#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/10/2013 08:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εθνικό υπερόπλοΧρυσαυγιάδα αυτοί; Γαστρονομία εμείς.  Χρηματοδοτικό κενό και ΔΝΤ αυτοί; Κουζίνα εμείς. Νέα κυβέρνηση στο Βερολίνο και παραλίγο χρεοκοπία στην άλλη όχθη του ατλαντικού αυτοί; Μαγείρεμα εμείς.

Δεν θα μας τρελάνουν, ούτε επειδή το θέλουν, ούτε επειδή μια ορισμένη κατευθυνόμενη πλευρά των ΜΜΕ νομίζει ότι ο λαός μας είναι τελείως αποχαυνωμένος και έρμαιο του μιντιακού τηλεθέατρου.

Η Ελληνική Οικονομία θα ξεπεράσει πολύ σύντομα τις δυσκολίες και με το εμφανιζόμενο (έστω και συμπιεσμένο, αλλά υπαρκτό ) πρωτογενές πλεόνασμα η έξοδος από τα μνημόνια είναι προ των πυλών.

Το κυρίαρχο στοιχείο όμως στο οποίο στεκόμαστε, δεν είναι η πλεονασματική κατεύθυνση της οικονομίας μας αλλά η αναπτυξιακή της κατεύθυνση και προοπτική.

Με την υπάρχουσα διαμορφωθείσα κατάσταση η ανάπτυξη θα μπορούσε να επιτευχτεί με σχετικά ταχύ βήμα είτε μέσω της απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων, (π.χ. ΕΣΠΑ ) , είτε μέσω της γεωργίας και του εξαγωγικού προσανατολισμού αυτής.

Είναι αληθές ότι ούτε βιομηχανική χώρα είμαστε, για να ελπίζουμε  σε κάτι διαφορετικό, αλλά ούτε και αιθεροβάμονες για να πιστεύουμε στην δωδεκάμηνη τουριστική μας παρουσία.

Είμαστε συνδεδεμένοι με τον ήλιο και την θάλασσα μας  και ως επί το πλείστον απλώνουμε την τουριστική μας βεντάλια  κατά τους θερινούς μήνες.

Εάν διαθέταμε και εκτενές αλπικό τοπίο εντός της Ελληνικής πολυνησίας , γερμανική πειθαρχία , βρετανικό σύστημα διοίκησης κ.α…. ενδεχομένως και να μπορούσαμε  να «ανοίξουμε» λίγο ακόμη τον τουριστικό μας βηματισμό.

Αναμφίβολα τίποτα από τα ανωτέρω δεν ισχύει και για να διασχίσουμε τον νέο αναπτυξιακό μας δρόμο  οφείλουμε να αναλογιστούμε το τι μας ταιριάζει , το τι μας εξυπηρετεί,  πως θα είναι συνδεδεμένο με το τουριστικό μας μοντέλο και εν κατακλείδι, τι θα είναι αυτό που θα προσκομίζει σε ετήσια βάση αυξημένα έσοδα  μέσω των εξαγωγών.

Η γεωγραφική μορφολογία της χώρας, σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα κλιματολογικά στοιχεία, διαμορφώνουν αναμφίβολα υψηλές προσδοκίες για ανάπτυξη και γεωργική κυριαρχία.

Αποδίδουμε αναφορική και σηματοδοτική έννοια στην γεωργική μας κατεύθυνση , γιατί τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε οι Έλληνες μάγειροι στις κουζίνες μας είναι υψηλής ποιότητας και έχουν εκπληκτικές δυνατότητες εξαγωγής.

Η κτηνοτροφική πλευρά, που συνήθως επικουρεί την γεωργική ή και το αντίστροφο, είναι εκ της υπάρχουσας συνθήκης δύσκολο να πολλαπλασιαστεί.

Απαιτεί μεγάλη προσπάθεια και ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία η έντονη παρουσία μας στο κτηνοτροφικό επίπεδο.

Δεν είναι προσδόκιμο και εφικτό με τις παρούσες συνθήκες να ανταγωνιστούμε  τα καταξιωμένα παγκοσμίως Γαλλικά τυριά και τα βοοειδή τους , ή την επιστημονικώς προαχθείσα σε ανώτερα επίπεδα οικονομία της Ολλανδίας με βάση το χοιρινό κρέας.

Τα φρούτα μας όμως και τα εσπεριδοειδή μας , μπορούν να αγκαλιάζουν το τραπέζι μας και όχι να καταλήγουν στις χωματερές. Γιατί η συσκευασμένη μαρμελάδα «made in Swiss» στις ξενοδοχειακές αλυσίδες και στις αεροπορικές εταιρίες συνιστά ύψιστο φαινόμενο  Ελληνικού παραλογισμού.

Το συσκευασμένο Ελληνικό ελαιόλαδο, όπως το εμφανίζουν στις αγορές όλου του κόσμου οι Μεσόγειοι γείτονες μας , μπορεί να κατακτήσει το «Έβερεστ».

Η αξιέπαινη και αναμφισβήτητα συγκινητική οινική προσπάθεια από τους τρεις και πλέον χιλιάδες Έλληνες μικρούς παραγωγούς είναι αυτή που φέρνει τον Ελληνικό ποιοτικό εμφιαλωμένο οίνο στις καλύτερες αγορές ανά την υφήλιο.

Τα ελληνικά βότανα στην φυσική ή την αποξηραμένη μορφή τους δεν απαντώνται πουθενά αλλού στην γη. Μπορούν από μόνα τους να επιδράσουν στην γαστρονομία οποιασδήποτε χώρας και να γίνουν πραγματικά οι  εθνικοί μας πρεσβευτές στο τραπέζι όλων επί της γης.

Η αγροτική οικονομία είναι το ΕΘΝΙΚΟ ΜΑΣ ΥΠΕΡΟΠΛΟ , σε  συνδυασμό με την Ελληνική γαστρονομία και το κεκτημένο μας τουριστικό – ναυτιλιακό μαχητικό όπλο.

Η εμφάνιση νέων θέσεων εργασίας θα αρχίσει να γίνεται ορατή ,  ενώ παράλληλα  θα διαμορφώνεται το νέο μοντέλο αστικής ζωής και  ο άνθρωπος που είναι μέρος της φύσης , μέρος του σύμπαντος , μέρος του Θεού και του «θείου» θα επαναπροσδιορίσει την σχέση ζωής του με την Μητέρα Γη.

Η εναρμόνιση μας με την φύση και η ενασχόληση μας με αυτή μόνο οφέλη θα φέρει και σε εμάς αλλά και στην οικονομία μας στο σύνολο της.

Μπορούμε λοιπόν σήμερα να τολμήσουμε αυτή την προσπάθεια .

Το κέρδος για εμάς τους μάγειρες φυσικά θα είναι πολλαπλό.

Θα αποκτήσουμε αγνότερα, φρεσκότερα και καλύτερα υλικά για το φαγάκι μας.

Chef ΧΡΗΣΤΟΣ Π. ΚΟΥΜΑΝΤΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. αργατεία avatar
  αργατεία 21/10/2013 08:49:16

  διαβάστε το βιβλίο ΑΓΡΟΦΙΛΙΑ του Μιχάλη Χαραλαμπίδη, ο άνθρωπος είναι πολύ μπροστά, όταν αυτός επέστρεφε άλλοι ακόμα ούτε καν είχαν ξεκινήσει! Κάλιο αργά παρά ποτέ!

 2. panagiotak avatar
  panagiotak 21/10/2013 10:50:07

  Ακόμα μια αισιόδοξη ματιά από τον chef μας!
  Εξαιρετικό άρθρο , που μας δίνει το κίνητρο να συνεχίσουμε να παλεύουμε να κατακτήσουμε αυτά που κάποτε ...σνομπάραμε!

 3. η Dimi avatar
  η Dimi 21/10/2013 14:54:04

  *Εάν διαθέταμε και εκτενές αλπικό τοπίο εντός της Ελληνικής πολυνησίας …. ενδεχομένως και να μπορούσαμε να «ανοίξουμε» λίγο ακόμη τον τουριστικό μας βηματισμό.*

  Σε ποιά χώρα του κόσμου μπορείς να κάνεις ορειβατικό σκι σε πασίγνωστο, θεϊκό βουνό *Εκεί όπου το χιόνι, ο ουρανός και η θάλασσα, σμίγουν με τον άνθρωπο*; http://www.oreivatein.com/oreivatein/page/mountains/m_o/olympos/map.htm © Copyright Oreivatein 1997-2001 - All rights reserved) Και το οποίο μυθικό αυτό βουνό ανήκει στο ζηλευτό, στο πολύ κλειστό, στο διακεκριμένο κλαμπ των 50 υψηλότερων, των πιο ωραίων, αισθητικού κάλλους ορέων του πλανήτη; Kαι, σε μία περίπου ώρα να κολυμπάς στα καθάρια νερά του Λιτόχωρου;
  *Έχει κι ο νους Λιτόχωρο. Με διαβατές πλαγιές κι εύφορα μπλε θαλάσσης.*
  ~Οδυσσέας Ελύτης: *Εκ του Πλησίον* (1998).
  Και, ν' απολαμβάνεις το υγιές, σοκολατί χρώμα που σου χαρίζει αυτός ο χρυσός, ο παμπάλαιος, *ο ισοβίτης* ήλιος; Και, να γεύεσαι τ' ολόφρεσκο ψαράκι σου, δίπλα στο κύμα, κυριολεκτικά από τα δίχτυα στο τηγάνι;

  Όλα αυτά τ' απίστευτα κι άλλα πολλά αμέτρητα γνωστά κι άγνωστα θαυμαστά, οι ποιοτικοί, *οι ψαγμένοι* Έλληνες και ξένοι ταξειδιώτες, μπορούν να τα βιώσουν στην Ελλάδα!

  Επιλεγμένα, σύντομα videos αποδεικνύουν ότι: η Ελλάδα είναι Χώρα καλλονή η οποία φυλάει τα μυστικά της, και μόνο σε όσους τη προσέχουν και την αγαπούν, σιγά-σιγά αποκαλύπτει τα θέλγητρά της. Με κόπο, αλλά κυρίως τρόπο, μπορούμε να τα γνωρίσουμε και να τα Αξιοποιήσουμε.

  Οριστικά τελεία και τέλος! στην άκρατη εκμετάλλευση του ιδιαίτερου φυσικού μας πλούτου, με τις κατά κράτος αποτυχημένες πρακτικές γρήγορου πλουτισμού.
  Οπωσδήποτε Ναι!, σε μία νέα αρχή, με απέραντο σεβασμό στο καθηλωτικό και πανίσχυρο Μέτρο της Ελληνικής Φύσης http://vimeo.com/74977626


  *Δεν κληρονομήσαμε τη Γη από τους προγόνους μας. Τη δανειστήκαμε από τα παιδιά μας.* (παροιμία των ιθαγενών αμερικανών)

  • η Dimi avatar
   η Dimi @ η Dimi 21/10/2013 22:43:10

   *Επιστροφή στον Καρβουνιάρη*
   http://www.antinews.gr/2012/12/17/195922/

 4. je ne regrette rien avatar
  je ne regrette rien 21/10/2013 20:10:38

  Μπράβο @ ηDimi !!! Αυτά θα έλεγα και εγώ.
  Μάλλον υπο-τιμούμε τις δυνατότητές μας παρά το αντίθετο.
  Ολα αυτά πού λέει ο chef ωραία και σωστά... αλλά ! μένουμε πάλι στα" πρέπει"
  και στα "να" ...
  Εάν δεν υπάρξει ενδιαφέρον από το κράτος ...πού δεν υπάρχει
  και πολιτική βούληση ...πού πάλι δεν υπάρχει
  μένουμε στούς ευσεβείς πόθους και
  στίς φρούδες ελπίδες...

 5. Aργυρης avatar
  Aργυρης 22/10/2013 16:21:19

  Μιλάμε για τον τουριςμο σε λίγα γνωστά μέρη ή για την άγνωστη Ελλάδα;

  Γνωρίζετε πόσες περιοχές φυσικού καλλους θα καταστραφούν απο την μαζική εγκατάσταση αιολικών πάρκων; Γνωρίζετε ότι το χωροταξικο του τουρισμού ονειρεύεται να χτιστούν μαζικά οι παραλίες; Ο τουρισμός ειδικού ενδιαφέροντος βασίζεται στο φυσικό και πολιτιςτικο περιβαλλον που απειλείται απο επενδύσεις ΑΠΕ, ιχθυοτροφεία, τουριστικά καταλύματα παντού....

 6. καληνυχτας avatar
  καληνυχτας 22/10/2013 21:05:19

  poly kala ta leei
  chef....alla...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.