24/11/2009 22:34
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Είχε ενημερώσει και τον κ. Παπανδρέου ότι το έλλειμμα θα γινόταν διψήφιοΧωρίς ίχνος κριτικής για τις διαχρονικές ευθύνες της Τράπεζας της Ελλάδος και του ιδίου τους τελευταίους μήνες, ο Γ. Προβόπουλος παρουσίασε στη Βουλή την Ενδιάμεση Έκθεση της ΤτΕ για τη νομισματική πολιτική 2009. Αφού ζήτησε γενναίες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, δηλαδή ουσιαστικά μαχαίρι σε συντάξεις, μισθούς, αύξηση ορίων ηλικίας, ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων κ.λπ. Ο κ. Προβόπουλος μίλησε και για τα προβλήματα της οικονομίας. Κορυφαίο πρόβλημα τόνισε είναι τα μεγάλα "δίδυμα" ελλείμματα (το δημοσιονομικό και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών) και χρέη (το δημόσιο και το εξωτερικό). Προειδοποίησε μάλιστα ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο να είναι πολύ δυσχερέστερη και πιο αργή η έξοδός της από την κρίση και να υπάρξει έτσι μια παρατεταμένη περίοδος χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης.

Αποκάλυψε, όμως, ότι είχε ενημερώσει τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή για το χάος στην οικονομία και το έλλειμμα που ήταν στις 2 Σεπτεμβρίου, όπως υποστήριξε, στο 8% και πήγαινε για διψήφιο νούμερο. Είπε δε ότι στις 8 του ίδιου μήνα ενημέρωσε για τα ίδια και τον Γ. Παπανδρέου.

Δύο τιμά, συμβαίνουν εδώ:

1 Είτε ότι ο κ. Προβόπουλος δεν λέει την αλήθεια  για να καλύψει τα νώτα του.

2. Είτε ότι οι δύο πολιτικοί αρχηγοί δεν έλεγαν οι ίδιοι την αλήθεια στο λαό και έκαναν ότι δεν γνώριζαν το πρόβλημα ή έκαναν ότι δεν το γνωρίζουν για προεκλογικούς λόγους. Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή μέχρι τις εκλογές έλεγε ότι είναι κοντά στο 6%.

Το ζήτημα, πάντως, που τίθεται είναι ότι κάποιοι δεν είναι σοβαροί με τόσο σοβαρά πράγματα, γι' αυτό και η οικονομία πάει για φούντο. Κάποτε πρέπει να καταλογιστούν ευθύνες. Αλήθεια τί έγινε εκείνη η επιτροπή του Γ. Παπακωνσταντίνου που θα έβγαζε πόρισμα για το αν φταίνε οι προηγούμενοι τσάροι για το έλλειμμα και μπορεί να είχαμε και εξεταστική επιτροπή;

Θα πρέπει το ΠΑΣΟΚ να πει και το ίδιο αν όντως γνώριζε από τις 8 Σεπτεμβρίου για το τεράστιο έλλειμμα και απλά άφηνε τα πράγματα να κυλήσουν μέχρι τις εκλογές.

Τι είπε ο κ. Προβόπουλος

 Την ανάγκη προώθησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με αιχμή το ασφαλιστικό σύστημα, επισήμανε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλος, κατά την παρουσίαση της Ενδιάμεσης Έκθεσης της ΤτΕ για τη νομισματική πολιτική 2009.

    Ο κ. Προβόπουλος τόνισε ότι η κρίση έχει αναδείξει τις χρόνιες μακροοικονομικές ανισορροπίες και τις διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, κορυφαία εκδήλωση των οποίων είναι τα μεγάλα "δίδυμα" ελλείμματα (το δημοσιονομικό και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών) και χρέη (το δημόσιο και το εξωτερικό). Προειδοποίησε μάλιστα ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο να είναι πολύ δυσχερέστερη και πιο αργή η έξοδός της από την κρίση και να υπάρξει έτσι μια παρατεταμένη περίοδος χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης.

    Προκειμένου να αποτραπεί αυτός ο κίνδυνος απαιτείται η άμεση εφαρμογή ενός συγκροτημένου μεσοπρόθεσμου σχεδίου, που θα περιλαμβάνει τολμηρές αλλά αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Ακόμη ο διοικητής της ΤτΕ, ζήτησε να γίνουν τολμηρά βήματα για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, ώστε να αντιμετωπιστούν οι δημοσιονομικές επιπτώσεις από τη γήρανση του πληθυσμού, οι οποίες σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, θα είναι οξύτατες. Ήδη σήμερα πολλά Ταμεία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης κι αυτό αποδεικνύει την αναγκαιότητα και τον επείγοντα χαρακτήρα της αναμόρφωσης του Ασφαλιστικού, τόνισε.

    Ερωτηθείς για το αν ήταν ενήμεροι οι πολιτικοί αρχηγοί πριν τις εκλογές για τις αρνητικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Προβόπουλος είπε πως στις 2 Σεπτεμβρίου συνάντησε τον Κ. Καραμανλή και ενημέρωσε τον τότε πρωθυπουργό ότι το έλλειμμα, που ήταν στο 8%, «έβαινε προς διψήφιο ποσοστό» στο κλείσιμο του έτους, αν δεν λαμβάνονταν γενναία διαρθρωτικά μέτρα. Στις 8 του ίδιου μήνα, ενημέρωσε επίσης τον Γ. Παπανδρέου (αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τότε) παρουσία του Γ. Παπακωνσταντίνου και της Λούκας Κατσέλη για το ίδιο θέμα.

    Αναφερόμενος ο διοικητής της ΤτΕ στην πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί για τον τρόπο μείωσης των ελλειμμάτων, τόνισε ότι η μεγαλύτερη προσπάθεια πρέπει να καταβληθεί στον τομέα περικοπής δαπανών και όχι τόσο στην ενίσχυση των εσόδων. «Η διαρθρωτική δημοσιονομική προσαρμογή», σημείωσε, «θα ήταν σκόπιμο να προέλθει περίπου κατά τα δύο τρίτα από την πλευρά των δαπανών και κατά το ένα τρίτο από την πλευρά των εσόδων».

    Επικαλούμενος ο κ. Προβόπουλος την διεθνή εμπειρία, είπε πως η δημοσιονομική προσαρμογή που βασίζεται κατά κύριο λόγο στον περιορισμό και εξορθολογισμό των δαπανών συνεπάγεται αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των δημόσιων πόρων, επιτρέπει χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση που ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα και την προσφορά εργασίας και ενισχύει συνολικά την αξιοπιστία των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στοχεύσεων. Ταυτόχρονα - υπογράμμισε - επιβάλλεται και η αναδιάρθρωση των δημόσιων δαπανών υπέρ των κατηγοριών εκείνων που προάγουν την οικονομική ανάπτυξη, όπως είναι οι δαπάνες για την παιδεία, την έρευνα και ανάπτυξη και τις υποδομές.

    Ο κ. Προβόπουλος, όμως, «έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου» και για τις ελληνικές τράπεζες επισημαίνοντας ότι η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας είναι πιθανόν να επηρεάσει αρνητικά την δυνατότητά τους να αντλούν ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Είπε συγκεκριμένα: «Λόγω της χειροτέρευσης των δημοσιονομικών στοιχείων οι οργανισμοί αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας, μας έχουν υποβαθμίσει και μας έχουν τοποθετήσει σε αρνητική προοπτική. Ακόμη είμαστε σε απόσταση ασφαλείας από τις επόμενες αξιολογήσεις. Όμως, είμαστε σε μία φάση όπου κάποια στιγμή η ισορροπία φοβάμαι ότι θα είναι «ισορροπία τρόμου». Αλλά δεν θέλω να το σκέπτομαι. Θέλω να ελπίζω ότι δεν θα συμβεί αυτό το πράγμα».

    Υπογράμμισε ότι θα κινδυνεύσουν να μη γίνονται αποδεκτά τα ομόλογα ελληνικού δημοσίου και όλων των κατηγοριών από τις ελληνικές τράπεζες και εξήγησε ότι σε αυτή την περίπτωση δεν θα μπορούν οι εμπορικές τράπεζες να αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. donaE avatar
  donaE 24/11/2009 23:09:10

  Συνεχεια τα ιδια.Και βεβαια καθε φορα που μιλαει ο Προβοπουλος ανεβαίνει το κόστος δανεισμού.

  • Orestios avatar
   Orestios @ donaE 24/11/2009 23:12:11

   Είναι γιατί υπάρχουν "κερδοσκόποι" και συμβαίνει αυτό. Πριν μερικούς μήνες, όταν ανέβαινε το κόστος δανεισμού, υπήρχαν ανίκανοι. Τι ειρωνία.

 2. Orestios avatar
  Orestios 24/11/2009 23:10:02

  Ακόμη χειρότερα για την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ τα κάνει τα πράγματα.
  Κι ενώ ζούμε στην ονειρεμένη χώρα όπου η ακρίβεια μονομιάς κατατροπώθηκε με την εκλογή ΠΑΣΟΚ και βρέθηκαν αυτοί για τους οποίους δουλεύουν όλοι οι άλλοι (μαθητές stage), έρχεται αυτός ο αποτέτοιος και φανερώνει πως ο pro ΗΞΕΡΕ αλλά υποσχόταν λαγούς με πετραχίλια. Κι ενώ ήξερε, υποσχόταν λεφτά στον κοσμάκη.
  Είναι που είχε ΣΧΕΔΙΟ, πως να αρπάξει την κουτάλα.
  Δόξα τω θεώ που ακόμη υπάρχουν σαλιγκάρια για να αφήνουν γλίτσες την πρωινή δροσούλα.

 3. AMAN avatar
  AMAN 24/11/2009 23:26:28

  Είναι απίστευτος αυτός ο τύπος. Και ξαφνικά, από βουβός και αφανής στο θεσμικό του ρόλο, συνέχεια στο προσκήνιο ναι λαλίστατος!

 4. AMAN avatar
  AMAN 24/11/2009 23:26:49

  Είναι απίστευτος αυτός ο τύπος. Και ξαφνικά, από βουβός και αφανής στο θεσμικό του ρόλο, συνέχεια στο προσκήνιο και λαλίστατος!

 5. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 25/11/2009 00:10:37

  Οπότε
  ή ο κ Προβόπουλος λέει ψέματα και το λιγότερο που πρέπει να γίνει είναι να πάει σπίτι του
  ή ο ΚΚ ο Β που ανακοίνωνε έλλειμμα 6% και ο Πρωθυπουργός (ΓΑΠ) 7% είχαν ενημερωθεί και μας δούλευαν.
  Σωστά;

  και επειδή, μαζί και εγώ, ασκούσαμε κριτική στον ΚΚ τον Β΄ για τις επιλογές και την αδράνειά του, περιμένω με ενδιαφέρον να ακούσω τι έχει να πει ο Πρωθυπουργός της χώρας
  -για τις δηλώσεις του κ Προβόπουλου
  -για τις ανακοινώσεις του ...τις προεκλογικές, ενώ είχε γνώση της κατάστασης

 6. ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ avatar
  ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ 25/11/2009 00:30:31

  Η ειδηση ειναι συγκλονιστικη . Ο κος Παπανδρεου ηξερε σχεδον σε ολη τη διαρκεια της προεκλογικης περιοδου την αληθεια για το μεγαλο ελλειμα και ομως ελεγε οτι λεφτα υπαρχουν.Ακομα και στη ΔΕΘ με αυτα που ειπε εξαπατησε στην ουσια τον ελληνικο λαο.Μαλιστα ο κος Προβοπουλος ειπε οτι ηταν και ο νυν υπουργος οικονομιας στην ενημερωση παρον.Τερμα τα ψεματα λοιπον κυριοι της κυβερνησης.Τιποτα δεν σας αιφνιδιασε,τιποτα δεν ηρθε να ανατρεψει το προγραμμα που ειχατε σκοπο να εφαρμοσετε.Ειχατε γνωση για ολα.Το χειροτερο ομως ειναι οτι η εξαπατηση συνεχιστικε και μετα της εκλογες οταν μιλαγανε για εκτακτα μετρα που δεν ηθελαν αλλα επρεπε να παρουν λογω αλλων αριθμων.Αραγε θα διαψευσει κανεις απο την κυβερνηση τον κο Προβοπουλο;

  • vardarskian avatar
   vardarskian @ ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ 25/11/2009 00:50:14

   "Αυτό το ακούω τώρα, πρώτη φορά από εσάς!"

   (ανέκδοτο που παίζειπολύ τελευταία)

   • Orestios avatar
    Orestios @ vardarskian 25/11/2009 01:00:04

    Μην απορίσεις αν το ακούσεις από τα χείλη του ίδιου του Πρωθυπουργού. Το πιο πιθανό είναι έτσι να πει.

    • vardarskian avatar
     vardarskian @ Orestios 25/11/2009 01:03:08

     του PRO-θυπουργού!

    • Orestios avatar
     Orestios @ Orestios 25/11/2009 01:04:23

     kewl!

 7. Orestios avatar
  Orestios 25/11/2009 00:45:27

  Το αδιευκρίνιστο είναι το σύνθημα που φορέθηκε πιο πολύ. Το ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. Με βάση τα λεγόμενα του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, είχε ενημερωθεί ο πρωθυπουργός των εξωτερικών για το έλλειμα. Πως συνεπώς διαλαλούσε ότι ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ? Από τί ορμώμενος έλεγε πως ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ?
  Δεν κατάλαβε τί του είπε? Δεν πρόσεχε την ώρα που τα άκουγε τα μαντάτα? Είχε πρόβλημα ακοής τότε? Είχε από αλλού διαβεβαιώσεις ότι ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ και πόσο σίγουρος ένοιωθε για αυτό? Αδιαφορούσε απλά και σκεφτόταν τον εαυτό του σε θρόνο? WTF?

 8. «Κασσάνδρα» avatar
  «Κασσάνδρα» 25/11/2009 01:09:56

  Σιγά μην δεν ήξερε, για πόσο ηλίθιους μας περνάνε πια σε αυτή την χώρα;

 9. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 25/11/2009 06:50:08

  Μετά τον Παπαδήμο, όλοι οι Διοικητές της ΤτΕ, είναι περίπου εξ ορισμού διακοσμητικοί. Τι είναι η ΤτΕ σε περιβάλλον ΕΕ και ΕΚΤ; Μαγαζί που εμπορεύεται λίρες; Μαγαζί υποκατάστατο της στατιστικής υπηρεσίας; Μαγαζί οικονομικών αναλύσεων; Τι έγινε η ΤτΕ; ICAP; ή ΙΟΒΕ;

  Όπως και ο κ. Γκαργκάνας, έτσι και ο κ. Προβόπουλος λένε αυτό που βολεύει την εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά χωρίς καμία πολιτική ευθύνη και χωρίς καμία εκτελεστική αρμοδιότητα. Άντε έχει αρμοδιότητα να κρατάει την ισορροπία στο καρτέλ των τραπεζών (να «διασφαλίζει την ακεραιότητα του συστήματος» το λένε επίσημα). Βασικά λειτουργεί λίγο σαν παπαγαλάκι και λίγο σαν λαγός.

  Τα σημερινά δημοσιονομικά είναι γνωστά σε όλους, η όποια εσωτερική διαχείριση αδιέξοδη, ή μόνη λύση είναι ο εξωγενής από μηχανής θεός (αλλά με τι αντίτιμο;) και, κατα τα λοιπά δημιουργουμε κλίμα για να χωνεψουμε οι ιθαγενείς (συγγνώμη «ιθαγενή») ότι θα μειωθεί το βιωτικό μας επίπεδο. Που θα γίνει μέσα στο 2010-11, για να μας δείξουν λίγη ακόμα ανοχή οι ξένοι, και να λασκάρει λίγο το λουρί πριν τις επόμενες εκλογές. Αν δεν γίνει κάτι απρόβλεπτο, ενδιάμεσα.

  Χωρίς πολιτική μομφή ή στήριξη, λυπάμαι όποιον «τεχνοκράτη» παριστάνει τον διαχειριστή των ελληνικών δημοσιονομικών, σήμερα.

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ archaeopteryx 25/11/2009 08:14:46

   Τσαμπα μαγκες ειναι..Τσαμπα τους πληρωνουμε. Ειναι αχρηστοι by job description.

   ΠΠ

   • Orestios avatar
    Orestios @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 25/11/2009 08:36:11

    Άχρηστος άχρηστος, αλλά ξέρεις πόσα τσεπώνει αυτός για να διαβάζει μια στατιστική ανάλυση? Πόσα παίρνει για να λέει τη μιά 6, την άλλη 12?

    • provato avatar
     provato @ Orestios 25/11/2009 10:34:34

     ΄΄Provopoulos earns 362,500 euros΄΄

     Αν το βάλεις στο ψαχτήρι θα βρεις και την πηγή (REUTERS). Απο του πιο ακριβοπληρωμένους στον κόσμο... ο κεντρικός μας τραπεζίτης...

     ΥΓ: Πόσες ΄΄κωλοτούμπες΄΄ θα κάνει ακόμα για τα΄΄362,500 euros΄΄ ; Τι να περιμένουμε απο τέτοιους (διορισμένους) τύπους ; Πετάει ο γάιδαρος; Πετάει και θέλει και λιτότητα (απο τους άλλους).

 10. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 25/11/2009 10:48:09

  Μικρομεσαίος και αυτός. Προλε(φ)τάριος σαν τους Κολονακιώτες γιατρούς. Μήπως φορολογείται και με ειδικό συντελεστή - επιδόματα κλπ τσατσιλίκια;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.