25/03/2010 21:35
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Είναι αργά για πανηγυρισμούς – μόνο ως «έσχατη λύση» δίνεται η βοήθεια

Καλά θα κάνει η κυβέρνηση να μην σπεύσει να πανηγυρίσει. Επειδή το πακέτο βοηθείας που συμφώνησαν η Γαλλία και η Γερμανία προβλέπει ρητώς ότι «θα υλοποιηθεί με βάση συγκεκριμένες προϋποθέσεις και υπό τον όρο ότι θα έχει το χαρακτήρα της έσχατης λύσης» (http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1794504).

Δηλαδή «η ενεργοποίηση των κεφαλαίων θα προβλέπεται -υπό αυστηρές προϋποθέσεις- με ομόφωνη απόφαση των ηγετών της Ευρωζώνης, και μόνον ως «έσχατη λύση», εάν δηλαδή η Ελλάδα αναζητήσει κεφάλαια στις αγορές και δεν τα μπορέσει να τα αντλήσει» (www.in.gr)

Τι σημαίνει όμως «έσχατη λύση»; «Αδυναμία δανεισμού», να βγούμε και να πούμε ότι «χρεοκοπήσαμε» (περισσότερα:  Νίλα του Δράμαλη προδιαγράφεται στις Βρυξέλλες)

Την παρτίδα έσωσε προσωρινά ο Τρισέ ο οποίος δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα εξακολουθήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα, ως εγγύηση για τη χορήγηση δανείων στις τράπεζες. Έδωσε δηλαδή ο τραπεζίτης την πολιτική λύση που δεν μπορούσαν να δώσουν οι ηγέτες της Ευρώπης λόγω της Μέρκελ.

Έχει ιδιαίτερη σημασία να επισημανθεί ότι ο Τρισέ έκανε αυτό που ζητούσε εδώ και καιρό ο Αντώνης Σαμαράς. Για παράδειγμα στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Μπαρόζο (Στήριξη της ελληνικής οικονομίας ζητά από την Ε.Ε. ο Σαμαράς) ο πρόεδρος της ΝΔ πρότεινε η ΕΕ να δώσει τις απαραίτητες εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσει την Ελλάδα να φτάσει στη χρεοκοπία, είτε με κάποια μορφή πιστωτικών διευκολύνσεων, είτε με την εγγύηση ότι τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν να γίνονται δεκτά από την ΕΚΤ έως το τέλος του 2011.

Τα ίδια επεσήμανε άλλωστε ο Σαμαράς και κατά τη συνάντηση που είχε στις 16 Μαρτίου στις Βρυξέλλες με τους υπουργούς Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματο και στην σημερινή τηλεφωνική συνομιλία του με τον Γιώργο Παπανδρέου και στην σημερινή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κρης avatar
  Κρης 25/03/2010 21:40:47

  Ποιός είδε κράτος λιγοστό
  σ’ όλη τη γη μοναδικό,
  εκατό να εξοδεύει
  και πενήντα να μαζεύει;
  Να τρέφει όλους τους αργούς,
  νά’χει επτά Πρωθυπουργούς,
  ταμείο δίχως χρήματα
  και δόξης τόσα μνήματα;
  Νά’χει κλητήρες για φρουρά
  και να σε κλέβουν φανερά,
  κι ενώ αυτοί σε κλέβουνε
  τον κλέφτη να γυρεύουνε;

  (Γ. Σουρής)

 2. «Κασσάνδρα» avatar
  «Κασσάνδρα» 25/03/2010 21:48:44

  Δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει τίποτα ιδιαίτερο

  Ισα που τα έκανε αποσκατα ο ΓΑΠ

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 25/03/2010 22:05:38

  Το ότι δεν μας είπαν να πάμε να απαυτωθούμε κάτι είναι. ΠΡΑΚΤΙΚΑ, ωστόσο, αυτό πού πήραμε αξίζει μόνο στο ότι δεν θα πηγαίνει το spread στα 400 ή παραπάνω κάθε φορά που θα πηγαίνουμε να δανειστούμε. Τουλάχιστον όχι την επόμενη φορά... Κάτι είναι και αυτό

  Η ύπαρξη 20 δις για "εσχατη ανάγκη" δεν είναι ωστόσο λύση. Ακόμα κι αν μας τα χαρίζανε δεν θε έλυνε το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι χρωστάμε πολλά για το ΑΕΠ μας που ΥΠΟΓΡΑΦΩ θα μειώνεται στο ορατό μέλλον, ότι, όλο και περισσότερο οι φόροι θα μας ρίχνουν σε πρόθυρα κοινωνικής κρίσης, και, δυστυχώς, δεν θα καταλάβουν τα παιδιά η "διαρθρωτική αλλαγή" δεν είναι η φορολόγηση των εχόντων, είτε είναι οι "πλούσιοι" είτε η Εκκλησία.

  • anonymous avatar
   anonymous @ archaeopteryx 25/03/2010 22:21:24

   δυστυχώς, δεν θα καταλάβουν τα παιδιά η “διαρθρωτική αλλαγή” δεν είναι η φορολόγηση των εχόντων, είτε είναι οι “πλούσιοι” είτε η Εκκλησία.
   Αυτό το καταλαβαίνουν πολύ καλά. Όμως το ξαναλέω άλλη μια φορά η άλλη εναλλακτική λύση είναι να βάλει χέρι στους δικούς του. Κομματόσκυλα επιδοτούμενους κλπ. και να κάνει περικοπές. Αν το κάνει θα πέσει. Επειδή δε θέλει να πέσει δε θα το κάνει και θα προσπαθήσει να περισώσει για τους δικούς του και μόνο ότι μπορεί. Οι άλλοι να πάνε να απαυτωθούν. Για το λόγο αυτό όποιος έχει κανένα φραγκάκι να κανονίσει να το βγάλει έξω. Αν θέλει να το επενδύσει ας το βγάλει έξω. Ας αγοράσει ένα διαμερισματάκι έστω δυάρι έστω το μισό με δάνειο εκτός Ελλάδας. Θα νιώθει πιο ασφαλής δε θα φοβάται θα ηρεμήσει και θα ησυχάσει.

 4. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 25/03/2010 22:10:45

  Καλά, και αυτό με τον Τρισέ, όσο κι αν δίνει ανάσα επιβίωσης (περί αυτού πρόκειται...) στις Τράπεζές μας, που αλλιώς θα το κλείναν το μαγαζί (και το δικό τους και της ιδιωτικής οικονομίας...), δεν είναι ούτε αυτό για πανηγύρια. Διότι, αντιλαμβανόμαστε τι λέει και τι προεξοφλεί; Λέει ότι θα δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ακόμη και εάν φτάσουν σε αξιολόγηση BBB-! Προεξοφλεί δηλαδή ότι η αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων θα φτάσει από ΒΒΒ+ που είναι σήμερα σε ΒΒΒ-! Ένα μόνον βήμα πριν το Junk! Προεξοφλεί δηλαδή ο Τρισέ (και το σύνολο του τραπεζικού συστήματος) και άλλες υποβαθμίσεις τον επόμενο καιρό...

  Ε ρε κατακαημένο Σούλι...

 5. alone avatar
  alone 25/03/2010 22:13:05

  "..εγγύηση ότι τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν να γίνονται δεκτά από την ΕΚΤ έως το τέλος του 2011."

  Αυτη ειναι η μονη σημαντικη εξελιξη ,λογω φοβου ντομινο μετα και απο την υποβαθμιση της Πορτογαλιας, η οποια μας ουσιαστικα υποβαθμιζει
  το ρολο των διεθνων οικων αξιολογησης. Θα ακολουθησει νομιζω σχετικη αποκλιμακωση των spreads και διευκολυνση ρευστοτητας απο το τραπεζικο συστημα.

 6. ΜΗΤΣΟΣ avatar
  ΜΗΤΣΟΣ 25/03/2010 22:24:53

  Το ΓΑΠ τελικά κατάφερε να κάνει αυτό για το οποίο εκλέχτηκε:Να ξεπουλήσει την Ελλάδα και να διασπάσει την ΕΕ.
  Μπόρεσε να εισάγει στην ΕΕ το ΔΝΤ και να βάλει δυναμίτη στα θεμέλια της .
  Πλέον το ΔΝΤ δεν αποτελεί μια θεωρητική λύση αλλά μια πραγματικότητα για την Ευρώπη καθώς με απόφαση όλων των χωρών της μπορεί να παρέμβει στο εσωτερικό της οικονομικά ,και φυσικά,πλέον και πολιτικά.
  Έφτασε λοιπόν το τέλος του ευρωπαϊκού οράματος και στη συνέχεια θα δούμε την σταδιακή διάλυση της ΕΕ.
  Τελικά τα κατάφερε ο μπαγάσας!!!

 7. Orestios avatar
  Orestios 25/03/2010 22:33:37

  Επώνυμε συμφωνώ. Ο Τρισέ ουσιαστικά δείχνει ότι μπορεί να ανεχτεί κι άλλη υποβάθμιση της χώρας.

 8. δρόμος avatar
  δρόμος 25/03/2010 22:34:05

  ας ελπίσουμε ότι ο Σαμαράς, εκτός απ'το να βάλει πλάτη, θα βάλει και καμμιά φωνή άμα τη επιστροφή από τα εξωτερικά, γιατί πολύ αεράτοι νομίζω θα το παίξουν οι πασόκοι και ζήτω που καήκαμε - καλή η συναίνεση, έλα όμως που η αλλαγή νοοτροπίας δεκαετιών χρειάζεται και λίγο φόβο...

 9. Γιωργος Χ avatar
  Γιωργος Χ 25/03/2010 22:39:56

  Μοναχή το δρόμο επήρες,
  εξανάλθες μοναχή·
  δεν είν' εύκολες οι θύρες
  εάν η χρεία τες κουρταλεί.

  11


  'Αλλος σου έκλαψε εις τα στήθια,
  αλλ' ανάσαση καμμιά·
  άλλος σου έταξε βοήθεια
  και σε γέλασε φρικτά.

  12


  ΄Αλλοι, οϊμέ, στη συμφορά σου
  οπού εχαίροντο πολύ,
  «σύρε νά 'βρεις τα παιδιά σου,
  σύρε», έλεγαν οι σκληροί.

  13


  Φεύγει οπίσω το ποδάρι
  και ολογλήγορο πατεί
  ή την πέτρα ή το χορτάρι
  που τη δόξα σού ενθυμεί.

  14


  Ταπεινότατη σου γέρνει
  η τρισάθλια κεφαλή,
  σαν πτωχού που θυροδέρνει
  κι είναι βάρος του η ζωή.

  15


  Ναι, αλλά τώρα αντιπαλεύει
  κάθε τέκνο σου με ορμή,
  πού ακατάπαυστα γυρεύει
  ή τη νίκη ή τη θανή.

  16


  Απ' τα κόκαλα βγαλμένη
  των Ελλήνων τα ιερά,
  και σαν πρώτα ανδρειωμένη,
  χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

 10. Jimmy L avatar
  Jimmy L 25/03/2010 22:55:53

  Τα κεφαλια μεσα ..ORESTIE!!!Χαιρετισματα στην Ραφηνα!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.