#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/10/2012 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εδώ και τώρα απολύσεις στο Δημόσιο απαιτεί η ΤρόικαΣε…μπρα ντε φερ μεταξύ κυβέρνησης και Τρόικας εξελίσσεται το μείζον θέμα των απολύσεων από το στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Οι εκπρόσωποι του Μηχανισμού Στήριξης απαιτούν εδώ και τώρα να σταλεί πολιτικό μήνυμα, μέσω της απομάκρυνσης δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του έτους, παρά το γεγονός ότι  το δημοσιονομικό όφελος, που αναμένεται ότι θα προκύψει από μία τέτοια κίνηση θεωρείται ιδιαίτερα μικρό. Η ελληνική πλευρά, μέσω του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, θέτει επί τάπητος στις επανειλημμένες επαφές με την Τριμερή, το σχέδιο για τη συνολική αναδόμηση του Δημοσίου, στο οποίο περιλαμβάνεται και το μέτρο της διαθεσιμότητας, με στόχο από το μείγμα των παρεμβάσεων να προκύψει μετρήσιμη περιστολή στις δαπάνες.

Η παγιωμένη στάση των τροϊκανών περί άμεσων απολύσεων σχετίζεται, κατά κύριο λόγο, με το φιάσκο του πρώτου κύματος εφεδρείας, το οποίο είχε εφαρμοστεί από την κυβέρνηση Παπανδρέου και, κατά γενική ομολογία, είχε αποτύχει παταγωδώς. Οι τότε «πράσινοι» κυβερνητικοί σχεδιασμοί έκαναν λόγο για περίπου 30.000 υπαλλήλους του Δημοσίου, που θα περνούσαν τις... συμπληγάδες του καθεστώτος και θα απολύονταν μετά από ένα χρόνο. Τελικά, η πραγματικότητα ήταν εντελώς διαφορετική. Αποχώρησαν μόνο 6.500 εργαζόμενοι, κυρίως μέσω των συνταξιοδοτήσεων, ενώ λίγες εκατοντάδες ήταν αυτοί, που εντάχθηκαν τελικά στο μέτρο της εργασιακής εφεδρείας.

Η μάζα των εργαζομένων, που θα οδηγηθεί στο δρόμο της διαθεσιμότητας προκύπτει από τρεις κατηγορίες:

-Η πρώτη σχετίζεται με την απομάκρυνση δημοσίων υπαλλήλων, πειθαρχικά υπόλογων, «κοπανατζήδων» και επίορκων. Ο αριθμός τους υπολογίζεται περίπου στους 11.000, με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να ξεκαθαρίζει πως η ακαταλληλότητα προβλέπεται στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα.

-Η δεύτερη σχετίζεται με τους εργαζομένους σε φορείς και οργανισμούς του Δημοσίου, που οδεύουν προς κατάργηση ή συγχώνευση. Οι υπάλληλοι των οποίων οι θέσεις θα καταργηθούν και θα κριθεί ότι πλεονάζουν, εφόσον είναι μόνιμοι θα τεθούν για ένα χρόνο σε διαθεσιμότητα, λαμβάνοντας το 75% των βασικών αποδοχών και, στη συνέχεια, θα απολύονται. Όσο για τους εργαζομένους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, των οποίων η θέση θα καταργηθεί, αυτοί είτε θα τεθούν σε ένα νέο τύπο εφεδρείας, είτε θα απολυθούν.

-Η τρίτη σχετίζεται με τους πλεονάζοντες, που θα προκύψουν μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης δομών και προσωπικού. Όσοι δεν κατορθώσουν να πετύχουν μετάταξη θα οδηγούνται, επίσης, σε διαθεσιμότητα, με το 75% του μισθού τους για ένα χρόνο, εφόσον είναι μόνιμοι υπάλληλοι του Δημοσίου.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. S.R. avatar
  S.R. 16/10/2012 09:19:04

  Tι αισχη ειναι αυτα ? Να απολυθουν Δημοσιοι Υπαλληλοι εστω και αν περισσευουν , εστω και αν ειναι επιορκοι ( απαγε της βλασφημιας, που υπαρχουν επιορκοι Δ.Υ.) ? Τοτε τι διαφορα θα εχουμε απο τους "σκληρους νεοφιλελευθερους"? Οχι και παλι ΟΧΙ !!! Εμπρος για εναν ερανο ολων μας ,με μισθολογικες περικοπες και φορους, για να κρατησουμε τους συναγωνιστες !!

 2. Giovanni avatar
  Giovanni 16/10/2012 09:36:27

  Εφ'οσον υπάρχουν δεκάδες φορείς που δεν παράγουν έργο και έχουν πλεοονάζον προσωπικό (που κάθετε) γιατί δηλαδή να μην προχωρήσουν σε απολύσεις όπως γίνεται στον ιδιωτικό τομέα?

  Θα φτάσουμε 2 εκατομύρια ανέργους στο 2013 και οι ιερές αγελάδες του δημοσίου θα συνεχίσουν να βόσκουν στα πράσινα λιβάδια...

 3. Γ.Π. avatar
  Γ.Π. 16/10/2012 10:21:03

  Οι πάντες συμφωνούμε στο ότι η υπερδιόγκωση του δημόσιου τομέα οφείλεται
  στη ρουσφετολογική πολιτική των κομμάτων.
  Οι πονηροί βέβαια πολιτικάντηδες των κομμάτων εξουσίας, που αναγκαστικά το
  δέχονται και αυτοί, προσπαθούν συγχρόνως να παρουσιάσουν τους εαυτούς τους
  ως κακόμοιρα θύματα του λαού που τους πίεζε για διορισμούς. Εν πάση περιπτώσει, το δέχονται.
  Τώρα όμως, που ήρθε η ώρα για απολύσεις στο δημόσιο, παριστάνουν πάλι τους
  ανήξερους. Το ανάγουν σε τεχνικό ζήτημα για το ποιοι οργανισμοί πρέπει να
  κλείσουν επειδή δε χρειάζονται κτλ. Έτσι μπορεί να απολύσουν υπαλλήλους
  διορισμένους από διαγωνισμό του ΑΣΕΠ με εξετάσεις και να αφήσουν ανενόχλητα τα χειρότερα κομματόσκυλα.
  Η σειρά προτεραιότητας για τις απολύσεις θα πρέπει να είναι, ενδεικτικά
  βέβαια, κάπως έτσι:
  Πρώτοι και καλύτεροι οι υπάλληλοι της Βουλής. Καμία απόλυση δεν νομιμοποιείται ηθικά αν δεν προηγηθούν αυτοί. Αυτό πρέπει να γίνει σύνθημα.
  Μετά, τα μέλη των (άλλοτε) κομμάτων εξουσίας που κατέχουν διακεκριμένες θέσεις. Κυρίως οι συνδικαλιστές.
  Μετά οι υπάλληλοι που έπαιρναν αποσπάσεις σε πολιτικά γραφεία.
  Μετά οι συνδικαλιστές της αριστεράς.
  Μετά οι υπάλληλοι που χωρίς σοβαρό λόγο έπαιρναν αποσπάσεις και πήγαιναν
  από την επαρχία σε κεντρικές υπηρεσίες υπουργείων.
  Μετά τα απλά μέλη των κομμάτων εξουσίας.
  Και πάει λέγοντας κάπως έτσι...
  Οι κρίσιμες ώρες που περνάμε απαιτούν δικαιοσύνη. Είναι από τις
  βασικές προϋποθέσεις για να υπάρξει ελπίδα.

 4. nikos avatar
  nikos 16/10/2012 10:27:03

  Οσοι είναι επιορκοι να φύγουν άμεσα ( καμία πληρωμή μισθού, καθώς αυτοί τα βγάλανε τα λεφτά τους). Οσοι "κάθονται" να μετατεθουν όπου χρειάζονται , να απολυθούν άμεσα όσοι ήταν πολιτικοί προϊστάμενοι διαχρονικά , όπως επίσης και οι υπεύθυνοι οργάνωσης του αντίστοιχου οργανισμού.
  Ας γίνουν αυτά και ας περιμένουμε να δούμε ( αγαπημένη φράση των υποστηρικτών της κυβέρνησης) πως θα αποδώσουν αρχικά και μετά βλέπουμε.

  • Χριστίνα avatar
   Χριστίνα @ nikos 16/10/2012 11:05:05

   Αν τα έκαναν όλα αυτά μέχρι τώρα όλα πιθανόν θα ήταν καλύτερα.
   Βέβαια ποιος τολμάει να πειράξει τον δημόσιο τομέα ....Ποιος έχει άντερα για να ενοχλήσει τους πάππες του δημοσίου ; ...Είτε ευρήτερου είτε στενού; Τώρα αν υπάρχει 1.500.000 απολυμένοι απο τον ΙΔ. Τ αυτό λίγο μας νοιάζει μη πειραχτούν τα παιδιά. Μετά όμως όταν θα γίνει της επί χρήμασι εκδιδομένης γυναικός το σιδηρούν κιγκλίδωμα μην αναρωτηθεί κανείς το λόγο
   Εδώ θα πει κάποιος από την φοροδιαφυγή υπολογίζουν χασούρα 13 δισ έχουν εισπράξει 19 εκ και ψάχνουν τα υπόλοιπα...
   Ε ρε Κολοκοτρώνης που σας χρειάζεται... με την γνωστή του ''πολιτική'' για τους προσκυνημένους .

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ Χριστίνα 16/10/2012 11:10:07

    Δεν πρόκειται να γίνει καμίας εκδιδομένης το σιδηρούν κιγκλίδωμα, και το ξέρουν. Αν ήταν να γίνει, έχουν υπάρξει ήδη άπειρες αιτίες και αφορμές (ανεργία, βουλγαροποίηση μισθών, μαλδιβοποίηση εργασιακών σχέσεων, υπερφορολόγηση κ.λπ), αλλά ο Έλληνας έχει κολλήσει με ψαρόκολλα στον καναπέ. Έχει άδικο μετά ο κάθε Αρούλης να λέει ότι "ο ελληνικός λαός είναι υπεύθυνος και κάθεται στο σπίτι του";

    • Χριστίν avatar
     Χριστίν @ Αυριανιστής 17/10/2012 09:43:57

     Αγαπητέ Αυριανιστή Καλημέρα,
     Η πείνα είναι κακός σύμβουλος. Το στομάχι δεν μπορεί να ακούσει τίποτα παραπάνω απο την ανάγκη να γεμίσει.
     Μπορεί να μη γίνει της...το σήμερα , αύριο όμως; τι γίνεται αύριο ; Το γεγονός ότι οι Ελληνες έχουν γίνει επαναστάτες του καναπέ διότι εντέχνως πλέον ο πόλεμος έχει αλλάξει μορφή και απο σωματικός έγινε ψυχολογικός αυτό δεν σημαίνει και μόνιμη παράδοση και υποταγή.
     Δεν είμαι υπέρ αισιόδοξη αλλά είναι με μαθηματική ακρίβεια βέβαιο ότι όταν πεινάσει το 80% και όχι το 30% τότε όχι μόνο θα υπάρξουν αλλαγές αλλά θα είναι τόσο γρήγορες και μη αναστρέψιμες που θα τρίβουμε τα μάτια μας .
     Οταν αρχίσουν οι τράπεζες να βγάζουν τα σπίτια στο σφυρί , η εφορία και γενικότερα το κράτος να πετάει για 100 ευρώ ανθρώπους στο δρόμο και αυτό κατά συρροή (με την εφαρμογή των νόμων που θα ψηφίσουν) . Οταν σε λίγο η πείνα θα είναι τόσο μεγάλη που αυτό το ποσοστό των μεταναστών για πλάκα θα σε σκοτώνει στο δρόμο για 10 ευρώ και αυτό θα γίνει πλέον καθημερινότητα που ούτε τα πουλημένα ΜΜΜ δεν θα μπορούν να κρύψουν. Τότε τα πράγματα δεν θα είναι απλά του καναπέ ,καθότι δεν ξέρουμε αν θα έχουμε καναπέ ...
     Όταν κάποια στιγμή τα κανάλια δείξουν εκείνο το τρελό που μπήκε στην όποια δημόσια υπηρεσία και επειδή του πήραν το σπίτι και τον πέταξαν έξω και δεν έχει και δουλειά καθάρισε καμιά 10αρια. Όταν ο ένας τρελός γίνουν 50 τότε να δεις πως το ποτάμι γίνεται χείμαρρος και ο χείμαρρος γίνεται μπουρίνι και μετά 1ο μποφόρ.
     Ο Ελληνικός λαός τελεί ακόμα υπο σοκ και μάλιστα το ένα σοκ πίσω απο το άλλο. Δεδομένου δε και των παράπλευρων βοηθειών που έχει το σύστημα θέλει το χρόνο του.
     Θέλω να πιστεύω ότι ισχύει ακόμα τουλάχιστον σε κάποιους
     ''μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει''
     αλλιώς καλύτερα να γράψουμε ''κλείσαμε τα κλειδιά τα έχουμε καταθέσει στο Παρακαταθηκών & Δανείων'' , και να πάμε να πνιγούμε έστω να μην συνεχιστεί αυτό το βδέλυγμα σαν λαός που δεν τιμά τους προγόνους του.

 5. θησεας avatar
  θησεας 16/10/2012 11:07:56

  τα πελατακια δεν τα διωχνουμε ποτε!ακομα κ τους επιορκους πρεπει να τους ανταμηψουμε !

 6. Costan the Barbarian avatar
  Costan the Barbarian 16/10/2012 11:51:24

  Πρώτα να φύγουν χωρίς καμία αποζημίωση ή εφεδρεία οι επίορκοι. Και μετά οι εξόφθαλμα ρουσφετολογικά προσληφθέντες. Δεν είναι δυνατό ΙΚΑ σε επαρχιακή πόλη να έχει 5 (Πέντε) θυρωρούς.

 7. DexMax avatar
  DexMax 16/10/2012 13:33:31

  Ό,τι πιο σωστό έχει ζητήσει η τρόϊκα...αλλά δεν νομίζω να γίνει κάτι τέτοιο δυστυχώς...

 8. V avatar
  V 16/10/2012 14:28:09

  Απολυση 200-250 χιλιαδων υπαλλοιλων επρεπε να ειχε γινει απο τις αρχες του 2010. Τοτε θα απεδιδε πραγματικα το μετρο. Το ελλειμα θα μειωνοταν (που ειναι κα ο πρωταρχικος στοχος της τροικας) και δεν θα χρειαζοταν να ληφθουν τοσα πολλα μετρα που προκαλεσαν τεραστια υφεση και ανεργια. Τωρα η αποδοση του θα ειναι σχετικα μικρη.

 9. δημης avatar
  δημης 16/10/2012 15:19:00

  "Εδώ και τώρα απολύσεις στο Δημόσιο απαιτεί η Τρόικα"
  Και η κυβέρνηση αμύνεται του πατρίου εδάφους.....
  Επίσης προτείνονται :
  -Ισόβια μονιμότητα για τους Τροϊκανούς....τους βουλευτές τους τραπεζίτες και τους δημοσιογράφους ...και τις...συνέχειές τους ...(τέκνα )...
  -Εξοντωτικές ποινές για όσους(από τους πιό πάνω) δεν βάζουν βαθειά το χέρι στον Δημόσιο κορβανά...
  -Όσοι των Δημοσίων δεν θέλουν να τους κάνουν εφέδρους οι...έφαιδροι....εκτέλεση με συνοπτικές...

 10. tarzan avatar
  tarzan 16/10/2012 16:10:28

  βαστα ΤΡΟΙΚΑ ,μην τους λυπασε ......

 11. μανος avatar
  μανος 16/10/2012 21:12:27

  παρατηρώ ότι όλοι εδώ τα έχετε με τους δημοσίους υπαλλήλους. Ανεξάρτητα αν δουλεύουν ή δεν δουλεύουν. Πόσους κλέφτες ιδιώτες επειχηρηματίες έχουν πιάσει; Τους συλλαμβάνουν και μετά τους αφήνουν. Έχετε ακούσει τα ποσά που χρωστούν αυτοί στο Δημόσιο; Έχετε ποτέ αναρρωτηθεί γιατί δανείζεται το ΙΚΑ για να πληρώσει συντάξεις; Σας λέει τίποτα το άρθρο 99;; Κουφάλες καπιταλιστές θα καταρεύσετε σαν χάρτινος πύργος....

  • panos avatar
   panos @ μανος 16/10/2012 23:06:20

   Ο κοσμος φιλε μου τα εχει με τα πελατακια που μπηκαν απο τη πισω πορτα χωρις ασεπ και κατα παραβιαση του συνταγματος. Αν ειχε γινει αυτο απο το 2010 δεν θα κοβονταν στους υπολοιπους οριζοντιως οι μισθοι και οι συνταξεις.Εκτος και αν εισαι και εσυ ενας απο αυτους και φοβασαι, αλλα αν θελεις τη συμβουλη μου οσο ειναι η ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΔΩΡΑ στη βουλη δεν εχεις να φοβηθεις τιποτα.

  • Γιώργης Α. avatar
   Γιώργης Α. @ μανος 17/10/2012 09:31:50

   Μπρρρρ! Ανατρίχιασα ο καπιταλιστής! Μη ! λυπηθήτε με ! μην με γκρεμίσετε please! Σοβαρά τώρα, είδες εδώ μεσα να υπερασπίζεται κανείς τους κλέφετς επιχειρηματίες; Αλλά δεν μπορεί να χαίρουν ασυλίας τεμπέληδες και επίορκοι την ώρα που έχουμε τόσο κόσμο στον ιδιωτικό τομέα ανεργο. Αν θέλεις να το πάρεις σαν μια θυσία εξηλέωσης , το δέχομαι. Δεν είναι δυνατό να θες να σταματήσεις τη φοροδιαφυγή στη χώρα με τόσο μπερδεμένα νομικά παλαισιο, και δεν είανι επισης δυνατό να ζητάς απο τις ΔΟΥ στοιχεία για μεγαλοοφειλέτες και να μη στα δίδουν. Τι πρέπει να γινει μετά από αυτο, να προαχθούν οι προιστάμενοι ή να ελεγθούν για απιστία; Και στους καιρούς μας ποια πρέπει να είναι η τιμωρία, μεταθεση απέναντι; Στο δάσκαλο που είχε βάλει βιντεοκάμερα στην ταξη, γιατί τον μετεθεσαν και δεν τον απέλυσαν; Το ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι αντιδρούν δείχνει το φόβο τους και την πληρη ανικανότητά τους λόγω απουσίας πραγματικών προσόντων, ή αμβληση των ικανοτήτων τους λόγω αδράνειας. Δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω π.χ. το οτι πολεοδομιες έχουν 4 μηχανικούσ στον προέλεγχο τον οποίο μπορεί να κάνει κι ένας απόφοιτος λυκείου, και εν τω μεταξύ όλες οι μελέτες του δήμου να δίδονται σε ιδιώτες, ακόμη και οι πιο απλές. Και για να τελειώσω ... κουφάλες Ελληνες βάλτε τη λογική στη ζωή σας και μη φοβάστε.

 12. AIK avatar
  AIK 16/10/2012 21:12:57

  Αν λάβουμε υπ΄όψιν ότι είμαστε 900 μέρες στο μνημόνιο, και στο διάστημα αυτό απολύθηκαν 1.200.000 ΙΥ, προκύπτει ότι απολύονται 1333 εργαζόμενοι την ημέρα στον Ιδιωτικό τομέα . Από τη Δευτέρα 15 ως την Παρασκευή 19/10 θάχουν απολυθεί 6.500 ιδιωτικοί υπάλληλοι
  Προτείνω να βγούν σε πλειστηριασμό οι ψήφοι των ΙΥ. Τους παίρνει όποιος απολύσει άμεσα 260.000 ΔΥ (20 ημέρες απολύσεων στον ιδιωτικο ) και κάνει με νόμο το μισθό στο δημόσιο 1/5 του αντίστοιχου στον ιδιωτικο

 13. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 17/10/2012 10:58:16

  Κάτω τα χέρια απο τον οργανισμό διεκδίκησης Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
  Καμιά απόλυση στο δημόσιο προδότες του έθνους και ας μην μείνει ούτε περίπτερο ανοιχτό.
  Δανιεστείτε, κλέψτε και απο παγκάρια αν χρειαστεί , κόψτε συντάξεις και αρπάξτε εισφορές ,ΑΛΛΑ μην πειράξετε τον ανθό του έθνους.
  Εάλω η ελλάς μας αν τολμήσετε να κλείσετε τον οργανισμό αυτό, και όσους άλλους συντηρούν τον αφρό της πολιτικής ζωής .

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.