11/06/2010 16:52
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εγκαταλείπει τον Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη η Βουλγαρία

Την αποχώρηση της Βουλγαρίας από το σχέδιο υλοποίησης του διαβαλκανικού πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός δήλωσε νωρίτερα ότι η χώρα του εγκαταλείπει τον αγωγό, επικαλούμενος φόβους που έχουν εκφραστεί ότι η συμμετοχή στο σχέδιο δεν θα είναι επικερδής, αντιθέτως μπορεί να αποβεί επιζήμια για τη Βουλγαρία.

Η ανακοίνωση του Βούλγαρου πρωθυπουργού έρχεται ένα 24ωρο μετά τις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Ενέργειας, Σεργκέι Σμάτκο, σύμφωνα με τις οποίες η κατασκευή του πετρελαιαγωγού μπορεί να αναβληθεί σε περίπτωση που η βουλγαρική πλευρά δεν λάβει απόφαση σχετικά με το έργο. Ο κ. Μπορίσοφ επικαλέστηκε, επίσης, τις έντονες αντιδράσεις κατοίκων από τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η κατασκευή του αγωγού θα είναι καταστροφική για το περιβάλλον.

Πάντως, λίγα λεπτά μετά τη δημοσιοποίηση των ανακοινώσεων Μπορίσοφ, ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Τράικο Τράικοβ, δήλωσε ότι δεν μπορεί να πιστέψει ότι ο Μπορίσοφ έκανε τέτοιες δηλώσεις, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί επίσημη απόφαση. Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Βουλγαρίας εξέταζε το ενδεχόμενο αποχώρησης από το σχέδιο από τον περασμένο Ιούλιο, όταν ανήλθε στην εξουσία.

Ο αγωγός, μήκους 300 χλμ., θα μετέφερε ρωσικό αργό από το βουλγαρικό λιμάνι Μπουργκάς, στη Μαύρη Θάλασσα, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

(απο τα ΝΕΑ)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. anonymous avatar
  anonymous 11/06/2010 16:55:37

  Τραγικό λάθος γιατί θα τους εξασφάλιζε πετρέλαιο από διάφορες πηγές αν ο αγωγός ήταν αμφίδρομος.

 2. αθανασιος Ι. avatar
  αθανασιος Ι. 11/06/2010 17:40:21

  Το μεγαλόπνοο "επενδυτικό σχέδιο" τον ελλήνων biznesmen πάει πουφ ….πόσά συνέδρια ,επισκέψεις ,πόσοι μελάνη όλα με δημόσιο χρήμα έχουν ξοδέψει τα παιδιά χιχχι

 3. ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΑΚΟΣ avatar
  ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΑΚΟΣ 11/06/2010 17:51:15

  ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΛΑΘΟΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΗΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΑΡΚΟΥΔΑΣ.

 4. Γιάννης avatar
  Γιάννης 11/06/2010 18:33:57

  Αποδεικνύεται λοιπόν ότι το σχέδιο του αγωγού είχε πολλές άγνωστες συνιστώσες τις οποίες μάλλον δεν λάμβαναν υπόψιν όσοι κατηγορούσαν με τόσην ευκολία τον Παπανδρέου για τις καθυστερήσεις υλοποίησης. Θα ήταν άλλωστε τόσο μικρή η ποσότητα πετρελαίου που θα διακινούνταν που έκανε το σσυγκεκριμένο αγωγό να φαίνεται καλαμάκι μπροστά στους υπόλοιπους αγωγούς που σχεδιάζονται ή λειτουργούν ήδη. H θέση της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη είναι μάλλον ασήμαντη, δυστυχώς. Και δεν πρόκειται για σχέδιο συνωμοσίας - αποδυνάμωσης της Ρωσίας η οποία διαθτει άλλωστε εκτεταμένο δίκτυο αγωγών μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου προς της Ευρώπη. Όσο για τη Θράκη (μας) να μην πω καλύτερα ποια είανι η γεωπολιτική της δύναμη...

 5. anonymous avatar
  anonymous 11/06/2010 19:29:22

  Τραγικό λάθος είναι. Αν έκαναν τον αγωγό αμφίδρομο τότε θα είχαν τη δυνατότητα να παίρνουν πετρέλαιο είτε από τους Ρώσους είτε από τη διεθνή αγορά. Όποιος έδινε πιο φτηνά. Τώρα περιορίζονται υπερβολικά.

 6. αθανασιος Ι. avatar
  αθανασιος Ι. 11/06/2010 19:29:59

  Και πάλι ο ξένος ιμπεριαλιστικός δάχτυλος της Αμερικής σε δράση χιχχιι

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ αθανασιος Ι. 11/06/2010 20:04:43

   Πολύ χαίρεσαι αθανάσιε Ι...

  • αθανασιος Ι. avatar
   αθανασιος Ι. @ αθανασιος Ι. 11/06/2010 20:39:33

   KM-Άλλο χαίρουμε και άλλο….. σαρκάζω

 7. Γιάννης Χριστόπουλος avatar
  Γιάννης Χριστόπουλος 11/06/2010 20:34:05

  Απόλυτα καταστροφική αυτή η εξέλιξη που είναι φυσική συνέπεια της πολιτικής αμερικανοκίνητων κυβερνήσεων. Ελπίζω να γίνει κάτι να επανέλθει το θέμα. Ο αγωγός θα θωράκιζε τα σύνορα μας στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης, θα αποκτούσαμε γεωστρατηγικό βάθος, θα είχαμε και εμείς κάποιον λόγο στον χώρο της ενέργειας στα βαλκάνια και την μαύρη θάλασσα, θα αποκτούσαμε στενότερες σχέσεις με την Ρωσία για ευρύτερες συνεργασίες, θα είχαμε και κάποια έσοδα αλλά και κοινή οικονομικο-ενεργειακή μοίρα με μια χώρα στα σύνορά μας, την Βουλγαρία. Τώρα, όλα πάνε στράφι, καταστροφή...

 8. ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
  ΣΟΝ ΠΕΝ 11/06/2010 21:31:09

  Προσωπικά υποψιάζομαι πιο σοβαρές αιτίες από ότι προφασίζεται ο Μπορίσωφ.

  Ισως και ζητήματα που αφορούν σε αλλαγή σχέσεων γειτονίας με Βουλγαρία.

  Μη ξεχνάμε την πίεση που ασκούν οι Τούρκοι στη Βουλγαρία μέσω της εκεί

  Τουσκικής μειονότητας.

  • ΒΡΑΧΟΣ avatar
   ΒΡΑΧΟΣ @ ΣΟΝ ΠΕΝ 11/06/2010 21:42:51

   Προφασίζεται.Ακριβώς όπως το είπες.
   Αλλαγή σχέσεως με την Ρωσία.Δεν υπάρχουμε στο κάδρο.
   Οι προτεραιότητες είναι η μεγαλοπρεπής υπόκλιση στο αμερικανικό κατεστημένο. Οσφυοκαμψία ,νομίζω, λέγεται επιστημονικώς.
   Η Βουλγαρία είναι ,μετά την Πολωνία, μία ακόμα "πολιτεία" των ΗΠΑ και αυτή την φορά στα Βαλκάνια.Αυξάνονται και πλήθύνονται. Κόσσοβο, Σκόπια, Βουλγαρία,Ελλάδα....Μία χαρά τα πάει ο Ομπάμιας...
   Υπάρχει καθαρή στροφή. Η Ε.Ε, σε καταπληκτικής ικανότητας διπλωματική απραξία.Λάθος.Ανυπαρξία.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ ΣΟΝ ΠΕΝ 11/06/2010 22:02:08

   Το νεότερο Βουλγαρικό κράτος ήταν συνήθως προσανατολισμένο είτε προς τη Γερμανία (1905 - 1944) είτε προς τη Ρωσία (1865 - 1905) ή την ΕΣΣΔ (1945 - 1989). Στις περιόδους αυτές, αυτό συνδυαζόταν με ανταγωνισμό προς τους γείτονες Ελλάδα και Σερβία.
   Ως Κοινοτική (Και ΝΑΤΟική) πλέον χώρα, η Βουλγαρία έχει μάλλον ισορροπημένη ενδοκοινοτική και ενδο-Δυτική πολιτική. ΟΙ σχέσεις με τις ΗΠΑ φαίνονται επίσης καλές αλλά όχι προνομιακές.
   Μήπως η προσεκτική και σταδιακή, αλλά διαρκής σύσφιξη σχέσεων Ρωσίας - Τουρκίας, τα τελευταία 6 - 10 χρόνια, αντιμετωπίζεται από τη Βουλγαρική διπλωματία ως επιβαλαβής κίνηση; Ή αντιμετωπίζουν και αυτοί, ως πρόβλημα, τη μονόπλευρη εξάρτηση από τη Ρωσική ενέργεια;
   Η γειτονική Σερβία επιχειρεί ήδη ν' αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό, διαπραγματευόμενη με τους Ρώσους ως μέρος ενός "κεντροευρωπαικού μπλόκ καταναλωτών' (Γερμανία - Αυστρία - Τσεχία - Ουγγαρία - Σερβία - Κροατία). Η χώρα μας το αντιμετωπίζει εν μέρει με το Αλγερινό υγροποιημένο αέριο. Η Βουλγαρική κίνηση άν και αναμενόμενη, δεν είναι ακόμη σαφές που οδηγεί.
   Ούτως η άλλως, το ζήτημα των νέων αγωγών είναι το βασικό. Είναι πιά εντελώς ανοιχτό και φαίνεται ότι πολλά θα κριθούν από την περαιτέρω ή μή προσέγγιση Ρωσίας - Τουρκίας.

   • Sic transit gloria mundi avatar
    Sic transit gloria mundi @ Sic transit gloria mundi 11/06/2010 22:09:11

    Φαίνεται πάντως ότι το “κεντροευρωπαικό μπλόκ καταναλωτών καυσίμων’ είναι ρεαλιστικός (και Κοινοτικά συνεκτικός) τρόπος διαπραγμάτευσης με τους Ρώσους και η Σερβική ένταξη σ' αυτόν είναι ευφυής κίνηση. Άν η Βουλγαρική κίνηση - αποδέσμευση από το μικρό σχήμα "απευθείας συνεργασίας" με τους Ρώσους, είναι προάγγελος προσθήκης των Βουλγάρων και μετατροπής του μπλόκ καταναλωτών σε "κεντροευρωπαικό - Βαλκανικό", προφανώς προκύπτει μονόδρομος για το "χωροταξικό" χειρισμό του ζητήματος των αγωγών.

   • Sic transit gloria mundi avatar
    Sic transit gloria mundi @ Sic transit gloria mundi 11/06/2010 22:14:52

    Το περιβαλλοντικό, μου φαίνεται πρόσχημα. Επίσης, το γεγονός ότι οι Σέρβοι δεν ενδιαφέρθηκαν για τροφοδότηση μέσω Βουλγαρίας, εκτός από (δικαιολογημένη) ιστορική καχυποψία, έχει να κάνει με την εξαρχής εκτίμησή τους, ότι η ισχυρή θέση είναι η ένταξη στο "κεντροευρωπαικό μπλόκ" και την τροφοδοσία μέσω αγωγών της Ουγγαρίας.

   • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
    ΣΟΝ ΠΕΝ @ Sic transit gloria mundi 12/06/2010 00:56:41

    Νομίζω ότι η προσέγγιση Ρωσίας-Τουρκίας είναι ευκαιριακή.

    Οι δύο χώρες ήταν πάντα γαιοστρατηγικοί αντίπαλοι.

    Μοναδική εξαίρεση η υποστήριξη του Ατατούρκ για να

    εμποδιστεί η Ελλάδα να ελευθερώσει την Κωνσταντινούπολη

    που υπέβλεπε η Ρωσία,αλλά και εκδικούμενη την Ελλάδα για

    την βοήθεια προς τους "λευκούς" στην Οκτωβριανή

    Επανάσταση.

    Το ενδιαφέρον της Τουρκίας στις τουρκόφωνες πρώην

    σοσιαλιστικές χώρες και όχι μόνο- παρά την τελευταία

    υποχώρηση της επιρροής της-και ο ναυτικός ανταγωνισμός

    στη Μαύρη Θάλασσα,εκνευρίζουν τη Ρωσία.

    Το ίδιο και η επιχείρηση της Τουρκίας να αναμειχθεί

    πολιτικά στη Μ.Ανατολή.

    Κατά τη γνώμη μου αυτή την ώρα κάνει μπίζνες και τίποτα

    περισσότερο.

    Οι σχέσεις δε Ελλάδας -Ρωσίας δεν πρόκειται να χαλάσουν

    από το διάλειμμα ΓΑΠ.

    Εχουν παράδοση και μέλλον.Οπως και οι σχέσεις Ευρώπης

    Ρωσίας.

    Το θέμα Βουλγαρία έχει άλλη διάσταση και άλλη παράδοση.

    Εχουν άλλωστε ισχυροποιηθεί πολιτική σκηνή οι δυνάμεις

    που έμαθαν να βλέπουν τη Ρωσία(ΕΣΣΔ)ως δυνάστη και αιτία

    της οικονομικής τους καθυστέρησης.

 9. Αφροδίτη avatar
  Αφροδίτη 11/06/2010 22:08:31

  Δεν νομίζω ότι είναι τυχαία η αποχώρηση της Βουλγαρίας από το σχέδιο υλοποίησης του αγωγού, απλά "κατάφεραν" αυτό που επεδίωκαν εξ αρχής οι αρνητές του και πάτρωνες του Βαλκανικού Νότου! Γιατί το έργο αυτό ήταν σημαντικότατο για εμάς, τόσο σε οικονομικό όσο και σε εθνικό επίπεδο!
  Άλλωστε μας είχε προειδοποιήσει ο πρωθυπουργός, μετά βεβαίως την υφαρπαγή της εξουσίας με τα ασύστολα ψέματά του, ότι θα προχωρήσει σε «επαναδιαπραγμάτευση», εννοώντας ασφαλώς ότι θα προχωρήσει τάχιστα στη ματαίωσή του!
  Και δεν πρέπει καθόλου να ξεχνιέται ότι και η Ντόρα, ως έχουσα τα ίδια ακριβώς «αφεντικά» με τον ΓΑΠ, είχε πασχίσει να ματαιώσει από τότε την υπογραφή της συμφωνίας τραβώντας κανονικότατα το χαλί του Καραμανλή, που επικαλείται χωρίς αιδώ ότι «στήριζε» με αυτοθυσία!
  Το κατάφεραν λοιπόν προβάλλοντας την "περιβαλλοντική ευαισθησία" των πολιτών, με την παρότρυνση υποψιάζομαι περίεργων οργανώσεων που επιλεκτικά «παρεμβαίνουν» για να προστατεύουν την Ποιότητα της Ζωής μας! Είναι δε πασίγνωστο ότι σε όλον τον κόσμο χρηματοδοτούνται κάποιες ύποπτες ΜΚΟ, αποκλειστικά για να παίζουν τα παιχνίδια τους!!!

 10. gram avatar
  gram 11/06/2010 22:23:26

  Απορω πως κανένας δεν βλέπει τον "αγωγό" γι' αυτό που πραγματικά ήταν και είναι, δηλαδή μια ΚΑΚΗ ιδεα από επιχειρηματική άποψη που οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν αριστοτεχνικά για να δελεάζουν τις κυβερνήσεις και τους υπουργούς της συμφοράς να βλέπουν κάποιο πλεονέκτημα στις σχέσεις με τη Ρωσία και στην εξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Αντίθετα με εμάς, οι Βούλγαροι έπρεπε να βάλουν πραγματικά χρήματα και γι' αυτό ανακάλυψαν την maskirovka νωρίτερα.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ gram 11/06/2010 22:37:57

   Καταρχήν, το Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη είναι για πετρέλαιο, αναλυτά μου, κι όχι για αέριο... Αλλά έστω ότι μπερδέυτηκες:

   Ποιοί τα λένε αυτά, ότι είναι κακή ιδέα; Εδώ ετοιμάζεται απί τουρκικού εδάφους Σαμσούντα-Τσεϊχάν (με διπλάσιο μήκους)! Δηλαδή το Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη είναι κακή ιδέα και το άλλο είναι καλή έ;

   • gram avatar
    gram @ ΚΜ 11/06/2010 22:48:29

    Εγώ δεν μπερδεύτηκα αγαπητέ. Απλώς εσύ δεν γνωρίζεις ή δεν καταλαβαίνεις τις διασυνδέσεις των "κινήτρων" που προσφέροντο. Ο Σαμψουν-Τσειχαν είναι επιχειρηματικά ορθό εγχείρημα διότι επιτρέπει τη χρήση αναπτυγμένου λιμένα σε ανοιχτή θάλασσα και χρησιμοποιεί το right of way που ήδη υπάρχει για τον Μπακού-Τσειχαν (BTC). Αν κατά τύχη γνώριζες πως γίνεται το pricing του πετρελαίου δεν θα είχες τη δυσκολία να κάνεις τις απλές πράξεις αριθμητικής. Παρεπιπτόντως, η νεα maskirovka λεγεται South Stream Hellas, αλλά γι' αυτό τα λέμε σε νέο επεισόδιο

   • ΒΡΑΧΟΣ avatar
    ΒΡΑΧΟΣ @ ΚΜ 11/06/2010 22:49:25

    Παν..καλή.
    Πάρτε το απόφαση.Απόλυτη αποδόμηση πολιτικών Καραμανλή.Όλων των αποφάσεων.Αλλάξαμε και βουλιάζουμε...

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ ΚΜ 11/06/2010 23:18:24

    Καλά gram, ό,τι πεις... Μόνο μην ξεχάσεις, πέρνα και από το άλλο θέμα να υπερασπισθείς την Σαλέχ...

   • gram avatar
    gram @ ΚΜ 12/06/2010 01:30:59

    ακλονητη επιχειρηματολογία... βασισμένη σε βαθεια γνώση του θέματος

 11. 309 avatar
  309 12/06/2010 00:24:46

  Ο Βουλγαρος πρωθυπουργος για να μην εχει την "τυχη" του Καραμανλη αποφασισε να ακολουθησει τις εντολες της Αμερικης....φαινεται εξυπνουλης αλλα τον επαγγελματια ΓΑΠ δεν τον πιανει ουτε στον υπνο του.

 12. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 12/06/2010 00:29:22

  Εκείνο το παληκαρι ο Μπράϊζα, που είναι παντρεμένος με Τουρκάλα, σήμερα θα είναι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος. Οι κόποι του δικαιώθηκαν!

  Για όσους τον ξέχασαν ήταν υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα ενέργειας και σφοδρός πολέμιος του αγωγού.

 13. Χρήστος avatar
  Χρήστος 12/06/2010 00:39:30

  Προς: Sic transit gloria mundi
  το γεγονός ότι η Ρωσία στράφηκε προς την Τουρκία ισχύει διότι η Βουλγαρία στράφηκε προς τις ΗΠΑ, και όχι το αντίθετο. Αν οι Βουλγαρικές μετασοσιαλιστικές κυβέρνήσεις δε διακατέχονταν από αυτή την έντονη αμερικανολαγνεία η Ρωσία δε θα είχε κανένα λόγο να συμμαχήσει με τον εντονότερο εχθρό της στην περιοχή.
  Επίσης, ο Μπορίσοφ επικαλέστηκε κυρίως οικολογικούς λόγους για την αναστολή του σχεδίου, είμαι περίεργος να δω τι θα πει για τον Nabucco. Ο οποίος διαπερνά σχεδόν όλη τη Βουλγαρία διαγωνίως και θα έχει μήκος διπλάσιο από οτι ο Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.
  Αλλά, βέβαια, οι αμερικανικοί αγωγοί πετρελαίου είναι οικολογικοί!!!!!!!!

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Χρήστος 13/06/2010 11:05:06

   Με την εξομάλυνση των σχέσεων Ρωσίας - Ουκρανίας και του μεγάλου καταναλωτή Γερμανία με τον έμπορο Ρωσία, ο σχεδιασμός "αγωγών" με μεγάλη θαλάσσια διαδρομή (Εύξεινος Πόντος) για παράκαμωη της Ουκρανίας, συαθμούς μεταφόρτωσης κτλ, γίνεται ασύμφορος ως επένδυση. Πιθανότερο φαίνεται πιά ένα κλειστό κύκλωμα αγωγών μέσω Ουκρανίας - Σλοβακίας - Ουγγαρίας - Σερβίας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας - Μολδαβίας - Ουκρανίας. Είναι σχεδόν έτοιμο. Με πααρακλάδι South Stream Ελλάδας - Ιταλίας και σύνδεση μέσω Ουγγαρίας με τους βορειότερους μεγάλους Κεντροευρωπαικούς αγωγούς που διέρχονται από την Πολωνία.
   Πρέπει επίσης να διακρίνουμε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, δεν ισχύουν τα ίδια. Το περιβαλλοντικό είναι πρόσχημα, το έγραψα ήδη, ο λόγος είναι ότι οικονομικά δεν συμφέρει στη Βουλγαρία.
   Για τους Ρώσους (και ΗΠΑ), δεν υπάρχει μόνον η Ελλάδα και Τουρκία, έχουν να λάβουν υπόψη μεγαλύτερους και περισσότερους καταναλωτές, άρα και δυνητικό κέρδος.

   • Sic transit gloria mundi avatar
    Sic transit gloria mundi @ Sic transit gloria mundi 13/06/2010 11:14:33

    Το κλειστό κύκλωμα, εκτός από τους αγωγούς αερίου (εξ ού και έγραψα για South Stream), ισχύει επίσης για το πετρέλαιο. Υπάρχει ήδη ο μεγάλος Σερβοκροατικός αγωγός Adria, τα ουγγρικά τμήματα κτλ.
    h**p://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ad/Oil_pipelines_in_Europe.png

 14. Χρήστος avatar
  Χρήστος 12/06/2010 00:42:29

  Απάντηση στον 309:
  Μαφιόζος και μάλιστα ένας από τους χειρότερους, πριν εκλεγεί πρωθυπουργός, ο Μπόικο είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψής εναντίον του στην Ουγγαρία με την κατηγορία της μεταφοράς κλεμένων ΙΧ από τη δυτική Ευρώπη.

 15. Μακκις Friss Τσιαβόλο avatar
  Μακκις Friss Τσιαβόλο 12/06/2010 01:01:44

  Δεν ειναι τελείως σιγουρο οτι τελειωτικά σταμάτησε το εργο. Νομιζω ο Βουλγαρος Προθ δεν ειπε την οριστικη τελευταια λεξη, δλδ. δεν εχουν πληρωθει ολες οι μιζες ακομη.

  Παντως ουτε ψηλος στον κορφο του. Εαν δυσαρεστησει τους Ρωσους μπορει να τον περιμένει ατυχημα ενω εαν δυσαρεστησει τους Αμερικανους θα πεσει ο ουρανος να τον πλακώσει.

  Ετσι ομως που τα εμπλεξε διπλα χαμενος θα ειναι.

 16. Πολίτης της Μπανανίας avatar
  Πολίτης της Μπανανίας 12/06/2010 06:35:38

  Οι Βούλγαροι του σάπιου Κοζλοντούι και των καρκίνων που πετάνε στα ποτάμια τους και τον στέλνουν στην Β. Ελλάδα, ανησύχησαν για το περιβάλλον.

  Ο μοντιέ!

  Τα υπόλοιπα τα είπατε παραπάνω, δεν νομίζω πως χρειάζονται περισσότερα για το τι συμβαίνει.

 17. Πολίτης της Μπανανίας avatar
  Πολίτης της Μπανανίας 12/06/2010 06:38:43

  *Ω μοντιε

  δεν έχει πιάσει ακόμα ο καφές.

  Πάντως η Ρωσία πρέπει να έχει βγάλει την πίστη της με αυτή την ιστορία, θέλει διακαώς μια κάθοδο προς τα κάτω με κάθε τρόπο ακόμα και αν στράφηκε ως απάντηση στην τουρκία για να ανανεώσουν την λυκοφιλία τους.

  Στις αντιδράσεις της Ρωσίας θα φανεί πόσο πραγματικά θέλει αυτό τον αγωγό, αν θέλει μπορεί να πιέσει πολύ το ζήτημα, έχει τους τρόπους. Θα κρίνει πως αξίζει τον κόπο;

 18. Νίκος Α avatar
  Νίκος Α 12/06/2010 12:19:25

  Γιατί καταχωνιασμένο εδώ ένα άρθρο για ένα τόσο σοβαρό θέμα.
  Δεν θυμάται κανείς την προεκλογική σχετική αναφορά του ΓΑΠ ( για οικολογικούε λόγους βεβαίως, βεβαίως) και την σχετική προειδοποίηση Καραμανλή. Αν προσπερνούμε έτσι ένα τόσο σημαντικό θέμα, τι διαμαρτυρόμαστε για τα νταβατζοΜΜΕ;

 19. πρασινο ανθρωπάκι avatar
  πρασινο ανθρωπάκι 12/06/2010 14:23:34

  Τι λέτε ρε άπιστοι;;;;
  Στην σημερινή πράσινη εποχή όλα γίνονται για το Περιβάλλον... αυτά που λέτε θα σας οδηγήσουν στην Πράσινη Ιερά Εξέταση... Σώθηκε λοιπόν το περιβάλλον στην Βουλγαρία και στην Ελλάδα από σίγουρη καταστροφή... Για αυτό δεν εκεμταλευόμαστε τα ορυκτά μας (που ξέρουμε πόσα είναι και πόσο κέρδος θα μπορούσαν να φέρουν στην χώρα), γιατί αγωνιστικές ομάδες της πίστης μας με με την ταμπέλα του "οικολόγου" δρουν σε όλα τα επίπεδα για να μας σώσοουν από την βιβλική καταστροφική για το περιβάλλον που επιφέρει κάθε ανάπτυξη που δεν έχει φωτοβολταϊκά , ανεμογγεβνήτριες, κλπ (οι καταστροφές μας είναι ποιό θεαματικές από αυτές του Νώε, μείνετε συντονισμένοι με το Hollywood με τις δεκάδες τόνων καταστροφολογικών καινηματογραφικών ταινιών για να πάρετε μια γεύση). Έτσι όλες οι τριτοκοσμικές χώρες ποιά, δεν ενδιαφέρονται για την ανάπτυξή τους και την οικονομική βελτίωσή τους αλλά για να σώσουν τον πλανήτη!!! (αν τολμήσουν να μην ενταχθούν στην Θρησκεία μας θα την πληρώσουν πολύ ποιό ακριβά...) Μετά και τα γεγονότα στο Μεξικό, Θεωρώ ότι η προτεραιότητα της "θρησκείας μας" για "υπανάπτυξη" πρέπει να γίνει Εθνική προτεραιότητα : "Όχι στην εξόρυξη πετρελαίου". Να σταματήσει άμεσα η χώρα μας οποιαδήποτε έρευνα για πετρέλαιο και φυσικό αέριο και να κατοχυρωθεί "συνταγματικά" η απαγόρευση κάθε εξόρυξης ορυκτών στην χώρα μας για να σωθούμε από την βέβαιη καταστροφή του περιβάλλοντος... μπου... Σώστε το Περιβάλλον από τον άνθρωπο, όχι άλλοι άνθρωποι σε αυτόν τον Πλανήτη, ξουτ, να πάτε να βρείτε άλλον πλανήτη ... άπιστοι.... για να μην σας πω ακροδεξιούς.

  ΥΓ. "προφανώς σαρκάζω την ηλιθιότητα που ζούμε, θεωρώ ότι σύντομα θα ξεμπροστιαστούν (για πολλούς έχει ήδη γίνει) όλοι αυτοί οι άχρηστοι που αποφάσισαν να αγαπούν το περιβάλλον ποιό πολύ από εμάς και αυτοανακυρήχθηκαν ως προστάτες μας και έχουν το θράσος να αποκαλούν κάθε λογικό άνθρωπο φασίστα ... ποιοί οι Οικολόγοι της πολιτικής ... βρε ουστ! "

 20. πρασινο ανθρωπάκι avatar
  πρασινο ανθρωπάκι 12/06/2010 17:51:16

  Προφανώς ο λόγος για την ματαίωση του αγωγού είναι σχετικός με γεω-πολιτικά συμφέροντα ή με την "καθέ αυτού αποδοτικότητα της επένδυσης". Δεν μπορώ να γνωρίζω τί από τα δύο υπερισχύει , αλλά λόγω της εμπλοκής των οικολόγων & λόγω εμπειρίας, υποψιάζομαι ότι είναι μάλον τα γεωπολιτικά συμφέροντα. Επειδή λόγω εμπειρίας (έχω σπουδάσει Περιβάλλον και δουλεύω ως Περιβαλλοντολόγος) έχω παρατηρήσει ότι οι οικολόγοι της πολιτικής λειτουργούν αποτρεπτικά ΠΑΝΤΑ σε κάθε επένδυση της χώρας που θα μπορούσε να είναι κερδοφόρα. Παρατηρήστε τι γίνεται γύρω σας, Παρατηρήστε ότι δραστηριοποιούνται κυρίως για την αποτροπή έργων και όχι για την επιβολή ποιό φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών που στις εποχές μας έχουν αναπτυχθεί σχεδόν για το σύνολο των παραγωγικών δραστηριοτήτων.

 21. Νίκος Α avatar
  Νίκος Α 14/06/2010 08:12:43

  Επανέρχομαι στέλνοντας ένα δημοσίευμα από το διαδίκυο που αναδεικνύει τις σωστές διαστάσεις του τόσο σημαντικού αυτού θέματος και νομίζω αξίζει να διαβαστεί.

  Κατηγορία | Politis-gr blog
  Ποιος και Ποια συμφέροντα εξυπηρετεί;
  Ημερομηνία ανάρτησης: 14 Ιουνίου 2010.

  Κεντρικό θέμα του βουλγαρικού Τύπου τo Σαββατοκύριακο ήταν οι εξελίξεις για τον αγωγό «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης» έπειτα από τις δηλώσεις του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ.

  Στα εκτενή ρεπορτάζ των βουλγάρικων μέσων σημειώνεται και η εκτίμηση του πρώην υπουργού Ενέργειας Ρούμεν Οβτσάροφ, ότι παρόμοια κίνηση δεν εξυπηρετεί τα βουλγαρικά αλλά τα αμερικανικά συμφέροντα.

  «Παράφρονη προσωπική απόφαση, με την οποία ο πρωθυπουργός συνεχίζει την πολιτική του που σπέρνει χάος στη Βουλγαρία» αποκάλεσε τα περί «της αποχώρησης από το Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης» δηλώσεις του κ. Μπορίσοφ ο προκάτοχος του στο αξίωμα Σεργκέι Στανίσεφ (παρουσία του οποίου υπογράφτηκε η τριμερής συμφωνία κατασκευής του αγωγού στην Αθήνα εδώ και μερικά χρόνια).

  Ο αρχηγός της αριστερής αντιπολίτευσης κάλεσε τον Πρωθυπουργό να αλλάξει γνώμη, επειδή «στην αντίθετη περίπτωση η Κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει όλη την ευθύνη για την αναπόφευκτη δραστική άνοδο των τιμών των ενεργειακών πόρων και του ρεύματος, τους οποίους η Βουλγαρία θα αναγκαστεί να αγοράζει από τους γείτονες της» όπως αναφέρει ο κ. Στανίσεφ σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «24 Ώρες».

  «Αναρωτιέμαι ποια συμφέροντα εξυπηρετεί ο κ. Μπορίσοφ με αυτή την προσωπική απόφαση του», αναφέρει στη συνέχεια ο πρώην Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας, ότι παρόμοια μεγάλα αναπτυξιακά σχέδια αγγίζουν και θέματα εθνικής ασφάλειας και προειδοποίησε ότι πέρα από τις μεγάλες οικονομικές απώλειες, η Σόφια ριψοκινδυνεύει και σοβαρή επιδείνωση των σχέσεων της με τη Μόσχα.

  Μεγάλες αλήθειες και λόγια «έξω από τα δόντια» στη γείτονα χώρα

  Αντίστοιχα ερωτήματα θα γίνουν κάποια στιγμή στην χώρα μας και προς τον τον κ. Γ. Παπανδρέου;
  Θα μιλήσουμε έξω από τα δόντια ή θα περιοριστούν οι αρχειοφύλακες των πεπραγμένων και οι θεματοφύλακες των μυστικών, σε μια σαλιαρίζουσα επιφανειακή «καταγγελία» ;

  Θα αντιταχθούν οι επώνυμοι του προσκηνίου και οι ανώνυμοι του παρασκηνίου, στους νεκροθάφτες του παρόντος και τους ταριχευτές του μέλλοντος;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.