ΤρελοςΠαπαςΜεΒαπτισε 02/05/2011 15:35:51

  @eydoxos
  απ' ολου του κοσμου τα πτηνα
  ο γαϊδαρος μ' αρεσει
  που 'χει φωνη αϊδονιου
  και δαχτυλιδη μεση

  • Δημήτρης avatar
   Δημήτρης @ ΤρελοςΠαπαςΜεΒαπτισε 02/05/2011 17:59:14

   Χαχαχα!!!
   Καταπληκτικό!

 3. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 02/05/2011 16:09:06

  Νεες μπιζνες... μετα τους ενεργιακους επιθεωρητες !!! οεο οεο χαχχααχα

  Εχουμε τους δασολογους οι οποιοι πηραν εργολαβια να κανουν τους δασικους χαρτες και το μπορντελο που ακολουθει....

  τι κανουν οι μαγκες δασολογοι??? χαχααα δεν αντεχω !!..

  διαφημιζουν οτι βοηθουν και στις προσφυγες των θιγμενων απο τους χαρτες που ακετηρτησαν !!! ψχαχαχαααααα δεν αντεχω αλλο....

  Αρχαιε.. ακους??

  ΠΠ

 4. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 02/05/2011 16:15:06

  Εχω νεα σπεκουλα.. νομιμη και ηθικη !!
  προμηθευτειτε πετρελαιο ολοι τωρα !!!! διοτι απο Οκτωβρη θα εξισωσουν το φορο !!! και να σας πουν δεν εχω !!! καταγγελια.. διοτι ακουω οτι οι καρτελοεταιριες!!!

  δεν στελνουν αρκετο θερμανσης στα πρατηρια!!! το φυλανε !!!!


  ΠΠ

  • koinos_nous avatar
   koinos_nous @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 02/05/2011 20:42:45

   Τελειωσε η διαθεση του πετρελαιου.
   Ηταν μεχρι 30/4

 5. φωνη avatar
  φωνη 02/05/2011 16:23:52

  Έναν χρόνο τώρα ο πολίτης είναι αβοήθητος και ολομόναχος. Τι να τις κάνει τις διαφωνίες εντός του ΠΑΣΟΚ? Να τις φάει? Θα έχει να πληρώσει λογαριασμούς, τράπεζες, φροντιστήρια επειδή διαφώνισε ο Λοβέρδος και ο Βενιζέλος? Η να χαρεί που η αντιπολίτευση έπεσε μέσα στις προβλέψεις της? Νομίζετε ότι ο πολίτης αυτό που προσδοκά από τη ζωή του είναι να προβλέπει σωστά η αντιπολίτευση ότι θα αποτύχει η κυβέρνηση? Και καλά από το ΠΑΣΟΚ κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν περιμένει λύση στα προβλήματά του, αλλά και η ΝΔ ας απομακρύνει λίγο το δάχτυλο από τα μάτια, μπας και δει καθαρότερα ποιά είναι η πραγματική ζωή του καθημερινού ανθρώπου. Τι είναι αυτές οι δηλώσεις περί εθνικής κατάθλιψης εδώ που βρισκόμαστε σήμερα? Τι κάνουν τον ψυχολόγο? Δεν το ξέρουν οι άνθρωποι που βρίσκονται? Την αντιπολίτευση περίμεναν? Περιμένω πολλά από το Ζάππειο2, όχι απλά να ειπωθούν, αλλά να πιέσουν να εφαρμοστούν κιόλας. Και μετά από το Ζάππειο2 χρειάζεται πιο αιχμηρή και παρεμβατική αντιπολίτευση....να εμποδίσει και κανά κακό μέτρο, όχι μόνο να προεξοφλεί την αποτυχία του. Δεν απομένει ούτε πολύς χρόνος, ούτε μεγάλη αντοχή για την κοινωνία....και να δω ποιός θα έρθει να κυβερνήσει μετά μια διαλυμένη χώρα και μια κοινωνία σε αποσύνθεση... Από την κυβέρνηση δε ζητάω και δεν περιμένω τίποτα απολύτως. Από την αντιπολίτευση ζητάω πάρα πολλά, γιατί πιστεύω ότι τα μπορεί.

 6. ΙΩΑΝΝΗΣ .Γ.ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ avatar
  ΙΩΑΝΝΗΣ .Γ.ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ 02/05/2011 16:25:22

  ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΙΚΡΟΜΑΓΑΖΑΤΟΡΕΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΟΠΩΣ ΝΑ
  ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΝΩΘΟΥΝ ΣΕ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ ΟΙ ΣΥΣΤΕΓΑ
  ΣΙΣ ΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΚΑ ΕΞΟΔΑ ΘΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΙ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕ
  ΤΡΙΑΣΟΥΝ ΤΩΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
  ΑΛΟΙΩΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΜΑ
  ΓΑΖΙΩΝ ΤΟΥΣ.

  • φωνη avatar
   φωνη @ ΙΩΑΝΝΗΣ .Γ.ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ 02/05/2011 17:53:37

   Ναι να αυξήσουμε το Φ.Π.Α στο 23%, να μειώσουμε μισθούς και συντάξεις, να δημιουργούμε συνεχώς ανέργους στον ιδιωτικό τομέα, να ευνοούμε τις μεγάλες επιχειρήσεις( όπως στη Θεσσαλονίκη που έχουμε φτιάξει μια ολόκληρη εμπορική ζώνη Ανατολικά, με ωραιότατη πρόσβαση, χωρίς προβλήματα parking, να συνδέεται με το αεροδρόμιο, με τη Χαλκιδική και από την άλλη να αφήνουμε τους μικρομεσαίους μαγαζάτορες στο κέντρο να είναι αντιμέτωποι με τον ανταγωνισμό, με το παρεμπόριο, με το πρόβλημα parking, με κακές συγκοινωνίες) και ύστερα να τους λέμε να ενωθούν σε συναιτερισμούς για να μειώσουν τα συνεχώς αυξανόμενα λειτουργικά κόστη και φυσικά για να μειώσουν και τα συνεχώς μειούμενα ή ανύπαρκτα έσοδα. Κάτι ξέρουν και οι μαγαζάτορες και μουτζώνουν τους πάντες

 7. Enzo avatar
  Enzo 02/05/2011 16:48:12

  οσο καθυστερει η ΝΔ να αναλαβει και να ξεσηκωσει τον κοσμο ωστε να φυγει αυτη η λαιλαπα τοσο το χειροτερο και γιαυτην και για τους Ελληνες.

  9 Μαϊου, τελευταια ευκαρια για τον τοπο.
  εννοειται οτι θα πρεπει να ζητησει και εκλογες μαζι με το Ζαππειο, δεν υπαρχει επιστροφη πλεον.

 8. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 02/05/2011 17:39:21

  Δεν είναι όμως το μέλλον των Ελλήνων η υπαλληλοποίηση, κουφάλες. Δεν υπαλληλοποιηθήκαμε 4000 χρόνια, θα υπαλληλοποιηθούμε τώρα; Κι ας νομίζετε ότι είναι "οικονομικά ασύμφορη" η ανεξάρτητη οικονομική δραστηριότητα.

  Ευρώπη τρέμε!

  • Orestios avatar
   Orestios @ Επώνυμος 02/05/2011 18:48:23

   +10000000

 9. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 02/05/2011 17:49:48

  - Με το Πορισμα Μιζενς τι γινεται??? τι κανει η Βουλη?

  - Με την επιστολη Απριλιου του Καστανιδη στη Μιζενς τι γινεται?
  Χαρη μου… ειπες στο ΣΚΑΙ “τα πραγματικα γεγονοτα” ποια ειναι αυτα??
  Σου απαντησαν? Ποσα θα ζητησουμε αποζημιωση? σε τι? σε μετρητα? σε Δανειο?
  σε λουκανικα? σε Ανεμογεννητριες??

  - Εχουμε νεα για την Αγωγη Καμμενου σε Τσουκρατο και vs ??

  - Με την παρασταση του ΓΑΠ στη Δικη του Διστομου τι κανουμε??

  - Αυτη η CC@C του φιλου που θα μας συμβουλευσει για την πωληση ακινητων υπαρχει? εχει αναθεση !!! εχει βγει η αναθεση σε ΦΕΚ ??

  ΠΠ

 10. Ιεροκλής avatar
  Ιεροκλής 02/05/2011 18:33:31

  Οι φίλοι παραπάνω που υπερασπίζονται το μνημόνιο δεν είναι τα κομματόσκυλα-υπουργοί του ΠΑΣΟΚ που έχουν συμφέρον να το κάνουν. Οι άνθρωποι ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ότι το μνημόνιο αποτελεί λύση για την Ελλάδα και όχι πράξη προδοσίας. Δυστυχώς αυτό είναι ακόμα πιο ανησυχητικό καθώς το φαινόμενο της αλλοτρίωσης των προσώπων μαίνεται ανεξέλεγκτο σήμερα περισσότερο παρά ποτέ. Αυτή η Ευρώπη εξαπλώνεται, για να το συνδέσω και με το άλλο κείμενο της ημέρας, και καταπίνει λαίμαργα αυτοσυνειδησίες λαών.
  Οι άνθρωποι αυτοί αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα υπό το πρίσμα του προτεστάντη κερδοσκόπου-ανθρώπου πρότυπο στους καιρούς που ζούμε. Ποια επιχειρήματα να μπορούσαν να τους αγγίξουν; Ποια επιχειρήματα θα έβρισκες απέναντι στον Αρτέμη Μάτσα όταν σου ‘λεγε ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΊΝΑΙ ΦΊΛΟΙ ΜΑΣ; Εκεί είχε την αναφορά του, το τρίτο ράιχ και η εξάπλωσή του ήταν η μία και μόνη πραγματικότητά του. Με πόση περιφρόνηση θα κοίταζε τους Έλληνες αντιστασιακούς; Πόσο αδικαιολόγητες θα του φαινόντουσαν οι πράξεις τους;
  Είναι άνθρωποι που ως επί το πλείστον δουλεύουν σε μεγάλες πολυεθνικές ή εμπάσει περιπτώσει σε τέτοιας δομής εργασίες, έχουν στόχους, θέλουν μπόνους και κάποια μέρα να γίνουν διευθυντές. Κάνουν συμφωνίες, συγχωνεύσεις, δουλεύουν στο μαμωνά…
  Δεν είναι απλά ΠΑΣΟΚοι, είναι Ευρωπαίοι…

  • eydoxos avatar
   eydoxos @ Ιεροκλής 03/05/2011 09:23:11

   Ιεροκλή έχεις δίκιο.
   Διατύπωσε την εναλλακτική σου πρόταση (με κύρια χαρακτηριστικά τον ρεαλισμό και την παγκόσμια εφαρμογή) και είμαι μαζί σου. Τα υπόλοιπα, είναι οιμωγές πικραμένων δημοσίων υπαλλήλων.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.