#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/09/2011 10:13
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Είναι εφικτή η επαναδιαπραγμάτευση;Όλη η προσπάθεια αποδόμησης της εναλλακτικής πρότασης Σαμαρά εστιάζεται κυρίως στο θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης, που η συμμαχία των εγχώριων προθύμων, θεωρεί λίγο έως πολύ, ουτοπική.  Ως παράδειγμα αναφέρουν τη γκάφα Βενιζέλου, όπου, αφού πρώτα έδιωξε κακή  κακώς την Τρόικα, τώρα προσπαθεί απεγνωσμένα να την ξαναφέρει πίσω, τάζοντας εξοντωτικά μέτρα εις βάρος των πολιτών.  Αφού λοιπόν, λένε, η μπλόφα Βενιζέλου όχι μόνο δεν έπιασε, αλλά γύρισε και μπούμερανγκ, κάθε τέτοια σκέψη θα πρέπει να είναι απαγορευμένη, για τον απλούστατο λόγο, ότι η στάση των δανειστών αγγίζει τα όρια του εκβιασμού, με διακύβευμα τη χρεοκοπία της χώρας.

Μέχρι εδώ καλά και οι πρόθυμοι γίνονται σχεδόν πιστευτοί, με τέτοια ‘’ακλόνητα’’ επιχειρήματα.  Όμως, για να ισχύουν τα παραπάνω, θα πρέπει να ισχύουν και κάποιες βασικές προϋποθέσεις.   Ότι δηλαδή η κυβέρνηση που διαπραγματεύεται, πρώτον δεν έχει κανένα σχέδιο και δεύτερον ασκεί την τακτική του ραγιαδισμού, οχυρωμένη πίσω από την απολυταρχική λογική του μονόδρομου.  Είναι η ίδια λογική που λέει ότι ο επικείμενος βιασμός είναι μονόδρομος, γιατί ο θύτης κρατάει όπλο, άρα δεν αντιστεκόμαστε, αλλά καθόμαστε να το απολαύσουμε.

Και όμως, ακόμα και σήμερα έπειτα από δύο χρόνια τραγικής διακυβέρνησης, παλινωδιών, υποχωρήσεων και χαμένων μαχών, η χώρα μας εξακολουθεί να έχει δύο πολύ δυνατά εργαλεία διαπραγμάτευσης, έστω πιο εξασθενημένα από ότι τα παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ:

1.       Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους και ιδιαίτερα εκείνο το κομμάτι που αφορά στους ιδιώτες πιστωτές, βρίσκεται υπό τον πλήρη νομικό έλεγχο του ελληνικού κοινοβουλίου και της ελληνικής δικαιοσύνης

2.       Όλο το ελληνικό χρέος (εξαιρουμένων κάποιων swaps σε ελβετικό φράγκο, γιεν ή δολάριο) έχει συναφθεί σε εθνικό νόμισμα, πράγμα που σημαίνει ότι θα αποπληρωθεί σε εθνικό νόμισμα, όποιο και αν είναι αυτό στο μέλλον

Ασφαλώς δεν θα ήταν διπλωματικά σοφό να εμφανιστεί ένας Έλληνας πρωθυπουργός μέσα σε ένα ευρωπαϊκό συμβούλιο και να απειλεί εκβιαστικά κραδαίνοντας τις παραπάνω πυρηνικές βόμβες, ούτε η χώρα μας θα ήταν αυτή που θα τίναζε στον αέρα το ευρωπαϊκό Κούγκι, άνευ τουλάχιστον σοβαρής αιτίας και αυτό γιατί η Ελλάδα ανέκαθεν υπήρξε ένα εξωστρεφές ευρωπαϊκό κράτος με πίστη στους θεσμούς μιας ακόμα και πολιτικής ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Οι δύο παραπάνω όμως παραδοχές είναι ικανές από μόνες τους να αποτρέψουν οποιονδήποτε βιασμό της χώρας.  Εκτός αν η Ελλάδα αποφάσισε να συναινέσει στον βιασμό της.  Και υποψιάζομαι, διαβάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις, ότι μάλλον κάτι τέτοιο συμβαίνει.

Δεν είμαι μέσα στο μυαλό του κ. Σαμαρά, μπορώ όμως να υποθέσω με ποιο τρόπο θα προχωρούσε σε μια επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών όρων, γνωρίζοντας ότι ένα ενδεχόμενο ναυάγιό τους, θα ήταν εξίσου επώδυνο και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη.   Πολλοί πιστεύουν ότι οι κάποιοι κακοί Γερμανοί έχουν εγκατασταθεί εδώ και ασελγούν πάνω στη χώρα μας εκβιάζοντας και απειλώντας.  Η αλήθεια είναι λίγο διαφορετική.

Οι δανειστές μας πρωτίστως ενδιαφέρονται για τα νούμερα και ιδιαίτερα για τη μείωση του ελλείμματος.  Τα μέτρα τα εισηγείται η δική μας πλευρά.  Θα σας δώσω δύο παραδείγματα:

1.       Το μνημόνιο ήταν ένα κράμα μέτρων που εισηγήθηκαν στην κυβέρνηση οι τραπεζίτες, ο ΣΕΒ και κάποιοι μεγαλοδιαπλεκόμενοι.

2.       Η ληστεία μέσω ΔΕΗ ήταν μια ιδέα ενός μεγαλοτραπεζίτη του ιδιωτικού τομέα

Οι δανειστές ισχυρίζονται το εξής απλό:  Κάντε μας ένα πλάνο με το οποίο να μειώνεται το έλλειμμα και να γίνεται βιώσιμο το χρέος.  Το τι μέτρα θα πάρετε είναι δικό σας πρόβλημα, αρκεί να βγαίνουν τα νούμερα.

Η κατάσταση εκτραχύνθηκε όταν όλα τα μνημονιακά μέτρα του ΠΑΣΟΚ αποδείχθηκαν λάθος.  Και τότε εμφανίστηκε η ανάγκη λήψης νέων μέτρων, τα οποία οι δανειστές επιμένουν ότι θα είναι και αυτά αποτυχημένα, αρχίζοντας να κατανοούν την ελληνική πραγματικότητα.

Συνεπώς η δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης και ριζικής αλλαγής πολιτικής υπάρχει ακόμα και μάλιστα υποδαυλίζεται και από την τρόικα.  Όταν λοιπόν κάνουμε .... παραλιακές περισπούδαστες αναλύσεις περί προεκλογικών παροχών ή περί μονοδρόμων, θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί, πιο διορατικοί και κυρίως πιο ανοιχτόμυαλοι.

 Κακοφωνίξ

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. tpe avatar
  tpe 29/09/2011 10:28:35

  Εμ, αυτό δε λέω τόσο καιρό;;;;
  Τα μέτρα τα ΒΡΗΚΕ ΕΤΟΙΜΑ η τρόικα.

 2. Κτησιας avatar
  Κτησιας 29/09/2011 10:39:21

  Τα πάντα είναι θέμα προθέσεων τελικά ! Και τεχνικά τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, ίσως μόνο του σπανού τα γένια!

  • madprof avatar
   madprof @ Κτησιας 29/09/2011 13:17:57

   Κακοφωνίξ, οι πολίτες θα αποδεχτούν τα πάντα αρκεί να :
   1. Δες το 4 σχόλιο "Στο κίνημα “δεν πληρώνω” και ο … Πάγκαλος!"
   2. Δες το 3 σχόλιο στο "ΠΑΣΟΚ και διαπλοκή τρέμουν το Plan B του Σαμαρά".
   Απλά είναι τα πράματα: Κάθαρση από τις κομματοληστοσυμμοριτονεποτισμολουκριτίες και τους κομματοληστοσυμμοριτονεποτισμοκαστρατους!
   ΚΑΘΑΡΣΗ! ΚΑΘΑΡΣΗ! ΚΑΘΑΡΣΗ! ΚΑΘΑΡΣΗ! ΚΑΘΑΡΣΗ!

 3. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 29/09/2011 10:47:29

  Η ουσία πάντως είναι ότι και η ΝΔ πρέπει να ξεκαθαρίσει στους πολίτες ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και πρέπε να συνηθίσουμε να ζούμε πιο "στενόχωρα" για τα επόμενα χρόνια. Η κρίση είναι κρίση, μαγικές λύσεις του τύπου "να φύγουν από μένα τα μέτρα, να πάνε αλλού" δεν υπάρχουν. Το θέμα είναι ο σημερινός πασοκικός παραλογισμός να γίνει μία όσο το δυνατόν ορθολογικότερη αντιμετώπιση των πραγμάτων.
  Από την άλλη, να τονίσει η ΝΔ ότι δεν είναι δυνατό να γίνεται τόσο σκανδαλωδώς ανεκτή η φοροδιαφυγή όταν οι μισθωτοί βλέπουν διαρκώς το εισόδημά τους συρρικνούμενο ή και μένουν άνεργοι ή όταν πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες είναι συνεπέστατοι με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις μέχρι κεραίας. Κατά τη γνώμη μου, το θέμα της φοροδιαφυγής η ΝΔ δεν το έχει επαρκώς τονίσει και θέσει.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ ΒΙΣ 29/09/2011 10:49:07

   Και βέβαια, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με εξοντωτικούς φόρους στους ελεύθερους επαγγελματίες και με εξοντωτικές εισφορές σε ταμεία, δεν υπάρχει... Και αυτό είναι ένα ζήτημα.

  • μεταρρυθμιστής avatar
   μεταρρυθμιστής @ ΒΙΣ 29/09/2011 10:51:23

   Πολύ σωστά θέτεις το ζήτημα της φοροδιαφυγής, τη μεγάλη γάγγραινα της Ελλάδας, μαζί με το αναποτελεσματικό κι εν πολλοίς διεφθαρμένο Δημόσιο.

 4. Lampros avatar
  Lampros 29/09/2011 11:07:49

  Εννοείται πως ειναι εφικτή η επαναδιαπραγμάτευση. Αλλαζουν τα δεδομένα, αλλάζουν οι συμφωνίες. Αν δεν ισχυε αυτό, τότε γιατί εχουμε Μνημόνιο 1,2,3 κοκ? Το θέμα ειναι να δειξει ο Σαμαράς, πως έχει διαφορές απο τον ΓΑΠ. Να το νιωσουν καλα οι ευρωπαίοι. Όλοι σε σέβονται αν ξέρουν πως εννοέις αυτά που λές, ακόμα και αν δεν τους αρέσουν. Μην εχετε καμιά αμφιβολία, πως αν ο ΓΑΠ ηταν αξιόπουστος (sic) συνομιλητης δεν θα χρειάζονταν όλα αυτά τα μέτρα.
  Ο Σαμαράς εχει (ή θα πρέπε να εχει) 2 βασικά χαρτιά στα χέρια του.
  1) το πρώτο σχέδιο απέτυχε
  2) Νωπή λαική και σαφή εντολή

 5. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 29/09/2011 11:11:16

  Και πώς ακριβώς προτείνεις να αντιμετωπιστεί; Με φετφάδες του τύπου "όποιος δεν καταναλώσει το μισό του εισοδήματός του θα... τιμωρηθεί φορολογικά"; Ή μήπως του τύπου "καταργώ το συνταγματικά κατοχυρωμένο τραπεζικό απόρρητο, δηλώστε τις καταθέσεις σας εδώ και τώρα";

  • μεταρρυθμιστής avatar
   μεταρρυθμιστής @ Αυριανιστής 29/09/2011 12:02:01

   Όπως αντιμετωπίζεται (σχετικά βέβαια, διότι κανένα κράτος δεν εξάλειψε εντελώς τη φοροδιαφυγή) στα υπόλοιπα προηγμένα κράτη. Με τη θέσπιση αντικειμενικών κριτήριων φορολόγησης. Ο Αλέκος Παπαδόπουλος το έκανε τη δεκαετία του' 90 με θετικότατα αποτελέσματα. Έτσι μπήκαμε στην ΟΝΕ ( Τι σου λέω τώρα θα μου πεις...)Όλοι οι σοβαροί πολιτικοί το προτείνουν, ανεξαρτήτως παράταξης. Βέβαια το θέμα κάνει... τζιζ για τα δυο μεγάλα κόμματα, διότι θα πρέπει να δυσαρεστήσουν την εκλογική τους πελατεία. Και κακά τα ψέματα, οι ΔΥ είναι ισχυροί στην Ελλάδα, αλλά σίγουρα το ισχυρότερο λόμπυ είναι των ελευθέρων επαγγελματιών. Δεν τολμάει το ΠΑΣΟΚ ( που σκαρφίζεται ο,τιδήποτε μπορεί για να μας ξαφρίσει, αλλά αντικειμενικά κριτήρια δεν θεσπίζει) και η Ν.Δ ούτε κουβέντα δεν έχει ψελλίσει...Οπότε άσε τους γνωστούς μ....ες να πληρώνουν.Εσύ τι αντιπροτείνεις;

   • ΠΗΛΕΑΣ avatar
    ΠΗΛΕΑΣ @ μεταρρυθμιστής 30/09/2011 17:51:05

    Τα "αντικειμενικά κριτήρια" είναι ο πιό άδικος, ο πιό άθλιος τρόπος φορολόγησης. Η αξιολόγηση μέσων όρων και αγαθών προσωπικής ευμάρειας δεν αποτυπώνει σε ενεστώτα χρόνο το ατομικό εισόδημα κανενός και η φορολόγηση βάσει αυτών θα ήταν σαν το κρεββάτι του Προκρούστη: Οι ευπορώτεροι θα γέλαγαν με την ανέλπιστη επιείκια του συστήματος και οι φτωχότεροι θα αιμορραγούσαν μέχρι τελικής ρανίδας.
    Και, σε ποιες σοβαρές χώρες έχουν "αντικειμενικά κριτήρια";

 6. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 29/09/2011 11:30:52

  μεγαλοτραπεζίτη του ιδιωτικού τομέα η ιδέα της ΔΕΗ... Μήπως να μάθουμε ποιου, να του κλείσουμε την Τράεπζα έως την ερχομένη Τρίτη;

 7. Enjoy Capitalism avatar
  Enjoy Capitalism 29/09/2011 11:33:19

  Η ΝΔ θα μειώσει (και πόσο) το παρασιτικό Δημόσιο ;

  Ο Σαμαράς ΔΕΝ έχει δώσει ξεκάθαρη απάντηση ακόμα.
  Οσο κλείνει το μάτι σε προνομοιούχες ομάδες επαγγελματιών ( βλ. ταξιτζήδες του "φίλου" Θύμιου ) δεν πείθει....εκτος και αν πιστεύει ότι θα μπορεί να επαναπρπσλάβει όσους θα βγούν ( όπως βγούν ) στην εφεδρεία!

  • ο ξένος avatar
   ο ξένος @ Enjoy Capitalism 29/09/2011 11:52:02

   Γιατί όχι; Ο Παπανδρέου στην αντιπολίτευση υποσχόταν ότι θα αγόραζε τον ΟΤΕ απ'τους Γερμανούς!

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ Enjoy Capitalism 29/09/2011 13:43:36

   Ο Σαμαράς ποτέ δε διαφωνούσε με το συμμάζεμα του κράτους. Το πρόβλημα είναι όμως ότι αν αρχίσεις να απολύεις μέσα στην ύφεση αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στα έσοδα. Μειώνεις δηλαδή τη φορολογική σου βάση εσκεμμένα, χωρίς να έχεις αντίστοιχα οφέλη. Η αναφορά περί μη απολύσεων δεν αποτελεί προεκλογικό χάδι, όπως θέλουν να το παρουσιάζουν οι μνημονοδίαιτοι δημοσιογράφοι, αλλά πραγματιστική αντιμετώπιση της κατάστασης. Η φοροδοτική ικανότητα της βάσης κλονίζεται ταυτόχρονα από δύο παραμέτρους: Την αλόγιστη υπερφορολόγηση και την αύξηση της ανεργίας. Ο Σαμαράς πιστεύει ότι η συνταγή αυτή είναι λάθος και θέλει να την αλλάξει, πρωτίστως σταθεροποιώντας τη φοροδοτική βάση (για να είναι αξιόπιστοι και οι στόχοι που θέτει). Για παράδειγμα, η κυβέρνηση αποφασίζει την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο και υπολογίζει ανακριβώς ότι αυτή θα επιφέρει 2 δις ευρώ στα έσοδα. Εγώ όμως βλέπω δίπλα μου ότι όλοι αλλάζουν τους καυστήρες σε φυσικό αέριο ή πέλετ και προβλέπω μείωση των εσόδων κατά 0,5δις. Ποιός πιστεύεις εσύ ότι θα επαληθευτεί;

 8. However avatar
  However 29/09/2011 12:00:29

  Για αυτο άλλωστε ζητήθηκαν, πρόσφατα και οι επιστολές "δέσμευσης υλοποίησης των μέτρων" απο την ελληνική Κυβέρνηση. Δεν έχουν στόχο την "αποδειξιμοτητα της δέσμευσης". Την αποδειξιμοτητα του "ποιος αποφάσισε τα συγκεκριμένα μέτρα" έχουν. Αυτο θέλει να έχει στα χέρια της η Τροικα και ιδιαίτερα το ΔΝΤ. Και ενδεχομένως επειδή και οι Τροικανοι έχουν ένα ένστικτο αυτοσυντηρησης και επαννειλημενως έχουν διαπιστώσει ότι δεν επικοινωνουνται ξεκάθαρα οι ρολοι στο έργο που παίζεται, ήθελαν αυτή τη φορά - και εκτιμώ ότι και τις επόμενες - να είναι σαφείς οι ρολοι. Οι Τροικανοι ´δεν εισηγούνται μετρα¨, δεν αποφασίζουν πολιτικές. Οι Τροικανοι διαπιστώνουν το πρόβλημα και τις πτυχές του, καθορίζουν τους στόχους και εκτιμούν την αποτελεσματικότητα των συγκεκριμένων μέτρων και πολιτικών που επιλέγει η Κυβέρνηση. Δεν είναι αναλγητοι, ούτε εκβιαστες όπως τους αποκαλούν, όσοι απο άγνοια η απο συμφέρον έτσι τους αποκαλούν. Είναι κάτι πολυ ποιο απλό. Είναι λογιστές. Νούμερα βλέπουν, νούμερα επεξεργάζονται. Δεν είναι η δουλειά τους να τα μεταφρασουν σε ζωή, σε ανθρωπους. Αυτο είναι η δουλειά της Κυβέρνησης. Της εκάστοτε Κυβέρνησης. Και της σημερινής.

  Αυτο που φοβουνται, ολο και περισσοτερο, ολο και πιο δικαια, οι τροικανοι ειναι οτι κινδυνεύει να καταστεί το εγχείρημα της Ελλαδας και η διαδικασία επίλυσης του Ελληνικού προβλήματος το, αληθινά, κακο παράδειγμα στα χέρια τους. Και αυτο ανησυχεί ιδιαίτερα το ΔΝΤ που απο τη φυση της αποστολής του μάλλον θα χρειαστει να κληθεί ξανά κάπου αλλού στο μέλλον.

  Και κινδυνεύει να διδασκεται στο μέλλον η περιπτωση της Ελλάδας, ως το ¨κακο παραδειγμα αντιμετωπισης¨ ακόμα και σε εκείνη την περίπτωση που "τελικά τελικά" θα επιτευχθεί δημοσιονομική εξυγειανση, ακόμα - και υποθετικα - χωρίς να έχει, εντωμεταξυ, προκληθεί κάποιος σοβαροτερος κλυδωνισμος απο αυτή τη διαδικασία, στο παγκόσμιο σύστημα. Που είναι και το καλο σενάριο, αν και προϋποθέτει μια σειρά σωρευτικων, δομικων, παραδοχων - επιτυχία του PSI στις συμφωνημενες τιμές, επιτυχία στους εισπρακτικους στόχους του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων στο δεδομένο χρονικό ορίζοντα, επιτυχία εφαρμογής των οποίων μέτρων προτείνει η ελληνική Κυβέρνηση, κλπ. - που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα ισχύσουν. Γιατί δεν μπορούν να ισχύσουν.

  Ετσι συνειδητοποιει το ΔΝΤ - ως το παγκοσμιο θεσμικο συστημα οικονομικης πυροσβεσης - οτι κινδυνεύει, αληθινά, να χρεωθεί θύματα που δεν ήταν ανάγκη να υπάρξουν κατα την επιχείρηση κατάσβεσης του προβλήματος. Κινδυνεύει το track record του ΔΝΤ να έχει νέα μελανά σημεία, χειρότερα απο εκείνα που άφησε η Αργεντινή. Και κινδυνεύει την λάθος εποχή. Όταν, η θεσμική φωνή που εκρουε απο την αρχή, τον κώδωνα της λανθασμενης συνταγης, άρχισε να φαινεται ότι είναι η ελληνικη Κυβέρνηση, σε αναμονή. Δηλαδή, η νεα πραγματική Κυβέρνηση της Ελλάδας. Σε αυτή την εποχή, το να μην είναι σαφες, ποιος αποφασίζει τα συγκεκριμένα μέτρα, δεν είναι σοφό. Γιατί μπορεί να παρερμηνευθει. Ως βιασμος.

  Και οι κίνδυνοι δεν είναι απλοί: αφορούν την πραγματική οικονομία ενός τόπου και τις αναπτυξιακές προοπτικες του. Αφορουν πραγματα που εγιναν και αλλα τοσα που δεν εγιναν. Αφορουν το συλλογικο και το ατομικο επιπεδο. Μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έπεσαν θύματα μιας παραλογης και μανιακης φορομπηχτικης πολιτικής. Εν δυνάμει επενδύσεις που έφυγαν σε άλλους επενδυτικους τόπους. Επιχειρηματίες, επαγγελματίες, επιστήμονες που είχαν προσπαθήσει και είχαν πετύχει και όλα έσβησαν. Ανθρωπους που είχαν προγραμματίσει, που είχαν ονειρευτεί και όλα διαλύθηκαν. Και το σημαντικότερο που δεν έχουν το κουράγιο να το ξανακανουν. Αυτά είναι τα θύματα. Όλοι μας. Η, καλύτερα, σχεδόν όλοι μας.
  Δεν μπαίνω καν στη συζήτηση του εάν είναι εφικτή η επαναδιαπραγμάτευση. Το άρθρο το προσεγγίζει επαρκεστατα. Καλο θα ήταν να γίνει σαφες στους περισσότερους. Το κρίσιμο είναι ότι είναι αναγκαία η επαναδιαπραγμάτευση. Είναι εθνικός στόχος, παρόντος και μέλλοντος. Το ωραίο, είναι ότι η πορεία των εξελίξεων θα την καταστήσει και επιθυμητή. Όχι απο εμάς, αλλά απο τους σωτήρες μας.

 9. webteam-www.efsimopoulos.gr avatar
  webteam-www.efsimopoulos.gr 29/09/2011 12:14:12

  Με δεδομένο ότι η οικονομική πολιτική που εφαρμόστηκε έως τώρα από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ -η οποία στηρίχθηκε στη συνεχόμενη φοροεπιδρομή- έχει αποτύχει, η αλλαγή του μίγματος πολιτικής φαντάζει, αν μη τι άλλο, απαραίτητη.
  Όπως είπε και ο Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της 76ης ΔΕΘ, «η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου είναι ρεαλιστική».


  Κατά την άποψη μας η επαναδιαπραγμάτευση πρέπει να εστιάσει στο τρίπτυχο φορολογία, ρευστότητα και «ανάσες» ανάπτυξης.

  Οι προτάσεις της ΝΔ είναι συγκεκριμένες:

  -Φόρος επιχειρήσεων 15% και φόρος μερισμάτων 15%.
  -Ο Φόρος Φυσικών προσώπων, σε πρώτη φάση στο 40% ανώτατο, και σε τρία-τέσσερα χρόνια να μη ξεπερνά το 30%, με λίγα απλά κλιμάκια.
  -Το ΦΠΑ να πέσει εκεί που ήταν πριν δύο χρόνια.
  -Να μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές κατά 25%.
  -Το «αφορολόγητο» να επιστρέψει στις 12 χιλιάδες ευρώ.
  -Να καταργηθούν κάποιες φοροαπαλλαγές, ώστε το σύστημα να γίνει πιο διαφανές.
  -Να μπουν κάποια λογικά «τεκμήρια» πολυτελούς διαβίωσης.
  -Μείωση ΦΠΑ σε οικοδομές και κατοικία και φόρου μεταβίβασης ακινήτων.
  -Δυνατότητα επιλογής του μικρομεσαίου επιχειρηματία αν θα φορολογηθεί με τεκμαρτό υπολογισμό ή με πλήρη έλεγχο.
  -Ρευστότητα, διότι χωρίς αυτήν η οικονομία πεθαίνει άμεσα.
  -Λύση στο πρόβλημα της πληρωμής 7 δισεκατομμυρίων ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου το 80% από το 2010 και το 20% από το 2011.
  -Συμψηφισμός οφειλών από και προς το Δημόσιο.
  -Σταθερότητα, διότι κανείς δεν πρόκειται να μείνει στην Ελλάδα με αυτό το δράμα κάθε τρείς μήνες, και
  -Κοινωνικές ανάσες, που επιστρέφουν όλες στην Οικονομία και ενισχύουν την κοινωνική συνοχή (αποκατάσταση των πολύ χαμηλών συντάξεων και των πολυτεκνικών επιδομάτων).

  Πρόκειται για «ρεαλιστικές» κινήσεις οι οποίες δεν χρειάζονται μεγάλη «διαπραγματευτική πίεση» από την ελληνική πλευρά.

  Στο κάτω-κάτω, όπως λένε και στη ΝΔ, δεν ζητάμε τίποτα παραπάνω από όσα έχουν κερδίσει η Ιρλανδία και η Πορτογαλία στα δικά τους Μνημόνια.

 10. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 29/09/2011 12:15:46

  Μήπως θυμάσαι, αλήθεια, σε τι περιβάλλον είχαν θεσπιστεί τα "αντικειμενικά κριτήρια"; Μήπως -λέω μήπως- μόνο υφεσιακό δεν ήταν τότε;

  Και πάλι όμως, τι σχέση έχουν τα αντικειμενικά κριτήρια με τον... καταναγκασμό όλων να καταναλώσουν; Εγώ δεν θέλω να καταναλώσω, βρε αδερφέ! Έχω δόσεις στεγαστικού δανείου να πληρώσω, έχω τα χαράτσια και τα κόντρα χαράτσια, δεν μου μένουν για κατανάλωση. Ή, θέλω να κάνω το κουμάντο μου για τις δύσκολες μέρες που μας φέρνει συνεχώς η νεοφιλελεύθερη θηριωδία. Ή, θέλω να είμαι νοικοκύρης και να αποταμιεύσω για να επενδύσω στο μέλλον. Πρέπει να τιμωρηθώ;

  • μεταρρυθμιστής avatar
   μεταρρυθμιστής @ Αυριανιστής 29/09/2011 12:20:13

   Ωραία, εμένα τι μου το λες; Εγώ τα πρότεινα;

  • tpe avatar
   tpe @ Αυριανιστής 29/09/2011 12:42:18

   Μα τι λες;
   Τα αντικειμενικά κριτήρια δεν έχουν σχέση με αυτό την αποταμίευση...
   Για παράδειγμα, αν ο μέσος όρος του εισοδήματος των -στην τύχη η επιλογή- πολιτικών μηχανικών, είναι 30.000€ μικτά, γιατί κυριέ μου λες πως έχεις 10.000€; Τι συμβαίνει;

   Τα σωστά αντικειμενικά κριτήρια λύνουν το θέμα της φορολογίας εισοδήματος. Όχι πλήρως, αλλά σε μεγάλο βαθμό.

   Το ΦΠΑ έχουμε προτείνει πολλοί πως θα το λύσουμε.

  • ΠΕΤΡΟΣ avatar
   ΠΕΤΡΟΣ @ Αυριανιστής 29/09/2011 18:59:13

   Δυστυχώς φίλε μου θα τιμωρηθούμε όλοι μαζί, Τι νομίζεις; Η οικογένεια έχει παιδιά, εγγόνια και ΜΑΜΑΔΕΣ να θρέψει!!!!

 11. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 29/09/2011 12:32:50

  Από αυτά που έγραψες, κρατώ τα εξής δύο:

  1. Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους και ιδιαίτερα εκείνο το κομμάτι που αφορά στους ιδιώτες πιστωτές, βρίσκεται υπό τον πλήρη νομικό έλεγχο του ελληνικού κοινοβουλίου και της ελληνικής δικαιοσύνης

  2. Όλο το ελληνικό χρέος (εξαιρουμένων κάποιων swaps σε ελβετικό φράγκο, γιεν ή δολάριο) έχει συναφθεί σε εθνικό νόμισμα, πράγμα που σημαίνει ότι θα αποπληρωθεί σε εθνικό νόμισμα, όποιο και αν είναι αυτό στο μέλλον

  Θα προσθέσω και ένα δικό μου: " Όταν κάποιος χρωστά πολλά, όλοι οι δανειστές του, εύχονται να μη συχωρεθεί"

  Αυτά τα τρία δεδομένα, είναι τα πυρηνικά όπλα στα χέρια της Ελλάδας. Αλλά και ο χρόνος, δεν είναι με το μέρος μας.

  Και όποιος Έλληνας που ασκεί εξουσία, αγνοεί αυτά τα τρία πανίσχυρα όπλα, ή θα τα αγνοήσει, ή θα τα χαρίσει στους δανειστές μας, θα πρέπει να στηθεί στα τρία μέτρα. Ή κατά το σοβιετικό, να δεθεί πισθάγκωνα με σύρμα και να "πάει" με μια σφαίρα στη βάση του κρανίου.

 12. Αμυδρός avatar
  Αμυδρός 29/09/2011 13:39:32

  Αν θες να επαναδιαπραγματευτείς κάτι το επαναδιαπραγματεύεσαι. Αρκεί ο συνομιλητής σου να καταλαβαίνει πως εννοείς αυτά που λες και πως είναι ρεαλιστικά. Όσο για τη φοροδιαφυγή, υπάρχουν λύσεις, αρκεί να υπάρχει θέληση. Και εξηγώ:

  1. Θα πρέπει το κόστος της φοροδιαφυγής να γίνει πολύ μεγαλύτερο από αυτό της πληρωμής των φόρων.
  2. Η πληρωμή των φόρων θα πρέπει να σταματήσει να επαφίεται στην καλή θέληση των πολιτών ή των εφοριακών.

  Άρα:

  1. Σε νομικό επίπεδο:
  α. Ψήφιση νόμων που να προβλέπουν εξοντωτικές ποινές για τους φοροφυγάδες.
  β. Απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας και ξεκαθάρισμα των αλληλοκαλυπτόμενων και αλληλοσυγκρουόμενων νόμων.
  2. Σε οικονομικό επίπεδο:
  α. Ελάττωση της φορολογίας. Με 45% φορολογία και 23% ΦΠΑ, είναι σαν να προωθείς τη φοροδιαφυγή.
  β. Κατάργηση φόρων.
  3. Σε τεχνολογικό επίπεδο:
  α. Μηχανογράφηση του κράτους. Δεν είναι δυνατόν το TAXISNET να καταρρέει με το παραμικρό. Η λύσεις ονομάζοται "Σχεσιακές Βάσεις Δεδομένων", "Δίκτυα" και εφαρμογές τύπου "Client-Server". Έτσι:
  (1) Μηχανογράφηση των υποθηκοφυλακίων, για να φανούν επιτέλους αυτοί που έχουν βίλες και δηλώνουν 5.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα.
  (2) Μηχανογράφηση των τελωνείων, για να γνωρίζεις τις ποσότητες των προϊόντων που διακινούνται και από ποιους. Δεν γίνεται μια εταιρία να κόβει μισθούς από το προσωπικό της και να έχει απλήρωτο το ΙΚΑ και οι εξαγωγές/εισαγωγές της να αυξάνονται.
  (3) Μηχανογράφηση των Νομαρχιών, Περιφερειών, Δήμων και Κοινοτήτων, καθώς και των υπηρεσιών τους. Έτσι θα μπορεί το κράτος να βρει και ποιος έχει το πανάκριβο αυτοκίνητο, αλλά δηλώνει άνεργος και τι οικοδομικές άδειες δύνονται, από ποιους και για ποιους.
  (4) Μηχανογράφηση των εφοριών, που τώρα στην ουσία κόβουν απλώς ταμειακές αποδείξεις, ώστε να αποτελούν πραγματικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς
  (5) Μηχανογράφηση των ταμείων, έτσι ώστε σε συνδυασμό με τη μηχανογράφηση των Ο.Τ.Α. να σταματήσει η πληρωμή συντάξεων σε πεθαμένους και πολλά άλλα περίεργα
  (6) Αυτοματοποιημένες διαδικασίες λήψεις αντιγράφων ασφαλείας, ώστε να εκλείψουν φαινόμενα του να χάνονται δεδομένα φοροφυγάδων γιατί "χτύπησε" ο ένας και μοναδικός σκληρός δίσκος όπου βρίσκονταν.
  β. Υποχρέωση των εταιριών ασφάλειας αυτοκινήτου (με ποινή κλεισίματος) να ενημερώνουν τις εφορίες για τους ασφαλισμένους πελάτες τους, ώστε σε συνδυασμό με τη μηχανογράφηση των Ο.Τ.Α. να βρίσκονται τα ανασφάλιστα, μια και τις ζημιές από αυτά τις πληρώνουμε όλοι οι άλλοι.
  γ. Υποχρέωση των εταιριών που παρέχουν ΦΩΣ-ΝΕΡΟ-ΤΗΛΕΦΩΝΟ (με ποινή κλεισίματος) να ενημερώνουν τις εφορίες για το ύψος των λογαριασμών των πελατών τους. Δε γίνεται κάποιος να κάνει 200 ευρώ λογαριασμό κινητού, να δηλώνει άνεργος και να έχει τα όποια ευεργετήματα και ο πραγματικά άνεργος να πεθαίνει της πείνας.
  δ. Έλεγχος των κεφαλαίων που διακινούνται μέσω τραπεζών. Δεν γίνεται να έχουν γίνει καπνός 100 δις ευρώ τα δύο τελευταία χρόνια και πόσα άλλα δις τα προηγούμενα και κανείς να μην αναρωτιέται σε ποιους ανήκουν, όταν:
  (1) Για κάθε διατραπεζική συναλλαγή απαιτείται έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος
  (2) Οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να ενημερώνουν μια βάση δεδομένων που βρίσκεται στις ΗΠΑ και στην οποία έχουν πρόσβαση οι αρχές των κρατών μελών της ΕΕ και ΗΠΑ για τα στοιχεία της συναλλαγής (αποστολέας, παραλήπτης, ποσό)
  ε. Πολλά άλλα, που λόγο χώρου δεν γίνεται να αναλυθούν
  στ. Διασύνδεση όλων αυτών μεταξύ τους, ώστε επιτέλους να πληρώσουν αυτοί που πραγματικά έχουν.

 13. φωνη avatar
  φωνη 29/09/2011 19:34:15

  Είναι γελοία η συζήτηση που γίνεται στο εσωτερικό της χώρας,επί της ουσίας, για το αν πρέπει μια ελληνική Κυβέρνηση να διαπραγματεύεται. Αυτό συζητάμε: αν πρέπει η επόμενη ελληνική κυβέρνηση να διορθώσει το λάθος της προηγούμενης που δε διαπραγματεύτηκε ποτέ και να αρχίσει να διαπραγματεύεται.
  Όλες οι χώρες (Ιρλανδία,Πορτογαλία) διαπραγματεύτηκαν και δεν έχασαν δόση, ούτε χρεοκόπησαν, αντιθέτως πηγαίνουν πολύ καλύτερα από την Ελλάδα.
  Και να ξέρουμε ότι με την απουσία διαπραγμάτευσης φτάσαμε στα σημερινά χάλια, επομένως, μην παρουσιάζεται ως πιο ασφαλής οδός η μη διαπραγμάτευση. Αν υπήρχε διαπραγμάτευση ούτε ανεφάρμοστα προγράμματα θα υπογράφαμε, ούτε άπιαστους στόχους θα δεχόμασταν να πετύχουμε, ούτε εικόνα αποτυχίας θα είχαμε, ούτε θα φτάναμε στη χρεοκοπία. Η τακτική του ΠΑΣΟΚ με την απουσία διαπραγμάτευσης μας έφερε εδώ που είμαστε, άρα σίγουρα αυτή η στάση μας κάνει κακό, άρα σίγουρα πρέπει να αλλάξουμε στάση. Άρα δε θα πρέπει να λέμε ΑΝ πρέπει να διαπραγματευτούμε αλλά ΠΩΣ θα διαπραγματευτούμε. Μόνο το ΠΩΣ το ΑΝ το έχει απαντήσει το αποτυχημένο παρελθόν.

  Η όλη λογική είναι σα να λέει ο Σαμαράς : Δε θα παραδοθώ. Θα δώσω τη μάχη. Και του λένε οι άλλοι: Μπορεί να χάσεις τη μάχη. Καλύτερα να παραδοθείς χωρίς μάχη.

  Η νοοτροπία του ασήμαντου, που νιώθει ότι δεν του αξίζει τίποτα καλύτερο, διακατέχει μόνο το ΠΑΣΟΚ, σε αυτή τη χώρα,κανέναν άλλο. Για να μη συζητήσουμε για τη νοοτροπία του δοσίλογου, που δε διαπραγματεύεται και θέλει να μας το επιβάλλει και ως πολιτικά ωφέλιμο για τη χώρα.

  Φτάνει με αυτήν την αηδία δηλ. βαρέθηκα και να το ακούω. Η χώρα θα διαπραγματεύεται, όλα τα άλλα είναι δοσιλογισμοί.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.