#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/08/2010 18:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Είναι οι αλλαγές του μνημονίου μεταρρυθμίσεις;Του Νίκου Κοτζιά

Η συνολική μελέτη των μέτρων που λήφθηκαν τους τελευταίους μήνες μας επιτρέπουν να εξάγουμε τα εξής γενικευμένα συμπεράσματα:

Α. Η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα με τα χέρια κάτω. Με συμπλέγματα επαρχιωτισμού και με την άποψη ότι όταν ζητάς να δανειστείς είσαι υποχρεωμένος να αποδεχτείς άνευ δεύτερης κουβέντας τις απαιτήσεις της άλλης πλευράς.

Β. Η χώρα έφτασε σε βαθειά κρίση εξ’ αιτίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ακολούθησαν οι αγγλοσάξονες, η ΕΕ και οι ελληνικές κυβερνήσεις, αλλά τώρα υποστηρίζεται ότι θα εξέλθει της κρίσης με αύξηση των αντιλαϊκών – νεοφιλελεύθερων δόσεων. Δηλαδή, δηλητηριάστηκε ο ασθενής και του προτείνεται ως θεραπεία η αύξηση των δόσεων δηλητηρίου προκειμένου να σωθεί. Στην ουσία, η σύμπτωση των απαιτήσεων των ξένων και των αντιλήψεων του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ήταν και είναι μια θεμελιακή αιτία που το τελευταίο δεν διαπραγματεύτηκε προς το συμφέρον της χώρας, πέραν της απειρίας και ανικανότητας των διαπραγματευτών που χρησιμοποίησε.

Γ. Οι απαιτήσεις του νεοφιλελεύθερου ΔΝΤ και της συντηρητικής Επιτροπής της ΕΕ, εκφράζανε σε μεγάλο βαθμό τους ευσεβείς πόθους και τις βαθύτερες επιδιώξεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Εξάλλου, πολλά στοιχεία των συμφωνιών που έγιναν με την Τρόικα, αποτελούσαν σκέψεις και προτάσεις της Ελληνικής πλευράς. Με άλλα λόγια, επ’ ευκαιρίας της κρίσης, προωθήθηκαν μέσω του ξένου παράγοντα αλλαγές που δεν είχαν πλειοψηφία στο ελληνικό εκλογικό σώμα. Με αυτό τον τρόπο αξιοποιήθηκε η παγκοσμιοποίηση με τον πιο ακραίο δυνατό αντιδημοκρατικό τρόπο: ως μηχανισμός επιβολής απ’ έξω αλλαγών σε συγκεκριμένη κατεύθυνση και με εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων, ξένων και εγχωρίων.

Δ.  Οι αλλαγές που επιβλήθηκαν από το μνημόνιο και στο όνομά του προκάλεσαν σημαντική μετατόπιση ισχύος στο εσωτερικό της χώρας. Η μισθωτή εργασία βγαίνει σαφώς αδυνατισμένη. Μαζί με τα φτωχά στρώματα συμπιέζονται και τα μεσαία στρώματα. Η διαπλοκή μένει άθικτη, ενώ οι τράπεζες, οικονομικοί τροφοδότες της διαπλοκής, όχι μόνο δεν πληρώνουν την κρίση, αλλά στηρίζονται για πολλαπλές εσφαλμένες επιχειρηματικές τους επιλογές από το μεροκάματο του μισθωτού Έλληνα.

Ε. Δίπλα στον άμεσο κοινωνικό χαρακτήρα της πολιτικής που πράττεται στο όνομα του μνημονίου, υπάρχει και μια έντονη αδιαφορία για την προώθηση ουσιαστικών αλλαγών στα μέτωπα των καρτέλ και της δομής των τιμών στην αγορά. Η μόνη τιμή που έπεσε, είναι αυτή της μισθωτής εργασίας. Αντίθετα, οι άλλες ανεβαίνουν, ενώ δεν λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα καταπολέμησης της ακρίβειας.

Στ. Με την αλλαγή συσχετισμών που προκλήθηκαν ενάντια σε φτωχά και μεσαία στρώματα, έγινε μια μεγάλη ανακατανομή εισοδήματος σε βάρος τους. Το επόμενο βήμα που θα ονομάζεται αποκρατικοποιήσεις, δεν θα αφορά μόνο ή κύρια τις δυσλειτουργικές δημόσιες επιχειρήσεις, αλλά τις κερδοφόρες, όπως τη ΔΕΗ, τον ΟΠΑΠ, τον ΟΤΕ κοκ. Θα πρόκειται, δηλαδή, για μια πολιτική αναδιανομής πλούτου και ιδιοκτησίας με λεφτά εκείνων που κέρδισαν από τις εισοδηματικές απώλειες των μισθωτών.

Συνολικά, τα μέτρα δεν έχουν καμιά σχέση με μεταρρυθμίσεις όπως τις εννοεί οποιοδήποτε προοδευτικό κίνημα, ούτε, βέβαια με την «επανάσταση κάποιου αυτονόητου». Πρόκειται για τυπικές διαδικασίες ανασυγκρότησης ενός εθνικού καπιταλισμού με τη χρήση και υπερεθνικών διαδικασιών. Διαδικασίες που η νεοφιλελεύθερη δεξιά των Θάτσερ και Ρέιγκαν επεδίωξαν να παρουσιάσουν ως μεταρρυθμίσεις, ακόμα και ως «συντηρητική επανάσταση»!

ΣΧΟΛΙΑ

 1. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 07/08/2010 21:15:47

  Που τον είδε τον "εθνικό καπιταλισμό" ο Κοτζιάς στην προκείμενη περίπτωση "με τη χρήση και υπερεθνικών διαδικασιών" ?

  Και επειδή φέρνει παράδειγμα τη Θάτσερ, είχε αντιμετωπίσει και αυτή θέμα υπαγωγής της Αγγλίας στο ΔΝΤ, αλλά το είχε απορρίψει με ένα ΣΘΕΝΑΡΟ ΝΟ ΤΟ IMF.
  Αρκετά χρονια μετά είπε ότι ήταν απο τις αποφάσεις για τις οποίες αισθάνθηκε περήφανη.

  • Orestios avatar
   Orestios @ αλλενάκι 08/08/2010 00:30:26

   Συμφωνώ αλλενάκι. Σε μια προσπάθεια ερμηνείας, a priori εκλογικεύει παρακινδυνευμένα μια de facto ληστεία.
   Θα μπορούσαμε να χαρακτηρήσουμε το κείμενο σαν αποχαιρετισμό στην λογική, κάτι που είναι φυσικό επακόλουθο του συγχροτισμού του με τον παραλογισμό του GAP.

 2. Misha avatar
  Misha 07/08/2010 23:55:21

  O Koτζιας αποδομεί τον ΓΑΠ πλήρως .Και καλά κάνει.
  Η απορία όμως παραμένει: τοσα χρόνια δίπλα τουδεν αντιλήφθηκε με τι κουμάσι είχε να κάνει;

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Misha 08/08/2010 00:06:43

   Έχω κι εγώ αυτή την απορία, Μίσα. Και μοιραία με οδηγεί σε άλλη απορία, για τα κίνητρα του Κοτζιά τώρα που ο ΓΑΠ δεν του έδωσε κουτάλα εξουσίας.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Misha 08/08/2010 00:13:41

   Ισως ηλπιζε οτι θα κυβερνησει σε μια πιο ομαλη κατασταση,δεν θα υπηρχαν μνημονια και ΔΝΤ οποτε ο ιδιος θα επαιζε καποιο ρολο χωρις να φαινεται οτι αλλαξοπιστησε πολυ.

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ ψυχραιμια 08/08/2010 00:16:37

    Δε νομίζω ότι είαι ακριβώς έτσι, γιατί είχε αρχίσει -διακριτικά μεν, ορατά δε- να αποστασιοποιείται με άρθρα πολύ καιρό πριν μας ρίξουν στην κατοχή του ΔΝΤ. Συγκεκριμένα, η διαφοροποίηση ξεκίνησε λίγο καιρό μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης του ΓΑΠ. Πριν καν αρχίσουν τα "σάλια" και οι "Τιτανικοί"...

  • Θραξ Αναρμόδιος avatar
   Θραξ Αναρμόδιος @ Misha 09/08/2010 11:08:25

   @Misha says:
   07/08/2010 at 23:55

   "
   O Koτζιας αποδομεί τον ΓΑΠ πλήρως .Και καλά κάνει.
   Η απορία όμως παραμένει: τοσα χρόνια δίπλα τουδεν αντιλήφθηκε με τι κουμάσι είχε να κάνει;
   "

   Αυτά είναι τα τυπικά συμπτώματα της ασθένειας της εξουσίας. Οταν είσαι στην εξουσία όλα είναι υπέροχα. Ο αρχηγός σοφός και περιβεβλημένος με ιερότητα. Οταν σε απομακρύνουν και πάθεις στερητικό, αρχίζεις την ...κριτική.

   Σιγά την πρωτοτυπία.

   Συγγνώμη αλλά ΔΕΝ βλέπω και καμμία σοφία στην ανάλυση. Και ο μέσος έλληνας έφθασε να τα ξέρει αυτά.

   Αν τον υπουργοποιήσουν τον κ. Κοτζιά θα λέει τα ίδια άραγε; Μήπως αρνηθεί κιόλας την υπουργοποίηση; Προσπαθώ να φανταστώ να αρνείται (lol).

   Θραξ Αναρμόδιος

 3. Κικη avatar
  Κικη 08/08/2010 09:10:32

  Ο Κοτζιας σεβαστος κατα τ αλλα,και σεβαστη η γνωμη του ,αλλα ηταν διπλα στον Γιωργακη,εδω και χρονια ηξερε τι γινοταν γιατι το παιδι απο την δεκαετια του 90 δεν κρυβοταν.Μια τακτικη των τροτσκιστων ειναι ο εισοδισμος,Αν νομιζε οτι θα μπορουσε να διαβρωσει το συστημα Παπανδρεου απατηθηκε,αλλα αυτο ηταν ορατο απο παλια.Ο Γιωργος αφυλος,ασταθης,και εξαρτωμενος απολυτα απο την οικογενεια του,επρεπε να γνωριζει ο Κοτζιας οτι με τετοια ατομα δεν μπλεκεις ,γιατι ξερεις πανω κατω τι σου ξημερωνει.Απο την αλλη ολοι μα ολοι οι της Αριστερας απο Ανδρεα,που προδωσανε την Αριστερα και μπηκαν στο ΠΑΣΟΚ,εκτος απο ενα προσωρινο δεκανικι που προσεφεραν καθε φορα που το ΠΑΣΟΚ προεκλογικα ηθελε να το παιξει αριστερο κομμα,μετα χανοντουσαν θβριζομενοι και απο τους πασοκους και απο την αριστερα.Η μονη που επιβιωσε ειναι η φωνη της Αμερικης Δαμανακη.Ποιος ο Μπιστης με την βαρυγβουπη μπουρδολογια του,η Δρεττα,γενικη γραμματεας κοινωνικων υποθεσεων,οπου ναναι θα εξωπεταχθη,υστερικη και ακρα νεοφιλελευθερη και φωνη της Αμερικης και αυτη,ο Μπριλακης ποιος τον θυμαται,εκεινο το σουργελο οΚουναλακης θαφτηκε και εμφανιζεται που και που να μας πει καμμια μειοδοτικη βλακεια.Λοιπον κ. Κοτζια ηξερες ,μας δουλεψες και τωρα που δεν σε παιζουν πας να αποκατασταθεις στην συνειδηση μας,αλλα ..

 4. klausevitz avatar
  klausevitz 08/08/2010 11:32:11

  Δεν μου αρέσει η δικη προθέσεων.
  Ο Κοτζιάς απο τις 4 Οκτωβρίου και μετά
  ασκεί κριτική...και όχι αβάσιμη.
  Αγνοώ τις μύχιες προθέσεις του και τους
  λόγους που τον οδήγησαν στη σημερινές του θέσεις.
  'Οσο για την προδοσία της "αριστεράς",ξεχάστε το.
  Προ πολλού είχαν, οι ίδιοι, προδώσειτους
  εαυτούς τους.
  Σε όλους δίνουμε μια δεύτερη ευκαιρία..μόνο αυτήν,
  τρίτη δεν υπάρχει!

 5. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 08/08/2010 11:35:00

  Τι να περιμένεις από θητεύσαντες στο νηπιαγωγείο του Πατερούλη Στάλιν;
  Εκ κόρακος κρά! Άς πρόσεχε ο Παπανδρέας τις παρέες του!

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Ο Θείος 08/08/2010 23:47:15

   Σωστά! Έπρεπε να είχε πάρει εξ αρχής τον Κουβέλη με μεταγραφή. Έτσι δεν είναι, Θείο;

 6. Χ. Βλόσιος avatar
  Χ. Βλόσιος 27/08/2010 00:03:15

  Το πραγματικό πρόβλημα με το άρθρο του Ν. Κοτζιά (και όχι μόνο)δεν είναι τα νταραβέρια του με το ΓΑΠ, που εντάσσονται κυρίως στον τύπο εργοδότης (ΓΑΠ)- εργολήπτης (Ν. Κοτζιάς). Το πραγματικό πρόβλημα είναι η ανεπαρκής,μη συγκεκριμένη, γενικολογούσα και αφηρημένη προσέγγιση του ζητήματος, που δε λαμβάνει υπόψη της το αίτημα το Λένιν και γενικότερα του μαρξισμού για συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης πραγματικότητας και για επισήμανση των εθνικών ιδιαιτεροτήτων του ελληνικού κοινωικοιοκονομικού σχηματισμού- με αποτέλεσμα να εγείρονται ερωτήματα και απορίες όπως: γιατί η νεοφιλελεύθερη Θάτσερ, γιατί οι υπερχρεωμένες ΕΠΑ, γιατί η Ιαπωνία που ως ποσοστό του ΑΕΠ έχει διπλάσιο σχεδόν χρέος με την Ελλάδα δεν κατέφυγαν και δεν καταφεύγουν (ούτε πρόκειται ποτέ να καταφύγουν, κατά την άποψή μου) στην επιτήρηση του ΔΝΤ, όπως έκανε η Ελλάδα; γιατί η ΕΕ, και ιδιαίτερα η Γερμανία και η Γαλλία, οι ηγεμονικές δυνάμεις της ευρωζώνης, δέχτηκαν να συνεργαστούν με το ΔΝΤ, μολονότι είχαν τη δυνατότητα, λόγω της υπαγωγής της Ελλάδας στην επιτήρηση της ΕΕ, να επιβάλλουν πολιτικές παρόμοιες με αυτές του μνημονίου;καιτο βασικότερο, γιατί οι έλληνες κεφαλαιοκράτες και τα μεσαία στρώματα δεν αντιδρούν σε μέτρα του μνημονίου, όπως η εκποίηση των κερδοφόρων δημόσιων επιχειρήσεων κυρίως σε Γάλλους και Γερμανούς επιχειρηματίες, όταν γνωρίζουν ότι η εκποίηση αυτή θα σημάνει εξαγωγή των κερδών αυτών των επιχειρήσεων στη Γαλλία και στη Γερμανία και συναφή άνοδο του ποσοστού κέρδους σε αυτές τις χώρες με ταυτόχρονη πτώση του ποσοστού κέρδους στην Ελλάδα;Και πώς είναι δυνατή η σύμπτωση των συμφερόντων του ντόπιου, του ελληνικού, και του ξένου , του γαλλικού, του γερμανικού και του αμερικανικού κυρίως κεφαλαίου, ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης, δηλ. σε περίοδο όξυνσης των αντιθέσεων αναμεσα στους κεφαλαιοκράτες; Γιατί οι Έλληνες κεφαλαιοκράτες δέχονται να μοιραστούν και να εκχωρήσουν στους ξένους κεφααιοκράτες, μέγα μέρος των κερδών των δημοσίων επιχειρήσεων ενώ θα μπορούσαν να τα καρπωθούν μόνοι τους; Γιατί τάχα οι Έλληνες κεφαλαιοκράτες, που σύμφωνα με την Καθημερινή της τελευταίας Κυριακής έχουν περίπου 1 τρισ δολάρια στις ελβετικές τάπεζες, δε χρηματοδοτούν οι ίδιοι με το αζημίωτο το ελληνικό δημόσιο χρέος, όπως κάνουν οι Ιάπωνες- με αποτέλεσμα το 95 % του δημόσιου χρέους της Ιαπωνίας να βρίσκεται στα χέρια Ιαπώνων, ενώ μόνο το 20 % του ελληνκού δημόσιου χρέους βρίσκεται στα χέρια ελλήνων κεφαλαιοκρατών; Αρκούν τάχα για τη θεωρητική επίλυση αυτών και άλλων προβλημάτων οι ισχνότατες κι εξαιρετικά γενικόλογες, αναγκαίες αλλά μη επαρκείς αφαιρέσεις όπως τράπεζες, μισθωτοί, μικρομεσαίοι,εγχώρια και ξένα συμφέροντα, εθνικός καπιταλισμός και υπερεθνικές διαδικασίες (και υπάρχουν άραγε τέτοιες υπερεθνικές διαδικασίες που στέκονται πέρα και πάνω από τα έθνη στον καπιταλισμό;). Δε χρειάζονται άραγε για την ανάλυση του μνημονίου και των συναφών του σχέσεων έννοιες όπως ιμπεριαλιστικές και εξαρτημένες χώρες, δε χρειάζεται άραγε να καθοριστεί επακριβώς η ταυτότητα του ελληνικού κεφαλαίου, δεν είναι τάχα το εφοπλιστικό κεφάλαιο το δεσπόζον τμήμα του ελληνικού κεφαλαίου, και από κει και πέρα όλες οι άλλες σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες του ελληνικού κεφαλαίου δεν είναι παραφυάδες του εφοπλιστικού κεφαλαίου; Και η ευημερία του ελληνικού εφοπλιστικού κεφαλαίου δεν εξαρτάται τάχα από τη συμμαχία του με την κάθε φορά θαλασοκράτειρα δύναμη (παλιότερα με τη Βρετανία, σήμερα με τις ΕΠΑ)και από τις καλές του σχέσεις με τις χώρες που είναι μεγάλοι εισαγωγείς κι εξαγωγείς εμπορευμάτων (ΕΠΑ, Κίνα, Γερμανία κλπ.) και που γι' αυτό χρειάζονται τις μεταφορικές υπηρεσίες του ελληνικού εφοπλισμού- ο οποίος καπαρώνει τις παραγγελίες μεταφοράς και άλλα προνόμια, εκχωρώντας στους οικονομικούς του εταίρους τα γεωστρατηγικά, παραγωγικά κλπ. πλεονεκτήματα της χώρας και μη διστάζοντας να τους υποθηκεύσει τη χώρα για να επιβεβαιώσει την κυριαρχία του επ' αυτής, απολαμβάνοντας πάντα τα σχετικά ανταλλάγματα; [Βλ. εμφύλιοι του '21, αγγλικά δάνεια, πράξη υποτέλειας/ ελληνικός εμφύλιος δεκαετίας '40 , λίμπερτι, σχέδιο Μάρσαλ/ένταξη στην ΕΕ, προγράμματα, επιδοτήσεις, οδικοί άξονες κι ενεργειακοί αγωγοί που κάνουν την Ελλάδα εμπορική έξοδο κι είσοδο της ΕΕ (και όχι μόνο) με τη Μέση και την Άπω Ανατολή και ιδιαίτερα με την Κίνα, -εξ ου και τα μνημόνια, και η διπλή επιτήρηση και η εκχώρηση του ΟΛΠ στους Κινέζους και η σχεδιαζόμενη εκχώρηση άλλων σημαντικών λιμένων στους πιστωτές μας (πχ. Πλατυγιάλι Αστακού), γκρίνια και πίεση για την αναβάθμιση της ελληνικής ναυτικής παιδείας, κτλ. κτλ. Και φυσικά με κάθε τρόπο μείωση της τιμής του εμπορεύματος ελληνική εργατική δύναμη ως το επίπεδο των κινεζικών, των λιβεριανών, των φιλιπινέζικων κλπ. μισθών- πράγμα που συμφέρει σε όλους τους κεφαλαιοκράτες.]
  Καμιά μεταρρύθμιση ούτε αντιδραστικού, ούτε προοδευτικού τύπου δεν πρόκειται να βγάλει τους έλληνες μισθωτούς κι εργαζόμενους από το φαύλο κύκλο της εξάρτησης και της υπερεκμετάλλευσης στον οποίο βολοδέρνουν από το 1825 (κυβέρνηση του αγγλόφιλου υδραίου εφοπλιστή Γ. Κουντουρώτη) και δώθε. Μονάχα μια προλεταριακή επανάσταση που θα διαγράψει μονομερώς το χρέος, που θα βγάλει τη χώρα από το λάκκο των λεόντων της ΕΕ κι από την ιμπεριαλιστική ληστοσυμμορία του ΝΑΤΟ, που θα στείλει τον 6ο στόλο να ελλιμενιστεί στη Φλόριντα, που θα κρατικοποιήσει χωρίς αποζημίωση και με εργατικό έλεγχο τις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις (μαζί και τα καράβια των ελλήνων εφοπλιστών)κτλ., μπορεί να συντρίψει το φαύλο κύκλο της εξάρτησης και της κεφαλαιοκρατικής εκμετάλλευσης και όπως η επανάσταση του Κλεισθένη(επανάσταση και όχι μεταρρύθμιση, όπως δυσφημηστικά προσαγορεύεται επισήμως) να ξανακάνει τον χωρίς κεφαλαιοκράτες εργαζόμενο ελληνισμό την κοινωνική, την οικονομική, την πολιτική και την πνευματική πρωτοπορία της ανθρωπότητας.
  Χ. Βλόσιος

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.