#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/02/2013 21:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΕΝΕΡΓΕΙΑ : Η Ελλάδα στο σταυροδρόμι της επιλογής

Μικρή μόνο σημασία θα έχει το τελικό τίμημα με το οποίο θα πωληθεί η ΔΕΠΑ. Σημασία έχει ότι η ΔΕΠΑ και όλο το ενεργειακό ισοδύναμο που ονομάζεται "φυσικό αέριο", που θα έπρεπε να καλύπτει πάνω από το 50% των ενεργειακών αναγκών μας,βγήκε στο"σφυρί", κάτω από πιέσεις, με μια express διαδικασία, για ενα δισ.ευρώ. Αυτό επισημαίνεται σε άρθρο του "Η ΡΩΣΙΑ ΤΩΡΑ" που θεωρείται ότι εκφράζει τις απόψεις του ΚρεμλίνουΜια σύντομη αναδρομή για την ΔΕΠΑ

Το κεφάλαιο του φυσικού αερίου για την Ελλάδα  άνοιξε το 1987, με την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Σοβιετικής Ενωσης , από την τότε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Α.Παπανδρέου και υπουργό Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας τον  Αναστάσιο Πεπονή.

Τον Φεβρουάριο του 1988 υπογράφεται η συμφωνία για προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Αλγερία.

Τον Σεμπτέμβριο του 1988 , ιδρύεται η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου ( ΔΕΠΑ) , ως θυγατρική της εταιρείας πετρελαίου (ΔΕΠ).

Τον Δεκέμβριο του 1988 υπογράφεται η συμφωνία κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου, από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα έως την Αττική.

Το 1991 , μετά από την πολυετή και επίμονη προσπάθεια του Ελληνα επιχειρηματία Δ.Κοπελούζου , ιδρύεται η μεικτή ελληνορωσική εταιρεία Προμηθέας γκαζ , η οποία γίνεται ο καταλύτης ανάπτυξης της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών.

Το 1992 η Ρωσία αναλαμβάνει όλες τις υποχρεώσεις της Σοβιετικής Ενωσης απέναντι στην Ελλάδα και προτείνει την διεύρυνση της συνεργασίας στο φυσικό αέριο.

Από το 1994 αρχίζει η προμήθεια φυσικού αερίου προς την ΔΕΗ.

Το 1995 αρχίζει η ίδρυση των Περιφερειακών Εταιρειών Διανομής Αερίου, με την συμμετοχή της ΔΕΠΑ και ιδιωτών επενδυτών.

Η ρωσική Γκαζπρόμ συνεχίζει να προμηθεύει μέχρι σήμερα σχεδόν το 70% των αναγκών της Ελλάδας με δικό της φυσικό αέριο και σε ποσότητα 3 δις.κυβ.μ /έτος.

Στην υπεύθυνη και συνεπή αυτή στάση της Ρωσίας στηρίχτηκαν και όλες οι επόμενες μεγάλες επενδύσεις του ελληνικού κράτους αλλά και των ιδιωτών στον τομέα της ενέργειας, της βιομηχανίας, της ανάπτυξης των δικτύων και υποδομών μεταφοράς  φυσικού αερίου σε όλη την Ελλάδα.Το φυσικό αέριο έγινε ο μοχλός της ανάπτυξης .

Η Ελλάδα βγήκε επάξια στο προσκήνιο των σοβαρών ενεργειακών κόμβων , ιδιαίτερα στην περιοχή της Ν.Α.Ευρώπης.

Μια αντίστοιχη πορεία ανάπτυξης ακολούθησαν και τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, τα οποία συμμετέχουν κατά το 35% στην ΔΕΠΑ.

Στις δεκαετίες του ’80 και ’90 έγιναν σοβαρές επενδύσεις στην τεχνολογική αναβάθμιση των διυλιστηρίων, στις υποδομές αποθήκευσης και μεταφοράς και στο εμπορικό δίκτυο.

Στην δεκαετία του 2000 τα Ελληνικά Πετρέλαια συγχωνεύθηκαν με το διυλιστήριο της ΠΕΤΡΟΛΑ στην Ελευσίνα και ακολούθησε επένδυση 1,2 δις.ευρώ στον τομέα της βαθειάς επεξεργασίας βαρέων κλασμάτων και παραγωγής ντίζελ.Σήμερα θεωρείται ένα από τα πιο σύγχρονα διυλιστήρια της Ευρώπης . Παράλληλα τα ΕΛΠΕ επεκτάθηκαν με μεγάλες επενδύσεις στα Βαλκάνια, εξαγοράζοντας το διυλιστήριο ΟΚΤΑ στα Σκόπια, ανοίγοντας δεκάδες πρατήρια καυσίμων σε Βουλγαρία και Σερβία.

Η αναγκαστική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ

Ακόμη και αν δεχτούμε ότι κάτω από το βάρος της κρίσης έπρεπε να ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΠΑ, αυτό δεν θα έπρεπε να έχει ταυτιστεί με το επείγον πακέτο των άλλων ιδιωτικοποιήσεων. Κάποιοι ξένοι και ντόπιοι, βιάζονται υπερβολικά για να την αποκτήσουν .

Η ΔΕΠΑ και οι υποδομές της, όπως τις περιγράψαμε αναλυτικά, δεν είναι ούτε οικόπεδο ούτε κάποιο ακίνητο του δημοσίου που μένει ανεκμετάλλευτο.

Με άλλα λόγια , ο αγοραστής δεν αγοράζει τα "ακριβά πάγια"μιάς προβληματικής επιχείρησης,αγοράζει τη μελλοντική ανάπτυξη της χώρας μας, στον πολύ κρίσιμο για το μέλλον της, τομέα της ενέργειας . Και αν δεχτούμε το επιχείρημα ότι το κράτος ήταν και είναι ανίκανο να διοικήσει τέτοια επιχείρηση όπως η ΔΕΠΑ ( η μέχρι σήμερα κερδοφόρα πορεία της, με κέρδη 300 εκ. ευρώ το χρόνο αποδεικνύει το αντίθετο), η παραχώρησή της σε ιδιώτη επενδυτή, έπρεπε να γίνει τουλάχιστον με δύο αυστηρότατα κριτήρια :

Πρώτο: Δέσμευση του επενδυτή να εφαρμόσει  συγκεκριμένο, επενδυτικό, στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της εταιρείας, το οποίο να έχει εκπονηθεί από την ίδια και όλους τους αρμόδιους φορείς, με βάση την εμπειρία που μέχρι σήμερα αποκτήθηκε και να εγκριθεί από το σύνολο της Ελληνικής Βουλής, ως σχέδιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής .

Οι υποψήφιοι αγοραστές θα μπορούσαν να καταθέσουν και προτάσεις βελτίωσής του  με την υπεραξία  χάριν της οποίας και επιδιώκουν την  απόκτηση της επιχείρησης.

Δεύτερο:  Eξασφάλιση από τον επενδυτή, της επάρκειας της πρώτης ύλης τώρα, αλλά και στο μέλλον.

Η Ελληνική Κυβέρνηση TAP-ώνει το ενεργειακό μέλλον της Ελλάδας .

Είναι λοιπόν φανερό  ότι βαδίζουμε προς απλή  πώληση της ΔΕΠΑ  και όχι για ολοκληρωμένη αξιοποίησή της,  πιθανόν και με αδιαφανείς διαδικασίες ; Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνουν οι συνεχείς και απροκάλυπτες παρεμβάσεις, επίσημες και ανεπίσημες, των διαφόρων παραγόντων, κυρίως της Αμερικής. Και το ενδιαφέρον τους είναι όχι για την καλύτερη και επωφελή  λύση για την Ελλάδα, αλλά  μη τυχόν και πάρουν την ΔΕΠΑ οι ρώσοι!!!

Ποιοι είναι όμως αυτοί οι ρώσοι ? Είναι  η ΓΚΑΖΠΡΟΜ, που με την άριστη συνεργασία της έχτισε η μικρή μας Ελλάδα τις ενεργειακές υποδομές της και την έως σήμερα ενεργειακή της ανεξαρτησία .

Πού θέλουν οι ξένοι καλοθελητές να οδηγήσουν την Ελλάδα και τον Πρωθυπουργό της?  Σε ένα αδιέξοδο και επικίνδυνο παιχνίδι ενάντια στον μέχρι σήμερα στρατηγικό μας ενεργειακό εταίρο, που είναι η Ρωσία . Ετσι ερμηνεύεται η βεβιασμένη και επιπόλαιη υπογραφή, στα χαρτιά μόνο, του αγωγού TAP .

Υπογράψαμε την "πρόθεση" μόνο, να κατασκευαστεί αγωγός για το φυσικό αέριο του Αζερμπαιτζάν, το οποίο φυσικό αέριο ακόμη δεν υπάρχει , αλλά και όταν θα υπάρξει μετά το 2018 , δεν θα είναι περισσότερο από 16 δις.κυβικά ! Επιλέγουμε έτσι άλλον στρατηγικό εταίρο, ο οποίος κατά σύμπτωση είναι και στρατηγικός εταίρος της Τουρκίας, η οποία θα παίρνει τα 6 δις.κυβικά για δική της χρήση!!!Και βγαίνουμε έξω από τον ρωσικό αγωγό South Stream ( Νότιο ρεύμα ) με τα σίγουρα 63 δις.κυβικά μέτρα, γυρίζοντας έτσι την πλάτη μας στην Ρωσία.

Η χώρα μας, κάτω από τις τεράστιες ανάγκες, αλλά και τις εξωτερικές πιέσεις, σπρώχνεται σε λάθος επιλογές. Είναι το δεύτερο συνεχόμενο λάθος, μετά την ακύρωση του άλλου μεγάλου, για την Ελλάδα, έργου που ήταν ο ρωσικός αγωγός μεταφοράς πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη . Η επιχειρηματολογία της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ήταν ότι κινδυνεύει το θαλάσσιο περιβάλλον μας σε περίπτωση ατυχήματος !

"Η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει ένας και μοναδικός ενεργειακός κόμβος σε ολόκληρη την  Μεσόγειο", είχε δηλώσει το 2005 ο Βλαντιμίρ  Πούτιν, από την Χαλκιδική.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να κατακτήσει και την ενεργειακή αγορά των Βαλκανίων πιστεύουμε εμείς. Θα έπρεπε όμως για αυτό, να έχει δίπλα της  έναν σοβαρό στρατηγικό ενεργειακό εταίρο, που προφανώς δεν είναι άλλος από την Ρωσία .

Με την  Ρωσία και τα  μεγάλα  Αντισταθμιστικά Οφέλη

Είναι πολύ  λανθασμένα τα επιχειρήματα που προβάλουν μερικοί, ότι δήθεν η Ρωσία "αγωνιά" για την απόκτηση του"ενεργειακού φιλέτου" της Ελλάδας.

Ας δούμε την πραγματικότητα . Η συνολική αγορά της Ελλάδας σε φυσικό αέριο είναι σήμερα 3 δις.κυβ.μ. . Οι εξαγωγές της Γκαζπρόμ ήταν 221 δις.κυβ.μ.το 2011 και η συνολική παραγωγή έφθασε τα 513 δις.κυβ.!

Τα μη επιβεβαιωμένα ακόμη αποθέματα της Ελλάδας, υπολογίζονται σε μερικές δεκάδες δις.κυβ. φυσικού αερίου και υδρογονανθράκων, κάτω από δύσκολες συνθήκες εκμετάλλευσης και μεταφοράς τους, όταν τα επιβεβαιωμένα αποθέματα της Γκαζπρομ είναι περίπου 35 τρις.κυβ!!!

Είναι αβάσιμα λοιπόν τέτοιου είδους επιχειρήματα .

Η Ρωσία εφαρμόζει σήμερα μια"πραγματιστική" όπως την ονομάζουν πολιτική.

Σέβεται τους διεθνείς κανόνες και αρχές του εμπορίου, έγινε πλήρες μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου ( WTO ) . Ανήκει παράλληλα στους G8 και G20.

Ηταν και παραμένει μια παγκόσμια ενεργειακή υπερδύναμη.

Η τυχόν παραβίαση από την Ελλάδα των κανόνων και αρχών του υγειούς ανταγωνισμού  στις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις, σε βάρος της Ρωσίας, θα επιφέρει ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα στις σχέσεις των δύο χωρών. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει όχι μόνο από τις εκτιμήσεις, αλλά και από τις επίσημες δηλώσεις υψηλόβαθμων παραγόντων της Ρωσίας.

Αντίθετα, η αντικειμενική και δίκαιη προς όλους στάση της Ελλάδας, που δεν αποκλείεται να αναδείξει νικήτρια του διαγωνισμού μία από τις ρώσικες εταιρείες, θα ανοίξει νέους δρόμους συνεργασίας με την ρωσική αγορά.

Η Ελλάδα θα έχει το δικαίωμα να θέσει ειλικρινά προς την ρωσική κυβέρνηση και το θέμα των αντισταθμιστικών ωφελών, όπως και παλαιότερα αυτά ήταν συνδεδεμένα με το φυσικό αέριο . Και είναι σίγουρο ότι η Ρωσία θα το ακούσει . Με την καλή θέληση των δύο πλευρών, μπορεί να βελτιωθεί  η σημερινή ανισότητα του εμπορικού ισοζυγίου, με ραγδαία αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς την Ρωσία και με σχεδιασμένη αύξηση του τουρισμού προς την χώρα μας.

Είμαστε τέλος σίγουροι και για τα φιλικά αισθήματα που τρέφουν μεταξύ τους οι λαοί μας.

Δυνατή Κυβέρνηση – Καθαρές Λύσεις

Για την εφαρμογή τέτοιου προγράμματος, είναι επίσης φανερό, ότι χρειάζεται η κυβέρνηση να αποκτήσει αποφασιστικότητα και δύναμη, να στηριχτεί στην απόλυτη επιθυμία  του ελληνικού λαού και στην ομοφωνία του ελληνικού κοινοβουλίου και να ξε-TAP-ώσει τους μεγάλους αγωγούς και την ενεργειακή συνεργασία με την Ρωσία, σε όλο το φάσμα των πραγματικών δυνατοτήτων της.

Τότε θα αισθάνονται και οι δανειστές μας πολύ πιο σίγουροι για την αποπληρωμή τους, αλλά και για την σοβαρότητα των αποφάσεών μας.

 

Δημήτριος Α. Βελάνης

Χημικός μηχανικός Πετρελαίου και φυσικού αερίου ,

Ιδρυτικό μέλος του Ελληνορωσικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου

Συνεργάτης και  Μέλος της Επιστημονικής και Βιομηχανικής Ενωσης της Ρωσίας από το 1990.

http://rbth.gr/business/2013/02/25/depa_elpe_energeia_i_ellada_sto_stayrodromi_ti_epilogi_20345.html

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κώστας Σταματάκης avatar
  Κώστας Σταματάκης 26/02/2013 10:30:16

  Οι επιθυμίες των Αμερικανών, όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι σήμερα ανεξάρτητα αν είναι ή όχι οικονομικά συμφέρουσες για την χώρα μας συνοψίζονται ως εξής:

  (α) Δίνεται η ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ στους Αζέρους με πολύ χαμηλότερο τίμημα από τους Ρώσους,
  (β) Η Ελλάδα συμμετέχει στον αγωγό ΤΑΡ για μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ιταλία, που πριμοδοτούν οι Αμερικάνοι, με αμφισβητήσιμη ικανότητα τροφοδοσίας με την απαραίτητη ποσότητα.

  Δεδομένου ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι στρατηγικός σύμμαχος και εταίρος της Τουρκίας, είναι το πρώτο κράτος που αναγνώρισε την τουρκοκυπριακή οντότητα ως «Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου», βρίσκεται σε πολυετή σύγκρουση με τον μοναδικό σύμμαχο που έχουμε στην περιοχή τους Αρμένιους, εξοπλίζεται αλλά και εκπαιδεύεται από τον Τούρκικο στρατό, είναι αδιανόητο μια κυβέρνηση υπό τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά και οποιαδήποτε Ελληνική κυβέρνηση, να παραδώσει την Ελληνική ενεργειακή υποδομή και πολιτική για τα επόμενα χρόνια στους πιο πιστούς σύμμαχους των Τούρκων τους Αζέρους, δηλαδή στους Τούρκους, επειδή το επιθυμούν οι Αμερικανοί.

  • πολιτης avatar
   πολιτης @ Κώστας Σταματάκης 26/02/2013 15:30:03

   να υπενθυμισω οτι υπογραψαμε τον TAP με τους αλβανους χωρις να επιλυθει πρωτα το θεμα της επικυρωσης της ΑΟΖ μας απο την αλβανια....ειθε αυτο να μην προμυνυει την συνεχεια και γαι τη ΔΕΠΑ......

 2. πολιτης avatar
  πολιτης 26/02/2013 10:42:29

  εξαιρετικο αρθρο. το ζητουμενο ειναι αν η χωρα μπορει με το υπαρχον πολιτικο προσωπικο να κινηθει με γνωμωνα το εθνικο συμφερον και να αναπτυξει εθνικες στρατηγικες που θα εχουν σαν αποτελεσμα την ενδυναμωση ανεξαρτησια και μεγιστοποιηση αποδοσης των εθνικων πορων προς οφελος των ελληνων και του εθνους.

 3. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 26/02/2013 15:02:09

  Τουρκικό λόμπινγκ εντός έδρας για αγωγούς και ΑΟΖ !
  Λόμπινγκ… εντός έδρας υπέρ των τουρκικών θέσεων για αγωγούς και υδρογονάνθρακες, έκαναν χθες στελέχη δεξαμενών σκέψης και πρώην διπλωμάτες των ΗΠΑ στη διάρκεια του διεθνούς ενεργειακού φόρουμ «Athens Energy Forum 2013», που διεξάγεται στην Αθήνα.

  Πρωταγωνιστές ο Μάθιου (Ματ) Μπράιζα, διευθυντής του διεθνούς κέντρου αμυντικών μελετών, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο Αζερμπαϊτζάν και πρώην αναπληρωτής υπ. Εξωτερικών υπεύθυνος για θέματα Ευρασίας, όσο και ο γνωστός για τις φιλοτουρκικές του σχέσεις Χιού Πόουπ αναλυτής του International Crisis Group (ICG).

  Τόσο ο ένας όσο και ο άλλος τάχθηκαν υπέρ της μεταφοράς του φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Κύπρου και του Ισραήλ πρώτα στην Τουρκία και από εκεί μέσω Ελλάδας στην ευρωπαϊκή αγορά, με το επιχείρημα ότι η επιλογή αυτή είναι πιο οικονομική σε σχέση με την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνδέει την Κύπρο με την Ελλάδα.

  «Δεν τεκμηριώνεται ούτε οικονομικά, ούτε γεωπολιτικά, η μεταφορά του κυπριακού αερίου μέσω Τουρκίας, ούτε την Ευρωπαϊκή Ένωση συμφέρει κάτι τέτοιο», απάντησε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και πρώην υφυπουργός Ενέργειας Ι. Μανιάτης.

  Σαφή θέση υπέρ Nabucco
  Εκτός της θέσης του για τη μεταφορά του κυπριακού φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη, ο κ. Μπράιζα εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο αγωγός «Nabucco West» έχει προβάδισμα στους υπολογισμούς της Κομισιόν και της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από το αζέρικο κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ προς την Δ. Ευρώπη, έναντι του «TAP» ο οποίος θα διέρχεται από την Ελλάδα.Το Αζερμπαϊτζάν, όπως είπε, προτιμά τον «Nabucco West» επειδή παρ’ ότι μεγαλύτερου μήκους και άρα ακριβότερος από τον TAP, διέρχεται από περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, τις οποίες η κυβέρνηση του Μπακού προσδοκά έτσι να κάνει συμμάχους για να την στηρίξουν μελλοντικά στο θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

  Όσο για το λόγο που ο Nabucco West εξυπηρετεί τα τουρκικά συμφέροντα, η απάντηση είναι απλή : διέρχεται σε πολύ μεγάλο μήκος από την Τουρκία και συνεχίζει μέσω Βουλγαρίας όπου επίσης η Τουρκία έχει ισχυρά συμφέροντα (υπάρχει τουρκικό κόμμα).

  Χαρακτηριστικό είναι ότι στις δηλώσεις Μπράιζα, απάντησαν αμέσως τόσο ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου, όσο και ο γ. γραμματέας του υπ. Ανάπτυξης της Ιταλίας Τζιλμπέρτο Ντιαλούτσι. «Η Ε.Ε. κρατά ίσες αποστάσεις ανάμεσα στα δύο σχέδια, τόσο γιατί ο TAP έχει προχωρήσει πολύ γρήγορα, όσο και γιατί έχει εκτιμηθεί σημαντικά η διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας και Αλβανίας που υπεγράφη στα μέσα Φεβρουαρίου στην Αθήνα. Θα υλοποιηθεί επομένως εκείνο το project που θα δώσει τη ρεαλιστικότερη και αμεσότερη λύση για Ε.Ε. και Αζερμπαϊτζάν, και αυτή εκτιμώ ότι θα τη δώσει ο TAP» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπ. ΠΕΚΑ. «Η Ε.Ε. είναι ουδέτερη απέναντι στα δύο σχέδια, παλαιότερα τα πράγματα ήταν διαφορετικά, αλλά τώρα η Ε.Ε. τηρεί ίσες αποστάσεις», είπε από την πλευρά του ο κ. Ντιαλούτσι.
  http://energypress.gr/news/Toyrkiko-lompingk-entos-edras-gia-agwgoys-kai-AOZ

 4. Daniel avatar
  Daniel 26/02/2013 17:45:16

  Είμαι βέβαιος οτι ο Αντώνης Σαμαράς γνωρίζει και κατανοεί όσα αναφέρονται εδώ.
  Οι Ρώσοι μας κάνουν σίγουρα μια καλή προσφορά γιατί όπως φαίνεται έχει σημαντικό ενδιαφέρον γι αυτούς η Ελλάδα για το φυσικό αέριο, τους Αγωγούς και τα λοιπά γωστρατηγικά συμφέροντα. Οι Αμερικάνοι πιστεύουν οτι η δική τους προσφορά είναι καλύτερη για εμάς . Φιλικές και άριστες σχέσεις έχουμε και με τους δύο.
  Και η Ελλάδα έχει κάνει καλές προσφορές μέσω κατασκευαστικών της εταιρειών για τους Ολυμπιακά κτίρια της Μόσχας. Ομως οι Ρώσοι προτίμησαν άλλες προσφορές που έκριναν πιό συμφέρουσες για εκείνους. Ετσι γίνεται πάντα στους Διεθνείς διαγωνισμούς. Κερδίζει όποιος προσφέρει τα περισσότερα ΣΥΝΟΛΙΚΑ.
  Αν λοιπόν ο διαγωνισμός διεξαχθεί ΝΟΜΙΜΑ και με ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ μέχρι τέλους, Οποιος κερδίσει θα είναι ο πλέον συμφέρων για τη χώρα μας . Αν σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για την Πατρίδα μας γίνει κάποια απο τις λαμογιές του Βρώμικου παρελθόντος από εξωνημένους πολιτικούς ή "Νταβατζήδες" δεν πρέπει να ανησυχούμε, γιατί στο εξής στην Ελλάδα ισχύει το ΟΥΔΕΝ ΚΡΥΠΤΟΝ ΥΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟΝ (Ας είναι καλά το ιντερνετ το antinews οι Βαξεβάνηδες το wikileaks οι anonymous κ.α.) Κι αν όντως η επόμενη κυβέρνησή μας είναι αριστερή, απλά η ενέργεια θα επανακρατικοποιηθεί έτσι και διαπιστωθούν παρανομίες, επειδή το επιβάλλει το Σύνταγμα και όχι απο σοβιετισμό...
  Αν δεν είμαστε σε θέση να την υπερασπιστούμε την ενέργεια της χώρας μας δεν έχει και νόημα να γκρινιάζουμε...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.