#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/12/2010 16:48
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εγκαταλείποντας το ευρώΟ βασικός λόγος για τον οποίο ένα κράτος θα αποχωρούσε από το ευρώ είναι για να αποκτήσει και πάλι τη νομισματική του ελευθερία, την οποία απεμπόλησε συμμετέχοντας στην ευρωζώνη, μια ελευθερία δηλαδή, προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες οικονομικές του συνθήκες. Αυτό ισχύει τόσο για τους ισχυρούς όσο και για τους αδύναμους. Οι Γερμανοί σίγουρα αναπολούν τη Bundesbankη οποία και  θα διασφάλιζε τα επίπεδα πληθωρισμού, κρατώντας ανοιχτή τη ρευστότητα με τις ξένες τράπεζες, ή αγοράζοντας κρατικά (γερμανικά) ομόλογα.

Σήμερα, όπως έχουν τα πράγματα, η ΕΚΤ αν και εδρεύει στη Γερμανία και λειτουργεί με τα πρότυπα της Bundesbank, αναγκάζεται να αντιδρά στις οικονομικές συνθήκες της ευρωζώνης με τρόπους που δεν αρέσουν στην Γερμανία. Αν προσθέσουμε και την άρνηση των Γερμανών πολιτών να στηρίζουν οικονομικά κάποιες άλλες (σπάταλες) χώρες, τότε βλέπουμε πως η εγκατάλειψη της ιδέας του ευρώ μοιάζει συμφέρουσα λύση για το Βερολίνο. Μια τέτοια λύση ελκύει και  την Αυστρία  και την Ολλανδία, χώρες με ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με τη Γερμανία. Ίσως  και αυτές θα προτιμούσαν να ενταχθούν σε κάποιο νέο οικονομικό μπλοκ με το μάρκο ως νόμισμα, παρά να συνεχίσουν με το ευρώ.

Οι ασθενέστερες οικονομίες θέλουν μια νομισματική πολιτική που να ταιριάζει στις ανάγκες τους. Το ευρώ μπορεί να κατάργησε τις ονομαστικές ισοτιμίες που στηρίζονταν στην αγορά, οδήγησε όμως σε πραγματικές ανισότητες στις ισοτιμίες αυτές. Οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν αλματωδώς στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας από την εποχή της εισαγωγής του ευρώ το 1999. Το ίδιο και τα ημερομίσθια, με αποτέλεσμα οι οικονομίες αυτές να   μη μπορούν να ανταγωνιστούν τη Γερμανία στις ξένες αγορές, και να υφίστανται εισβολή κινεζικών και γενικά ασιατικών φτηνών εισαγωγών στο εσωτερικό τους. Η αποχώρηση από την ΟΝΕ θα επέτρεπε στην Ιταλία, στην Ισπανία, και σε άλλες χώρες να υποτιμήσουν το νόμισμά τους και να αντιστοιχίσουν τα μεροκάματα με την πραγματική παραγωγικότητα της οικονομίας τους.

Πως όμως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο; Η διαδικασία είναι δύσκολη αλλά όχι αδύνατη. Μια κυβέρνηση μπορεί  να περάσει νόμο που θα ορίζει ότι οι μισθοί των δημ. υπαλλήλων, τα διάφορα κοινωνικά επιδόματα, και τα κρατικά χρέη, θα πληρώνονται στο εξής με το νέο νόμισμα, το οποίο θα έχει μετατραπεί σε μια νέα επίσημη σταθερή καθορισμένη ισοτιμία. Ένας τέτοιος νόμος θα μπορούσε να απαιτήσει όπως όλες οι οικονομικές συναλλαγές (μισθοί ιδιωτικού τομέα, στεγαστικά, μετοχές, τραπεζικά δάνεια, κλπ) να αλλάξουν στο νέο νόμισμα. Αυτή η αλλαγή θα πρέπει να είναι άμεση και πλήρης, για να αποφευχθεί το οικονομικό χάος. Οι τραπεζικές καταθέσεις θα πρέπει να μετατραπούν ταυτόχρονα, με την ίδια ισοτιμία, όπως τα στεγαστικά κλπ. έτσι ώστε τα τραπεζικά χρέη να είναι ανάλογα των κεφαλαίων τους. Όταν το 2001 η Αργεντινή αποδεσμεύτηκε από το δολάριο, αποφάσισε οι καταθέσεις να μετατραπούν σε μια ευνοϊκότερη ισοτιμία από αυτή των δανείων, έτσι ώστε να ηρεμήσουν οι καταθέτες. Αυτό προκάλεσε απώλειες στο ήδη ασταθές τραπεζικό σύστημα και οδήγησε στη μείωση της εσωτερικής πίστωσης.

Η Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να εκδώσει νέο χρήμα άμεσα, με επίπεδο στόχευσης μια σταθερή ισοτιμία έναντι του ευρώ και των άλλων. Ένα νέο γερμανικό μάρκο αναμένεται να ανέβει έναντι του ευρώ, ενώ μια νέα δραχμή θα έκανε το αντίθετο, στην ουσία θα υποτιμάτο.

Η προσαρμογή στο ευρώ έγινε ομαλά, όμως ήταν από καιρού προσχεδιασμένη προσεκτικά σε κάθε της λεπτομέρεια, ενώ συμφωνούσαν και όλα τα κράτη. Το αντίθετο θα είναι μια πολύ πιο μπερδεμένη διαδικασία. Και μόνο η ένδειξη ότι διασπάται η ευρωζώνη, θα οδηγούσε στην απόσυρση καταθέσεων (bank runs) στις ασθενέστερες οικονομίες, καθώς οι καταθέτες θα έσπευδαν να μεταφέρουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό για να αποφύγουν τη νέα δυσμενέστερη ισοτιμία. Αν αποχωρούσε η Γερμανία, θα είχε να αντιμετωπίσει μια μαζική εισροή κεφαλαίων στο εσωτερικό της.

Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, μια αδύναμη χώρα θα πρέπει πριν αποχωρήσει από το ευρώ, να βάλει όρια στις αναλήψεις, να επιβάλει ελέγχους κεφαλαίου, και ίσως να περιορίσει και τα ταξίδια στο εξωτερικό. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ισχύσει στην Ευρώπη, και αν ίσχυε θα περιόριζε τη διακίνηση χρήματος συνθλίβοντας την οικονομία της. Η χώρα που θα το εφάρμοζε θα έχανε τη πρόσβαση στη πίστωση από το εξωτερικό, αφού οι ξένες επιχειρήσεις θα ανησυχούσαν μη τυχόν και παγιδευτούν τα κεφάλαια τους. Το εμπόριο θα υπέφερε σημαντικά.

Θα υπήρχαν ακόμη και διάφορες νομικές προκλήσεις. Μια νομισματική μετατροπή θα οδηγούσε σε τεράστιες απώλειες σε επιχειρήσεις και καταθέτες, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας. Πολλοί θα προχωρούσαν σε αγωγές, όπως συνέβη στην Αργεντινή. Αυτή η νομική αβεβαιότητα θα δυσκόλευε τις τράπεζες, που θα δίσταζαν να επεκτείνουν την πίστωση, φοβούμενες τα αποτέλεσμα.

Οι ξένες τράπεζες καθώς και τα ασφαλιστικά ταμεία που κρατάνε στα χέρια τους κρατικά ομόλογα ασθενών οικονομιών, θα υπέφεραν περισσότερο. Μπορεί και να προσέφευγαν δικαστικά. Το κράτος που θα υφίστατο τις αγωγές, μπορεί να τις κέρδιζε αν είχε προετοιμαστεί νομικά και αν μπορούσε να εξασφαλίσει ότι το εθνικό του δίκαιο υπερτερεί αυτού της ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση, οι μακροχρόνιες δικαστικές μάχες θα του στοίχιζαν.

Σε όλη αυτή τη φάση, η κυβέρνηση που θα αποφάσιζε την αποχώρηση από το ευρώ, δεν θα μπορούσε και να στηριχτεί σε πώληση ομολόγων ώστε να χρηματοδοτήσει την οικονομία της. Θα είχε προ πολλού αποκοπεί από τις ξένες αγορές κεφαλαίων. Βέβαια θα μπορούσε να αποπληρώνει κάποιες υποχρεώσεις της με χρεωστικά σημειώματα (εν είδη νομίσματος). Σε μια τέτοια περίπτωση, η Γερμανία θα ήταν μια χαρά. Αν αποχωρούσε, θα επέλεγε να πληρώνει τα χρέη της σε ευρώ, και όχι στο νέο πιο ισχυρό νόμισμα. Παρόλα αυτά, θα αντιμετώπιζε και αυτή κάποια ανεξέλεγκτα κόστη. Το νέο μάρκο, με την μεγάλη του αξία, θα έβλαπτε πρωτίστως τους εξαγωγείς. Οι πελάτες των γερμανικών προϊόντων θα στερούνταν χρημάτων αλλά και πιστωτικής ικανότητας ώστε να αγοράζουν γερμανικά. Και ως μεγάλη πιστώτρια, η Γερμανία έχει στα χέρια της κεφάλαια άλλων χωρών. Αυτά θα έπεφταν σε αξία σε σχέση με το μάρκο, και η μείωση της πίστωσης στην ευρωζώνη θα σήμαινε πως η αξία πολλών επιχειρήσεων θα καταστρέφονταν. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Γερμανία δεν θα μπορούσε πια να καθορίζει την νομισματική πολιτική της ζώνης. Δεν θα μπορούσε να ελέγξει τον πληθωρισμό, μέσω της ΕΚΤ, και αυτό θα υπονόμευε τη πραγματική αξία των γερμανικών δανείων προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες, επιχειρήσεις, και κυβερνήσεις.

Ένα αποφασισμένο κράτος μπορεί να φύγει από το ευρώ και να ξαναστήσει το δικό του νόμισμα. Όμως ακόμη και το πιο ισχυρό κράτος δεν μπορεί να αποφύγει το τραπεζικό χάος και τις κοινωνικές αναταραχές που θα προέκυπταν από μια τέτοια αποχώρηση. Θα ήταν λοιπόν πολύ περίεργο αν η Γερμανία αποχωρούσε από το ευρώ προς αναζήτηση μιας μεγαλύτερης νομισματικής και δημοσιονομικής σταθερότητας. Αν το αποφάσιζε, θα έπρεπε πρώτα να υποστεί μια μακρά περίοδο οικονομικού χάους.

Τα περιφερειακά κράτη της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν πολύχρονη λιτότητα και ανεργία ίσως να θεωρούν πως τα πράγματα δεν μπορούν να χειροτερέψουν περισσότερο αν αποχωρούσαν από το ευρώ. Μια νομισματική υποτίμηση θα τους βοηθούσε. Οι προοπτικές των bank runs, των υψηλών εξόδων χρηματοδότησης, της πτώχευσης, και της κοινωνικής αναταραχής, ίσως να μην ακούγονται τόσο τρομακτικά ενδεχόμενα εν μέσω των σημερινών σκληρών συνθηκών.

Εδώ λοιπόν έγκειται και ο κίνδυνος για το ευρώ. Το κόστος από την διάσπαση του κοινού νομίσματος θα ήταν τεράστιο. Η συνέπεια θα μπορούσε να είναι ακόμη και η επιβίωση ή μη της ΕΕ και της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς. Αν όμως πιστεύουν ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι απίθανο να συμβεί, οι αρχές της ΟΝΕ ποτέ δεν θα μπορέσουν να πάρουν τα δραστικά μέτρα που χρειάζονται ώστε να διατηρηθεί το όραμα. Με δεδομένο το χάος που θα δημιουργηθεί, θα ήταν λάθος για κάποια χώρα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη. Όμως σε περιόδους άγχους, γίνονται και λάθη. Για αυτό και ίσως βλέπουμε, πως κάποιοι αρχίζουν και το σκέφτονται πολύ σοβαρά.

S.A. - Economist

ΣΧΟΛΙΑ

 1. man8os avatar
  man8os 05/12/2010 16:55:15

  Ειναι σοβαροι οι Γερμανοι?
  Παλι τα ιδια κανουν? Θα μεινουν μονοι στην Κεντρικη Ευρωπη με ολη την υπολοιπη ηπειρο εχθρικη?
  Το κεφαλι τους θα φανε...
  Ειναι εθνικο συμφερον της Γερμανιας να διωξουν την Μερκελ και να βγει καποιος φεντεραλιστης.

 2. anastasiadis avatar
  anastasiadis 05/12/2010 18:31:41

  Το θέμα είναι πραγματικά περίπλοκο. Η Ευρωζώνη ήταν λάθος για τα περισσότερα κράτη, ενώ εξυπηρετεί αφάνταστα τη Γερμανία. Στο μέλλον όμως είναι πιθανόν να αλλάξουν πολλά πράγματα. Προτείνω το http://www.x-hellenica.gr/PressCenter/Articles/2241.aspx . Καλή Κυριακή και συγχαρητήρια για την ανάρτηση. Ο ξένος τύπος πρέπει να διαβάζεται από όλους μας.

 3. st.takis avatar
  st.takis 05/12/2010 18:53:32

  Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΘΕΛΕΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΑΡΚΟ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΚΟΜΗ ΣΤΥΡΙΖΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΤΗΝ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ.

 4. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 05/12/2010 19:32:15

  Πάντως αν είναι να αποχωρήσει η Γερμανία, είναι σαφώς καλύτερο να διαλυθεί το ευρώ παρά να παραμείνουν οι λοιπές χώρες σε αυτό.

  Προσέξτε όμως τώρα σκηνικό: Ποιος θα θέλει να αλλάξει τα υπάρχοντα ευρώ του με κάτι ΑΛΛΟ εκτός από μάρκο;;; Πώς θα επιβιώσουν τα υπόλοιπα νομίσματα σε καθεστώς ελεύθερης μετατρεψιμότητας;

  Πως στο καλό θα λυθεί ένα τέτοιο πρόβλημα;

  Αν λύνεται...

  Μου θυμίζει εκείνο το σατανιστικό τραγουδάκι: You can check out any time you wish, but you can never leave...

  • man8os avatar
   man8os @ Επώνυμος 05/12/2010 20:42:53

   Εχεις απολυτο δικιο. Δεν το ανελυσα εκτενως πριν. Η συνεπεια αυτου που λες θα ειαι να γινει εχθρικη η σταση των χωρων της νοτιας Ευρωπης (PIIGS) και της Δυτικης Ευρωπης (Βελγιο+Γαλλια+Αγγλια) απεναντι στην Γερμανια. Και ξερεις τι παει να πει αυτο:
   Η Γερμανια απομονωμενη στην Κεντρικη Ευρωπη. Το οποιο ειναι= εθνικη καταστροφη για την Γερμανια.

 5. Δον Κιχώτης avatar
  Δον Κιχώτης 05/12/2010 19:48:32

  Απ'ό,τι κατάλαβα μάλλον δεν συμφέρει τις δυνατές χώρες να εγκατάλείψουν το Ευρώ ενώ ΕΑΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΘΟΥΝ (με δική τους αξιόλογη,εξαγώγιμη παραγωγή) συμφέρει τις αδύναμες χώρες.
  Πάντα βέβαια σταθμίζοντας το επίπεδο ζωής που έχεις ή θα έχεις π.χ σε 1-2 χρόνια και το επίπεδο ζωής που θα αποκτήσεις μετά την ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ (όπως προείπα) αποχώρηση από το ευρώ...

 6. Βαρδας Θεοδωρος avatar
  Βαρδας Θεοδωρος 05/12/2010 21:24:53

  Rebuilding Greek Credibility Ομιλία στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο 30/11/2010by
  Theodore Vardas on Sunday, December 5, 2010 at 9:15pm
  Δεν θα σταθώ στην ανάλυση της οικονομικής κρίσης αλλά ούτε και στο πώς φθάσαμε ως εδώ . Θα προχωρήσω κατευθείαν στο τι μπορει να γίνει, βλέποντας το από την πλευρά του ανθρώπου της αγοράς .
  Με το μάτι και το αυτί του επιχειρηματία που βλέπει και αφουγκράζεται τις εξελίξεις πολύ πριν αυτές καταγραφούν στα μελλοντικά στατιστικά στοιχεία.
  Οι επιχειρηματίες της λιανικής , αποτελούμε ένα σύστημα «έγκαιρης οικονομικής προειδοποίησης» , και είμαστε σε θέση να αντιλαμβανόμαστε πολύ πριν τι πρόκειται να συμβεί στην οικονομία, διότι σε άμεση επαφή με την κατανάλωση προβλέπουμε τις μελλοντικές εξελίξεις .
  Που πάμε λοιπόν, και κυρίως πως , πότε και με τι θυσίες θα βγούμε από την κρίση;
  Το τελευταίο είναι πλέον και το αγωνιώδες ερώτημα του Έλληνα πολίτη , αλλά και του Έλληνα μικρού μεσαίου και μεγάλου επιχειρηματία που μέσα σε μια πρωτόγνωρη ύφεση βλέπει τον κύκλο εργασιών του να συρρικνώνεται για τρίτη συνεχομένη χρονιά
  Θα πω λοιπόν επιγραμματικά την άποψη μου.
  Δημοσιονομική λύση και διατηρησιμότητα των δημοσιών οικονομικών της χώρας σε χώρα «πτωχευμένων» επιχειρήσεων και «ανέργων» πολιτών δεν γίνεται .
  Αλλά ούτε και ανάπτυξη θα έρθει ποτέ επειδή θα μειωθούν απλά και μόνο τα ελλειματα και το δημόσιο χρέος , διότι αν και όταν θα γίνει, σύμφωνα με την θεωρία των «ορθολογικών προσδοκιών» που υποστηρίζει η κυβέρνηση , φοβάμαι ότι θα είναι πολύ αργά .
  Και αυτό πρεπει να κατανοήσουν και οι δανειστές μας και η Κυβέρνηση , αλλά και εκείνα τα τμήματα του πληθυσμού τα οποία με την καθημερινή πρακτική τους (απεργίες και ατέλειωτα αιτήματα για νεα προνόμια) πυροβολούν κάθε μέρα τα πόδια της Ελληνικής οικονομίας και κατά συνέπεια ακυρώνουν κάθε προσπάθεια και θυσία για έξοδο από την κρίση .
  Η οικονομική πολιτική σήμερα , δηλαδή η πιστή εφαρμογή του μνημονιου όπως υπογράφτηκε πέρυσι τον Μάιο , είναι δυστυχώς αδιέξοδη από μόνη της διότι
  αν εφαρμοστούν χωρίς παρέκκλιση τα μέτρα που προβλέπει , με διαρκώς αυστηρότερα κριτήρια κάθε φορά που το έλλειμμα δεν μειώνεται η υπάρχουν αποκλίσεις , οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε κοινωνική έκρηξη και στην χρεοκοπία της χώρας σε ένα με δυο χρόνια .
  αν δεν εφαρμόσουμε τα μέτρα , για οιονδήποτε λόγο , τότε δεν παίρνουμε την επόμενη δόση του δανείου και οδηγούμεθα σε άμεση χρεοκοπία
  Είναι φανερό λοιπόν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση που άριστα περιγράφεται από την λαϊκή παροιμία «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» .
  Στο μεταξύ όμως χάνουμε ένα πολύτιμο οικονομικό παράγοντα . Τον χρόνο . Και ο χρόνος στην οικονομία είναι χρήμα όπως και τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Και έχω τη αίσθηση ότι και χρόνο χάνουμε και πολλά λόγια λέμε χωρίς να κάνουμε τίποτα από εκείνα τα οποιο πρέπει να κάνουμε .  Για να πάμε λοιπόν στα έργα , χωρίς χάσιμο χρόνου και χωρίς πολλά λόγια , χρειάζεται η σημερινή οικονομική πολιτική να αποκτήσει και «αναπτυξιακή» διάσταση για να τονωθεί η συνολική ενεργός ζήτηση .

  Ειδικά για την Ελλάδα όμως δεν υπάρχει η δυνατότητα

  ποσοτικής νομισματικής χαλάρωσης , διότι δεν έχουμε εθνικό νόμισμα ,
  ούτε η δυνατότητα δημοσιονομικής επέκτασης Κευνσιανου τύπου διότι έχουμε μεγάλα δημόσια ελλειματα ,
  Άλλωστε το πρόβλημα δεν είναι μόνο η αύξηση της συνολικής τελικής ζήτησης αλλά και το είδος και η μέθοδος με την οποία θα αυξήσουμε την συνολική τελική ζήτηση .
  Και αυτό επιβάλει αλλαγή του μοντέλου με το οποιο δημιουργούνται τα εισοδήματα για αύξηση της τελικής ζήτησης .

  Χρειάζεται δηλαδή δημιουργία εισοδημάτων από την πραγματική παραγωγή πλούτου και όχι από παρασιτισμό η αύξηση δανεικών όπως έγινε μέχρι σήμερα

  Η ανάκαμψη/ανάπτυξη της οικονομίας κατά συνέπεια μπορεί να γίνει μόνο αν κινητοποιηθούν ιδιωτικά , διεθνή και εγχώρια κεφάλαια , για την πραγματοποίηση επενδύσεων με άμεση και έμμεση εξωστρέφεια.

  Για εξαγωγές και υποκατάσταση εισαγωγών εκεί που έχουμε σαν οικονομία συγκριτικά πλεονεκτήματα . Τουρισμό , τυποποιημένη γεωργική παράγωγη , διεθνές εμπόριο , logistics , προϊόντα καινοτομίας κοκ .  Αυτό για να γίνει θα πρέπει να ενεργοποιηθούν κεφάλαια από το εξωτερικό και το εσωτερικό , και να ελευθερωθούν και να μεταφερθούν κεφάλαια από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας .

  Κεφάλαια δηλαδή με μηδενικό δημοσιονομικό κόστος , διότι τα ταμεία του κράτους είναι άδεια .

  Και το πρακτικό ερώτημα είναι πως μπορει να γίνει αυτό ; Αναφέρω ενδεικτικά και όχι περιοριστικά  1.- Σύμφωνα με μελέτες της ΕΚΤ αλλά και της ΤτΕ , από την συνολική δημόσια δαπάνη ύψους 50- 55 δις ευρω ( χωρίς τόκους και χρεολύσια ) το 30% σπαταλιέται σε άχρηστες διαδικασίες μέσα στον δημόσιο τομέα ( οργανισμοί και υπηρεσίες , σύμβουλοι και υπεράριθμο δημόσιο προσωπικό).

  Πρόκειται για 15 -18 δις τον χρόνο .

  Σε συνδυασμό λοιπόν με την φοροδιαφυγή ύψους 5 δις – 6 δις και την εισφοροδιαφυγή αναλόγου ύψους έχουμε μια συνολική δαπάνη 25-30 δις σε ετήσια βάση .

  2.- Αν μειωθεί αυτή η σπατάλη του δημοσίου

  θα εξαφανιστούν τα ελλείμματα και θα περισσέψουν πόροι για να καταστεί δυνατή η μείωση των έμμεσων φορων και της άμεσης φορολογίας η οποία έφθασε με τις μόνιμες και έκτακτες πλέον φορολογίες στο 50% των διανεμόμενων κερδών όταν σε γειτονικές χώρες για την ιδία επένδυση και με διανομή κερδών πληρώνεις πολύ χαμηλότερους φόρους ;

  3.- Αν θέλουμε κίνητρα για επενδύσεις από κέρδη που δεν διανέμονται ας μειώσουμε η και να καταργήσουμε την φορολογία στα μη διανεμόμενα και όχι να δημεύουμε τα διανεμόμενα με 40% συν έκτακτες φορολογίες 10% .

  4.- Και που ακούστηκε σε περίοδο ύφεσης να αυξάνεις τον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους ,

  να μειώνεις την κατανάλωση για να εισπράξεις τελικά λιγότερα από όσα έχεις προβλέψει .

  Στην Ιρλανδία υπέγραψαν μνημονιο αλλά δεν αύξησαν την φορολογία των επιχειρησεων ούτε τους έμμεσους φόρους .

  Μείωσαν την κρατική σπάταλη κατά κύριο λόγο .  Ένα νέο οικονομικό ξεκίνημα της χώρας λοιπόν με μείωση φορων , γενική φορολογική αμνηστία , και αυστηρές φορολογικές ποινές σε όσους συνεχίσουν να φοροδιαφεύγουν θα οδηγήσει σε διεύρυνση της φορολογικής βάσης .  Ο συνδυασμός των μέτρων αυτών με επενδύσεις σε μεγάλα αναπτυξιακά έργα με παραχώρηση , ΣΔΙΤ , και με κίνητρα του είδους

  Μείωση φορολογικών συντελεστών στο εισόδημα και στα κέρδη που δεν θα ξεπερνάει το 12%- 20% .
  με έμμεσους φόρους οι οποίοι θα μειωθούν δραστικά
  πλήρη κατάργηση της γραφειοκρατίας και «αντικειμενικοποίηση» των φόρων εισοδήματος και κερδών
  με ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας για την δημιουργία νέων καινοτομικών επιχειρήσεων
  με μια φορολογική αμνηστία προς κάτω, μόνο για ιδιώτες υπό αυστηρές προϋποθέσεις προστίμων και ποινών και άρση φορολογικής ασυλίας για το παρελθόν , αν γίνουν παραβάσεις στο μέλλον
  μπορεί να αποτελέσει ένα νέο ξεκίνημα για την οικονομία της χώρας δίνοντας νέα αναπτυξιακή ανάσα και αλλαγή ψυχολογίας στην Ελληνική οικονομία

  Αντιθετα η διαχείριση της μιζέριας μέσα από το κυνήγι φορολογικών εσόδων από αυτούς που πάντα πληρώνουν , μισθωτούς , ιδιοκτήτες ακινήτων και οργανωμένες επιχειρήσεις , ενώ η φοροδιαφυγή καλά κρατεί , δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα της οικονομίας και της δημοσιονομικής διατηρησιμότητας .  Το κράτος έχει την δυνατότητα να δημιουργεί πλούτο από το τίποτα απλά νομοθετώντας .

  Διαθέτοντας με διεθνείς δημόσιους πλειοδοτικούς διαγωνισμούς δημόσια μονοπώλια προς αξιοποίηση, όπως τα απόβλητα της Αθήνας , η

  παραχωρώντας δημόσια περιουσία για εκμετάλλευση με το κλειδί στη χέρι , με χρήσεις γης , αυτοδιοικητικες άδειες και αποφάσεις του ΣΤΕ προεγκεκριμενες , όπως πχ η αξιοποίηση του χώρου στο Ελληνικό .

  Ας αξιοποιηθούν άμεσα λοιπόν

  τα ΕΣΠΑ ,
  τα έργα παραχώρησης ,
  τα ΣΔΙΤ και
  η δημόσια περιουσία η οποία υπολογίζεται σε αξία ίση και μεγαλύτερη από το δημόσιο χρέος
  και ας εξοφληθούν τα χρέη του Δημοσίου προς την ιδιωτική οικονομία με ομόλογα όσο ακομη προεξοφλούνται από την ΕΚΤ για να αυξηθεί άμεσα η ρευστότητα της οικονομίας


  Στο ερώτημα που πρέπει να πάμε λοιπόν ;

  Η απάντηση είναι σε μια Ελλάδα της ελπίδας της δημιουργίας και της πραγματικής παραγωγής πλούτου και εισοδημάτων .

  Όπου το κράτος και ο ιδιωτικός τομέας θα είναι ο καθένας σωστά τοποθετημένος στον δικό του ρόλο και χώρο και όπου οι πολίτες αυτής της χώρας θα πάψουν να πυροβολούν τα πόδια τους με απεργίες και άσκοπες διαμαρτυρίες για την προστασία προνομίων και όχι δικαιωμάτων .

  • Ανώνυμος avatar
   Ανώνυμος @ Βαρδας Θεοδωρος 05/12/2010 21:40:45

   Τα ΣΔΙΤ αγαπητέ κε Βάρδα να επανεξεταστούν, είναι τα εργα των απατεώνων και των αδύναμων κρατικών μηχανισμών.
   Ένα έργο κατασκευασμένο με ΣΔΙΤ κοστίζει στο κράτος αθροιστικά 3πλάσια από ένα συμβατικά. Έχουν γίνει ημερίδες στο ΤΕΕ.

   Θα δίνατε να κατασκευασθούν κοστούμια σε κάποιον χωρίς την επίβλεψή σας και με αδιαφανή κοστολόγηση, που επιπλέον θα δανειζόταν όλο το κεφάλαιο για να κατασκευάσει τα κοστούμια και θα σας χρεώνε όλους τους τόκους;
   Πόσο ανταγωνιστικός θα ήσασταν;

   Η παράδοση ζωτικών τομέων του κρατικού μηχανισμού σε ιδιώτες με τελική κατάληξη τη διάλυση του αποτελεί την πεμπτουσία του καταστροφικού νεοφιλελευθερισμού.
   Η συντηρητική παράταξη όμως στην Ελλάδα ήταν πάντα υπέρ ενός εύρωστου (και μη διεφθαρμένου) κρατικού τομέα.
   Προφήτης
   (ποστάρω από άλλο)

   • Βαρδας Θεοδωρος avatar
    Βαρδας Θεοδωρος @ Ανώνυμος 05/12/2010 22:08:24

    Ανωνυμε
    Ευχαριστω για την απαντηση σας . Προφανως εισατε ποιο ειδικος αποε εμενα στα ΣΔΙΤ . Αν ειναι οπως τα λετε , γεγονος που δεν αμφισβητω , δεν θα διαφωνησω μαζυ σας . Ομως θελω ακομη να πιστευω οτι ολα ειναι θεμα ηγεσιας . Δεν μπορει να μην υπαρχει μια διαδικασια οπου θα μπορουν να γινουν με αδιαβλητες και διαφανεις διαδικασιες και τα ΣΔΙΤ .
    Αλλωστε αναφερομαι σε διεθνεις πλειοδοτικους διαγωνισμους . Πρεπει να βρουμε τον τροπο για αδιαβλητες διαδικασιες αλοιως αν παντα ισχυουν τα οσα σωστα λετε τοτε νομιζω οτι δεν εχουμε δυνατοτητες να ξεφυγουμε απο την μοιρα μας . Και θα συμφωνειται οτι ειναι μεγαλη αδικια για τις επομενες κυριως γενιες . Μ εκτιμηση .

  • artsibourtziloulas avatar
   artsibourtziloulas @ Βαρδας Θεοδωρος 06/12/2010 01:47:08

   ΟΛΑ καλα οσα λετε ....αλλα ΠΟΙΟΣ θα αγορασει-επενδυσει ;;;;
   Παγκοσμιως "στερεψαν " κι εξαφανιστηκαν οι "αγοραστες"!!!!!!
   "χαρτια"-"συμβολαια" φτωχιας αγοραζουν οι "αγιοι" 1000!!!

   (οπου "αγιοι" 1000 : Sorros,Baffet κλπ,κλπ---οι mrs Τραπεζες,Εθνη,Κοινοβουλια/συμπεριλαμβανομενων και των China-India)

 7. Βαρδας Θεοδωρος avatar
  Βαρδας Θεοδωρος 05/12/2010 21:42:36

  Χαος η απομακρυνση απο το ευρω .
  Εσχατη λυση που θα επιβληθει απο ενα λαθος και μονο .
  Στην Ελλαδα δεν εχουμε παρα μια μονο επιλογη . Αμεση αλλαγη του μιγματος οικονομικης πολιτικης με προσθηκη μετρων ανακαμψης / αναπτυξης της οικονομιας .
  Τα μετρα σταθεροποιησης μειωνουν το ΑΕΠ . Σε αλλες χωρες συνοδευονται με υποτιμηση που δημιουργει ανοδο του ΑΕΠ σε κλαδους που η χωρα εχει συγκριτικα πλεονεκτηματα . Πχ στη Ελλαδα αν υπηρχε η δυνατοτητα υποτιμησης θα ειχε αυξηση ο τουρισμος , γεωργικη παραγωγη κλπ . Μερος του ΑΕΠ που θα χαναμε λογω σταθεροποιησης θα το κερδιζαμε απο αυξηση του ΑΕΠ στους κλαδους αυτους λογω υποτιμησης .
  Επειδη δεν υπαρχει η δυνατοτητα υποτιμησης χρειαζονται τα αντισταθμιστικα μετρα μηδενικου δημοσιονομικου για αμεση ανακαμψη της οικονομιας . Για να συγκρατηθει η υφεση τα λουκετα και η ανεργια .
  Στην συνεχεια θα ερθει η αναπτυξη της οικονομιας με επενδυσεις οι οποιες εχουν μεγαλυτερο χρονο επωασης για να αποδωσουν .
  Αυτο το προγραμμα προτεινει απο την αρχη η ΝΔ . Και ειναι το μονο σωστο προγραμμα . Αν αλλαξει το μιγμα πολιτικης υπαρχει δυνατοτητα και να μεινουμε στο ευρω και να αποφυγουμε περαιτερω υφεση και να αρχισει η αναπτυξη .

  • Dyer avatar
   Dyer @ Βαρδας Θεοδωρος 05/12/2010 23:28:37

   Πριν δυο μήνες μια «κίνηση πολιτών» πρότεινε το αυτονόητο. «Καταναλώνουμε ότι παράγουμε»,«Ντύνομαι ελληνικά, τρώω ελληνικά, κάνω τουρισμό ελληνικά».
   Τι απέγινε αυτή η πρωτοβουλία;
   Εγω δραστηριοποιούμε, πολλα χρόνια τώρα, στον χώρο της παραγωγής (κλωστοϋφαντουργία) και η εμπειρία μου λέει ότι αυτή η πρωτοβουλία-προτροπή είναι η μόνη που μπορεί να ανατρέψει τη φθίνουσα κατάσταση που όλοι βιώνουμε. Ο ανταγωνισμός με την ανατολή είναι πολλές φορές αδύνατος, για τα δεδομένα της παραγωγής μας, αν και έχουν γίνει μεγάλες επενδύσεις στην τεχνολογική εξέλιξη των παραγωγικών μονάδων.
   Ποια είναι η γνώμη σας, από την πλευρά του λιανεμπορίου, γι΄ αυτή την «κίνηση πολιτών», γιατί την θάψανε, τι κακό μπορεί να κάνει;

  • αδ avatar
   αδ @ Βαρδας Θεοδωρος 06/12/2010 18:24:20

   ΧΑΟΣ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩ ΣΕ ΕΝΑ ΝΟΜΙΣΜΑ ΤΟΣΟ ΣΚΛΗΡΟ ΚΑΙ ΥΠΕΡΤΙΜΗΜΕΝΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΙΧΝΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΑΣ!ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΙ 3 ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ Η ΔΡΑΧΜΗ Κ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΥΡΟΔΟΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ:ΕΛΕΓΧΟΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ(ΤΥΠΩΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ),ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ,ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΙΣΟΤΙΜΙΑΣ

 8. Dyer avatar
  Dyer 05/12/2010 21:52:52

  Η δύναμη της Γερμανικής οικονομίας βασίζεται στην εξωστρέφεια της. Το ενιαίο νόμισμα βοήθησε να έχει μια αγορά για τα προϊόντα της, που δεν θα είχε σ’ αυτό το βαθμό, αν τα μέλη της ΟΝΕ είχαν τα εθνικά τους νομίσματα. Το ισχυρό νόμισμα είναι άκρως επιζήμιο για τις εξωστρεφείς οικονομίες. Το βλέπουμε άλλωστε με την Κινά. Παρά τις πιέσεις από τις ΗΠΑ δεν ανατιμούν το Γουάν. Δεν νομίζω να θέλει να αυτοκτονήσει η Γερμανία με το δεδομένο ότι οι περισσότερες εξαγωγές τις είναι στις χώρες της ΟΝΕ.
  Για μας τους φτωχούς βέβαια ένα εθνικό υποτιμημένο νόμισμα που θα απεικονίζει την πραγματικότητα της οικονομίας μας μόνο καλα θα είχε. Βέβαια η μετάβαση είναι όντως δύσκολο πρόβλημα όπως σωστά γράφει το άρθρο. Αν όμως το φαινόμενο της αποχώρησης από το ευρω πάρει έκταση πάλι θα είναι σε βάρος της Γερμανίας. Γνώμη μου είναι ότι τελικά, άσχετα τι λέει τώρα, η Γερμανία θα κάνει τα πάντα για την επιβίωση της ΟΝΕ. Και επειδή δεν πρέπει κανείς να δει πως γίνετε να φεύγεις από το ευρω τελικά η Γερμανία θα κάνει πολλές εκπτώσεις από τη σκληρή στάση που κρατά. Μακάρι να το λάβουν υπ’ όψιν τους οι δικοί μας τώρα που επαναδιαπραγματεύεται το χρέος μας.

  • Βαρδας Θεοδωρος avatar
   Βαρδας Θεοδωρος @ Dyer 05/12/2010 22:14:54

   Πολυ σωστη η αναλυση σου Dyer . Ειναι θεμα σωστης και σκληρης διαπραγματευσης . Προσοχη οχι εκβιασμου , διοτι οι μεγαλες δυναμεις οταν εκβιαζονται αντιδρουν ασχημα , αλλα διαπραγματευσης . Εχω την αισθηση οτι περυσι δεν διαπραγματευτηκαμε καθολου . Ας το κανουμε τουλαχιστον τωρα που ειναι πλεον φανερο οτι η κριση δεν ειναι μονο Ελληνικη αλλα ειναι κριση ολοκληρου του Ευρωπαικου Νοτου . Συμφωνω οτι η Γερμανοι δεν θελουν να καταστρεψουν το ευρω . Διαπραγματευονται ομως απο θεσεως ισχυος . Ας βρουμε τα ορια τους για να αντεξουμε και εμεις την προσαρμογη η οποια ετσι οπως εξελισεται το μνημονιο ειναι καταστροφικη .

   • παγωτατζής avatar
    παγωτατζής @ Βαρδας Θεοδωρος 05/12/2010 23:15:30

    Αγαπητέ κε Βάρδα,

    Σας διαφεύγει ομως τό γεγονος ότι ή Γερμανία ήτο και πολύ ισχυρή παραγωγικά και εξαγωγικά και πρίν ΟΝΕ παρόλη τήν ισχύ τού μάρκου έναντι τών υπολοίπων Ευρωπαικών νομισμάτων(αλλά και διεθνώς).
    Επίσης υπάρχει ένας "σκληρός"πυρήνας κρατών πού ταυτίζονται με την Γερμανία για διάφορους λόγους-γνωστούς- ο οποίος θα την ακολουθήσει σε οιαδήποτε απόφαση και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.Κοντά σε αυτόν υπάρχει και ένα ακόμη σύμπλεγμα κρατών πού θα ακολουθήσουν τόν ισχυρό είτε από φόβο είτε από ώφελος,όπως συμβαίνει πάντα στίς σχέσεις κρατών.
    Μένει ή Γαλλία και ημείς οι PIIGS. H M.Βρεττανία ούτως ή άλλως είναι έξω.Οι σκανδιναυικές επίσης.
    Αυτοί λοιπόν όλοι,το γκρούπ της Γερμανίας ,αποτελούν το 60-70% τού Ευρώ.Και τόν σκληρό του πυρήνα.
    Νομίζετε ότι δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν συναλλαγές μεταξύτους;
    Τό ώφελος της Γερμανίας από ένα bailout των PIIGS, εν σχέσει με ΄την αποβολή τους, είναι ΄μεγαλύτερο από τα προσδωκόμενα κέρδη συνέχισης συναλλαγών με αυτά διαχρονικά;;;;
    Πρίν την ΟΝΕ όλες οι ευπαθείς οικονομίες ειχαν δικά τους νομίσματα και συναλλάσονταν με την Γερμανία .Και τα πήγαιναν αρκετά καλά.Τό ίδιο μπορεί να γίνει και τώρα.
    Καμμιά φορά είναι και θέμα αξιοπρέπειας.Καλύτερα να φύγεις μέ τούς όρους σου και οργανωμένα παρά να περιμένεις να σε πετάξουν έξω υποτιμιτικά.
    Για την χώρα μας δεν βλέπω άλλη διέξοδο. Οσες "σπατάλες" και έαν περικόψετε,ποτέ δεν πρόκειται να ορθοποδήσετε.Μόνη λύση για μιά υγιή μακροπρόθεσμη ανάπτυξη,είναι να υπερπληθωρήσουμε τά χρέη μας,αλλά Αργεντινή..

    Και με τό χέρι στην καρδιά, εσείς στην επιχείρησή σας έαν είχατε το balance sheet της Ελλάδας,τί θα κάνατε;;
    Θα ξεπουλούσατε όλα σας τα πάγια,και θα υποθηκεύατε και τόν εαυτό σας, μέ τήν αμυδρή ελπίδα στό απώτερο μέλλον να τα καταφέρετε, ή θα κηρύσσατε χρεωκοπία(στάση πληρωμών) και θα προσπαθούσατε να κάνετε με ότι στοιχεία σας απέμεναν μιά νέα αρχή;;

    • man8os avatar
     man8os @ παγωτατζής 05/12/2010 23:47:52

     Δεν υπολογιζετε αθολου τις επιπτωσεις στις διεθνης σχεσεις απο μια πιθανη διασπαση της ΟΝΕ.
     Θα επιβιωσει η ΕΕ? Δε νομιζω.
     Και αν δεν επιβιωσει η ΕΕ τοτε οπως ανεφερα παραπανω, η Ευρωπη θα γινει διπολικη. Γερμανια-Γαλλια. Και η Γαλλια θα υποστηριζεται απο ολη την Νοτια Ευρωπη και την Αγγλια. Δε μπορει να προχωρησει. Ποσο μαλλον οτι τα οφελη απο μια διασπαση θα μπορει να τα εχει η Γερμανια μονο αν υπαρχει σταθεροτητα. Αλλα ακομη και η ειρηνη στην Ηπειρο θα απειληθει εαν η Γερμανια αποφασισει να ασεβησει στα ζωτικα συμφεροντα των χωρων του νοτου και της Γαλλιας. Και σε ενα τετοιο κλιμα ασταθειας η οικονομια της θα κινδυνεψει οσο και η δικη μας.
     Οσο για τις χωρες που θα την ακολουθησουν.
     Ολλανδια,Αυστρια,Σλοβακια,Βαλτικες χωρες.Αντε και οι Σκανδιναυικες.
     Αλλα η Πολωνια θα μεινει με την Γαλλια.
     Ερωτημα ειναι τι θα κανει η Ρωσσια.

     • Βαρδας Θεοδωρος avatar
      Βαρδας Θεοδωρος @ man8os 06/12/2010 00:00:16

      Και βεβαια ο προβληματισμος του man8os ειναι σωστος . Αν μπουν στην μεση και οι διεθνεις σχεσεις τα πραγματα ειναι πολυ ποιο συνθετα απο μια πιθανη διλυση του ευρω και της ευρωζωνης .
      Οσο για την Ρωσσια δεν υπαρχουν διλληματα . Ο ζωτικος χωρος της Γερμανιας ηταν παντα στα δεξια της . Η Ρωσσια και ο ορυκτος της πλουτος . Η Γρεμανια εχει τη τεχνολογια αξιοποιησης του πλουτου αυτου . Θα συνεργαστουν οπωσδηποτε . Αλλωστε ΕΕ χωρις Ρωσια δεν υπαρχει . Εξοδος απο το ευρω ειναι μια πολυ πολθ δυσκολη επιλογη . ΑΣυτη ειναι η εκτιμηση μου .

     • man8os avatar
      man8os @ man8os 06/12/2010 02:21:00

      Κυριε Βαρδα,
      Δεν θα εχει χρονο η Γερμανια να αναπροσαρμωσει την πολιτικη της. Αν υπαρξει διασπαση τα παντα θα γινουν ταχυτατα.
      Αν μπορω να δοσω ενα παραδειγμα, η κατασταση θα μοιαζει σαν την διασπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Την επομενη μερα η Ευρωπη θα χωριστει στα 2 και θα ακολουθησει το ιδιο σκηνικο με τον Αμερικανικο εμφυλιο.
      Η Ρωσσια ειναι ασταθμητος παραγοντας γιατι δεν ξερουμε αν θα νοιωσει απειλουμενη απο την Γερμανια η αν θα την στηριξει (εχουν εξαιρετικες σχεσεις παρα το δυστροπο χαρακτηρα της Μερκελ).
      Ο χρονος θα κινηται ταχυτατα. Η Γερμανια θα φυγει και η ζημια στην οικονομια των αλλων θα ειναι ανυπολογιστη. Ο θυμος που θα αναψει θα ειναι τετοιος που καμια κυβερνηση δεν θα τον μαζεψει. Η Γερμανια δεν θα ξερει απο που της ηρθε. Και αν με λιγη τυχη δεν επεμβει κανεις και η οικογενεια πλακωθει μεταξυ της, η Γαλλια θα κερδισει και η ΕΕ θα προχωρησει στην πολιτικη ενοποιηση, με πρωτο μεταξυ ισων την Γαλλια.

      Βεβαια, για να σας πω την αληθεια, ακριβως επειδη η πιθανη αποχωρηση της Γερμανιας θα οδηγουσε σε ακραιες καταστασεις, δεν θα το επιχιρηση. Ειναι εντελως αφρων το οτι το θετει στο τραπεζι (μου θυμιζει το περιστροφο του Γιωργου). Γιατι καλλιεργει ιδεες στους πολιτες της, και θα επομιστει το κοστος να τις διαψευσει.

    • Βαρδας Θεοδωρος avatar
     Βαρδας Θεοδωρος @ παγωτατζής 05/12/2010 23:53:03

     Αγαπητε "Παγωτατζη"
     Δεν μπορω να απαντησψ αποφασιστικα κατα η υπερ στα οσα αναφερεσθαι διοτι η επιχειρηματολογια της λυσης που προτεινεται ειναι ισχυρη .
     Σκεφτομαι απλα οτι αν το κοστος για το group της Γερμανιας απο το κουρεμα των χρεων του Νοτου ειναι πανω απο 1 τρις συν τα ποσα που θα χρειαστουν επι πλεον λογω της αναταραχης που θα δημιουργηθει πιθανον να δεχτουν την συσταση ενος Μηχανισμου Αναπτυξης παραλληλα με τον Μηχανισμο Διασωσης .
     Το προβλημα με την ΕΕ ξεκιναει κατα την αποψη μου απο το γεγονος οτι οι μεταβιβασεις αναπτυξιακων κεφαλαιων απο τον Βορρα στον Νοτο ( ΕΣΠΑ ) ειναι λιγο μικροτερα απο το 1% του Ευρωπαικου ΑΕΠ οταν απο την κεντρικη κυβερνηση των ΗΠΑ ειναι πανω απο 20% .
     Μια επιτυχης νομισματικη ζωνη απαιτει μεταφορα κεφαλαιων για αναπτυξη απο τις πλεονασματικες περιοχες στις ελλειματικες περιοχες ιδιως οταν δεν ειναι ευχερης η μεταφορα εργατικου δυναμικου .
     Η βασικη μεταφορα κεφαλαιων μεγαλης εκτασης απο Βορρα προς Νοτο μεχρι τωρα γινοταν μεσω δανειακων κεφαλαιων ανεξελεκτα ως προς την χρηση τους . Για καταναλωση δηλαδη και εισαγωγες πολεμικου υλικου .
     Αυτο που σκεφτομαι ειναι οτι ισως μεσω του Μηχανισμου Αναπτυξης θα μπορουσαν να μεταφερονται κεφαλαια στοχευμενα στην αναπτυξη του Νοτου κατοπιν διεθνων πλειοδοτικων διαγωνισμων με απ'ευθειας χρηματοδοτηση των πλειοδοτων .
     Θα χρηματοδοτουσαν μεγαλα εργα υποδομης με μακροχρονια μονοπωλιακα εσοδα . Πχ διαχειριση αποβλητων μεγαλων πολεων , αξιποιηση δημοσιας περιουσιας κοκ .
     Δεν μπορω να διαφωνησω μαζυ σας οτι αν παμε αναγκαστικα σε ελεγχομενη χρεωκοπια ειναι καλυτερα να διαλεξουμε εμεις τον τροπο χρεωκοπιαςε μας ( προς οφελος της χωρας ) και οχι οι Ευρωπαιοι ( προς οφελος των δανειστων ) . Θα ειναι ομως πολυ σκληρα τα πραγματα . Δεν θα ειναι περιπατος . Και αν δεν βαλουμε μυαλο μετα την αποχωρηση και υποτιμηση τοτε παλι στα ιδια θα καταληξουμε .
     Αν θελεται την αποψη μου .
     Πρεπει να το προσπαθησουμε να μην οδηγηθουμε εκει που λετε , αλλα να διαπραγματευθουμε αλλαγη των μετρων του μνημονιου . Οπως εξελισεται ειναι βεβαιο οτι οδηγει σε χρεωκοπια . Αυτα προσπαθω να πω στην ομιλια μου . Εξαιρετη η αναλυση σας παντως . Ευχαριστω για την απαντηση σας .

    • Dyer avatar
     Dyer @ παγωτατζής 05/12/2010 23:58:55

     Αν ήταν έτσι απλά τα πράγματα γιατί βλέπουμε γερμανικές εταιρίες να δωροδοκούν για να πουλήσουν τα προϊόντα τους; Κάθε παραγωγός πάντα για πελάτες ψάχνει. Και πολλές φορές η απώλεια ενός πελάτη μπορεί να είναι η αιτία για να εμφανισθεί ένας νέος ανταγωνιστής. Ο ανταγωνισμός στην παγκόσμια αγορά είναι πολύ σκληρός, δεν χρειάζεται να παίρνεις ρίσκα περισσότερα από τα αναγκαία.

     • Βαρδας Θεοδωρος avatar
      Βαρδας Θεοδωρος @ Dyer 06/12/2010 00:03:40

      Αυτο ειπα και εγω . Μεταφορα κεφαλαιων με μορφη δανεικων για να αγοραζουμε απο τους Βορειους προιντα τα οποια μας δωροδοκουν για να αγοραζουμε . Εμεις βεβαια φταιμε για ολα . Κακως τα δεχομαστε . Αλλα και αυτοι δεν ειναι αγιοι . δεν τολμησε ομως κανεις να κανει αγωγη στην Siemsns για δωροδοκια .

     • παγωτατζής avatar
      παγωτατζής @ Dyer 06/12/2010 00:15:21

      Εκτός εαν διαχρονικά ή σχεση ωφ'ελους πρός ρίσκο είναι εξαιρετικά μικρή.Τότε σε συμφέρει είτε να αναπτύξεις νέες αγορές ,είτε να ενισχύσεις ΑΛΛΕΣ υπάρχοντες..
      Λεφτα σε μαύρη τρύπα δεν μπορείς να ρίχνεις εσαεί.
      Και οι Γερμανοί ξέρουν πολύ καλά τίς μαύρες τρύπες ,τίς προοπτικές και τίς δυνατότητες των μελών της ΕΕ..
      Και όσο βελτιώνεται ή παγκόσμια οικονομία με την πάροδο τού χρόνου,θα βελτιώνεται έτι περαιτέρω ή οικονομική κατάσταση της Γερμανίας ,και θα σκληραίνει περισσότερο 'η στάσις της...
      Εδώ θα είμαστε και θα τα ζήσουμε.....

     • Dyer avatar
      Dyer @ Dyer 06/12/2010 00:15:38

      @ Βαρδας Θεοδωρος
      Στον καπιταλισμό είναι θεμιτό να χρησιμοποιήσεις κάθε τρόπο για να πουλήσεις. Αυτός που δωροδοκείται για να αγοράσει σε ποίο οικονομικό μοντέλο είναι θεμιτό!

     • Dyer avatar
      Dyer @ Dyer 06/12/2010 00:26:35

      @ παγωτατζής
      Δεν είμαστε μαύρη τρύπα. Μας δάνειζαν γνωρίζοντας ότι τα προϊόντα τους θα αγοράζαμε και θα κέρδιζαν και απ΄ τα δανεικά και από τα προϊόντα, χόρια που έχουν στήσει τόσες εταιρίες λιανεμπορίου και όχι μόνο τηλεφωνεία κτλ.

     • παγωτατζής avatar
      παγωτατζής @ Dyer 06/12/2010 00:42:01

      @ Dyer
      Aγαπητέ μου Dyer,ό μόνος λόγος πού σε δάνειζαν ήταν γιατί ήθελαν να έχουν καποια στιγμή τό καλύτερο παραλιακό οικόπεδο της Μεσογείου.
      Το καλύτερο θέρετρο για τούς κουρασμένους και υπερήλικες Γερμανούς παραγωγούς πραγματικού χρήματος.
      Παραγωγικά είσαι ΣΧΕΔΌΝ μηδεν.Στήν καλύτερη ενας απλός μεταπράτης,με τά υπάρχοντα διεθνή πρότυπα.
      Και δεν σε έβαλαν αυτοί στό Ευρώ.
      Οι δικοί μας "ΠΟΛΙΤΙΚΟΊ" ήθελαν ,να παραστήσουν τόν άντρα τής μυλωνούς με ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΛΕΦΤΑ και με ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΑΖΗΜΙΩΤΟ..πού ξέρω ότι συμφωνείς και τό λές και εσύ.

   • ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ avatar
    ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ @ Βαρδας Θεοδωρος 06/12/2010 00:08:24

    Ας είμαστε ρεαλιστές. Ενωμένη Ευρώπη χωρίς την Γερμανία δεν υφίσταται, χωρίς την Ελλάδα -δυστυχώς- υφίσταται. Προφανώς η Γερμανία δεν επιθυμεί να αποδομήσει το ευρώ, δεν την συμφέρει σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Έχετε δίκιο, πρέπει να γίνει τώρα επαναδιαπραγμάτευση που η κρίση μεταβάλλεται σε μία νέα αντιπαράθεση Βορρά-Νότου, πιθανώς να πρέπει να αναγνωριστεί μία μόνιμη πολιτική πρωτοκαθεδρία της Γερμανίας, άλλωστε σε μία συνομοσπονδιακή αντίληψη της ΕΕ κάτι τέτοιο θα συνέβαινε άλλωστε. Ούτε είναι απαραίτητα κακό αν σκεφθεί κανείς ότι ο γερμανικός άξονας είναι σταθερά κατά της εισόδου της Τουρκίας στην ΕΕ, ενώ το ελληνικό κράτος ακόμη υπέρ -για δικούς του λόγους, οι οποίοι, όμως, έχουν εξαντλήσει την χρησιμότητά τους δεδομένης της στάσης της Τουρκίας στο μεταναστευτικό.

    • παγωτατζής avatar
     παγωτατζής @ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ 06/12/2010 00:20:51

     Με αυτά πού ετοιμάζονται Ιωάννη αμφιβάλλω εάν θα έχουμε λόγο ούτως ή άλλως,επί πολλών θεμάτων.
     Λεονταρίζουμε (υπέρ Τουρκίας) στην ΕΕ γιατί τό ξέρουμε,και κάνουμε το κομμάτι μας ώς "καλοί γείτονες".
     Με ενα σμπάρο ..δυό τρυγώνια!

     • ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ avatar
      ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ @ παγωτατζής 06/12/2010 00:28:30

      Βλέπετε όμως ότι η αποδόμηση της Ευρώπης μας αφήνει εκτεθειμένους στην τουρκική γεωπολιτική υπεροχή. Για αυτό πρέπει να επεξεργαστούμε ένα Εθνικό Δόγμα σε όλα τα πεδία: οικονομία, διεθνείς σχέσεις πυρηνική ενέργεια, παιδεία, βιομηχανία.

     • παγωτατζής avatar
      παγωτατζής @ παγωτατζής 06/12/2010 00:46:14

      Μα και φυσικά συμφωνώ...εννοείται!!

     • παγωτατζής avatar
      παγωτατζής @ παγωτατζής 06/12/2010 00:49:15

      Ιωάννη ,πρέπει να γίνουμε ...Ισραήλ ,εάν θέλουμε να επιβιώσουμε ώς Κράτος

     • ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ avatar
      ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ @ παγωτατζής 06/12/2010 00:51:54

      Το Ισραήλ είναι κράτος-πρότυπο σε πολλά θέματα και η δραστική σύσφιγξη των σχέσεων, η οποία θα πρέπει στο μέλλον να αποτελέσει προτεραιότητά μας, δεν θα μας ευνοεί απλώς σε διπλωματικό επίπεδο, αλλά κυρίως σε επίπεδο τεχνογνωσίας, επαγγελματισμού και επεξεργασίας ενός Εθνικού Δόγματος.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Dyer 06/12/2010 01:02:47

   με δύο πρόσθετες παραμέτρους: Εξάγουν προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και αρκετά "μοναδικά", (π.χ BMW 700 και πράσινες ηλεκτρομηχανολογικές σωτηρίες στις ΗΠΑ) και ΛΑΔΩΝΟΥΝ για να πουλάνε, που κάνει την ζήτηση, πως να το πώ... αναελαστική.

   Μας λάδωσαν, δανειστήκαμε, πουλήσανε, τους χρωστάμε.

   • παγωτατζής avatar
    παγωτατζής @ archaeopteryx 06/12/2010 01:08:06

    Eίδες τό λινκ με την λίστα με τίς 50 μεγαλύτερες Γερμανικές εταιρείες στην Αμερική;;
    Κατάλαβες τώρα γιατί πλήρωσε ή Siemens τό πρόστιμο(εκεί!) της Αμερικανικής κυβέρνησης για δωροδοκία(εδώ!);

    • archaeopteryx avatar
     archaeopteryx @ παγωτατζής 06/12/2010 01:19:54

     να τώρα θεωρίες... Λες οι Μαντελης, Τσουκάτος και άλλοι "υποπτοι" να ήταν βαλτοί από τους Αμερικάνους να ενοχοποιήσουν την Ζήμενς; Να σενάριο για το Έθνος!

     • παγωτατζής avatar
      παγωτατζής @ archaeopteryx 06/12/2010 01:23:44

      Oχι θεωρία συνομωσίας..Σχέση συμφέροντος και (επ)ωφελείας υπάρχει.
      Συν και πλήν σε λογιστικά φύλλα..

    • archaeopteryx avatar
     archaeopteryx @ παγωτατζής 06/12/2010 01:23:30

     και αν σου πω ότι οι περισσότερες "προσφέρουν λύσεις σε Πρασινάδες"... Όλα τα Green blogs έχουν τις ίδιες και ίδιες sponsorships... Από εκεί έμαθα ό,τι έμαθα. Εδώ βλέπεις μόνο ΜΚΟ.

     • παγωτατζής avatar
      παγωτατζής @ archaeopteryx 06/12/2010 01:26:08

      Ε! ναι ..πώς αλλιώς ..σε κάτι πρέπει να μονοπωλούν και οι Γερμανοί..
      τί διάλο..δεύτερη εξαγωγική δύναμη τού πλανήτη είναι(Κινα νο 1)

 9. zonitis avatar
  zonitis 05/12/2010 23:51:55

  Αυτη τη στιγμη γινεται συζητηση στο αυστριακο καναλι με θεμα το ευρο. Μεχρι στιγμης το ρεζουμε της ολης συζητησης ειναι να γινει ενα βορειο και ενα νοτιο ευρο. Δηλαδη ευρωστες οικονομικα χωρες (οι βοριες) με το βορειο ευρο και οι υπολοιπες με το νοτιο... Καλωσηρθες δραχμουλα....

  • Βαρδας Θεοδωρος avatar
   Βαρδας Θεοδωρος @ zonitis 06/12/2010 00:05:50

   Δυσκολα πραγματα , αλλα η συζητηση αρχισε . Την προκαλουν ισως και οι κερδοσκοποι και αυτοι που ξερουν τι θα γινει κερδιζουν . Και τα λεφτα ειναι πολλα .

  • Orestios avatar
   Orestios @ zonitis 06/12/2010 00:06:10

   χο! χο!

  • Orestios avatar
   Orestios @ zonitis 06/12/2010 00:06:41

   Έτοιμες είναι. Το σύνθημα περιμένουν όλοι.

 10. artsibourtziloulas avatar
  artsibourtziloulas 06/12/2010 01:28:17

  Απο την ακριβως αντιθετη σκοπια θα επρεπε (ειδικα οι εμποροι)να βλεπετε αγαπητοι κυριοι τα πραγματα.Αυτη τη στιγμη παγκοσμιως γινεται μια ΥΠΕΡΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ κεφαλαιων σε χερια ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ.
  Ο παγκοσμιος πλουτος συγκεντρωνεται σε αυτους που αρνουνται να ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΝ !!Αυτο δεν γινεται οργανωμενα και συντονισμενα ,ουτως ωστε να εχει "ελαστικοποιημενα" αποτελεσματα στις τσεπες των λαων ,αλλα με τον πιο ΒΙΑΙΟ τροπο που εχει γνωρισει η ανθρωποτητα απο τα γεννοφασκια της.
  Σ αυτη την" κλικα" των γιγαντιων πολυεθνικων και τυπων τυπου Sorros ισχυει στο μεγιστο βαθμο το"Μαζευω οσο γινεται περισσοτερα απο τον αλλον(οπου αλλος ,ανταγωνιστης)".Απωτερος σκοπος και στοχος τους καποια στιγμη να "επενδυθουν"αυτα τα κεφαλαια για να ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ χωρες και Κρατη ολοκληρα.Νοιωθουν τοσο ισχυροι και εχουν χασει καθε μετρο. Στην κυριολεξια ομως εχουν χασει την μπαλλα.Πεζουν με την φωτια οπως θα τους ελεγε κι ο ΜΑΡΞ σημερα ,γιατι αυριο θα αγορασουν ΟΣΑ κρατη και εθνη θα εχουν απομεινει με το ΥΠΑΡΧΟΝ "συστημα".....

  ...γιατι οι λαοι μην το θεωρειτε δεδομενο οτι θα "αντεχουν" για πολυ να λιμοκτονουν και ιδιαιτερα οι λαοι που βιωσαν για πολλα χρονια την ευημερια!
  Οσο λοιπον ΔΕΝ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ τα κρατη να ΚΑΝΟΥΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ (κρατικος καπιταλισμος) ,να κινηθει το χρημα και η αγορα ,αλλα αντιθετα παιρνουν απο τις λαικες αναγκες και" στουμπωνουν" τις τραπεζες (δλδ την κλικα των αντιεπενδυτων) τοσο το χαος θα ΓΙΓΑΝΤΩΝΕΤΑΙ και θα γινεται πολυεπιπεδο.
  Παρτε την εγχωρια αγορα .Οσο ειχε λεφτα ο Δ.Υ.(δωρα ,επιδοματα κλπ) ,οσο ειχε ενα εισοδημα αξιοπρεπες ,ολο και κατι εκινειτο στα μαγαζακια μας.Γιατι μην μου πειτε οτι το μαγαζακι της γειτονιας το "στηριζε " ο εργαζομενος στον ιδ.τομεα με τα 500-700 ευρω ή ο συντ/χος των 400;Αυτους τους εβλεπες στα μπακαλοτευτερα ή καθε εξαμηνο.Ακομα ,ακομα τις καρτες οι υψηλομισθοι του Δημοσιου τομεα τις κατειχαν .
  ΤΩΡΑ η αγορα "καθησε" πληρως ,ακριβως γιατι χιλιαδες κοσμος απο το Δημοσιο μπηκε στο κρεββατι του Προκρουστη,και εξαφανιστηκε απο καθε αγορα (πλην της διατροφης).Την ιδια στιγμη οι Ελληνικες Τραπεζες ΣΥΣΣΩΡΕΥΟΥΝ αυτο το χρημα που κοβουν απο τον λαο και το στελνουν στα Εξωθεν αφεντικα τους .Κι οταν σε λιγο θα εχουν προλεταριοποιηθει απιστευτος αριθμων πολιτων (ακομα και μικρομεσαιοι) ελατε να σας εξηγησω το ΟΝΕΙΡΟ που θα βλεπουμε τοτε ΟΛΟΙ!!!!

 11. ΔΟΟΡΒΕΛΛ avatar
  ΔΟΟΡΒΕΛΛ 06/12/2010 13:23:24

  ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΑΣ ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΒΛΑΚΕΣ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΙΤΩΝΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ.
  ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΔΕ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΦΥΓΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ Η ΜΕ ΠΑΡΕΑ ,ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΜΕ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ. ΣΑΝ ΝΑ ΛΕΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΚΑΤΣΙΒΕΛΛΟΙ....
  ΑΣΕ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΟΓΓΟΛΟΥΣ ΠΟΥ ΣΑΝ ΤΟΝ ΛΥΚΟ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥ ΚΑΝΑ ΝΗΣΑΚΙ...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.