#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/04/2013 12:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δ. Αβραμόπουλος: Η διεθνής δικαιοσύνη καθορίζει εάν έληξε ή όχι το θέμα των αποζημιώσεων

[caption id="attachment_212008" align="alignnone" width="600" caption="Φωτό: Guardian"][/caption]

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλου σχετικά με την  αναφορά του  Β. Σόιμπλε περί ανεύθυνων δηλώσεων όσον αφορά το ζήτημα των αποζημιώσεων.

Συγκεκριμένα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε ανεύθυνες τις δηλώσεις που αφορούν στην καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων από τη χώρα του, ξεκαθαρίζοντας πως δεν βλέπει καμιά ελπίδα για το ζήτημα των αποζημιώσεων , καθώς έχει ξεκαθαριστεί από καιρό. Παράλληλα, σημείωσε ότι «ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων είναι μακρύς» και «οι Έλληνες δεν πρέπει να αποπροσανατολίζονται».

«Κανένας συσχετισμός δεν υπάρχει, ούτε μπορεί να υπάρξει, ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην Ελλάδα και στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων. Οι γερμανικές αποζημιώσεις είναι θέμα που έχει αναδειχθεί εδώ και πολλά χρόνια από την Ελληνική Πολιτεία. Το εάν έχει λήξει ή όχι η υπόθεση αυτή το καθορίζει η διεθνής δικαιοσύνη, καθώς από τη φύση του, το θέμα αυτό άπτεται του διεθνούς δικαίου και των διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων,  δήλωσε ο κ.Αβραμόπουλος.

“Η Ελλάδα δεν «αποπροσανατολίζεται» από την πολιτική των μεταρρυθμίσεων, παρά τις μεγάλες θυσίες που βαρύνουν στους ώμους του ελληνικού λαού», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή  αναφέρει ότι, «Η Ελληνική Κυβέρνηση όπως έπραξε και στο ζήτημα των αποζημιώσεων των οικογενειών των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου, παρεμβαίνοντας στη διαφορά μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας, ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, διατηρεί το δικαίωμα να ανακινήσει έτερες πτυχές των γερμανικών αποζημιώσεων, τη στιγμή που θα κρίνει καταλληλότερη προς τούτο, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν το σύνολο των παραμέτρων»

Στο έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 5 Απριλίου, σε απάντηση σχετικής ερώτησης του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθαρίζει επίσης ότι «ανοικτό και διακριτό από το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων, παραμένει επίσης το θέμα του κατοχικού δανείου, το οποίο η Τράπεζα της Ελλάδος υποχρεώθηκε να συνομολογήσει με τις γερμανικές και ιταλικές δυνάμεις κατοχής».

Επιπλέον, ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνει ότι ευρύτερα «το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ως συνέπεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, απασχολεί από μακρού χρόνου την Ελλάδα και αποτελεί ζήτημα με ιστορικές, ανθρωπιστικές, πολιτικές και νομικές παραμέτρους».

«Η Ελλάδα συνεκτιμώντας τις ανωτέρω παραμέτρους και λαμβάνοντας υπ΄όψιν τις εκάστοτε συγκυρίες στις διμερείς και διεθνείς σχέσεις, εγείρει τακτικά το θέμα στο πλαίσιο διμερών συναντήσεων μεταξύ ανωτάτων στελεχών των εκάστοτε κυβερνήσεων και υπηρεσιακών επαφών μεταξύ των αρμοδίων υπουργείων», σημειώνει επίσης ο υπουργός Εξωτερικών και ενημερώνει ότι το υπουργείο Εξωτερικών αποστέλλει την Έκθεση της Ομάδας Εργασίας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την έρευνα των αρχείων που αναφέρονται στον Α΄και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που χαρακτηρίστηκε απόρρητο από το υπουργείο Οικονομικών, στον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, για την επεξεργασία, αξιολόγηση και στοιχειοθέτηση των αξιώσεων του Ελληνικού Δημοσίου και την υποβολή της σχετικής γνωμοδότησης.

Antinews με πληροφορίες από e-typos

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Διαφωνών avatar
  Διαφωνών 11/04/2013 12:34:53

  Αν διαβάσει κανείς το λήμμα της Wikipedia υπό τον τίτλο Final Settlement Concerning Germany (πρόκειται για τη γνωστή Συνθήκη 2+4 του 1990), θα καταλάβει πόσο πολύ τον δουλεύουν όσοι ανακινούν έκτοτε εδώ στην Ελλάδα δήθεν ζήτημα πληρωμής πολεμικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων από τη γερανία.
  Σας προτρέπω να το διαβάσετε….

  • pythagorean avatar
   pythagorean @ Διαφωνών 11/04/2013 15:48:01

   Διαφωνόντα, τι εννοείς ???
   Η συνθήκη αυτή αναφέρεται στα αυτοκυριαρχικά δικαιώματα της επανενωμένης Γερμανίας έναντι των 4 νικητριών Δυνάμεων του Β’ΠΠ. Μπορείς να μας δείξεις από πού συνάγεται κάποια αμνηστία της Γερμανίας έναντι κατοχικών δανείων και πολεμικών αποζημιώσεων?

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Διαφωνών 11/04/2013 17:53:25

   Από τη γερανία δε θέλω τίποτα. Από τους γερμαναράδες τύπου Σόιμπλε τα θέλω ΟΛΑ όμως! Και επειδή δεν έχουν να τα δώσουν, να πουλήσουν την περιουσία του δημοσίου τους και να απολύσουν ΔΥ τους για να πληρώσουν. Και θα χρωστάνε και για 100 χρόνια ακόμη, επειδή με την ύφεση που θα πάθουν θα έχουν έλλειμμα και θα πρέπει να τους δώσω περισσότερο χρόνο αποπληρωμής ως μεγαλόψυχος...

 2. GO avatar
  GO 11/04/2013 12:35:35

  Ψύχραιμη απάντηση στον προκλητικό κύριο.

 3. μεταρρυθμιστής avatar
  μεταρρυθμιστής 11/04/2013 14:09:28

  Καλά τα λες, Δημήτριε. Επιτέλους και μια δηλωση σου! ( και σωστή μάλιστα)
  Εκείνο που με ανησυχεί είναι ο κυνισμός και η ηρεμία του Σόιμπλε. Είναι απλώς συνέπεια της γερμανικής αλαζονείας κι αίσθησης ανωτερότητας ή έχει στα χέρια του και κάτι άλλο που θα το πετάξει στη φόρα την κατάλληλη στιγμή ( π.χ. μυστική συμφωνία περι παραίτησης από τις αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο προκειμένου οι Γερμανοί να κάνουν τα σταρβά μάτια σε διάφορες περιπτώσεις, όπως ένταξη στην ΕΟΚ ή την Ευρωζώνη;)
  Όπως και να χει, τα πάντα πρέπει να βγουν στη φόρα εδώ που φτάσαμε. Το θέμα του δανείου-κυρίως-και των αποζημιώσεων πρέπει να το κυνηγήσουμε. Μια καλή αρχή θα ήταν να αναθέσουμε τον χειρισμό της υπόθεσης σε μεγάλο αμερικανικό δικηγορικό γραφείο, εβραϊκων συμφερόντων ει δυνατόν. Έχουν τεχνογνωσία, είναι εξαιρετικοί δικηγόροι και μυρίζονται το χρήμα.

 4. μεταρρυθμιστής avatar
  μεταρρυθμιστής 11/04/2013 14:11:46

  διόρθωση:στραβά

 5. B.Q avatar
  B.Q 11/04/2013 14:22:18

  Όλα στο φως. Αν κάποιοι πίσω από την πλάτη μας υποσχέθηκαν στο παρελθόν οτι δε θα απαιτήσουμε τα νόμιμα, πρόβλημά τους. Απόφαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου δεν υπάρχει, άρα ούτε κι επίσημη δέσμευση. Ελπίζω τουλάχιστον σε αυτή την αποδεδειγμένα δίκαιη απαίτησή μας, να τολμήσουμε να φτάσουμε στα άκρα.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ B.Q 11/04/2013 17:54:27

   Συμφωνώ. Δε θέλει όμως κάποια ακραία πράξη. Τους πας στη Χάγη και τέλος!

 6. B.Q avatar
  B.Q 11/04/2013 14:48:24

  Αν υποθέσουμε πως είναι αλήθεια αυτά που λέτε, ας μας το πει επισήμως ο ...Σόϊμπλε. Και να μας το πει όμως, ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΟ. Δε νομίζω να στέκει στα διεθνή Δικαστήρια τέτοιου είδους...συμφωνία κάτω από τραπέζια κι ερήμην του Ελληνικού λαού.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ B.Q 11/04/2013 17:56:47

   Ακριβώς! Χρόνο μπορεί να κέρδιζαν με τέτοιου τύπου συμφωνίες. Δεν είναι επίσημες πράξεις επανόρθωσης όμως και δεν έχουν ΚΑΜΙΑ νομική ισχύ! Τα χρέη υπάρχουν ολόκληρα και θα πληρωθούν!

 7. Ένας avatar
  Ένας 11/04/2013 15:11:28

  Από το parapolitika.gr

  ''Για το δίλημμα που βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για τις γερμανικές αποζημιώσεις αναφέρεται δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Tagesspiegel.
  «Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε δίλημμα. Εάν παραιτούνταν από τις αξιώσεις, θα ξεσπούσε στην Ελλάδα θύελλα οργής. Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός Σαμαράς δεν θέλει να επιβαρύνει με αξιώσεις δισεκατομμυρίων τις σχέσεις του με την Άνγκελα Μέρκελ, τις οποίες με τόσο κόπο αποκατέστησε».
  Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «η ιδέα να καλύψει η Ελλάδα μεγάλο μέρος του χρέους της με τις αποζημιώσεις μπορεί να είναι ελκυστική, εντούτοις όχι ιδιαίτερα ρεαλιστική καθώς όλες οι προσπάθειες που έγιναν μέχρι σήμερα από έλληνες ενάγοντες σε ελληνικά, γερμανικά και διεθνή δικαστήρια, απέτυχαν. Γι΄ αυτό και η ελληνική κυβέρνηση αναβάλει την ενασχόληση με το ζήτημα».
  «Ο φάκελος παραδόθηκε τώρα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους που καλείται να εξετάσει την έκθεση της Ομάδας Εργασίας. Αυτό μπορεί να πάρει χρόνο. Και μάλλον αυτός είναι και ο στόχος», καταλήγει το δημοσίευμα.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Ένας 11/04/2013 18:00:44

   Ποιες καλές σχέσεις με Μέρκελ βρε παιδιά; Ότι γράφει ο κάθε περίεργος πιστεύετε; Και γιατί δε την συνόδευσε στο αεροδρόμιο όταν έφυγε από την Αθήνα τότε; Και γιατί δε τα βρίσκουμε χαλαρά με την τρόικα και μας ζαλίζουν κάθε τρεις και λίγο; Θα ήταν δύσκολο να μας παρατήσουν για ένα εξάμηνο και να κερδίσει χρόνο η κυβέρνηση αν ήθελε να βοηθήσει η Μέρκελ; Βάλτε το να εργασθεί λογικά και θα καταλάβετε τι παίζεται στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Πάμε για ολική κατάρρευση και κραχ.

 8. billis avatar
  billis 11/04/2013 15:36:38

  Οι Γερμανοί μας χρωστάνε αποζημιώσεις πάνω από 150δις συν τους τόκους που δεν ξέρουμε πόσοι θα είναι και μην ξεχνάμε το κατοχικό δάνειο και το χρυσό.Επίσης να πείτε στους γερμανούς ότι αυτοί μας χτωστάνε πραγματικά δάνεια ενώ εμείς δεν χρωστάγαμε σε κανένα γερμανό πολίτη δεν κάναμε εγκλήματα.Το 2010 χρωστάγαμε αέρα κοπανιστό και σε κανένα κράτος άσχετα αν ο ΓΑΠ το έκανε επίτηδες ενυπόθηκο και διακρατικό. Γιατί να χρωστάγαμε 300δις που του ξέρω εγώ ; παίρναμε πραγματικά δάνεια ; όχι άτυπα χαρτάκια ομόλογα επενδυτές είχαμε όχι πραγματικούς δανειστές. Με την ίδια λογική ούτε εμείς έπρεπε να πληρώσουμε τότε κύριοι Γερμανοί να λέγαμε παίξατε και χάσατε (αυτό έπρεπε αλλά είπαμε ο ΓΑΠ και το παιδί του ΟΟΣΑ). Τώρα αν έγινε παραίτηση διεκδικίσεων δεν μου λέει κάτι να αποδειχθεί πότε,ποίος ,ποιά κυβέρνηση το έκανε και να τιμωρηθούν οι απαίτιοι αν είναι εν ζωή.
  Υ.Γ Α μην ξεχνάμε και το χρυσό επί Σημίτη για να μπούμε στο ευρώ μας το κλέψανε απο την δήθεν εθνική τράπεζα της ελλάδος ( επί Παπαδήμου ξέρετε).Τα έλεγε και ο Κ.Κ τότε. Ο Σαμαράς έχει πολλά όπλα στα χέρια του και μπορεί να στείλει πολλούς στα ειδικά δικαστήρια.

 9. pythagorean avatar
  pythagorean 11/04/2013 15:56:19

  Κώστα, προνομιακέ γνώστη της αλήθειας,
  μπορείς να υποδείξεις στους φτωχούς αναγνώστες του antinews κάποιο έγγραφο (του 1958?) με διεθνή νομική υπόσταση που να δηλώνει παραίτηση της Ελλάδος από αποζημιώσεις και κατοχικό δάνειο ?

 10. Kώστας avatar
  Kώστας 11/04/2013 16:14:09

  Σίγουρα δεν έχω νομικό έγγραφο, όπως μου ζητάς αλλά θα ήθελα να μου εξηγήσεις την τροποποίηση του νόμου (ν.δ. 3933/1959). Αν δεν την έχεις υπόψη σου διάβασε το παρακάτω απόσπασμα:

  "Τον Μάιο του 1957, ο Μαξ Μέρτενς, ο χασάπης της Θεσσαλονίκης, ο ναζί που ευθυνόταν για τον εκτοπισμό των Ελλήνων Εβραίων και την κλοπή των περιουσιών τους, επέστρεψε στην Ελλάδα. Σύμφωνα με μια σημερινή εκδοχή, για να αναζητήσει κομμάτι του θησαυρού των Εβραίων που είχε βυθίσει με πλοίο στην Ελλάδα. Όπως και να έχει, σίγουρος πάντως, για την φιλικότητα του ελληνικού καθεστώτος. Καταζητούμενος από το 1947, ένοιωθε περιέργως αρκετά ασφαλής στην χώρα που είχε κατακάψει. Εκείνη την εποχή μάλιστα ήταν στέλεχος του γερμανικού υπουργείου Δικαιοσύνης και φίλος του καγκελάριου Αντενάουερ.Κάποιοι Εβραίοι όμως τον αναγνώρισαν και απαίτησαν την σύλληψή του. Ο Μέρτενς πραγματικά συνελήφθη.

  Τον Νοέμβριο του 1958 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με τον Ευάγγελο Αβέρωφ επισκέπτονται την Βόννη. Ενδίδουν στις πιέσεις του Αντενάουερ να μην διεκδικήσουν πολεμικές αποζημιώσεις. Με την επιστροφή στην Ελλάδα ο Καραμανλής περνά μάλιστα νόμο για αναστολή δίωξης εγκληματιών πολέμου. Ακόμη και οι Άγγλοι την εποχή εκείνη κατηγορούν την ελληνική κυβέρνηση πως «αμνηστεύει εγκληματίες πολέμου». Ο μοναδικός εγκληματίας πολέμου που έχουμε στην Ελλάδα είναι ο Μέρτενς. Ο νόμος αρχικώς τον εξαιρεί από την αμνήστευση αλλά λίγο αργότερα τροποποιείται ο νόμος (ν.δ. 3933/1959) και τον συμπεριλαμβάνει. Έτσι ενώ ο Μέρτενς καταδικάζεται σε 25 έστω μόλις χρόνια κάθειρξης στέλνεται στη Γερμανία όπου απελευθερώνεται. Η υποχωρητική συμπεριφορά του Καραμανλή δεν έχει καμιά εμφανή εξήγηση. Κυβερνητικά στελέχη λένε πως ευνοεί το κλίμα των καλών σχέσεων Ελλάδας Γερμανίας και την είσπραξη ενός δανείου 200 περίπου εκατομμυρίων μάρκων. Αντί να διεκδικήσουμε δεκάδες δισεκατομμύρια όπως είχαμε δικαίωμα, το βουλώνουμε με ένα δάνειο. Γιατί;

  Κατά πολλούς η εξήγηση είναι σε όσα είπε μόλις απελευθερώθηκε ο ίδιος ο Μαξ Μέρτενς. Με συνεντεύξεις του στη Σπήγκελ και την Ηχώ του Αμβούργου υποστηρίζει πως κατά την κατοχή, συνεργάτες του ήταν μέλη της κυβέρνησης Καραμανλή. Κατονομάζει μάλιστα συγκεκριμένα:

  1. Τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Σύμφωνα με τον Μέρτενς ο Καραμανλής είχε δώσει πληροφορίες ακόμη και για την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου αλλά οι Γερμανοί δεν τον πίστεψαν
  2. Τον Δημήτρη (Τάκο) Μακρή, υπουργό εσωτερικών του Καραμανλή
  3. Τον Γεώργιο Θέμελη υφυπουργό Άμυνας
  4. Την Δοξούλα σύζυγο του Μακρή η οποία ήταν γραμματέας του και σύνδεσμος με τους πληροφοριοδότες

  Οι συνεντεύξεις αναστατώνουν την πολιτική ζωή της χώρας. Η ΕΔΑ μιλά για προδότες που αντάλλαξαν την γερμανική σιωπή με υποχωρήσεις από τις αποζημιώσεις. Έτσι εξηγήθηκε η σπουδή επίσκεψης του Καραμανλή στη Βόννη και η απελευθέρωση του Μέρτενς.

  Αποκαλύφθηκε πως πραγματικά ο Μακρής την εποχή της κατοχής διορίστηκε από τα γερμανικά στρατοδικεία ως «δικηγόρος» Ελλήνων. Η γυναίκα του Δοξούλα ήταν πραγματικά γραμματέας του Μέρτενς στη Θεσσαλονίκη και ο Θέμελης διορισμένος από τους Γερμανούς Νομάρχης. Για τον Καραμανλή δεν υπήρχαν στοιχεία. Μόνο ο τρόπος που έκλεισε την υπόθεση των ελληνικών διεκδικήσεων. Κανένας από τους θιγόμενους δεν κατέφυγε στα γερμανικά δικαστήρια εναντίον του Μέρτενς.

  Η ανώμαλη δεκαετία του 60 και βέβαια το μετεμφυλιοπολεμικό Ελληνικό κράτος έθαψε την υπόθεση Μέρτενς. Στα άπαντα Καραμανλή, υπάρχει μόνο μια παράγραφος για την υπόθεση που έριξε την πιο σκοτεινή σκιά στην προσωπική ιστορία του Καραμανλή.

  Η Ιστορία για μια ακόμη φορά υποχώρησε μπροστά στις ανιστόρητες και αυθαίρετες ερμηνείες της. Ο Καραμανλής έγινε Εθνάρχης, οι Έλληνες όσο περήφανοι ήθελαν τα σχολικά εγχειρίδια και οι συνεργάτες των Ναζί ιστορικές οικογένειες πάνω από όλα πατριωτικές.

  Αυτή είναι η εξήγηση γιατί η Ελλάδα δεν πήρε πολεμικές αποζημιώσεις"

  • pythagorean avatar
   pythagorean @ Kώστας 11/04/2013 16:41:04

   Κώστα, όπως γράφουν η B.Q και άλλοι σχολιαστές, καμιά προφορική δήλωση και καμιά μυστική συμφωνία δεν έχουν νομική υπόσταση. Αν οι Γερμανοί είχαν σοβαρά νομικά επιχειρήματα, θα τα είχαν παρουσιάσει προ πολλού. ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΚΑ ΞΕΒΡΑΚΩΤΟΙ.
   Με την αλλαζονεία τους ξεβρακώνονται και πολιτικά. Εξαγριώνουν νοτιευρωπαίους, Ρώσους και Αμερικανούς. Τα διεθνή δικαστήρια επηρεάζονται εν πολλοίς από γεωπολιτικούς συσχετισμούς. Όταν αυτοί κλίνουν με σαφήνεια κατά της Γερμανίας, τότε θα έχει έρθει η ώρα κατάθεσης των Ελληνικών αιτημάτων στα αρμόδια δικαστήρια.

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ pythagorean 11/04/2013 17:57:42

    Ακριβώς! Και τέλος!

 11. Επισκέπτης avatar
  Επισκέπτης 13/04/2013 19:20:17

  Ιωάννης Παπανικολάου
  Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου ε.τ. v

  «Οι νόμιμες αξιώσεις της Ελλάδος κατά της Γερμανίας από τη σύμβαση του κατοχικού δανείου»

  Στο παραπάνω εμπεριστατωμένο άρθρο, μεταξύ πολλών άλλων, θα βρουν απαντήσεις όσοι αβασάνιστα αναπαράγουν τα φρούδα επιχειρήματα των Γερμανών για την αποφυγή πληρωμής των χρεών των.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.