#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/02/2012 23:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εθνική ανάταξη χωρίς νέο Κούγκι

Η επαναδιαπραγμάτευση είναι πλέον εφικτήΠαρά τα όσα αρνητικά καταγράφονται για την συμφωνία για το PSI  και τη Δανειακή υπάρχουν και κάποια θετικά αποτελέσματα που άρχισαν ήδη να διαφαίνονται: υποχώρησε προσωρινά το αρνητικό κλίμα, εκδηλώθηκαν οι πρώτες εκδηλώσεις αλληλεγγύης και εντάθηκαν οι φωνές που  αναγνωρίζουν την επιτακτικότητα της ανάγκης για αναπτυξιακό γύρισμα, επαναφέροντας τη συζήτηση στο επίκεντρο της πολιτικής υπογραφής του κ. Σαμαρά, σε μία κρίσιμη φάση, πριν τις εκλογές.

Η συμφωνία αποτελεί ανάσα και “μπέρδεμα”. Ο λόγος είναι η “δομική αντίφαση” μεταξύ του στόχου της βιωσιμότητας και της παραγόμενης, από τις υιοθετηθείσες πολιτικές, ύφεσης που διακινδυνεύει τον ίδιο τον στόχο, όπως ακριβώς το διατύπωσε πρώτο – μετά τον Πρόεδρο της ΝΔ - το ΔΝΤ στην τελευταία ανάλυσή του.

Το συνολικό πακέτο “Μνημόνιο Ι - επιτυχές PSI / επιτυχές OSI / δανειακή χρηματοδότηση / ίδια συμμετοχή Ελλάδας” δεν εξυπηρετεί το στόχο της οριστικής λύσης / βιωσιμότητας. Δεν τον εξυπηρετούσε ούτε τη στιγμή της σύλληψής του το 2010, ούτε τον περασμένο Ιούλιο αλλά ούτε και τον Οκτώβριο.

Υιοθετήθηκε τότε χωρίς  να μπορεί να προσεγγιστεί το συνολικό ποσό της αναγκαίας χρηματοδότησης, χωρίς να έχει διασφαλίσει ότι τα εμπλεκόμενα μέρη αντέχουν ή διατίθενται να συνεισφέρουν το όποιο ποσό εκτίμησαν τότε επαρκές χωρίς να αντιπροτείνει τίποτα ουσιαστικό η τότε Κυβέρνηση, χωρίς καν να καταλάβει την παγίδα του (πρώτου ακόμα) πακέτου που έβαζε την Ελλάδα στη μέγγενη, χωρίς ασφαλιστικές βαλβίδες ανάπτυξης ή οριοθέτησης των μέτρων που μπορεί να ζητηθούν και το κυριότερο, χωρίς να υπάρχει συνεννόηση κατά πόσον τα εμπλεκόμενα μέρη θα μπορούν ή θα διατίθενται να καλύπτουν το όποιο χρηματοδοτικό κενό προέκυπτε ή προκύπτει στο μέλλον εξαιτίας λανθασμένης εκτίμησης, σκόπιμης υπό-εκτίμησης ή αδυναμίας συνέχισης της χρηματοδότησης από κάποιο από τα μέρη (τι γίνεται πχ εάν το ΔΝΤ αποφάσιζε ότι δεν συνεχίζει άλλο? τι γίνεται εάν η Ελλάδα μπει σε μη αναστρέψιμη πορεία ύφεσης και ότι μέτρο και εάν μπαίνει δεν έχει αποτέλεσμα? και άλλα πολλά...).

Μπροστά σε αυτό το πρόβλημα της χρηματοδότησης εξελίχτηκαν διάφορες διαδικασίες: πιέσεις στην Ελλάδα για αύξηση της ίδιας συμμετοχής της (πρόσθετα μέτρα) και για διασφάλιση της καταβολής αυτής της συμμετοχής (μηχανισμοί επιτήρησης), παράλληλες πιέσεις στους ιδιώτες για αποδοχή χαμηλότερων επιτοκίων / μεγαλύτερων εκπτώσεων, “κλείσιμο” του ματιού στην ΕΚΤ να συμβάλλει και αυτή, μία διαδικασία διαρροών  / απειλών / δηλώσεων που κλιμακώθηκε πριν το eurogroup, ώστε και οι ιδιώτες να “πειστούν” να συμμετάσχουν μαζικά στο PSI και να εξυπηρετηθούν οι προεκλογικοί στόχοι σε Γαλλία (και ιδίως Γερμανία) και μία γενικευμένη διαπίστωση, μετά το eurogroup, ότι η συμφωνία δεν βάζει την “τελεία” στο πρόβλημα της ελληνικής κρίσης, αλλά – προσοχή - ούτε στους συνδεδεμένους κινδύνους της ευρωπαϊκής.

Αυτή περίπου η συζήτηση θα συνεχίζεται τους επόμενους μήνες, οι οποίοι αναμένεται να χαρακτηριστούν και από την κυκλοθυμικότητα στο ύφος και τις θέσεις που θα προκαλέσει η έναρξη της επίσημης προεκλογικής περιόδου στη Γερμανία (που ανεπίσημα είναι ήδη εδώ).

Ο αληθινός κίνδυνος για εμάς δεν είναι να διακοπεί ξαφνικά η δανειακή χρηματοδότηση. Μπορεί μετά το PSI να ξεθωριάζει την απειλή της  στάσης πληρωμών που η Ελλάδα μονομερώς μπορούσε να επιβάλει στο 60% περίπου του χρέους της (ομόλογα ιδιωτών, 207δις)  αλλά δεν ξεθώριασε καθόλου η συνολική έκθεση των επίσημων θεσμών στην Ελλάδα (κράτη, ΕΚΤ, ΔΝΤ, που θα κατέχουν πλέον το 65+%). Και αυτό ας μην γίνει επιχείρημα, όσων εξακολουθήσουν να υποστηρίζουν την "ανατίναξη του σύμπαντος" ως το όπλο της Ελλάδας. Οι απειλές μπορεί να είναι την ίδια στιγμή και χάρτινες αλλά καθόλου ανύπαρκτες. Ας προσπαθήσουν να καταλάβουν οι καθηγητο-αναλυτές ότι η πολιτική δεν είναι παίγνιο τύπου Bargaining Solution Nash... Η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει το στοίχημα της εθνικής ανάταξης χωρίς να χρειάζεται το νέο Κούγκι.

Ο (αληθινός) κίνδυνος που διατρέχουμε είναι να βρεθούμε βαλτωμένοι σε μία αναπτυξιακή στασιμότητα που θα δημιουργεί πίεση για αύξηση της συμμετοχής μας (δηλαδή μέτρα / αποκρατικοποιήσεις), ενώ ταυτόχρονα δεν θα μπορούμε να επαναδιαπραγματευθούμε πολιτικές γιατί πλέον δεν θα υπάρχουν ισοδύναμα μέτρα. Απλά, δεν θα υπάρχουν μέτρα!

Η στρατηγική της αγοράς χρόνου αποτελούσε – και αποτελεί - την "αναγκαία συνθήκη" για να αποφύγουμε αυτόν τον κίνδυνο. Για αυτό το λόγο είναι στρατηγικά σωστή. Εάν δεν είχαμε χρόνο να επαναπροσεγγίσουμε σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο ορισμένες κρίσιμες παραμέτρους που θα άρουν τη “δομική αντίφαση” αυτού του προγράμματος, δεν θα μπορούσε αύριο ο Αντώνης Σαμαράς να επαναδιαπραγματευτεί  και να "επιβάλει" την αναγκαία αλλαγή πολιτικών που έχει αναδείξει. Και σήμερα έχει τουλάχιστον ενάμισι σύμμαχο έναν το ΔΝΤ και μισό, ένα τμήμα της ευρωζώνηςΜέχρι αύριο θα τους έχει όλους.

Αλλά αυτή η αλλαγή πορείας δεν είναι μόνο ένας στόχος, ούτε απλά μία δικαιολογημένη αναζήτηση, είναι και τεχνικά εφικτή. Είναι δε εφικτή, χωρίς αυτό να έχει σχέση ούτε με προσευχές για έκδοση ευρω - ομολόγου (που είναι ένας από τους μηχανισμούς που κάποια στιγμή, αναλόγως του επιπέδου ασφαλείας που θα νιώσουν οι Γερμανοί, θα ενεργοποιηθεί) ούτε με συζητήσεις / σχέδια για ένα ενδεχόμενο σχέδιο τύπου Μάρσαλ, που και αυτό, μέσω της απελευθέρωσης των όρων εκταμίευσης της διαθέσιμης κοινοτικής χρηματοδότησης, πρακτικά θα υπάρξει.

Η εφικτότητα αυτής της αναπτυξιακής μεταστροφής στην οποία αναφερόμαστε αφορά την διαδικασία υιοθέτησης και εισαγωγής στοχευμένων αναπτυξιακών μέτρων και δράσεων και της οργάνωσης της υλοποίησης τους, χωρίς να παραβιάζονται ούτε οι βασικοί άξονες της συμφωνίας ούτε οι αναληφθείσες υποχρεώσεις μας για (τις ούτως ή άλλως αναγκαίες) διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

Με βάση αυτή την πλατφόρμα, θα μπορεί να οριοθετηθεί το πλαίσιο της τεχνικής επαναπροσέγγισης της όλης συζήτησης με τους εταίρους μας, η οποία θα αποτελέσει το υπόβαθρο της ουσιαστικής πολιτικής επαναδιαπραγμάτευσης της επόμενης ημέρας και τον βατήρα της επανεκκίνησης της αναπτυξιακής δυναμικής, μέσω μίας ακαριαίας παρέμβασης, ενός αναγκαίου αναπτυξιακού σοκ, με στόχευση σε στοχευμένους τομείς, με υψηλό πολλαπλασιαστό αποτέλεσμα στο ΑΕΠ που ταυτόχρονα θα προκαλέσουν μετάδοση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, δημιουργώντας εργασία, ψυχολογία και αλλαγή της σελίδας για τη χώρα μας.

However

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Y. avatar
  Y. 25/02/2012 12:19:44

  Πολύ σωστά όσα λες. Επειδή όμως στην όλη ευρωζώνη άρχισε να γίνεται αντιληπτό από τους δείκτες ότι μπαίνει σε υφεσιακή περίοδο, πρέπει να βγει ένα συνολικό σχέδιο ανάπτυξης. Τα μέτρα πρέπει να είναι πιό δυναμικά στη δική μας οικονομία, λόγω του ότι είμαστε επί έξι συνεχή χρόνια σε ύφεση, συγκριτικά με τους άλλους. Αν αφήσουμε αυτή τη διεκδίκηση να τη διαπραγματετεί ο Μπένης, ζήτω που καήκαμε. Γιαυτό το λόγο, επιτακτικές όσο ποτέ οι εκλογές. Το συντομώτερο, το καλύτερο

 2. however avatar
  however 25/02/2012 12:26:38

  Αγαπητέ Υ
  Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο

 3. ΚΥΠΡΟΓΕΝΕΙΑ avatar
  ΚΥΠΡΟΓΕΝΕΙΑ 25/02/2012 13:54:38

  Να δεχτούμε οτι η χώρα περνάει τις δυσκολότερες ημέρες μετά την δεκαετία 40-50.
  Ζούμε ημέρες μεγάλης κρίσης,πολλών δυσκολιών,απίστευτων καταστάσεων.
  Η κρίση φέρνει στην επιφάνεια όλες τις 'αξίες' πάνω στις οποίες δομήθηκε η Ελληνική πραγματικότητα έστω μετά το 1974 και εντεύθεν.

  Θεμελιακές αξίες όπως η ύπαρξη ιδιοκτησίας,η προσωπική ευθύνη ,η δημόσια περιουσία ,η συλλογική προσπάθεια ,η ιδιωτική ασφάλεια ,η συλλογική ασφάλεια ,η ποιότητα δικαιοσύνης ,η χρησιμότητα διάφορων θεσμών όπως δημόσια διοίκηση-αγορά φορείς όπως Δήμοι,περιφέρειες,κόμματα ,πολιτικό σύστημα κλπ συμβάλλουν στην λύση προβλημάτων ή στην δημιουργία και πολλαπλασιασμό προβλημάτων.

  Όλα τα 'σημάδια' δείχνουν οτι πρέπει να σχεδιαστεί μία ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ (ΝΕΑ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ) ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΗΡΙΧΘΕΙ ΣΕ ΑΞΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ.

  Όλα όμως έχουν νόημα υπο μία προυπόθεση .ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΤΡΙΔΑ και κατοικείται απο ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ-ΠΟΛΙΤΕΣ και οχι απο ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ-ΖΩΑ.

  Όλα λοιπόν τα 'δικαιώματα' και οι 'υποχρεώσεις' έχουν αναφορά την ανάγκη ύπαρξης πατρίδας και ανθρώπων-πολιτών και όχι ζώων.

  Στην σημερινή ζοφερή πραγματικότητα θέλω να αναφερθώ μόνο σε ΤΡΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ τα οποία θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικά.Τόσο μάλιστα σημαντικά που εαν δεν αντιμετωπιστούν νομίζω οτι κινδυνεύει η 'ύπαρξη της χώρας'.

  1ο ΓΕΓΟΝΟΣ :
  Ο μεγάλος αριθμός ανέργων.
  Ποιός δεν αντιλαμβάνεται το εκρηκτικό αυτό γεγονός ,το βαθμό απόγνωσης που ζουν αυτοί οι συμπολίτες μας,την ανασφάλεια που τροφοδοτεί αυτή η κατάσταση στην καθημερινότητα και την αύξηση της εγκληματικότητας που μπορεί να τροφοδοτήσει σε τέτοιο βαθμό που να σπάσει αυτο που λέμε 'κοινωνική συνοχή'.

  Άρα το δικαίωμα στην εργασία είναι ταυτόσημο με την ύπαρξη της χώρας.

  2ο ΓΕΓΟΝΟΣ:
  ΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΛΟΥΚΕΤΑΡΙΣΜΕΝΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.

  Οι χιλιάδες κατεστραμένες επιχειρήσεις στέλνουν ένα ηχυρό μήνυμα οτι ΧΩΡΙΣ ΙΣΧΥΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΙΣΤΟ δεν μπορεί να υπάρχει ούτε παρόν ,ούτε μέλλον,ούτε χώρα.

  Άρα η στήριξη της ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

  3ο ΓΕΓΟΝΟΣ:
  Η έξοδος - μεταφορά χρημάτων απο Έλληνες συμπολίτες μας σε τράπεζες της Ελβετίας - Αγγλίας - Γερμανίας κλπ .

  Θα δεχτούμε οτι οι συμπολίτες μας αυτοί απέκτησαν τον πλούτο αυτόν νόμιμα ,τον μετέφεραν νόμιμα και ας δεχτούμε οτι εκπλήρωσαν όλες τις προβλεπόμενες απο τον νόμο προυποθέσεις για την έξοδο χρημάτων.

  Καταρχήν το δικαίωμα διαχείρησης του πλούτου σε καθαρό ιδιωτικό επίπεδο το παρέσχει η πατρίδα μας.Στα ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ και ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΟΡΙΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ παρήχθη ο πλούτος αυτός.Άρα υπάρχει ,επειδή υπάρχει η πατρίδα μας.

  Τώρα λοιπόν που η πατρίδα κινδυνεύει έχει κάθε δικαίωμα να αξιώνει την επιστροφή αυτού του πλούτου και την χρήση αυτού για την ΑΝΑΠΤΥΞΗ και ΘΩΡΑΚΙΣΗ της χώρας.

  Εάν αυτό δεν γίνει 'εθελοντικά' τότε νομίζω οτι πρέπει να γίνει αναγκαστικά.(Εάν η χώρα οπως λέγεται βρίσκεται σε οικονομικό πόλεμο τότε η φυγή κεφαλαίων είναι πράξη λιποταξίας).Πιστεύω ,δε βαθειά οτι αυτό μπορεί να το κάνει μόνο μία ισχυρή αστική πολιτική εξουσία στην Ελλάδα που θα προκύψει απο τις επερχόμενες εκλογές.

  Δεν υπάρχουν δόγματα στην ζωή ,υπάρχουν μόνο ανάγκες ζωής που απαιτούν λύσεις.Η ΥΠΑΡΞΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ πλεον είναι υπόθεση ΥΠΕΡΒΑΤΙΚΩΝ ΛΥΣΕΩΝ.

  Ήρθε λοιπόν η ώρα αυτός που εισήγαγε την υπερβατική σκέψη στην δημόσια ζωή της Ελλάδας (Αντώνης Σαμαράς) να γίνει ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΜΕ ΙΣΧΥΡΗ-ΙΣΧΥΡΟΤΑΤΗ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ.

  Όλα τα άλλα θα βρουν τον δρόμο τους.

  • Παναγιώτης avatar
   Παναγιώτης @ ΚΥΠΡΟΓΕΝΕΙΑ 25/02/2012 20:44:39

   Οι τράπεζες αδερφέ δεν είναι πατριωτικά ιδρύματα, είναι πρωτίστως ιδιωτικές επιχειρήσεις νόμιμης τοκογλυφίας. Αν αποφασίσει το κράτος μετά το PSI να τις κρατικοποιήσει και να αναλάβει την διαχείριση, τότε ναι. Να φέρει πίσω τα χρήματα που έχουν φύγει από τη χώρα, όχι μόνο αυτά των τελευταίων δύο ετών. Να φέρει πίσω όλα όσα έχουν παραχθεί εδώ. Όσα είναι στην Ελβετία, στην Αμερική, τη Γερμανία και αλλού και όσα είναι σε υπεράκτιες εταιρίες. Να ανοίξουν πάλι τα συνεταιριστικά ελληνικά super market για να κλείσουν οι στρόφιγγες εξαγωγής συναλλάγματος στα Γερμανικά και λοιπά market. Συνολικά μιλάμε για πολύ περισσότερα από το σύνολο του Ελληνικού Χρέους (δημόσιο και ιδιωτικό).

   Διαφορετικά , να γυρίσουν εδώ γιατί; Για να μας κάνουν πάλι κηδείες οι τραπεζίτες με ξένα κόλλυβα; Όχι φίλε μου. Τα λεφτά να μείνουν εκεί που είναι μέχρι να αναλάβουν τις ευθύνες τους αυτοί που οδήγησαν τη χώρα εκεί.

   • ΚΥΠΡΟΓΕΝΕΙΑ avatar
    ΚΥΠΡΟΓΕΝΕΙΑ @ Παναγιώτης 25/02/2012 22:50:23

    Χαίρε,είμαι φίλη και όχι φίλος και όπως είπε ο Ντοστογεφσκυ η γυναίκα μπορεί να κάνει τα πάντα απο το τίποτα!!!!Δεν υπάρχουν δόγματα ,μόνο σκέψη ,προσπάθεια και λύση.

   • Geros avatar
    Geros @ Παναγιώτης 26/02/2012 11:02:45

    Παναγιώτης έχω μια ερώτηση : Πως θα φέρουμε πίσω στην Ελλάδα χρήματα που νόμιμα έχουν πάει στο εξωτερικό και είναι νόμιμες καταθέσεις σε μια ξένη τράπεζα?
    Προτείνω δυο απαντήσεις και περιμένω να ακούσω με ποια συμφωνείς :
    1. Μπουκάρουμε με μονάδες καταδρομέων στην Ελβετία , την Γερμανία , την Αγγλία και όπου αλλού έχουν οι Έλληνες τα χρήματα τους , με δυναμίτες ανατινάζουμε τα χρηματοκιβώτια παίρνουμε τους σάκους με τα λεφτά που γραφουν πάνω "λεφτά από Ελλάδα" , αφήνουμε τα υπόλοιπα , ζητάμε συγγνώμη για την αναστάτωση και γυρνάμε πίσω.
    2. Δημιουργούμε ένα επενδυτικό περιβάλλον τόσο ελκυστικό που οι Έλληνες και όχι μονο οι Έλληνες φέρνουν τα λεφτά τους στην Ελλάδα γιατί περιμένουν να τους αποφέρουν μεγάλα κέρδη.

    • Παναγιώτης avatar
     Παναγιώτης @ Geros 26/02/2012 18:10:56

     Φορολογώντας όσα είναι στο εξωτερικό με δυσβάσταχτους φόρους (π.χ 20% κάθε χρόνο ή και 10%). Σε αντίθεση με όσα είναι εδώ στα οποία δίνω προνομιακά επιτόκια. Αρκεί βέβαια όλα αυτά να είναι νόμιμα. Διότι όσα δεν είναι νόμιμα όπου κι αν βρίσκονται μπορούν να κατασχεθούν. Άρα να δύο τρόποι. Με τον δεύτερο ουσιαστικά μαζεύονται τα πολλά και με τον πρώτο αποτρέπεται αυτή η πορεία.
     Συγνώμη που άργησα τόσο.

     • Geros avatar
      Geros @ Παναγιώτης 27/02/2012 00:23:47

      Το Ελληνικό κράτος δεν έχει δικαιοδοσία εκτός Ελλάδας . Κανεις δεν μπορεί να μπει σε ένα λογαριασμό εκτός Ελλάδος και να πάρει χρήματα επειδή κάποιος νόμος στην Ελλάδα το λέει. Μπορείς να βγάλεις νόμο να φορολογήσεις και τους δορυφόρους που πετάνε σε τροχιά γύρο από την γη , αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάρεις ένα ευρώ από αυτό.

     • Παναγιώτης avatar
      Παναγιώτης @ Geros 27/02/2012 16:24:24

      Συμφωνείς στ ότι το προιον διαφθοράς κατάσχεται;
      Αν ναι ήρθαν τα πολλά πίσω.
      Όσο για τα λίγα νόμιμα, αυτός που φορολογείται είναι ο κάτοχος, όχι ο λογαριασμός. Άρα το αντίτιμο θα το εισπράξεις από τον κάτοχο του λογαριασμού.

     • Παναγιώτης avatar
      Παναγιώτης @ Geros 27/02/2012 16:25:13

      Συμφωνείς στο ότι το προϊόν διαφθοράς κατάσχεται;
      Αν ναι ήρθαν τα πολλά πίσω.
      Όσο για τα λίγα νόμιμα, αυτός που φορολογείται είναι ο κάτοχος, όχι ο λογαριασμός. Άρα το αντίτιμο θα το εισπράξεις από τον κάτοχο του λογαριασμού.

 4. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 25/02/2012 16:26:06

  Οι Ευρωπαίοι επανιδρύουν το ελληνικό κράτος, αποφαίνονται οι Financial Times, σε δημοσίευμα, βάσει του οποίου οι πιστωτές μας ζητούν έως τα τέλη του μήνα 38 αλλαγές σε φορολογία, δαπάνες και μισθούς. Από τα επίσημα έγγραφα που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα προκύπτει, εξάλλου, ότι η τρόικα θα διαχειρίζεται από τα επουσιώδη ώς τα πλέον επουσιώδη ζητήματα της χώρας.

  Σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, οι πιστώτριες χώρες της Ευρώπης απαιτούν 38 συγκεκριμένες αλλαγές στα ελληνικά προγράμματα δαπανών, φόρων και μισθών μέχρι το τέλος του μήνα κι έχουν απαριθμήσει επιπλέον μεταρρυθμίσεις που αντιστοιχούν σε μικροδιαχείριση της κυβέρνησης της χώρας για δύο χρόνια, σύμφωνα με έγγραφα που εξασφάλισαν οι Financial Times.

  Οι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται σε τρία χωριστά μνημόνια συνολικά 90 σελίδων, είναι το τίμημα που δέχτηκε να πληρώσει η Ελλάδα για να εξασφαλίσει την δεύτερη συμφωνία διάσωσης 130 δισ. ευρώ και να αποφύγει την στάση πληρωμών, που η κυβέρνηση φοβάται ότι θα ρίξει την ελληνική κοινωνία στην αναταραχή.

  Τα μέτρα ποικίλουν από αλλαγές εκ βάθρων στις δικαστικές διαδικασίες, συγκέντρωση της ασφάλισης υγείας και ολοκλήρωση ακριβούς κτηματολογίου, μέχρι την εξαγορά νέου ηλεκτρονικού συστήματος για την φοροείσπραξη, την αλλαγή του τρόπου συνταγολόγησης φαρμάκων και τον καθορισμό ελάχιστων αποθεμάτων πετρελαίου.

  «Το πρόγραμμα είναι πολύ, πολύ πιο φιλόδοξο από μια οικονομική μεταρρύθμιση. Πρόκειται για ίδρυση κράτους, όπως το εννοούμε κατά κανόνα σε παραδοσιακές χαμηλού εισοδήματος περιπτώσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά ευρωπαϊκός αναλυτής της Eurasia Group.

  Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

  Φίλτατε However. Θεωρητικά είμαστε ανεξάρτητο κράτος, μέλος τής ευρωζώνης. Δέν νομίζω ότι τό δημοσίευμα τών FT απέχει πολύ από τήν πραγματικότητα. Μιά ζωή αυτή εδώ η αποικία διοικούνταν απὀ τήν πρεσβεία τής Αυτού Μεγαλειότητος καί τά τελευταία χρόνια καί από την πρεσβεία τού Μεγάλου Αδελφού. Στήν θεωρία καί στήν άκρατη πατριδοφροσύνη σχίζουμε. Μιά ζωή προστάτες ψάχνουμε. Καί η δεξιά καί η αριστερά τό ίδιο (Ινγλαντέρα, λίγο Γαλλία, λίγο Γερμανία, λίγο Σοβιετία, τώρα λίγο Ρωσία, ΕΕ, λίγο Κίνα). Καί οι προστάτες-νταβατζήδες κατάλληλους φυλάρχους καί ιθαγενείς υπαλλήλους έψαχναν καί ψάχνουν. Θέλει αρετήν καί τόλμην η ελευθερία λέγει ο ποιητής. Καί πολίτες μή εθισμένους στήν πορνεία θά συμπλήρωνα εγώ. Τούς φύλαρχους ξέχασέ τους. Αυτοί τούς έχουν εκπαιδεύσει στόν ρόλο τής τσατσάς.

  • Aris. A avatar
   Aris. A @ Ιαπετός 25/02/2012 20:07:26

   Οσο βλέπω ότι καταρρέουν οι βοθρατζήδες της ελληνικής κοινωνίας τύπου Κωστόπουλου που έπνιξαν τηη νεολαία στα λύμματα όσο βλέπω να συνταξιοδοτούνται εξ αιτίας της κρίσης οι τρεις πολιτικές οικογένειες που μας κυβερνούν 7 δεκαετίες και όσο φαίνεται ότι θα υπάρχει εμπλοκή των ξένων μπας και αποκτήσουμε επιτέλους κράτος σκέφτομαι μήπως η κρίση καθυστέρησε να έρθει.

   Κρίμα μόνο για τους αδύνατους τους άρρωστους τους μεγάλους σε ηλικία οι οποίοι δεν φταίνε δεν μπορούν να αντιδράσουν και ρίχνονται στον καιάδα της ποιο σκληρής πραγματικότητας.

   Κάποια στιγμή θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον κάποιος να μας εξηγήσει κοινωνιολογικά πως τα καταφέραμε να μαζευτεί όλη αυτή η σαβούρα σε πολιτικό σύστημα και κράτος.

   Πως διακόσια τόσα χρόνια είμαστε πάλι στο σημείο που ξεκινήσαμε το 21 με τους κατσαπλιάδες να μας πνίγουν.

 5. victoria (true) avatar
  victoria (true) 25/02/2012 16:57:21

  Πολύ καλό however.

 6. Νικολαος avatar
  Νικολαος 25/02/2012 19:16:50

  Αν καταφερουμε να πειστουμε οτι το ΔΝΤ ειναι συμμαχος μας,γνωριζοντας οτι απ'οπου περασαν ποτε δεν εφυγαν κανονικα παρα μονο με ελικοπτερα(οπως θα φυγουν και πολυ αλλοι μαζιτους απο εδω) τοτε μαλλον κατι δεν εχουμε αντιληφθει.Το ΔΝΤ ειναι το μονο που δεν προκειτε να διαπραγματευτει ουτε ενα ευρω απο τα δανεια του.

 7. dipas avatar
  dipas 25/02/2012 19:49:39

  Καλά όλα αυτά και με πηγαία επιχειρήματα τύπου τεχνοκρατικιστικού monstering..!
  Αλλά το δίλημμα παραμένει για το τι Ελλάδα θέλουμε. Κατανοητό ότι είμαστε μικρή χώρα με μεγάλα προβλήματα αλλά αν συνεχίσουμε τον ενδοτισμό τύπου Μανιάτη με την υποστήριξη δήθεν αντιπολίτευση τύπου Κικίλια τότε θα χαθούμε ολοσχερώς φίλοι μου.
  Εδώ θέλει δυναμικές αντιδράσεις όχι τύπου σας καταστρέφω όλους με την δικιά μου καταστροφή ελέω αριστεράς, αλλά σας καταστρέφω την ευρωζώνη και εγώ επιβιώνω ως χώρα με καθαρές συμφωνίες με τόξο Ρωσία, Σερβία, Κύπρο, Ισραήλ.
  Ανακυρήσουμε ΑΟΖ με ταυτόχρονη δημοσίευση συνεργασιών με gazzprom και noble, και... αφήνουμε τους Ευρωπαίους πλέον να μας κυνηγάνε..!
  Αυτά τα ναι μεν αλλά που αργά και επώδυνα ενδυναμώνουν την Γερμανία δεν οδηγούν πουθενά..
  Κύριοι εμείς αποχωρούμε από την ευρωζώνη διότι δεν μας θέλετε, μπορούμε να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις εκ νέου την ..τάδε του μηνός και ετούς.. με την παρουσία των νέων μας εταίρων... που προανέφερα!
  Αν και τότε οι Γερμανοί δεν πεισθούν σημαίνει ότι θα μας ανήκουν τα πετρέλαιά μας!
  Διότι τώρα το φέρανε γλυκά και απαλά με την κρίση τους.. και σιγά σιγά μέσω των εκποιήσεων λόγω κρίσεως του δημοσίου, θα μας πάρουν τα πετρέλαια για πάρτυ τους και εμείς θα αναρωτιώμαστε μετά από δεκαετίες τι πήγε πάλι στραβα και είμαστε ακόμη υπόδουλοι..
  Θα λέμε ο εμφύλιος, η χούντα," η κρίση " κτλ κτλ
  Άρα ταπεινή μου γνώμη και πιστεύω των περισσοτέρων αριστοτελικά σκεπτόμενων είναι να αντιστρέψουμε τον εκβιασμό των Γερμανών με έναν Ελληνικό γρίφο που θα έχει όμως μία λύση...
  ή μας χρηματοδοτείτε άνευ εκβιασμών και πιέσεων ή πολύ απλά συμπράττουμε με Ρωσία, Κύπρο, Ισραήλ και δεν έχετε ούτε πετρέλαια ούτε παραλίες για να παίξετε με τα κουβαδάκια σας...
  Τέλος στον ενδοτισμό κε Σαμαρά και μέχρι στιγμής το παίξατε καλά το παιχνίδι αλλά τώρα ήρθε η ώρα της αντεπίθεσης..
  Εμπρός

  • however avatar
   however @ dipas 25/02/2012 22:14:10

   Αγαπητέ dipas,
   συμφωνώ - και νομίζω πάρα πολλοί ακόμα - και για την ΑΟΖ και τις δυνατότητες - και το συμφέρον - μας να χτίσουμε και άλλες νέες γεωστρατηγικές συμμαχίες και να προχωρήσουμε αξιοποιώντας και τον ορυκτό μας πλούτο και την ακίνητη περιουσία μας, κλπ. Πρέπει να γίνουν και εκτιμώ οτι η νέα Κυβέρνηση θα τα κάνει. Ηδη από το ίχνος των διεθνών ταξιδιών του ΑΣ βλέπω το τόξο που αναφέρεις. Ομως, γιατί αυτό πρέπει να το κάνουμε βγαίνοντας από την ευρωζώνη? Και μάλιστα επειδή δεν μας θέλουν? "Κύριοι εμείς αποχωρούμε από την ευρωζώνη διότι δεν μας θέλετε,....κλπ". Θεωρείς οτι θα αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες μας καλύτερα εάν έχουμε φύγει? Από ποιά θέση θεωρείς οτι θα μπορούμε στήσουμε καλύτερα τις νέες ισορροπημένες συμμαχίες? εάν είμαστε εντός ευρωζώνης ή εκτός? Και σε ποιά περίπτωση θα έχουμε το μέγιστο εθνικό όφελος: εάν οι νέες συμμαχίες είναι ισορροπημένες ή δουλικές? Και τέλος, σε ποιά περίπτωση εξοφλούμε γρηγορότερα και καθαρίζουμε με τους "δανειστεταίρους" μας? εάν κερδίσουμε το μέγιστο ως εθνικό όφελος ή όχι?

  • Geros avatar
   Geros @ dipas 26/02/2012 10:48:27

   Εγώ dipas τόξο δεν βλέπω .
   Η Ρωσία που μπλοκάρει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ εναντίων της Συρίας , που μετράει 9.000 νεκρούς σε ένα χρόνο από το καθεστώς Ασάντ δεν μου κάνει για σύμμαχος , άσε που είναι και πολύ φτωχότερη σαν κράτος από ότι ο κόσμος νομίζει.
   Η Κύπρος καλή είναι και την αγαπάμε αλλά πολύ μικρή για να στηρίξεις πάνω της οτιδήποτε.
   Η Σερβία πάει ντουγρού για εκεί που εσύ θες να φύγεις , κάνει τα πάντα για να ενταχθεί στην E.E. , μάλλον της Σερβία του Μιλόσεβιτς έχεις στο μυαλό σου αλλα σε πληροφορώ ότι αυτός πέθανε στην φυλακή.
   Το Ισραήλ είναι και θα είναι το δεξί χέρι της Αμερικής , για να σηκώσουν μπαϊράκι νέων αδεσμεύτων μην τους υπολογίζεις.
   Συγγνώμη που το λέω αλλά το συγκεκριμένο τόξο που ανέφερες είναι μόνο στο κεφάλι σου.

 8. Αυτόνομος avatar
  Αυτόνομος 25/02/2012 19:59:22

  Τι τον μπλέκεις τον Κικίλια σε σοβαρές συζητήσεις;

 9. Geros avatar
  Geros 25/02/2012 20:21:36

  Η ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι αφηρημένη έννοια , έρχεται (ή μάλλον νομίζουμε ότι θα έρθει)με αναπτυξιακά μέτρα , με τόνωση της επιχειρηματικότητας, με ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο, με πάταξη της γραφειοκρατίας και φυσικά με αξιοκρατία.
  Όλοι οι πολιτικοί , δεξιοί , αριστεροί και κεντρώοι , ξεφουρνίζουν τα ... μέτρα που ανέφερα παραπάνω , κάποιος προσθέτει ένα δυο στην λίστα , άλλος αφαιρεί αλλά πάνω κάτω όλοι το ίδιο τροπάριο επαναλαμβάνουν. Αφού λοιπόν όλοι συμφωνούμε στο πως έρχεται η ανάπτυξη γιατί αυτή δεν λέει να έρθει και είμαστε οι χειρότεροι στους δείκτες παραγωγικότητας και προσέλκυσης κεφαλαίων από όλο τον δυτικό κόσμο?
  Η αλήθεια είναι ότι η ανάπτυξη δεν έρχεται γιατί το ευχολόγιο που επαναλαμβάνουν όλοι είναι ανώδυνο και ευχάριστο αλλα και απόλυτα άχρηστο. Όταν όλα αυτά τα αφηρημένα μέτρα που σε όλους αρέσουν πάει κάποιος να τα κάνει συγκεκριμένα όλοι οι εμπλεκόμενοι θα βροντοφωνάξουν ΟΧΙ σαν αυτό της 28 Οκτωμβρίου.
  Ναι λέμε στην αξιοκρατία αλλα όχι στην απόλυση αυτών που προσελήφθησαν ρουσφετολογικά.
  Ναι λέμε στην πάταξη της γραφεικρατίας αλλά όχι στην κατάργηση κρατικών οργανισμών.
  Ναι λέμε στην ευελιξία του θεσμικού πλαισίου αλλα όχι στην ελεύθερη διαπραγμάτευση μισθών.
  Ναι λέμε στην τόνωση της επιχειρηματικότητας αλλα όχι στα κέρδη των πλουσίων.
  Ναι λέμε στα αναπτυξιακά μετρα αλλα όχι στην πώληση αναξιοποίητης δημόσιας περιουσιας.
  Με αλλα λόγια εδώ στην Ελλάδα απλά νομίζουμε ότι θέλουμε ανάπτυξη , μας αρέσει η ανάπτυξη στην αφηρημένη της μορφή , όχι στην πραγματικότητα.
  Το πρώτο βήμα για την θεραπεία όπως και στον αλκοολισμό είναι να το παραδεχτούμε , να φωνάξουμε όλοι μαζί "είμαστε Έλληνες και δεν θέλουμε ανάπτυξη". Στην συνεχεια θα βρούμε την λύση για κατάσταση μας.

  • however avatar
   however @ Geros 25/02/2012 22:40:47

   Αγαπητέ Gero,
   Οχι. Η ανάπτυξη, ούτε στην Ελλάδα, ούτε στη Κίνα, ούτε στην Ζιμπαμπουε, ούτε στο Φεγγάρι (δεν ξέρω σε κανα άλλο γαλαξία τι γίνεται...) δεν έρχεται - ούτε θα έρθει ποτέ! - μόνο με αναπτυξιακούς νόμους, ούτε μόνο με πλαίσια, ούτε μόνο με πάταξη της γραφειοκρατίας και άλλα εύκολα πολιτικαντικονομοαλλαξοσχεδια. Κυρίως δε, δεν έρχεται με κουβέντες!! ούτε με ευχολόγια πολιτικών που πλέουν σε αυτή τη ζωή (ελέω ψηφοφόρων, δηλαδή φορολογούμενων... αν δεν με απατά η μνήμη μου.), λες και έχουν δώσει όρκο να μην κάνουν τίποτα. Και δόξα το Θεό, έχουμε μπόλικους από δαύτους. Μην κατηγορείς τον κόσμο οτι ".... εδώ στην Ελλάδα απλά νομίζουμε ότι θέλουμε ανάπτυξη , μας αρέσει η ανάπτυξη στην αφηρημένη της μορφή , όχι στην πραγματικότητα....". Κάνεις λάθος και είσαι άδικος. Ο κόσμος και θέλει και καταλαβαίνει - πολλές φορές πολύ καλύτερα απο τους παραπάνω - πως μπορεί να έρθει. Ευτυχώς, το ίδιο ισχύει και για τον ΑΣ που αντιλαμβάνεται και την αναγκαιότητα και την όδευση προς εκεί που η ανάπτυξη γίνεται πράξη.

   • Geros avatar
    Geros @ however 26/02/2012 10:30:54

    Μακάρι να κάνω λάθος και να είμαι άδικος .
    Νομίζω ότι ο κόσμος που και θέλει και καταλαβαίνει πως έρχεται η ανάπτυξη δεν σχηματίζει την απαιτούμενη κρίσιμη μάζα για να καθοδηγήσει τις εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση.
    Η ανάπτυξη έχει ένα χαρακτηριστικό που είναι απωθητικό στον Έλληνα , έχει νικητές και ηττημένους. Ο Έλληνας βάζει την έννοια του ελέους πάνω από αυτήν του δικαίου , η ελεημοσύνη στον ηττημένο δηλαδή αποκτά τέτοια μορφή που ακυρώνει την νίκη του νικητή , αυτό κάνει αδύνατη την δημιουργία μιας ορθολογικής οικονομικής δομής. Για αυτό και όταν ακούει συγκεκριμένα μέτρα αντιδρά , τα συγκεκριμένα μέτρα έχουν χαμένους και ο Έλληνας θα συνταχθεί ενστικτωδώς στο πλευρό τους άσχετα αν αυτό δεν είναι για το ευρύτερο καλό.
    Η Γερμανία το 1948 είχε οικονομία κατεστραμμένη από τον πόλεμο αλλα και αποδιοργανωμένη από την παρεμβατική οικονομική πολιτική που επέβαλαν οι συμμαχικές δυνάμεις κατοχής. Ο Ludwig Erhard σε μια μέρα πέρασε νόμο που απελευθέρωνε πλήρως την οικονομία ( το έκανε Κυριακή γιατί ήταν κλειστά τα γραφεία των συμμάχων , φοβόταν πως αν το έκανε άλλη μέρα θα ακύρωναν το μέτρο ) , μισθοί και τιμές που οι σύμμαχοι τα κρατούσαν υπό έλεγχο για να προστατεύσουν τους φτωχούς Γερμανούς αφέθηκαν στην αγορά για να τα καθορίσει. Το αποτέλεσμα ήταν το Γερμανικό μεταπολεμικό οικονομικό θαύμα. Βασιζόταν στην λογική ότι το κράτος πρέπει πρώτα να είναι δίκαιο και να επιτρέπει την επιτυχία του καλύτερου και μετά με τα πλεονάσματα που μια ορθολογική πολιτική δημιουργεί να προσφέρει και κοινωνική προστασία στους αδυνάτους.
    Εμείς στην Ελλάδα βάζουμε το κάρο πριν από τα άλογα , στο όνομα του ελέους αφαιρούμε το δικαίωμα στην επιτυχία , και όταν έρχεται η ώρα να προσφέρει το κράτος κοινωνική προστασία όπως οφείλει , καθώς δεν έχει πλεονάσματα το κάνει με δανεικά.

    • however avatar
     however @ Geros 26/02/2012 12:06:35

     Αγαπητέ Gero,
     θα συμφωνήσω με την αμφιβολία του κατά πόσον το τμήμα της κοινωνίας που θέλει και καταλαβαίνει πως έρχεται η ανάπτυξη δεν αποτελεί σήμερα κρίσιμη μάζα. Αλλά οι κρίσιμες μάζες δεν αυτοδημιουργούνται. Ηγεσίες τις φτιάχνουν. Οράματα τις εμπνέουν. Και απτά αποτελέσματα τις επιβεβαιώνουν. Αυτά μας έλειψαν για πολύ καιρό. Τέλος, απλά να παρατηρήσω οτι η ανάπτυξη δεν είναι μονοσήμαντα εξαρτημένη από το γερμανικό "μαύρο/άσπρο" μοντέλο.
     Σε ό,τι αφορά την παρατήρησή σου περί του τόξου των χωρών εκτιμώ πως είσαι αυστηρός / συσταλτικός στην ανάγνωση των χαρακτηριστικών και παραλείπεις την παράμετρο του στρατηγικού πλεονεκτήματος και του αντίστοιχου συμφέροντος, ακόμα και εάν - κα τα δύο - ισχύουν για πεπερασμένο χρονικό περιθώριο, το οποίο οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να εκμεταλλευτούν.

    • akenaton avatar
     akenaton @ Geros 26/02/2012 14:09:54

     Πολύ εύστοχος! Συγχαρητήρια!

  • τσωφλι πασατεμπου avatar
   τσωφλι πασατεμπου @ Geros 26/02/2012 08:13:08

   Φωνη βοωντος, γερο μου...

 10. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 25/02/2012 20:29:08

  All we are saying, is give Greece a chance!

 11. Y. avatar
  Y. 25/02/2012 20:51:59

  Σωστές οι περισσότερες απόψεις και ιδέες σου, και υπάρχουν και πολλές άλλες που μπορουν να τεθούν. Για να γίνουν όμως αυτές κα όποιες άλλες, χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα τις βάλει μπρος, ή τουλάχιστον που θα κάνει τη προσπάθεια να τις βάλει μπρος. Η σημερινή, που είναι η συνέχεια της προηγούμενης αποτυχημένης, λίγα απ’ αυτά ή άλλα, μπορεί να κάνει. Είτε διότι δεν έχει τη στρατηγική μιάς τέτοιας προσπάθειας, ή (..το χειρότερο) γιατί δεν θέλει. Συνεπώς, πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να υπάρξει μια κυβέρνηση που θα κάνει αυτή τη προσπάθεια. Και αυτές οι προϋποθέσεις, είναι η εξής μία. ΕΚΛΟΓΕΣ
  ΥΓ. Εκτιμώ ότι ο Σαμαράς πειμένει το σύνοδο της επόμενης εβδομάδας όπου θα καθαρίσει το τοπίο στηα αντικρουόμενα μηνύματα από τους ευρω-πέους, και θα ανοίξει τα χαρτιά του

  • however avatar
   however @ Y. 25/02/2012 22:20:15

   Αγαπητέ Υ
   εκλογές, τώρα, δηλαδή χθες... συμφωνώ απολύτως.

 12. however avatar
  however 25/02/2012 21:28:20

  Αγαπητέ Ιαπετέ,
  δυστυχώς φάινεται οτι οσα αναφέρουν οι FT δεν απέχουν πολύ από την αλήθεια Δυστυχώς γιατί φανήκαμε ανίκανοι να κάνουμε τα σωστά τρεις τέσσερεις (πεντ' έξι κλπ) δεκαετίες τώρα. Και το εξηγείς... "ψάχνουμε προστάτες...", " και οι προστάτες-νταβατζήδες κατάλληλους φυλάρχους καί ιθαγενείς υπαλλήλους έψαχναν καί ψάχνουν..." πόσο αλήθεια λές!! η τέλεια σχέση! της διπλής ανάγκης: ο φύλαρχος για να είναι φύλαρχος χρειάζεται ιθαγενείς και οι ιθαγενείς, φύλαρχο. Κρίμα που έχεις τόσο δίκιο.. Η ελπίδα είναι οτι ακόμα και οι ιθαγενείς δεν συγχωρούν τον φύλαρχο που τους κράτησε ιθαγενείς για πολύ καιρό... Ιδίως τον λάθος καιρό.

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ however 25/02/2012 22:47:18

   Η μοναδική υπηρεσία πού μπορεί νά αποφασίσει πότε ένα γεγονός μπορεί νά χαρακτηρισθεί πιστωτικό γεγονός (χρεοκωπία) είναι η ISDA. Έτσι έχει ρυθμισθεί καί αυτός είναι όρος απαράβατος γιά τούς κατόχους ασφαλίστρων κινδύνου (CDS ).
   Η International Swaps Derivatives Association” (ISDA) ιδρύθηκε τό 1985 από τίς μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες καί σήμερα ανήκουν στήν ISDA οι μεγαλύτερες τράπεζες τού κόσμου. Δηλαδή οι τράπεζες πού έχουν εκδώσει τά περίφημα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) είναι καί εκείνες πού αποφασίζουν πότε ενεργοποιούνται.
   Η ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs) δέν θεωρείται από τήν ISDA πιστωτικό γεγονός (αυτοί έχουν καί τό μαχαίρι καί τό πεπόνι). Τό πρόβλημα θά δημιουργούνταν, άν η Ελλάδα έκανε επίσημη στάση πληρωμών. Δέν νομίζω ότι οι διεθνείς τραπεζίτες θά τό επέτρεπαν ποτέ. Ο κίνδυνος νά ακολουθήσουν καί άλλες χώρες τής ευρωζώνης παραείναι μεγάλος. Άσε πού μόνον η ελληνική στάση πληρωμών φθάνει νά δυναμιτίσει τό παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Τό κόψιμο τού ΔΝΤ δέν είναι τυχαίο καί οι εκβιασμοί στό ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι απερίγραπτοι. Η Merkel μέ τόν Schäuble ρισκάρουν πολλά καί η άποψή μου είναι ότι θέλουν νά πάρουν εκδίκηση από τούς αγγλοσάξωνες γιά τήν «αναγκαστική» διάσωση τών τραπεζών τους καί ευρύτερα τών ευρωπαϊκών τραπεζών τής ευρωζώνης πού τούς «επέβαλε» τό αγγλοσαξωνικό τραπεζικό κατεστημένο. Η ρήξη μέ τό city of London είναι ουσιαστική καί η μελλοντική ισορροπία ισχύος σέ εξέλιξη.
   Σύμφωνα μέ τήν „Welt Online“, από μια επιστολή τού γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, όπου ο Υφυπουργός Hartmut Koschyk παραθέτει αριθμούς σε μιά "αναφορά στην BaFin", ο συνολικός όγκος των CDS δέν είναι διόλου ευκαταφρόνητος. Συγκεκριμένα καί μέ ημερομηνία την 9η Σεπτεμβρίου 2011, ο συνολικός όγκος των CDS είναι συνολικού ύψους: Σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου 76,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Σέ πορτογαλικά ομόλογα 66,5 δισ. δολάρια. Σέ ισπανικά ομόλογα 160,2 δισ. δολάρια. Σέ ιταλικά ομόλογα 301,4 δισ. δολάρια καί σέ ιρλανδικά ομόλογα 42,4 δισ. δολάρια.
   Μπορεί οι καθένας νά βγάλει τά συμπεράσματά του γιά τό πόση πυρίτιδα είναι συγκεντρωμένη καί τί θά συμβεί άν πυροδοτηθεί.

   Καταλαβαίνω ότι δέν είναι εύκολο γιά τόν ελληνικό πολιτικό κόσμο νά ελιχθεί κατάλληλα σέ μιά γιγαντομαχία. Ποτέ δέν κατάφερε νά κάνει μιά στοιχειώδη ανάλυση, ποιοί είμαστε, πού βρισκόμαστε, ποιός είναι ο διεθνής περίγυρος, πώς θά εξελιχθεί τό παγκόσμιο παιχνίδι εξουσίας καί τί δυνατότητες έχουμε νά αποφύγουμε τόν ρόλο τού θύματος. Η ενασχόλησή του περιορίζεται στήν διαχείριση τού τίποτα. Κατάφερε νά διαλύσει καί τήν στοιχειώδη κρατική δομή, τήν μόνη ικανή παράμετρο διατήρησής του στόν ρόλο υπερασπιστού τής έννομης εξουσιαστικής βίας. Παραπαίει χαμένο στό πουθενά καί άν δέν μπορέσει νά αντιδράσει, θά παρασύρει όλη τήν χώρα καί τούς ανθρώπους της στήν αναρχία τής τυφλής βίας καί τής αναξιοπρέπειας πού τήν συνοδεύει. Στήν θέση πού έχει βρεθεί η χώρα χρειαζόμαστε πιά πολιτικούς ζογκλέρ καί πολιτικούς ηγέτες μέ τό ένστικτο τού νονού. Καλύτερα πολιτικούς μέ τό ένστικτο προστασίας τής κοινότητας τών παλαιών καί «εντιμοτάτων» Ντόν τής Κάζα Νόστρα, παρά μέ τήν κουτοπονηριά τού Καραγκιόζη.

 13. however avatar
  however 25/02/2012 21:54:45

  Αγαπητέ aris.A,
  Λυπάμαι για κάθε άνθρωπο που καταστρέφεται, ανθρώπινα και λυπάμαι ειλικρινά. Ομως θα ήθελα να παρατηρήσω κάτι: Οι "βοθρατζήδες" και οι "οικογένειες" (που νομίζω δεν είναι τρεις, είναι περισσότερες) δεν είναι παράλληλα φαινόμενα. Συμπαίκτες ήταν, έστω και ασυνείδητα, σε ένα παιχνίδι που έκανε ένα λαό πρόβατα και τον κράταγε κοπαδι, διαλύοντας την όποια αξιακής πυραμίδα μας είχαν αφήσει κάποιοι παλαιότεροι. Και όσο για την κρίση που άργησε να έρθει, δίκιο έχεις από μία σκοπιά και κρίμα για όλους και ιδίως τους πιο αδύναμους, για τους οποίου ελπίζω οτι αυτή η κοινωνία έχει ακόμα κουράγια να κουβαλήσει απέναντι. Αλλά δεν αρκεί το κρίμα. Μυαλό χρειάζεται, αν έχει μείνει καθόλου...

 14. cobalt avatar
  cobalt 25/02/2012 21:54:59

  Εθνική ανάταξη, χωρίς νέο Κούγκι;

 15. however avatar
  however 25/02/2012 22:17:53

  Αγαπητέ Νικόλαε,
  δες λίγο καλύτερα σε ποιό πλαίσιο αναφέρεται η έννοια του "συμμάχου". θα συμφωνήσω, όμως οτι το ΔΝΤ θα είναι το τελευταίο που θα διαπραγματευτεί κούρεμα των δανείων του. Οι άλλοι (θεσμικοί) εταίροι μας θα προηγηθούν...

 16. kadyrov avatar
  kadyrov 26/02/2012 12:13:47

  Μια θα πρεπει να ειναι η συμμαχος μας ΗΠΑ ,αν μπορουμε να γινουμε και πολιτεια ακομα καλυτερα.

 17. THANASSIS avatar
  THANASSIS 26/02/2012 14:30:27

  ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΕΊΝΑΙ ΚΑΛΕΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΠΛΟΥΤΟ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΦΤΩΧΟΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΝΕΟΥΣ, ΑΔΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ, ΦΟΡΟΥΣ. Η ΝΔ ΕΊΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΥΣΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΟΠΕΡΕΤΑ, ΑΛΛΑ ΧΡΕΩΝΕΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ. ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΜΕ ΕΧΘΡΙΚΑ ΜΜΕ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΑΣΠΡΟ. Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΕΠΕΣΕ ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ ΚΑΙ ΕΊΝΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ!

 18. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 27/02/2012 00:15:24

  Πολύ συζητούμε για την ανάπτυξη, αλλά μόνη της δεν θα έρθει. Και, αυτό, που έχω πει τόσες φορές είναι ότι κανένας, ΚΑΝΕΝΑΣ, δεν πρότεινε ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα αναπτυξιακά μέτρα ΑΜΕΣΗΣ αποδόσεως. Εκτός, ίσως, της "εξόδου στην δραχμή".

 19. Geros avatar
  Geros 27/02/2012 19:22:33

  Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα , δεν μπορείς να κατάσχεις καταθέσεις στο εξωτερικό , θα έπρεπε να μπεις σε χιλιάδες δικαστικές διαμάχες στις χώρες που οι λογαριασμοί βρίσκονται με κάθε έναν από τους κατόχους αυτών των λογαριασμών. Αυτό αν τους βρείς φυσικά. Δεν είναι δε καθόλου αυτονόητο ότι θα κερδίσεις τις διαμάχες αυτές , το αντίθετο θα έλεγα.
  Όσο για την φορολόγηση των νομίμων καταθέσεων με υπέρογκους φόρους είναι χαμένη υπόθεση σίγουρα , θα προσφύγουν μαζικά στο ευρωπαϊκό δικαστήριο υποστηρίζοντας ότι ο φόρος αυτός έχει δημευτικό χαρακτήρα και θα κερδίσουν 100% την υπόθεση.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.