#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/09/2012 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δώστε τις συντάξεις στους δικαιούχουςΠερισσότερες από 12.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης υπαλλήλων του Δημοσίου  στοιβάζονται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σύμφωνα με ρεπορτάζ του Τύπου της Κυριακής. Οι δικαιούχοι περιμένουν μαρτυρικά έως και δύο χρόνια για να βγει η σύνταξή τους

Οι ελλείψεις προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες, σε συνδυασμό με την αυξημένη ροή εργαζομένων προς την πόρτα της σύνταξης, λόγω εργασιακής εφεδρείας και δυσμενών αλλαγών στο ασφαλιστικό, έχουν επιβραδύνει δραματικά τη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων.

Το θέμα έχει τεράστιες κοινωνικές προεκτάσεις, καθώς χιλιάδες νοικοκυριά ανεβαίνουν έναν «Γολγοθά», στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν τη στοιχειώδη καθημερινή διαβίωσή τους, χωρίς να έχουν ούτε το μισθό που λάμβαναν ως εργαζόμενοι ούτε τη σύνταξή τους.

Προφανώς, όμως, κανείς αρμόδιος δεν ενδιαφέρεται να ερωτήσει αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται στη λίστα αναμονής πώς θα ζήσουν μέχρι να βγει η σύνταξή τους, εφόσον δεν έχουν κάποιο άλλο εισόδημα.

Το πρόβλημα αναμένεται να επιδεινωθεί, από τη στιγμή που οι επικείμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα με την αύξηση των ορίων ηλικίας εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν πρόωρα στην έξοδο δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης και θα επιδιώξουν να προλάβουν τις δυσμενείς αλλαγές.

Είναι ανάγκη το κράτος να μεριμνήσει άμεσα προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες απονομής και χορήγησης των συντάξεων, γιατί υπάρχει κίνδυνος το σύστημα να μπλοκάρει πλήρως.

Θα πρέπει, κατά συνέπεια, να ενισχυθούν με μετατάξεις υπαλλήλων οι αρμόδιες υπηρεσίες που έχουν αποψιλωθεί από προσωπικό, αλλά και να απλουστευθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία του κόσμου. Με τον τρόπο αυτό, είναι βέβαιο ότι θα εκλείψουν και τα κυκλώματα που υπόσχονται μεσολάβηση για επίσπευση των διαδικασιών έναντι αμοιβής.

Σε τελική ανάλυση, τις κόβουν που τις κόβουν τις συντάξεις, ρίχνοντας, το ύψος τους, σε πολλές περιπτώσεις, σε εξευτελιστικά επίπεδα. Ας τις χορηγούν τουλάχιστον στην ώρα τους στους δικαιούχους, χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

 «Αυτή τη στιγμή δεν έχω κανένα εισόδημα»

Εδώ και 8 μήνες περιμένει η κ. Γεωργία Σακκά να βγει η σύνταξή της και την περασμένη μόλις Δευτέρα ενημερώθηκε ότι θα χρειαστεί να περιμένει ακόμα 1,5 χρόνο. «Εργαζόμουν ως δικαστική υπάλληλος για 33 χρόνια σχεδόν. Εκανα τα χαρτιά μου για σύνταξη, τα οποία όμως έμειναν για έξι μήνες στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Και αφού τα πήγαν στο ΓΛΚ, ενημερώθηκα ότι θα πρέπει να περιμένω ακόμα 1,5 χρόνο για να πάρω τη σύνταξή μου. Δηλαδή σύνολο δύο χρόνια!», λέει αγανακτισμένη στον «ΤτΚ» η κ. Σακκά. «Εγώ αυτή τη στιγμή δεν έχω κανένα εισόδημα, πρέπει να κοιτάξω πώς θα ζήσω. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μου ήρθαν και οι φόροι και πρέπει να πληρώσω 750 ευρώ. Εγώ όμως πήγα στην εφορία και τους είπα ότι δνε βγαίνω και μου απάντησαν να πάω να τα πω στον υπουργό. “Το σύστημα”, λέει ο προϊστάμενος, “δεν καταλαβαίνει τίποτα”! Δεν τους νοιάζει πώς θα ζήσω! Για μένα όμως προτεραιότητα έχει να καταφέρω να επιβιώσω και όχι να πληρώσω τα χαράτσια τους! Σ’ εμάς που περιμένουμε να βγει η σύνταξή μας, ας μας παγώσουν τους φόρους και μόλις εκδοθεί ας τα πάρουν κατευθείαν!», αναφέρει η κ. Σακκά.

«Δεν ξέρουμε πώς θα ζήσουμε μέχρι να βγει η σύνταξη»

Το… γολγοθά που θα ανεβούν σκέφτονται όσοι καταθέτουν τα χαρτιά τους τώρα για να βγουν στη σύνταξη… κάποια στιγμή. «Μόλις έκανα τα χαρτιά μου και περιμένω να τα καταθέσω. Μου είπαν ότι θα πρέπει να περιμένω τουλάχιστον ένα χρόνο για να βγει η κύρια σύνταξη. Για τα Ταμεία, ούτε λόγος. Πάνω από 2,5 χρόνια η αναμονή», λέει αγανακτισμένος στον «ΤτΚ» ο κ. Μάκης Καρτέρης, καθηγητής Θεολογίας και… υποψήφιος συνταξιούχος. Μπαίνοντας πλέον και εκείνος στη μακριά λίστα των εν δυνάμει συνταξιούχων, ο κ. Καρτέρης αναρωτιέται πώς θα καταφέρει να τη βγάλει όλο αυτό το χρονικό διάστημα χωρίς κάποια πηγή εσόδων. «Δεν έχουμε χρήματα για να τη βγάλουμε, δεν ξέρουμε πώς θα ζήσουμε μέχρι να βγει η σύνταξη. Δάνεια οι τράπεζες δεν δίνουν. Ηδη έχουμε πάρει τόσα, οι δόσεις τρέχουν και σε λίγο καιρό δεν θα μπορούμε πια να τις πληρώσουμε. Ούτε την εφορία και τα χαράτσια που μας βάζουν θα έχουμε να πληρώσουμε. Εγώ έχω και τρία παιδιά, που δεν μπορούν να βρουν δουλειά, και ούτε καν αυτά δεν θα μπορώ να βοηθήσω πια», τονίζει. «Θα ψάξουμε κανένα φίλο να ζητήσουμε δανεικά, περιμένοντας τη σύνταξη…», αναφέρει με απογοήτευση ο κ. Καρτέρης.

Αν και δεν είναι λίγοι οι συνταξιούχοι που βρίσκουν πρόχειρες δουλειές για να μπορέσουν να ζήσουν, ωστόσο ο κ. Καρτέρης είναι κατηγορηματικός σε τέτοιες λύσεις, «καταστροφικές» για τη νεολαία, όπως τις χαρακτηρίζει. «Θα μπορούσα κι εγώ να ψάξω για μια δουλειά, παρόλο που το απαγορεύει ο νόμος. Παρ’ όλα αυτά, δεν το κάνω από αίσθημα ευθύνης απέναντι στα παιδιά μου και σε όλους τους νέους. Αν δεν αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τον διπλανό μας και να βοηθάμε ο ένας τον άλλο, δεν θα αλλάξει ποτέ τίποτα σε αυτή τη χώρα», επισημαίνει.

«Ζούμε μια οδύσσεια»

Ο κ. Νίκος, ο οποίος μόλις κατέθεσε τα χαρτιά του, είναι προετοιμασμένος να περιμένει τουλάχιστον ένα χρόνο για να πάρει τη σύνταξή του. «Τώρα έκανα τα χαρτιά μου και μου είπαν ότι ο χρόνος αναμονής είναι περίπου ένα έτος, ίσως και λίγο παραπάνω. Αναγκαστικά θα περιμένουμε, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Οι περισσότεροι αναγκάζονται να περιμένουν μέχρι και δύο χρόνια. Ζούμε μια οδύσσεια. Τα δάνεια και οι φόροι τρέχουν και εμείς αναγκαστικά περιμένουμε. Εγώ αυτά τα χρήματα της σύνταξης τα χρειάζομαι άμεσα. Αν μπορούσα να τα έπαιρνα και αύριο, θα το έκανα», τονίζει στον «Τύπο της Κυριακής».

«Εφθασα μέχρι τον υπουργό»

Επί 1,5 χρόνο περίμενε την έκδοση της σύνταξής του ο κ. Μανώλης, την οποία, μάλιστα, για να καταφέρει να την πάρει ακόμα και σε αυτό το χρόνο, έψαξε πάρα πολύ ο ίδιος, όπως επισημαίνει στον «ΤτΚ». «Πήγαινα συνέχεια και ρώταγα και δεν ήξεραν να μου πουν πότε θα την έπαιρνα. Εψαξα όμως πάρα πολύ από μόνος μου, έστειλα μέχρι και επιστολή στον αρμόδιο υπουργό και τελικά κινητοποιήθηκαν και μου έβγαλαν τη σύνταξη», επισημαίνει. «Βέβαια, έτσι όπως μας την έχουν κόψει, στις 24 πληρώνεσαι και στο τέλος του μήνα ψάχνεις για λεφτά. Δεν τους νοιάζει πια ούτε αν έχεις να φας ούτε πώς θα ζήσεις. Το μόνο που κάνουν είναι να κόβουν και να βάζουν φόρους», δηλώνει αγανακτισμένος ο κ. Μανώλης.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. new age avatar
  new age 23/09/2012 09:40:17

  τα χιλιοακούσαμε:
  προσωρινη συνταξη (πχ 80%) για ολους σε 1-2 μήνες με προέλεγχο της αίτησης συνταξιοδότησης.
  και για τυχον αναγνωρήσεις, παρακράτηση ενός μικρού ποσοστού αυτής (πχ 10%), μεχρι να βγει η κανονικη σύνταξη.
  αρμόδιοι, επιτελους "κινείστε" τα πράγματα, η αδρανεια δεν δίνει λύσεις...

 2. ΑΙΑΣ avatar
  ΑΙΑΣ 23/09/2012 09:49:30

  Επιβάλεται να επιταχυνθεί η διαδικασια απονομης τών συντάξεων κ του εφ'απαξ για ενα σωρό λόγους ,( αμμεσες αναγκες-φοροι,λογ/σμοι,κλπ), κ αν περισσεψει κατι εδω θα μεινει κ οχι στο εξωτερικο.ΟΤΑΝ ερθει η δοση του δανειου ας το δουν.

 3. Φωτεινή avatar
  Φωτεινή 23/09/2012 12:32:09

  Αξιότιμε κύριε Υπουργέ (Staikoura),

  ονομἀζομαι Κ Α και είμαι Συνταξιούχος ΕΛΤΑ μετά από 37 χρὀνια υπηρεσίας.
  Στις 29 Μαρτίου 2012 πέθανε ο πατἐρας μου Α Κ συνταξιούχος Δημοσἰου και ώς εκ τοὐτου η σὐνταξἠ του
  περιἐρχεται στην 88χρονη μητἐρα μου η οποἰα πέραν του ὀτι αντιμετωπἰζει σοβαρὀτατα προβλἠματα υγεἰας, αφ΄ενὀς λὀγω ηλικἰας και αφ΄ετἐρου παθολογικά, δεν έχει καί ἀλλους οικονομικούς πὀρους για να ζήση πέραν από τη σύνταξη του πατἐρα μου, την οποἰα θα πἀρει, αν θα ζἠσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες της υπαλλἠλου του Υπουργείου σας, κυρίας Μπούκα τηλεφ. 210 3329239, η οποἰα με πληροφὀρησε ότι ενεργεί σύμφωνα με τις εντολἐς σας, , δηλαδἠ δεν υπἀρχει
  καμμἰα απολύτως εξαίρεση, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες σας.

  Με πληροφόρησε δε ότι δεν υπάρχει προσωπικό και ότι έπρεπε να πάρουν και τις κανον. άδειες τους για παραθερισμό!!!!!
  Δηλαδή με λίγα λὀγια Κύριε Υπουργἐ η κ. Μπούκα αιτιολόγησε ότι δεν μπορεί να προωθἠσει το αἰτημά μου -παράκληση για συντόμευση
  της απόδοσης σύνταξης της μητέρας μου γιατί ἐχει τἐτοιες εντολἐς από εσἀς.

  Σας ρωτώ και σας παρακαλώ κύριε Υπουργέ μπορεἰτε να βοηθήσετε να βγεί ὀσο το δυνατόν η σύνταξη της μητέρας μου πρωτοὐ πεθἀνει;
  ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΑΙΤΗΣΗΣ 111999/13.07.2012 . Την είχα αποστείλει 02.06.2012 συστημἐνη με Αποδ.Παραλ. από Ηρἀκλειο Κρ.
  Δηλαδἠ διαφορά αποστολής και πρωτοκὀλλου πάνω από ένα μήνα. ΄Ελλειψη Πρωσωπικού και Παραθερισμό των Υπαλλἠλων του Υπουργείου σας , σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες της κυρίας Μπούκα.

  Έχω ἀλλη μία αδελφή, Φ Κ-H, η οποία ζει μόνιμα στο εξωτερικό με την οποία κάνομε σκληρό αγώνα για την επιβίωση της μητἐρας μας καἰ η οποία επισκεπτεται συχνἀ τἠν Πατρίδα γιἀ νά βοηθἠση οικονομικά καί ηθικά!

  Αν ἠταν η δικἠ σας μητέρα κύριε Υπουργέ στην ίδια θἐση τι θα κἀνατε;;;;;; Eλπίζω στήν κοινωνικἠ σας ευαισθησἰα.

  Ευχαριστώ,

  ΚK/ΦΚ-H

  PS. Looking forward to your prompt reply. Any assistance you can provide will be greatly appreciated!

  Sincerely,

  T A. H

  • Siegfried avatar
   Siegfried @ Φωτεινή 23/09/2012 19:12:14

   Μερικές φορές άχρωμες λέξεις κρύβουν πικρές αλήθειες πίσω τους:

   "ο ... Α Κ συνταξιούχος Δημοσιου πέθανε ...στην 88χρονη μητερα μου η οποια πέραν του οτι αντιμετωπιζει σοβαροτατα προβληματα υγειας, αφ΄ενος λογω ηλικιας και αφ΄ετερου παθολογικά, δεν έχει καί αλλους οικονομικούς πορους για να ζήση πέραν από τη σύνταξη του πατερα μου"

   Ένας (συνήθως καλούτσικα πληρωμένος) υπάλληλος του δημοσίου πεθαίνοντας αφήνει πίσω του μια ηλικιωμένη κυρία με προβλήματα υγείας και χωρίς δικούς της οικονομικούς πόρους.

   Ερώτημα: πού πήγε ο "πλούτος" που παρήγε τόσα χρόνια ο αποθανών και η σύζυγός του; Μήπως επενδύθηκε στις σπουδές και στην προίκιση των παιδιών του; Μήπως πριν κλείσει τα μάτια του, μεταβίβασε αυτός και η γυναίκα του ακίνητα στα παιδιά, αντί να τα κρατήσει ως δίχτυ ασφαλείας για τα δύσκολα γεράματα, ώστε να μπορεί να τα ρευστοποιήσει σε μια δύσκολη στιγμή; Πολύ καλά ως εδώ. Μιλάμα για συνηθισμένα -για την μέση ελληνική οικογένεια- πράγματα. Μήπως όμως τώρα πρέπει τα παιδιά να φροντίσουν για την ηλικιωμένη μητέρα τους (στα λίγα χρόνια που της απομένουν), ώστε να επιστρέψουν εμπράκτως τη βοήθεια που έλαβαν από τους γονείς τους;

   Μην περιμένουμε το παραπαίον κράτος ως πατερούλης να λύσει όλα τα προβλήματα άμεσα. Φυσικά να επισπευσθεί η απόδοση της σύνταξης αφού την δικαιούται η κυρία, αλλά αυτό δεν αίρει τα βάρη από τους ώμους των παιδιών...

   Η σκληρή ερώτηση που θα τους έκανα είναι η εξής: αν υπάρχουν κληρονομηθέντα ακίνητα, συμφωνείτε στην πώλησή τους για να περάσει με αξιοπρέπεια τα τελευταία της χρόνια η μητέρα σας, εις βάρος της δικής σας καλοπέρασης ή ακόμη και απλά ανεκτής διαβίωσης; Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις...

 4. IOKLOS ZARAS avatar
  IOKLOS ZARAS 23/09/2012 14:55:22

  Την απάντηση μπορούν οι υποψήφιοι να τη βρούν στο μακρυνό 1982, όταν ο μισθός τους από 20.000 δρχ έγινε 30.000δρχ σε μια νύχτα. Είναι ακριβώς η ίδια απάντηση που θα δινόταν στο ερώτημα γιατί η ισοτιμία δρχ/$ ήταν σταθερή για 0 χρόνια και σε άλλα 20χρόνια 15πλασιάστηκε.
  Είναι τέλος ακριβώς η ίδια απάντηση που θα δινόταν στο ερώτημα ποιός (το γιατί το ξέρουμε όλοι) πληρωνε τη διαφορά της σύνταξης των συμμοριτών που ήλθαν από το παραπέτασμα ώστε οι 3.000 δρχ που έδινε σύνταξη η βουλγαρία λχ να γίνονται 50.000 δρχ που ήταν η βασικη του ΙΚΑ
  Η απάντηση είναι απλή: τα λεφτά δεν τα γεννάνε οι κότες και όταν τα έχεις τα σέβεσαι για να σε σεβαστούν και αυτά ώστε να μην σε εγκαταλείψουν ποτέ ακόμα και όταν δεν μπορείς να τα βγάλεις "εύκολα"

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.