03/09/2011 08:22
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Εικονική» συγκράτηση πρωτογενών δαπανών και ελλείμματος μέσα από στάση πληρωμών του Δημοσίου

 Νέο τρυκ της κυβέρνησης  αποκαλύπτει    το Δημοσιονομικό Δελτίο  της Μπαλφούσια

Σε προηγούμενη ανάρτηση ( http://www.antinews.gr/2011/08/09/117228/)  γράφαμε για το στέγνωμα της αγοράς  από την στάση πληρωμών  που έκανε το Δημόσιο.

Όπως προκύπτει από το 2Ο Δημοσιονομικό Δελτίο (Αύγουστος  2011)  του Γραφείου Προϋπολογισμού στη Βουλή :

«…επισημαίνεται πάντως ότι στο πρώτο εξάμηνο του έτους    έχουν συσσωρευτεί και ανεξόφλητες υποχρεώσεις της γενικής κυβέρνησης ύψους 6.629 εκατ ευρώ ( ΣΣ έναντι 3.114 εκ τον Σεπτέμβριο του 2010) , η εξόφληση των οποίων θα επιδράσει ανοδικά στις πρωτογενείς δαπάνες» .

Το Δημόσιο δεν πληρώνει για να  κρατηθεί μέσα στο στόχο ( αυτούς  που οι συνεχείς αναθεωρήσεις  τους έχουν κάνει …σουρωτήρι! )  και να μη καταρρεύσει  η εκτέλεση του Προϋπολογισμού.

Ο  περιπατητής  της…οικονομικής  Σχολής  αν. Υπουργός  Σαχινίδης, σε συζήτηση της Επιτροπής στη Βουλή, εγκαλούμενος από τον Καράογλου για τη στάση πληρωμών που επέβαλε το  Δημόσιο στην αγορά, έδωσε την παρακάτω εξήγηση:

«..υπάρχουν εγγενείς αδυναμίες στον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, κ. Καράογλου και θα ήθελα να σας ενημερώσω  και να σας διαβεβαιώσω ότι το ποσοστό διάθεσης πιστώσεων - και επειδή προέρχεστε από το Υπουργείο Οικονομικών καταλαβαίνετε σε τι αναφέρομαι - στο πρώτο επτάμηνο είναι της τάξης του 49%. …. Ενώ το Γενικό Λογιστήριο έχει αποδεσμεύσει πιστώσεις της τάξης του 49% η απορροφητικότητα είναι σο 23%....Έχουμε, λοιπόν, την εξής αδυναμία. Τους έχουμε χορηγήσει τα χρήματα, τους λέμε ότι αυτά τα χρήματα είναι στην διάθεση σας για να μπορέσετε να τα χρησιμοποιήσετε προκειμένου να αποπληρώσετε, άλλα υπάρχει μία αδυναμία του μηχανισμού να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα τα οποία υιοθετήσαμε με την αναμόρφωση και του τρόπου λειτουργίας του Γενικού Λογιστηρίου …..»

Τι αποκαλύπτει ο ποιητής προσπαθώντας να δικαιολογηθεί, το οποίο εντόπισε και η Επιτροπή της Βουλής;

Ότι καθυστερούν με διάφορα τερτίπια  τις πληρωμές του Δημοσίου, ουσιαστικά κάνουν άτυπη στάση πληρωμών, προκειμένου να συγκρατήσουν τις πρωτογενείς δαπάνες και τα ελλείμματα.

Κάνουν πως απελευθερώνουν τις πιστώσεις από το Οικονομικών  και από την άλλη «στραγγαλίζουν» ….. και με το νόμο τις εκταμιεύσεις!

Τι άλλο θα δούμε;

Στο τελευταίο  μόνο εννιάμηνο οι ληξιπρόθεσμες όφειλες του δημοσίου διπλασιάστηκαν και αυξήθηκαν 3,5 δις ευρώ!

Θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μάθουμε  πόσο θα επιβαρύνουν οι οφειλές αυτές τελικά το έλλειμμα !

ΝΠ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. pikras57 avatar
  pikras57 03/09/2011 09:04:40

  Βλέποντας κάποιος τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ για την γενική κυβέρνηση το α επτάμηνο του 2011 :
   Έσοδα: 60,7 δις
   Έξοδα: 78,4 δις
   Έλλειμμα ΓΚ σε ταμειακή βάση: 17,7 δις

  αναρωτιέται που θα φθάσει αυτό το έλλειμμα στο τέλος του 2011!

  Ο στόχος με τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου που δεσμευτήκαμε είναι για έλλειμμα 16,7 δις όλο το 2011, σε δεδουλευμένη βάση.

  Όσο μαγείρεμα και να πέσει...όσα πέτσινα και να χρησιμοποιήσουν...βλέπω και άλλα Μέτρα...Μέτρα...Μέτρα... που δεν οδηγούν πουθενά.


  Η καταβόθρα της ύφεσης ….. «χωνεύει» και μηδενίζει κάθε μέτρο .

 2. Ariadne avatar
  Ariadne 03/09/2011 11:39:11

  Θέλω να επισημάνω οτι δέν πληρώνουν και τις επιστροφές φόρων που δικαιούνται όσοι υπέβαλαν δηλώσεις που βγαίνουν πιστωτικές. Και να σκεφθείτε οτι πολλοί απο τους δικαιούχους είναι μισθωτοί ή και συνταξιούχοι που περιμένουν να πάρουν πίσω αυτά που δικαιούνται για να καλύψουν υποχρεώσεις. Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι Δέν δέχονται συμψηφισμό π.χ. με πληρωμή τελών κυκλοφορίας ή άλλων.

  • ΑΓΡΟΤΗΣ avatar
   ΑΓΡΟΤΗΣ @ Ariadne 03/09/2011 12:13:12

   O λόγος που σταμάτησαν οι επιστροφές φόρων είναι ακριβώς για να συμψηφιστούν με τις μελλοντικές επιβαρύνσεις . Γιατί αλλιώς είναι να έχουν ήδη προεισπράξει και αλλιώς να περιμένουν τις πληρωμές από τα νοικοκυριά που έτσι και αλλιώς, οι περισσότεροι έχουμε αυξημένα έξοδα τον Σεπτέμβρη. Όσον αφορά την στάση πληρωμών του Δημοσίου ΥΠΑΡΧΕΙ ως μέτρο από την άνοιξη του 2010 και απορώ για την στάση της αντιπολίτευσης. Μήπως παντού και πάντα υπάρχουν λεφτά για την πληρωμή των υποχρεώσεων στους ημετέρους?

 3. NIK THE GR avatar
  NIK THE GR 03/09/2011 12:10:35

  Και ναταν μονο η επιστροφη φορου καλα θαταν.
  Απληρωτοι παντοειδεις συμβασιουχοι του ευρυτερου και στενοτερου Δ.τομεα
  Απληρωτοι οι φαρμακοποιοι
  Απληρωτοι οι γιατροι
  Απληρωτοι οι μικρο-μεγαλοεργολαβοι Δ.εργων
  Χρωστουν σ ολες τις γλωσσες του ντουνια,ετσι ρε απατες θα συνεχησετε?
  Μηπως καμμια επιστροφη ΦΠΑ?

 4. ΣΠΥΡΟΣ avatar
  ΣΠΥΡΟΣ 03/09/2011 16:43:38

  ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ,ΘΑ ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
  ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΚΑΡΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΑΣΟΚΟΙ....

 5. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 04/09/2011 00:12:09

  Ο κύριος Υπουργός ή λέει παρλαπίπες ή δεν τον έχουν ενημερώσει ή απλά δεν ξέρει.

  Το Δημόσιο δεν μπορεί να πληρώσει γιατί οι υπάλληλοι των ΔΙΒΕΤ δεν ξέρουν τι τους γίνεται.
  Ακόμα και να έχω την πίστωση από την απόφαση ανάληψης μέχρι την πληρωμή πόσος χρόνος χρειάζεται; Ξέρουν; αλλά ξέχασα έχουμε το νόμο της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, υπογραφών και διακίνησης εγγράφων, ηλεκτρονικών πληρωμών κλπ κλπ . Πόσα πρωτόκολλα χρειάζεται για να κοπεί και πληρωθεί ένα τιμολόγιο; Και μετά ας μιλάμε...
  Πέρα λοιπόν από όσους ΚΑΕ υπάρχει δέσμευση 100 % στους υπόλοιπους με το 7% είναι η διάθεση πιστώσεων στο 49 %....Σωστός αλλά εν μέρει αφού δεν παραθέτει όλα τα στοιχεία....

  Μόνο που με το ΠΔ 113/2010 (που επανέλαβε ότι ίσχυε από το 1995 αλλά το ΓΛΚ απλά δεν το εφάρμοζε...) και τις ΥΔΕ του ή το ΟΠΣ, στο Δημόσιο το να μιλάει για ποσοστό απορρόφησης είναι για γέλια... μπορεί να μας πει λοιπόν αν υπάρχει ενοποιημένο αξιόπιστο και με ηλεκτρονικά ...στοιχεία σύστημα στο Δημόσιο για να μας πει κατόπιν για απορροφήσεις;

  Αλήθεια πως ξέρει για τις δαπάνες πχ αφού η απόφαση δέσμευσης κάτω των 300 € για ορισμένες κατηγορίες πάει μαζί με το παραστατικό στις ΥΔΕ;
  Μπορεί να μας πει για ΕΣΠΑ ή ΠΔΕ (Εθνικό σκέλος) και Μητρώο Δεσμεύσεων;
  Ακόμα και οι Υπηρεσίες του οι ΥΔΕ πχ μπορούν να έχουν ηλεκτρονική ροή στοιχείων; ...και μην μου πει κανείς για email...
  Γιατί πχ το ΥΠΟΙΟ δεν έχει ολοκληρωμένο ΟΠΣ για όλο το Δημόσιο; Για λόγους λειτουργικούς, ομοιομορφίας, οικονομίας, αξιοπιστίας, διαχείρισης, ελέγχου;

  ΥΓ

  Αλήθεια κ Αναπληρωτή Υπουργέ το διπλογραφικό που ισχύει από 01/01/2011 και βγήκε τον Μάρτιο πότε θα εφαρμοστεί;
  Αλλά το ΓΛΚ ξέρει ...σαν τον Τσακ Νόρις.

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ Ο Ιθαγενής 04/09/2011 00:18:11

   γαμώτο στη Συγγρού δεν έχουν πέντε αποσπασμένους Δημόσιους Υπαλλήλους για τους παρέχουν στοιχεία; δεν υπάρχει ομάδα υποστήριξης; ανά τομέα να υπάρχει γνώση πρακτική και όχι μόνο πολιτική αντιπαράθεση;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.