ΕΕ προς Τσίπρα: Ως την Κυριακή αποφάσισε αν θες ευρώ ή δραχμή. Τέλος!
08/07/2015 01:09
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΕΕ προς Τσίπρα: Ως την Κυριακή αποφάσισε αν θες ευρώ ή δραχμή. Τέλος!

Τα ψέματα τελείωσαν

Τα ψέματα τελείωσαν. Τα πάντα είναι σαφή πλέον. Οι ηγέτες της Ευρωζώνης το είπαν απερίφραστα. Ή δέχεται η κυβέρνηση να καταθέσει και να εφαρμόσει ένα πολύ βαρύτερο από τις προηγούμενες προτάσεις Γιούνκερ, νέο μνημόνιο ή θα στέλνουνε ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα της χρεοκοπίας και της δραχμής. Το μήνυμα όλων των Ευρωπαίων αξιωματούχων και ηγετών ήταν ξεκάθαρο προς τον Τσίπρα, παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις που αντανακλούν τις περισσότερο ή λιγότερο φιλικές είτε προς τη Γερμανία χώρες της Ένωσης ή τις ΗΠΑ.

Η σύνοδος των ηγετών της Ευρωζώνης μάλλον πρέπει να κάνει όλους να ανησυχούν ότι η κατάσταση είναι πολύ πιο σοβαρή απ’ όσο φαίνεται. Ο μόνος που δεν δείχνει να ανησυχεί είναι ο Τσίπρας που δήλωσε και χαρούμενος εκτός όλων των άλλων!

Η Μέρκελ ζήτησε ξεκάθαρα η Ελλάδα να συμφωνήσει σε ένα πρωτοφανές σε αγριότητα μέτρων νέο πολυετές μνημόνιο διαφορετικά… τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται. Ο Ολάντ έδειξε πιο διαλλακτικός και μίλησε για διετές μνημόνιο και νέο δάνειο σύμφωνα με την ελληνική πρόταση. Βέβαια και η Μέρκελ με έναν έντεχνο τρόπο άφησε ανοιχτό να γίνει ένας συμβιβασμός σ’ αυτές τις δύο προτάσεις.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το μήνυμα όλων συμπεριλαμβανομένων των Τουσκ και Γιούνκερ ήταν ένα: Η Κυριακή είναι η τελευταία ημερομηνία των διαπραγματεύσεων. Εκτός και αν το δράμα παραταθεί υπό τη μορφή να μην μπορεί να συμφωνήσει η Σύνοδος Κορυφής της Κυριακής (χρειάζεται ομοφωνία) σε περίπτωση που τεθεί θέμα βέτο από κάποια ή κάποιες χώρες που δεν θα συμφωνούν με την μία ή την άλλη εκδοχή της όποιας λύσης προταθεί αν προταθεί. Ακόμα και αυτό το σενάριο δεν μπορεί να αποκλειστεί όπως έδειξαν οι εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις στο είδος της λύσης που προκρίνουν οι χώρες του Νότου από τις χώρες του Βορρά.

Αλλά και σ’ αυτή την περίπτωση η ελληνική οικονομία απλά θα συνεχίζει να κατασπαράζει τις σάρκες της με κλειστές τράπεζες και τις επιχειρήσεις ουσιαστικά σε αργία λόγω του μπλακ άουτ στη ρευστότητα.

Τώρα πλέον όλα επαφίενται στην ευθύνη του Τσίπρα που θα πρέπει να διαλέξει. Τελικά ο Τσίπρας με τον τυχοδιωκτισμό του κατάφερε να φέρει στη χειρότερη διαπραγματευτική θέση την Ελλάδα και να ταπεινώσει ο ίδιος έναν ολόκληρο λαό, που αφού κατά 61% τον ακολούθησε και καταψήφισε το μνημόνιο τώρα καλείται να αποδεχτεί ένα ακόμα χειρότερο μνημόνιο αν θέλει να αποφύγει τη ρήξη.

Τις επόμενες μέρες πια τα ψέματα θα τελειώσουν οριστικά και θα ξέρουμε τι πραγματικά θέλει να κάνει ο Τσίπρας και αν είχε κρυφή ατζέντα, όπως αυτή εκφράζεται φωναχτά από το Λαπαβίτσα που μιλάει ανοιχτά για άμεση κρατικοποίηση τραπεζών και παράλληλο νόμισμα για τη μετάβαση στη δραχμή. Το τελευταίο το είχε πει και ο αποπεμφθείς από το υπουργείο Οικονομικών Βαρουφάκης.

Ή αν τελικά το όλο κόλπο με το δημοψήφισμα ήταν απλά ένα σενάριο για να κάνει το δικό του Καστελόριζο ο Τσίπρας βγάζοντας από τη μέση τον Σαμαρά.

Κυριακή κοντή γιορτή.