#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
31/07/2012 20:58
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εικονική οικονομία εναντίον πραγματικής

Να εφαρμοστούν οι αυστηρές αρχές της οικονομίας της αγοράς στην τραπεζική κρίσηΤο δημοσίευμα του Spiegel που αναρτήσαμε χθες στο Antinews (Μια αριστερή πρόταση από τη Γερμανία (!) για διάσωση του Ευρώ) έθεσε νέα δεδομένα στον δημόσιο λόγο, κρίσιμα για την Αθήνα.

Πολλοί αναλυτές έχουν ήδη εξηγήσει τα παγκόσμια αιτία της κρίσης και το πώς εκδηλώθηκε κατά τόπο.

Εδώ, μεταξύ άλλων

α) πριν ψηφιστεί το 1ο Μνημόνιο, είχαμε επισημάνει ότι με τις μεθοδεύσεις Παπανδρέου η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε σπειροειδή πτωτική πορεία, ανέλπιδα εάν διεθνώς και εγχώρια δεν ληφθούν ριζοσπαστικά μέτρα

β) αργότερα, είχαμε τονίσει πιο εμφατικά αυτό που ο Spiegel λέει ευγενικά : τέρμα στον τζόγο.

Σήμερα, στο οικονομικό επίπεδο, το βασικότερο αίτιο της Κρίσης έχει αποσαφηνιστεί : είναι η χωρίς κανόνες γιγάντωση του παρασιτισμού στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ασχέτως του αν για τον μέσο πολίτη η υπαιτιότητα αναμειγνύεται με ομιχλώδεις προσεγγίσεις συνωμοσιολογικού τύπου.

Στο πολιτικό όμως επίπεδο σοβεί παγκοσμίως η λυσσαλέα διαμάχη μεταξύ εικονικής και πραγματικής οικονομίας.

Η έκβαση της μάχης θα καθορίσει σε ποια πορεία θα οδεύσει η ανθρωπότητα από πλευράς τρόπου ζωής, δηλαδή θα καθορίσει ποια μέτρα θα ληφθούν, συνεπώς ποιοι θα ζήσουν και ποιοι θα πεθάνουν. Κυριολεκτικά.

Το τι πρέπει να γίνει είναι σχεδόν κοινά αποδεκτό από πολιτικούς και οικονομολόγους : απαγόρευση των αδιαφανών πρακτικών και των εξωτικών χρηματοοικονομικών «προϊόντων», θέσπιση κανόνων, ενεργοί ελεγκτικοί μηχανισμοί, ενιαίο πλαίσιο φορολόγησης δραστηριοτήτων. «Ξεφούσκωμα» της «φούσκας».

Το κεντρικό πολιτικό ζητούμενο εστιάζεται στο ποιος και πως θα επιβάλει το αυτονόητο.

Μέχρι σήμερα, η ισχύς του χρηματοπιστωτικού τομέα αγόραζε ή φίμωνε κάθε πολιτικά αντίθετη φωνή που πρέσβευε τον έλεγχο και τον περιορισμό του.

Ο δε δυτικός κόσμος, παρά την πολιτική ενότητά του, είναι διασπασμένος στο θέμα.

Οι Αγγλοαμερικανοί, όντας κατά πλειοψηφία οι περιβόητες «αγορές», απέτρεπαν επεμβάσεις στη δραστηριότητά τους.

Το σημαίνον λοιπόν με το δημοσίευμα δεν είναι μόνο τι λέει.

Είναι κυρίως ποιος και πότε τα λέει.

Η ουσία των προτάσεων, συγκρινόμενη με όσα επικρατούσαν μέχρι σήμερα στον δημόσιο λόγο, είναι τόσο ριζοσπαστική που, πασπαλισμένη με μαχητική ορολογία, θα μπορούσε να διαβαστεί σε εφημερίδα τοίχου, κολλημένη στα Εξάρχεια από αριστερό γκρουπούσκουλο.

Αλλά ο Spiegel ΔΕΝ είναι εφημερίδα τοίχου.

Είναι φωνή συμφερόντων της Γερμανίας.

Ποια μερίδα συμφερόντων όμως εκφράζει εδώ;

Από την προβολή της πρότασης υποδηλώνεται ότι η παραδοσιακή γερμανική ισχύς, η βαριά και εξαγωγική βιομηχανία, κρίνει πλέον θανάσιμη την ασφυξία που προκαλεί η εικονική οικονομία στην πραγματική.

Και «πατώντας» στην πρόταση μιας πολιτικού της Αριστεράς, με άλλοθι ότι έχει …νεοφιλελεύθερο πυρήνα, επιτίθεται στην επενδυτική τραπεζική, για την οποία δεν ζητά τίποτα λιγότερο από εξάλειψη.

Βασικές επισημάνσεις

1. Η ομολογία ότι «οι αγορές έχουν βυθίσει την Ευρώπη στο χάος» και ότι «οικονομικές συμφορές σαρώνουν όλη την ήπειρο» δίνει έναν διαφορετικό τόνο πολιτικού επείγοντος, που απορρέει και από πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ.

2. Προειδοποιείται η Ευρωζώνη ότι τα κεφάλαια διάσωσης δεν επαρκούν για συνδυασμένη σωτηρία Ισπανίας-Ιταλίας.

3. Αμφισβητούνται ριζικά οι μέχρι σήμερα επιλογές των πολιτικών ηγεσιών, γι’ αυτό ζητείται νέα εναλλακτική.

4. Αναγνωρίζεται ότι τα κρατικά χρέη, στο ύψος που έχουν φτάσει, ΔΕΝ μπορούν να αποπληρωθούν. Μόνη λύση, να «κουρευτούν» δραστικά. Καθόλου άσχετα τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα του Reuters και της

Wall Street Journal.

5. Επαναφέρεται σε χρήση η κοινή σοφία των οικονομικών :  λόγοι χρέους/ΑΕΠ πάνω από 100% δεν είναι βιώσιμοι επί μακρόν.

6. Η ευθύνη για την κατάσταση επιρρίπτεται στον χρηματοοικονομικό κλάδο : «υποτίμησε σοβαρά τους κινδύνους από τα κρατικά ομόλογα». Και ζητείται με την πτώχευσή του να πληρώσει τον κίνδυνο που ανέλαβε, βάσει των κανόνων της –υγιούς- ελεύθερης αγοράς.

7. Προτείνεται ουσιαστικά να τυπωθεί φρέσκο χρήμα, αφού «η πολιτεία καλείται να εισφέρει νέα κεφάλαια στις τράπεζες».

8. Ο τραπεζικός τομέας παρακάμπτεται στον δανεισμό των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Τα κράτη-μέλη δανείζονται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), μέχρι ένα ορισμένο ανώτατο όριο, το 4% του ΑΕΠ ετησίως.

9. Ο ρόλος που καθορίζεται για τον τραπεζικό τομέα έρχεται από το παρελθόν, πριν την «απογείωσή» του : Οφείλει να υπηρετεί την κοινωνία – όχι το αντίθετο

Έτσι προτείνεται αφού εξυγιανθεί να λάβει νέα, κρατικά κεφάλαια, ίσως και εθνικοποιούμενος εν μέρει, έτσι ώστε «να μπορεί να εξυπηρετεί τους τομείς εκείνους που απαιτούνται για να λειτουργεί η οικονομία». Δηλαδή «να διαχειρίζεται  λογαριασμούς πελατών και να επεκτείνει τις χορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις της πραγματικής οικονομίας, αποτρέποντας έτσι την ύφεση».

10. «Μεγάλο μέρος του τομέα επενδυτικής τραπεζικής τίθεται υπό εκκαθάριση, ως μέρος της διαδικασίας χρεωκοπίας», δηλαδή καταργείται.

Ευκταίο «οι τράπεζες να χορηγούν δάνεια σχεδόν αποκλειστικά από τις καταθέσεις των πελατών τους», δηλαδή «απομόχλευση».

Εν κατακλείδι, ως ηθικό δίδαγμα, «η εφαρμογή των αυστηρών αρχών της οικονομίας της αγοράς στην τραπεζική κρίση, ίσως θεράπευε τους τραπεζίτες από τον εθισμό τους στον υψηλής απόδοσης τζόγο».

Συμπεράσματα

Οι πιέσεις από τις αγορές έχοντας φθάσει πολύ κοντά στον «σκληρό» πυρήνα της ΕΕ προξενούν αυξημένη κινητικότητα.

Είναι σίγουρο ότι και ο Ομπάμα «καίγεται», δεδομένου ότι πιέζεται δημοσκοπικά.

Και στέλνει για μυριοστή φορά τον Γκάιτνερ στην Ευρώπη, να πιέσει για να  αγοράσει η ΕΚΤ ισπανικά ομόλογα.

Ώστε να εκτονωθούν οι πιέσεις στην ισπανική οικονομία, για να μην μεταδοθούν κατά σειρά στην ιταλική, στη γαλλική, στη γερμανική… και εν τέλει στην αμερικανική.

Η πρόταση Wagenknecht είναι πολύ ωραία για να γίνει πραγματικότητα.

Ή μήπως γίνει, έστω τροποποιημένη;

Γιατί εδώ δεν αντιτίθεται στον τραπεζικό τομέα το ΠΑΜΕ. Αλλά δυνάμεις εξίσου ισχυρές. Και χωρίς καταστροφή, έστω μέρους, του «αέρα» που κυκλοφορεί παγκόσμια δεν υπάρχει λύση.

Ποιες θα είναι οι απώλειες προφανώς θα προκύψει από σκληρά «παζάρια», με το ποσοστό 60% να λειτουργεί σαν τροχιοδεικτική σφαίρα.

Διαφαίνεται εξάλλου ότι πιθανόν η Γερμανία θα προχωρήσει σε λύσεις πριν τις γερμανικές εκλογές.

Κι εμείς ;

 Αυτοί που διαμόρφωσαν την νοοτροπία «Ψωροκώσταινας» επέρριπταν πάντοτε όλα τα εγχώρια δεινά σε εξωγενείς παράγοντες. Αμελώντας τι μπορούμε εμείς να κάνουμε ανά πάσα στιγμή.

Και σήμερα το ίδιο θα έκαναν, χωρίς να κατονομάζουν εγχώριους θύτες . Γιατί η κινητικότητα που σημειώνεται έξω ίσως επιφέρει δεινά στην Ελλάδα.

Οι προγνώσεις για ανεξέλεγκτη χρεωκοπία της Ελλάδας επανέρχονται.

Εκτός από πίεση, τώρα απηχούν ένα υπαρκτό σενάριο. Και οφείλουμε να σημειώσουμε τις διαρκείς προσπάθειες του Ζ.Κ. Γιουνκερ να ανακόψει τις επιθέσεις κατά της Ελλάδας.

Ενώ λοιπόν έφτασε η ώρα όπου δρομολογούνται οι σοβαρές εξελίξεις, διαθέτουμε λίγες δυνατότητες πίεσης.

Χάσαμε το τρένο με ευθύνη του "διδύμου της συμφοράς".

Το οποίο με τις καταστροφικές, αρχικές υποχωρήσεις άνοιξε την πόρτα της Κολάσεως.

Είτε αποφασισθεί να τυπωθεί χρήμα είτε/και το χρέος «κουρευτεί» περαιτέρω, οι Γερμανοί νοούν ότι ή θα κάνουμε ό,τι θέλουν ή, με κάποιον τρόπο, θα δούμε την έξοδο. Γι’ αυτό πιθανόν θα ζητηθεί πλέον και η υπογραφή Τσίπρα.

Χωρίς να παραβλέπεται στις εξελίξεις η παράφρων μεταβλητή των ολλανδικών εκλογών.

Τι μένει, εκτός από έκρηξη;

Πλοήγηση που αποφεύγει τα μεγάλα κύματα.

Ρότα προς το νοούμενο από την πλειοψηφία εθνικά συμφέρον.

Ευνόηση μας από «καραμπόλα» τρίτων συμφερόντων.

Κι αυτό που φέρεται να συνέστησαν κάποιοι : «φροντίστε να μην είστε οι πρώτοι που θα βγείτε από το ευρώ».

Προφήτης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. andreas avatar
  andreas 31/07/2012 22:04:09

  ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΟΨΙΜΟ ΜΙΣΘΩΝ -ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΘΕ ΔΥΟ-ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΤΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ Η ΤΡΟΙΚΑ Η ΟΙ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΠΩ ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΠΟΥ ΞΕΡΩ ΟΙ 8 ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΓΥΡΩ ΣΤΙΣ 8000Ε ΚΑΙΝ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΕΜΕΝΑ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΚΟΨΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΧΩ ΜΟΝΟ ΑΥΤΗ ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΙΓΟΝ ΝΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΟΥΝ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ 8-10 ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΘΑ ΠΑΜΕ ΣΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ ΑΣ ΤΟ ΣΚΕΦΘΟΥΝ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΕ ΦΤΩΧΟΣ ΣΥΝΗΘΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ

 2. Decodex avatar
  Decodex 31/07/2012 22:46:27

  Το παγκοσμιο σχεδιο υποταγης στο τραπεζικο συστημα γνωριζει τη μια επιτυχια μετα την αλλη. Ο Χιτλερ ηταν το πρωτο πιονι με τα γνωστα αποτελεσματα. Σημερα καποιος αλλος ανοιξε τη κερκοπορτα για να ξεκινησει το ντομινο που βιωνουμε. Οι Γερμανοι αντιστεκονται για να διαφυλαξουν τα συμφεροντα τους. Ποιος θελει μια Ευρωπαικη FED που να ανηκει σε ιδιωτες; Ποιος θελει να χειριζεται το χρημα και να τυπωνει κατα βουληση πετωντας τα χρεη στις πλατες των μελλοντικων γενεων; Η λυση ειναι καπου στη μεση. Οχι σε μια ΕΚΤ που θα γινει κεντρικος μοχλος υποδουλωσης. Ναι σε μια Ευρωπη των Λαων, πραγματικης αλληλεγγυης. Οι Αγγλοαμερικανοι παιζουν το παιχνιδι τους και οι Γερμανοι το δικο τους. Εμεις πρεπει να παιξουμε το δικο μας.

  • gio avatar
   gio @ Decodex 31/07/2012 23:29:09

   Δεν εχουν ολοι οι παικτες την ιδια ισχυ

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ Decodex 01/08/2012 00:41:52

   δεν υπαρχει μεγαλυτερη απατη απο το να αντιμετωπιζεις 'αγγλοαμερικανους-γερμανους' ως αυτονομους παικτες με ανταγωνιστικες στρατηγικες ... οι 'διαφορες' τους ειναι απλα αποχρωσεις του ιδιου χρωματος
   για να στο πω απλα..η γερμανια, και η ιαπωνια δεν επαψαν ποτε να ειναι δορυφοροι της υπερδυναμης

 3. Aris. A avatar
  Aris. A 31/07/2012 22:53:46

  Τα δάνεια ειδικά στην Ελλάδα πήγαιναν σε φίλους κολητούς και σε μη παραγωγικές επιχειρήσεις.

  Παραγωγική και σοβαρή επιχείρηση είναι όποια εξάγει και μπορεί να ανταποκριθεί στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

  Αυτή η επιχειρήσηση έχει ευρηματικότητα ευελιξία και αποτελεσματικότητα.

  Εδώ δόθηκαν 500.000. 000 ευρώ στο Αλτερ για να τραγουδάει ο κάτμαν.

  Ακόμα και σήμερα που το χρήμα είναι λίγο κάποιοι πεθαμένοι μέσα από τα κονέ παίρνουν δάνεια και οι λιγοστές δυναμικές επιχειρήσεις βρίσκουν τις πόρτες κλειστές.

  Πουλήθηκε η ΑΤΕ σε γνωστή τράπεζα συνεχίζοντας την γνωστή τακτική της κλειστής ελληνικής οικονομίας.

  Πως θα έρθει καινούργιος άνεμος νέοι άνθρωποι νέες ιδέες να τρέξει το καράβι.

  21 τρις δολλάρια υπολογίζονται τα χρήματα των λίγων που είναι σε τράπεζες και αναζητούν αποδόσεις πηγαίνοντας από την μια στην άλλη για να πετύχουν καλύτερα επιτόκια.

  Είναι λογικό για να τους ικανοποιήσουν από την στιγμή που η πραγματική οικονομία δεν μπορεί να τα απορροφήσει για να επιστρέψει αυγατισμένα κάποιοι να σκέφτονται σαλτιμπάγκικους τρόπους για να εμφανίζουν εικονικά κέρδη και αποδόσεις.

  Σχετικά με το ευρώ εκτός από τους λίγους τους υπόλοιπους Ελληνες τους οδηγάει στην καταστροφή.

  Μήπως πρέπει να ανοίξει μια σοβαρή συζήτηση πιθανής επιστροφής της χώρας συντεταγμένα και οργανωμένα σε εθνικό νόμισμα.

  Αφού είμαστε πρώτη για σουτάρισμα γιατί στις τελευταίες εκλογές πιέστηκε τόσο πολύ το εκλογικό σώμα να ψηφίσει ΝΔ και όχι Σύριζα από το εξωτερικό.

  Μήπως βλέπουμε για μια ακόμη φορά το χιλιοπαιγμένο έργο δεχθείται τα μέτρα για να μην δίνουμε δικαιώματα.

  Η ιστορία μου θυμίζει τις διαρκείς υποχωρήσεις στα ελληνοτουρκικά ώστε να εξευμενιστεί η ΤΟυρκία της οποίας η φρεγάτες από τον πολύ ελληνική ψυχραιμία έχουν φτάσει στοΣούνιο.

 4. Γεωργία avatar
  Γεωργία 31/07/2012 23:26:02

  Αυτά προτείνει ο Κρούγκμαν στο κανούργιο του βιβλίο, φυσικά παράλληλα με τα δημοσιονομικά μέτρα:

  ♦ Χρήση νέου χρήματος για την αγορά «αντισυμβατικών» στοιχείων όπως μακροπρόθεσμα ομόλογα και ιδιωτικά χρέη.

  ♦ Χρήση νέου χρήματος για την κάλυψη προσωρινών φορολογικών περικοπών.

  ♦ Καθορισμός στόχων για τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια. Για παράδειγμα, δέσμευση για διατήρηση του επιτοκίου των δεκαετών ομολόγων κάτω από το 2,5% για τέσσερα ή πέντε χρόνια, με τη Fed(ή EKT)να αγοράζει αυτά τα ομόλογα, αν καταστεί απαραίτητο.

  ♦ Παρέμβαση στην αγορά ξένου συναλλάγματος για συμπίεση προς τα κάτω της αξίας του νομίσματος, ώστε να ενισχυθεί ο τομέας των εξαγωγών.

  ♦ Καθορισμό υψηλότερου στόχου για τον πληθωρισμό (ας πούμε, 3% ή 4%) για τα επόμενα πέντε ή δέκα χρόνια.

  Αυτά τα πρότεινε πριν χρόνια ο κορυφαίος κατά πολλούς οικονομολόγος των ΗΠΑ καθηγητή Bernanke. Όταν έγινε διοικητής στην Fed , πολλά από αυτά τα ..ξέχασε όπως σημειώνει ο Κρούγκμαν.

 5. gio avatar
  gio 31/07/2012 23:26:35

  Η Ελλαδα δεν εχει τοσο μεγαλη σχεση με τη κριση που περιγραψατε, οΕλληνικος τραπεζικος τομεας δεν ηταν εκτεθειμενος σε τοξικα ομολογα και περιεργους τζογους, εδω ειχαμε κρατικη διαφθορα, αναξιοκρατια-κομματοκρατια και φοροδιαφυγη, γενικα μπερδευτηκατε λιγο σε αυτο το αρθρο

  • abc avatar
   abc @ gio 01/08/2012 11:15:07

   "Η Ελλαδα δεν εχει τοσο μεγαλη σχεση με τη κριση που περιγραψατε, οΕλληνικος τραπεζικος τομεας δεν ηταν εκτεθειμενος σε τοξικα ομολογα και περιεργους τζογου"
   Είσαι σίγουρος ?Kαι γιατί στέγνωσαν επι Καραμανλή και του πήραν και τα τελευταία 28 δίς και μετά 45 δίς απο τον ΓΑΠ και άλλα 55 απο τον Μπένυ?
   Ρώτησες τι έκαναν τα ελληνικά υποκαταστήματα στο εξωτερικό?
   Kαι τα "κοινά προιόντα" με "συνεργαζόμενες" τράπεζες πχ. Citybank?
   Εμαθες οτι και στη Λάρισσα είχαν "προιόντα" Leehman brothers?

 6. Προφήτης avatar
  Προφήτης 01/08/2012 00:03:52

  Γεια σου Άρη, καιρό έχουμε να τα πούμε.
  Το χρήμα που βγαίνει, σαν κονφετί, από "αέρα" δεν μπορεί να απορροφηθεί από την πραγματική οικονομία. Κινούμενο όμως διαρκώς σε αναζήτηση αποδόσεων δημιουργεί υπαρκτές στρεβλώσεις στις πραγματικές οικονομίες. π.χ. στη Βραζιλία πήγαινε στην αρχή για αρμπιτράζ, μετά μπήκε στα ακίνητα και ανέβασε τις τιμές παράλογα, με αποτέλεσμα η Βραζιλία να λάβει μέτρα περιορισμού των κινήσεων κεφαλαίων.
  Τουλάχιστον ένα τμήμα του κονφετί πρέπει να φύγει από την κυκλοφορία. Θα τα κάψω, τα ρημάδια τα λεφτά μου ...

  • unfair avatar
   unfair @ Προφήτης 01/08/2012 12:00:10

   για να δώσω ισχύ στα λεγόμενα σου περί κομφετί.
   Τα τυπωμένα euro είναι €883,004,596,800
   h__p://en.wikipedia.org/wiki/Euro_banknotes
   Το συνολικό χρέος των χωρών της ευρωζώνης είναι πάνω από 10 τρις €! 10,421.9 billion
   h__p://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_the_European_Union

 7. gio avatar
  gio 01/08/2012 00:18:53

  Συγνωμη οι Κινεζοι χρηματοδοτουν τον Κρουγκμαν? γιατι ουτε οι ιδιοι να εκαναν αυτες τις προτασεις, γιατι δηλαδη να μην υπεριτιμησει η Κινα το δικο της νομισμα???

  • Γεωργία avatar
   Γεωργία @ gio 01/08/2012 07:42:08

   Γράφει και για τους Κινέζους, αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης, δεν μας ενδιαφέρει ως Ευρώπη και ως Ελλάδα.

 8. rally monkey avatar
  rally monkey 01/08/2012 00:21:44

  το αρθρο αναπαραγει καποια κλισε οσον αφορα τον ρολο τραπεζων/αγορων στην κριση που δεν εχουν σχεση με την πραγματικοτητα αλλα ειναι σχετικα ευκολοχωνευτα απο τον μεσο αναγνωστη.
  Αυτο ισχυει πολυ περισσοτερο για την ευρωπαικη κριση - στην αμερικη (και στην ισλανδια ακομα που οντως εγιναν καουμπουλικια) ο ρολος των τραπεζων εκμηδενιστηκε με την σχεδον ολικη κρατικοποιηση του συστηματος.
  Εδω που ειμαστε οι τραπεζες ειναι απλα ενα κομματι του προβληματος αλλα επαψαν να ειναι πλεον παικτες που διαμορφωνουν εξελιξεις (βλ. PSI).
  Αν συμβαινει κατι βρισκονται υπο ασφυκτικο ελεγχο ακομα και οι τελευταιες που καταφεραν να παραμεινουν ανεξαρτητες (βλ. στοχοποιηση κατα συρροην JPM, Barclays, HSBC)
  Το ιδιο ισχυει και για τις 'αγορες'.. κοπαδι που αγεται και φερεται.. ειναι ο αγγελειοφορος που μεταφραζει τα μυνηματα..
  Αυτοι που οντως εχουν υποπτο ρολο (οργανα πολιτικης) ειναι οι 'οικοι αξιολογησης' που παραδινουν τα μυνηματα στον αγγελιοφορο...
  Το οχι και τοσο απλο ζητουμενο ειναι να καταληξουμε στο ποιοι ειναι οι συντακτες και ποιοι οι παραληπτες σε καθε περιπτωση ..

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ rally monkey 01/08/2012 11:16:21

   Μιλάς για "κλισέ" ενώ αδυνατείς να κατονομάσεις τον αποστολέα των μηνυμάτων.

 9. rally monkey avatar
  rally monkey 01/08/2012 00:34:28

  ari το βαθυτερο προβλημα μας δεν ειναι το € - ειναι οτι δεν εχουμε οικονομια ..
  το οτι βρισκομαστε στο € επιτεινει το προβλημα και σε μεγαλο βαθμο μας δυσκολευει να αποκτησουμε ανταγωνιστικη οικονομια
  τι θα ειναι πιο επωδυνο - 'ματωνοντας' (προς το παρον) με το υπαρχον νομισμα προσπαθωντας να επανακινησουμε την οικονομια
  ή καταστρεφοντας τις υπαρχουσες αξιες σε € και ξεκινωντας απο πολυ χαμηλοτερη βαση (ΑΕΠ σε απολυτα νουμερα) δειχνοντας 'αναπτυξη'
  το δευτερο ειναι ευκολοτερο αλλα θα ματωσουμε περισσοτερο
  Συμφωνω απολυτα με την τελευταια προταση του αρθρου
  «φροντίστε να μην είστε οι πρώτοι που θα βγείτε από το ευρώ».
  δεν ξερω ομως κατα ποσο πλεον ειναι στο το χερι μας..

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ rally monkey 01/08/2012 11:14:46

   Παραδόξως, rally monkey, θα ανέμενα το κονφετί χρήμα να ταιριάζει με την εικονική οικονομία μας (των κολλητών κλπ). Αλλά αυτό θα προϋπέθετε οι Ελλαδικοί κονφετί "επιχειρηματίες" να τζογάρουν παγκόσμια.

   Προφήτη, τι νόημα έχουν τα κρατικά ομόλογα όταν:
   1) Το κράτος δεν μπορεί να τυπώσει χρήμα που να πηγαίνει στην πραγματική οικονομία;
   2) Το χρημα να αντανακλά πραγματική, ως επί το πλείστον, οικονομική δραστηριότητα;
   3) Εξαρτάται αποκλειστικά από τις διεθνείς (διάβαζε Αγγλοαμερικανικές) αγορές και τους οίκους -λεμέ τω΄ρα- αξιολόγησης για εισροή ρευστού στην οικονομία;

   Όταν διορθωθούν αυτά τότε και μόνο τότε θα έχουμε επίδα επιβίωσης ως κράτος.

 10. Προφήτης avatar
  Προφήτης 01/08/2012 00:36:13

  Που μπερδεύεσαι; Το περιεχόμενο του άρθρου είναι μια δεύτερη ανάγνωση-ανάλυση του δημοσιεύματος στου Spiegel, το οποίο κρίναμε σημαντικό, μια μεταφορά του διεθνούς κλίματος που γέννησε η κρίση και η επήρεια του κλίματος αυτού στην Ελλάδα. Ο τίτλος δανείζεται από το παγκόσμιο πολιτικό αίτημα και εκδηλώνει την αγωνία ειδικά για τη χώρα.

 11. Nietzsche avatar
  Nietzsche 01/08/2012 03:54:47

  @Εικονική οικονομία = "“βουντού οικονομικά”: η μαγική πίστη στα γιατροσόφια της ελεύθερης αγοράς που ενέπνευσαν και τις πολιτικές της Μάργκαρετ Θάτσερ".

  &&&&&&&&

  Πρόσφατα, ήρθε και έδωσε διαλέξεις εδώ- τον είχε ο Σκάις, το Μέγα και η "Κ", απ' όσο είδα εγώ:

  "Ρόμπερτ ΜΆΝΤΕΛ, η διαβολική ευφυΐα του ευρώ"

  Η ιδέα ότι το ευρώ έχει “αποτύχει” είναι επικίνδυνα αφελής. Το ευρώ κάνει ακριβώς ό,τι είχε προβλέψει και είχε σχεδιάσει ο δημιουργός του –και το πλουσιότατο 1% που το υιοθέτησε.

  Ο δημιουργός είναι ο Ρόμπερτ Μάντελ, οικονομολόγος του Πανεπιστημίου του Σικάγου. Ο αρχιτέκτονας των “οικονομικών της προσφοράς” είναι τώρα καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, αλλά τον γνώριζα μέσω των σχέσεών του με τον καθηγητή μου στο Σικάγο, Μίλτον Φρίντμαν, πολύ πριν η έρευνα του Μάντελ για τα νομίσματα και τις ισοτιμίες οδηγήσουν στο σχέδιο για την ευρωπαϊκή νομισματική ένωση και το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

  Τότε ο Μάντελ ενδιαφερόταν περισσότερο για τη διαρρύθμιση του μπάνιου του. Ο καθηγητής Μάντελ που είχε ένα Νόμπελ και μια αρχαία βίλα στην Τοσκάνη, μου είπε μαινόμενος:
  “Δεν μου επιτρέπουν ούτε μια τουαλέτα να φτιάξω. Υπάρχουν κανονισμοί που μου λένε να μην έχω τουαλέτα σ’ αυτό το χώρο. Μπορείς να το φανταστείς;”
  Βεβαίως και δεν μπορώ. Όμως δεν έχω μια αρχαία ιταλική βίλα, συνεπώς δεν μπορώ να φανταστώ την απογοήτευση που προκαλούν οι κρατικοί κανονισμοί για την τοποθέτηση ουροδοχείων σε τέτοια κτίρια.

  Ο Μάντελ, όμως, ένας Καναδο-αμερικανός που πρεσβεύει το “κάνω ό,τι θέλω”, σκόπευε να μην αφήσει έτσι τα πράγματα. Να εμφανιστεί με ένα όπλο που ------θα διέλυε τους κρατικούς κανόνες και τις εργασιακές ρυθμίσεις------. (Πραγματικά μισούσε τους συνδικαλισμένους υδραυλικούς που ζητούσαν πολλά χρήματα για να μετακινήσουν το θρόνο του.) “Είναι πολύ δύσκολο να απολύεις εργάτες στην Ευρώπη”, παραπονιόταν. Η απάντησή του: το ευρώ.

  Το ευρώ θα έκανε τη δουλειά του όταν οι κρίσεις θα έπλητταν τις οικονομίες, εξηγούσε ο Μάντελ. -----------------Αφαιρώντας τον έλεγχο του νομίσματος από τις κυβερνήσεις, οι αντιπαθείς, ασήμαντοι, εκλεγμένοι αξιωματούχοι δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν κεϊνσιανές νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές για να βγάλουν μια χώρα από την ύφεση-----------------.

  ------------“Το ευρώ τοποθετεί τη νομισματική πολιτική πέραν της εμβέλειας των πολιτικών”,----------- έλεγε. “Και χωρίς δημοσιονομική πολιτική, ο μόνος τρόπος για να διατηρήσουν οι χώρες θέσεις εργασίας είναι μέσω της ανταγωνιστικής μείωσης των κανονισμών για τις επιχειρήσεις”.

  Αναφερόταν στους εργασιακούς νόμους, στις περιβαλλοντικές ρυθμίσεις και βεβαίως στους φόρους. Όλα αυτά θα σαρώνονταν με το ευρώ. -------Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ δεν θα αφηνόταν να παρεμβαίνει στην αγορά------ – ή στις υδραυλικές εγκαταστάσεις.

  Όπως σημειώνει ένας άλλος νομπελίστας, ο Πολ Κρούγκμαν, -------η δημιουργία της Ευρωζώνης παραβίασε τον βασικό οικονομικό κανόνα που είναι γνωστός ως “βέλτιστη νομισματική ζώνη”---------. Αυτός ήταν ένας κανόνας που επινόησε ο Ρ. Μάντελ. Όμως, δεν φαίνεται να ενοχλείται καθόλου. Για τον Μάντελ, το ευρώ δεν αποσκοπούσε στο να καταστήσει την Ευρώπη μια ισχυρή, ενοποιημένη οικονομική μονάδα. Κυρίως είχε να κάνει με τον Ρέιγκαν και τη Θάτσερ.

  “Ο Ρ. Ρέιγκαν δεν θα είχε εκλεγεί πρόεδρος χωρίς την επιρροή του Μάντελ”, έγραψε κάποτε ο Τζουντ Βανίσκι στη Wall Street Journal. Τα οικονομικά της προσφοράς στα οποία διακρίθηκε ο Μάντελ έγιναν ο θεωρητικός οδηγός για τα ρεϊγκανόμικς – ή όπως τα αποκαλούσε ο Τζορτζ Μπους “βουντού οικονομικά”: τη μαγική πίστη στα γιατροσόφια της ελεύθερης αγοράς που ενέπνευσαν και τις πολιτικές της Μάργκαρετ Θάτσερ.

  Ο Μάντελ μου εξήγησε ότι το ευρώ αποτελεί ένα τμήμα των ρεϊγκανόμικς:
  --------“Η νομισματική πειθαρχία επιβάλλει τη δημοσιονομική πειθαρχία και στους πολιτικούς”----------.

  Και ΟΤΑΝ εμφανίζονται ΚΡΙΣΕΙΣ, οι αφοπλισμένες οικονομικά χώρες δεν μπορούν να κάνουν πολλά εκτός από το να καταργήσουν εξ ολοκλήρου τις κρατικές ρυθμίσεις, να ι δ ι ω τ ι κ ο π ο ι ή σ ο υ ν τις δημόσιες επιχειρήσεις μαζικά, να μειώσουν τους φόρους και να στείλουν το ευρωπαϊκό κ ο ι ν ω ν ι κ ό κ ρ ά τ ο ς στα αζήτητα.

  Έτσι, βλέπουμε ότι ο (ΜΗ ε κ λ ε γ μ έ ν ο ς) Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι απαιτεί “μεταρρύθμιση” της εργατικής νομοθεσίας στην Ιταλία για να καταστήσει πιο εύκολο για τους εργοδότες όπως ο Μάντελ να απολύουν τους υδραυλικούς της Τοσκάνης. Ο Μάριο Ντράγκι (ΜΗ ε κ λ ε γ μ έ ν ο ς) [όπως κι ο δικός μας Παπαδήμος] επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καλεί για “διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις” — ένας ευφημισμός για σχέδια συντριβής των εργασιακών δικαιωμάτων. Μιλούν για μια νεφελώδη θεωρία που λέει ότι η “εσωτερική υποτίμηση” σε κάθε χώρα θα τις κάνει όλες πιο ανταγωνιστικές.

  Ο Μόντι και ο Ντράγκι δεν μπορούν να εξηγήσουν αξιόπιστα --------πώς μπορεί να κερδίσει οποιαδήποτε χώρα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα , αν όλες οι χώρες στην Ευρώπη κάνουν όλο και πιο φθηνό το εργατικό δυναμικό τους------. Όμως, δεν χρειάζεται να εξηγούν την πολιτική τους. Απλώς βάζουν τις αγορές να κάνουν τη δουλειά παίζοντας με τα ομόλογα κάθε χώρας. Εξ ου και --------η νομισματική ένωση είναι ταξικός πόλεμος με άλλα μέσα-------. [Επανάληψις μήτηρ μαθήσεως: η ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ είναι ΤΑΞΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ με άλλα μέσα, [...όπα, είπα, λέω!!!]

  Η ΚΡΙΣΗ στην Ευρώπη και οι φλόγες στην ΕΛΛΑΔΑ έχουν δημιουργήσει εκείνη τη θερμή λάμψη που ο φιλόσοφος -βασιλιάς των υποστηρικτών της προσφοράς, ο Τζόζεφ Σουμπέτερ, ονόμαζε “δημιουργική καταστροφή”. Ο οπαδός του Σουμπέτερ και απολογητής της ελεύθερης αγοράς Τόμας Φρίντμαν πήγε στην Αθήνα για να δει το “πρόχειρο τέμενος” της κ α μ έ ν η ς τ ρ ά π ε ζ α ς όπου πέθαναν τρεις άνθρωποι μέσα στη φωτιά που προκλήθηκε από εμπρηστικές επιθέσεις κάποιων αναρχικών και άδραξε την ευκαιρία για να κάνει κατήχηση περί παγκοσμιοποίησης και της ελληνικής “ανευθυνότητας”.

  Οι φλόγες, η μαζική ανεργία, το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας θα φέρουν υποτίθεται αυτό που ο Φρίντμαν αποκαλεί “αναγέννηση” της Ελλάδας και τελικά όλης της Ευρωζώνης. Έτσι ο Μάντελ και όλοι εκείνοι που έχουν αρχαίες βίλες θα μπορούν να βάζουν τους καμπινέδες τους όπου γουστάρουν.

  Το ευρώ, παιδί του Μάντελ, όχι μόνο δεν έχει αποτύχει, αντιθέτως έχει επιτύχει πιο πολύ από το πιο τρελό όνειρο του δημιουργού του.

  Μετάφραση Σ.Ε.

  h**p://www.tometopo.gr/home/ideas/825-to-.html

 12. Διηνεκης avatar
  Διηνεκης 01/08/2012 08:37:07

  Μας έκανες την μέρα Μαύρη

 13. abc avatar
  abc 01/08/2012 11:25:55

  "Αυτοι που οντως εχουν υποπτο ρολο (οργανα πολιτικης) ειναι οι ‘οικοι αξιολογησης’ που παραδινουν τα μυνηματα στον αγγελιοφορο…"
  Και σύμφωνα με πάμπολλες αποχρώσες ενδείξεις οι "οίκοι αξιολόγησης" ελέγχονται απόλυτα απο τις 10-12 μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου που βασικά είναι Αμερικανικές. (Εντυπωσιακό που η Ευρώπη απο το 2007 που το ανακοίνωσε ο Σαρκοζ,ί δεν απέκτησε ακόμη ούτε έναν "οίκο"!!!)
  Επωμένως φίλε rally monkey επανέρχεσαι ( μέσω Λαμίας ) στα ίδια:
  Οι τραπεζες δεν ειναι απλα ενα κομματι του προβληματος αλλα ειναι (μέσω των "οίκων" που ελέγχουν, οι βασικοί παικτες που διαμορφωνουν εξελιξεις .
  Οσον αφορά τον "ασφυκτικό τους έλεγχο" (αλήθεια απο ποιόν?) τον είδαμε προσφάτως με την Barlays. Aλήθεια με πόσα σταμάτησε ο έλεγχος? (50 ή 100 μύρια?)

 14. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 01/08/2012 12:25:15

  Η "εικονική οικονομία" είναι κυρίως στοιχήματα πάνω στην πραγματική οικονομία. Τα στοιχήματα τρέφονται από φούσκες στην πραγματική οικονομία.
  Και η οικονομία είναι πάντοτε κατά βάση και κυριολεκτικά, τρόπος παραγωγής. Όχι καζίνο.
  Η κρίση συνεπάγεται αναγκαστικά και καταστροφή πραγματικών επενδυμένων κεφαλαίων. Όχι μόνον εικονικού χρήματος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα:
  Όταν αγόρασες σπίτι δίνοντας 400.000 $ στις ΗΠΑ ή στην Ισπανία και τώρα δεν μπορείς να το πουλήσεις πάνω από 200.000 $, χάνεις πραγματικό χρήμα. Όχι εικονικό. Τα 200.000 $ σου έγιναν Τίποτε.
  Η αμοιβή της εργασίας δεν είναι εικονικό χρήμα αλλά μεταβλητό κεφάλαιο για την επιχείρηση. ¨Οταν ο Έλληνας ή Ιρλανδός εργαζόμενος χάνει 30 % του μισθού του, καταστρέφεται πραγματικό χρήμα. ¨Οχι εικονικό.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 01/08/2012 12:31:18

   Πόσο πραγματικό είναι;
   Πραγματικότατο: Η αγορά το "αισθάνεται" αμέσως. Το χρήμα αποσύρεται από την ζήτηση. Και πτώση της ζήτησης σημαίνει μειωμένη αξιοποίηση του προιόντος της εργασίας, δηλαδή της υπεραξίας που αποσπά το κεφάλαιο.
   Ύστερα έρχεται ο μάγος Ρουμπίνης με την μάγισσα Μέγκαν - που λέγαμε - και ομολογούν ότι μάλλον ο Μάρξ είχε δίκιο: Ο καπιταλισμός, συγκεντρώνοντας τον πλούτο σε όλο και πιό λίγους, τρώει μόνος του τα σωθικά του.

  • unfair avatar
   unfair @ Ο Θείος 01/08/2012 12:49:37

   ώπα βρε θείε!
   τα στοιχήματα πάνω σε ισοτιμίες, τα στοιχήματα στα χρηματιστήρια [ειδικά των προϊόντων κ των παραγώγων], τα αεράτα στοιχήματα [Τ1-10] δεν είναι εικονικά? δεν είναι τζόγος!?

   • Προφήτης avatar
    Προφήτης @ unfair 01/08/2012 14:59:03

    Έχει δίκιο ο Θείος. Ναι (είναι τζόγος) αλλά παράγουν πραγματικά bonus που αγοράζουν πραγματικά, συνήθως πολυτελή, αγαθά.

    Κατά κάποιους, όλη η κρίση συνέβη επειδή τα τραπεζικά στελέχη ήθελαν πολυτελές εξοχικό στα Χαμπτονς (στο Ανατολικό Λονγκ Αϊλαντ, δίπλα στη Ν. Υόρκη), σουπερ τρέντυ περιοχή, όπου η κτήση κατοικίας είναι το υπέρτατο σύμβολο κύρους. Απλοϊκή ως συνολική εξήγηση αλλά βάσιμη ως μερική και βέβαιο γεγονός.

 15. unfair avatar
  unfair 01/08/2012 12:41:48

  Αγαπητέ Προφήτη,
  είναι δυνατό το άρθρο σου. προσπαθώ να το επεξεργαστώ, κ δεν μου είναι τόσο εύκολο' βλέπεις, προσπαθώ να βρω πως θα μεταλλαχθούν οι ισορροπίες.
  Υπάρχει αυτή την στιγμή, ένας "πόλεμος" που ο τελικός στόχος είναι ο έλεγχος των χωρών [εργατικού δυναμικού κ δημόσιου πλούτου]. Από την μία, είναι οι "τραπεζικοί" κ από την άλλη οι "πολιτικοί".
  Η δική μου αρχή, πιστεύει πως η πολιτική πρέπει να χαράζει την οικονομία. Όμως, για να φτάσει κάποιος πολιτικός στην εξουσία, χρειάζεται χρήματα κ τα χρήματα τα παίρνει από τις "τράπεζες" με ανταλλάγματα! Με την σύσταση του ευρώ, οι "τράπεζες" κατάφεραν να έχουν το πάνω χέρι, καθώς οι Βρυξέλλες δεν έχουν καταφέρει παρά να είναι ένας τεράστιος γραφειοκρατικός λαβύρινθος, που κάθε μέλος προσπαθεί να περάσει δικά του συμφέροντα. Εξού κ ο λόγος της σημερινής κρίσης στην Ευρώπη [για την Αμερική μπαίνουν κ άλλοι παράγοντες, κυρίως γεωπολιτικής στρατηγικής].
  Αν δεν κάνω λάθος, ο Ρουμπίνης κάτι είπε για διαχωρισμό των τραπεζών, ίσως θα 'πρεπε να μελετηθεί καλύτερα αυτό το σκεπτικό. Όπως παράλληλα, θα ήταν σώφρων η κυβέρνηση να μελετήσει κ να προετοιμαστεί για την πιθανότητα επιστροφής στην δραχμή. Δυστυχώς, Η Ελλάδα, δεν έχει κάποια ουσιαστική βαρύτητα στις εξελίξεις, κ αυτό μας το λένε πλέον κατάμουτρα!
  Έρχονται ακόμα πιο δύσκολες μέρες, κ η Ένωση των Ευρωπαίων δεν διαθέτει αξίες ή ηθική που θα άρμοζε στην "ευγενική" ιδέα της γέννησης της.

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ unfair 01/08/2012 14:49:30

   "Η δική μου αρχή, πιστεύει πως η πολιτική πρέπει να χαράζει την οικονομία"
   Συμφωνώ. Υπάρχουν δυο πολιτικές φιλοσοφίες, μια η παραπάνω και δεύτερη η αντίθετη θέση, "η οικονομία αποφασίζει".
   Οι θιασώτες των δυο κοσμοαντιλήψεων "αναγνωρίζονται" αμέσως, είτε σε ζωντανό είτε σε διαδικτυακό διάλογο. Και προκύπτουν οι φιλίες.

   Ο πόλεμος είναι πάντα ένας : ποιος θα κάνει τη σκληρή και βρώμικη δουλειά;

   Κατά βάθος και στον χρηματοπιστωτικό τζόγο αυτό "παίζεται".

   Let somebody do the dirty work
   find some loser, find some jerk
   που λένε και οι Stones
   h++p://www.youtube.com/watch?v=ZA6QmcTcuzY
   h++p://www.lyricsfreak.com/r/rolling+stones/dirty+work_20117996.html

 16. Προφήτης avatar
  Προφήτης 01/08/2012 15:06:52

  Ένα λινκ δεν λειτουργεί, στο "οι αγγλοαμερικανοί απέτρεπαν παρεμβάσεις"

  Ανεβάζω το κείμενο :

  Κομισιόν: Εγκαταλείπεται η πρόταση για τον ενιαίο φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών - Σταδιακή προσέγγιση των αντιρρησιών

  Γαλλογερμανική αλλαγή πλεύσης

  Δευτέρα, 2 Απριλίου 2012 07:00

  Η κατηγορηματική άρνηση του Λονδίνου, αλλά και άλλων χωρών (Σουηδία, Ολλανδία), υποχρεώνουν το γαλλογερμανικό άξονα σε αλλαγή πλεύσης σχετικά με την πρόταση της Κομισιόν για επιβολή ενιαίου φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Η προσέγγιση πλέον θα γίνει σταδιακά και θα είναι λιγότερο φιλόδοξη.

  Έπειτα από διεξοδική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην άτυπη συνεδρίαση του Ecofin, την Παρασκευή, στην Κοπεγχάγη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνεννόηση με το Γάλλο ομόλογό του, Φρανσουά Μπαρουάν, παρουσίασε μια νέα πρωτοβουλία, με την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί ομόφωνη συμφωνία, που είναι και ζητούμενο.

  Παραλλαγή

  Η γαλλογερμανική πρωτοβουλία αποτελεί μια παραλλαγή αυτών που έχουν αποφασιστεί σε εθνικό επίπεδο από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία. Το Λονδίνο έχει επιβάλει μια πολύ μικρή φορολογία, υπό μορφή χαρτόσημου σε ορισμένες συναλλαγές σε μετοχές, ενώ το Παρίσι, από την 1η Ιουλίου, θα επιβάλει φόρο στις συναλλαγές μετοχών εταιρειών εισηγμένων στο χρηματιστήριο με κεφαλαιοποίηση που ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ.

  Η πρόταση αφορά την επιβολή ενός φόρου σε όλες τις συναλλαγές μετοχών εταιρειών που είναι εισηγμένες σε χρηματιστήριο, αλλά δεν θα αφορά τα ομόλογα και τα παράγωγα προϊόντα, που περιελάμβανε η πρόταση της Κομισιόν.

  Η Φινλανδία, που αντιδρούσε στην πρόταση της Κομισιόν, στηρίζει τη γερμανική πρωτοβουλία, ενώ η Σουηδία, που επίσης ήταν αρνητική, εμφανίστηκε πρόθυμη να προχωρήσει σε περαιτέρω εξέταση, με στόχο την επίτευξη συνολικής συμφωνίας.

  Πάντως, καθοριστική για τις περαιτέρω συζητήσεις θα είναι η στάση του Λονδίνου, δεδομένου ότι στο City γίνεται το 80% των συνολικών χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Εάν οι Βρετανοί επιμείνουν στην άρνησή τους για ενιαία εισφορά, τότε μπορεί κάποιες χώρες θα επιλέξουν μια ενισχυμένη συνεργασία και να προχωρήσουν στην εισαγωγή του μέτρου. Ωστόσο, μόνο 9 από τις 17 χώρες της Ευρωζώνης φέρονται πρόθυμες να προχωρήσουν σε ενισχυμένη συνεργασία.

  Υπενθυμίζεται ότι, τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Κομισιόν υπέβαλε στα κράτη-μέλη μια συνολική πρόταση για την εισαγωγή ενός φόρου «Tobin» στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ο οποίος θα κυμαίνεται ανάλογα με το επενδυτικό προϊόν μεταξύ 0,01% (παράγωγα προϊόντα) και 0,1% (μετοχές, ομόλογα).

  Η πρόταση καλύπτει το 85% των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις δεν θα φορολογούνται. Τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια, τα τραπεζικά δάνεια, οι ασφαλιστικές συμβάσεις και οι λοιπές συνήθεις χρηματοοικονομικές δραστηριότητες που διενεργούνται από ιδιώτες ή από μικρές επιχειρήσεις εξαιρούνται του πεδίου εφαρμογής της πρότασης.

  Ο φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών βασίζεται στην αρχή της φορολογικής κατοικίας του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος ή εταιρείας. Συνεπώς, η φορολόγηση θα γίνεται στο κράτος-μέλος, στο οποίο θεωρείται εγκατεστημένο το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που εμπλέκεται στη συναλλαγή.

  Φορολογούμενοι θα είναι κυρίως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που προβαίνουν σε χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Η πρόταση της Επιτροπής καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ιδρυμάτων, προκειμένου να αποφευχθεί η καταστρατήγηση του φόρου και περιλαμβάνει ουσιαστικά τις επιχειρήσεις επενδύσεων, τις οργανωμένες αγορές, τα πιστωτικά ιδρύματα, τις ασφαλιστικές εταιρείες, τους οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων και τους διαχειριστές τους, τους οργανισμούς εναλλακτικών επενδύσεων (όπως είναι τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου), τις εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης και τις οικονομικές οντότητες ειδικού σκοπού.

  Αναφορικά με τη διάθεση των εσόδων, η Επιτροπή αναφέρει ότι ένα μέρος του θα μπορούσε να πηγαίνει στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και ένα άλλο μέρος να διατίθεται στον προϋπολογισμό των κρατών-μελών.

  Άμεση καταβολή

  Ο φόρος θα καταβάλλεται άμεσα από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στα κράτη-μέλη, βάσει των διεξαγόμενων συναλλαγών, πριν από το συμψηφισμό και το διακανονισμό. Όταν οι συναλλαγές είναι ηλεκτρονικές, όπως συμβαίνει συνήθως, ο φόρος θα καταβάλλεται εντός της ημέρας. Αν δεν πρόκειται για ηλεκτρονική συναλλαγή, ο φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών θα πρέπει να καταβληθεί εντός τριών εργάσιμων ημερών, ώστε να είναι δυνατή η μη αυτοματοποιημένη επεξεργασία των συναλλαγών και να αποφεύγονται αδικαιολόγητα πλεονεκτήματα όσον αφορά τις ταμιακές ροές.

 17. Διογένης avatar
  Διογένης 06/08/2012 16:01:15

  Αυτό το "φροντίστε να μην είστε οι πρώτοι που θα βγείτε από το ευρώ", αυτός που το είπε στην ελληνική κυβέρνηση (γιατί δεν αναφέρεις ποιος ήταν;), τους το αιτιολόγησε κιόλας ή έτσι το είπε απλώς;

  Να κάνω την ερώτηση πιο συγκεκριμένη: Αυτός που το είπε είχε κατά νου τα δικά του συμφέροντα ή τα ελληνικά συμφέροντα;

  Όταν απαντηθεί αυτή η ερώτηση, τότε θα μπορούμε να αξιολογήσουμε το άρθρο.

  Και να μας πεις και ποιος ήταν αυτός ο κάποιος, Προφήτη.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.