#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/12/2009 14:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«ΕΙΣΑΓΩΓΑΙ – ΕΞΑΓΩΓΑΙ ΠΕΠΙΕΣΜΕΝΟΥ ΑΕΡΟΣ Α.Ε.»

 

Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη, Δικηγόρου

Πολύ ανάλυση. Ο τάδε οίκος, η πιστοληπτική ικανότητα κλπ. Κι ενώ το κορίτσι ήταν στην Κ.Ο. κι άκουγε τον Αντώνη, κοιτώντας σαν κουταβάκι χαμένο στην Εθνική, ο μπαμπάς το ‘σκασε και βγήκε στις χρυσές εφεδρείες της καθεστωτικής δημοσιογραφίας, που γίνεται με το φρύδι ψηλά και είπε ότι μόνο επί των ημερών του ήμασταν σένιοι και ευημερούσαμε. Σωστό, άλλωστε τότε πάχυναν κι ο Πάγκαλος με τον Βενιζέλο. Με χρυσά κουτάλια τρώγαμε, οι αχάριστοι.

Λοιπόν αδέλφια, δεν γνωρίζω πολλά, δεν είμαι καν σκιώδης σύμβουλος σκιώδους υφυπουργού αλλά συγχωρέστε μου μερικές αδαείς παρατηρήσεις κι απορίες. Τι παράγουμε πια σ’ αυτή τη χώρα; Απ’ ότι βλέπω γύρω μου όταν ταξιδεύω στην Πατρίδα, είναι γεμάτη από τα κουφάρια της αποβιομηχάνισης. Τώρα, είπε ο Αλέκος Παπαδόπουλος προχθές, ολοκληρώνεται και η αποβιοτεχνοποίηση. Πόσα σουβλάκια, πίτσες και καφέδες να πουλήσουμε πια ο ένας στον άλλο; Καλό το χρηματοπιστωτικό πηγαινέλα αλλά αυτά τα νούμερα στους φωτεινούς πίνακες πόσο πάνε το κιλό, πόσες θερμίδες έχει η μερίδα και πόσες πήχες θες για να κάνεις τις άϋλες αξίες  παλτό στον κοινωνικό χειμώνα που έρχεται;

Θυμάστε έναν μαρτυριάρη τύπο που ήταν Πρωθυπουργός, που ξεκίνησε με τις γκρίζες ζώνες των Ιμίων, έστειλε τους S-300 να σαπίσουν στην Κρήτη (σφηνάκια S-300 λένε στην Κύπρο: τα παραγγέλνεις, τα πληρώνεις και τα πάνε στο διπλανό τραπέζι), έδειξε με το δαχτυλάκι τον κακό, σταλινικό  Οτσαλάν, που δεν είναι ούτε το μικρό δαχτυλάκι του Κύρκου, κι ύστερα καμιά χιλιάδα τζιμάνια μαζέψανε επί των ημερών του όλο το χαρτί, τα εφάπαξ, δανεικά, προικώα, όλα, μέχρι φόδρα, μέσω της ανόδου του Χρηματιστηρίου «δείγματος υγείας της οικονομίας», όπως προμοτάρανε στο Λαό ο μαρτυριάρης και ο Υπουργός του με τις ιταλικές κάλτσες κι ύστερα κλαίγανε οι παντρεμένες, κλαίγανε οι χήρες και τα ορφανά;

Θυμάστε τότε όλους εκείνους τους τύπους με τις πουράκλες που περιφέρονταν στο Κολωνάκι κι επαγγέλονταν εισαγωγαί – εξαγωγαί πεπιεσμένου αέρος, όλη εκείνη τη «σοσιαλιστική» αγέλη από ύαινες που ΕΚΛΕΨΕ από τον λαό περισσότερα από όσα έκλεψαν οι Γερμανοί όταν κατέλαβαν με πόλεμο την χώρα; Ποτέ στην Ιστορία μας δεν υπήρξε τέτοια μετακίνηση πλούτου. Ποτέ πριν τόσο λίγοι δεν πήραν τόσα πολλά από τόσους πολλούς και τόσο γρήγορα. Εθνικό ριφιφί. Από τον «σοσιαλισμό» τρυπήσανε τον τοίχο μεσοτοιχία με την «ανάπτυξη» κι αποκεί ρίξανε τους τσιμεντόλιθους του αυθαίρετου και μπήκανε στο σπίτι του ΚΑΘΕΝΟΣ, του πήρανε το ΧΡΗΜΑ και τους αφήσανε χαρτάκια της Γενικής Αποθηκών ή όπως διάολο την λέγανε. Ποτέ πριν δεν πουλήθηκαν τόσες πόρσε και μερσεντές, ποτέ πριν δεν έγιναν τέτοιοι λογαριασμοί στα σκυλάδικα. Κι ύστερα ο ανθρωπάκος πήρε το μπεμπέ παλτουδάκι του κι εξαφανίστηκε. Η μαύρη τρύπα της πολιτικής ιστορίας, σαν να μην υπήρξε ποτέ, θα τον σπρώχνουν ακόμη και στις ουρές στο σινεμά. Είχε διατελέσει και Υπουργός Γεωργίας όταν το «συνεταιριστικό κίνημα» έπιασε πάτο κι οι αγρότες γίνανε πλέον «πρεζάκια» των επιδοτήσεων και μονοκαλλιεργητές της μαύρης μοίρας τους. Εκεί άρχισε ο κοινωνικός ιστός να παθαίνει σηψαιμία. 

Για να μην το πηγαίνουμε γύρω – γύρω λοιπόν, ποιος φταίει για την συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας; Τα χρήματα που έμπαιναν από τις Βρυξέλλες από το 1981 ως τώρα για υποδομές, για αναδιάρθρωση της γεωργίας, της οικονομίας εν γένει, που πήγαν, πώς σπαταλήθηκαν, ποιος τα πήρε; Πως σήμερα και μετά από τόσα προγράμματα κι επιδοτήσεις παράγουμε λιγότερο πλούτο απ’ ότι πριν; Κι όταν λέω πλούτο εννοώ απτό προϊόν, μεταποίηση, προστιθέμενη αξία, πλούτο πολυποίκιλο και χειροπιαστό που να δίνει κάποια αυτοτέλεια, κάποια αυτάρκεια στην Πατρίδα, που να μπορείς να το φας, να το πουλήσεις, να το φορέσεις, να το χρησιμοποιήσεις, να υπάρχει στ’ αλήθεια, βρε αδερφέ. Γιατί λοιπόν σήμερα δεν παράγουμε ούτε την τροφή μας, η βαριά βιομηχανία τα τίναξε κι η μεταποίηση, η βιοτεχνία, ψυχορραγεί; Κι αυτοί που ακολούθησαν, ενοχικοί δεξιοί, συνέχισαν να κατεβαίνουν δυο-δυο τα σκαλιά στου κακού τη σκάλα. Τα πάντα και παντού δεν ήταν στελεχωμένα από την «αριστερή αριστοκρατία»; Όλη αυτή η βαριά «διανόηση» με τόσα σχέδια για τον μετασχηματισμό της κοινωνίας τελικά τι έκανε; Πλιάτσικο. Δημιουργήθηκε μια πολιτική τάξη με συμφέροντα ΑΝΤΙΘΕΤΑ από αυτά του Ελληνικού Λαού και του Έθνους ευρύτερα. Παχιές μύγες πάνω στα σκατά της εξουσίας.

Άντε λοιπόν και χτυπήσαμε την φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή. Άντε και καθηλώσαμε τους μισθούς, φορολογήσαμε τις ανάσες και το πέρδεσθαι επισταμένως και μειώσαμε το έλλειμμα και μας δίνουν δανεικά πιο φτηνά οι τοκογλύφοι και οι ευηπόληπτοι. Πάλι δεν θα παράγουμε τίποτα. Πάλι θα είμαστε μια μεγάλη καφετέρια, όπου μπιζιμπόντιδες με κοχίμπα θα περιφέρονται, συνήθως αριστεράς εκτροφής, και θα αρμέγουν την χτικιάρα την γελάδα μας που τρώει μόνο υπηρεσίες. Μήπως, λέω, μήπως θα ‘πρεπε να κάνουμε ένα βήμα πίσω, να κοιτάξουμε τον τόπο μας με άλλο πιο καθαρό μάτι, να δούμε απλά τα πράγματα; Μήπως πρέπει ν’ αρχίσουμε ξανά τον επίπονο δρόμο της επαναβιομηχανοποίησης, την ανάπτυξη υψηλής τεχνολογίας, την συμπαραγωγή, τουλάχιστον, αρκετών οπλικών συστημάτων μας που θα δίνει τεχνογνωσία και στον πολιτικό τομέα, της αυτοτέλειας της γεωργίας μας και της αυτάρκειας στην παραγωγή τουλάχιστον της τροφής μας, μαζί με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και όλα αυτά τα πράσινα και ωραία; Να παράγουμε ΚΑΤΙ.

Μήπως να βρούμε τρόπο να διώξουμε κλωτσηδόν από τα Πανεπιστήμια όλο αυτό το ανθελληνικό κηφηναριό και να ξαναμορφώσουμε τους Έλληνες ως Έλληνες και όχι ως κοσμοπολίτικα ανδράποδα του κάθε λιακοτέτοιου και να παράγουμε γνώση και τεχνολογία; Μήπως πρέπει να επανελληνίσουμε όλη την οπτική μας για όλα τα πράγματα; Να φτιάξουμε μια νέα πραγματική αριστοκρατία από τους πραγματικά καλύτερους, χωρίς τα ορφανά των «χορηγών», χωρίς τα κυνηγιάρικα σκυλιά του τραπεζιού του κάθε «Ρόκκο», χωρίς τους μαλάκες με τα πούρα του  Da Capo, χωρίς την Ανώνυμη Εταιρεία Ηρώων Πολυτεχνείου και τους υστερικούς πάτρωνες των κάθε λογής μειονοτήτων.

Λέω απλά, να επενδύσουμε στον μεγαλύτερο πλούτο της Πατρίδας, στους ανθρώπους της, στους Έλληνες. Ίσως τότε, με ένα Εθνικό Σχέδιο διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης και στοιχειώδους αυτάρκειας, ελληνικής ταυτότητας και ιδεολογίας, να μην νικήσουμε μόνο τη φτώχεια και να μην ανεβάσουμε μόνο την αξία των ομολόγων μας. Μπορεί τότε να αποκτήσουμε λίγη ανεξαρτησία και πολύ αξιοπρέπεια και να μην φαγωθούμε στα πεδία του κοινωνικού πολέμου που έρχεται.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. man8os avatar
  man8os 17/12/2009 14:29:39

  Πες τα χρυσοστομε! Εξαιρετικο ποστ! Και εχεις απολυτο δικιο!!
  1) Δεν παραγουμε τιποτα περα απο υπηρεσιες και αγροτικα προιοντα
  2)Πρεπει να αρχισει η προσπαθεια επαναβιομηχανοποιησης της χωρας. Μαζι με την πρασινη αναπτυξη.
  (Μια και ααναφερθηκε ειαι κατα των ανεμηστηρων γιατι χαλανε το τοπιο)
  Θα ηθελα να ρωτησω αν ειναι τεχνολογικα δυνατο να εγκατασταθουν οι ανεμηστηρες στη θαλασσα. Στην Ελλαδα ανηκουν τεραστιες θαλασσιες εκτασεις.

  • zonitis avatar
   zonitis @ man8os 17/12/2009 15:45:58

   Ε οχι και παραγουμε αγροτικα προιοντα? Μελιτζανες απο την Αλγερια, φυστικια Αιγινης απο την Τουρκια και τοματες απο την Μαδαγασκαρη εχουμε. Ξερεις οτι πριν απο χρονια (δεν ξερω αν γινεται και σημερα) επιδοτουνταν οι ακακιες? Στο χωριο μου ξεριζωσαν τις φουντουκιες που δεν ειχαν επιδοτηση και φυτεψαν ακακιες. Εκτος απο το μεθυστικο αρωμα των λουλουδιων των την Ανοιξη, δεν γνωριζω σε τι αλλο θα μπορουσαν να μας χρησιμευσουν. Ο καρπος των παντως δεν τρωγεται.
   Καθε Πασχα γεμιζει η αγορα σκοπιανα αρνακια και τετοια Βουλγαριας. Γιατι? Δεν φτανουν τα δικα μας? Αν οχι μας βλεπω σε μια κριση (οχι την τωρινη, χειροτερη) να τρωμε ακομα και τα χαρουπια απο τις ακακιες.

   • man8os avatar
    man8os @ zonitis 17/12/2009 19:02:13

    Ας μην αδικουμε την ελληνικη Γη. Οποτε εχω ταξιδεψει προς την Πελλοπονησο, ιδιαιτερα η Μεσσηνια ειναι πολυ εφορη.Ολο δεντα και ελιες εβλεπα. Ασε την Θεσσαλια που εινα ιενας τεραστιος καμπος. Εχω εναν θειο αγροτη. Οταν πηγαινω σπιτι του στην Καρδιτσσα εχει ενα σορο ντοματες και αγγουρακια δικα του.

 2. Xrhstos_s avatar
  Xrhstos_s 17/12/2009 14:37:46

  Τέλειο άρθρο!

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ Xrhstos_s 17/12/2009 23:33:34

   συμφωνω! επιτελους καποιος που βλεπει στη σωστη διασταση - 2-3 σημεια - 1) το ΤΙ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ειναι παραπλανητικο - ΤΙ ΠΟΥΛΑΜΕ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ (αν πουλας ακομα και αν δεν παραγεις με τη στενη εννοια του ορου - δημιουργεις πλουτο) 2) γιατι σταματησαμε να ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ? γιατι απλα δεν μπορουμε (πλεον) να παραγουμε ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ (βλ."παγκοσμοιοποιηση¨...κατα συνεπεια δεν πουλαμε...) 3) καλη η επιστημη και η τεχνολογια ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ αλλα στην περιπτωση μας ΤΑ ΜΕΣΑ.. οποτε καλο να ξεκολλησουμε. 4) στη μεταπολιτευτικη κουλτουρα η εννοια του να πλουτιζει κανεις (νομιμα ετσι..) εχει δαιμονοποηθει

 3. spm avatar
  spm 17/12/2009 14:41:34

  Αυτό δεν είναι άρθρο, αδελφέ. Αυτό είναι ...καταδρομική επιδρομή. Μπραβο Φαήλο

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ spm 17/12/2009 16:32:43

   Ως παλιός Καταδρομέας/Αλεξιπτωτιστής ευχαριστώ για τον καλύτερο έπαινο!

   • loretta avatar
    loretta @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 17/12/2009 17:22:40

    ναχαμε κιαλλους σαν και σενα θαταν πολυ καλυτερα πολλα σαυτη την χωρα!!

    allways to the point!!

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ loretta 19/12/2009 15:22:16

     Ευχαριστώ. Υπάρχουν πολλοί και καλύτεροι από μένα!

 4. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 17/12/2009 14:43:15

  Εξαιρετικό άρθρο. Είναι όμως, πια, πολύ αργά. Η χώρα αυτή δεν σώζεται ούτε καν μετά από πόλεμο (και απώλεια εδαφών) γιατί η νοοτροπία του λαού της είναι πια μη αναστρέψιμη. Ας χαλαρώσουμε κι ας την παρακολουθήσουμε να φυλλορροεί βασανιστικά...

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Αυριανιστής 17/12/2009 16:30:55

   Όχι φίλε μου. Εμείς άλλη κληρονομιά από αυτό το "οικόπεδο" δεν έχουμε. Ας σηκώσουμε τα μανίκια κι ας ξεκινήσουμε από το απλούστερο: να λέμε τα πράγματα με τ' όνομα τους. Φιλικά.

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 17/12/2009 16:42:19

    Είμαστε πολλοί όσοι τα λέμε, χρόνια τώρα, με τ' όνομά τους. Δυστυχώς όμως δεν αρκεί, γιατί η πελατειακή νοοτροπία της ήσσονος προσπάθειας έχει διαβρώσει τα πάντα και έχει αποσαθρώσει κάθε όρεξη για δημιουργικότητα σ' αυτόν τον τόπο. Το μόνο μέλημα του σύγχρονου νεοέλληνα είναι η περιβόητη "κουλτούρα του φραπόγαλου".

    • Δίκοπη Ζωή avatar
     Δίκοπη Ζωή @ Αυριανιστής 17/12/2009 23:54:21

     Ένα τραγούδι (από τα αγαπημένα μου) λέει:

     "..κι αν ειν' αργά
     κοντεύουν πια χαρἀματα,
     κι αν ειν' αργά
     δεν ειν' αργά για θαύματα.."

     Θαὐμα θα είναι η αναστροφή αλλά κάποιοι
     από εμάς πρέπει να παλεύουν πάνω σε αυτό,
     κι όταν θα έχουμε πραγματικά αποκάμει από
     την προσπάθεια θα δούμε ως "εκ θαύματος"
     τους τοίχους να πέφτουν, την Παράδοση
     (της εντιμότητας, της εργατικότητας
     και άλλων πολλών...) να αποκαθίσταται
     και την "κουλτούρα του φραπόγαλου" να
     διαλύεται εις τα εξ ων συνετέθη...

   • ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
    ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 18/12/2009 19:50:52

    Πότε γιορτάζεις Φαήλο; Για να σου στείλω λουλούδια! Κοιτάζεις ασκαρδαμυκτί το κάθε θέμα για το οποίο γράφεις. Με επιχειρήματα. Με δημοσιογραφίζουσα φιλολογική γλώσσα. Μπράβο!

    Κι άλλο. Κι άλλο.............

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ 19/12/2009 04:09:48

     Νομίζω ότι είμαι με τον αφανή Λαό: των Αγίων Πάντων!

 5. ti na pei kaneis avatar
  ti na pei kaneis 17/12/2009 14:45:13

  Ευστοχοτατο....

 6. bruno avatar
  bruno 17/12/2009 14:46:31

  Έχετε απόλυτο δίκιο κύριε!
  Μόνο που αυτοί που καλούνται (εκλέγονται) για να οργανώσουν και να μας οδηγήσουν σε αυτό το δρόμο, συμπεριφέρονται όπως ακριβώς περιγράφετε. Από την άλλη, όποια ιδιωτική πρωτοβουλία προσπαθεί να κάνει κάτι, καταλήγει να βολοδέρνει και να συνθλίβεται ανάμεσα σε τράπεζες, υπουργεία και τοπικούς φορείς.

 7. Y. avatar
  Y. 17/12/2009 14:57:05

  απαισιόδοξε αυριανιστή.
  ...“Ζητείται Ελπίς”, Αντώνης Σαμαράκης
  ...“Υπάρχει Ελπίδα”, Αντώνης Σαμαράς

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Y. 17/12/2009 23:51:24

   Συμφωνώ 1000%!

   • Y. avatar
    Y. @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 18/12/2009 00:01:36

    Δ` στη Δράμα?

  • ΙΩΝΑΣ avatar
   ΙΩΝΑΣ @ Y. 18/12/2009 10:48:33

   Η μοναδική ελπίδα που υπάρχει,είναι ο Αντώνης Σαμαράς.

 8. Σπίθας Δημήτριος avatar
  Σπίθας Δημήτριος 17/12/2009 15:08:45

  Αχ Ελλάδα σ' αγαπώ και βαθιά σ' ευχαριστώ
  γιατί μ' έμαθες και ξέρω
  ν' ανασαίνω όπου βρεθώ να πεθαίνω όπου πατώ
  και να μη σε υποφέρω.
  Αχ Ελλάδα θα στο πω πριν λαλήσει πετεινό
  δεκατρείς φορές μ' αρνιέσαι.
  M' εκβιάζεις μου κολλάς, σαν τον ξένο με πετάς,
  μα κι απάνω μου κρεμιέσαι.

 9. isnogood avatar
  isnogood 17/12/2009 15:11:10

  Εξαίρετο άρθρο φάκτορα και το έκανα κι εγώ ποστ!

  Συμπληρώνω μόνο αυτό:
  Στο συμπέρασμα για το τι πρέπει να κάνουμε ως κράτος:'... την συμπαραγωγή, τουλάχιστον, αρκετών οπλικών συστημάτων μας που θα δίνει τεχνογνωσία και στον πολιτικό τομέα' συμπληρώνω μια προσωπική εμπειρία.
  Σε συνομιλία μου πέρυσι με τον πρώην υφυπουργό Εθνικής Άμυνας στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή (1979-2981) Αλέξανδρο Χ. Αβραμίδη, τον ρώτησα γιατί δεν προχώρησε ποτέ η πολεμική βιομηχανία στην Ελλάδα απο το 1981 και μετά, παρά τις γερές βάσεις που είχε βάλει ο ίδιος ο τότε πρωθυπουργός.
  Η απάντησή του...αφοπλιστική:
  'Αναστάση, η παραγωγή δεν έχει μίζα...'

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ isnogood 17/12/2009 16:22:47

   Τα είπατε όλα με μια φράση.

 10. Νίκος avatar
  Νίκος 17/12/2009 15:22:45

  Ακριβως ετσι.

 11. Sporades avatar
  Sporades 17/12/2009 15:23:54

  Συμφωνώ απόλυτα. Εγω είμαι μέσα. Πάμε για την "επανίδρυση" της πατρίδας.

 12. Νίκος avatar
  Νίκος 17/12/2009 15:24:24

  Κε Κρανιδιωτη "Δημιουργήθηκε μια πολιτική τάξη με συμφέροντα ΑΝΤΙΘΕΤΑ από αυτά του Ελληνικού Λαού και του Έθνους ευρύτερα. Παχιές μύγες πάνω στα σκατά της εξουσίας".
  Λεγεται και εθνικη ΑΛΗΤ.

 13. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 17/12/2009 15:26:05

  Εξαιρετικό άρθρο, έχω μόνο μία διαφωνία: Δεν πιστεύω ότι ο αέρας είναι πεπιεσμένος, πιστεύω ότι είναι χαμηλής πίεσης και χλιαρός. Συμφωνώ ότι η χώρα μας είναι ή ήταν ωραία, και ότι οι Έλληνες εκτός Ελλάδος είναι στην πλειοψηφία τους εργατικοί, συνεργάσιμοι, αποδοτικοί, εφευρετικοί, δεν μισούν τις νέες τους πατρίδες... Άρα κάτι δεν πάει καλά εδώ, και νομίζω ότι καλά το λες, ΑΕ Ηρώων Πολυτεχνείου.

  • zonitis avatar
   zonitis @ archaeopteryx 17/12/2009 15:51:40

   Εχεις δικιο archaeopteryx, εξω παμε καλα. Το κακο τωρα με τους εξω ειναι οτι δεν θελουν πλεον να ξαναγυρισουν Ελλαδα. Εχω φιλους που ζουσαν εδω στο εξωτερικο, γυρισαν Ελλαδα πρν μερικα χρονια και τωρα το σκεφτονται να ξαναερθουν εδω.

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ zonitis 17/12/2009 16:38:22

    να τους πεις να κάτσουν εκεί που είναι...

 14. niko avatar
  niko 17/12/2009 15:29:23

  εξαιρετικό πραγματικά, μέχρι εκεί που πίστεψες στους Έλληνες... Καμία ελπίδα και πίστη σε κανέναν μας, δυστυχώς...

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ niko 17/12/2009 23:54:05

   Αγαπητέ Νίκο, εγώ βλέπω το ποτήρι πάντα μισογεμάτο και πιστεύω ότι τώρα με τον Αντώνη, γιατί τον ξέρω καλά και πιστεύω σε αυτόν, υπάρχει ελπίδα να αφυπνισθούν τα αποθέματα των θετικών δυνάμεων μας.

 15. πρασινάλογα avatar
  πρασινάλογα 17/12/2009 15:30:59

  Ποτέ δεν είναι αργά αλλά, με το μέγεθος του σημερινού δημόσιου τομέα δεν περισσεύουν λεφτά για παραγωγικές επενδύσεις.
  Εδώ δεν έχουμε αρκετά λεφτά για να βάλουμε την εθνική συμμετοχή στις εισροές των χρημάτων του ΕΣΠΑ (που μάλιστα το πασόκ δήλωσε ότι δεν θα τα δώσει σε επενδυτικές δραστηριότητες αλλά θα τα δώσει για την βοήθεια των σημερινών προβληματικών επιχειρήσεων).
  Μόνο δραστική περικοπή του μεγέθους του δημόσιου τομέα μπορεί να βοηθήσει και μάλιστα όχι άμεσα, πάλι χρειάζονται 3-4 χρόνια μέχρι να αντιστραφεί η κατάσταση.
  Είμαστε στην ίδια κατάσταση που ήταν η Σοβιετική Ένωση το 1985, μία συνεχής αιμορραγία διότι φοβόμαστε την αλλαγή.

 16. WolverineΧ avatar
  WolverineΧ 17/12/2009 15:31:07

  Ο Φαήλος τα'πε όλα τέλεια και περιεκτικά. Μπράβο κ.Κρανιδιώτη, μπράβο και σε σένα φάκτορα που το ανήρτησες σε χρόνο μηδέν.

  Να συμπληρώσω: άμεσο σχέδιο για σταδιακή αποδέσμευση από τον βραχνά του ευρώ (επαναλαμβάνω σταδιακή). Ευρώ για εθνικό νόμισμα και ανάπτυξη της χώρας είναι έννοιες αντιδιαμετρικά αντίθετες.

  Thanks Europe αλλά δεν αντέχουμε άλλο να καταναλώνουμε τα προϊόντα σου με αντάλλαγμα την υποθήκευση του μέλλοντος των παιδιών μας.

  Υ.Γ. Οι ευρωπαίοι γνωρίζουν και πολύ καλά μάλιστα το τι γίνεται και που πάνε τα λεφτά τους στην Ελλάδα, ας αφήσουν τώρα τις ανησυχίες για την ενδεχόμενη χρεωκοπία μας γιατί όταν είμασταν πρώτοι πανευρωπαϊκώς σε αγορές πόρσε ήταν καλά τώρα θυμηθήκανε την οικονομία μας...

  • man8os avatar
   man8os @ WolverineΧ 17/12/2009 15:52:23

   Οχι και παλι οχι!Αρνουμε να εγκαταλειψω την ασφαλεια του ευρω. Αισθανομαι πολυ πιο ανετα μεσα στην ΟΝΕ απο οσο θα αισθαανομουν σε αυτους τους δυσκολους καιρους εαν ειχα δραχμη. Τουλαχιστον το ευρω μας προστατευει απο καθε υποτιμιση... Εστω και αν μας κανει λιγοτερο εθνικα υπερηφανους.

 17. Aris lalidis avatar
  Aris lalidis 17/12/2009 15:41:06

  Πραγματικα Ρα-Φαηλος!

 18. panagiotis avatar
  panagiotis 17/12/2009 15:43:09

  ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΛΛΑ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ. ΕΥΓΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΟΥ.!!!!!!

 19. Παλιός Οννεδίτης avatar
  Παλιός Οννεδίτης 17/12/2009 15:47:27

  Υπάρχει και όραμα και τρόπος για την Ελλάδα, εάν ο συντηρητικός και ο φιλελεύθερος χώρος προχωρήσουν συντονισμένα και δυναμικά. Πέρα από πρόσωπα και κατεστημένες βαρονίες και κόντρα στο μεταπρατικό και παρασιτικό κεφάλαιο που απομυζά τον εθνικό πλούτο

 20. EUROTSOPANHS avatar
  EUROTSOPANHS 17/12/2009 15:55:17

  ΤΑ ΡΕΜΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΥΦΟΡΗΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΞΑΝΑΤΑΓΟΥΔΗΣΟΥΝ ΑΛΛΑ
  ΠΑΡΑΦΩΝΟΥΝ.
  ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ.

  Λοιπόν, επειδή εμείς οι νέοι άνθρωποι, όχι εκείνοι του ΄πεζοδρομίου΄ και των ΄αγώνων΄, αλλά εκείνοι που βγάζουμε τα μάτια μας στους υπολογιστές και τα βιβλία σπρώχνοντας τούτη τη χώρα εκατοστό το εκατοστό μπροστά, έχουμε βαρεθεί τα βαθυστόχαστα, ένα θα πρέπει να ειπωθεί: Αν έχει χρεοκοπήσει κάποιος, αυτός είναι οι πατεράδες μας, η γενιά του ΄74.

  Χρεοκοπήσατε κύριοι, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Λαφυραγωγήσατε, ΟΛΟΙ σας, άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο, το κράτος, δανειστήκατε από το μέλλον μας για να θρέψετε το θλιβερό παρόν σας. Και ακόμα και τώρα, έχετε ταμπουρωθεί καλά πίσω από τα μικροσυμφέροντά σας και την αδράνεια.

  Δεν πρόκειται να εγκαταλείψετε τα κεκτημένα, αυτή είναι η αλήθεια. Η γενιά μου (είμαι 32) και εκείνες που έρχονται, θα ματώσουν. Χρεοκοπήσατε λοιπόν, γενιά του ΄74 (και ειρήσθω εν παρόδω, νισάφι, πέρασαν 35 χρόνια, ξεπληρώσαμε με το παραπάνω τους αγώνες σας), αν δεν είναι να ζητήσετε συγγνώμη, τουλάχιστον σωπάστε και κάντε στην άκρη...


  Πάνος Κ."

  ΚΑΙ ΔΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΠΟ ΤΟ capital.gr
  EUROTSOPANHS

  • theo1611 avatar
   theo1611 @ EUROTSOPANHS 17/12/2009 16:21:09

   "Τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου...." ή επί το λακωνικό "Άμες δε γεσόμεθα πολλώ κάρρονες"

   Εξαιρετική ανάρτηση κατά τα λοιπά, τα λέει όλα.

   Ποτέ δε, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι αργά.

   Αλλά πως (ξανα)οικοδομείται ένα σύστημα αξιών που θαυμάζει, υποστηρίζει, αναγνωρίζει και επιβραβεύει την παραγωγή πλούτου από παραγωγικές μονάδες μεγάλης προστιθέμενης αξίας (δευτερογενής τομέας κυρίως αγαπητοί), the hard way δηλαδή, και όχι από τον μεταπρατικό αέρα, την επιδοματική κομπίνα, ή την οικολογική και περιβαλλοντική υπερσυνείδηση?

  • ΙΩΝΑΣ avatar
   ΙΩΝΑΣ @ EUROTSOPANHS 18/12/2009 11:24:17

   Πες τα παλληκάρι μου.Υποθηκεύσαμε ότι δεν ξεπουλήσαμε από το μέλλον σας και θα έπρεπε να απολογηθούμε γι αυτό.

 21. Tasos avatar
  Tasos 17/12/2009 16:36:17

  Εγώ ένα έχω να πω για όλους τους παλιούς καλούς φίλους (Χρύσανθο,Φαήλο) κι ας μη γνωριστήκαμε ποτέ: ΑΝΤΕ ΝΑ ΞΑΝΑΜΑΖΕΥΟΜΑΣΤΕ!

 22. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 17/12/2009 16:41:52

  Τις πταίει που ήμαστε πάντα πιο πολύ Metaprates παρά παραγωγοί;
  Μήπως το εύκρατο κλίμα και η θερινή ραστώνη;

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ αλλενάκι 17/12/2009 16:50:27

   Αλλενάκι, από σένα δεν περίμενα μια τόσο απλοϊκή "εξήγηση". Εύκρατο κλίμα και θερινή ραστώνη υπήρχαν και παλαιότερα, πριν δηλαδή ενσκήψει η λαίλαπα του '81 και ισοπεδώσει τα πάντα προβάλλοντας την ήσσονα προσπάθεια ως κυρίαρχη αξία. Όμως τότε, παρήγαμε τουλάχιστον κάτι. Δεν κοπροσκυλιάζαμε στις καφετέριες ροκανίζοντας επιδοτήσεις και βάζοντας μετανάστες να δουλεύουν "μαύρα" για πάρτη μας...

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ Αυριανιστής 17/12/2009 16:59:49

    πταίει 1) ότι είμαστε υπηρέτες εκ περιτροπής μεγάλων δυναμεων (στο operating system) 2) εριστικοί και ασυνενοήσημοι (πειραγμένος προσέσορας) 3) καταπιεσμένοι από κρατισμό (μάθαμε την φοροδιαφυγή από μικροί) 4) προδότες και αποστάτες, 5) χουντοπαθείς, 6) πασοκοπαθείς. Εκεί είμαστε. Μεταξύ αποστασίας και πασοκοπάθειας.

    Ο συνδυασμός του Πασοκ του ΑΓΠ (ΑΕ Ηρώων Πολυχνείου) και επιδοτήσεων (της φαυλότητας και της στρέβλωσης που τις συνοδεύει) ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΠΕΘΑΝΕΙ.

    Στα δύσκολα χρειάζονται αξίες και όραμα.

    • donaE avatar
     donaE @ archaeopteryx 17/12/2009 17:07:26

     Ολα ξεκινησαν απο πεινασμενους που χορτασανε.
     Τωρα δυστυχως πανε να δημιουργθουνε και αλλοι πεινασμενοι που και αυτοι με την σειρα τους θα κανουν το ιδιο .
     Μια χωρα γεματη στρεβλωσεις...

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ Αυριανιστής 17/12/2009 17:00:49

    Αναρώτηση και απορία, όχι εξήγηση.
    Από την αρχαιότητα οι Έλληνες στις παραθαλάσσιες περιοχές ήταν έμποροι και ξανοίγονταν στις θάλασσες, μεταπράτες ολκής δλδ, βοηθούντος και του εύκρατου κλίματος.
    Και η Ακρόπολη [η βιομηχανία της εποχής] χτίστηκε από δεκάδες χιλιάδες δούλους.

    Αν υποθέσουμε ότι χωρικά τουλάχιστον διατηρουμε εκείνη τη συνέχεια βρίσκεις να έχει επισυμβεί κάποια σοβαρή "μεταμόρφωση";
    Το δυστύχημα της τουρκοκρατίας ανέκοψε την πορεία προς την αναγέννηση και την τεχνολογική εξέλιξη, αλλά σε 200 χρόνια "ελεύθερου κράτους" δεν κατορθώσαμε να ενώσουμε αυτόνομα το μίτο με τη σύγχρονη τεχνολογία.

    Το γιατί προτιμάμε να "λαδωνόμαστε" πρέπει λοιπόν να αναζητήσουμε.

    • archaeopteryx avatar
     archaeopteryx @ αλλενάκι 17/12/2009 17:16:36

     Αλλενάκι, το λάδωμα και η προδοσία και ο εμφύλιος υπάρχει από την Ιλιάδα. Οι αναλαμπές της Δημοκρατίας (και των "δούλων") άφησαν τουλάχιστον τον Θουκιδίδη. Από εκεί και πέρα εμείς είχαμε εμφυλίους Αλέξανδρο, Ρωμαίους. Η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, είναι γεμάτη μελανά σημεία διαφθοράς, προδοσίας και περίεργων. Το ότι άντεξε στους Γότθους μαχόμενη τους Περσο-Αραβο-Τούρκους μας βγήκε σε κακό. Οι Δυτικοί πέρασαν σκοτεινούς αιώνες και αναγέννηση μετά την πανώλη του 14ου. Εμείς αυτά τα περάσαμε με Τούρκους με PhD σε διαφθορά. Όποιος Έλληνας μπορούσε, έφυγε στην Βενετία ή αλλού. Η Δύση έκανε την Αναγέννησή της και καπάκι το 1769 την χειραφέτησή της από την φεουδαρχία και την καταπίεση. Το σύνταγμα της Δυτικής χώρας είναι έργο τέχνης που ξεκινάει από τον Θουκυδίδη, ενσωματώνει την διοικητική δόξα της Ρώμης, την Γήϊνη προσύλωση των Γότθων, την Αναγγένηση των Φλωρεντιανών, την αποτίναξη του Παπισμού και των Ισπανών, την χειραφέτηση από βασιλείς και λόρδους.

     Εμείς έχουμε το πρωτότυπο του Θουκυδίδη, εμείς το έχουμε, αλλά δεν μάθαμε όλα τα ενδιάμεσα και μείναμε με τα μπαξίσια την υποτέλεια την προδοσία και το κεφάλι κάτω.

     Δεν Σύνταγμα πιστεύω εγώ, αλλα τρίχες Συλλογή από φυλές με τσιφλικάδες και ισορροπίες μείναμε. Και με κάτι παιδάκια που μας φαντάζονται ...Δανούς, και εναλασσόμενα τρωκτικά που επιβιώνουν.

     Σε αυτό το μήκος κύματος ο ΦΜΚ ή ο ΧΛ αναβουν τον φακό και φέγγει το τούνελ...

    • Aδέσποτη avatar
     Aδέσποτη @ αλλενάκι 17/12/2009 17:24:09

     ....βρίσκεις να έχει επισυμβεί κάποια σοβαρή “μεταμόρφωση”;

     Ναι, δεν μεταναστεύουμε πλέον και τρώμε τις σάρκες μας.

     Αυτά τα άρθρα εθνικής ανάτασης μου τη δίνουν. Τα βρίσκω και λίγο ύποπτα.

    • yangoolas avatar
     yangoolas @ αλλενάκι 17/12/2009 17:53:35

     σε υποχρεώνεις κανείς να τα διαβάζεις;

    • αλλενάκι avatar
     αλλενάκι @ αλλενάκι 17/12/2009 17:54:11

     Όχι, δεν είναι ύποπτα, γιατί βγάζουν στην επιφάνεια υπαρκτές τάσεις.
     Η απαίτηση για δική μας στρατιωτική βιομηχανία δεν είναι παράλογη. Είναι εκ των ουκ άνευ για τη συνέχιση της ύπαρξης μιας χώρας, ανέκαθεν. Από τη στρατιωτική βιομηχανία "κατεβαίνει" η τεχνολογία σε "λαϊκότερο" επίπεδο βιομηχανίας.
     Αλλά είπε παραπάνω ότι "η παραγωγή δεν έχει μίζες".
     Αν αυξάνονταν τα κονδύλια στην παιδεία για την έρευνα και την ανάπτυξη κάτι μπορεί να γινόταν, να μην αιμορραγούσαμε από νέους επιστήμονες.
     Επαναβιομηχάνιση της Ελλάδας στα χνάρια της Γερμανίας είναι αδύνατη, αφου δεν έχουμε ούτε τους ίδιους ορυκτούς πόρους, ούτε την εσωτερική αγορά. Να αγοράσουμε τεχνολογία; Μας την πουλάνε πανάκριβα για να μας κρατούν δούλους. Θα χρειάζονταν 100 πακέτα ΕΣΠΑ.

     Αυτό που μπορεί να γίνει άμεσα σε πρώτη φάση και δεν έχει καθόλου κόστος και είναι πιο κοντά στην ψυχοσύνθεση του Έλληνα είναι ένας συνδυασμός αποκέντρωσης -δλδ να μεταφερθεί πληθυσμός απο τα αστικά κέντρα στην περιφέρεια- και δημιουργίας μικτών οικιακών και αυτόνομων αγροτικών/τουριστικών/βιοτεχνικών μονάδων.
     Με αυτό χτυπάς απευθείας το καρτέλ τροφίμων σε όλες του τις διαστάσεις και τονώνεις την αυτόνομη αγροτική παραγωγή/βιοτεχνία/τουρισμό στην περιφέρεια.
     Αυτονομείσαι όσον αφορά την τροφή σου. Ανάγκη νο 1.

    • Aδέσποτη avatar
     Aδέσποτη @ αλλενάκι 17/12/2009 17:56:44

     Yangoola,

     ξεκίνησε καλά και με μπέρδεψε.

    • Aδέσποτη avatar
     Aδέσποτη @ αλλενάκι 17/12/2009 18:10:50

     Αλλενάκι,
     σίγουρα μπορούμε να αναπτύξουμε και υψηλή τεχνολογία π.χ. ο Κωνσταντόπουλος του ΕΚΕΤΑ με την παραγωγή υδρογόνου ως καύσιμο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως ο ήλιος και το νερό. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έβρισκε ντόπιο χρηματοδότη ο άνθρωπος και το πήγε στους Ισπανούς.

     Αυτά όμως με την αποκέντρωση τα βρίσκω ουτοπικά επειδή ζω σε επαρχία-επαρχία και πιάνω το σφυγμό. Μόνο με το κλειδί στο χέρι και gold plated αν ήταν η μονάδα θα γυρίσει ή θα καθίσει ο κόσμος επαρχία.

     Πάρτε το απόφαση δεν έχει μείνει ψυχή. Και μόνος σου που λένε ούτε στον παράδεισο.

    • αλλενάκι avatar
     αλλενάκι @ αλλενάκι 17/12/2009 18:19:04

     Αν είναι έτσι ελπίδα δεν υπάρχει, Αδεσποτη. Θα συνεχίσει η ίδια κατάσταση και η ίδια αρρωστημένη νοοτροπία που υποθάλπει η κάθοδος στα αστικά κέντρα.

    • Μάρκο Τ avatar
     Μάρκο Τ @ αλλενάκι 17/12/2009 18:20:11

     @archeopteryx: Είναι πολύ απλουστευτική η θεωρία που έχεις για την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Μέχρι τον 12ο αιώνα το Βυζάντιο ήταν πολύ πιο μπροστά από τη Δύση, και κοινωνικά και πολιτισμικά. Το ότι δεν γνωρίσαμε φεουδαρχία ήταν πολύ θετικό. Οσο για το Σύνταγμα της Γαλλικής Επανάστασης, ας δούμε τι ακολούθησε στη Γαλλική Επανάσταση, που δεν ξέρω αν τα μελανά της σημεία μπορούν ποτέ να σβηστούν (είχα και σχετική ανάρτηση πρόσφατα στο ιστολόγιό μου).

     Από εκεί και πέρα, η οθωμανική κυριαρχία σίγουρα δεν μας βοήθησε να αναπτυχθούμε, το αντίθετο, παρά τα όσα επιχειρεί να αποδείξει η πρόσφατη "πολιτικώς ορθή" ιστοριογραφική τάση.

    • archaeopteryx avatar
     archaeopteryx @ αλλενάκι 17/12/2009 18:33:15

     Μαρκο Τ, φυσικα υπεραπλουστέυω... Vasiliev σε μισή παράγραφο δεν είμαι. Αλλα επειδή εχω φαγωθεί να καταλάβω γιατι είμαστε όπως είμαστε, και γιατί π.χ. δεν είμαστε Φινλανδοί ή Καλιφορνέζοι ή ...Δανοί, και σε απάντηση στο αλλενάκι, τα είπα βιαστηκά και στο περίπου. Τι ΔΕΝ είχαμε εμείς που είχανε οι founding fathers στο Αμέρικα...

    • Aδέσποτη avatar
     Aδέσποτη @ αλλενάκι 17/12/2009 20:54:49

     Αχανείς εκτάσεις και άπειρους πόρους;

     Σιγά, οι άλλες μικρές (σε έκταση) ευρωπαϊκές χώρες τι ήταν; Aποικιοκράτες. Από πού να προκόψουμε εμείς; To μόνο πραγματικά μοναδικό που έχουμε σαν Ελλάδα είναι ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ και κατ' επέκταση πολιτισμός και κατ' επέκταση δικά μας προϊόντα, κλπ.

    • archaeopteryx avatar
     archaeopteryx @ αλλενάκι 17/12/2009 20:59:22

     νον σεκουϊτουρ

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ Αυριανιστής 17/12/2009 17:01:43

    Καταπληκτικό αυτό το ΑΕ Ηρώων Πολυτεχνείου! Α.Ε. Η.Π. 'η ΑΕΗΠ. ή ΑΕΗρΠ. Να το κατοχυρώσουμε

    • theo1611 avatar
     theo1611 @ archaeopteryx 17/12/2009 19:08:35

     Archaeopteryx (ή Αρχαίε, στην καθομιλουμένη του Antinews), σε απολαμβάνω, χωρίς παρεξήγηση.

     Φαίνεται περνάς τη φάση της επανάστασης της ωριμότητας (που μας έλεγες και ο ΧΛ στην άλλη ανάρτηση).

     Σε ζηλεύω για το κουράγιο σου να μην αφήνεις τίποτα να πέσει κάτω, ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες, με αλλεπάλληλες εύστοχες επισημάνσεις σε ικανό αριθμό αναρτήσεων!!!

     Νάσαι καλά, γιατί έτσι δίνεις κουράγιο και σε μας τους υπόλοιπους να ψελλίζουμε και να ελπίζουμε ότι δεν θα παραιτηθούμε τελικά.

     F' em all!

     PS: And us!!!

 23. NAMED avatar
  NAMED 17/12/2009 17:54:46

  Η λύση είναι μία. Αν έχει τα "τρυφαρά" ο Γιωργάκης να δημιουργήσει Σώμα Ορκωτών Λογιστών και Ορκωτών Ελεγκτών.

  Να ελεγχθούν τα πάντα. Από τράπεζες μέχρι εταιρείες με τζίρο από 10 εκατομμύρια ευρω και πάνω.

  Οι εφορίες αναλαμβάνουν τα υπόλοιπα και όποιος συλλαμβάνεται να τα παίρνει ΦΥΛΑΚΗ, ΔΗΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ σε 1ο ΒΑΘΜΟ ΣΥΓΓΕΝΕΙΑΣ. ΟΠΩ΅ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ!!!

  Να δείτε που έτσι σε 5 χρόνια θα φτιάξει η οικονομία μας. ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ

  • theo1611 avatar
   theo1611 @ NAMED 17/12/2009 18:37:57

   Με τα μυαλά που έχουμε και τις "αδυναμίες", τα κατασταλτικά σώματα θα πνίξουν κατά προτεραιότητα όλους τους πραγματικούς παραγωγούς (οι έχοντες αέρα και μαύρα να διαθέσουν θα τη βγάλουν καθαρή).

   Εδώ τα δικαστήριά μας μέχρι σήμερα σε πηδούσαν για τον τύπο (για να αποφύγουν την ουσία), μέχρι που ήλθαν οι απανταχούσες νομολογίες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και τώρα σπεύδουν (βραδέως, βεβαίως-βεβαίως!!!).

   • ΙΩΝΑΣ avatar
    ΙΩΝΑΣ @ theo1611 18/12/2009 11:41:30

    Σε όλο τον κόσμο η Δικαιοσύνη είναι τυφλή. Μόνο στην Ελλάδα είναι αλλοίθωρη.

 24. ΔΗΜΗΤΡΗΣ avatar
  ΔΗΜΗΤΡΗΣ 17/12/2009 18:10:15

  Δυστυχώς ,έχετε πάρα πολύ δίκιο.
  Μπορεί να με χαρακτηρίσουν φασίστα (χωρίς να θίγομαι βέβαια,αλλά το αντίθετο)
  όμως πιστεύω στο RESET της ιστορίας,ώστε να αρχίσει ξανά η δημιουργία και να βγουν μπροστά οι πραγματικοί άριστοι.
  Ούτε γύψος ούτε μεταρρυθμίσεις.Είναι αναγκαίο να φτάσουμε στον πάτο για να αφυπνιστούμε.Ίσως κάποιοι να πουν ότι φτάσαμε στον πάτο αλλά πιστεύω πως ακόμη δεν μας αφήνουν .
  Από το θάνατο έρχεται η ανάσταση και εμείς ακόμη βαριανασαίνουμε.
  Οι επόμενοι μήνες θα είναι πραγματικά δύσκολοι σε όλα τα επίπεδα και απαιτεί από αυτούς που μπόρουν να πάρουν την πρωτοβουλία, να διεκδικήσουν την ιστορική τους ευθύνη.

 25. Μάρκο Τ avatar
  Μάρκο Τ 17/12/2009 18:14:35

  Το παρακάτω σχόλιό μου ήταν για το κείμενο του Κρανιδιώτη, αλλά, δεν ξέρω πώς, έκανα το λάθος και το έστειλα στο κείμενο για την Κατσέλη. Τέλος πάντων, το αναδημοσιεύω εδώ:

  Σκεφτείτε το πολύ απλό:
  Έχουμε έναν “αστέρα” της τηλεόρασης, του τραγουδιού (της κακής ώρας συνήθως, αλλά τεσπα). Κάνει μερικές αρπαχτές, από τα κονέ του, από τα κρεβάτια, αντρικά και γυναικεία και ντεμί, που έχει περάσει, μερικές φορές και από το ταλέντο του, όσο διαθέτει τέλος πάντων.
  Βγάζει πολύ χρήμα.
  Πού το επενδύει; Σε κάποια παραγωγική δουλειά;
  Οχι βέβαια.
  Θα ανοίξει καφετέρια, κλαμπ (με μπόμπες, πάντα), άντε και κανένα εστιατόριο, αν θέλει να το παίξει πιο ψαγμένος.
  Αυτό παράγουμε: Καφέ (σερβιρισμένο) και αραλίκι, σε περιβάλλον “δήθεν”. Και σε τιμές εξωφρενικές.
  Βέβαια, καμιά φορά η καφετέρια αρπάζει φωτιά και επειδή δεν διαθέτει επαρκή πυρασφάλεια, χάρη στα λαδώματα στις διάφορες υπηρεσίες “ελέγχου”, μπορεί να κινδυνέψει και η γιαγιά που μένει αποπάνω. Ας πρόσεχε και αυτή!

 26. ident avatar
  ident 17/12/2009 18:30:38

  Όπου ακούς πολύ πατρίδα κράτα και μικρό καλάθι.

  • NEXT GENERATION avatar
   NEXT GENERATION @ ident 17/12/2009 19:22:06

   Η ΡΙΤΑ ΣΤΗΝ GILDA ΕΙΠΕ ¨ΟΤΑΝ ΑΚΟΥΣ ΓΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ, ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΤΟ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙ ΣΟΥ¨
   ΑΛΛΑ ΤΕΛΙΚΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ....

 27. man8os avatar
  man8os 17/12/2009 18:34:01

  Αυτο ισχυει για την Ελλαδα η γενικα?

  • εναςάσχετος avatar
   εναςάσχετος @ man8os 17/12/2009 19:53:49

   Γενικά, παντού κα πάντα!
   Να αγαπάς όλους του ανθρώπους, αλλά να μην αφήνεις περιθώρια να σε βλάψουν αυτοί που δεν αγαπούν όλους τους ανθρώπους.

   • Y. avatar
    Y. @ εναςάσχετος 17/12/2009 21:09:08

    Με την άδειά σου, το στέϊτμεντ σου, θα το κάνω χρήση. Αναφέροντας βέβαια ότι, την άκουσα από έναν άσχετο κατ’ όνομα, σχετικό κατ’ ουσία.

    • εναςάσχετος avatar
     εναςάσχετος @ Y. 17/12/2009 22:06:33

     Ο.Κ και ευχαριστώ για τη φιλοφρόνηση.
     Το θεωρώ ότι είναι μια καλή στάση ζωής.

 28. ΑΝΩΝΥΜΟΣ avatar
  ΑΝΩΝΥΜΟΣ 17/12/2009 19:05:55

  ΧΜ!!!
  ΜΑ ΑΥΤΟΣ Ο ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ ΝΥΝ ΑΤΕ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΤΕΩΣ ΠΑΕΓΑΕ...
  ΛΕΩ ΝΑ ΨΩΝΙΣΩ ΑΤΕ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΙΚΑ ΤΗΣ ΚΟΡΗΣ ΜΟΥ...τωρα που ειναι στα αζητητα...

 29. ΙΑΝΟΣ avatar
  ΙΑΝΟΣ 17/12/2009 19:08:56

  ΑΡΙΣΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ Κου ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ ! ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ FACTOR ΠΟΥ ΤΟ ΑΝΗΡΤΗΣΕ !

 30. smd avatar
  smd 17/12/2009 19:15:29

  re paidia den xerw. oso diavazw to antinews ekplhssomai kathe fora olo kai pio poly efxarista.
  yparxei ena problhma mono. aisthanomai oti den pame kala!
  giati otan syzhtaw tetoia themata sxedon to 90% oswn exw apananti mou
  me koitane sa na tous ekshgw ekswghinh arxaiologia?
  symfwnw mexri telftaias ranidas me to arthro, me thn diapistwsh oti o
  mesos ellhnas exei pia katanthsei ena thlivero, anegefalo paxydermo.
  xwris thn synainesh twn mazwn afth h allagh nootropias isws den tha
  erthei pote.
  ki oso skeftomai to lamogio taxitzh pou koitouse na mou faei 5 eurw
  k thn athliothta pou vlepw kathimerina stis synallages mou, aisthanomai
  san gomena pou perimenei ton ippoth me to aspro alogo...
  k telika ths ton formarei o agroikos xwrikos.
  LOL (kai to thema einai oti an hmoun gomena tha mou arese, alla ws andras kai ws ellhnas ahdiazw me thn megalh ,maza aftwn pou einai shmera..."synellhnes"..)
  Poia syberifora na se ebnefsei? poioi anthrwpoi.
  na nai kala to antinews pantws kai oxi mono.
  bravo gia to arthro. sorry gia ta greeklish

 31. edelleng79 avatar
  edelleng79 17/12/2009 19:17:21

  Ακριβες και σωστο το αρθρο με αληθειες "σαϊτιες"που τρυπουν κατ'ευθειαν στο μπερδεμενο μας λογικο...
  Ναι να ξαναγυρισουμε πισω...ναι να ξαναγινουν παραγωγικες βιομηχανιες...
  ομως Που; τα χωραφια τα καναμε οικοπεδα και γεμισε ο τοπος πολυκατοικιες εκει που οι γωνεις μας φυτευαν τα προς το ζειν...κι οσα απομειναν παιρνουμε αλλοδαπους ,γιατι εμεις παμε για φραπε ,για διακοπες...ποιος/ποιοι θα δουλεψουν σε βιομηχανιες οχταωρα η και νυχτερινες βαρδιες; εμεις μαθαμε στην λουφα ,και στην αρπαχτη.

  Χρειαζομαστε ενα γερο ταρακουνημα,μπας και ξυπνησουμε,μπας και θυμηθουμε κι ενα φιλοτιμο που διαθεταμε καποτε!

 32. TELE avatar
  TELE 17/12/2009 19:51:16

  ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ!!!!

 33. lazaros avatar
  lazaros 17/12/2009 20:41:03

  bravo gia to arthro poly kalo exeretiko na prostheso kai ego kati
  tous ellhnes tora me ayta pou ginane den prepei na tous doune os provlima pros epilisi alla os pigi ebneusis tote kati tha ginei kai pali bravo

 34. Θεοχάρης Βλάχος avatar
  Θεοχάρης Βλάχος 17/12/2009 21:16:21

  Συγχαρητήρια, τα είπατε όλα. Τέλειος χειρισμός γλώσσας και νοημάτων. Απλά μια πληροφορία: Στη Γερμανία διαδίδεται σήμερα, οι πολίτες να μην παίρνουν τα χαρτονομίσματα με το Υ στον σειριακό αριθμό τους γιατί θα κριθούν άχρηστα. (Υ=ελληνικά ευρώ) http://www.infokriegernews.de/wordpress/2009/12/17/griechenland-erneut-abstufung-auf-bbb-nachrichtensperre/comment-page-1/#comment-3055

 35. Aδέσποτη avatar
  Aδέσποτη 17/12/2009 21:22:05

  Tι δεν καταλαβαίνεις κ. αρχαιοπτέρυγα; Μόνος σου το είπες παραπάνω ότι σε άλλες χώρες και άλλα περιβάλλοντα διαπρέπουμε. Η φτώχεια φέρνει γκρίνια και φαγωμάρα.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Aδέσποτη 17/12/2009 21:24:24

   φτώχεια; ακόμα δεν έχεις δεί τίποτα (εκτός αν ζούσες το '50-'51)

 36. ασήμαντος avatar
  ασήμαντος 17/12/2009 21:30:49

  http://www.romios.bravehost.com/funny/eikones/01.html

 37. Aδέσποτη avatar
  Aδέσποτη 17/12/2009 21:32:20

  Όχι. Άλλη η φτώχεια το '50, άλλη το 2009. Η γκρίνια όμως και η δίψα για περισσότερα υπάρχει. Τώρα βλέπουμε και περισσότερα θέλουμε και περισσότερα, διεκδικούμε και περισσότερα. Και δικαίως.

 38. Σιωπηλός avatar
  Σιωπηλός 17/12/2009 21:33:31

  Εκβιομηχάνιση με τους σημερινούς μισθούς δεν γίνεται. Το κόστος (ειδικά το εργατικό, αλλά και το φορολογικό) την καθιστά μη ανταγωνιστική και επομένως μη βιώσιμη.

  Πολιτισμό (και ως προϊόν και μάλιστα εξαγώγιμο) έχουμε να παράγουμε από το '60.

  Η αγροτική παραγωγή ακόμη αντέχει (όσο αντέχει) λόγω χαμηλού εργατικού κόστους.

  Πλέον, εν έτει 2010, μόνο στις υπηρεσίες μεγάλης κλίμακας (τουριστικές, τραπεζικές, χρηματοοικονομικές) θα μπορούσουμε να στηριχτούμε, προσελκύοντας ξένα κεφάλαια ιδιωτικά ή εταιρικά, βαλκανικά ή ευρωπαϊκά. Αλλά και εκεί τα προβλήματα είναι γνωστά.

  Αξίζει να προσπαθήσουμε αλλά σκούρα τα βλέπω τα πράγματα.

  • man8os avatar
   man8os @ Σιωπηλός 17/12/2009 21:52:44

   Εαν ριχναμε το κοστος και διναμε κινητρα(επιδοτηση συγκεκριμενου τυπου επειχηρησεων) ισως τα πραματα να πηγαιναν καλυτερα.

   • loretta avatar
    loretta @ man8os 17/12/2009 23:07:18

    Μan8os και ποιος σου ειπε οτι οι περισοτεροι που παιρνουν επιδοτησεις δεν εχουν μεσο η δεν εχουν λαδωσει η δεν τους εχει ζητηθει μιζα? σε ολα εχει ταριφα ανεξαρτητου κυβερνησεως..! Η ΜΙΖΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΡΩΜΑ ΟΥΤΕ ΚΟΜΜΑ εχει μονο το χερι απλωμενο!

    και το εχω βιωσει!

    • man8os avatar
     man8os @ loretta 17/12/2009 23:15:12

     Αναφορικα με την διαφθορα θα αναφερω μια δηλωση του ΚΚ. Η διαφθορα ειναι αντικοινωνικο φαινομενο.
     Και θα προσθεσω κατι. Μακαρι να τα καταφερουν ο ΑΣ και ο ΓΑΠ να την αντιμετοπισουν.

    • yangoolas avatar
     yangoolas @ loretta 17/12/2009 23:16:20

     troll

 39. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 17/12/2009 21:34:33

  Πολύ εύστοχο άρθρο. Δυστυχώς στην Ελλάδα χρειάζεται όλο και περισσότερη τόλμη για να πει κάποιος τα αυτονόητα.

 40. ΟΔΥΣΣΕΑΣ avatar
  ΟΔΥΣΣΕΑΣ 17/12/2009 22:22:47

  Τελικά δεν είμαστε λίγοι ρε παιδιά. Τα συγχαρητήρια και από μένα κύριε Κρανιδιώτη για το μεστό λόγο σας.

  Ελπίζω οι απόψεις αυτές να γίνουν κάποια στιγμή πλειοψηφικό ρεύμα στην Ελλάδα

 41. Daemon avatar
  Daemon 17/12/2009 22:27:32

  Φαήλο, γράφε συχνότερα και για όσους κατά μοίρες διαφωνούν, επικαλούμαι τη ρήση του Voltaire.

  • ident avatar
   ident @ Daemon 17/12/2009 23:04:42

   Βολταίρος και διώξιμο κλωτσηδόν από τα Πανεπιστήμια μάλλον δεν ταιριάζουν. Ίσως όμως οι νέοι εθνοσωτήρες να δημιουργήσουν επαναστατικό δίκαιο και τότε πάπαλα ο Βολταίρος. Το 'χουμε δει ξανά το έργο, με τα ίδια υλικά, την ίδια φρασεολογία, την ίδια μανιχαϊστική θεώρηση του κόσμου. Άσπρο εναντίον μαύρου, ο εσωτερικός εχθρός και ο καλός ο λύκος που σαλπίζει με τη ρομφαία του Ραφαήλου. Κόσμος τσακισμένος, αποπροσανατολισμένος, χαμένος μέσα στη δίνη μιας ιστορίας που δεν μπορεί να παρακολουθήσει τους ρυθμούς της και τις αντιφάσεις της, πρόθυμος να πιστέψει τους ρήτορες που κάνουν τα σύνθετα απλουστευτικά, έτοιμος να αναζητήσει αποδιοπομπαίους τράγους (στη θέση του βδελυρού Εβραίου με τη γαμψή τη μύτη φιγουράρει ο άνετος και μοδάτος γιάπης) και να καθοδηγηθεί (γιατί το κουμπί της υπόθεσης είναι στην καθοδήγηση, να μην ξεχνιόμαστε, ε;) στο ξεκαθάρισμα της πατρίδας από την κόπρο του Αυγείου. Συγτροφιά βέβαια με το ξεσκάτωμα και η εκβιομηχάνιση, ίσως μπορέσουμε να φτιάξουμε το δικό μας Φολκσβάγκεν κι ας έχει τη μούρη τανκ.

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ ident 18/12/2009 00:20:30

    Βουλωμένο γράμμα διαβάζετε. Καταλάβατε τα πάντα πίσω από τον ύποπτο λόγο μας. Και λίγα είπατε. Αφού σκεφτόμαστε τα βράδια να φοράμε σεντόνια, να καίμε σταυρούς και μετά θα πηγαίνουμε με τ' άλογα να χτυπάμε το κουδούνι του Σημίτη στην Αναγνωστοπούλου και να το σκάμε. Θα κάνουμε αναπάντητες με απόκρυψη στις 3 το πρωΐ στη Δραγώνα για να ζοχαδιαστεί και να ξεσπάει στο Μουζέλη και άλλα τέτοια φασιστικά. Α, και θα ξαναφτιάξουμε την ΥΕΝΕΔ. Η Τρέμη θα σφυράει τον τσομπανάκο live για την έναρξη του προγράμματος, ο Πατακός θα κάνει εκπομπή σουηδικής γυμναστικής κι ο Πρετεντέρης θα παρουσιάζει το "Γεια σας κυρία μου".

    • loretta avatar
     loretta @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 18/12/2009 00:22:52

     xaxaxa τελειο!!

    • ΙΩΝΑΣ avatar
     ΙΩΝΑΣ @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 18/12/2009 11:52:46

     Τσάμπα κόπο κάνεις Φαήλο μου.Δεν γεμίζει το ακατοίκητό τους....

   • Μάρκο Τ avatar
    Μάρκο Τ @ ident 18/12/2009 00:31:38

    Ο Βολταίρος την περιώνυμη φράση "διαφωνώ με όσα λες κ.ο.κ." δεν την είπε ποτέ. Αναφέρεται σε έργο του Βολταίρου, αλλά ως απόσπασμα από κείμενο επικριτή του! Πρόκειται για έναν αστικό μύθο, που έχουν καλλιεργήσει και διαδώσει οι δογματικοί υπέρμαχοι του Διαφωτισμού.
    Αντίθετα, ο Βολταίρος έγραψε το εξής (Traité sur la tolérance, έκδ. 1764, σ. 172):
    "Θα πρέπει οι άνθρωποι να πάψουν να είναι φανατικοί ώστε να δικαιούνται ανεκτικότητας".
    Στο λεξιλόγιο του Βολταίρου, οι "φανατικοί" είναι οι Χριστιανοί.
    Τα συμπεράσματα δικά σας για τον δήθεν πρόμαχο της ανεκτικότητας. Θα έλεγα καλύτερα τον θεωρητικό θεμελιωτή των διωγμών των Χριστιανών στη Γαλλική Επανάσταση και σε όλα τα κράτη του σοβιετικού "παραδείσου".

  • B.K.Σ. avatar
   B.K.Σ. @ Daemon 18/12/2009 04:08:14

   Δαίμων, έχω φάει τον τόπο να θυμηθώ που διάβασα ετούτο το κείμενο για τον ΚΚ, ήθελα να το βάλω σε έναν σχολιαστή που έγραφε διάφορα για τον ΚΚ, και μόλις το βρήκα! (έχε και την ιστοσελίδα σου να ανοίγει πατώντας πάνω στο παρωνύμιό σου)
   πάω τώρα να φάω τον τόπο που ήταν αυτός ο σχολιαστής...
   (δες και τί γράφει ο Μποτίλια στο πέλαγος σχετικώς στις τελευταίες του αναρτήσεις...)
   http://tapragmata.gr/?p=321

   • Daemon avatar
    Daemon @ B.K.Σ. 19/12/2009 20:02:04

    @ΒΚΣ
    Η επανάληψη, φίλε μου, είναι ο γνώμων της μαθήσεως. Eυχαριστώ για την υπόδειξη, είναι τόσο αυτονόητη που... δεν μου πέρασε από το μυαλό.

    @Μάρκο Τ.
    οκ έχεις δίκιο, αλλά πιστεύω ότι το πιο σημαντικό είναι ότι αυτή η φράση για τη διαφωνία και παράλληλα τον αγώνα περί ελεύθερης διατύπωσης των απόψεων οιουδήποτε είναι πολύ πιο χρήσιμη στη σημεινή Ελλάδα, από την αξιολόγηση των θέσεων του Francois Marie Arouet. Σημασία πιστεύω ότι έχει η ιδέα, όχι η κρίση εδώ.

    @ident
    Είμαι αφελής, το ξέρω (δηλ, μου το έχουν πει και άλλοι...) γι αυτό ίσως δεν καταλαβαίνω την ουσία των επιχειρημάτων σας. Τι θα πει "ΙΣΩΣ δημιουργήσουν... οπότε πάπαλα ο Βολταίρος; Συμπέρασμα επί υποθέσεως; Ακόμα δεν τον είδαμε (τον Αντώνη), Γιάννη τονε βγάλαμε; Συγχωρήστε την αφέλειά μου, δεν μπορώ να σας παρακολουθήσω. Ακόμα:
    Τι ακριβώς θα πει "άσπρο εναντίον μαύρου"; Θα καταργήσουμε στο εσωτερικό της Δημοκρατίας τις πολιτικές διαφορές; Η θα ορίσετε ΕΣΕΙΣ -ή ο όποιος "εσείς" που τελειώνουν τα όρια της πολιτικής διαφοράς; ΝΑΙ, άσπρο εναντίον μαύρου μέσα στη Δημοκρατία σημαίνει ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ (ακόμα κι αν αυτή δεν είναι δομική) ΚΑΙ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ. Πάλι σας χάνω, με συγχωρείτε... Ακόμα:

    Στο ΠΑΣΟΚ ήταν ένα εκατομμύριο, μετά περίπου 350.000. Στη Νέα Δημοκρατία υπερδιπλάσιος ο (δικά σας λόγια):"Κόσμος τσακισμένος, αποπροσανατολισμένος, χαμένος μέσα στη δίνη μιας ιστορίας που δεν μπορεί να παρακολουθήσει τους ρυθμούς της και τις αντιφάσεις της, πρόθυμος να πιστέψει τους ρήτορες που κάνουν τα σύνθετα απλουστευτικά, έτοιμος να..."κλπ. Και τέλος:
    Σας το λέω αφελώς, πλην άκρως ειλιρκινώς, ident: Δεν είστε ο καλύτερος "πωλητής" των συγκεκριμένων αντιλήψεων. Αφήστε και κανέναν άλλο. Μάλλον θα τα πάει πιο καλά. Όπως έλεγε κι ένας παλιός μου συνάδελφος "αυός δεν κάνει για δημοσιογράφος. Ας γίνει ένας γιατρός, ένας δικηγόρος, για εδώ δεν κάνει".

    @Φαήλο
    Γράφε Φαήλο, να γεμίζουμε βιβλία, να γεμίζουμε ιστοσελίδες, να γεμίζουμε περιοδικά, να γεμίζουμε φόρμες κοινωνικής δικτύωσης, δεν μπορεί κανένας ναζί φαιός ή ερυθρός αυτά να τα ρίξει στην πυρά. Κι όπου διαφωνούμε, εδώ είμαστε να το λέμε. Αλλά γράφε, το ίδιο κάνω κι εγώ όσο μπορώ. Γράφω και κινητοποιώ.
    Καλές γιορτές σε όλους

 42. occultists avatar
  occultists 17/12/2009 22:27:42

  ""Ανώνυμη Εταιρεία Ηρώων Πολυτεχνείου""
  ""Παχιές μύγες πάνω στα σκατά της εξουσίας.""
  ΕΥΓΕ ΦΑΗΛΟ. ΕΥΓΕ ΦΑΚΤΟΡΑ. ΔΥΟ ΦΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΜΠΥΚΝΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΚΟΔΑΙΜΟΝΙΑ ΜΑΣ.
  Και να συμπληρώσω... Ακόμη και στην παροχή υπηρεσιών ο πάροχος βαριέται να κάνει την δουλειά του. Σας έχει τύχη να ζητήσεται από δημόσιο υπάλληλο να κάνει στοιχειωδώς το καθήκον του για το οποίο πληρώνεται και φίλησε κατουρημένες ποδιές για να διορισθεί; Αν δεν αποκτήσουμαι συνείδηση πολίτη θα είμαστε εσαεί υπήκοοι.

 43. pennyton avatar
  pennyton 17/12/2009 22:33:51

  ΦΟΒΕΡΟ, ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΑΖΙ ΣΟΥ!

 44. NEW GENERATION avatar
  NEW GENERATION 17/12/2009 22:35:32

  ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΘΕΙ Η ΠΡΟΕΚΤΑΣΗ ΛΑΥΡΙΟ - ΚΑΡΥΣΤΟΣ, ΓΙΑΤΙ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΜΑΔΗΜΑ ΤΗΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. O PRO PO ΗΤΑΝ Ο ΤΥΧΕΡΟΣ ΤΟΥ 2009...

 45. man8os avatar
  man8os 17/12/2009 23:13:04

  Ειμαι σχετικα μικρος ακομα(19) αλλα στο μαθημα της οικονομιας στο πανεπιστημιο μας λενε οτι το κρατος εχει εργαλεια παρεμβασης στην οικονομια για να την κατευθηνει και να διορθωνει τις στρεβλωσεις. Ενα απο αυτα ειναι η επιδοτηση ορισμενων επειχηρησεων , γιατι ευελπιστει το κρατος οτι ετσι θα εχει κερδος απο τους φορους της παραγωγης η αλλες θετικες εξωτερικοτητες.

 46. nikos avatar
  nikos 17/12/2009 23:25:40

  Πολύ καλό το άρθρο σου. Είμαστε κουράδες κύριοι και τίποτε άλλο. Είμαι εργατοτεχνίτης δουλεύω στον ίδιο παραγωγικό τομέα από το 1994 έχω δουλέψει διπλή βάρδια, έχω δουλέψει 22 ώρες στο εργοστάσιο έχω δουλέψει πάνω από 4 μήνες χωρίς να κάτσω μια μέρα, Σάββατα, Κυριακές, ατέλειωτες υπερωρίες. Έχω να δω Έλληνα ή να ακούσω Έλληνα να πιάνει δουλειά σε άλλη βιοτεχνία από το 1999. Ούτε ένας! Τρελαίνομε να ακούω νέους να κατεβαίνουν στους δρόμους για τα δικαία τους δηλαδή να τους κάνουμε μόνιμους από stage και να τους λυπηθούμε που παίρνουν 3 και 60 γιατί άνθρωποι είναι και αυτοί πως θα ζήσουν? Να έρθεις στο εργοστάσιο ρε ΚΟΠΡΙΤΗ! Εγώ ένας απαίδευτος αλλά φιλότιμος, εργατικός και λίγο έξυπνος παίρνω τα ιδία χρήματα και περισσότερα από αρκετούς με πτυχία και σπουδές γιατί δεν ήθελαν να βρέξουν τον κόλο τους αλλά να τον έχουν στεγνό και ζεστό στην καρέκλα sato.Δεν χωράμε όλοι σε καρέκλες έχει και άλλες δουλείες εκεί έξω. Η λύση για έμενα είναι δουλειά, δουλειά, δουλειά. Να ξαναμάθουμε ότι δεν μπορείς να απλώνεις τα χεριά σου εκεί που δεν φθάνουν τα πόδια σου!

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ nikos 18/12/2009 01:31:09

   Ευχαριστώ΄κι εσάς και όλους τους φίλους. Με μεγάλωσαν χειρώνακτες και τρέφω βαθύ σεβασμό στους ανθρώπους της πραγματικής δουλειάς, αυτούς που παράγουν κάτι αληθινό. Το δε μεγαλύτερο σχολείο ήταν για μένα όλα τα καλοκαίρια της παιδικής και πρωτοεφηβικής ηλικίας μου που τα περνούσα με τον αγρότη παππού μου στο Μαυρομάτι Θηβών. Μαθαίνεις έτσι τι εστί βερύκοκο κι ότι το ψωμί δεν το γεννάνε φορτηγά διανομής.

   • B.K.Σ. avatar
    B.K.Σ. @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 18/12/2009 01:59:07

    Κε Κρανιδιώτη μέχρι τα είκοσί δύο μου τα καλοκαίρια μάζευα καπνά για την οικογένειά μου και κουβάλαγα σωλήνες για να ποτίζουμε τα καλαμπόκια. Μετά από είκοσι χρόνια, χάνοντας τον πατέρα μου συνειδητοποίησα πόσο τραγικό λάθος ήταν που εγκατέλειψα την πατρώα γη για να σπουδάσω και να δουλεύω είλωτας μέτοικος στην πρωτεύουσα. Δεν ξέρω εάν έχω την δύναμη να επανορθώσω, την τέχνη την κατέχω, αλλά πώς; έχουνε αλλάξει τα πάντα... Κάθε φορά που πηγαίνω στα Γιάννενα δεν αντέχω ν΄ αγναντεύω τον κάμπο χέρσο, με πιάνει το παράπονο. Δεν ξέρω που πάμε πλέον ως κοινωνία, μακάρι να μπορούσα να ξαναβρώ την αισιοδοξία που έχουμε ανάγκη όλοι μας ως πολίτες αυτής της χώρας.

   • Μάρκο Τ avatar
    Μάρκο Τ @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 18/12/2009 12:01:10

    Κύριε Κρανιδιώτη, το κείμενό σας είναι "πολιτικώς μη ορθό" και λέει ωμά πράγματα που πολλοί τα λένε κατ' ιδίαν αλλά δεν τολμούν να τα γράψουν. Ισως επειδή έχετε αρβανίτικη ρίζα (όπως και εγώ), είστε τόσο ντόμπρος και μιλάτε στα ίσια, ντρέιτ που λέμε.

    Η νεοπλουτίστικη νοοτροπία που έχει επικρατήσει τις τελευταίες δεκαετίες, με μαύρα, δανεισμένα και κλεμμένα λεφτά, έχει ευρύτερες συνέπειες στην κοινωνία από αυτές που διαπιστώνουμε με μια πρώτη ματιά. Και θα γίνει ο τάφος μας. Πολυτελής, βεβαίως, βεβαίως.

   • Α.Κ. avatar
    Α.Κ. @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 18/12/2009 19:58:03

    Αγαπητέ κύριε Κρανιδιώτη

    Σας καταλαβαίνω. Ανεξαρτήτως πτυχίων, τα μεγαλύτερα μαθήματα για τον άρτον ημών τον επιούσιον τα πήρα στην οικοδομή τα καλοκαίρια.

  • Giorgos_T avatar
   Giorgos_T @ nikos 18/12/2009 02:20:03

   @ nikos

   Δεν σε γνωρίζω αλλά, για το συγκεκριμένο άρθρο, έχεις πει όσα δεν τολμά να πει κανένας αναλυτής.

   Είμαστε η "Αρεία" φυλή και θέλουμε ξένους σκλάβους;

   Ναι, να σπουδάζουν οι νέοι, αλλά να ξέρουν οτι σπουδάζουν για αυτούς, για την ποιότητα στην απόκτηση της οποίας -ενίοτε- βοηθά ένα πτυχίο. Αν και, όπως λένε οι αναρχικοί:

   Μόρφωση + Μόρφωση = Παραμόρφωση. Πολύ συχνά...

   Μπρόστά τους δεν βλέπουν οι αναλυτές, ενώ ο κόσμος της δουλειάς το βλέπει.

   Μην ανησυχείς, το 2013 που κόβονται τα φράγκα, θα καταλάβουμε ότι δεν είμαστε οι μικροί κακομαθημένοι πρίγκηπες, αλλά άνθρωποι.

   Και τότε ίσως θυμηθούμε ότι έχουμε και ουσία. Και θάρρος, και αλήθεια και ανθρωπιά. Και αυτοπεποίθηση.

   Είσαι παράδειγμα

  • Jimmy Daras avatar
   Jimmy Daras @ nikos 18/12/2009 06:15:06

   NIKO
   You are absolutely right on all counts.
   I am living in DIASPORA from 1959, and we never had this type of REZILIKI
   with our Greek people living with us.
   We worked very hard all our lives, but we never said no when called to work.
   Only in Greece we have these events.
   Greeks they deserve what they have, and I wish them the very best.

 47. Orestios avatar
  Orestios 17/12/2009 23:43:19

  Kewl!

 48. ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ avatar
  ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ 17/12/2009 23:51:43

  ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΟ 24 ΚΙΛΑ ΚΟΚΑ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΕ ΣΥΝΕ/ΣΑΝ ΑΡΚΕΤΟΙ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Y. avatar
   Y. @ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ 17/12/2009 23:54:29

   Μάλλον μπέρδεψες την ανάρτηση. Για εισαγωγές πεπιεσμένου αέρα λέει!

  • occultists avatar
   occultists @ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ 18/12/2009 00:01:26

   Επί τη ευκαιρία μια ερώτηση, η παραγωγή από τα Ζωγιανά καταναλώνεται στην εγχώρια αγορά ή κανουμαι και εξαγωγή;;;;;

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ occultists 18/12/2009 00:22:17

    Στην Ολλανδία, άκουσα, ήταν περιζήτητο.

 49. rally monkey avatar
  rally monkey 17/12/2009 23:57:12

  ..τελικα γιατι οχι ΚΑΙ «ΕΙΣΑΓΩΓΑΙ – ΕΞΑΓΩΓΑΙ ΠΕΠΙΕΣΜΕΝΟΥ ΑΕΡΟΣ Α.Ε.», αρκει να λειτουργεις πραγματικα ως Α.Ε. σε συνθηκες ελευθερης αγορας και ανταγωνισμου (οχι ευρο επιδοτησεις, οχι προμηθευτες δημοσιου)

 50. ΣΒΕΤΛΑΝΑ avatar
  ΣΒΕΤΛΑΝΑ 18/12/2009 00:53:59

  Φτάσαμε πάτο λοιπόν... και τώρα τι?... και τώρα ποιος?...
  Ο ποιητής το έχει πει... "ΠΕΙΡΑΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΛΑΘΟΣ... ΚΙ ΑΛΛΑΞΑΜΕ ΖΩΗ..."
  Γιατί όχι... ΕΜΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ Ν΄ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ...ΕΜΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ Ν΄ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΝΟΟΤΡΟΠΙΕΣ... ΕΜΕΙΣ ΗΜΑΣΤΕ ΑΥΤΟΙ...
  ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ!!! Καταλαβαίνω πως είμαστε πολλοί αυτοί που δεν είμαστε ευχαριστήμένοι μ΄αυτό που ζούμε ΣΗΜΕΡΑ...
  ΠΡΕΠΕΙ ΛΟΙΠΟΝ Ν΄ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΖΩΗ... Ο ΤΡΟΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟΣ ΠΟΛΥ ΑΠΛΟΣ...
  ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ... ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΜΑΣ, ΣΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΡΙΖΕΣ...
  ΣΤΟΝ ΣΩΚΡΑΤΗ, ΣΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ, ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΩΝΑ, ΣΤΟΝ ΚΟΛΟΚΩΤΡΩΝΗ, ΣΤΟΝ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ... ΣΤΟ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΜΑΣ...
  ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ,ΤΟΥΣ ΔΗΘΕΝ, ΤΟΥΣ ΦΑΝΤΕΖΙ, ΤΟΥΣ ΨΕΥΤΟΚΟΥΛΤΟΥΡΙΑΡΙΔΕΣ...
  Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΧΕΡΙ... Η ΕΛΠΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ... ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ...

 51. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 18/12/2009 01:21:50

  Δεν το είχα δει αλλά είναι προφανές ότι η κοινή λογική και η αγάπη για τον τόπο μας οδηγεί σε κοινά συμπεράσματα. Να στηρίξουμε όλοι τον Αντώνη, να αποκαλύψουμε και να διαλύσουμε όλους τους μηχανισμούς της παρακμής.

  • loretta avatar
   loretta @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 18/12/2009 01:31:08

   απο το στομα σου και στου καθε νεοδημοκρατη το αυτι!!

  • ΣΒΕΤΛΑΝΑ avatar
   ΣΒΕΤΛΑΝΑ @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 18/12/2009 01:37:40

   Τον Αντώνη πρέπει να τον στηρίξουμε και πρέπει να πείσουμε και άλλους να τον στηρίξουν γιατί είναι από τους λίγους πολιτικούς άνδρες που γνωρίζει την ουσία των λέξεων "εντιμότητα" και "αλήθεια". Και για την ουσία των λέξεων αυτών πολεμήθηκε από το σύστημα για 17 χρόνια. Και το σύστημα θα συνεχίσει να τον πολεμάει όπως και όπου μπορεί...
   Δεν είναι εύκολος ο δρόμος από δω και πέρα... για μας που τον ξέρουμε και τον αγαπάμε... Πρέπει όπου βρισκόμαστε και με όση δύναμη έχει ο καθένας από εμάς να καιροφυλακτούμε και να τονίζουμε την "αξία του ανδρός"... γιατί οι λύκοι είναι πολλοί και τα λεφτά πολλά...

   • ΙΩΝΑΣ avatar
    ΙΩΝΑΣ @ ΣΒΕΤΛΑΝΑ 18/12/2009 12:08:33

    Σβετλάνα,πίστεψέ με, δεν είναι δύσκολο να πείσουμε και άλλους για τον Αντώνη.Η κοινωνία είναι έτοιμη γι αυτό.Θα πάθεις πλάκα όταν διαπιστώσεις πόσοι πασόκοι τον βλέπουν θετικά και ελπίζουν σ΄αυτόν.Τι να κάνουμε?Ξεχωρίζει σαν τη μύγα μεσ΄το γάλα.

 52. sofias avatar
  sofias 18/12/2009 01:36:33

  Αφιερωμένο σε όλους μας και κατά πρώτον στον συγγραφέα...Αξιος
  ΑΝ μπορείς της ζωής σου το έργο να το βλέπεις συντρίμμια και να σκύβεις ξανά να το χτίζεις με φθαρμένα εργαλεία.
  ΑΝ μπορείς στίβα-στίβα να σωριάζεις τα κέρδη, το βιός σου και σε μια ζαριά αν μπορείς μια κι έξω να ρισκάρεις τα πάντα και να χάνεις και πάλι να αρχίζεις από το άλφα δίχως λέξη να πεις για τα κέρδη που πάνε χαμένα.
  ΑΝ μπορείς να αναγκάζεις τα νεύρα ,τους μυς, την καρδιά ,να δουλεύουν ακόμη για σένα κι αφού σπάσουν κι αφου παραλύσουν κι έτσι μπορέσεις ακόμη να αντέχεις κι όταν μέσα σου τίποτε πια δεν υπάρχει έξω απ την θέληση που τους προστάζει <>.
  ΑΝ με τα πλήθη μιλώντας φυλάξεις την πάσα αρετή σου
  Κι ΑΝ με ρηγάδες παρέα δε χάσεις το νου σου, κιαν ούτε εχθροί μα ούτε φίλοι να σε βλάψουν μπορούνε κιαν λογαριάζεις τους πάντες μα και κανέναν περίσεια κιαν μπορείς να διατρέχεις το κάθε λεπτό που ποτέ δεν γυρνάει όλο το δρόμο που πρέπει να γίνει στα εξήντα μέρη
  ΤΟΤΕ δική σου θάναι όλη η γη κι ότι μέσα της κλείνει και κάτι περισσότερο ακόμη τότε θε νάσαι ένας ΑΝΘΡΩΠΟΣ παιδί μου.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ sofias 18/12/2009 09:54:06

   Πολύ καλό!

 53. B.K.Σ. avatar
  B.K.Σ. 18/12/2009 01:49:49

  Θα ήθελα να προσθέσω στην συζήτηση και το σημερινό δημοσίευμα της Die Welt από το greece/calonica μεταφρασμένο:

  "..η Ελλάδα εγκατέλειψε σιγά – σιγά τον ρόλο της σαν κέντρο της ανατολικής Μεσογείου και εκείνον του διαμεσολαβητή μεταξύ Ευρώπης και Ασίας και Αφρικής. Παλιά η Ελλάδα είχε ως ‘Βορράς του Νότου’ μια αποστολή που της παρείχε αυτοπεποίθηση.
  Κατόπιν ως ‘Νότος του Βορρά’ κατήντησε να παίζει δευτερεύοντα ρόλο, αλλά το χάπι αυτό το γλύκαναν τα κοινοτικά κονδύλια και η παρουσία της στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή..."
  .
  Πρόκειται ίσως για το ορθότερο δημοσίευμα που διαβάσαμε στον Ευρωπαϊκό Τύπο για την Ελλάδα τους τελευταίους μήνες (τουλάχιστον).
  Χωρίς τις υπερβολές και τις ανακρίβειες που αναμεταδίδουν τα περισσότερα παραδοσιακά ΜΜΕ της Γηραιάς Ηπείρου τα οποία δείχνουν να βρίσκονται σε παραλλήρημα εναντίον της χώρας το τελευταίο διάστημα.
  Δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Die Welt.
  Διαβάστε εκτενή αποσπάσματα παρακάτω:
  «Η ελληνική κρίση δείχνει τις αδυναμίες της ευρωπαϊκής μεσογειακής πολιτικής – νέες προοπτικές για το Νότο», υπό αυτό τον τίτλο αναλύει την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα η γερμανική εφημερίδα και συνεχίζει:
  «Οι διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές δεν είναι κοντόφθαλμες.
  Όταν υποβαθμίζουν την πιστοληπτική ικανότητα μιας χώρας, αποφασίζουν ταυτόχρονα και για τις προοπτικές ανάπτυξής της.
  Τώρα βρέθηκε στο στόχαστρο η Ελλάδα.
  Έτσι μέσα σε λίγους μήνες αυξήθηκε δραστικά το καπέλο επικινδυνότητας των ελληνικών κρατικών ομολόγων και πολλοί κάνουν λόγο για χρεοκοπία, επειδή το δημόσιο έλλειμμα φθάνει το 13% του ΑΕΠ ….»..
  Και η εφημερίδα, αφού επισημαίνει το πρόβλημα της διαφθοράς και του πελατειακού συστήματος, εκτιμά:
  «Ο δρόμος ανάπτυξης που ακολουθεί η Ελλάδα δεν προσφέρει αρκετές δυνατότητες για εξυγίανση της χώρας, διότι χαρακτηρίζεται από στενότητα, αν και πρόκειται για ένα κακώς εννοούμενο ευρωπαϊκό δρόμο.
  Η Ελλάδα προσανατολίστηκε τις τελευταίες δεκαετίες αποκλειστικά και μόνον προς την Ευρώπη. Στο Βορρά αναζητούσε τους εταίρους της, τις αγορές της για την αγροτική, την περιβαλλοντική και την εκπαιδευτική της πολιτική.»
  Ενώ παρακάτω αναφέρει:
  «Η χώρα μετατράπηκε σε αναπόσπαστο κομμάτι του ευρωπαϊκού πυρήνα και συντόνιζε τα πάντα στραμμένη μόνον προς το Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες.
  Έτσι η Ελλάδα εγκατέλειψε σιγά – σιγά τον ρόλο της σαν κέντρο της ανατολικής Μεσογείου και εκείνον του διαμεσολαβητή μεταξύ Ευρώπης και Ασίας και Αφρικής. Παλιά η Ελλάδα είχε ως ‘Βορράς του Νότου’ μια αποστολή που της παρείχε αυτοπεποίθηση. Κατόπιν ως ‘Νότος του Βορρά’ κατήντησε να παίζει δευτερεύοντα ρόλο, αλλά το χάπι αυτό το γλύκαναν τα κοινοτικά κονδύλια και η παρουσία της στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.»
  Kαι συνεχίζει:
  «Μέσω της παρούσας κρίσης όμως έγινε προφανές ότι μια χώρα όπως η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει υπ’ αυτές τις συνθήκες….η ευρωπαϊκή αγορά είναι πολύ μικρή, διότι εκεί συγκεντρώνονται πολλοί και δεν αρκεί πια ούτε για την αγροτική οικονομία ούτε για την περαιτέρω βιομηχανική της ανάπτυξη.
  Επιπλέον η Ελλάδα δεν μπορεί να αξιοποιήσει σε αυτό τον χώρο το ιδιαίτερο πολιτιστικό της αποθεματικό, ούτε να εκμεταλλευθεί τις διασυνδέσεις της με την ανατολική Μεσόγειο….»

  Για να καταλήξει:
  «Η κρίση πρέπει να γίνει το εφαλτήριο για την Ευρώπη για μια αυτοκριτική εξέταση. Χωρίς αυτό να σημαίνει το τέλος της ευρωπαϊκής ιδέας. Απλώς το ευρωπαϊκό μας σπίτι δεν μπορεί πια να είναι ένα σύστημα αυτάρκειας. Πρέπει να υπάρξουν και νέες πτέρυγες και νέες διασυνδέσεις προς τα έξω. Ίσως η Μεσογειακή Ένωση να είναι ένα άνοιγμα. Καιρός να αποδείξει την αξία της.»

  http://greece-salonika.blogspot.com/2009/12/blog-post_8699.html

  • Giorgos_T avatar
   Giorgos_T @ B.K.Σ. 18/12/2009 02:08:56

   Τόσα χρόνια φωνάζουν ότι η ελληνική γεωργία γονάτισε απότους περιορσμούς της Ε.Ε..

   Τώρα, έχουν ανάγκη να επενδύσουν σε χώρες της Βόρειας Αφρικής (και για να μην φύγουν οι κάτοικοι από εκεί και"σκαρφαλώσουν"στην εγωιστική, γηρασμένη ευρώπη...).

   Και επίσης δεν θέλουν να μας πληρώνουν, προτιμούν να τα βρούμε μόνοι μας, ανεξαρτοποιώντας λίγο την οικονομία μας -αλλά και απαλλάσοντας τους από τον εγγενή παρασιτισμό μας.

   Σαν να λένε, "ιδού η έρημος, είναι εύφορη, αρκεί να σηκώσετε τα μανίκια. Κάνει λίγη ζέστη,αλλά μεσογειακοί είστε, θα αντέξετε".

   καθόλου κακή σκέψη. Θα έπρεπε μήπως να είναι ο νέος ΕΘΝΙΚΟΣ μας στόχος; Η συνεργασία με τις χώρες της Βόρειας Αφρικης, όχι η δαιμονοποίηση τους. Οι Γερμανοί, νομίζω, έχουν μια πολλή καλή ιδέα για το που θα έπρεπε να "κοιτά" η εξωτερική μας πολιτική τα επόμενα χρόνια.

   Μια μικρή Ελλάδα, ακολουθώντας την αμερικανική παντοδυναμία και λαμβάνοντας θέσεις που θα προσέβαλαν τις μουσουλμανικές χώρες, μένει μια χώρα εξαρτημένη.

   Μια Ελλάδα ανοιχτή στον ισλαμικό κόσμο, πρωταγωνίστρια της ειρηνικής λύσης στη Μ.Ανατολή, όχι εχθρική προς το Ισραήλ αλλά ούτε προς τον αραβικό κόσμο, εξυπηρετεί μακροπρόθεσμα και τα ευρωπαικά και τα αραβικά συμφέροντα και- διότι οι αραβικές χώρες κάνουν κάθε μέρα βήματα προόδου και θα αποκτήσουν βάρος την παγκόσμια οικονομική σκηνή- την μακροπρόθεσμη επιβίωση του Ισραήλ.

   Παροδικά, μια τέτοια πολιτική θα συναντήσει αντιδράσεις.

   Καταρχήν από κράτη που επιθυμούν αυτή η διαδικασία να ξεκινήσει από άλλα κράτη (Ισπανία, Ιταλία, ΤΟΥΡΚΙΑ - έστω και εκτός ΕΕ) κι εμείς να μείνουμε εξαρτημένοι.

   Εμείς αποφασίζουμε.

 54. Dikocho avatar
  Dikocho 18/12/2009 02:05:53

  Efstoxa ta sxolia sas k.Kranidioth. Ean mou epitrepete na xekiniso apo to teleftaio sxetika me thn axiopoihsh ton anthropon. Gia na sumbei afto tha eprepe na yparxei kai paideia kai ekpaideush. Oi Ellhnes ofeiloun na einai kai "theorhtikoi ton onton kai praktikoi ton deonton". Gia na yparxei paideia omos kai ekpaideush tha prepei na yparxoun Daskaloi kai shmera oi Daskaloi leipoun.

  Anti Daskalon exoume ypallhlous pou ergazontai(?) ston xoro ths ekpaidefshs. Ean thymaste ena apo ta prota nomosxedia pou eixe ferei to PASOK thn periodo 82-83 htan kai h katarghsh ou thesmou ton Epitheorhton dioti afto apaitouse h DOE. Oi ypallhloi pou shmera ergazontai sthn protovathmia den exoun elegxthei se antagonistikh vash ta teleftaia sxedon 30 xronia. KANEIS den tous exei ELEGXEI (oxi symvoulepsei)gia sxedon treis dekaeties! Exo thn entyposh oti afto sxetizetai me thn katantia ths ellhnikhs koinonias shmera.
  Ta idia kai xeirotera isxyoun sthn defterovathmia ekpaidefsh eno sth tritovathmia mporo, meta logou gnoseos, na sas vevaioso oti sta antagonistika panepisthmia tou exoterikou (se EU k US) ta ellhnika ptyxia antimetopizontai os defteroklasata pia (den htan etsi ta pragmata prin 20-25 xronia). Kata thn gnomh mou afto ofeiletai ston entono kommatismo, thn tempelia megalhs meridas en elladi kathigiton, to alisverisi foithton/kathigiton kai thn katarrakosh kathe ennoias axiokratias pou exoun epivallei oi aristeroi tholokoultouriarhdes kai filosofosaliarhdes sta panepistimia.

  Epishs einai protisths shmasias (k synakolou'thos efthynhs) oti to ellhniko kratos, 35 xronia meta thn metapolitefsh, akoma peiramatizetai gia to ti eidous polites thelei na vgazoun ta sxoleia tou kai ta panepisthmia tou. Meta thn lailapa tou PASOK to 80 oute logos na ginetai fysika gia na vgainoun ellhnes skeptomenoi k patriotes mia kai kati tetoio antivainei stin diathrhsh ton sosialistikon omixlon paspalismenon me mpolikes doseis (kapitalistikou) yperkatanalotismou kai thleoptikon perittomaton.

  Thymamai na diavazo thn dekaetia tou 80 ta arthra tou Vassili Kavvatha stous 4T opou milouse gia tous ligous ellhnes pou doulevane kai pasxizane; tous apokalouse "aixmes ellhnon/anthropon". Mataia thymamai ton Kavvatha na prospathei na peisei oti ena ergostasio symparagoghs tmhmaton ton F-16 sthn Ellada mono efkaireia htan kai den mas erixne thn perhfaneia. Fysika o Papandreou-2 tote htan apsxolhmenos me thn hlithia protovoulia eirhnhs "ton 6" kai to ergostasio me perissh ellhniki ethnikh yprhfaneia katelhxe na themeliothei sthn "filh kai symmaxo" Tourkia h opoia panta kineitai sthn sfaira tou realismou kai oxi sthn paparosfaira.

  Tora pia exo thn entyposh oti oi Neoellhnes krinomenoi synolika feroun me dyskolia thn istorikothta tou onomatos Ellhnas. Oi aixmes anthropon kai ellhnon ekleipoun mera me th mera. Nomizo oti ekei pou exoun ftasei ta pragmata mono ean xtypisoume pato exoume elpides na synelthoume kai aftes liges.

  Ena teleftaio apo merous mou sxolio se diaforetiko mhkos kymatos: vlepo oti empisteveste ton Samara oti tha mporouse na empneusei elpida kia na hghthei mias kapoias anagennhshs isos. Eimai vevaios oti tha diapseustheite. Sigoura den eimai o pleon amerolhptos gia na ton krino mia kai gia mena apotelei o,ti antipathestero sthn politiki. Kata thn gnomh mou omos stereitai kai ikanothton (stratigikon k taktikon) kai empeirias douleias kai to politiko tou hthos sigoura den einai paradeigma pros mimish. Tha mporousa na epektatho alla mia kai grafo se samariko blog tha to afiso gia allh fora...

  Genikos pantos symfono me to keimeno sas. Makari na htan polloi aftoi pou tha aspazontan tis apopseis sas.
  M.D.

  • εκπαιδευτικός avatar
   εκπαιδευτικός @ Dikocho 18/12/2009 20:51:27

   > Ean thymaste ena apo ta prota nomosxedia pou eixe ferei to PASOK thn periodo 82-83 htan kai h katarghsh ou thesmou ton Epitheorhton dioti afto apaitouse h DOE.

   είσαι άσχετος, πααπληροφορείς κι αυτό είναι επικίνδυνο.

   αν δεν ξέρεις - είσαι ημιμαθής, καλύτερα να ακούς.

   Ο ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ υπάρχει και σήμερα. Με άλλο τίτλο, δηλ. "Σχολικός Σύμβουλος"
   Είναι αυτός που έχει την ευθύνη της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού στην τάξη - και σε αρκετές περιπτώσεις έχει διαταχθεί να κάνει. Ιδιαίτρα σε περιπτώσεις καλυμμένης πολιτικής δίωξης, είτε επί πασοκ είτε επί νουδου.

   Με την ευκαιρία, ένασς τέτοιος Επιθεωρητής - Σχολικός Σύμβουος περιοχής νότιων προαστείων (Παλαιού Φαλήρου) έστειλε χτες προχτές με το υπηρεσιακό email, στους εκπαιδευτικούς της περιοχής ευθύνης του, για ενημέρωση και εθνική υπερηφάνεια, το περίφημο hoax Helenic Quest , για την ανωτερότητα της ελληνικής γλώσσας, την αρμονική-ιδανική σχέση της με τους ΗΥ κλπ..

   Βρε άσχετε, με αυτούς θα πάει μπροστά η παιδεία; Κι έχει διδακτορικό τρομάρα της!

   Ασταδιάλα!

   ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Ο ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ. ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ
   ΑΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΔΕΥΣΗ (ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΑΡΓΟΜΙΣΘΙΑ) ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕΡΑ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΑ ΛΑΜΠΕΙ!
   ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΝΟΜΟ... 20 χρόνια χωρίς συνδικαλισαμό η εκπαίδευση.

   Κι αυτό επειδή δε μπορεί να γίνει, η επόμενη λύαση είναι:
   Να δίνει το κράτος ετήσιο κουπόνι εκπαίδευσης στους γονείς, (από τον κρατικό προϋπολογισμό) που να το εξαργυρώνουν ιδιωτικά σχολεία.

   ΑΛΛΑ ΚΙ ΑΥΤΟ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ.

   ΑΦΟΥ ΚΑΘΕ ΚΟΜΜΑ ΠΟΥ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΚΑΤΕΥΘΥΝΕΙ ΤΟΥΣ ΨΗΦΠΥΣ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ. ΤΙ ΝΑ ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ!

   Εκπαίδευση κατ΄οίκον , με elearning, σε ξένα δικτυακά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Και να πουλήσουν τα σχολεία - τα οικόπεδά τους για να ανασάνει ο προϋπολογισμός.
   Να δεις που θα μου κλέψουν την ιδέα οι ιδεολογικοί κόπροι του Υπουργείου!

   • Dikocho avatar
    Dikocho @ εκπαιδευτικός 18/12/2009 22:57:08

    Efoson eimai asxetos, parapliroforo klp klp posoi ekpaideutikoi opaiasdhpote vathmidas exoun apolythei ta teleftaia xronia logo aneparkeias h/kai tempelias katopin ths "axiologhshs"?? K mhn mou peite oti oloi kanoun kala thn douleia tous, ok? Aplos na epanashmeioso oti o titlos tou epitheorhtou den yfistatai shmera. Oi epitheorhtes me nomo tou 76 eixan kai dioikhtika kai elegktika kathikonta. Otan hrthan oi prasinor..beep tou dhmokratarou Andrea xhlosan ton thesmo, sthn thesh enos epitheorhth valane dyo allous [enan me dioikhtika(dieuthynths dieythynseos nomizo legotan) kai enan me "symvouleytika" kathikonta(ton symvoulo pou lete)]. Dhl. sthn thesi enos kratikou leitourgou valane dyo (kalo e?) kai aftoi oi dyo vasika oristhkan me kritirio thn "dhmokratiki tous prosopikothta" (kalytero e?). Xerete de ti shmainei dhmokratiki prosopikothta to 81-89. Sto entypo "didaskaliko vima" ths periodou 81-84 tha vreite tis leptomereies sxedion nomou klp.

    Ena teleftaio sxolio: to styl grafhs sas eimai epipedou dapedou. Ean de eiste ontos ekpaideutikos epivevaionei ta kakos keimena sthn ekpaidefsh. Otan kataferete na sikotheite apo to dapedo ta xanaleme - out & over gia kammia vdomada

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ εκπαιδευτικός 19/12/2009 04:25:27

    Για να λειτουργεί ένα σύστημα αποτελεσματικά χρειάζεται έλεγχος κι αξιολόγηση. Να τιμωρούνται οι κακοί και να ανταμείβονται οι καλοί. Οι διδάσκοντες τότε έτρεμαν την επίσκεψη του Επιθεωρητή. Τώρα έχουμε εξίσωση προς τα κάτω. Κανείς δεν ελέγχει κανέναν, κανείς δεν φοβάται και παράγονται μαζικά αγράμματοι δυσλεκτικοί ελληνόφωνοι. Αυτό πρέπει να αλλάξει.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Dikocho 19/12/2009 04:17:12

   Ευχαριστώ και συμφωνώ με πολλά από τα σχόλια σας. ΄Τα άρθρα του Καβαθά ήμουν ακόμη μαθητής όταν τα διάβαζα κι ακόμη συμμερίζομαι τις απόψεις τους για τους Άλλους Έλληνες, τους δημιουργούς.
   Για τον Αντώνη, επειδή τον ξέρω καλά και τον έχω ζήσει στα καλά και στα δύσκολα, σας λέω με πολύ σεβασμό ότι δεν έχετε καθόλου δίκιο. Θα δείτε ότι θα διαψευσθείτε και επειδή αγαπάτε την Ελλάδα, είμαι σίγουρος ότι θα χαρείτε. Φιλικά.

 55. Jasmin avatar
  Jasmin 18/12/2009 02:47:55

  Καταπληκτική ανάρτηση.
  Και πόσο εύστοχη η περιγραφή για το "αριστερό κηφηναριό" των Πανεπιστημίων!
  Αν υπήρχε αξιοκρατία, θα είχαμε σοβαρή έρευνα και υψηλή τεχνολογία. Θα είχαμε αντίστοιχες επιχειρήσεις, τηλεπικοινωνίες, μικροτσίπ, λογισμικό, βιοφαρμακευτικά προϊόντα, ιατροτεχνολογικές εφαρμογές ακόμα και στρατιωτική τεχνολογία-τεχνογνωσία. Βέβαια στην περίπτωση αυτή, ενσκήπτει σοβαρό πρόβλημα, αφού στις εξαγωγές μάλλον δίνεις μίζες, παρά παίρνεις.

  Το θέμα είναι ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η Κυβέρνησή μας
  είναι και ανίκανη αλλά και επικίνδυνη. Το απέδειξε και το αποδεικνύει από την μαύρη ημέρα που την εκλέξαμε. Ακόμα και στο λιγοστό διάστημα, φάνηκε ότι δεν έχει ιδέα για το ποιό είναι το καλό για τη χώρα μας. Και δεν μπορεί να έχουν την απαίτηση να μας κυβερνήσουν, όλοι αυτοί που κάθονται στα γραφεία τους και το μόνο που έχουν να μας προτείνουν είναι το να πηγαίνουμε, να τους δίνουμε σχεδόν όλα τα χρήματά μας και αυτοί απλά να τα δίνουν αλλού...

  Και από τον τελευταίο κρατικό αξιωματούχο μέχρι τον πρωθυπουργό, δεν έχει κανείς το δικαίωμα να μας πει τί μέτρα θα πάρουμε, διότι δεν γνωρίζουν περί εργαζομένων και εργασίας, αφού δεν εργάστηκαν στη ζωή τους ούτε μια ώρα.

  Και αν επιθυμούν, όντως, οι επίδοξοι μεσσίες, να παράγουν εθνικό έργο, ας πάνε να μαζέψουν πρώτα τα σκουπίδια που μας έχουν πνίξει, και να προσφέρουν ανιδιοτελώς την εργασία τους σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.

  Εύχομαι ότι η πατρίδα μας για ακόμα μια φορά συνδιαλέγεται με το Παρελθόν της. Και ότι μετά από όλες τις συμφορές που κάποιοι μας επιφύλαξαν όταν άνοιγαν το κουτί της Πανδώρας, στο τέλος θα υπάρχει και η Ελπίδα.

  • Giorgos_T avatar
   Giorgos_T @ Jasmin 18/12/2009 03:34:49

   @ jasmin @ Factor X

   Αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, το κηφηναριό δεν έχει χρώμα.

   Θέλει ένα άρθρο για αυτό...

   Στην Ιατρική, όλοι οι καθηγητές σχεδόν είναι δεξιοί. Αυτό, δεν τους εμπόδίζει από το ευνοούν σκανδαλωδώς τα παιδιά τους και να εμποδίζουν κάθε αληθινή αξιοκρατία, με λίγες εξαιρέσεις για να λαδώνεται η μηχανή.

   Μέρος του μηχανισμού, είναι (στην Ιατρική) και η κομματική νεολαία της ΔΑΠ και οι άλλοι πιο πίσω. Σε άλλες σχολές, η "πίττα" είναι καλύτερα διανεμημένη, προς όφελος πάντα μιας ευρύτερης οικογένειας ημετέρων...

   Εαν ένα κόμμα επιθυμεί να ξηλώσει το κηφηναριό, θα πρέπει να εισπράξει το κόστος, που θα είναι να φύγουν ΟΛΟΙ οι άχρηστοι, όχι μόνο οι αντιπαλοι. Αλλοιώς, με το πρόσχημα της αξιοκρατίας, θα επαναληφθεί ο,τι έκανε το ΠΣΟΚ στα ΑΕΙ με την "κοινωνική προσφορά και δράση", ως στοιχείοιυ των... βιογραφικών των υποψηφίων.

 56. Ι.Κ. avatar
  Ι.Κ. 18/12/2009 08:29:50

  Κύριε Κρανιδιώτη,

  συγχαρητήρια για το καταπληκτικό άρθρο σας. Λόγος μεστός, ευθύς, χωρίς στρογγυλέματα, λόγος αγωνίας για την Πατρίδα, λόγος που μας έχει λείψει μέσα σε αυτή την διάχυτη γλίτσα των δημοσιογραφικών ερπετών. Συμφωνώ πλήρως μαζί σας.

  Παρατηρώ τον τελευταίο καιρό ότι άρθρα που συμμερίζονται τις αγωνίες σας (μας) παρουσιάζονται όλο και συχνότερα στα Ελληνικά blogs. Ακόμα και από τα σχόλια των αναγνωστών των άρθρων αυτών αναδύεται η ίδια αγωνία. Σε ποιους έχουμε παραδώσει την Πατρίδα; Που μας πάνε;

  Τα πράγματα έχουν αγριέψει επικίνδυνα. Τα μηνύματα διάλυσης της χώρας έρχονται από παντού. Μιας μεθοδευμένης διάλυσης σε όλους τους τομείς, που μια ξετσίπωτη ξενόδουλη πολιτική Ελίτ την παρουσιάζει ως ...βήματα προόδου. Δεν είναι διάλυση μόνο σε θεσμούς του κράτους. Η διάλυση έχει περάσει στην οικογένεια, στον πυρήνα της κοινωνίας. Θα μπορούσα να αναφέρω εκατοντάδες παραδείγματα σήψης και διάλυσης, αλλά ξέρω ότι είναι σε όλους γνωστά αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά γύρω του. Όλα τα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι προωθείται:

  α) Εσωτερική αποσύνθεση του κοινωνικού εθνικού ιστού με στόχο την δημιουργία αλληλο-σπαρασσόμενων "εθνικών" ή "θρησκευτικών" ομάδων. Αν αυτές δεν υπάρχουν θα τις δημιουργούν με τις εκατοντάδες χιλιάδες λαθρομεταναστών διαφόρων εθνοτήτων, θρησκειών κλπ, που εισάγουν μεθοδικά και με σχέδιο.
  Τις ομάδες αυτές θα προσεταιρίζεται κάθε φορά επιλεκτικά ο ξένος παράγοντας για να εκβιάζει την εκάστοτε κυβέρνηση να υποταχθεί στα συμφέροντά του, κραδαίνοντας την απειλή είτε της εσωτερικής αποσταθεροποίησης μέσω «εθνοτικών-θρησκευτικών» συγκρούσεων που θα υποθάλπει, είτε ακόμη και αποσχιστικών τάσεων.

  β) Διαμελισμός της χώρας σε δόσεις είτε ως «μάθημα» για πειθάρχηση (δες Γιουγκοσλαβία), είτε ως μέσο για ξαναμοίρασμα της γεωπολιτικής τράπουλας στα Βαλκάνια υπέρ των ξένων (Αμερικάνοι-Αγγλοι) μέσω της περαιτέρω κατάτμησης των Βαλκανίων σε κρατίδια - προτεκτοράτα.

  γ) Μετατροπή της Ελλάδας σε χώρα δορυφόρο της Τουρκίας, δηλαδή κράτος – γιουσουφάκι, που θα αποφασίζει και θα ενεργεί με βάση το τι του επιτρέπει και τι του απαγορεύει η Τουρκία. Περιττό να πω ότι σήμερα η ξεπουλημένη πολιτική ελίτ (αλήτ κατά Ζουράρη) μας έχει ήδη μετατρέψει σε κράτος μειωμένης κυριαρχίας… (Μπορείτε να πάτε για ηλιοθεραπεία στο Ελληνικό νησί Ίμια; Μπορεί το λιμενικό να συλλάβει σκάφος με ναρκωτικά 6,5 μίλια έξω από τον Πειραιά; Μπορεί το Ελληνικό κράτος να πετάξει έξω το Τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής;)

  Αλλά ας βάλουμε όλα τα δέντρα στο κάδρο.

  Πριν χρόνια, την εποχή του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, και σε σχετική εκπομπή της ΕΤ3 του εξαίρετου δημοσιογράφου κ. Παντελή Σαββίδη συμμετείχε τηλεφωνικά ο Έλληνας καθηγητής διεθνών σχέσεων του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ κ. Σταύρου. Εν ολίγοις ο καθηγητής Σταύρου είπε τα εξής:

  Στην εποχή του ψυχρού πολέμου οι ΗΠΑ για να μπορούν να ελέγχουν τα κράτη του δυτικού μπλοκ επικαλούνταν τον κίνδυνο να πέσει η δυτική χώρα στα χέρια του αντίπαλου στρατοπέδου (κομμουνιστών). Έτσι στην ανάγκη οι ΗΠΑ αποσταθεροποιούσαν μια χώρα για να δημιουργήσουν τον … κομμουνιστικό κίνδυνο και στη συνέχεια έκαναν πραξικοπήματα δήθεν για να σώσουν την χώρα από τον κίνδυνο αυτό. Στη συνέχεια με βάση τα δικτατορικά καθεστώτα μπορούσαν με λυμένα τα χέρια να εφαρμόσουν με άνεση τον εκάστοτε πραγματικό τους στόχο (πχ διχοτόμηση Κύπρου, παράδοση των μεταλλείων χαλκού της Χιλής σε Αμερικάνικες εταιρείες κλπ).

  Φυσικά ακριβώς τα ίδια (ίσως και χειρότερα) έκαναν και οι Σοβιετικοί σε βάρος των λαών της ανατολικής Ευρώπης που ήταν υπό κομμουνιστικό καθεστώς, προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια των «δυτικών – καπιταλιστών».

  Δηλαδή η ύπαρξη των δύο στρατοπέδων βόλευε τα σχέδια και των δύο κρατών-ηγετών των στρατοπέδων αυτών. Ο καθένας ήταν για τον άλλο ο …χρήσιμος μπαμπούλας.

  Με την πτώση του κομμουνιστικού μπλοκ όλο αυτό το οικοδόμημα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ κατέρρευσε. Ο αντίπαλος μπαμπούλας πέθανε. Τότε, όπως είπε ο καθηγητής Σταύρου, οι ΗΠΑ αναζήτησαν την νέα πολιτική, τον νέο μπαμπούλα, την νέα δικαιολογία, με βάση την οποία θα μπορούσαν να συνεχίσουν να επεμβαίνουν στα εσωτερικά των δυτικών χωρών. Το θέμα αυτό έγινε αντικείμενο συστηματικής έρευνας σε Αμερικανικά πανεπιστήμια και σε think-tanks. Δόθηκαν εκατοντάδες διδακτορικά με αντικείμενο έρευνας ακριβώς αυτό. Όλες οι έρευνες οδηγούσαν στο ίδιο συμπέρασμα. Το νέο Αμερικάνικο χαρτί θα έπρεπε να είναι το παραμύθι «Ανθρώπινα δικαιώματα – Μειονότητες στο εσωτερικό κρατών». Το ότι όλο αυτό το παραμύθι με τις μειονότητες ξεκίνησε ακριβώς μετά την πτώση του κομμουνισμού (αρχές της δεκαετίας του 90) επιβεβαιώνει απόλυτα τον καθηγητή Σταύρου.

  Αλλά μία τέτοια νέα πολιτική ποιους θα μπορούσε να έχει ως ιμάντες μεταβίβασης; Το θέμα της νέας πολιτικής για να «πουληθεί» στην πολιτική πιάτσα χρειαζότανε «πωλητές» με το κατάλληλο προφίλ, «ευαισθητούληδες», «αντιεθνικιστές-διεθνιστές» και βέβαια πωλητές που να είναι …άνεργοι και να έχουν ανάγκη για εργασία… Την εποχή εκείνη το προφίλ αυτό κολλούσε «γάντι» στις στρατιές «ανέργων πρώην επαγγελματικών στελεχών του σταλινικού ΚΚΕ» και λοιπών «αριστερών» πολιτικών ρεταλιών που περιέφεραν τα αδιέξοδά τους από γωνία σε γωνία της πλατείας Εξαρχείων. Η απογοήτευση για την πρώην Σοβ. Ένωση αλλά και η συμπεριφορά της Σοβιετικής ένωσης στις μειονότητές της έκαναν το ΚΚΕ ακατάλληλο κατάστημα λιανικής πώλησης της νέας πολιτικής. Ένα πηδηματάκι από το ΚΚΕ στον ΣΥΝ δίπλα έδινε μία πιο «ψαγμένη» και «λευκού πολιτικού μητρώου» ομπρέλα για να στεγασθεί κάθε …πωλητής. Η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, οι κακοί Σέρβοι, οι καλοί μουσουλμάνοι, η δημιουργία του κράτους των Σκοπιανών έδιναν ένα θαυμάσιο πεδίο για να κάνουν τα παιδιά ….”practice” πώλησης του νέου Αμερικανικού προϊόντος. Άλλωστε οι μισθοί τους τρέχανε…

  Δύο ακόμα γεγονότα της εποχής εκείνης έγειραν καταλυτικά την πλάστιγγα.

  1) Η παράδοση των κρατικών συχνοτήτων στο ιδιωτικό κεφάλαιο για ίδρυση ιδιωτικών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών. Όλα αυτά τα μαγαζιά των μεγαλο-καρχαριών στελεχώθηκαν φυσικά από τους προαναφερθέντες πωλητές της νέας Αμερικάνικης πολιτικής, τους τέως μισθοφόρους του Περισσού που σε μια νύχτα μεταλλάχτηκαν σε δημοσιογράφους - γιάπηδες. Φυσικά όλα αυτά τα κανάλια έχοντας το βρωμο-κούτι τους μέσα σε κάθε σπίτι άρχισαν ένα όργιο παραπληροφόρησης και εκμαυλισμού της Ελληνικής κοινωνίας. Από εκεί άρχισε η μαζική σήψη…

  2) Έχοντας το σύστημα υπό τον έλεγχό του τους τοπικούς καρχαρίες και τα ΜΜΕ τους σαλπίζει την γενική επίθεση για την άλωση του μέχρι τότε πατριωτικού ΠΑΣΟΚ με την επιβολή του «εκσυγχρονιστή» Σημίτη. Το νέο Αμερικάνικο προϊόν ασφυκτιούσε στα όρια του μικρο-μπακάλικου του ΣΥΝ, είχε πλέον ανάγκη από ένα super-market. Αλλά υπήρχε και ένας άλλος λόγος. Η νέα Αμερικάνικη πολιτική της Εθνικής αποδόμησης είχε πλέον ανάγκη από κόμμα εξουσίας ώστε να μπορέσει να θεσμοθετήσει την νέα πολιτική, να την μπολιάσει μέσα στους κρατικούς θεσμούς.

  Δεν τα γράφω αυτά από αγάπη για την ιστορία. Τα γράφω για να τονίσω σημεία που θα πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπ’ όψη στην όποια ανάλυση για το σήμερα και το αύριο, αντί να θεωρούνται δεδομένα…….

  Λοιπόν, σήμερα υπάρχει ελπίδα;

  Σίγουρα όπου υπάρχει ιδιώτευση, παθητικότητα, εγωκεντρισμός δεν υπάρχει ελπίδα. Όπου όμως υπάρχει δράση, ομαδική προσπάθεια, προτεραιότητα του εθνικού προς το κομματικό και το ιδιωτικό τότε η Ελπίδα είναι εκεί... Η ΕΛΠΙΔΑ ΧΤΙΖΕΤΑΙ !!!! Ένα λιθαράκι σε αυτό το χτίσιμο νομίζω είναι να πάμε τις κραυγές της αγωνίας μας ένα βήμα μπροστά. Να αρχίσουμε να συζητάμε πλέον για τα χαρακτηριστικά της ελπίδας, και όπου συμφωνούμε να αρχίσουμε το «χτίσιμο».

  Καταλυτικός παράγοντας στους σχετικούς προβληματισμούς είναι νομίζω η άνοδος του Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, λόγω των θέσεων τις οποίες πρεσβεύει ο Αντώνης Σαμαράς. Προσωπικά εκτιμώ τον Αντώνη Σαμαρά για το ήθος του, την σταθερότητα στις αξίες του, για το γεγονός ότι όταν όλοι …προσκυνούσαν για να εξασφαλίσουν τις πολιτικές τους καριέρες αυτός πήρε τον μοναχικό δρόμο της συνείδησης…

  Όμως

  Νομίζω ότι θα ήταν τραγικό λάθος ο όποιος προβληματισμός για το τι κάνουμε σήμερα να ξεκινά από τον Αντώνη Σαμαρά και η ελπίδα να χτίζεται γύρω από το πρόσωπό του. Πρωτίστως θα ήταν τραγικό λάθος για τον ίδιο τον Σαμαρά. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτοί που ταχύτερα βρίσκονται γύρω από κάθε πρόσωπο εξουσίας είναι οι γυμνοσάλιαγκες και όχι αυτοί που στην ανάγκη θα συγκρούονταν καλόπιστα μαζί του για το καλό της Πατρίδας. Αν έχεις ως κέντρο της ανάλυσής σου ένα πρόσωπο, όταν αυτό «αλωθεί» η απομονωθεί πολιτικά από μια αυλή τότε έχεις χάσει όλο το παιχνίδι, και στην περίπτωσή μας ο χαμένος θα είναι και ο Σαμαράς αλλά κυρίως θα είναι η Πατρίδα !!! Δείτε το πολιτικό και βιολογικό τέλος του Ανδρέα Παπανδρέου, δείτε το πολιτικό τέλος του Κώστα Καραμανλή…

  Αλλά υπάρχει και ένας άλλος λόγος. Ο λόγος του Αντώνη Σαμαρά οφείλει να εκφράζει ανά πάσα στιγμή το «πολιτικά εφικτό» και όχι το «εθνικά και κοινωνικά αναγκαίο». Όταν είσαι υποχρεωμένος καθημερινά να ελίσσεσαι πολιτικά για να εκφράσεις τις εκάστοτε πολιτικές ισορροπίες δηλ. το πολιτικά εφικτό, δεν μπορείς ταυτόχρονα να είσαι το κέντρο του προβληματισμού για το «εθνικά και κοινωνικά αναγκαίο». Αυτό το κέντρο του προβληματισμού πρέπει (αλλά μπορεί;) να είναι το «πολιτικό υποκείμενο», δηλ. το κόμμα, ο «συλλογικός πολιτικός νους». Πιστεύει κανείς ότι η σημερινή Ν.Δ. του Γιακουμάτου, της Ντόρας και του μικρομεσαίου στελέχους που πολεμάει να γίνει δημοτικός σύμβουλος για να πάρει καμιά μίζα, ότι είναι σε θέση να κάνει τέτοιες ιδεολογικές επεξεργασίες; Προσωπικά το αποκλείω. Αυτός είναι ο λόγος που ο Σαμαράς παροτρύνει τις εκατοντάδες χιλιάδες που συμμετείχαν στις εσωκομματικές εκλογές να ενταχθούν πλήρως στο κόμμα, για να μπει νέο αίμα, να αλλάξουν συσχετισμοί, αλλιώς στο συνέδριο οι Μητσοτάκηδες τον περιμένουν στη γωνία… Αν δεν περάσουν οι απόψεις του Σαμαρά στο συνέδριο, μπορεί να μείνει αρχηγός κόμματος και να υλοποιεί πολιτικές με τις οποίες διαφωνεί; Προσωπικά πιστεύω ότι σήμερα ο Σαμαράς περπατάει σε τεντωμένο σχοινί.

  Η γνώμη μου είναι ότι θα πρέπει να διατηρήσει ένα μόνιμο διάλογο με ΟΛΕΣ της πατριωτικές δυνάμεις (πολιτικές, κοινωνικές, διαδικτυακές, ομογενειακές κλπ), να συντηρήσει και να ενδυναμώσει τον κινηματικό χαρακτήρα της εκλογής του, τα νήματα που τον συνδέουν με κάθε Ελληνική ψυχή όπου γης. Θα ήταν αυτοκτονία του να κλειστεί μέσα στο σάπιο κάστρο της σημερινής Ν.Δ. και από εκεί να προσπαθήσει να αλλάξει τα πράγματα. Είναι ζωτικής σημασίας γι αυτόν η ύπαρξη ενός πατριωτικού κινήματος κάτω από το σημερινό κόμμα του, τουλάχιστον όσο το κόμμα του αδυνατεί να γίνει το ίδιο κίνημα.

  Γιατί τα έγραψα αυτά σχετικά με την Ν.Δ.; Για να δείξω ότι ο καθορισμός των χαρακτηριστικών της Ελπίδας και ίσως και του «χτισίματός» της, που ανέφερα παραπάνω, είναι αδύνατον να γίνει στα πλαίσια της σημερινής Ν.Δ. παρά της αγνότατες προθέσεις του Αντώνη Σαμαρά.

  Κλείνοντας αυτό το θέμα, νομίζω ότι ένας διάλογος για την σωτηρία της Πατρίδας από την σημερινή κατάντια θα πρέπει να περιλαμβάνει

  1o Θέμα διαλόγου
  Διάλογο για τον καθορισμό των κοινωνικών δυνάμεων – τάξεων που μπορούν να ενταχθούν σε έναν τέτοιο αγώνα, με μελέτη των ενδογενών τους αντιθέσεων και την γεφύρωσή τους. Σίγουρα επιβάλλεται ένα κοινωνικό συμβόλαιο εθνικής σωτηρίας.

  Για το θέμα αυτό ο Αντώνης Σαμαράς προβάλει την μεσαία τάξη ως εκφραστή της πολιτικής του. Με πια λογική; Ακόμα και αν πιστεύει ότι αυτή πρέπει να είναι η «ατμομηχανή» γιατί αποκλείει τελείως στις αναφορές του τους εργάτες, τους αγρότες, τους καλλιτέχνες, τους διανοούμενους, τους επιστήμονες; Τους θεωρεί ιδιοκτησία άλλων πολιτικών μαγαζιών και εκεί σκοπεύει να τους αφήσει; Τι νόημα έχουν οι αναφορές του στον Ελύτη, τον Σεφέρη, τον Παλαμά αν όχι ως πρότυπα μιας νέας γενιάς ελεύθερα σκεπτόμενων πνευματικών ανθρώπων με πατριωτικές ανησυχίες. Για όλες τις άλλες κοινωνικές τάξεις πέραν τις μεσαίας, η αναφορά του απλά σε μια «κοινωνία ευκαιριών» μπορεί να χωρέσει τις ανησυχίες, τις αγωνίες και τις ελπίδες του εργάτη από το Πέραμα, η του αγρότη του Θεσσαλικού κάμπου;
  Εχει λάβει υπ όψη ότι σήμερα τα στενά συμφέροντα της μεσαίας τάξης είναι να απολυθούν όλοι οι Έλληνες εργάτες και να προσληφθούν στη θέση τους Πακιστανοί, Άραβες κλπ; Ηδη αυτό γίνεται κατά κόρον. Θα το ενισχύσει το φαινόμενο για να στηρίξει το μοναδικό του βαγόνι;

  Ιδιαίτερη βαρύτητα και ενδιαφέρον σε έναν τέτοιο διάλογο για τις κοινωνικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να συνασπισθούν σε ένα ενιαίο Εθνικό μέτωπο, είναι ο ρόλος της μεγαλοαστικής τάξης. Αυτή ήταν πάντα κατά κύριο λόγο μεταπρατική και ξενόδουλη γι αυτό και ως κυρίαρχη τάξη επέβαλε και την ανάλογη πολιτική στην πολιτική ελίτ. Όμως είναι άξια μελέτης η εν μέρει επιτυχής προσπάθεια του Βενιζέλου να οργανώσει Εθνική αστική τάξη.

  Σήμερα νομίζω 3 σημεία είναι σημαντικά για προβληματισμό

  Α) Το ότι υπάρχουν κάποιες μεμονωμένες προσωπικότητες με πατριωτικές ευαισθησίες στον μεγαλο-επιχειρηματικό κόσμο

  Β) Ο Βγενόπουλος με τον όγκο του ομίλου της Μαρφίν που έχει επιδείξει μια ασυνήθιστη πατριωτική ευαισθησία. Σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε την κατανομή των μετοχών του Ομίλου που διοικεί και από εκεί φαίνεται, σε αντίθεση με το τι νομίζει ο κόσμος, ότι οι Σαουδάραδες σήμερα κατέχουν ένα μικρό μέρος νομίζω 10-15% ενώ το υπόλοιπο είναι Ελληνικά κεφάλαια. Αμφιβάλει κανείς ότι αν δεν ήταν ο Βγενόπουλος σήμερα δεν θα υπήρχε Ολυμπιακή;

  Γ) Οι ευκαιρίες που δημιουργεί η Τουρκική αγορά για το Ελληνικό κεφάλαιο με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό. Πάντως η Τουρκία δεν φημίζεται ότι δίνει αν δεν είναι σίγουρη ότι θα πάρει. Να το πω απλά. Αν αύριο η Τουρκία στήσει νέο θερμό επεισόδιο για να μας σύρει σε διαπραγμάτευση για όλο το Αιγαίο, και το σενάριο είναι: “Η υποχωρείτε και ας ξεφτυλιστείτε, ή πόλεμος», ποια θα είναι η στάση του Ελληνικού κεφαλαίου με τα επενδυμένα δισεκατομμύρια του στη Τουρκία όταν ξέρει ότι πόλεμος θα σημαίνει καταστροφή των επενδύσεών του; Δεν θα πιέσει την Ελληνική κυβέρνηση για υποχώρηση και ξεφτυλισμό της χώρας; Είναι τυχαίο ότι οι Τούρκοι δεν κάνουν το ίδιο δηλαδή να επενδύσουν μέσα στην Ελλάδα; Νομίζω ότι οι Τούρκοι αργά αλλά σταθερά παγιδεύουν το Ελληνικό κεφάλαιο και το μετατρέπουν σε σύμμαχο των Τουρκικών συμφερόντων… Στα πλαίσια του νέο-οθωμανισμού δημιουργούν τους νέους επιχειρηματικούς Φαναριώτες…. Είναι τυχαίο ότι σε καλοκαιρινή δεξίωση της κυρα-Ντόρας, γνωστής για τις ενδοτικές της θέσεις, μαζεύτηκαν στην αυλή της επιχειρηματίες που αντιστοιχούσαν στο 60-70% του ΑΕΠ της χώρας, για το οποίο η κυρα-Ντόρα καμάρωνε;

  2o Θέμα διαλόγου
  Η παραγωγική βάση της χώρας, πως μας μετέτρεψαν σε χώρα σερβιτόρων, ποιος ο ρόλος της Ευρ. Ενωσης στην αποβιομηχάνιση. Γιατί ερημώνει η ύπαιθρος; Ποιος ο ρόλος της GATT; Ποια περιθώρια υπάρχουν για ανατροπή της σημερινής κατάστασης;

  3o Θέμα διαλόγου
  Η κατάσταση στο εποικοδόμημα. Ο ρόλος των ΑΕΙ και της Δημοτικής και Μέσης εκπαίδευσης. Τέχνη στην υπηρεσία της πατρίδας. Ανασύσταση και προστασία της οικογένειας. Δραστικά μέτρα για την ανατροπή της δημογραφικής μας κατάρρευσης.

  4o Θέμα διαλόγου
  Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, πόσο συμβατή είναι η ιδιωτική τηλεόραση με το κριτήριο του κέρδους και τον εκμαυλισμό του πολίτη, με την ανάγκη δημιουργίας πολίτη με αγάπη για την πατρίδα, υψηλή πνευματική καλλιέργεια και σωστή ενημέρωση. Μήπως το ερώτημα Κρατική – Ιδιωτική τηλεόραση είναι ψευτοδίλημμα για να κρύψει την σωστή απάντηση που είναι η υπό κοινωνικό έλεγχο τηλεόραση π.χ. Κανάλια περιφερειών, νομών, κοινωνικών φορέων, ως ατμομηχανές της διάχυσης γνώσης και της ανάπτυξης; Μήπως είναι καιρός επιτέλους να εφαρμοστεί το σύνταγμα της χώρας που λέει ότι οι συχνότητες είναι κρατική περιουσία και βάζει όρους στη χρήση τους από τους ιδιώτες, όρους που φυσικά δεν τηρούν;

  Θα μπορούσαν να προστεθούν πολλά ακόμη θέματα ενός κοινωνικού προβληματισμού για την σωτηρία της Πατρίδας. Με τις μικρές μου δυνάμεις προσπάθησα να κάνω μια αρχή. Τέρμα οι αγωνίες μοναχικών πατριωτών σε διάσπαρτα χαρακώματα. Εφ όπλου λόγχη και αντεπίθεση !!!

  Ιάσων Κιανός

  • Jasmin avatar
   Jasmin @ Ι.Κ. 18/12/2009 12:43:09

   Αγαπητέ κύριε Κιανέ,

   Επιτρέψτε μου μια μικρή επισήμανση στο σημείο που αναφέρεσθε στην αμερική και στο πρώην ανατολικό μπλοκ.

   Τα γεγονότα είναι η μόνη αλήθεια. Η "ερμηνεία" των γεγονότων και η κατάταξή τους σε μια λογική σειρά και ενιαίο πλαίσιο, ώστε να είναι ευανάγνωστα και κατανοητά, συνήθως γίνεται από επαγγελματίες του είδους και πάντοτε κατά παραγγελία του αφεντικού τους.

   Θα σας έλεγα, λοιπόν, να μην ενστερνίζεστε τόσο εύκολα τις "ερμηνείες" άλλων για την διεθνή πολιτική.

   Για τόσο απλοϊκά σενάρια, υπάρχουν άλλα δέκα σκουπιδο-σενάρια:
   Γιατί παίρνετε ως δεδομένο την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης; Γιατί να μην αυτο-απελευθερώθηκε από την απομόνωσή της, όταν κατάλαβε ότι το υπάρχον καθεστώς δεν την βόλευε; Όταν π.χ. η δυστυχία του λαού ήταν λίγο πριν το οριακό σημείο εκείνης της εξέγερσης που προκάλεσε τις αιματοχυσίες της Οκτωβριανής Επανάστασης;

   Και γιατί ποτέ η Ρωσία δεν είχε δημοκρατικό πολίτευμα;

   Και γιατί θεωρείτε τόσο δεδομένο ότι η εξουσία παραιτείται και παραδίδει τόσο αναίμακτα τα σκήπτρα της;

   Και γιατί μιλάτε για απειλή μειονοτήτων και παραβλέπετε ότι αν υπάρχει μια σημερινή "αυτοκρατορία του κακού", όπλο της είναι η οικονομική αποσταθεροποίηση των κρατών, πρώτιστα και εργαλεία για αυτό αποτελούν μετανάστες, μειονότητες, ανθρώπινα δικαιώματα, δηλαδή ΜΚΟ.

   Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ο αντι-αμερικανισμός ή ο αντι-δυτικισμός ή ο αντι-κομμουνισμός, προωθούνται από κάποιους που έχουν συμφέρον. Εμείς γιατί πρέπει να γινόμαστε πελάτες;
   Αρκετά δεν υπέφερε αυτός ο τόπος από τους ξενό-δουλους;

   Και τελευταία ερώτηση, αφού σας αρέσουν τα απλά σενάρια:

   Γιατί να μην υποπτεύεσθε ότι η κατάρρευση της Ελλάδας, σχεδιάστηκε και εκπονήθηκε από κάποιους; Γιατί να μην υποθέσουμε ότι η Ελλάδα έπαιξε το ρόλο του Δούρειου Ίππου για να συμπαρασύρει ολόκληρο το οικοδόμημα της ΕΕ; Πτώχευσή μας, θα σήμαινε υποτίμηση του Ευρώ και στην πρώτη σοβαρή υποτίμηση, θα υπάρχει ρήγμα. Διότι η ΕΕ είναι συλλογικός οργανισμός και οι εσωτερικές διαφωνίες, τριβές, ανταγωνισμοί είναι το αδύνατό της σημείο. Και πάντοτε το χτύπημα γίνεται στο αδύνατο σημείο

 57. Μάρκο Τ avatar
  Μάρκο Τ 18/12/2009 12:04:08

  Ακριβώς όπως τα λες! Και δεν βλέπω θεραπεία.

 58. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 18/12/2009 20:09:04

  Όταν κυριολεκτικά στήναμε κ..ο για να μπούμε στην ΕΟΚ, γνωρίζαμε πολύ καλά, ιδίως οι αρμόδιοι, ότι βαίνουμε προς καθεστώς οικονομίας παροχής υπηρεσιών, ήτοι γκαρσόνια, καθότι το μόνο που διαθέτουμε είναι ο ήλιος και οι παραλίες.Η όποια βιομηχανία της Ελλάδας ήταν κάτι το παροδικό και κυρίως το αεριτζήδικα μεταπραττικό. Οπότε, αφού θέλαμε τα καλά της ΕΟΚ (αργότερα Ε.Ε) δηλαδή τα διάφορα πακέτα κλπ, τώρα θα υπομείνουμε και τις συνέπειες. Γκαρσόνια είμαστε και δεν μπορούμε, όσο και να το θέλουμε να γίνουμε εργοστασιάρχες. Ούτε καν βιοτέχνες. Η Βουλγαρία συμφέρει πιότερο. Γκαρσόνια που χρειαζόμαστε τον Μποτρίνι μας, για να μας βάλει και σε μια τάξη, διότι και σ`αυτό το τομέα τα κάναμε θάλασσα.

  • εναςάσχετος avatar
   εναςάσχετος @ Strange Attractor 18/12/2009 20:53:24

   Δεν έστηναν όλοι κ..ο για να μπουμε στην Ε.Ο.Κ !

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ εναςάσχετος 18/12/2009 20:55:55

    Α, ναι. Τώρα θυμήθηκα, το ΠΑΣΟΚ φώναζε "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο". Μέχρι που έγινε κυβέρνηση, άρχισε να εισπράττει τα πακέτα, πέταξε τα τζάκετ και τα καρέλια και φόρεσε τα Γκούτσι και έμαθε τα κοχίμπας. Τώρα το θυμήθηκα. Μας είχαν προειδοποιήσει τα πράσινα τζιμάνια.

    • εναςάσχετος avatar
     εναςάσχετος @ Strange Attractor 18/12/2009 20:59:21

     Ψάξε λίγο ακόμα στη μνήμη σου...

 59. Michal V. says: avatar
  Michal V. says: 18/12/2009 22:13:17

  Θαυμάσιοτο άρθρο σας κ.Κρανιδιώτη.Κυρίως με την πολεμική βιομηχανία την οποία διέλυσαν οι φωστήρες της δεκαετίας του 80, σήμερα θα είχαμε φοβερά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Αλλά, όπως είπε και κάποιος άλλος η παραγωγή δεν έχει μίζα. Τι έγινε η ΕΛ.Β.ΗΛ; Απλούστατα έγινε ιντρακόμ και ζήμενς. Θα τρίζουν τα κόκκαλα του μακαρίτη του Αβέρωφ. Τι έγινε η ΕΑΒ. Που κατάληξαν η ΕΒΟ και η ΕΛΒΟ; Αν δεν υπήρχε ο Μαλτσινιώτης και ο Μποδοσάκης με το "Ελληνικόν Πυριτιδοποιείον και Καλυκοποιείον" θα μπο0ρούσε η Ελλάδα να αντεπεξέλθη στον πόλεμο του 40; Ήθελα όμως να ξέρω πόσοι από αυτούς τους τρακόσιους (όχι του Λεωνίδα), θα ενστερνιστούν κάτι από το άρθρο σου και να ξυπνήσει μέσα τους κάποιο έστω και αμυδρό αίσθημα πατριωτισμού, όχι βέβαια με τη σωβινιστική έννοια, αλλά με την πραγματική αγάπη για την Ελλάδα και τους ΄Ελληνες. Για να σταματήσει κάποτε η εξάρτηση από τους ξένους να μας πουλάνε πανάκριβα αεροπλάνα που σχεδόν δεν πετάνε και υποβρύχια που γέρνουν και δεν πλέουν.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Michal V. says: 19/12/2009 12:46:35

   Συμφωνώ. Το 'χω γράψει απλά: Η χώρα μας είναι το σπίτι μας κι ο λαός μας η οικογένεια μας. Ότι δεν θέλουμε να συμβεί στο σπίτι μας πως επιτρέπουμε να συμβαίνει στη χώρα; Χρειαζόμαστε Φόβο, Σκοπό και Ηγεσία. Φόβο για τους Δυνατούς, Σκοπό για για το Λαό και Ηγεσία να του δείχνει το Σκοπό και να εμπνέει Φόβο στους Δυνατούς. Στις 29/11 αποκτήσαμε Ηγεσία...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.