#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/10/2012 10:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δώρο της ΕΕ στον ΟΠΑΠ και σε αυτόν που θα τον αγοράσειΜποναμά, τρεις μήνες την πρωτοχρονιά, προσέφερε η Κομισιόν στον ΟΠΑΠ καθιστώντας την εταιρεία ως εξαιρετικά ελκυστική ενόψει της ιδιωτικοποίησής της. Συγκεκριμένα, η ΕΕ επιτρέπει στην Ελλάδα να επεκτείνει το αποκλειστικό δικαίωμα του ΟΠΑΠ για τα 13 παιχνίδια του μέχρι το 2030 ενώ δίνεται και αποκλειστική άδεια εκμετάλλευσης για τα 35.000 βιντεοτερματικά (VLT) μέχρι το 2022. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ΟΠΑΠ θα καταβάλει κατάλληλο τίμημα για τα αποκλειστικά δικαιώματα και την άδεια εκμετάλλευσης VLT και ότι, συνεπώς, δεν αποκομίζει αθέμιτο οικονομικό πλεονέκτημα.

Έτσι, ο ΟΠΑΠ για τα επόμενα χρόνια θα είναι ο μοναδικός παίκτης στην ελληνική αγορά του τζόγου και ο επενδυτής που θα έρθει να τον αγοράσει θα πρέπει να καταβάλει πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, για να εισπράξει πολύ περισσότερα (φυσικά)

Σύμφωνα με τον αρμόδιο για τον ανταγωνισμό αντιπρόεδρο της Επιτροπής Χοακίν Αλμούνια: «η Επιτροπή, ενέκρινε τα μέτρα αυτά βάσει των κανόνων της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις και αυτό καθιστά δυνατή την έγκαιρη ιδιωτικοποίηση του φορέα τυχερών παιχνιδιών».

Έχοντας εξασφαλισμένο το μονοπώλιο ο Οργανισμός καλείται τώρα να βρει λύση για το διαγωνισμό για τον τεχνολογικό πάροχο ο οποίος έχει παγώσει εδώ και καιρό. Φαίνεται μάλιστα να υπάρχει επιστολή που να ζητείται από τον ΟΠΑΠ να μη λάβει καμιά απόφαση που θα δεσμεύει τον στρατηγικό επενδυτή που θα μπει. Αν, όμως, δεν υπάρξει ολοκλήρωση του διαγωνισμού θα συμβούν τα εξής: Όσοι συμμετείχαν θα πρέπει να αποζημιωθούν ενώ μέχρι να βρεθεί λύση η Intralot του Σ. Κόκκαλη θα έχει την ευθύνη της στήριξης του τεχνολογικού συστήματος με τίμημα 57 εκατ. το χρόνο για το διάστημα 2012-2013.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κρης avatar
  Κρης 04/10/2012 11:12:31

  Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα
  Υπηρεσία Τύπου και ΜΜΕ

  Αθήνα, 3 Οκτωβρίου 2012
  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  Κρατικές ενισχύσεις:
  Η Επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μετά τις τροποποιήσεις τα αποκλειστικά δικαιώματα του ΟΠΑΠ και η αποκλειστική άδεια εκμετάλλευσης VLT
  δεν περιλαμβάνουν κρατικές ενισχύσεις

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέτρεψε στην Ελλάδα, βάσει των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, να παρατείνει έως τα τέλη του 2030 τα αποκλειστικά δικαιώματα του ΟΠΑΠ, του Ελληνικού Δημόσιου φορέα τυχερών παιχνιδιών, για 13 τυχερά παιχνίδια και να χορηγήσει στον ίδιο φορέα αποκλειστική άδεια εκμετάλλευσης 35.000 βιντεοτερματικών λαχειοφόρου αγοράς (Video Lottery Terminals - VLT) έως το 2022. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ΟΠΑΠ θα καταβάλει κατάλληλο τίμημα για τα αποκλειστικά δικαιώματα και την άδεια εκμετάλλευσης VLT και ότι, συνεπώς, δεν αποκομίζει αθέμιτο οικονομικό πλεονέκτημα.

  Ο αρμόδιος για τον Ανταγωνισμό Αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. Joaquνn Almunia δήλωσε σχετικά τα εξής:«Η Ελλάδα συνεργάσθηκε πλήρως με την Επιτροπή για να εξασφαλιστεί ότι ο ΟΠΑΠ δεν θα αποκομίσει αθέμιτα οικονομικά πλεονεκτήματα από την παράταση της ισχύος των αποκλειστικών του δικαιωμάτων και της άδειας εκμετάλλευσης βιντεοτερματικών λαχειοφόρου αγοράς. H Επιτροπή, ως εκ τούτου, ενέκρινε τα μέτρα αυτά βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις. Αυτό καθιστά δυνατή την έγκαιρη ιδιωτικοποίηση του φορέα τυχερών παιχνιδιών.»

  Βάσει των ρυθμίσεων που κοινοποίησε η Ελλάδα στην Επιτροπή, ο ΟΠΑΠ θα λάβει δεκαετή παράταση ισχύος, μέχρι τα τέλη του 2030, για τα αποκλειστικά του δικαιώματα σε σχέση με 13 τυχερά παιχνίδια, και θα του χορηγηθεί αποκλειστική άδεια εκμετάλλευσης για 35.000 βιντεοτερματικά λαχειοφόρου αγοράς δεκαετούς διάρκειας, έως το 2022.

  Μετά την κοινοποίηση των ρυθμίσεων, η Ελλάδα συνεργάσθηκε στενά με την Επιτροπή για τον καθορισμό της αγοραίας αξίας των αποκλειστικών δικαιωμάτων και της άδειας εκμετάλλευσης VLT. Βασιζόμενες στην από κοινού εκτίμηση της αξίας τους, οι ελληνικές αρχές αύξησαν το αντιστάθμισμα που θα καταβάλει ο ΟΠΑΠ για τη συμφωνία VLT με την εφαρμογή επιπρόσθετου τέλους έως 5% επί των ακαθάριστων εσόδων των VLT, αναλόγως του ύψους των εσόδων αυτών.

  Μετά την τροποποίηση αυτή, η Επιτροπή θεώρησε ότι η παράταση ισχύος των αποκλειστικών δικαιωμάτων και η άδεια εκμετάλλευσης VLT δεν περικλείουν πλέον κρατική ενίσχυση, δεδομένου ότι το τίμημα που θα καταβάλει ο ΟΠΑΠ συνολικά για τις δύο περιπτώσεις ανταποκρίνεται στα δεδομένα της αγοράς.

  Ιστορικό
  Η μη εμπιστευτική εκδοχή της απόφασης
  θα δημοσιευθεί με τον αριθμό υπόθεσης SA.33988 στο μητρώο κρατικών ενισχύσεων στον δικτυακό τόπο της ΓΔ Ανταγωνισμού αφ’ ης στιγμής διευθετηθούν τα τυχόν ζητήματα απορρήτου.
  Νέες δημοσιεύσεις αποφάσεων για κρατικές ενισχύσεις στο Διαδίκτυο και στην Επίσημη Εφημερίδα καταχωρούνται στο εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό δελτίο State Aid Weekly e-News

 2. Tasos avatar
  Tasos 04/10/2012 11:33:37

  Μάλιστα... κι αντί να καρπωθεί το κράτος τα ωφέλη θα τα καρπωθεί ο "στρατηγικός" επενδυτής που ως δια μαγείας κιόλας θα κάνει σε dt και online στοίχημα και online καζίνο και ό,τι άλλο τραβάει η ψυχή του για να αναρωτιόμαστε μετά γιατί άραγε τόσο καιρό κωλυσιεργούσανε στον ΟΠΑΠ να κάνουνε τα προφανή.

 3. Crocodile avatar
  Crocodile 04/10/2012 13:53:01

  Και από την άλλη μας σπάνε τα αρχ@@@ να ανοίξουμε τα κλειστά επάγγελματα που ελάχιστα έως καθόλου έσοδα θα φέρουν στα ταμεία.

 4. Κώστας avatar
  Κώστας 04/10/2012 14:49:17

  Η κοινή λογική λέει ότι κρατάμε το μονοπώλιο επεκτείνοντας τις υπηρεσίες που προσφέρονται στους καταναλωτές ώστε να μεγιστοποιηθουν τα κέρδη και παράλληλα φορολογούμε τους παράνομους μπούκηδες που μεταφέρουν τα κέρδη τους μέσω ελληνικών τραπεζών στη Μαλτα .Οταν η αγορά με πρόχειρες εκτιμήσεις είναι μεγέθους 7 δις και ο ΟΠΑΠ έχει μερίδιο αυτής περίπου 50% πληρώνοντας φόρους και μέρισμα στο ελληνικό δημόσιο είναι παράλογο να χαριζεις σε ένα ιδιώτη το μονοπώλιο του επίγειου στοιχήματος ,το μονοπώλιο στα φρουτάκια και προσεχώς τη κοινοπραξία του ΞΥΣΤΟ ...τα περί ανοίγματος της αγοράς είναι αστειότητα αφού θέσεις εργασίας δεν θα υπάρξουν (λειτουργούν στο εξωτερικό οι εταιρίες αυτές ) και το μόνο που θα υπάρξει θα ειναι διαφήμιση σε κάποια site ,εφημερίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς ..άρα ωφελούμενοι ειναι τράπεζες ( 3 δις διακινούνται με τις πιστωτικές κάρτες ) ,ΜΜΕ και ένας ιδιώτης ...χαμένοι πρώτο τα ταμεία του ελληνικού δημοσίου και μετά όλοι οι άλλοι...όσον αφορά το θεμα της φορολόγησης των κερδών με το οποίο θεωρεί το ελληνικό δημόσιο ότι θα μπει συναιτερος στα κέρδη ; Το πρώτο πράγμα που θα κάνει ο ιδιώτης ειναι να απειλήσει : μείωσε τη φορολογία ή μεταφορά της έδρας στη κυπρο...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.