#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/11/2012 10:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Είναι τα «ύστατα διλήμματα» ψευδή;Τα τελευταία χρόνια, ακούμε διαρκώς σε κάθε ψήφιση πακέτου, μνημονίου ή μέτρων:

«Ή αυτό ή το χάος!»

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή! Αν πούμε τώρα όχι, το αποτέλεσμα είναι η χρεοκοπία!»

«Τα μέτρα είναι βαριά, αλλά η εναλλακτική ακόμα βαρύτερη - βάλτε πλάτη!»

Και λοιπά, και λοιπά.

Είναι όμως αυτά τα διλήμματα ρεαλιστικά; Ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα; Είναι ακριβή;

Η σύντομη απάντηση είναι... ναι. Τουλάχιστον, ναι όταν υφίσταται όντως χρεοκοπία προ των θυρών.

Σε βάθος χρόνου, προφανώς υπάρχει μια ποικιλία επιλογών που θα μπορούσαν να παρθούν: ανάμεσα στην άρνηση τύπου «να καούν τα κάρβουνα» και στην αμιγή μνημονιοφροσύνη υπάρχει η εξαφανισμένη «τρίτη παράταξη», η επαναδιαπραγμάτευση. Αλλά και πιο πριν ακόμα, από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι τον Απρίλιο του 2010, ο ΓΑΠ είχε δυνατότητες επιλογών και πολιτικών που δεν θα απέληγαν κατ' ανάγκην στο τροϊκανό Μνημόνιο - και αυτό ακριβώς είχε αναδείξει επιτυχώς ο Σαμαράς. Το ίδιο ισχύει για κάθε «μεγάλο πακέτο»: στους μήνες που προπορεύονταν ενός εκάστου θα μπορούσαν να είχαν αναληφθεί πολιτικές που δεν θα είχαν την ίδια σκληρή απόληξη. Μακροπρόθεσμα, το δίλημμα «Μνημονιοφροσύνη ή Καταστροφή» είναι ψευδές, φαντασιώδες: κάθε φορά, θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί  ενδιαμέσως πραγματικά διαφορετική πολιτική.

Όμως, πριν από κάθε δεδομένη στιγμή ψήφισης, στο βραχυπρόθεσμο πεδίο, τα διλήμματα αυτά είναι, δυστυχώς, απολύτως πραγματικά και ρεαλιστικά. Όταν τα ταμειακά αποθέματα τελειώνουν... αύριο-μεθαύριο, η συζήτηση για τις εναλλακτικές που κάποτε ενδεχομένως είχαμε αλλά δεν αξιοποιήσαμε καταλλήλως καθίσταται φιλολογική, καφενειακή, επίκαιρα και κλασικά εικονογραφημένα.

Όσο κι αν δεν μας αρέσει, πρέπει να αντιληφθούμε ότι τον «λογαριασμό» τον άφησε στο τραπέζι η προηγούμενη παρέα, και αν δεν καλμάρουμε πρώτα τον εστιάτορα/εταίρο αποκλείεται να καταφέρουμε να παραγγείλουμε αυτά που θέλουμε. Βέβαια, το αν ο πρωθυπουργός προτίθεται να δώσει αργότερα αποφασιστικά την πρέπουσα παραγγελία ή αν θα συνεχίσει να ρωτά τι προτείνει ο εστιάτορας είναι ένα ζήτημα - που θα επιλυθεί ΜΕΤΑ την ψήφιση των μέτρων.

«Ηρωικό όχι! Ρήξη, ανυπακοή, να καούν τα κάρβουνα!»

 

Δεν νομίζω ότι στήριξε κανείς τον Σαμαρά για να σκάσει η βόμβα στα χέρια του. Δεν νομίζω ότι στήριξε κανείς τον οποιονδήποτε με στόχο να σκάσει η βόμβα στα χέρια τα δικά του.

Φτάνουμε έτσι στο εξής παράδοξο: κάθε ενδεχόμενο γόνιμο και μη ακραία καταστροφικό για τον ελληνικό λαό «όχι» στην τρόϊκα να περνά μέσα από το «ναι» της επόμενης εβδομάδος. Την ημέρα της ψήφισης (και όχι γενικά και αόριστα τα τελευταία δύο χρόνια), ένα «όχι» θα ήταν «όχι» στον ελληνικό λαό: «όχι» στην ίδια την ύπαρξη του κουτσουρεμένου, ανεπαρκούς κράτους του. Ξέρετε, στο βαριά ελλειμματικό μεταπολιτευτικό κράτος μας, οι μισθοί και οι συντάξεις δεν βγαίνουν από το καπέλο του ταχυδακτυλουργού... Κάποιοι νομίζουν ότι ένα «όχι» θα ήταν ηρωικό: όμως, θα έμοιαζε πιο πολύ με τις σπασμωδικές αντιδράσεις του κοτόπουλου όταν το αποκεφαλίζουν, που δεν ξέρει καλά-καλά τι κάνει...

«Μας λες ότι αν καταψηφιστεί το πακέτο θα βιώσουμε καταστροφή; Σάμπως δεν βιώνουμε ήδη καταστροφή;»

Κάποιοι λένε «χρεοκοπία» (ή ακόμα και «Αργεντινή») και δεν καταλαβαίνουν τι ξεστομίζουν. Ας ρίξουν μια ματιά τι έγινε σε 'κείνην την κοινωνία, της Αργεντινής, όταν έσκασε η χρεοκοπία. Πόσα σπίτια λεηλατήθηκαν (βασικά... όλα!), πόσοι πέθαναν, πόσοι έχασαν την πρόσβαση στα απολύτως βασικά. Και εμείς, με δυο-τρεις (τέσσερις-πέντε) πολέμους στα ανατολικά μας - εξαιρετικό τάϊμινγκ για οικειοθελείς αυτογενοκτονίες. Μπροστά σ' αυτά, η σημερινή μνημονιακή κατάσταση είναι λούνα-παρκ.

Σήμερα και τώρα, όχι γενικώς και χθες, η μόνη εναλλακτική αν δεν περάσουμε αυτόν τον κάβο είναι το ναυάγιο. Το πλήρες ναυάγιο.

Με το χέρι στην καρδιά: δεν γνωρίζω, δεν έχω ιδέα αν η πολιτική τάξη που υπόσχεται ότι «αυτό το πακέτο θα είναι το τελευταίο» έχει την ικανότητα να υλοποιήσει αυτήν την υπόσχεση. Όμως, ας φροντίσουμε κι ας μεριμνήσουμε εμείς οι υπόλοιποι, οι πολίτες, να είναι αυτό το πακέτο όντως το τελευταίο - με μια πολύ σοβαρή συζήτηση και πράξη που θα ανοίξει την επομένη της ψήφισης των μέτρων. Ώστε να μην επιτρέψουμε να ξαναγίνει αυτό το δίλημμα, «πακέτο ή χάος», πραγματικό και ρεαλιστικό. Σήμερα, όμως, να μην επιλέξουμε το χάος.

ΚΛΜ

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Phil avatar
  Phil 04/11/2012 10:47:57

  Σωστά θα παραχωρήσουμε την εθνική μας κυριάρχια στη Μέρκελ και όταν ηρεμίσει σε καμιά 50αριά χρόνια την ξαναπαίρνουμε πίσω.
  Σίγουρα άνθρωποι σαν και σας αντί για ΟΧΙ θα βροντοφώναζαν ΝΑΙ την 28η Οκτωμβρίου επειδή απλά θα φοβόντουσαν το..... χάος του να μπεις σε πόλεμο με Γερμανούς-Ιταλούς. Λυπάμαι που ακούω τέτοιες απόψεις από φοβισμένους ανθρώπους

  • ΑΝΤΙ ΓΡΑΙΚΟΣ avatar
   ΑΝΤΙ ΓΡΑΙΚΟΣ @ Phil 04/11/2012 12:10:14

   +1000

  • ΚΛΜ avatar
   ΚΛΜ @ Phil 04/11/2012 22:44:12

   Κοίτα, από το πληκτρολόγιο θα μπορούσα να σου πουλήσω κι εγώ έναν τόνο επανάστασης. Κάποιον λόγο έχω που δεν τον κάνω, και σου εγγυώμαι ότι είναι εντελώς ανιδιοτελής...

   Το '40 οι Έλληνες πολέμησαν, δεν έκαναν συλλογικό χαρακίρι έτσι για να γουστάρουμε.

 2. Κώστας avatar
  Κώστας 04/11/2012 10:50:11

  "Μπροστά σ’ αυτά, η σημερινή μνημονιακή κατάσταση είναι λούνα-παρκ." Αυτά να τα πεις στον άνεργο που πεινάει,τον μισθωτό που ο κουτσουρεμένος του μισθός πηγαίνει όλος σε τρόφιμα, ενοίκια,χαράτσια και λογαριασμούς χωρίς να του μένει τίποτα στην τσέπη,τον χαμηλοσυνταξιούχο που πάει αργά στην λαϊκή για πετύχει το φτηνό πράγμα,στον νέο που πλέον δεν μπορεί να έχει όνειρα και φεύγει άρον-άρον στο εξωτερικό και γενικά σε ένα λαό που έχει χάσει την πίστη του ότι αυτοί που τον κατέστρεψαν αυτοί θα τον σώσουν.Αυτό ο λαός σήμερα δεν ακολουθεί την πολιτική ηγεσία και χωρίς την υποστήριξη του λαού κάθε πρόγραμμα "διάσωσης θα αποτύχει.Ο λαός έχει μπει πλέον σε ένα mode επιβίωσης που θα οδηγεί τα έσοδα του κράτους σε διαρκή μείωση και τον φαύλο κύκλο νέων μέτρων που φυσικά θα οδηγήσει το σύστημα σε κατάρρευση.Φυσικά θα ακουστούν και ανοησίες του τύπου "μαζί τα φάγαμε" λες και ο απλός πολίτης θα έπρεπε να είναι οικονομολόγος και να παρακολουθεί το ισοζύγιο πληρωμών της χώρας,το σπρέντ,το έλλειμμα του δημοσίου πράγματα για τα οποία υπεύθυνη να διαχειρίζεται ήταν μια πολιτική κάστα που αποδείχθηκε επικίνδυνα ανεπαρκής και αποτελεσματική μόνο στον να παραπλανά το λαό δίνοντας ψεύτικα νούμερα ανάπτυξης και ευημερίας.Αν αγαπητέ μετά 30 χρόνια στην ΕΕ και τουλάχιστον μια δεκαετία στο ευρώ το δίλημμα που παρουσιάζουμε στον λαό είναι Ζιμπάμπουε ή μνημόνιο αυτό είναι ντροπή και κάποιοι πρέπει να πάνε φυλακή και όχι να το παίζουνε σωτήρες.Όσο για λύση στο πρόβλημα οι γνώμες είναι πολλές και εγώ υποστηρίζω αρχικά την στάση πληρωμών για μερικά χρόνια μέσα στο ευρώ και να αρχίσει η αποπληρωμή του χρέους όταν αρχίσει να αναπτύσσεται και πάλι η οικονομία(γιατί πληρωμή χρέους με πραγματική ύφεση 7-10% δεν θα γίνει ποτέ),αλλιώς αν η πολιτική της ΕΕ είναι μόνο να πάρει τα λεφτά της πίσω με κάθε κόστος τότε ας γίνει και έτσι και η χώρα μας να προσφύγει στα διεθνή δικαστήρια για να προστατέψει τον λαό της με κάθε κόστος ακόμα και αν αυτό είναι η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.Φυσικά μέτρα θα πρέπει να ληφθούν όπως η πλήρης κατάργηση του εφάπαξ στο δημόσιο,φλατ μισθός στο δημόσιο 1000-1200 ευρώ(όσοι παίρνουν 900 να ανέβουν εκεί και όσοι παίρνουν παραπάνω να κατέβουν εκεί) για 5 χρόνια,προσλήψεις στο δημόσιο στο 15 προς 1 κλπ.Ο λαός δεν φταίει αγαπητέ και σήμερα εξευτελίζεται για να επιβιώσει και αν μια κυβέρνηση δεν έχει τις πλάτες του λαού με κεφαλικούς φόρους και μόνο δεν θα επιβιώσει.Μην προσπαθείς λοιπόν να μας πείσεις να βάλουμε το κεφάλι μας οικειοθελώς στην γκιλοτίνα ο λαός μας ποτέ δεν το έκανε αυτό και ούτε θα το κάνει σήμερα,η κυβερνήσεις των μνημονίων πνέουν πλέον τα λοίσθια.

  • ΚΛΜ avatar
   ΚΛΜ @ Κώστας 04/11/2012 22:45:58

   Αν η υπερψήφιση του πακέτου είναι «το να βάζεις το κεφάλι σου στην γκιλοτίνα», η καταψήφισή του και η χρεωκοπία στις 16 τί είναι; Spa-massage?

 3. ΑΝΤΙ ΓΡΑΙΚΟΣ avatar
  ΑΝΤΙ ΓΡΑΙΚΟΣ 04/11/2012 11:07:14

  Εξακολουθεί η αναπαραγωγή ψευδών διλλημάτων βασισμένα σε ψευδής παραδοχές.
  1. Η πατρίδα μας έχει χρεωκοπήσει. Ενεργοποιήθηκαν τα cds άρα τυπικά έχουμε κανονική χρεωκοπία από την εποχή του PSI. Επίσης το κράτος είναι σε ουσιαστική στάση πληρωμών προς ιδιώτες.
  2. Ο Σαμαράς κάνει ακριβώς το ίδιο με αυτό που είχε αναδείξει επί ΓΑΠ. Δεν ακολουθεί άλλη πολιτική παρά την πλήρη υποταγή σε όσα ορίζονται από την τρόικα αλλά και από ομάδες οικονομικών συμφερόντων (τράπεζες, κατασκευαστικές, μεγάλοι φοροφυγάδες)
  3. Ασφαλώς δεν στήριξε κανείς τον Σαμαρά για να σκάσει η βόμβα στα χέρια του. Τον στήριξαν όμως για να επαναδιαπραγματευθεί και να εφαρμόσει έστω και ένα μέρος από όσα έλεγε στα διάφορα Ζάππεια. Δεν τον στήριξε κανείς για να πεί ουδείς αναμάρτητος ή όλα για την δόση.
  4. Τα ταμειακά διαθέσιμα εδώ και ένα έτος τελειώνουν. Εάν δεν πάρουμε την δόση, στις 16/11 δεν θα υπάρχει cent, τουλάχιστον αυτό είπε ο πρωθυπουργός. Την δόση από όσα διαβάζουμε δεν θα την πάρουμε άρα στις 17/11 θα δούμε ποιός κοροιδεύει ποιόν. Γιατί τολμώ να προβλέψω οτι θα πάνε στις τράπεζες και σε επιλεγμένους προμηθευτές γερμανικών συμφερόντων χωρίς να πάει τίποτε στην οικονομία.
  5. Πρίν κοιτάξουμε την Αργεντινή, άς ρίξουμε μια ματιά στους συμπατριώτες μας που αυτοκτονούν καθημερινά, στους συμπολίτες μας που δεν έχουν ήδη πρόσβαση σε βασικά αγαθά, και να κάνουμε μια βόλτα στους δρόμους του κέντρου. Οσο για τα σπίτια που λεηλατούνται αρκεί μια ματιά στα αστυνομικά δελτία. Η πιθανότητα να γίνουν τα πράγματα χειρότερα είναι μεγαλύτερη εάν εφαρμοσθούν τα ίδια μετρα με μεγαλύτερη ένταση, παρά εάν πούμε όχι και αναμένουμε αντιδράσεις.
  6. Επιτέλους πρέπει να πούμε ένα μεγάλο όχι στην συνέχιση αυτού του διεφθαρμένου κράτους που μας έφερε έως εδώ. Πρέπει να χτίσουμε όλες τις δομές μας από την αρχή τιμωρώντας όσους μας έφεραν έως εδώ και επενδύοντας σε νέους ανθρώπους ανεξαρτήτως κομμάτων.
  7. Τέλος, μια ερώτηση γενικού προβληματισμού. Η Ε.Ε. που έχουμε σήμερα με ξεκάθαρες δηλώσεις περί Γερμανικής ηγεμονίας, έχει την παραμικρή σχέση με την Ε.Ε. που συστήθηκε με τις συνθήκες του Μάαστριχτ και της Λισσαβώνας? Μήπως το ενδεχόμενο να βγούμε από αυτήν την Ε.Ε. που έχει μεταλλαχθεί σε σχέση οικονομικής εξάρτησης πρέπει να γίνει αντικείμενο δημοψηφίσματος μετά από μεγάλη και σοβαρή-ουσιαστική κουβέντα?

  • ΚΛΜ avatar
   ΚΛΜ @ ΑΝΤΙ ΓΡΑΙΚΟΣ 04/11/2012 22:50:31

   Όταν λέμε χρεωκοπία, αναφερόμαστε π.χ. σε μη καταβολή μισθών του δημοσίου. Μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο ότι είναι το ίδιο με τα... CDS. Έλεος!

 4. ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ avatar
  ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ 04/11/2012 11:28:44

  Αν και δεν ανήκω στο χώρο, νομίζω ότι ο Σαμαράς έχει σωστή πολιτική και στρατηγική. Για να υπάρξει η τρίτη επιλογή της επαναδιαπραγμάτευσης, θα πρέπει πρώτα να γίνουμε αξιόπιστοι. Πως μπορείς να διαπραγματευτείς, αν δεν είσαι αξιόπιστος ? Ποιός θα κάτσει να κουβεντιάσει μαζί σου για να σου δανείσει χρήματα αν δεν είσαι αξιόπιστος ? Πως μπορείς να γίνεις αξιόπιστος όταν πάει στην Ύδρα το ΣΔΟΕ και το πλακώνουνε στο ξύλο ? Πως μπορείς να γίνει αξιόπιστος όταν χάνεις τις λίστες? Είσαι αξιόπιστος όταν άλλα ψηφίζεις και άλλα εφαρμόζεις?
  Οι Ευρωπαίοι, όταν σφίγγουν το χέρι σε Έλληνες μετράνε μετά τα δάχτυλά τους. Τουλάχιστον από την είσοδό μας στην ΟΝΕ και μετά, κοροϊδεύουμε τους πάντες. Από το απλό Έλληνα ψηφοφόρο μέχρι τα ανώτατα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Δεν θυμάμαι πόσες φορές αναθεωρήσαμε το ΑΕΠ και το έλλειμά μας, από την εποχή που "κινέζου" και μετά του "κουρασμένου". Είχαμε γίνει οι καραγκιόζηδες της Βαλκανικής Ευρώπης.
  Τρίτη επιλογή ? Ναι υπάρχει, εφόσον κάτσουμε στο τραπέζι σαν αξιόπιστοι συνομιλητές. Και αυτό νομίζω ότι προσπαθεί να κάνει ο Σαμαρας. Και πρέπει να τον βοηθήσουμε όλοι. Μέχρι όμως να το πετύχει, "τα κεφάλια μέσα".

  • zg avatar
   zg @ ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ 04/11/2012 13:15:23

   πλακα μας κανεις αδερφε εσυ δεν ανηκεις στο "χωρο"?

 5. CHRIS avatar
  CHRIS 04/11/2012 11:44:47

  Αξιοπιστία, αναδιαπραγματευση, τα κεφαλια μεσα και αλλα τσιτατα. Η χωρα βρισκεται σε χειτοτερη κατασταση απο την Αμερική του κραχ. Και τζαπα να δουλευουμε δεν υπάρχει ανάκαμψη.

 6. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 04/11/2012 11:51:45

  καταπληκτικό άρθρο!!!

  Σε τι διαφέρει από τη περί...."διέλευσης" της ΑΥΓΗΣ την προηγούμενη Κυριακή;

  Ίσως θα έπιανε αν ήταν πρωτοποριακό...αλλά τώρα ο εκάστοτε ψεύτης βοσκός το επαναλαμβάνει ανά τρίμηνο.

  Η καταγγελία που έγινε επαναδιαπραγμάτευση που διολίσθησε σε επιμήκυνση και κατέληξε σε ....υπόσχεση περί τελευταίου ποτηριού είναι χλεύη : 2,000,000+ φτωχούς, στα 1,500,000+ άνεργους, στους άστεγους των συσσιτίων , στο κρύο του πετρελαίου, στο κούρεμα των συντάξεων και των οριζοντίων μέτρων.

  & όλα αυτά είναι αποτέλεσμα του ΝΑΙ και συνεχίζεται η χλεύη γιατί το ΝΑΙ θα ανεβάσει απλά τα παραπάνω νούμερα που οι μη έχοντες πρόβλημα ψηφίζουν για τους μη έχοντες στον ήλιο μοίρα αλλά το ΟΧΙ είναι καταστροφή γιατί τώρα θα ξανά σωθούμε.

  Σε τι διαφέρει λοιπόν η ρητορική του ΓΑΠ του Παπαδήμου από του Σαμαρά;
  Οτι άλλαξε το βαρέλι χωρίς πάτο σε τελευταίο ποτήρι;

 7. 1821 avatar
  1821 04/11/2012 12:06:41

  Ξεφύλλισε τα βιβλία της Ελληνικής ιστορίας και εκεί θα βρεις την απάντηση αγαπητέ (η) ΚΛΜ. Και μην ξεχνάς ότι η Δημοκρατία, η τυραννία, οι Ήρωες και οι εφιάλτες γεννήθηκαν σ΄αυτόν εδώ τον τόπο.
  Και στο τέλος η Δημοκρατία και η Δικαιοσύνη θα νικήσουν. Πάντα συμβαίνει αυτό.-

  • ΑΝΤΙ ΓΡΑΙΚΟΣ avatar
   ΑΝΤΙ ΓΡΑΙΚΟΣ @ 1821 04/11/2012 12:09:18

   +10000

 8. Τέας avatar
  Τέας 04/11/2012 12:17:32

  Εξαιρετικό το άρθρο. Δυστυχώς δεν υπάρχει εναλλακτική. Οι ανοησίες περί στάσης πληρωμών κλπ απλά είναι αφελείς θεωρήσεις από ανθρώπους που δεν έχουν αντίληψη της πραγματικότητας και τες ον οικονομίας.

 9. Κάποιος avatar
  Κάποιος 04/11/2012 12:31:07

  Ναι, σίγουρα δεν ανήκεις στο χώρο...

 10. Κώστας avatar
  Κώστας 04/11/2012 12:33:11

  Αφελής είναι όποιος πιστεύει ότι μια μη ανταγωνιστική οικονομία μπορεί να έχει σκληρό νόμισμα απλά νομίζετε ότι αιώνια θα μας κρατάνε στο ευρώ με τεχνητά μέσα,αυτό είναι αφελές.Απόδειξε μου ότι υπάρχει λεπτομερές σχέδιο ανάπτυξης της οικονομίας και σε ποιους τομείς ώστε να γίνουμε παραγωγικοί και να κάνουμε σοβαρές εξαγωγές και θα παραδεχτώ ότι είμαι αφελής αλλιώς μάλλον είσαι βαθιά νυχτωμένος!

 11. Karenin avatar
  Karenin 04/11/2012 12:33:42

  Η ανάγνωση της ανάρτησης συνισταται με μελέτη της σημερινής ομιλίας Σαμαρά στους βουλευτές. Για όσους συναντήσουν δυσκολίες στην χώνεψη των επιχειρημάτων, βοήθεια στα βραδυνά δελτία απο τον Αδωνη.

 12. DIMX avatar
  DIMX 04/11/2012 12:41:44

  Απο τους κομμουνιστες το φοβοσασταν τοσα χρονια αλλα τελικα οι δεξιοι θα μας κανουν Βουλγαρια.

 13. Κώστας avatar
  Κώστας 04/11/2012 13:00:25

  Η πρόταση Βαρουφάκη για διέξοδο χωρίς μέτρα και δόση

  «Το πρωτογενές έλλειμμα είναι αυτή τη στιγμή 1,5% δηλαδή υπολείπονται ουσιαστικά περίπου 2,5 δισ. ευρώ ώστε αυτό να εξαλειφθεί, εξηγεί ο διαπρεπής οικονομολόγος.

  Και συνεχίζει: «Να μην εφαρμόσουμε τα μέτρα που προτείνει η τρόικα για τα 11,5 δισ. τα οποία θα επιφέρουν ακόμη μεγαλύτερη ύφεση αλλά να επικεντρωθούμε στο να εξοικονομήσουμε τα 2,5 δισ. μειώνοντας τις δαπάνες του δημοσίου.

  Πως; Να γίνει μία κατάταξη με τους μισθούς του δημοσίου από τον υψηλότερο μέχρι τον χαμηλότερο και να τροποποιηθεί ως εξής: Ο υψηλότερος μισθός να μειωθεί ώστε να ισούται με τον δεύτερο στην κατάταξη, ο δεύτερος με τον τρίτο κοκ. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγουμε τα μέτρα των 11,5 δισ. κι έτσι το εισόδημα θα συμπιεστεί πολύ λιγότερο και το σημαντικότερο, θα εξαλειφθεί το έλλειμμα μέσα σε 3 εβδομάδες.
  Χωρίς έλλειμμα το κράτος θα είναι σε θέση να πληρώνει μισθούς και συντάξεις κι έτσι δεν έχει ανάγκη τη δόση».

  «Αμέσως μετά θα πρέπει, επισημαίνει ο κ. Βαρουφάκης, να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις σε νέο πλαίσιο δηλαδή να διαπραγματευτούμε μόνο ως προς τις αποπληρωμές μας στους πιστωτές, χωρίς να εφαρμόσουμε αυτά τα επώδυνα μέτρα που οδηγούν αναμφισβήτητα σε ύφεση».

  Όπως είπε, αν πάρουμε τη δόση οδηγούμαστε σε υφεσιακό αδιέξοδο και του χρόνου τέτοια εποχή πάλι θα χρειαζόμαστε χρήματα. Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε επίσης πως είναι αδύνατο με μέτρα 11,5 δισ. να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα στη χώρα άμεσα.

  • TARAMAS avatar
   TARAMAS @ Κώστας 04/11/2012 16:46:38

   Χωρίς ανακεφαλαιοποίηση > ασφυξία στην οικονομία και κλείσιμο εκατοντάδων επιχειρήσεων > έκρηξη ανεργίας πάνω από 40% > καταβαράθρωση εσόδων > εκρηκτική αύξηση πρωτογενούς ελλείμματος.
   Μάλλον δεν έχετε μεγάλη επαφή με την αγορά έ;
   Ο Βαρουφάκης μιλάει σαν πολιτικάντης πλέον.

 14. δημης avatar
  δημης 04/11/2012 15:00:25

  πάντως.... το...χιούμορ δεν λείπει...
  ο...βαρουφάκης....διαπρεπής....λέει..οικονομολογος...λέει ξανά...
  ΠΟΙΟΣ ;;1;;;;; ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΟ...ΣΥΜΒΟΥΛΑ ΣΤΟ GAP GAP ...ΚΑΙ...ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΤΟΥ ΠΗΡΕ ...ΧΡΟΝΟ...ΟΜΟΛΟΓΕΙ Ο..ΙΔΙΟΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΙ ΚΑΠΝΟ ΦΟΥΜΑΡΕΙ;;;;;;
  ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ...ΣΕ ΔΙΑΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΛΩΤΣΑΕΙ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ ΠΡΟΣ ΔΡΑΧΜΗ ΜΕΡΙΑ;;;;
  Η....ΚΥΡΙΑ ΛΙΤΣΑ ΜΕ..ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ ΧΑΡΙΣΜΑ ΚΑΙ ΦΘΗΝΟΤΕΡΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΞΕΡΕΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΠΙΟ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ..
  ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟΦΕΡΕ Η,,,ΚΟΥΒΕΝΤΑ Ο,,,ΑΛΛΟΣ ...ΔΙΑΠΡΕΠΉΣ ΚΥΡΙΟΣ ΠΑΠ/ΝΟΥ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΣ ΤΟ 2012 ΘΑ ΕΒΓΑΙΝΕ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΓΙΑΤΙ ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΛΙΤΣΑ;;;;;

  • blue nile avatar
   blue nile @ δημης 04/11/2012 17:57:05

   ...με τη μόνη διαφορά ότι ότι έχει πει μέχρι τώρα ο Βαρουφάκης αποδείχθηκε σωστό...ή σχεδόν ότι έχει πει...από τη στιγμή που θα παραμείνουμε στο ευρώ γιατί ακόμα δεν μπορούν να μας διώξουν οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μείνουν χωρίς επανακεφαλαιοποίηση...τέλος θα πάρουν πόσα χρήματα τώρα και θα το δείτε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν θα πάρουν ούτε σέντι...ο πιο σίγουρος δρόμος να πεταχτούμε εκτός ευρώ είναι αυτός που ακολουθούμε που δίνει και έξτρα χρόνο στους εταίρους μας να αντιμετωπίσουν μια ελληνική έξοδο...

  • Lamproukos avatar
   Lamproukos @ δημης 04/11/2012 18:33:00

   ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ …ΣΕ ΔΙΑΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΛΩΤΣΑΕΙ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ ΠΡΟΣ ΔΡΑΧΜΗ ΜΕΡΙΑ;;;;

   Ναι, γιατί τα μεγάλα συμφέροντα, από τους Αλαφουζο-μπετατζήδες μας έως τη Μέρκελ και τα διεθνή κοράκια των πιστωτικών αγορών, είναι με την δραχμή...

   Βέεεεεβαια, πανίσχυρο το «κόμμα της δραχμής»....

   Ανύπαρκτος όρος, μπαρουφολογία ολκής, χωρίς ποτέ να αναφέρει κανέναν μεγαλόσχημο που να έχει όφελος από κάτι τέτοιο. Μπαμπούλας για να φοβούνται οι χαζοί.

 15. blue nile avatar
  blue nile 04/11/2012 15:02:58

  Κάποιοι επιμένουν να συντηρούν εκβιαστικά διλήμματα.
  Τους συμφέρει να παρουσιάζουν δύο αποκλειστικές επιλογές για να δικαιολογούν τα αδικαιολόγητα.
  Από και ως που αν δεν πάρουμε την δόση θα επέλθει το χάος;
  Δεν μπορεί το ελληνικό δημόσιο να ισοσκελίσει έσοδα έξοδα μέχρι τις γιορτές και να μην κινδυνεύει από κατάρευση το σύστημα;

  Τι θα μας κάνουν, ντα;

  Από την ευρωζώνη δεν μπορούν να μας πετάξουν . Θα το είχαν κάνει ήδη από το καλοκαίρι.
  Τις τράπεζες δεν μπορούν να τις αφήσουν χωρίς ανακεφαλαιοποίηση από τη στιγμή που δεν τους συμφέρει να μας διώξουν από την ευρωζώνη.

  Μετά εμείς περιμένουμε χωρίς να πάρουμε οριζόντια μέτρα 13,5 δις σε δύο χρόνια αλλά μόνο 5 δις που μπορούμε να τα βρούμε εύκολα κουρεύοντας ψηλούς μισθούς και συντάξεις.
  Χωρίς να δημιουργηθεί σημαντική υστέρηση εσόδων που χαρακτηρίζει πάντα τις οριζόντιες περικοπές.
  Έτσι και αλλιώς σε πολύ λίγο θα δημιουργηθεί ειδικός λογαριασμός και τα χρήματα των δόσεων θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την αποπληρωμή των ξένων δανειστών και ούτε ένα σέντι δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του ελληνικού δημοσίου.
  Οπότε τα πρωτογενή πλεονάσματα θα είναι απολύτως αναγκαία

  Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν.

  Αλλά ας πούμε ότι εφαρμόζονται τα μέτρα.
  Το μόνο που κερδίζουμε είναι το ότι για λίγους μήνες παραμένουμε στο ευρώ με ένα τρόπο όμως που εγγυάται την πολύ σύντομη οριστική εκπαραθύρωση μας.
  Γιατί αποδεχόμενοι ένα πρόγραμμα το οποίο δεν μπορεί να πετύχει και θα διαλύσει τα τελευταία ζωντανά κύτταρα της ελληνικής κοινωνίας της αγοράς, θα χρειαστούμε εκ νέου πολύ γρήγορα ένα νέο μεγάλο δάνειο.
  Εντωμεταξύ οι εταίροι μας θα έχουν προετοιμαστεί ακόμα περισσότερο για ένα πιθανό GREXIT.
  Και όταν ξαναζητήσουμε χρήματα έχοντας φανεί αναξιόπιστοι κανένα ευρωπαικό κοινοβούλιο δεν θα συναινέσει στο να τα πάρουμε.
  Οπότε η πλήρης χρεωκοπία και η αποπομπή από τη ζώνη του ευρώ θα είναι αναπόφευκτη και μάλιστα θα συμβεί σε μια οικονομία σε εντελή πτώση.

  Όμως τώρα πλέον φαίνεται καθαρά ότι η προτεραιότητα του πολιτικού συστήματος (συμπεριλαβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει αρθρώσει καμιά σοβαρή πρόταση εξόδου από την Κρίση ) και των δέκα οικογενειών που διοικούν την Ελλάδα, είναι να πετύχει την βίαιη αναδιανομή του πλούτου και να λειτουργήσει ως διασώστης των εγχώριων και ξένων τραπεζιτών.
  Με το μνημόνιο Ι απλά υπήρξε χρόνος για τις τράπεζες να απαλλαγούν από τα ελληνικά ομόλογα τα οποία περάσαν στην ΕΚΤ και σε κρατικά χρέη.
  Με το PSI απαλλοτριώθηκε το ρευστό χρήμα των πανεπιστημίων, νοσοκομείων και ασφαλιστικών ταμείων μετατρέποντας τα εν μία νυκτί σε κρατικά ομόλογα τα οποία μετά κουρεύτηκαν άγρια. Χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων.
  Το μνημόνιο ΙΙΙ υπογράφηκε για να πάρουν οι τράπεζες 30 δις τα οποία εγγραφόμενα στο δημόσιο χρέος και μαζί με την μείωση του ΑΕΠ θα μας οδηγήσουν το 2013 σε ποσοστό χρέους προς ΑΕΠ πάνω από 200% !!!
  Επί Αλογοσκούφη οι τράπεζες πήραν 28 δις από αυτά τα 5 δις με την δέσμευση να τα πληρώνουν με 10% επιτόκιο κάθε χρόνο τα οποία τώρα λένε ότι δεν μπορούν να τα αποπληρώσουν.
  Τα τελευταία χρόνια οι τράπεζες πήραν συνολικά πάνω από 200 δις
  Και καθόμαστε και μιλάμε για τους τυφλούς που έβλεπαν ή για τους πεθαμένους που έπαιρναν ακόμα τις συντάξεις τους.
  Που είναι ψίχουλα μπροστά σε αυτά που κατασπάραξε το τραπεζικό σύστημα.

  Aς προσπαθήσει κάποιος να απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα;

  1) Γιατί στην Ελλάδα από τότε που ξέσπασε η Κρίση δεν έχει κλείσει ούτε μια επιχείρηση ενός μεγαλοεπιχειρηματία της γνωστής άγνωστης ολιγαρχίας ;
  Στις ΗΠΑ όταν οι κομπιναδόροι της Centron της τρίτης μεγαλύτερης εταιρίας στον κόσμο πιάστηκαν να κάνουν κομπίνες η εταιρία εξαφανίστηκε και οι διευθύντες της βρεθήκαν φυλακή
  2) Γιατί οι πολιτικοί δεν διεκδικούν από τους Γερμανούς τα χρήματα του πολεμικού δανείου και του ελληνικού χρυσού;
  Δικά τους είναι και τα χαρίζουν;
  3) Γιατί δεν συντασόμαστε στο πλευρό του Μόντι του Ραχόι του Ολάντ και ακολουθούμε σαν πιστά σκυλάκια ακόμα και το παραμικρό νεύμα της Λέρκελ και του Σόιμπλε αποδεχόμενοι παθητικά μια πολιτική ολέθρου;
  4) Δεκάδες δις από τα χρωστούμενα είναι οι αμοιβές της Siemens για προιόντα διαφθοράς.
  Γιατί δεν έγινε μια λογιστική αποτίμηση του χρέους για να εξαιρεθούν αυτά;

  Αλλά αν θέλει κάποιος να εξηγήσει με μία λέξη το γεγονός ότι ενώ η χώρα οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στο γκρεμό το πολιτικό σύστημα και η ελίτ του τόπου το σπρώχνουν προς το χείλος , τότε η λέξη αυτή είναι η Siemens.

  Ας προσέξει ο Σαμαράς.
  Παλιότερα όλες οι μικρές κρίσεις καταλάγιαζαν με όλους σώους. Και τον λαό και τα συμφέροντα.

  Τώρα η Κρίση είναι τέτοιου μεγέθους που δεν μπορούν να σωθούν και τα δύο μαζί.

  Ή ο λαός θα σωθεί ή τα συμφέροντα.

  Ας το'χει κατα νου...

 16. Θέμις avatar
  Θέμις 04/11/2012 16:17:22

  "Όπου ο φόβος ρυθμίζει τις αποφάσεις μας
  δεν μπορούμε να περιμένουμε καλή μέρα.
  Περίεργο οι άνθρωποι να μη φοβούνται
  τον γενικό καταποντισμό που προετοιμάζουν με τη δειλία τους".

  Σ.Σ. Χαρκιανάκης
  Εκδόσεις ΕΡΜΗΣ
  Αθήνα 1990

 17. ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ avatar
  ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ 04/11/2012 16:44:45

  Οι προγονοί μας πριν 70 περίπου χρόνια πολέμησαν για την ανεξαρτησία και την ελευθερία ενάντια σε Ιταλούς και Γερμανούς.Με τους Γερμανούς γνώριζαν ότι κάποια στιγμή δεν θα άντεχαν κι όμως πολέμησαν.Ύστερα με την έκβαση που είχε ο εμφύλιος η χώρα απέφυγε τον κομμουνισμό, τα αποτελέσματα του οποίου είναι γνωστά (βλέπε χώρες του πάλαι ποτέ ανατολικού μπλοκ).Μετά 70 χρόνια η χώρα έχει προ πολλού απεμπολήσει την Εθνική της κυριαρχία στους τοκογλύφους ΧΩΡΙΣ ΙΧΝΟΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ.Επιστρέφουμε σε έναν άτυπο κομμουνισμό (μερικοί στην πείνα οι υπόλοιποι με 300€) προκειμένου να έχουμε ανάπτυξη όπως μας λένε οι σοφοί πολιτικοί μας, οι οποίοι παρεπιπτόντως ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΕΣΕΙ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΙΔΕΑ ΤΟΥ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.Ας πουν μια φορά ΟΧΙ να δούμε τι θα γίνει, ας μην εκβιαστούν για 200στη φορά, ας πουν ΟΧΙ.Τα υπόλοιπα με τις αναλύσεις του τι θα γίνει εάν δεν ψηφιστούν τα μέτρα είναι για γέλια.Γιατί κάθε φορά που ψηφίζονται μέτρα δεν πέφτουν σε τίποτα μέσα από αυτά που υπολογίζουν;Πως ξέρουν κάποιοι και προεξοφλούν εκβιάζοντας κιόλας ότι θα είναι χειρότερα εάν δεν ψηφιστούν τα μέτρα αφού μέχρι τώρα δεν έχουν δικαιωθεί γι αυτά που ψηφίζουν;

  • ΚΛΜ avatar
   ΚΛΜ @ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ 04/11/2012 22:59:31

   Αρχίσαμε τα επαναστατικά;;; Κάτσε να σου πω κι εγώ μερικά, γιατί έχω λίγο ελεύθερο χρόνο: ούτως ή άλλως, πίσω από το πληκτρολόγιο κανείς δεν ξέρει ποιά είναι τα συμφέροντά μου.

   Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει. Του Έλληνος ο τράχηλος ζυγόν δεν υπομένει. Θα τους διώξουμε ξανά, όπως τους διώξαμε το '40 κι όπως τους διώξαμε το '21. Με το ΟΧΙ μας θα δουν μια για παντα τί σημαίνει Ελληνική Λεβεντιά. Να πάρουν το Ευρώ τους και τη δήθεν βοήθεια που μας πνίγει και να τα βάλουν εκεί που ξέρουν, γιατί άλλους προδότες δε θα βρουν. Νομίζουν ότι θα μείνουμε υποταγμένοι, αλλά όταν σηκώσουν κεφάλι οι Ήρωες και πουν το ΟΧΙ, οι κουτόφραγκοι θα καταλάβουν (τί εστί βερύκοκο και) ότι ο Έλληνας δεν είναι για να κάνει τα θελήματά τους. Όταν φύγουν οι προδότες και έρθουν τα ελληνόψυχα θεριά, τότε θα δεις μιαν αντίσταση νά'ν'όλη δική σου.

   Θές κι άλλο ή φτάνει η Επανάσταση για σήμερα;;;

 18. Simon Bolivar avatar
  Simon Bolivar 04/11/2012 17:28:45

  Συνάδελφος του Βαρουφάκη?

  • TARAMAS avatar
   TARAMAS @ Simon Bolivar 04/11/2012 18:57:56

   Δεν ξέρω τι σας πείραξε ακριβώς, γενικώς τάχετε με όσους διαφωνούν με σας;

 19. ΚΛΜ avatar
  ΚΛΜ 04/11/2012 22:49:25

  Καλά ειλικρινά δεν καταλαβαίνω, όλοι εσείς που νουθετείτε να "σκεφτούμε τον άνεργο, τον πτωχευμένο και τον απελπισμένο" (λες και δεν τον σκεφτόμαστε) προτείνετε να... κάνουμε και όλους τους υπόλοιπους άνεργους, πτωχευμένους και απελπισμένους;;; Και μην ακούσω ότι "δεν πάει χειρότερα", "ήδη είναι όλοι στο τέρμα τους" κλπ....

  Ξέρετε, όταν ένας πέφτει στη χαράδρα, αυτό είναι επιχείρημα για να ΜΗΝ πέσουν οι υπόλοιποι, όχι για να πέσουν αφού, φευ, ήδη ένας χάθηκε...

 20. Simon Bolivar avatar
  Simon Bolivar 05/11/2012 01:16:03

  Δεν είναι κακό να ξέρουμε τι είναι ο καθένας όταν μιλαει για κάτι τόσο ειδικό. Έχει άλλη βαρύτητα, νομίζω συμφωνείτε . Λοιπόν?

 21. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 05/11/2012 02:04:56

  Αγαπητέ ΚΛΜ
  μάλλον δεν αξιολογείς το ότι διανύουμε τον πέμπτο χρόνο υφέσεως και τον τέταρτο μνημονιακό, το ότι είμαστε μπροστά στο τρίτο μνημόνιο και ότι οι προβλέψεις των εισηγητών τους, στους οποίους επέλεξε, τώρα, και ο Σαμαράς να συμπεριληφθεί, συστηματικά "αποτυγχάνουν".
  Μάλλον δεν αντιλαμβάνεσαι ότι, η ΗΔΗ συντελεσθείσα καταστροφή πόρων και εισοδημάτων, ακόμα και το "κούρεμα" είναι τόσο μεγάλα σε σχέση με το "υπεύθυνο" δημοσιονομικό έλλειμμα, ώστε ευλογα να υποψιάζεται κανείς ότι, το έλλειμμα είναι πρόσχημα και όχι αιτία. Άλλωστε, είναι τόσες οι "καταστροφικές ανοησίες" των κυβερνήσεων "σωτηρίας"....
  Μάλλον έχεις ΟΝ-ΟΦ λογική, αφού πιστεύεις ότι από την σημερινή κατάσταση θα πάμε στο μηδέν αν ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ κάνει μερικό κράτει στην αδηφαγία του έστω και λόγω "πτωχευτικής" ανάγκης (αλήθεια, σε ποιά πτώχευση, δική μας ή άλλου, συνέβη κάτι τέτοιο;).
  Και μάλλον δεν καταλαβαίνεις ότι, ΔΕΝ θα είχαμε πρόβλημα, αν οι πολιτικοί μας θίασοι διάλεγαν να θυσιάσουν, έστω και τώρα, το φαύλο οικοδόμημά τους για την σωτηρία της χώρας. ΑΚΡΙΒΩΣ γι αυτό, τώρα προβάλλουν το δίλημμα, που τσίμπησες, για να μπορεί ο μέσος "παπλωματούχος" ΔΕΚΟτζής να παίρνει "κουτσουρεμένη" σύνταξη 1800 Ευρώ, όταν ο μέσος ΔΙΠΩΜΑΤΟΥΧΟΣ μηχανικός παίρνει 1180.
  Ο Ιδιωτικός Τομέας διαλύεται για χάρη του Δημοσίου. Αλλά, όταν το δέντρο ξεραθεί, ο κισσός ψοφάει, έτσι δεν είναι;
  Κατάλαβες τίποτα;
  Μάλλον έχεις λόγο να μην θες να καταλάβεις. Ή, απλά, δεν νογάς...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.