#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/01/2014 10:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Είθε η ημέρα του Αγίου Πνεύματος να αποδειχθεί συμβολική για την κυβέρνησηΤελευταία ημέρα εορταστικής χαλάρωσης η σημερινή για την κυβέρνηση, αν και ουσιαστικά ούτε στιγμή δεν υπήρξε μέσα στις γιορτές που να μην έγινε στην κυριολεξία… χαμός. Κάτι οι απολογίες για τις μίζες, κάτι η προετοιμασία ενόψει την έλευσης της τρόικας στις 15 Ιανουαρίου και κάτι οι φορολογικές ανατροπές που έπρεπε να εξηγηθούν, κρατούσαν σε εγρήγορση τόσο τα βασικά υπουργεία όσο και το Μέγαρο Μαξίμου.

Η ημέρα του Αγίου Πνεύματος ίσως αποδειχθεί συμβολική για την κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στη χώρα και τα οποία συνδέονται με τη δική της επιβίωση.

Ακόμη και με το ΠΑΣΟΚ διαλυμένο, με πλειοψηφία μόλις 153 βουλευτών, με ενδοκυβερνητικές αντιπαραθέσεις και με αρκετές γκάφες, στην σημερινή κυβέρνηση πέφτει ο κλήρος να διαχειριστεί ένα «καυτό» πεντάμηνο, το οποίο πολλοί περιορίζουν στις 100 ημέρες.

Ο Αντώνης Σαμαράς γνωρίζει ότι οι επόμενες 100 ημέρες, και κάτι παραπάνω θα κρίνουν πολλά για τη χώρα και για τον ίδιο. Και για το λόγο αυτό ξεκινά από αύριο μια εκτεταμένη «σκούπα» στην κυβέρνησή του η οποία περιλαμβάνει αυστηρές συστάσεις για αποφυγή συγκρούσεων, παραγωγή έργου που θα αλλάξει προς το καλύτερο την καθημερινότητα, αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ και το γενικότερο «κόμμα της δραχμής» που έχει επανακάμψει εσχάτως και τροφοδοτείται από επιχειρηματικούς και πολιτικούς κύκλους.

Επίσης, ο πρωθυπουργός τις επόμενες ημέρες καλείται, αφού μελέτησε προσεκτικά τους φακέλους και τα υπομνήματα για τον πολιτικό σχεδιασμό του 2014, να χαράξει τη γραμμή που θα ακολουθηθεί ώστε να πάει η χώρα τον Απρίλιο σε μια τελική διαπραγμάτευση με τους δανειστές η οποία θα σημάνει την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια.

Οι πραγματικές προκλήσεις  για τον πρωθυπουργό είναι κατ’ ουσίαν δύο:

Η πρώτη είναι η οριστική έξοδος της χώρας από το Μνημόνιο και η οριστική αποχώρηση της τρόικας από την Ελλάδα. Θα έρθουν στις 15 Ιανουαρίου και πιθανότατα το επόμενο ταξίδι τους θα είναι τον Ιούνιο, μετά τις ευρωεκλογές και για μια συνάντηση ρουτίνας αφού θα έχει τελειώσει το πρόγραμμα χρηματοδότησης της χώρας. Αυτό προϋποθέτει βεβαίως την έξοδο της χώρας στις αγορές, να σταθεί δηλαδή στα δικά της πόδια.

Η δεύτερη είναι η αποκατάσταση των αδικιών και η διανομή του 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος. Είναι η αλλαγή του αρνητικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία από τα απανωτά φορολογικά βάρη και τις περικοπές.

Όλα τα παραπάνω, ωστόσο, προϋποθέτουν πολιτικό σχεδιασμό στον οποίο, τον τελευταίο καιρό η κυβέρνηση πάσχει και μάλιστα σοβαρά. Το βασικό ζήτημα που τίθεται από πολλά στελέχη είναι να βρεθεί ισορροπία στην κυβέρνηση, ένα σταθερό σύστημα εσωτερικής λειτουργίας. Η «νέα συλλογικότητα» δεν έχει καταστεί ακόμα μια λειτουργική πραγματικότητα στην κυβέρνηση, ενώ δεν έχει επιτευχθεί ακόμα η διαμόρφωση σχέσεων εμπιστοσύνης στο σύνολο των στελεχών ούτε ο αναγκαίος βαθμός αλληλεγγύης στο κυβερνητικό ή κομματικό έργο.

Όλοι αναγνωρίζουν ότι η ηγεμονία του Σαμαρά σε κόμμα και κυβέρνηση δεν τίθεται σήμερα υπό αμφισβήτηση από κανέναν. Υπάρχει όμως η ανησυχία ότι η πολυδιάσπαση της κεντροδεξιάς δημιουργεί εκ των πραγμάτων πρόβλημα για την δικομματική κυβέρνηση, ενώ η συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να δημιουργεί πρόβλημα.

Για το λόγο αυτό δεν αποκλείονται κάποιες αλλαγές στη λειτουργία της κυβέρνησης με πρώτη την επαναφορά της ενημέρωσης των δημοσιογράφων από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Σίμο Κεδίκογλου.

Η κρίσιμη χρονιά, όχι μόνο για την χώρα, αλλά και για το πολιτικό σύστημα ξεκίνησε. Ο Πρωθυπουργός ξέρει ότι πολλά θα κριθούν στις πρώτες 100 μέρες του 2014, αλλά αν κρίνουμε από τη συζήτηση που άνοιξε τα πρώτα εικοσιτετράωρα του έτους, π.χ. για τα 25 ευρώ στα νοσοκομεία, η κατάσταση θα είναι δύσκολη. Γι’ αυτό και η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος είναι περισσότερο απαραίτητη από ποτέ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. η Dimi avatar
  η Dimi 06/01/2014 14:00:10

  «Με τους ακρίτες στο Καστελόριζο Άδωνις και Αβραμόπουλος
  news.gr.msn.com/political | Monday, 06 January 2014 13:03 |

  Το νησί του Καστελόριζου επέλεξαν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας και Υγείας προκειμένου να παραστούν στις εορταστικές εκδηλώσεις των Θεοφανείων. Η σημειολογία των δύο υπουργών της κυβέρνησης έχει ιδιαίτερη σημασία για πολλούς και διαφόρους λόγους, αφού η πολιτεία δίνει το μήνυμα ότι βρίσκεται κοντά στους ακρίτες μας σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή για τη χώρα. Μάλιστα ο υπουργός υγείας ανέβασε στο twitter του και φωτογραφίες από το σινούκ που τους μετέφερε στο νησί.

  Οι δύο υπουργοί συνοδευόμενοι από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, παρέστησαν στην τελετή καθαγιασμού των υδάτων στο λιμάνι του νησιού και τους υποδέχθηκε η αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Ελευθερία Φτακλάκη. Μετά την τελετή, οι δύο υπουργοί είχαν συνομιλίες με κατοίκους του νησιού για τοπικά θέματα και προβλήματα και μοίρασαν δώρα στα παιδιά του σχολείου.

  Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν το στρατόπεδο της τοπικής Διοίκησης Άμυνας Νήσου (ΔΑΝ). Ακολούθως θα μεταβούν στα στρατιωτικά φυλάκια των νήσων Στρογγύλης και Ρω, ενώ θα καταθέσουν στεφάνι προς τιμή της Κυράς της Ρω, Δέσποινας Αχλαδιώτη.»

 2. Φωτεινή avatar
  Φωτεινή 06/01/2014 14:14:41

  ῾Ο Σῖμος Κεδίκογλου δέν τραβᾶ. . .

  • η Dimi avatar
   η Dimi @ Φωτεινή 06/01/2014 16:08:18

   Φωτεινούλα μου Αγαπητή, Χρόνια Πολλά για τη Γιορτή σου!

  • Ακρότητες avatar
   Ακρότητες @ Φωτεινή 06/01/2014 16:31:47

   Χρόνια σας Πολλά αγαπητή και αξιοπρεπέστατη Φωτεινή, με υγεία, δύναμη και αγωνιστικότητα.
   Εσείς ποτέ δεν είστε τόσο ...απέναντι, λόγω του ανώτερου ήθους σας.

 3. Ολική αφασία avatar
  Ολική αφασία 06/01/2014 14:53:42

  Ε, Όχι!! Πως δεν τραβά; Ο Σίμος τραβά και με το παραπάνω. Είναι ολοφάνερο.

 4. Φωτεινή avatar
  Φωτεινή 06/01/2014 16:43:05

  Πολύ ἀγαπητές Dimi καί Ακρότητες,

  Εὐχαριστῶ πολύ γιά τίς εὐχές σας. Πραγματικά, μέ συγκινήσατε!

  • η Dimi avatar
   η Dimi @ Φωτεινή 06/01/2014 18:35:31

   Για Δώρο, σου στέλνω αυτό το βίντεο με τη σοπράνο Emma Shapplin και τον Γιώργο Νταλάρα ντουέτο στα Kαλύτερά τους! (Ηρώδειο 2001)- “Spente le Stelle” (live).mp4 http://youtu.be/HhvjyNTm640 Enjoy over dinner!

 5. Φωτεινή avatar
  Φωτεινή 07/01/2014 01:36:45

  Dimi,

  Φανταστικό! Σ᾿ εὐχαριστῶ πολύ.

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ Φωτεινή 07/01/2014 10:13:31

   Φωτεινή χρόνια πολλά καί ἀπό μένα γιά τή γιορτή σου ἐχθές,σοῦ εὐχήθηκα κι ἀπό ἄλλη ἀνάρτηση,ἀλλά κάποιοι μέ παρεξήγησαν!...

 6. Marsal avatar
  Marsal 07/01/2014 13:34:38

  Πολύ λογικά τα όσα καταγράφετε για την συνοχή της κυβέρνησης διότι επί της ουσίας, είναι η πρώτη φορά που δύο κόμματα κυβερνούν πραγματικά την χώρα. Θεωρώ όμως ότι παρόλα αυτά, το πηλίκο της είναι θετικό και από τα όσα αντιλαμβάνομαι, το βάρος πλέον θα δοθεί στην καθημερινότητα και στον άνθρωπο. Κάτι εύκολο για τον Σαμαρά, καθώς τα δύσκολα θεωρώ ότι πέρασαν και άντεξε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.