#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/08/2013 14:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εθνικό στοίχημα η προσέλκυση ξένων επενδύσεων 

Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός δέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου την επικεφαλής του αμερικανικού κολοσσού της τεχνολογίας, IBM, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη της μεγάλης εταιρείας τροφίμων Nestle. Η δεύτερη, μάλιστα, προτίθεται να προχωρήσει στην πρόσληψη 600 ατόμων στην Ελλάδα ενώ η πρώτη θέλει να επενδύσει στο επιστημονικό προσωπικό της χώρας, γεγονός πολύ σημαντικό ώστε να μη φύγουν για το εξωτερικό τα καλύτερα μυαλά.

Με την Virginia Μ. Rometty, Προέδρου και CEO της ΙΒΜ και τον διευθύνοντα σύμβουλο της IBM Ελλάδας κ. Σπύρο Πουλίδα συζήτησαν την πρόθεση της Ελληνικής Κυβέρνησης να αναδείξει σταδιακά τη χώρα σε Κέντρο Τεχνολογίας και Καινοτομίας για την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, αναπτύσσοντας τις κατάλληλες δεξιότητες, προσελκύοντας επενδύσεις και αξιοποιώντας το διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας. Η εταιρία IBM εμφανίζεται έτοιμη για την συνεργασία με ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις παρέχοντας εκπαίδευση και προγράμματα για την ενίσχυσή τους. Ένα ακόμη πρότζεκτ της εταιρίας είναι η δημιουργία κέντρου bussiness analytics για επενδύσεις στην Ευρώπη. Η επέκταση της δραστηριότητας της εταιρίας θα δημιουργήσει περί τις 120 νέες θέσεις εργασίας εξειδικευμένου προσωπικού.

Στην συνάντηση του πρωθυπουργού με τον γενικό διευθυντή της Νεστλέ κ. Lavrent Freiex συζητήθηκε το πρόγραμμα της εταρίας για την επέκταση της επένδυσής της που αφορά την συνεργασία με έλληνες προμηθευτές για τα τέσσερα εργοστάσια που έχει στην χώρα μας. Η Νεστλέ έχει επενδυτικό σχέδιο για την ανάπτυξη 10.000 θέσεων εργασίας στην Ευρώπη. Στην χώρα μας αντιστοιχεί η δημιουργία 600 θέσεων απασχόλησης. Πρόκειται για προσωπικό που θα εκπαιδεύει και θα απασχολεί για τουλάχιστον τρία χρόνια η εταιρεία.

Πριν μερικές ημέρες ο κ. Σαμαράς υποδέχθηκε έναν από τους πλουσιότερους Άραβες και λίγες εβδομάδες νωρίτερα είχε δεχθεί σειρά άλλων εκπροσώπων μεγάλων ξένων εταιρειών. Κάποιοι κακεντρεχείς είχαν σπεύσει να πουν ότι δε μπορεί ο πρωθυπουργός να μπάζει στο Μαξίμου όποιον περνάει απ’ έξω κι ότι υπάρχουν υπουργοί για κάτι τέτοιο. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, ο πρωθυπουργός έχει πάρει πάνω του το παιχνίδι της ανάπτυξης μέσω των ξένων επενδύσεων και προσπαθεί να πείσει τους ξένους ότι η Ελλάδα. Μια ιδιαίτερα δύσκολη αποστολή αφού στη χώρα μας ακόμη και τώρα τα πάντα είναι ρευστά, και ειδικά η πολιτική κατάσταση για την οποία και οι ξένοι εκφράζουν τους φόβους τους. Ενώ δηλαδή βλέπουν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, εντούτοις διστάζουν φοβούμενοι πολιτική αναταραχή που θα έθετε σε κίνδυνο τις επενδύσεις τους.

Όμως, αν έστω κι ένα δολάριο κερδίσει η Ελλάδα, έστω και μια θέση εργασίας ανοίξει, θα είναι θετικό γεγονός. Η προσέλκυση επενδυτών από το εξωτερικό και η προσπάθεια να πειστούν ότι μπορούν να έλθουν άφοβα στη χώρα μας είναι μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί. Και γι’ αυτό ο πρωθυπουργός δίνει την πρέπουσα σημασία, έστω κι αν οι κακόβουλοι λένε ότι θέλουν. Μόνο με ξένες επενδύσεις θα μπορέσει να ανακάμψει η Ελλάδα, αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Πρέπει να γίνουμε και πάλι ελκυστικοί στους ξένους επενδυτές και να τους δείξουμε ότι τους θέλουμε.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. np_complete_problems avatar
  np_complete_problems 27/08/2013 15:06:43

  Δυστυχώς η IBM - όπως και κάθε άλλη σοβαρή επιχείρηση που σέβεται τους μετόχους της - έχει την δική της ατζέντα.
  Διαβάστε ένα κομμάτι από την ανακοίνωση της ΙΒΜ:
  «κατά τη διάρκεια της συνάντησης η κ. Ρομέτι και ο κ. Σαμαράς συζήτησαν τους τρόπους με τους οποίους η Τεχνολογία της Πληροφορικής μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις, εστιάζοντας στην ανάπτυξη Ευφυών Τεχνολογιών και Ψηφιακών Υποδομών ως κινητήριες δυνάμεις για το μετασχηματισμό του ∆ημόσιου Τομέα και την ανάπτυξη της οικονομίας»

  Σημείο κλειδί είναι ο "μετασχηματισμός του Δημοσίου Τομέα", όπου φυσικά η ΙΒΜ έχει μεγάλη εμπειρία και φυσικά θα έρθει σαν ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗΣ Υπηρεσιών και όχι σαν Αη - Βασίλης ...

  • ΓΡΗΓΟΡΗΣ avatar
   ΓΡΗΓΟΡΗΣ @ np_complete_problems 27/08/2013 17:10:19

   Και ο Κόκκαλης? Θα είναι μάλλον ο τοπικός της αντιπρόσωπος-υπεργολάβος?

   • αντιρεαλιστής avatar
    αντιρεαλιστής @ ΓΡΗΓΟΡΗΣ 27/08/2013 18:26:42

    Εγώ για τον Μπόμπολα ανησυχώ ότι θα κλαίει το παιδί...

 2. fitsoulas avatar
  fitsoulas 27/08/2013 15:43:02

  Είναι ένα στοίχημα που πιστεύω ότι θα κερδίσουμε. Ελπίζω να το δούμε στον ΟΠΑΠ κάποια στιγμή για να το παίξω σιγουράκι.

 3. roadrunner avatar
  roadrunner 28/08/2013 02:05:59

  "....κάποιοι κακεντρεχείς είχαν σπεύσει να πουν ότι δε μπορεί ο πρωθυπουργός να μπάζει στο Μαξίμου όποιον περνάει απ’ έξω κι ότι υπάρχουν υπουργοί για κάτι τέτοιο. "

  Όμως, όταν τα "κάτω από τη μέση χτυπήματα" της οικονομικής διπλωματίας(;),
  δίνονται από Προέδρους υπερ-δυνάμεων (π.χ..επενδυτική οδηγία Πούτιν),
  τότε η Ελληνική απάντηση, πρέπει να δίνεται από τον ομόλογο,
  δηλαδή τον Σαμαρά.

 4. ένδον avatar
  ένδον 28/08/2013 14:08:00

  Ξένες επενδύσεις δεν είπαμε ότι θέλουμε; Ε, λοιπόν η Αλουμύλ μάλλον αλλιώς κατάλαβε το "ξένες επενδύσεις" κι αποφάσισε να χτίσει το νέο εργοστάσιό της για διέλαση αλουμινίου, στην Τουρκία. Και άφησε τους πολιτικούς να λένε τα γνωστά ευχολόγια και παραμυθάκια τους, χωρίς να κάνουν το παραμικρό για να διευκολυνθεί (με διαφανείς όρους και για όλους) η επιχειρηματικότητα. Προς τους ιθαγενείς: περαστικά μας!

 5. evThymios avatar
  evThymios 28/08/2013 21:25:32

  Με βάση, τα όσα αποφασίστηκαν σήμερα το απόγευμα στην Ιταλία, ιδιοκτήτες και ενοικιαστές πρέπει να “μοιραστούν” την “πληρωμή” τόσο του “Φ.Α.Π.”, όσο και το “Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.”, όσον αφορά τις κατοικίες, κατά 3/5 να πληρώνει ο ιδιοκτήτης, αλλά κατά τα 2/5 ο ενοικιαστής. Για τις εμπορικές μισθώσεις στεγασμένες και μη, (οικόπεδα – πάρκινγκ, προαύλια ταβερνών, θέατρα σκιών, θερινοί κινηματογράφοι, αλλά και χωράφια) ο ενοικιαστής να πληρώνει τα 3/5 και τα 2/5 ο ιδιοκτήτης.
  Οι φόροι δεν πρέπει στρέφονται εναντίων της ιδιοκτησίας, ώστε οι ιδιοκτήτες να χάσουν τις ιδιοκτησίες τους, αλλά όσοι απολαμβάνουν από κοινού των παροχών της κρατικής διοίκησης ή της αυτό διοίκησης, να μοιράζονται τα βάρη.
  28η /8ου /2013
  Ευθύμιος Περίσσιος Χαλάνδρας

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.