#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/10/2012 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Είναι ώρα όλοι μας να πιάσουμε τα κουπιά...Όταν ο (τιμωρημένος) Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και μετέπειτα «εκλογάρχης» Μακεδονίας – Θράκης της ΝΔ κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, προσπάθησε να δικαιολογήσει την παράνομη μείωση του προστίμου προς τον (πολλάκις) παρανομήσαντα (μακαρίτη πια) βενζινοπώλη, επικαλέστηκε το πρόβλημα υγείας που παρουσίασε ο συγκεκριμένος επαγγελματίας μετά την επιβολή του προστίμου. Υπήρξαν πολλοί συνέλληνες που «τσίμπησαν» σε τούτη την έωλη δικαιολογία και πήραν το μέρος του (τέως) Περιφερειάρχη. Πράγμα που θα έβρισκε απολύτως αντίθετη την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών οποιασδήποτε αναπτυγμένης Ευρωπαϊκής ή Αγγλοσαξονικής κοινωνίας. Μήπως τελικά, δεν είναι δυνατόν να εφαρμόσουμε άτεγκτα και αυστηρά τους νόμους και τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας μας επειδή ως Λαός είμαστε λιγάκι (ή και πολύ) ψυχοπονιάρηδες; Εκφράσεις όπως: «κρίμα είναι αυτός τώρα, έχει οικογένεια να θρέψει» ή «από αυτούς βρήκαν να εφαρμόσουν τον νόμο; Από την μαρίδα; Ας πιάσουν πρώτα τους μεγαλοκαρχαρίες και μετά ασχολούνται με τους μικροαπατεώνες» ή «οι τυφλοί της Ζακύνθου μας μάραναν, οι μεγαλοεφοπλιστές που δεν πληρώνουν φόρο στα καύσιμα έπρεπε να μας απασχολούν», ακούγονται κατά κόρον και αποτελούν ίσως την κρατούσα άποψη μεγάλης μερίδας της κοινωνίας, φανερώνοντας μια ιδιόρρυθμη ψυχική συγγένεια και μιαν συγγνωστή συμπάθεια προς την μικρο-λαδιά και τον «λαδιάρη» που την επιχειρεί ενάντια σε αυτό που ψυχρά, εχθρικά και υποτιμητικά πολλές φορές αποκαλούμε Ελληνικό Δοβλέτι.

Μέσα σε αυτό το κλίμα καλοψυχίας, οικτιρμού και συν – πάθειας, βρίσκει πρόσφορο έδαφος και θάλλει προκλητικά τον τελευταίο καιρό και η άποψη που συνηγορεί υπέρ μίας αδιάκριτης, ολοκληρωτικής και ισοπεδωτικής «σεισάχθειας» των ατομικών χρεών προς τις τράπεζες. Μια άποψη που βάζει όλους τους δανειολήπτες στο ίδιο «σακούλι» και επικροτεί απροκάλυπτα την επιβράβευση των κάθε είδους «μπαταχτσήδων» και συστηματικά κακοπληρωτών, στην λογική της σωτηρίας όσων δανειοληπτών δεν μπορούν (ενώ θέλουν) να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους λόγω της κρίσης. Μια ύποπτη και ιδιοτελής θεώρηση της έννοιας της συν – πόνοιας και της αλληλεγγύης, που ευνοεί κατάφωρα τους λωποδύτες και δείχνει ελάχιστη ή και καθόλου έγνοια για τους καλοπληρωτές και νοικοκυραίους μικρομεσαίους, που έκαναν και κάνουν ακόμη το σκ… τους παξιμάδι για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που οι ίδιοι δημιούργησαν.

Μια άλλη έκφραση αυτής της στρεβλής και ιδιαίτερης κοινωνικής «ευαισθησίας» είναι η (σχεδόν) καθολική και αδιαπραγμάτευτη αντίθεση μεγάλης μερίδας της κοινωνίας (συμπεριλαμβανομένου τμήματος του ιδιωτικού τομέα) απέναντι στην παραμικρή νύξη για απόλυση δημοσίων υπαλλήλων (αργόσχολων, ανίκανων, τεμπέληδων ή επίορκων ακόμη). Με αστεία επιχειρήματα περί έντασης της ύφεσης, κατακρήμνισης της αγοράς και απειλή περισσοτέρων λουκέτων, μεγάλο μέρος της κοινωνίας προκρίνει την άδικη σίτιση από το κρατικό πρυτανείο ολόκληρου  εσμού αχρείαστων κομματικών «πελατών», αρνούμενοι να σκεφτούν ότι τα χρήματα που ξοδεύονται για αυτούς τους «ερίφηδες», σε περίπτωση που δεν υπάρχουν, θα τα πληρώσουμε όλοι αδιακρίτως (συμπεριλαμβανομένων και των αδυνάτων, όπερ τελείως άδικο) μέσω αύξησης της έμμεσης και άμεσης φορολογίας, σε περίπτωση δε που υπάρχουν (ώστε να μπορεί το κράτος να τα ρίχνει έμμεσα στην αγορά μέσω πληρωμής των μισθών αυτών των παρασίτων), θα μπορούσαν να πέσουν στην αγορά μέσω άλλων χρησιμότερων και ηθικά πιο δίκαιων καναλιών, όπως η αύξηση του χρόνου και του ποσού των επιδομάτων ανεργίας, η αύξηση των επιδομάτων πρόνοιας, η θέσπιση επιδόματος ανεργίας και για τους αυτοαπασχολούμενους που μένουν χωρίς δουλειά, κλπ.

Εκφράσεις αυτού του φαινομένου, διακρίνονται και σε κάθε απόπειρα των κρατικών οργάνων να εφαρμόσουν τους νόμους του κράτους προς κάθε κατεύθυνση. Ένα χειροπιαστό και πρόσφατο παράδειγμα υπήρξε η αναπάντεχη και καθολική σχεδόν συμπάθεια που εκφράστηκε ακόμη και από την Αξιωματική Αντιπολίτευση (!) για την ταβερνιάρισσα της Ύδρας που «ξεχνούσε» συστηματικά να κόβει τις αποδείξεις της. Μια αίσθηση συνενοχής ανάμικτης με επιλεκτικό κοινωνικό «πόνο» και ιδιοτελή συντεχνιακή υποστήριξη, εκφράστηκε στην σχεδόν αυθόρμητη διαδήλωση «συμπαράστασης» προς την παρανομήσασα επιτηδευματία, από σύμπασα σχεδόν την ευγενή τάξη των ελεύθερων επαγγελματιών της «ακριτικής» νήσου της Ύδρας! Ένας πάνδημος ξεσηκωμός, που κατέστησε απαραίτητη την παρουσία διμοιρίας των ΜΑΤ για τον απεγκλωβισμό και την διάσωση του κατακαημένου συνεργείου του ΣΔΟΕ που είχε την ατυχή έμπνευση να διενεργήσει τον εν λόγω έλεγχο, προτού ελέγξει τους «μεγαλοκαρχαρίες» βιομηχάνους και τις πολυεθνικές που πίνουν το αίμα του κοσμάκη με το μπουρί της σόμπας! Μια ιδιάζουσα «κατηγοριοποίηση» της παρανομίας ως προς το μέγεθος και το αντικείμενο, κάνει αδύνατη στην χώρα μας κάθε απόπειρας εφαρμογής του νόμου προς κάθε κατεύθυνση. Η μόνη κοινωνικά αποδεκτή κατεύθυνση είναι αυτή εκ των άνω προς τα κάτω. Πρώτα πιάνεις το μεγάλο ψάρι και μετά το μικρό. Πρώτα πιάνεις τον δολοφόνο και μετά έχεις δικαίωμα να πιάσεις και τον κλέφτη. Μια άποψη βαθιά εδραιωμένη στην ψυχοπονιάρα ελληνική κοινωνία, που μπλοκάρει κάθε προσπάθεια εφαρμογής των νόμων, ακόμη και όπου αυτό είναι εφικτό ευκολότερα και γρηγορότερα. Μια ελληνική αποκλειστικά πρόσληψη της ηθικής της παρανομίας, που λέει πως όσο δεν πιάνει το δοβλέτι τον μεγάλο απατεώνα, οι μικροί και πολλοί (σχεδόν όλοι μας), δικαιούνται απτόητοι (και ασύλληπτοι) να παρανομούν, καλυπτόμενοι από την ιδιόρρυθμη ασυλία της αδυναμίας σύλληψης των μεγάλων.

Τελικά, φαίνεται πως η ελληνική κοινωνία βρίσκεται ακόμη σε επίπεδο εξεγερμένου ενάντια στην πατρική (κρατική) εξουσία εφήβου. Με την ευκολία που ο επαναστατημένος έφηβος κατηγορεί για όλα τους γονείς του και δείχνει έμπρακτη αδιαφορία για την κινητή και ακίνητη περιουσία του σπιτιού του, η ελληνική κοινωνία κατηγορεί το κράτος και δείχνει την ίδια και χειρότερη αδιαφορία για το κοινό μας σπίτι, τον δημόσιο χώρο, ανοικτό ή οργανωμένο. Έτσι, καίμε τους κάδους, ξηλώνουμε τα μάρμαρα των πεζοδρομίων, γκρεμίζουμε πανεπιστήμια και σχολεία, διαλύουμε τηλεφωνικούς θαλάμους, κλείνουμε δρόμους, λιμάνια, αεροδρόμια, καταστρατηγούμε νόμους και διατάξεις, φοροδιαφεύγουμε, εισφοροδιαφεύγουμε, οργανωνόμαστε σε συντεχνίες απαιτώντας άνομα προνόμια, δείχνουμε μιαν ύποπτη λογικά και α-νόητη συναισθηματικά ανοχή στους παρανομούντες συμπολίτες μας. Ζητάμε τα πάντα από την οικογένεια – κράτος, χωρίς να αναλογιζόμαστε που θα τα βρει. Κι όταν τα ψέματα τελειώνουν, όπως τώρα, τότε, παίρνει η μπάλα και τους «θείους», τα «ξαδέρφια» και τους άλλους συγγενείς που θα βρεθούν μπροστά μας, επειδή δεν δανείζουν άλλο τον «μπαμπά» για το χαρτζιλίκι μας , επειδή δεν στέλνουν άλλα «πεσκέσια» να μαγειρέψει η «μαμά» το φαί μας, επειδή δεν μας αγοράζουν το ποδήλατο που μας υποσχέθηκαν στα γενέθλια, επειδή δεν υποστηρίζουν όσο επιθυμούμε το χρεοκοπημένο νοικοκυριό μας.

Όλοι οι έφηβοι κάποτε μεγαλώνουν. Πολλές φορές οι περιστάσεις τους αναγκάζουν να μεγαλώσουν απότομα. Η έφηβη ελληνική κοινωνία έχει εμπλακεί σε δύσκολες περιπέτειες. Ο «μπαμπάς» την «έκατσε» την οικογενειακή φελούκα. Τα πανιά σχίστηκαν, το τιμόνι παραδέρνει. Είναι ώρα όλοι μας να πιάσουμε τα κουπιά. Είναι η έσχατη ώρα για μας, ώστε να ενηλικιωθούμε. Όσο γρηγορότερα το αντιληφθούμε, τόσο καλύτερα για την βάρκα.

Akenaton

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. τσωφλι πασατεμπου avatar
  τσωφλι πασατεμπου 27/10/2012 07:09:02

  Δεν υπαρχει " μπαμπας" φιλε Ακενατων σ αυτον τον λαο, μονο μανα. Πονοψυχη, συγχωριαρα για ολα της τα παιδια, μοιραζει ακριτα σ ολα, δεν ξεχωριζει, δεν απαιτει, δεν προυποθετει, δεν τιμωρει το τεμπελικο, το απειθαρχο, το θρασυ. Δεν αντεχει τις κλαψες κι ενδιδει, μοιραζει το ζυμαρι προτου γινει ψωμι, αδειαζει τα ντουλαπια μολις της γκρινιαξουν, παραπονεθουν, γογγιξουν, εκβιασουν, απειλησουν, προσποιηθουν τον αρωστο, τον πεινασμενο, τον κακομοιρη.

  Δεν υπαρχει πατερας.

 2. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 27/10/2012 08:04:39

  Καλημέρα φίλε akenaton,ἔχεις δίκιο ἔτσι εἶναι δυστυχῶς,αὐτή ἡ ροπή πρός τίς μικρολοβητούρες νά θεωρεῖται κοινωνικός στιγματισμός ἄν κάποιος τίς καταγγέλει.
  Πρό μηνός περίπου διαπίστωσα μιά κλοπή σέ γέμισμα τοῦ ρεζερβουάρ μου ἀπό βενζινοπώλη τῆς περιοχῆς μου.Τί νά ἔκανα ἐγῶ τῶρα,ζῶ σέ μικρή κλειστή κοινωνία,νά τόν καταγγείλω μπάς καί βάλει μυαλό,ἤ νά κάνω τήν πάπια γιά νά μήν τά βάλουν ὅλοι μαζί μου;
  Καθημερινά ὅλος ὁ κόσμος βρίσκεται ἀντιμέτωπος μέ τέτοια προβλήματα-διλήμματα,γι' αὐτό φτάσαμε ἐδῶ πού φτάσαμε...

  • akenaton avatar
   akenaton @ Κυθήριος 27/10/2012 16:01:04

   Καλημέρα αγαπητέ Κυθήριε.

 3. Διηνεκης avatar
  Διηνεκης 27/10/2012 08:10:56

  Μεγαλωμενοι με τα ιδανικά του σοσιαλισμού δεν πρόκειται να ενηλικιωθει ποτε αυτός ο Λαος γιατί δεν έχει αντιληφθεί που παει

 4. CC avatar
  CC 27/10/2012 11:09:57

  Αψογος αγαπητέ Akenaton. Αυτή είναι η καρδιά του προβλήματος. Και έτσι απλά η λύση είναι ότι πρέπει να πιάσουμε τα κουπιά. Ολοι μας και καθένας μας ξεχωριστά.

 5. LamprosM avatar
  LamprosM 27/10/2012 11:53:08

  Akenaton, δυστυχως η αποψη σου εχει και το αντιστροφο αναγνωσμα. Μηπως αν εξαντλήσουμε την αυστηρότητά μας και την προσοχή μας στα μικρα και καθημερινα χασουμε τους ελεφαντες που θα περάσουν απο πισω μας τυπου Ακη, Λαυρεντιάδη, Αλτερ, μπετατζηδων κοκ?
  Εγω ξερω πως το σπιτι ξεκινας να το φτιάχνεις απο τα μεγαλα και βαριά θεμελια, ανεβαινεις, και στο τέλος αν εχεις χρονο και κρινεις οτι αξιζει τον κοπο θα σχοληθεις και με τα χορταρακια του κηπου σου. Ισως, αν δεν ειχαν ξεσκισει τον τοπο μας οι μπετατζηδες και τα λαμογια του Χρηματηστηρίου ο μακαριτης ο βενζινάς να μην ειχε καν αναγκη να παρανομήσει.

  • akenaton avatar
   akenaton @ LamprosM 27/10/2012 15:49:31

   Πειράζει να τα κάνουμε όλα μαζί; Από το ευκολότερο προ το δυσκολότερο κατά προτίμηση! Αντιστρέφω: Αν δεν παρανομούσαν οι βενζινάδες που θα το πήγαιναν το λαθραίο πετρέλαιο οι μεγάλοι;

 6. Θόδωρος avatar
  Θόδωρος 27/10/2012 11:59:45

  Μπράβο, ωραίο άρθρο.

  Αυτό εννοώ όταν λέω κι εγώ: "Σα τα μωρά!"

  Επειδή είναι δύσκολη αυτή η μετάβαση προς την "ενηλικίωση" όπως εύστοχα την χαρακτηρίζετε, πρέπει να γίνει όσο γρηγορότερα (και δίκαια εννοείται..) γίνεται.

  Είναι σαν όταν τραβάς το hansaplast απ' την πληγή: Όταν το τραβάς αργά για να μην πονέσεις, ΠΟΝΑΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ! Αυτό έκανε το ΠΑΣΟΚ 2.5 χρόνια.
  Κάντο μια κι έξω, ν' αρχίσει να επουλώνει η πληγή!

  Καταλαβαίνω ότι πρέπει να τηρούνται ισορροπίες -έχεις να κάνεις με ανθρώπους όχι με μηχανές- και αυτό καθυστερεί την αλλαγή, αλλά πρέπει να βρεθεί ο βέλτιστος ρυθμός και να μην καθυστερεί ούτε στιγμή.

 7. takis avatar
  takis 27/10/2012 12:08:29

  βαλτε ολοι πλατες να βγουνε απο την κριση.
  παντα θα υπαρχουν οι προθυμοι, που θα δικαιολογουν τα παντα....

 8. avax avatar
  avax 27/10/2012 12:12:54

  Αγαπητέ Akenaton, έστω κι απ' την ανάποδη δικαιώνεσαι. Και το σχόλιο του φίλου "τσωφλι πασατεμπου " βάζει το "καπάκι" στο σχόλιό σου.
  Ο Γκρεκορομάνος Μόντι που μας ξέρει καλά το είπε ξεκάθαρα. Η Ελλάδα θα χρειαστεί τουλάχιστο 20 ακόμα χρόνια για να αποκτήσει "πατέρα". Ομως στην οικογένεια βοηθάμε τα 'μαύρα πρόβατα' δεν τα σφάζουμε και αυτό πίστεψέ με είναι το ισχυρό μας σημείο σε σχέση με τους "Βόρειους". Αυτοί τα σφάζουν με αποτέλεσμα να ζούν δράματα που δεν μπορούν να κατανοήσουν μετά.
  Ενας Ελληνας που κερδίζει 20000 ευρώ το χρόνο και η περιουσία του αξίζει συνολικά κάτω απο 150000 ευρώ, δεν έχει καμμία οικονομική υποχρέωση έναντι τρίτων. Μάλιστα στα περισσότερα ευρωπαικά κράτη αυτό είναι και θεσμοθετημένο. Αν αυτός ο άνθρωπος βρεθεί "μπαταχσής" έναντι μιας τράπεζας είναι προφανές οτι δεν φταίει αυτός αλλά η τράπεζα. Μην ξεχνάς οτι στα προηγμένα κράτη ισχύει απόλυτα η αρχή οτι όταν χρωστάς 10.000 στην τράπεζα την έχεις βάψει. Αν χρωστάς 1000000 την έχει βάψει η τράπεζα...

  • akenaton avatar
   akenaton @ avax 27/10/2012 12:45:03

   Το 1.000.000 απολυμένους από τον Ιδιωτικό Τομέα μια χαρά τους "σφάξαμε" χωρίς να ακουστεί "κιχ". Αυτοί πλήρωσαν την νύφη ως να ήταν τα μαύρα πρόβατα. Αντί να την πληρώσουν οι "μπαταχτσήδες" και οι "κομματικοί συγγενείς" που λουφάρουν στον Δημόσιο Τομέα. Να χαρώ εγώ βοήθεια ......

   • avax avatar
    avax @ akenaton 27/10/2012 13:06:33

    Δεν τους σφάξαμε εμείς αγαπητέ Akenaton. Η Τρόικα των ξένων τους έσφαξε χωρίς να ενδιαφερθεί καθόλου όπως λες κι εσύ για τους “μπαταχτσήδες” και οι “κομματικούς συγγενείς” που λουφάρουν στον Δημόσιο Τομέα. Μόνο το παραδάκι τους ενδιαφέρει και μάλιστα να πέφτει απ' ευθείας στον ξένο λογαριασμό τους...

    • akenaton avatar
     akenaton @ avax 27/10/2012 15:55:17

     Ενδιαφέρονται σφόδρα και για αυτούς, μάλιστα προτίστως για αυτούς ενδιαφερόταν αλλά η εγχώρια πολιτική ελίτ προτίμησε ως τώρα να "σώσει" τα δικά της (κατά τεκμήριο) παιδιά του Δημοσίου, που τόσα χρόνια βόλεψε και άρμεξε (ψηφοθηρικά) η ίδια. Οι επιλογές του ποιός θα "σφαγεί" και ποιός θα "ζήσει" μέχρι τα τώρα έγιναν από το εσωτερικό της χώρας. οι ξένοι αρχικά ζητούσαν νούμερα. Μετά πονήρεψαν και ζητάνε ΣΙΓΟΥΡΑ νούμερα. Κάποιοι θα "σφαγούν" έτσι κι αλλιώς. Το πολιτικό σύστημα αποφάσιζε μέχρι τώρα ποιοί θα είναι αυτοί. Με ποιά κριτήρια; Θέλει και ρώτημα;

     • akenaton avatar
      akenaton @ akenaton 27/10/2012 15:55:47

      * "πρωτίστως" με συγχωρείτε!

   • Samurai avatar
    Samurai @ akenaton 27/10/2012 13:13:27

    Akenaton
    Η ενηλικίωση των Ελλήνων,μετριέται μόνο με τα χρόνια.
    Πρέπει να μάθουμε να ενηλικιωνόμαστε και μέσα από στερήσεις,πρέπει να μάθουμε να ενηλικιωνόμαστε έχοντας σαν αρχή μας το μέτρο,την αρετή,το σεβασμό στους νόμους.
    Πρέπει να μάθουμε να εργαζόμαστε σκληρά για να πετύχουμε τους στόχους μας.
    Πρέπει να μάθουμε να πετάμε τη σαβούρα που έχουμε μαζέψει,για να καταφέρουμε χωρίς βάρος να πορευτούμε
    προς το μέλλον.
    Πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι αναγκαία μία νέα χάραξη
    πορείας,που θα βασίζεται σε στέρεες βάσεις.
    Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτή η πορεία είναι μονόδρομος,αλλά και διέξοδος.
    Μα πάνω από όλα πρέπει να βοηθήσουμε και όσους μπορούμε όπως μπορούμε διότι η πορεία μας είναι κοινή.

 9. kiki avatar
  kiki 27/10/2012 13:58:22

  Μιας και αναφέρεσαι στις τράπεζες...Μήπως οι τραπεζίτες θα έπρεπε να πάνε μέσα για συνέργεια σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος? και ...εξηγούμαι
  Όταν έδιναν 300,400,έως και 800 χιλιάδες δάνειο για σπίτια που είχαν αντικειμενική αξία 100 και 200 χιλιάδες γνωρίζοντας ότι οι κατασκευαστές θα ενθυλάκωναν τα υπόλοιπα αφορολόγητα δεν είναι αυτό συνέργεια σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος, και ιδιαίτερα μεγάλη απώλεια εσόδων - ζημία του δημοσίου?
  Αλλά ποιός θα τους εγκαλέσει? Το MEGA που αν του κόψει τον αέρα ο Λάτσης ψόφησε, η ο ΑΣ ( μαγική λέξη για να με κόψουν) που τον έκαναν πρωθυπουργό?

  • akenaton avatar
   akenaton @ kiki 27/10/2012 14:15:54

   Σωστά, έτσι γινόταν. Σκεφτείτε όμως πως οι Τραπεζίτες χρηματοδοτούσαν (σωστά) την πραγματική αξία του ακινήτου. Αν πάνε αυτοί μέσα, μήπως κάποιοι άλλοι (εφοριακοί, φοροελεγκτές, ΣΔΟΕ και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι) που είχαν έτσι "στο πιάτο" όλα τα "μαύρα" χρήματα της οικοδομής και έκαναν τα στραβά μάτια, θα πρέπει να πληρώσουν ακόμη πιο ακριβά;

 10. zame avatar
  zame 27/10/2012 14:15:22

  ΖΗΤΗΤΑΙ επειγόντως η διαφορά του ΠΟΙΟΣ είναι ο "ΤΖΑΜΠΑΣ"
  και ποιός ειναι το "ΚΟΡΟΙΔΟ".

  Πάντα γοητεύει η καλή διαχείριση της γλώσσας (είναι ένα ταλέντο)
  ..καλύτερα όμως να συνοδεύεται και από τις ανάλογες νοητικές διαδρομές
  ..χωρίς να εννοώ κακή την παραπάνω..να γινει ΣΑΦΕΣ.

  Εστω και με "ορφανη" την πορεια προς την “ενηλικίωση”
  δεν νομίζω πως σκοτώνουμε τα παιδιά πού είχαν "κακή διαπαιδαγώγηση"
  ..πολυ δε μάλλω όταν είναι και επιτηδευμένη..(& ο νοών νοητω)

  Μέχρι τώρα ήμασταν στον αυτόματο πιλότο ?..η ξεμείναμε από καύσιμα τωρα..?

  Είμαι ένας άμεσα πληγείσας προερχόμενος από τον ιδιωτικό τομέα..
  του επιχειρειν που στοχοποιήθηκε.
  αλλα Νομιζω πως ο συνταξας μπερδεψε τους λωποδύτες.
  (& μάλιστα από τις τράπεζες-θύτες)
  (δεν ξέρω αν είναι τεχνηέντως η όχι )
  ίσως επιδιώκοντας ένα ευρύτερο & ΒΟΛΙΚΟΤΕΡΟ περιβάλλον -"γενικευμένης γενικουρας"-..
  πού είναι πλεον πασιφανεστατο τι εξυπηρετεί.
  αφού αυτός ο "εμφύλιος" που ..υποβόσκει θα είναι ανάμεσα σε αυτούς πού κερδοσκοπούν από αυτούς πού βλάφτηκαν από αυτήν την ΔΟΛΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ & ΟΧΙ ποιός είναι περισσότερο Έλληνας από τον άλλον.

  & θα το ξαναεπαναλαβω πως
  Η ΗΘΙΚΗ ως ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ,και το ΔΙΚΑΙΟ ως ΑΙΣΘΗΜΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ είναι ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ και ΘΕΜΕΛΙΟ του ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥ ΒΙΟΥ.
  Χωρίς ντροπή και χωρίς δίκαιο οποιαδήποτε μορφή κοινωνικής συμβίωσης είναι απλώς Α δ ύ ν α τ η!

  • akenaton avatar
   akenaton @ zame 27/10/2012 16:03:49

   Αυτά που επαναλαμβάνετε στην κατακλείδα σας, αυτά ακριβώς χάσαμε (ή δεν αποκτήσαμε ποτέ ανάλογα) ως κοινωνία. Ζητείτε επιγόντως η επανεύρεσή τους!

   • akenaton avatar
    akenaton @ akenaton 27/10/2012 16:04:38

    *"ζητείται" (σήμερα το .... πληκτρολόγιο μου κάνει κορδελάκια!). Με συγχωρείτε.

 11. ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ avatar
  ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ 27/10/2012 14:20:17

  Συγχαρητήρια! Πιθανόν ό,τι καλύτερο έχω διαβάσει στο antinews τους τελευταίους μήνες

 12. xp avatar
  xp 27/10/2012 14:50:41

  Νομίζω ότι το ψάρι βρωμαει πάντα από το κεφάλι δυστυχώς!
  Μην ξεχνούμε ότι η ποιότητα της ελίτ αναδεικνύει την χώρα και οχι το αντιστροφο.Αλλη η ελιτ των ΗΠΑ ,άλλη της Ινδίας.
  Απο κει και πέρα φτιάχνονται οι μηχανισμοί κτλ.
  Εδώ στην Ελλάδα προφανώς είμαστε τραγικά πίσω ,είμαστε σε λάθος δρομο γιατι διαχρονικά οι ηγεσίες ήταν ανίκανες και για το ποιο μικρό σχέδιο και για την στοιχειώδη επιβολή δικαιοσύνης.
  Από κει και πέρα βέβαια για να μην ελέγχονται κλείνουν το ματάκι και στον κόσμο .Κακώς βεβαίως αλλά είναι αποτέλεσμα οχι αιτιο.
  Λες για απολυσεις ΔΥ .Μα ποιοι να τις κάνουν (εαν χρειάζεται )?
  Αυτοί που δεν έχουν Ενα αναπτυξιακό σχέδιο?
  Αυτοι που έχουν αφήσει τραπεζίτη έξω με σκάνδαλο 1 δις?
  Αυτοί που έχουν αφήσει τόσο τεράστια σκάνδαλα ,που ουτε καν έχουν ακουμπίσει?
  Αυτοί που έχουν στρατιές συμβούλων με 5πλασιες και 10πλασιες αμοιβές ΔΥ?
  Αυτοί που δεν έχουν σοβαρό οργανόγραμμα η μαλλον δεν έχουν καθόλου !
  Εχω συμφοιτητές συμβούλους με 0 ενσημα!
  Να μην μιλήσουμε για το φορολογικό ,εδώ γελάμε !
  Η διαφορά ΑΕ ,οφφσορ,ελ επαγγελματία στην φορολόγηση είναι τεράστια και λόγω των συντελεστών ,αλλά και λόγω των δαπανών που αναγνωρίζονται
  (Αυτό κανένας δεν το λέει)
  Αν μια επιχείρηση δεν παει καλά ,πρώτα απολύεται ο Διευθυντής φίλε ακένατον ,γιατί για αυτό πληρώνεται !
  Εδώ ακόμη και όταν αποχωρεί ο Γενικός διευθυντής του δίνουν δωρεάν γραφείο στην Βουλή με δέκα συμβούλους.
  Και όταν πεθάνει επιδοτούμενο Ιδρυμα...............

  • akenaton avatar
   akenaton @ xp 27/10/2012 15:59:20

   Ακόμη κι έτσι να είναι (που είναι....) το ερώτημα είναι εμείς τι κάνουμε; Εμείς τι κάνουμε; Εμείς τι κάνουμε; ..................

 13. panas avatar
  panas 27/10/2012 15:52:10

  Σωστά όλα αυτά...
  Λύσεις. Εφικτές λύσεις είναι το ζητούμενο. Τις παθογένειες τις ξέρουμε.
  Μερικές προτάσεις:

  1. Να γίνει επιτέλους το περιουσιολόγιο για να δούμε πόσοι ακριβώς χρειάζονται βοήθεια από το όποιο κοινωνικό κράτος και ποιοι είναι βολεμένοι και εισοδηματίες. Ερώτημα: Πόσοι από τα 1,5 εκ. ανέργων είναι τελικά κάπως βολεμένοι, δηλ., έχουν κρυφά εισοδήματα ή είναι βολεμένοι οι γονείς τους ή απασχολούνται στην παραοικονομία;

  2. Να γίνει άρση της μονιμότητας σε όλους τους ΔΥ που δεν έχουν διοριστεί μέσω ΑΣΕΠ και μετά αξιολόγηση.
  Εδώ μέσω της αξιολόγησης που έρχεται στον δημόσιο τομέα θα κινδυνέψουν όσοι είναι διορισμένοι μέσω ΑΣΕΠ, γιατί δεν είναι βύσματα!!!
  Ακόμη και στα σώματα ασφαλείας οι νεότεροι που πέρασαν με πανελλήνιες έχουν εξαθλιωθεί μισθολογικά και βλέπουν τα αρχαιότερα βύσματα να παίρνουν ακόμη εφάπαξ και παχυλές συντάξεις που αυτοί δεν θα δουν ποτέ τους.

  3. Να στηθεί εκ' νέου ένας σύγχρονος φοροεισπρακτικός μηχανισμός που θα έχει την κατά προτεραιότητα στήριξη από το δικαστικό σώμα.

  Αφελές ερώτημα: Ποιοι μπορούν να κάνουν και να υλοποιήσουν τέτοιες προτάσεις;
  Ο Βενιζέλος, οι Μητσοτάκηδες, ο Παπακωνσταντίνου, ο Λαφαζάνης ή ο Παπαναγιώτου;;
  Σίγουρα όχι αυτοί που έχουν αναδειχτεί μέσα από αυτές τις στρεβλώσεις. Χρειάζεται καινούριο αίμα πέρα από τις όποιες "ιδεολογίες"...

  • ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ avatar
   ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ @ panas 28/10/2012 01:08:46

   Θα κάνω το συνήγορο του Διαβόλου ...
   Μόνο το ΑΣΕΠ γνωρίζουν σχεδόν όλοι στην Ελλάδα; Δεν έχετε ακουστά ότι πολλοί Πανεπιστημιακοί κλάδοι , ( καθηγητές , γεωτεχνικοί {γεωπόνοι -δασολόγοι - κτηνίατροι κ.λ.π.}) , διοριζόντουσαν με την Επετηρίδα , σχεδόν μέχρι το 1995 ;
   Αυτοί δεν είναι οι ... κολλητοί των πολιτικάντηδων , του στύλ "Ο Νίκος & το Πεκίνο" της παλαιότερης ανάρτησης του Αντινιούς ...
   Καλό είναι να μην τους παίρνει όλους ο "εξαποδώ" κι' ας έχουμε υπ' όψιν μας ότι ο Τόμσεν κι' η παρέα του ... υπάλληλοι είναι .

 14. zame avatar
  zame 27/10/2012 16:02:25

  Ειναι εξοφθαλμο το σκανδαλο το θεμα με τις Τραπεζες
  (δηλαδη τους θυτες & υπαρχει πολυ σοβαρη τεκμηριωση γιαυτο.)
  (που προκαλει ΣΟΒΑΡΗ & ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ ΒΛΑΒΗ στην ΥΓΕΙΑ των Πολιτων-Δανειοληπτων & οχι μονο)
  ..που θελουν να εμφανισουν & καλα ως ΑΝΑΣΑ & ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ..!!! ποιο ? την ΕΝΤΟΚΗ επιμυκηνση του χρονου αποπληρωμης του δανειου ..?
  ενω παραλληλα ΥΠΟΤΙΜΟΥΝ η επιβαρυνουν τα ακινητα..
  για τις επιχειρησεις..αστα να πανε..ετσι και αλλιως χειροτερα & να θελουν δεν γινεται..

  Ετσι οπως το πανε ..υποψιάζομαι πώς δεν θα αργήσει να εμφανιστεί το παράδοξο.. δηλαδή η υποχρεωτική & βίαιη "έξωση" στις Τράπεζες από τους (οσοι δεν αυτοκτονησανε ακομα).. βλαφθεντες δανειολήπτες...βλπ.Ισπανια.)

 15. ΜΔ avatar
  ΜΔ 27/10/2012 16:06:47

  Αγαπητέ akenaton,
  Συγνώμη που θα σας το πω αλλά πλέον εσείς και κάποιοι άλλοι (σχολιαστές κυρίως) εδώ μέσα αρχίζετε να μου θυμίζετε μία αστεία κατάσταση που προκύπτει σχεδόν πάνα σε all time classic συζητήσεις με «αριστερούς» για το αν υπάρχει θεός ή όχι. Ενώ έχεις αποδεχτεί ως συνομιλητής τους το ότι δεν υπάρχει θεός και ότι όλα τα έχει αποδείξει η θεωρεία της εξέλιξης των ειδών κτλ κτλ, αδυνατούν να συλλάβουν το..παρακάτω από αυτό: την ψυχική και πνευματική ανάγκη πολλών να πιστεύουν! Δεν μπορούν με τίποτα να κάνουν ένα βήμα παραπάνω στο σκεπτικό τους. Σταματούν ακριβώς σε αυτό που θέλουν να πουν.
  Έτσι και εσείς. Το είπαμε και το ξαναείπαμε (η πλειοψηφία της κοινωνίας) και εδώ μέσα και παντού. Έχετε δίκιο σε αυτά που λέτε. Πρέπει να φτιάξουν, ακόμα και αν ορισμένοι αντιδρούν. Το...παρακάτω..??? Υπάρχει ή σταματάει το σκεπτικό εκεί?? Δηλαδή αν γίνουν όλα αυτά θα μεγαλώσει η πίτα (το ζητούμενο) ή απλώς θα γίνεται πιο δίκαιη μοιρασιά της μικρής πίτας? Το δεύτερο σίγουρα!!
  Γιατί λοιπόν, αφού προέρχεστε και από τον ιδιωτικό τομέα, δεν αναδεικνύετε (θυμάμαι μόνο ένα παλιότερο δικό σας άρθρο...) τα πρόβληματα του ιδιωτικού τομέα? Μήπως εκεί χρειάζεται κυρίως η τεχνογνωσία από το εξωτερικό και όχι τόσο για τα απλούστερα και αυτονόητα που πρέπει να γίνουν στο κράτος? Και για να είμαι και πιο συγκεκριμένος ποιος είναι ο βαθμός συσχέτισης όλων αυτών που πρέπει να αλλάξουν και τονίζετε στο άρθρο με την τόσο φτωχή απόδοση των μεγάλων αλλά και των μεσαίων του ΙΤ στα παρακάτω:
  - Καινοτομική επιχειρηματικότητα
  - Έρευνα & Ανάπτυξη νέων προιόντων
  - Επανεπένδυση ανενεργών κεφαλαίων
  - Διαρκής εκπαίδευση προσωπικού
  - Στρατηγικός Σχεδιασμός
  - Ενέργειες ενδυνάμωσης επωνυμίας προιόντος
  - Δραστηριότητες Έντασης Γνώσης
  - Εξαγωγικός Προσανατολισμός
  - Δικτύωση Επιχειρήσεων και Κουλτούρα Συνεργασίας
  - Αξιοποίηση των (όποιων) υποδομών Ε&Τ και των νέων τεχνολογιών
  - Στόχευση σε μη ευκαιριακή επιχειρηματικότητα
  ….
  ….
  Τι σχέση έχουν αυτά που λέτε (και πρέπει ασφαλώς να φτιάξουν) με τα παραπάνω που εγώ καταλαβαίνω είναι κάποια από αυτά που θα μεγαλώσουν μακροπρόθεσμα την πίτα?
  Το παρακάτω, λοιπόν...;-))) Ειδικά από αυτούς που μπορούν να...συνθέσουν οι ¨απαιτήσεις» είναι μεγαλύτερες!!!
  Φιλικά!

  • akenaton avatar
   akenaton @ ΜΔ 27/10/2012 16:27:15

   1. http://www.antinews.gr/2012/04/02/154356/
   2. http://www.antinews.gr/2012/07/12/170382/
   3. http://www.antinews.gr/2012/07/15/170755/
   4. http://www.antinews.gr/2012/08/13/174699/
   5. http://www.antinews.gr/2012/08/14/174811/
   6. http://www.antinews.gr/2012/08/16/175054/
   7. http://www.antinews.gr/2012/09/03/177422/
   8. http://www.antinews.gr/2012/09/10/178603/#comment-1045516
   Πρόχειρα μερικά από τα γραφόμενά μου στο αντινιούζ που προτείνουν συγκεκριμένες λύσεις. Αν θέλετε αναπτυξιακά technicalities, ευχαρίστως αλλά δεν νομίζω πως ένα φόρουμ ιδεών και πολιτικής συζήτησης είναι το καταλληλότερο για τέτοιου είδους άρθρα. Ευχαριστώ πάντως για τον πάντοτε κόσμιο τρόπο σχολιασμού σας ακόμη κι όταν διαφωνείτε. Φιλικά.

   • ΜΔ avatar
    ΜΔ @ akenaton 27/10/2012 23:14:04

    Αγαπητέ akenaton,
    1. Κόσμιος θα ήταν ο τρόπος μου με τον καθένα. Πολύ περισσότερο με εσάς που εγώ τουλάχιστον ¨διαβάζω¨ περίσσεια γνώσεων, ήθους (από τις απαντήσεις στον κάθε...ΜΔ) και συγκρότησης σκέψης και γραφής.
    2. Επαναλαμβάνω ότι δεν διαφώνω στην συντριπτική πλειοψηφία αυτών που θα πρέπει να γίνουν από το κράτος. Ούτε στο τελικό μοντέλο που θα πρέπει να ακολουθήσουμε. Διαφωνώ στην αναγωγή των προτάσεων για τον τρόπο λειτουργίας του κράτους ως μοναδικό ή έστω πρωταρχικό παράγοντα ανάκαμψης. Είναι ασφαλώς ιδανικό feedback από κάποιον στον ΙΤ σε κάποιον που θέλει να αναμορφώσει τον ΔΤ. Από εκεί και πέρα ο ΙΤ πρέπει να κοιτάξει να λύσει τις δικές του παθογένειες. Και αυτό για μένα είναι το σημαντικότερο.
    3. Το γεγονός ότι σας...διαβάζω αποδεικνύεται και από το ότι (πιστεύω ότι) καλά θυμόμουν. Είχα στο μυαλό μου μόνο το http://www.antinews.gr/2012/08/16/175054/ . Αν δεν έχασα κάτι, στα υπόλοιπα που μου στέλνετε, προτάσεις για το τι πρέπει να κάνει η πολιτεία για να "βοηθήσει" (ή τουλάχιστον να μην παρεμποδίζει) τον ΙΤ διαβάζω.
    4. Παρακάτω μου επισημάνετε τα προβλήματα που είχατε για την επωνυμία του προιόντος. Σε άλλη απάντηση για την επιλεκτική χρηματοδότηση και τον φαβοριτισμό. Όλα αυτά έχουν να κάνουν με τα αντίστοιχα εργαλεία της ελληνικής πολιτείας. Υπάρχουν και αντίστοιχα εργαλεία στην ΕΕ ή και σε καθαρά ιδιωτικούς σχηματισμούς. Ειδικά σε μία παγκοσμιοποιημένη αγορά, αυτά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται?
    5. Σε κάθε περίπτωση εύχομαι ειλικρινά να έχετε εσείς δίκιο που έχετε εστιάσει στις στρεβλώσεις του ΔΤ και της νοοτροπίας μας και, όταν με το καλό διορθωθούν, να δούμε γρήγορη ανάκαμψη και στον ΙΤ. Εγώ θεωρώ ότι είναι περισσότερο πολύπλοκο, καθώς έχει υποτιμηθεί η ανάγκη αλλαγής επιχειρηματικής κουλτούρας.
    Καλό σας βράδυ!

  • akenaton avatar
   akenaton @ ΜΔ 27/10/2012 16:34:00

   Και μια απάντηση στο σχόλιό σας, χωρίς την παρέμβαση του ...... θυμικου!

   Έχετε δίκιο να παραπονιέστε. Θεωρητικολογούμε ίσως ανεπίτρεπτα. Αλλά κι εσείς έχετε μια εμμονή με την φτωχή απόδοση του ΙΤ μέχρι τώρα .....
   Ο ΙΤ εκ της φύσεώς του είναι παραγωγικός, ευρηματικός και ευέλικτος. Αν αφεθεί ελεύθερος, αν δηλαδή διορθωθούν όλα αυτά τα γενικά που επισημαίνουμε και που του βάζουν σφιχτό χαλινάρι ή του φέρνουν την τροφή μασημένη στο παχνί, τότε και μόνον τότε θα αλλάξει. Σωστός Ιδιωτικός Τομέας σε λάθος κράτος δεν υπήρξε ποτέ. Γι αυτό επιμένουμε στα θεσμικά. Όσο αυτά εμποδίζουν ή "βολεύουν" τον ιδιωτικό τομέα, μην περιμένετε χαίρι. Και πάλι φιλικά.

   • ΜΔ avatar
    ΜΔ @ akenaton 27/10/2012 17:26:37

    Φίλε akenaton,
    Καταρχάς δεκτό ότι έχω εμμονή με τον ΙΤ. Μάλλον γιατί εκεί εργάζομαι και αυτός θέλω να πάει καλά, για να πάω και εγώ καλά!
    Σε αυτά τα χαρακτηριστικά του ΙΤ που σας ανέφερα, "σφιχτό χαλινάρι" δεν βάζει καμμία στρέβλωση του κράτους ή παθογένεια της ελληνικής κοινωνίας! Το "βόλεμα" που αναφέρατε, ναι ασφαλώς και είναι η αιτία.
    Εγώ θα σας το φέρω τούμπα αυτό που υποστηρίζετε: Λάθος κράτος (σε τέτοιο βαθμό) δεν υπήρξε ποτέ και πουθενά με σωστό ιδιωτικό τομέα!
    Και επειδή συνέχεια αναφέρεστε στο ¨παραμύθι" του ότι, αν απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι θα ενταθεί η ύφεση, να γνωρίζετε ότι αντίστοιχο και μεγαλύτερο "παραμύθι" είναι ότι οι απολυμένοι του ΙΤ είναι αποτέλεσμα του κακού ΔΤ κτλ κτλ. Αποτέλεσμα του κακού ΙΤ είναι και μόνο. Που απλά ξεμπροστιάτηκε με την κατάρευση της αγελάδας του δημοσίου!
    Εν πάσει περιπτώσει....Και επειδή σας χαλάει η..εμμονή μου (κάτι για το θυμικό δεν το κατάλαβα...), θα κάτσω να περιμένω να..μεγαλουργήσουμε σαν χώρα και σαν οικονομία μόλις απολυθούν οι 200.000 ΔΥ, σταματήσουν οι μικρο-λαδιές, φτιάξουμε ένα σύγχρονο κράτος κτλ κτλ...
    Φιλικά και με ειλικρινή αναγνώριση των καλών προθέσεών σας στην αρθρογρφία σας!

    • akenaton avatar
     akenaton @ ΜΔ 27/10/2012 17:33:02

     Εκείνο για το "θυμικό" θα το καταλάβετε μόλις "ανέβει" και το πρώτο μου σχόλιο .....
     Δεν έχω γράψει πουθενά πως οι απολύσεις στον ΙΤ οφείλονται στον "κακό" ΔΤ. Εκείνο που γράφω και ξαναγράφω είναι πως την (θεσμική) ευθύνη αλλά και την (ψυχρά) οικονομική ευθύνη για την οικονομική κατάντια της χώρας φέρει κυρίως το κράτος. Εν τέλει αυτό χρεοκόπησε, πως να το κάνουμε! Δεν με χαλάει η εμμονή σας λάθος καταλάβατε. Μια επισήμανση έκανα για τον σχολιασμό σας, όπως κάνατε κι εσείς για την αρθρογραφία μου. Με καλή πίστη και φιλικά πάντα. Ακενατόν.

    • akenaton avatar
     akenaton @ ΜΔ 27/10/2012 17:46:29

     Και κάτι ακόμη: "“σφιχτό χαλινάρι” δεν βάζει καμμία στρέβλωση του κράτους ή παθογένεια της ελληνικής κοινωνίας!" γράφετε. Η γραφειοκρατία, ο φαβοριτισμός, η επιλεκτική-χαριστική χρηματοδότηση, η καταπάτηση κάθε έννοιας υγιούς ανταγωνισμού λόγω "κομματικής συγγένειας" ημετέρων επιχειρηματιών, οι φωτογραφικοί νόμοι και διατάξεις, ο μη συνεργάσιμος ΔΤ που "ελέγχει", "πιστοποιεί" και "σφραγίζει" όπου θέλει, όποτε του καπνίσει και διατιμά την "υπηρεσία" του αυτή όσο θέλει, ο φορολογικός νόμος που αλλάζει αιφνιδίως (και αναδρομικά!!!!) κάθε τρεις και λίγο, οι δρόμοι, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια που κλείνουν από 100 διαδηλωτές, η (ουσιαστική) αρνησιδικία, όλα αυτά σας πληροφορώ πως φοράνε στον σωστό ιδιώτη - επενδυτή ένα χαλινάρι τόσο χοντρό και δύσκαμπτο, που θεωρώ πραγματικά ήρωες όσους από εμάς επιχειρούμε σε τομείς της οικονομίας όχι κρατικοδίαιτους. Πολλοί από μας τρώμε τα μούτρα μας αλλά δεν θα μας δείτε σε τηλεπαράθυρα να κλαιγόμαστε, ούτε σε πλατείες να το παίζουμε αγανακτισμένοι. Παίζουμε, χάνουμε, κερδίζουμε, όλα είναι στο παιχνίδι. Θα αναλάβουμε δράση πραγματικά όταν λείψει αυτό το παράλογο "κεφαλοκλείδωμα" εκ μέρους του κράτους. Αλλιώς, δεν υπάρχουν τα περιθώρια, συγνώμη. Απόδειξη γι αυτά που σας λέω, είναι ότι ούτε και κανείς ξένος τολμά να επιχειρήσει μέσα σε τέτοιο περιβάλλον! Ούτε ένας σχεδόν, εκτός από κρατικές επιχειρήσεις και ορισμένους παράτολμους "τρελούς" που μετριούνται στα δάκτυλα.

     • ΜΔ avatar
      ΜΔ @ akenaton 27/10/2012 18:06:41

      Και κάτι ακόμη δικό μου...;-) Έγραψα "Σε αυτά τα χαρακτηριστικά του ΙΤ που σας ανέφερα, “σφιχτό χαλινάρι” δεν βάζει καμμία στρέβλωση του κράτους ή παθογένεια της ελληνικής κοινωνίας!". Για να αναφερθώ σε αυτά που έγραψα ενδεικτικά με τις παύλες στο πρώτο μου σχόλιο. Γιατί φανταζόμουν ότι θα μου αναφέρετε αυτά που μου αναφέρατε... Και ναι, εξακολουθώ να πιστεύω ότι τα (υπαρκτά) προβλήματα που μου λέτε δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με αυτές τις αδυναμίες που σας είπα εγώ.
      Φιλικά!

     • akenaton avatar
      akenaton @ ΜΔ 27/10/2012 18:20:03

      Δεν το πρόσεξα συγνώμη. Ας δούμε και ένα από όσα αναφέρετε. Έχετε δοκιμάσει να "ενδυναμώσετε την επωνυμία του προϊόντος σας"; Εγώ έχω φάει αυτή την "οδύσσεια" για καμιά δεκαριά χρονάκια. Ότι και να σας γράψω θα είναι λίγο!
      Υ.Γ. Μιλάω πάντα για τον πρωτογενή τομέα. Δυστυχώς, αν δοκιμάσετε να πιστοποιήσετε μια πατέντα στην Ελλάδα θα με καταλάβετε. Επίσης αν δοκιμάσετε να πιστοποιήσετε προϊόν ονομασίας προέλευσης θα με νιώσετε. Θα περάσουν χρόνια μέχρι να καταφέρετε κάτι, μόνο και μόνο για να διαπιστώσετε ότι στην αγορά κυκλοφορούν ήδη (λόγω έλλειψης ελέγχων) προϊόντα με την ονομασία που "σκιστήκατε" να κατοχυρώσετε χαμηλής ποιότητας και ακαταμάχητης (λόγω μη καταβολής δασμών, μη έκδοσης παραστατικών, διακίνησης από ψευτοεμπόρους με πέτσινα μπλοκ επιταγών που μπορούν να "σηκώσουν" μεγάλη "κόλλα" στην αγορά και άλλων στρεβλώσεων σαν αυτές που λέτε ότι δεν παίζουν κανέναν ρόλο) τιμής!

 16. blue nile avatar
  blue nile 27/10/2012 16:12:07

  Ωραία όλα.
  Να μην διαγραφούν τα χρέη των πολιτών στις τράπεζες
  Αλλά να μου εξηγήσεις κάποιος κάτι.
  Γιατί η ΕΚΤ έδωσε στις ευρωπαϊκές ιδιωτικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών , πέντε φρεσκοτυπωμένα τρις ευρώ χωρίς να φοβάται έξαρση του πληθωρισμού και δεν έδωσε 500 δις για παραγωγικές επενδύσεις στις χώρες του νότου για να βγει όλη η ευρωζώνη από την Κρίση;
  Έχουν ή δεν έχουν πάρει οι ελληνικές ιδιωτικές τράπεζες πάνω από 150 δις (μετρητά και εγγυήσεις) από το ελληνικό δημόσιο ;
  Που δεν θα τα γυρίσουν..
  Χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων δηλαδή...

  Τέλος κανείς δεν αμφιβάλει ότι οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να απολυθούν.
  Όμως.
  Πολλοί επιμένουν να βλέπουν τα πράγματα στην οικονομία όπως ήταν πριν το 2008 χωρίς να συνειδητοποιούν ότι Κρίση που ξέσπασε τότε και συνεχίζει ακόμα δεν έχει καμιά σχέση με τις κρίσεις που ζήσαμε την τελευταία εικοσαετία.
  Η σημερινή περίοδος μοιάζει μόνο με την περίοδο από το 1929 και μετά.
  Το θανατηφόρο μίγμα του πλεονάσματος της αδιάθετης εργασίας (ανεργίας δηλαδή) και των αδιάθετων αποταμιεύσεων (που κανείς δεν τις επενδύει γιατί φοβάται την Κρίση και τελικά οι άνεργοι δεν βρίσκουν δουλειά) ήδη έχει βάλει την ελληνική και την ευρωζωνική οικονομία στον φαύλο κύκλο της κατάρευσης.
  Ο Χέρμπερτ Χούβερ πρώτος το 1929 προσπάθησε τον εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών στην κορύφωση της Κρίσης. Και αν δεν έβγαινε ο Ρούζβελτ να σταματήσει την χαζομάρα του η Κρίση θα έκαιγε τα πάντα στο διάβα της.
  Λυπάμαι για τους απολυμένους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα.
  Όμωςαπολύσεις στον δημόσιο τομέα θα αυξήσουν περισσότερο τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα.
  Έχει αποδειχθεί ότι είναι λανθασμένη η προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος μέσω μείωσης των κρατικών εξόδων.
  Γιατί η μείωση των εξόδων επιφέρει πτώση του ΑΕΠ από την φορολόγηση του οποίου παίρνει το κράτος τα έσοδα του. Οπότε μικρότερο ΑΕΠ σημαίνει και μικρότερα έσοδα.
  Το έλλειμμα τώρα είναι μια ενδογενής μεταβλητή: έσοδα - έξοδα η οποία με την μείωση των εξόδων δεν πολυμεταβάλεται λόγω των μειωμένων εσόδων οπότε γίνεται μαι τρύπα στο νερό και με μποναμά τον βάλτο της ύφεσης.
  Ακριβώς αυτό δεν κάνουμε εδώ και τρία χρόνια;
  Λιτότητα , υψηλή φορολόγηση και δεν μπορούμε να πιάσουμε κανένα στόχο.
  Γιατί μπορούμε να μειώνουμε τα κρατικά έσοδα όσο θέλουμε κανείς όμως δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι τα έσοδα θα μείνουν ίδια.
  Αν η λιτότητα και η περιστολή δημοσίων δαπανών έβγαζαν τις χώρες από την Κρίση τότε μετά το Μνημόνιο Ι θα είχαν πέσει τα ελληνικά spreads κάτι που δεν συνέβη ποτέ γιατί οι επενδυτές τα γνωρίζουν αυτά.

 17. antonis57 avatar
  antonis57 27/10/2012 16:32:22

  Μπραβο πολυ καλο αρθρο.........

 18. blue nile avatar
  blue nile 27/10/2012 16:35:39

  Η μόνη λύση για να βγει η ευρωζώνη από την Κρίση είναι οι επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές κυρίως και μετά οι επεκτατικές νομισματικές πολιτικές.
  Για να γίνει κάτι τέτοιο όμως πρέπει να σταματήσουν οι λιτότητες και τα μνημόνια.
  Το Διεθνές Ινστιτούτο του Κιέλου (στην Γερμανία δηλαδή) που συμβουλεύεται η Μέρκελ δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί να έχουμε λύση στο ελληνικό πρόβλημα αν δεν διασυνδεθεί ο ρυθμός αποπληρωμής τω ελληνικών χρεών με τον ρυθμός ανάπτυξης όποτε αυτή παρουσιαστεί !!!
  Σοβαρότατοι επιστήμονες και όχι οικονομολόγοι-παπαγαλάκια των τραπεζών δέχονται ότι χωρίς περίοδο χάριτος το μόνο που καταφέρνεται είναι να πεθαίνει η ελληνική κοινωνική οικονομία.
  Αυτό που θέλουν είναι για να πάρουν τα χρωστούμενα οι εταίροι να αγωνιούν και λίγο για την ελληνική ανάπτυξη. Να σπρώξουν δηλαδή παραγωγικές επενδύσεις στην Ελλάδα και μετά να ενδιαφερθούν για την πώληση των παραγομένων προϊόντων ή υπηρεσιών.
  Αντιλαμβάνονται και αυτοί ότι είναι σκάνδαλο να έχει βγάλει η Siemens τεράστια ποσά από την Ελλάδα και αντί να χτίζει παραγωγικές μονάδες εδώ να τις κάνει στην Τουρκία. Και ας χάσει λίγο, δεν θα το κάνει από καλοσύνη θα το κάνει για να μας διατηρήσει καλούς πελάτες των γερμανικών εξαγωγών.

  Το γιατί δεν υιοθετείται αυτή η λύση θα πρέπει να ψαχτεί σ'αυτό που ταλανίζει την διεθνή κοινωνία της αγοράς τα τελευταία τριάντα χρόνια .
  Την διαμάχη μεταξύ της πραγματικής οικονομίας και τη τραπεζικής οικονομίας.
  Επενδύσεις και παραγωγικότητα εναντίον ομολόγων και χρηματοπιστωτικών προ ιόντων .
  Το 1980 τα τραπεζικά προϊόντα αριθμούσαν στο 12% του χρήματος.
  Το 2008 λίγο πριν την Κρίση είδαν το νούμερο να εκτοξεύεται στο 48%

  Aς πάρουμε ένα παράδειγμα. Την αντιμετώπιση του πληθωρισμού από τα ΜΜΕ.

  Ανοίγεις εφημερίδα και ο πληθωρισμός παρουσιάζεται ως το τέλειο τέρας.
  Άλλο όμως ο πληθωρισμός και άλλο ο υπερπληθωρισμός όπου οι αυξήσεις των μισθών δεν μπορούν να κυνηγήσουν τις αυξήσεις των τιμών των προϊόντων. Εκεί μιλάμε όμως για πληθωρισμό τάξης 45% και πάνω.
  Τι γίνεται πραγματικά;
  Ο πληθωρισμός σε λογικά πλαίσια βοηθά την επιχειρηματικότητα.
  Όταν οι τιμές ανεβαίνουν προσπαθούν όλοι να μην αναβάλουν τις αγορές τους.
  Ο έμπορος μπορεί να στοκάρει άφοβα εμπόριο ξέροντας ότι την επόμενη χρονιά θα το πουλήσει ακριβότερα. Μεγάλο κίνητρο...
  Την τραπεζική οικονομία δεν συμφέρει.
  Γιατί όταν κάποιος αγοράζει ένα ομόλογο ή ένα παράγωγο υπολογίζει ότι το κέρδος του
  είναι : τελική αξία - (αρχική τιμή αγοράς + πληθωρισμό).
  Όταν υπάρχει σχετικά μεγάλος πληθωρισμός οι τράπεζες πρέπει να δίνουν μεγάλα επιτόκια για να γίνει ελκυστική η επένδυση μέσω χάρτινων τίτλων.
  Οπότε αποφεύγουν τον πληθωρισμό όπως ο Μεφιστοφελής το λιβάνι.

  Ο πληθωρισμός σε κάποια πλαίσια συμφέρει την επιχειρηματικότητα . Δεν συμφέρει τοις τράπεζες που προσπαθούν να στραγγαλίσουν την πραγματική οικονομία βάζοντας περιορισμούς στον πληθωρισμό το 3% για να ξέρουν τι επιτόκια πληρώνουν.
  Και να δημιουργούν ανενόχλητες τις φούσκες τους που όταν σκάνε συμπαρασύρουν όλες τις χώρες σε Κρίση.
  Το ζητούμενο για τις τράπεζες είναι οι επίδοξοι επενδυτές να μην ανοίγουν επιχειρήσεις για να έχουν κέρδος αλλά με τις αποταμιεύσεις τους να αγοράζουν τοξικά ομόλογα, παράγωγα και όλο τον τραπεζικό τζόγο.

  Όμως με την επιχειρηματικότητα, με τις επενδύσεις δημιουργούνται θέσεις εργασίας. Όχι με την αγορά ομολόγων. Και μόνο οι θέσεις εργασίας μειώνουν την προοπτική Κρίσης ή όταν εμφανιστεί η Κρίση την καταπολεμούν.
  Ας θυμηθούμε ότι η Κρίση του 1929 ξεπεράστηκε απόλυτα μόνο όταν με την κήρυξη του Β' παγκοσμίου πολέμου οι κυβερνήσεις δεν φοβήθηκαν τον εκτροχιασμό του ελλείμματος και έδωσαν τεράστια ποσά στην πολεμική βιομηχανία με αποτέλεσμα να βρούνε όλοι οι άνεργοι δουλειά.

  Ο Μόντι είπε προ μερικών μηνών ότι οι Ιταλοί πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα της υψηλής ανεργίας.
  Τραπεζίτης είναι.

  Και τα ΜΜΕ τραπεζικής ιδιοκτησίας είναι με αυτά που χρωστάνε στις τράπεζες.

  Τώρα ο Μόντι η Μέρκελ και οι λοιποί ευρωπαίοι ηγέτες δεν προσπαθούν να βρουν διέξοδο στην Κρίση στις επενδύσεις και το χαμήλωμα της φορολογίας αλλά στη λιτότητα που καταστρέφει την επιχειρηματικότητα .
  Και ας μετακυλίσει η Κρίση στην Γερμανία ...και ας γίνει η ύφεση παγκόσμιο φαινόμενο.

  Ακριβώς γιατί έχουν στο βάθος του μυαλού τους το ότι δεν πρέπει να μειωθεί αυτό το 48% που ανέφερα παραπάνω.

  Γι'αυτό και χαρίζουν πέντε τρις στις ιδιωτικές τράπεζες ενώ δεν ρίχνουν 500 δις σε επενδύσεις για να ξεφύγουμε από την Κρίση.

  Μετά οι τραπεζίτες που έχουν αναλάβει τις προεκλογικές εκστρατείες των πολιτικών, που θα βρίσκουν κορόιδα για να πουλούν Abacus;

  Ποιος νοιάζεται για τους λαούς... Το ζητούμενο είναι να ευημερούν οι (τραπεζικοί) αριθμοί και όχι οι άνθρωποι.

  • Εμμανουήλ Πρόιος avatar
   Εμμανουήλ Πρόιος @ blue nile 27/10/2012 16:51:18

   Μπράβο σας, τα θερμά μου συγχαρητήρια!
   Η πληρέστερη ανάλυση που έχω διαβάσει, και πάλι μπράβο σας.

  • akenaton avatar
   akenaton @ blue nile 27/10/2012 17:24:11

   Πολύ ενδιαφέροντα και τα δύο σχόλια σας! Δεν είμαι υπέρ της ασυδοσίας των "αγορών" αυτό είναι σίγουρο. Πιστεύω όμως ότι οι τράπεζες είναι πραγματικά οι "ιερές αγελάδες" της οικονομίας της αγοράς. Χωρίς αυτές, δεν μπορεί να επιβιώσει αυτό που αποκαλούμε "οικονομία" ούτε μια μέρα. Έτσι γινόταν πάντα, από τότε που ανακαλύψαμε το χρήμα. Έχετε δίκιο σε πολλά από όσα λέτε. Να μην ξεχνάμε όμως πως για να πέσει χρήμα στην αγορά πρέπει από κάπου να βρεθεί ή να εκτυπωθεί.
   Και μια υποσημείωση: οι πόλεμοι είναι εξαιρετικές καταστάσεις και ποτέ δεν πρέπει να τις συγκρίνουμε με ειρηνικές περιόδους. Παρέλκει να το αναλύσω. Αρκεί να σας πω πως ένας 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος αν γινόταν τώρα (χωρίς πυρηνικά όπλα, γιατί αλλιώς.....) θα κατέστρεφε αυτομάτως τις υπάρχουσες οικονομικές δομές και θα έδινε συνεπώς μια διέξοδο στην Παγκόσμια κρίση. Πολλοί τον εύχονται, πολλοί (οι περισσότεροι), τον απεύχονται. Ανήκω αναφανδόν στους δεύτερους. Το ίδιο απεύχομαι και τοπικές έκρρυθμες καταστάσεις που θα μπορούσαν όμως να μας "ενώσουν" και να μας προσφέρουν το απαραίτητο "όραμα". Τέτοιο όραμα κατά τη γνώμη μου να λείπει καλύτερα. Το ζήτημα είναι να ξεπεράσουμε το πρόβλημα ειρηνικά, με λογική, υπομονή και πολλή-πολλή-πολλή δουλειά. Φιλικά.

 19. xp avatar
  xp 27/10/2012 17:13:02

  Αν είμουν στην θέση μιας οποιαδήποτε κυβέρνησης Akenaton , επειδή με ρώτησες πριν, θα έβαζα έναν μονο όρο στους δανειστές .Ρήτρα ανάπτυξης για οποιαδήποτε αποπληρωμή. Οποιοσδήποτε άλλος έλεγχος & υπόδειξη ευπρόσδεκτος ! Αλλά πληρωμη δανείων μόνο εαν οι φωστήρες δημιουργήσουν αναπτυξη! Οπως εκανε η Δ.Γερμανία το 1953.
  (Οι ενέργειες που θα γίνονταν για την πραγματοποιηση του στόχου θα ήταν αυτές που περιγράφει ο blue nile )

 20. Tassos avatar
  Tassos 27/10/2012 17:15:43

  Το κόμπλεξ ορισμένων για τον Ψωμιάδη είναι καταγέλαστο και χρήζει ιατρικής φροντίδας.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Tassos 27/10/2012 17:26:13

   Αν βλέπετε κόμπλεξ σε μιαν απλή έκθεση πραγματικών γεγονότων, φαντάζομαι τι θα συνέβαινε αν σας τον θίγαμε κανονικά τον Μακεδονάρχη σας! Ω! τέμπορα, ω! μόρες!

   • Tassos avatar
    Tassos @ akenaton 27/10/2012 22:02:42

    Στον Σαμαρά πέστα που τον εκλιπαρούσε να τον συνοδεύσει στην περιοδεία του στην Μακεδονία, όπου χωρίς τον Ψωμιάδη είχε πάρει 18 % ....

 21. zame avatar
  zame 27/10/2012 17:51:54

  *αγαπητε ευχαριστω για την επισημανση του Ζητειται.
  σχετικα με τις "ιερες αγελαδες" που ετσι ητανε και ετσι μαθανε..
  σημερα ακουσα κατι που θελω να σας μεταφερω..
  πως ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ -αποκλειστικότητα- ΤΟ "ΒΟΥΤΥΡΟ" ΝΑ ΤΟ "ΠΟΥΛΑΣ" & ΝΑ ΤΟ "ΤΡΩΣ".

  • akenaton avatar
   akenaton @ zame 27/10/2012 18:04:51

   Δεν ήταν επισήμανση για εσάς! Ήταν διόρθωση του δικού μου ορθογραφικού λάθους στην απάντησή μου, όπου έγραψα "ζητείτε" αντί "ζητείται".
   Υ.Γ. Έχω πάγια αρχή να μην διορθώνω κανενός συνομιλητή τα ορθογραφικά λάθη, καθώς κατά την πληκτρολόγηση συμβαίνουν πολλά και διάφορά. Ευχαριστώ.

 22. xp avatar
  xp 27/10/2012 20:02:57

  akenaton σιγουρα υπαρχουν δυνατότητες για περαιτερω εξοικονομιση πορων η για περισσοτερη δικαιοσυνη.Αυτο δεν σημαίνει ότι θα γίνει και τίποτε.Ειναι ασπιρίνη στον καρκίνο. Διαπρεπείς οικονομολόγοι δεν βλέπουν Ελλάδα αλλά Ελλάδα σε σχέση με την ΕΕ.Κακά τα ψέμματα είμαστε μια επαρχία της ΕΕ.
  Η άποψη μου ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε από τους πιστωτές να ζητά -στα πρότυπα της Δ.Γερμανίας το 1953-Ρήτρα ανάπτυξης.
  Ναι στις μεταρρυθμίσεις ,σε απολύσεις κτλ αλλά και εσείς θα φέρετε τα κεφάλαια σας !
  Αν όχι θα υπάρχει αναστολή πληρωμών!
  Εδώ γίνονται κακοί πειραματισμοί κατά άλλους ,σκόπιμες βλάβες από άλλους ,και είναι το σο μπαχαλο το σύστημα που από κανέναν δεν ζητάει κανείς ευθύνες!
  Τι να κάνει στο μπαχαλο ο υδραίος ? Δεν τον δικαιολογώ ,τον καταλαβαίνω!
  Ξέρει αν αυριο θα είναι ανοιχτός? Αν θα έχει περίθαλψη?
  Οι σοβαρές χώρες ξέρουν να διαπραγματευονται σωστά και παρέχουν ασφάλεια στους πολίτες! Εδώ είναι η παιδική χαρά του κάθε διαπλεκόμενου τύπου που του προσφέρουν ασφάλεια οι λαδωμένες άκρες!

 23. blue nile avatar
  blue nile 28/10/2012 02:37:29

  Το παράδειγμα του Β παγκοσμίου πολέμου το χρησιμοποίησα για να δείξω ότι μόλις η αμερικάνικη κυβέρνηση ξέχασε το έλλειμμα και παρά τον εκτροχιασμό του έριξε πακτωλούς χρημάτων στην πολεμική βιομηχανία ξεπέρασε σε μεγάλο βαθμό την Κρίση του 2008.

  Kανείς δεν αμφισβητεί τον ρόλο των τραπεζών στην εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας.
  Το έγκλημα όμως έγινε από τη στιγμή που ο Μπερνάνκι υπό προεδρία Κλίντον κατάφερε να σταματήσει ο διαχωρισμός μεταξύ επενδυτικών και καταθετικών τραπεζών που είχε αρχίσει να ισχύει το 1933 με τον νόμο Glass–Steagall Act
  Στις επενδυτικές τράπεζες ο καταθέτης ήξερε ότι αν καταθέσει χρήματα ρισκάρει για να έχει καλύτερο επιτόκιο επειδή οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν τα χρήματα κατά το δοκούν, αγοράζοντας χρηματοπιστωτικά προιόντα. Ποντάρισμα δηλαδή.
  Στις καταθετικές τράπεζες το επιτόκιο ήταν σημαντικό μικρότερο όμως τα χρήματα δεν χρησιμοποιούταν σε τζογαρίσματα και έτσι ήταν ασφαλή.
  Με την κατάργηση αυτού του διαχωρισμού όλες οι τράπεζες τζογάρουν με τα χρήματα των καταθετών και όταν με την Κρίση του 2008 έχασαν αυτά τα χρήματα έτρεχαν οι κυβερνήσεις να σώσουν τις τράπεζες για να μην χαθούν οι καταθέσεις των πολιτών.
  Οι καταθέσεις των πολιτών χρησιμεύουν ως ασπίδα προστασίας των τραπεζιτών σε περίπτωση χρεωκοπίας τους
  Γιατί μαζί με τις τράπεζες σώζουν και τους τραπεζίτες που τις χρεωκόπησαν.
  Βέβαια η Κρίση του 2008 οδήγησε τις ευρωπαικές τράπεζες σε τέτοια χρεωκοπία που δεν έφτασαν τα πέντε τρις που τύπωσε και τις έδωσε η ΕΚΤ.
  Σκεφτείτε ότι το 2008 είχε δημιουργηθεί από τις τράπεζες ποσότητα χρήματος ύψους 800 τρις, που το πολύ μεγαλύτερο μέρος του ήταν τοξικής προέλευσης, ενώ το παγκόσμιο ΑΕΠ δεν ξεπερνά τα 80 τρις.
  Όταν έσκασε αυτό ακόμα και τα πέντε παρεχόμενα τρις της ΕΚΤ είναι σα να ρίχνει κανείς σταγόνες νερό στην έρημο.
  Σέβομαι απόλυτα τις απόψεις του Akenaton όπως και άλλων αναλυτών εδώ μέσα.
  Όμως το μέλλον παραπροβλέπεται δυσοίωνο...και δεν έχει να κάνει τόσο πολύ με αυτό που θα κάνουμε εμείς ως χώρα ή πολίτες από εδώ και πέρα. Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να εκσυγχρονίσουμε τις κρατικές δομές για να μπορέσουμε να σωθούμε αν θα μας δωθεί έξωθεν η ευκαιρία.
  Μετά το 1929 παρά τα λάθη αντιμετώπισης της Κρίσης έγινε κατανοητός στους κυβερνώντες ότι με τις τράπεζες να κάνουν ότι θέλουν δεν μπορούσε να λειτουργήσει η κοινωνία της αγοράς.
  Και επέβαλαν μέτρα περιορισμού της ασυδοσίας τους.

  Μετά το 2008 βλέπουμε να μην μπαίνει κανένας χαλινός στις τράπεζες και μάλιστα ακόμα και τα μέσα αντιμετώπισης της Κρίσης που επέλεξε η ΕΕ όπως το EFSF να επηρεάζονται από την φιλοσοφία των τοξικών θεωριών που μας οδήγησαν στην Κρίση του 2008.
  Όσο δεν γίνεται κάτι με τον τραπεζικό τομέα η Ευρώπη και περεταίρω η παγκόσμια οικονομία δεν έχει καμιά ελπίδα ανάκαμψης.
  Και εμείς που είμαστε πεσμένοι στο καναβάτσο δεν πρόκειται να σηκωθούμε ότι και αν κάνουμε όσο και αν βελτιωθούμε.
  Όσο εφαρμόζονται μνημόνια και λιτότητες με σκοπό την διατήρηση της τραπεζικής σπέκουλας και την απώλεια της ανάπτυξης ώστε να συνεχίζουν οι τράπεζες την κερδοφορία τους παρά την χρεωκοπία τους τόσο η πραγματική οικονομία θα φθίνει .
  Και δεν θα δούμε άσπρη μέρα.

  Για ακόμα λίγο καιρό θα μπορούν να κοροιδεύουν τους ευρωπαίους πολίτες με προπαγανδιστικά λογίδρια του τύπου : πρέπει να ζούμε με αυτά που βγάζουμε, για όλα φταίνε οι διαρθρωτικές αλλαγές που δεν έγιναν και όχι η λιτότητα και η υψηλή φορολογία που μας βύθισε στην ύφεση, η ΕΚΤ από το καταστατικό της δεν μπορεί να σώζει κράτη (αλλά μπορεί να σώζει ιδιωτικές τράπεζες) .
  Το μπαμ που έρχεται θα κάνει εκκωφαντικό θόρυβο .
  Γιατί οι άνθρωποι θα σταματήσουν να αυτοκτονούν.
  Και θα αντιδράσουν αλλιώς με μια ορμή που θα καταπλήξει.

 24. zame avatar
  zame 28/10/2012 14:33:51

  ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟ. (Εδώ είναι η παιδική χαρά του κάθε διαπλεκόμενου τύπου που του προσφέρουν ασφάλεια οι λαδωμένες άκρες! )

  & αν πάω λίγο παρακάτω.. "βλέπω" στο βάθος του τούνελ..
  να ξεπροβάλει ..καμαρωτή καμαρωτή.. η αυτοκαταστροφή

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.