#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
31/12/2012 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ειδικό Δικαστήριο για τον ΠαπακωνσταντίνουΟ… κύβος ερρίφθη ως προς την κατάθεση πρότασης για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής η οποία αναμένεται να υποβληθεί σήμερα, με στόχο να αποφανθεί η Βουλή εάν θα αναζητηθούν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου για αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ.

Με δεδομένο ότι ήδη υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με το εάν υφίσταται στην προκειμένη περίπτωση το «αγκάθι» της παραγραφής, δεν αποκλείεται να αξιοποιηθεί η δυνατότητα που προβλέπει ο πρόσφατος νόμος περί ευθύνης υπουργών και η Βουλή -με απόλυτη πλειοψηφία του όλου του βουλευτών- να ζητήσει, προ της σύστασης Προανακριτικής, το νομικό έλεγχο των στοιχείων και την αξιολόγηση της βασιμότητας αυτών σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο (αποτελείται από αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και δύο εισαγγελείς Εφετών).

Εφόσον υπάρξει θετική γνωμοδότηση και η Βουλή προχωρήσει στη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, ενδεχόμενο πόρισμα αυτής περί άσκησης ποινικής δίωξης θα τεθεί και πάλι στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα, θα εξεταστεί από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (αποτελείται από τρία μέλη του Αρείου Πάγου και δύο του Συμβουλίου της Επικρατείας), το οποίο θα εποπτεύσει την ποινική προδικασία ορίζοντας τον ανακριτή της υπόθεσης και τελικά θα εκδώσει το -αμετάκλητο- βούλευμα με το οποίο θα κριθεί εάν τελικά η υπόθεση θα παραπεμφθεί σε δίκη ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου ή αν δεν συντρέχουν λόγοι παραπομπής (π.χ. λόγω εξάλειψης του αξιοποίνου).

Η παραπάνω διαδικασία καταδεικνύει ότι είναι εξαιρετικά νωρίς για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, ωστόσο σε περίπτωση που ο πρώην υπουργός παραπεμφθεί σε δίκη για αδικήματα όπως παράβαση καθήκοντος, υπεξαγωγή και νόθευση εγγράφου σε βαθμό κακουργήματος θα είναι σε ενδεχόμενο καταδίκης αντιμέτωπος με ποινές κάθειρξης άνω των δέκα ετών (και πολύ παραπάνω εφόσον τεκμηριωθεί ζημία σε βάρος του Δημοσίου). Αξίζει δε να σημειωθεί ότι εάν η διαδικασία προχωρήσει στην άσκηση δίωξης κατά του πρώην υπουργού, υπάρχει πλέον η δυνατότητα επιβολής σε βάρος του ακόμα και περιοριστικών όρων.

Ερωτήματα για τις υπόγειες διαδρομές της λίστας

 Την ώρα που κατατίθεται η πρόταση της κυβέρνησης για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου που του ανοίγει τις πόρτες του Ειδικού Δικαστηρίου, πυκνώνουν τα ερωτήματα για τις υπόγειες διαδρομές της λίστας Λαγκάρντ.

Και αυτό διότι μπορεί το πόρισμα των οικονομικών εισαγγελέων να «καίει» τον πρώην τσάρο, για τον οποίο ενδεχομένως να προκύψουν ποινικές ευθύνες για λαθροχειρία, αλλά σημαντικές πτυχές της υπόθεσης ανακύπτουν και από τις πολιτικές ευθύνες του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Γιώργου Παπανδρέου.

Ο κ. Βενιζέλος κράτησε για δύο ολόκληρα χρόνια τη λίστα στο συρτάρι του γραφείου του στερώντας τυχόν πολύτιμα έσοδα από το πτωχευμένο κράτος, ενώ ο κ. Παπανδρέου ήταν ο πολιτικός προϊστάμενος του κ. Παπακωνσταντίνου και ο άνθρωπος που του εμπιστεύτηκε στην πιο κρίσιμη στιγμή το υπουργείο Οικονομικών.

Ο αγαπημένος συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού ήταν ο υπουργός που ενώ έπαιρνε δυσβάστακτα μέτρα για μισθούς και συντάξεις δεν προχώρησε τις σχετικές διαδικασίες -όπως άλλες ευρωπαϊκές χώρες- για την εκμετάλλευση της πρώτης λίστας που έφτασε στα χέρια του από τη Γαλλία το 2010.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ήρθε το εισαγγελικό πόρισμα που τον βγάζει στη σέντρα ως υπεύθυνο για το σβήσιμο συγγενικών του προσώπων από τη λίστα, γεγονός που έχει προκαλέσει την κατακραυγή του πολιτικού κόσμου.

Από την πρώτη στιγμή που αποκαλύφθηκε η υπόθεση οι χειρισμοί και οι απαντήσεις που έδινε ο άλλοτε «πανίσχυρος» υπουργός ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων, καθώς ο κ. Παπακωνσταντίνου παραδεχόταν -σχεδόν κυνικά- ότι δεν γνώριζε τι έχει απογίνει η λίστα.

Ο οικονομικός εισαγγελέας που είχε παραλάβει το CD με τα στοιχεία του πρώτου καταλόγου από τη Γαλλία είχε κάνει λόγο για «πειραγμένο υλικό». Μόλις λίγο καιρό αργότερα βουλευτές κατήγγειλαν τον κ. Παπακωνσταντίνου για την κίνησή του να επιλέξει μόνο 10 από τα ονόματα των καταθετών της λίστας και να τα παραδώσει στον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γ. Καπελέρη.

Αρκετοί ήταν τότε οι βουλευτές που ερμήνευσαν την ενέργειά αυτή ως «ξεκάρφωμα» προκειμένου να παρουσιαστεί προς τα έξω ότι οι διαδικασίες κινούνται, ενώ στην ουσία συγκαλύπτονται πρόσωπα και καταστάσεις.

Οταν ο κ. Παπακωνσταντίνου εγκατέλειψε το υπουργείο Οικονομικών στα μέσα του 2011 η ευθύνη για το… μέλλον της λίστας πέρασε στα χέρια του κ. Βενιζέλου, ο οποίος επίσης την άφησε αναξιοποίητη. Και σε αυτή την περίπτωση ο τότε πρωθυπουργός, κ. Παπανδρέου, φέρεται να μην είχε γνώση για ένα τόσο σημαντικό «όπλο» που θα μπορούσαν να έχουν στη «φαρέτρα» τους οι Αρχές για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Την περίοδο εκείνη επικεφαλής του ΣΔΟΕ ήταν ο Ι. Διώτης, ο οποίος, όπως και ο προκάτοχός του αλλά και ο κ. Βενιζέλος, προσπάθησε να υποβαθμίσει την αξία της λίστας, παρότι σε άλλες χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία) έγινε αιτία για είσπραξη πολλών εκατομμυρίων ευρώ από φοροφυγάδες.

Δεν ήταν, ωστόσο, μόνο οι άμεσα εμπλεκόμενοι που υποβάθμιζαν την αξία της λίστας αλλά και κύκλοι του ΠΑΣΟΚ που διέρρεαν ότι πρόκειται απλά για «λιγοστά εύπορα μέλη της ελληνοεβραϊκής κοινότητας -σχεδόν όλοι μεγαλοεπιχειρηματίες- με μεγάλες καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού».

Και ενώ στην Ελλάδα οι ευθύνες για τη λίστα Λαγκάρντ γίνονταν «μπαλάκι» ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ και τους επικεφαλής του ΣΔΟΕ, αλγεινή εντύπωση προκαλούσαν οι δηλώσεις που έκανε σε διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος ισχυριζόταν ότι η Ελλάδα είναι διεφθαρμένη χώρα.

 Αιχμές για διαρροή

Ο «πόλεμος» ανάμεσα στον κ. Βενιζέλο και τον κ. Διώτη συνεχίστηκε μετά από μήνες την περασμένη Παρασκευή, όταν σε ανακοίνωση της Ιπποκράτους για τη διαγραφή του κ. Παπακωνσταντίνου αφήνονται αιχμές εναντίον του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ για τη διαρροή της λίστας Λαγκάρντ στο περιοδικό «Hot Doc» και το δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 31/12/2012 08:57:00

  Να μην ξεφεύγουμε όμως και απο τον στόχο μας που ήταν να εισπραχθεί και κανενα φράγκο απο την λίστα!
  Ασε που όσοι ηταν μεσα στη λίστα κάνουν το σταυρό τους που το θέμα εχει περιοριστεί σε δύο εξαδελφες!!!

 2. Komis Montechristo avatar
  Komis Montechristo 31/12/2012 14:23:56

  Γιατί μόνο για τον Παπακωνσταντίνου;Ο Βενιζέλος δεν έκρυβε τόσο καιρό την αλήθεια;Ο Παπανδρέου λίγες ευθύνες έχει;Μία ολόκληρη κοινωνία διαλύεται,πυρπολείται,μαστιγώνεται ανηλεώς και ΜΟΝΟΝ ο Παπακωνσταντίνου έχει ευθύνες;Πλάκα μας κάνουν όλοι αυτοί;Τα μικροκομματικά τερτίπια και παιχνιδάκια ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ!!!Ο πασοκισμός μας ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ!!!ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ που ΔΟΛΙΑ,ΥΠΟΥΛΑ,ΒΡΩΜΙΚΑ,ΠΡΟΣΤΥΧΑ μας οδήγησαν ΕΩΣ ΕΔΩ να ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΟΥΝ και να ΥΠΟΣΤΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ!!!Τα κόλπα τους ΠΡΕΠΕΙ να τελειώσουν ΕΔΩ!!!ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!!Το δούλεμα απ'όλους αυτούς να πάρει ΤΕΛΟΣ!!!

  • Komis Montechristo avatar
   Komis Montechristo @ Komis Montechristo 31/12/2012 19:14:36

   Και κάτι ακόμη,που το θεωρώ άκρως σοβαρό.Θα ισχυριστεί κάποιος πως ''όχι ο Βενιζέλος διότι θα πέσει η κυβέρνηση''.Απαντήσεις σ'αυτό μπορούν να δοθούν τρεις και τίθενται διά ερωτημάτων:
   1.Γιατί τώρα ο Σαμαράς που έχει ''συγκάτοικο'' στη κυβέρνηση τον Βενιζέλο δεν έχει φθορά;Δηλαδή τώρα είναι καλά;
   2.Εάν ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ πάνε σε Ειδικό Δικαστήριο και φυλακή ΤΑΧΙΣΤΑ,μήπως αυτό δεν είναι καλό για τη χώρα;Δεν θα πιστωθεί θετικά ο Σαμαράς αυτή τη κίνηση;Ακόμη κι αν πέσει η κυβέρνηση και πάμε σ'εκλογές,ΠΟΙΟΣ θα διανοηθεί να πει οτιδήποτε εναντίον του Σαμαρά για το θέμα της απονομής δικαιοσύνης;ΠΟΙΟΣ;Εξάλλου ΠΟΙΟΣ ξέχασε ΠΩΣ μπήκαμε στο μνημόνιο;Με ΠΛΑΣΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ!!Αύξησαν ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ το έλλειμμα!!Το κόλπο ήταν δεδομένο από την αρχή και το οργάνωσαν ΤΕΛΕΙΑ!!!
   3.ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ,αυτός ο ανεκδιήγητος πολιτικός άνδρας ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να λογοδοτήσει;ΕΒΑΛΕ το κοσμάκη να πληρώνει ενοίκιο για το σπίτι του!!!ΠΟΣΟΙ και ΠΟΣΟΙ άνθρωποι απέκτησαν με αίμα ένα κεραμίδι και τώρα με το ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΟ χαράτσι (ΔΙΚΗΣ ΤΟΥ έμπνευσης) έρχεται η τράπεζα και παίρνει το σπίτι του κάθε ταλαιπωρημένου πολίτη;
   Τα πράγματα έφτασαν πλέον στο σημείο μηδέν.ΟΛΟ το πασοκικό σύστημα και οι παραφυάδες του πρέπει να ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΟΥΝ πολιτικά από προσώπου γης.Το έγραψα και παραπάνω:Τα μικροκομματικά παιχνίδια ΤΕΛΟΣ!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.