#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/05/2010 12:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Δύσκολες οι προοπτικές για μια ελληνική ανάκαμψη»Συνεχίζονται τα διεθνή κτυπήματα στην κυβέρνηση Παπανδρέου και οι πιέσεις για να πάρει σκληρότερα μέτρα. Δείτε τι μεταδίδει το Reuters:

Μια συντονισμένη προσπάθεια αύξησης των εξαγωγών, σε συνδυασμό με το ασθενές ευρώ, θα μπορούσε να αποτελέσει τη καλύτερη συνταγή για μια καταχρεωμένη Ελλάδα, που βουτηγμένη στον προστατευτισμό, προσπαθεί να επιβιώσει στον κόσμο της ελεύθερης αγοράς. Όμηρος ενός περίπλοκου δικτύου κανονισμών, περιοριστικών νόμων και μαχητικών συνδικάτων, που στοιχειώνουν την οικονομία της, η Ελλάδα έχει τη φήμη ως το χειρότερο μέρος στο δυτικό κόσμο για την επιχειρηματικότητα.

Οι οικονομολόγοι πιστεύουν πως μια βάση εξαγωγών, ειδικά εκτός της ευρωζώνης, θα ήταν το κλειδί για την ανάπτυξη μια χώρας που διψάει για ρευστό και που θέλει να ανταπεξέλθει στις δανειακές της υποχρεώσεις, που φημολογείται ότι θα ξεπεράσουν το 149% του ΑΕΠ το 2013.

Οι επιπτώσεις της χειρότερης ύφεσης που γνώρισε η Ελλάδα εδώ και 40 χρόνια, σε συνδυασμό με την παραπαίουσα παγκόσμια ανάκαμψη, σημαίνουν πως τα μέτρα λιτότητας και η διάλυση των ειδικών συμφερόντων που κρατούν στάσιμη την οικονομία, θα είναι μια πολύ δύσκολη προσπάθεια.

Η βιομηχανία της κρουαζιέρας που θα έπρεπε να μεγαλουργεί σε ένα τέτοιο μαγευτικό θαλάσσιο και νησιώτικο περιβάλλον, μας δείχνει πως και γιατί η Ελλάδα παραμένει η λιγότερο ανταγωνιστική οικονομία της ΕΕ. Οι περιορισμοί στις κρουαζιέρες ξένης σημαίας έχουν περιορίσει την οροφή της συνεισφοράς της εν λόγω βιομηχανίας στην ελληνική οικονομία στα 500 εκατ. ευρώ, μόλις το 1/3 της εκτιμώμενης δυναμικής της.

«Αποτελεί αυτοκτονία, το να χάνουμε τόσα λεφτά εν μέσω της κρίσης…» λέει ο Μιχάλης Νομικός που αντιπροσωπεύει την 2η μεγαλύτερη εταιρία στον κλάδο, την Royal Caribbean.

Η χώρα κατατάχθηκε 52η στην ανταγωνιστικότητα, μεταξύ 57 αναπτυγμένων κρατών σε έρευνα του International Institute for Management Development. «Πρέπει να είναι κανείς πατριώτης για να επενδύσει στην Ελλάδα» λέει ο Κ. Μίχαλος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Αθήνας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNCTAD, η Πορτογαλία με μικρότερη οικονομία και λιγότερο πληθυσμό, προσέλκυσε τις διπλάσιες ξένες επενδύσεις από ότι η Ελλάδα μεταξύ 2001 και 2008. Οι ειδικοί συμφωνούν πως η Ελλάδα έχει τη πιο περιοριστική νομοθεσία αναφορικά με την ίδρυση επιχείρησης. Οι επιρροές του δημοσίου και τα κλειστά επαγγέλματα, σημαίνουν πως η χώρα είναι τελευταία σχεδόν στη προσέλκυση επενδυτών.

Μέσα στα πλαίσια των νέων μέτρων λιτότητας, η ελληνική κυβέρνηση υπόσχεται την απλοποίηση των διαδικασιών και το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, όπως συμβολαιογράφοι, δικηγόροι και φορτηγά ΔΧ. Θα αντιμετωπίσει όμως ισχυρές αντιδράσεις από έναν λαό που  έμαθε να βασίζεται επί δεκαετίες σε μια κρατικά ελεγχόμενη οικονομία. Αν δεν τα καταφέρει, θα έχει πρόβλημα στο να πετύχει τους στόχους που τέθηκαν σε συνεργασία με το ΔΝΤ και την ΕΕ. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε την αναδιάρθρωση του χρέους, και ίσως την αποχώρηση από την ΟΝΕ, με επαναφορά της δραχμής.

Οι εξαγωγές είναι μια καλή λύση για ανάπτυξη. Οι ελληνικές εξαγωγές προϊόντων  και υπηρεσιών αποτελούν μόλις το 24% του ΑΕΠ, το μικρότερο στην ΕΕ. Η κατανάλωση, που θα πληγεί σκληρά από τη λιτότητα, αποτελούσε το 70%. Οι περισσότερες εξαγωγές έχουν σχέση με το τουρισμό και τη ναυτιλία. Τα υπόλοιπα αφορούν κυρίως προϊόντα χαμηλής τεχνολογίας όπως τρόφιμα, και ορυκτά έλαια, όπου η Ελλάδα έχασε ήδη το παιχνίδι  απέναντι στους ανταγωνιστές με χαμηλότερο κόστος.

Το καλό είναι ότι οι αγορές στις οποίες εξάγει η Ελλάδα βρίσκονται εκτός της ευρωζώνης. Αγορές όπως η τουρκική, που αναπτύσσεται ραγδαία, μπορεί να αποτελέσουν πλεονέκτημα, ειδικά αν πέσει κι άλλο το ευρώ. Ένα ακόμη πλεονέκτημα θα είναι η επίδραση των μέτρων επί του ελληνικού πληθωρισμού, που συστηματικά ξεπερνά τον μέσο όρο στην ευρωζώνη, ταλαιπωρώντας την ανάπτυξη.

Τα παραδείγματα για αυτό που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα είναι ελάχιστα. Ένα είναι αυτό της Φινλανδίας που ιδιωτικοποίησε κρατικές επιχειρήσεις, αναμόρφωσε το φορολογικό της σύστημα, και άλλαξε το νομοθετικό πλαίσιο σε μια εποχή που κατέρρεε η ΕΣΣΔ, που αποτελούσε την μεγαλύτερη εξαγωγική της αγορά. Η Ελλάδα όμως θα πρέπει να κάνει τα ίδια σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα. Η Φινλανδία χρειάστηκε πέντε χρόνια για να πετύχει, και μάλιστα χωρίς τα επίπεδα διαφθοράς και σπατάλης που χαρακτηρίζουν την Ελλάδα.

Οι οικονομολόγοι γνωρίζουν πως καμία χώρα στη σύγχρονη ιστορία δεν μπόρεσε να μειώσει το έλλειμμά της και να επαναφέρει την οικονομία της σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και σε τόσο δύσκολες συγκυρίες, χωρίς να υποτιμήσει το νόμισμά της, κάτι που η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει όντας μέλος της ευρωζώνης.

Μπορεί να τα καταφέρει; Μπορεί. Είναι πιθανόν να το κάνει; Αυτό είναι ένα άλλο θέμα.

Reuters

ΣΧΟΛΙΑ

 1. tzager avatar
  tzager 15/05/2010 12:25:53

  Kαι χαίρεστε τώρα εσείς..;

  Επενδύετε στη χρεοκοπία της χώρας και ο κόσμος δε θα σας το συγχωρήσει.

  • ataktos avatar
   ataktos @ tzager 15/05/2010 12:31:52

   Καλά… αυτά κατάλαβες ...εδω μέσα τεκνό μας ...χιχχι

  • Χρήστος avatar
   Χρήστος @ tzager 15/05/2010 14:09:24

   τελικά τα 30 δις ανεισπρακτων φόρων τα βρήκε ο γαπ για να σωθούμε;

 2. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 15/05/2010 12:28:49

  "Η Ελλάδα έχει τη φήμη ως το χειρότερο μέρος στο δυτικό κόσμο για την επιχειρηματικότητα". Σωστό! Ν' αναρωτηθούμε όμως ποιός φταίει, και πώς έγινε, για να ξέρουμε πώς θα το θεραπεύσουμε. Και οι Πράσινοι και οι Μπλέ "έβλαψαν πολύ την Συρίαν". Για χρόνια, δεκαετίες. Η αρρώστεια ήταν διακομμματική, τέτοια πρέπει να είναι και η λύση. Αλλά πώς να το καταλάβουν, όταν έχουν τ' αφτιά ερμητικά κλειστά, με κομματικό βουλοκέρι;

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Sic transit gloria mundi 15/05/2010 12:38:32

   Οι μεν πρώην "σορτάρουν" μέχρι και το μαγαζί τους, οι δε νύν σκέπτονται να στήσουν κομματικά χασοδικεία! Οι "πράσινοι" μπήκαν στον πειρασμό και ζήλεψαν τη δόξα του "μπλέ" κ. Κόκκινου! Τέτοιο κουλουβάχατο, άντε να τους ξεχωρίσεις!

   • ataktos avatar
    ataktos @ Sic transit gloria mundi 15/05/2010 12:54:05

    Μπαμ κάνουν ..από μίλια χαχαχ

 3. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 15/05/2010 13:33:05

  Αν θέλετε να δείτε κάτι που πράγματι θα σας μείνει αξέχαστο, ιδού το δίωρο ντοκυμαντέρ, με ελληνικούς υποτίτλους, για την Αργεντινή.

  http://www.larisaportal.gr/diafora/argentina.php  Θραξ Αναρμόδιος

 4. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 15/05/2010 19:44:45

  το χειρότερο στον Δυτικό κόσμο για επιχειρηματικότητα; Περιμένανμε από ξένους να το πουν;

  Διαφωνώ ότι έχουμε μάθει την κρατικοδίαιτη οικονομία. Έχουμε μπαϊλτνίσει από την κρατικοδίαιτη οικονομία. Έχουμε συχαθεί τον εξευτελισμό και την ταύτιση με τιν κρατικοδίαιτη οικονομία...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.