#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/06/2012 10:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δύσκολα θα αποφύγει το ΔΝΤ η ΚύπροςΣτις... δαγκάνες της Τρόικας η Κύπρος, η οποία θα δανειστεί 8-10 δισ. ευρώ προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία. Πρόκειται για ένα κολοσσιαίο ποσό για τα κυπριακά δεδομένα, αφού θα αυξήσει το δημόσιο χρέος κατά 50% του ΑΕΠ. Φυσικά, εάν όπως όλα δείχνουν συμμετάσχει και το ΔΝΤ στη διάσωση, τότε ο «λογαριασμός» για τους Κύπριους πολίτες από τη λιτότητα και την κατάργηση κοινωνικών κεκτημένων θα είναι εξαιρετικά επώδυνος.

Λίγες μέρες πριν από την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. (1η Ιουλίου), η Λευκωσία μετά από πιέσεις των εταίρων οδηγήθηκε στην υποβολή αιτήματος στήριξης. Στο επίσημο αίτημα δεν διευκρινίζεται ούτε το ποσό ούτε το αν τα δάνεια θα περιοριστούν μόνο στο χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως έγινε στην περίπτωση της Ισπανίας, η οποία θα υπογράψει ένα Μνημόνιο «λάιτ» χωρίς πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.

Για να αποφύγει η Κύπρος το πλήρες Μνημόνιο θα πρέπει να εξασφαλίσει δάνεια για δημοσιονομική στήριξη από τη Ρωσία ή την Κίνα, αλλά μέχρι στιγμής οι προσπάθειες της Λευκωσίας δεν έχουν καταλήξει σε αποτέλεσμα, με αποτέλεσμα να διαφαίνεται ως η πλέον πιθανή λύση η προσφυγή στους εταίρους και το ΔΝΤ.

Στην περίπτωση αυτή θα γίνει η τέταρτη χώρα μετά την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία με φουλ Μνημόνιο και ενεργό συμμετοχή του ΔΝΤ. Θα περιλαμβάνει δημοσιονομική προσαρμογή, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Αυτό θα οδηγήσει σε σαρωτικές αλλαγές στην Κύπρο, όπως η κατάργηση της ΑΤΑ και η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, και γενικότερα σε συρρίκνωση πολλών κοινωνικών κεκτημένων, πέραν των πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων με στόχο την αύξηση των εσόδων.

Σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί μετά την επίσημη υποβολή του κυπριακού αιτήματος, ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν δήλωσε χθες ότι κλιμάκιο της Τρόικας θα πάει στη Λευκωσία προκειμένου να συζητήσει με τις κυπριακές αρχές για το πρόγραμμα και τους όρους της στήριξης. Μάλιστα, άφησε ανοικτό το θέμα πραγματοποίησης τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης πριν από την προγραμματισμένη σύνοδο του Εurogroup στις 9 Ιουλίου.

Ερωτηθείς σχετικά με τους όρους της στήριξης και το ρόλο του ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το ακριβές αίτημα των κυπριακών αρχών. Εάν υπάρξει συνολική στήριξη, δηλαδή στο χρηματοπιστωτικό και στο δημοσιονομικό τομέα, τότε πάμε για ένα πλήρες πρόγραμμα με ενεργό συμμετοχή του ΔΝΤ, όπως έγινε στις περιπτώσεις της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, ανέφερε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι όλα αυτά θα καθοριστούν από το Eurogroup με βάση το τι θα ζητήσει η Κύπρος.

Οι συζητήσεις για το Μνημόνιο θα γίνουν με βάση τις συστάσεις που είχε δώσει η Κομισιόν στη δημοσιότητα στις 30 Μαΐου για όλα τα κράτη-μέλη, στο πλαίσιο της νέας οικονομικής διακυβέρνησης.

Ωστόσο, αυτή τη φορά για την Κύπρο θα λάβουν τη μορφή μνημονιακής «συνταγής» και θα πρέπει να εφαρμοστούν υποχρεωτικά.

Σε μια καταγραφή των προβλημάτων της κυπριακής οικονομίας, η Κομισιόν σημειώνει στην εαρινή έκθεσή της ότι η Κύπρος επηρεάζεται από ένα σημαντικό και επίμονο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, σημαντικό χρέος στον ιδιωτικό τομέα, διευρυνόμενα ετήσια ελλείμματα των δημόσιων οικονομικών και μεγάλη έκθεση του τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα.

Η Κομισιόν συνιστούσε, μεταξύ άλλων, στη Λευκωσία την ανάληψη των παρακάτω δράσεων:

-Μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, αντιμετώπιση των υψηλών ποσοστών φτώχειας ανάμεσα στους ηλικιωμένους και ευθυγράμμιση του ορίου συνταξιοδότησης, καθώς επίσης την ολοκλήρωση εθνικού σχεδίου Υγείας.

-Αρση αδικαιολόγητων εμποδίων στις αγορές υπηρεσιών, ιδίως μέσω της βελτίωσης της εφαρμογής της Οδηγίας των υπηρεσιών σε τομείς με το μεγαλύτερο δυναμικό ανάπτυξης, περιλαμβανομένου του τουρισμού.

-Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσω και της μεταρρύθμισης του συστήματος Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής, σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και σύμφωνα με την εθνική πρακτική. Μάλιστα, όπως αναφέρει η Κομισιόν, το υπάρχον σύστημα τιμαριθμοποίησης των μισθών περιορίζει το βαθμό κατά τον οποίο οι μισθοί αντανακλούν διαφορές στην παραγωγικότητα ανά τομέα και έχει ως αποτέλεσμα να υπονομεύει την ευελιξία και να προκαλεί απώλεια ανταγωνιστικότητας.

Αύξηση ελλειμμάτων, εκτίναξη ανεργίας

Η εαρινή έκθεση της Κομισιόν για την κυπριακή οικονομία επισημαίνει ότι το 2012 η οικονομική δραστηριότητα στην Κύπρο αναμένεται να υποχωρήσει κατά 0,8%. Ωστόσο, η αύξηση του χρέους λόγω του δανεισμού θα οδηγήσει και σε νέα αύξηση των ελλειμμάτων καθιστώντας αναπόφευκτη τη λήψη «πακέτου» δημοσιονομικών μέτρων, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε βαθύτερη ύφεση φέτος και τα επόμενα 1-2 χρόνια.

Η ανεργία προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω στο 8,9% του ενεργού πληθυσμού το 2012, ενώ στους νέους κάτω των 25 ετών θα πλησιάσει το 30%.

Η Κύπρος βρίσκεται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος από τον Ιούλιο του 2010, ενώ η δέσμευση που έχει αναλάβει είναι να το επαναφέρει κάτω του 3% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2012, στόχος που θα πρέπει να θεωρηθεί ανέφικτος λόγω του υψηλού δανείου που θα συνάψει με τους εταίρους και της επίδρασής του στο έλλειμμα.

Εκείνο που θα προσπαθήσει να αποφύγει η Λευκωσία στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα είναι η αύξηση του φόρου στα κέρδη των επιχειρήσεων, ο οποίος ανέρχεται σήμερα σε 10% και είναι από τους χαμηλότερους στην Ε.Ε., δεδομένου ότι η χαμηλή φορολογία προσελκύει ξένες επενδύσεις.

Νίκος Μπέλλος για τον Ελεύθερο Τύπο

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Πεπόνης avatar
  Πεπόνης 27/06/2012 11:13:50

  Προφανώς, όπως κι εμείς, έχει και η Κύπρος

  ===> "συνεχή ελλείμματα και δανεισμό για την κάλυψή τους, αύξηση των δημοσίων εξόδων χωρίς αντίστοιχη αύξηση των εσόδων, πτώση της ανταγωνιστικότητας και συνεχή ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών πληρωμών, δημόσιο (υπηρεσίες και δικαστήρια) τροχοπέδη σε κάθε επένδυση με τη διαφθορά, την πολυνομία και τη γραφειοκρατία, αντιαναπτυξιακές πρακτικές προστατευμένων επαγγελμάτων και καρτέλ, χαμηλή απόδοση δημόσιου τομέα (αύξηση φοροδιαφυγής λόγω της τραγικής απόδοσης των εφοριών) , υπερτροφία του (για τα συγκεκριμένα κρατικά έσοδα) και κακή κατανομή ακόμη και μη περιττού προσωπικού" <===

  ... όπως, φυσικά, και ο υπόλοιπος πλανήτης.

  Νεοφιλελεύθεροι όλου του κόσμου, ενωθείτε! Το ψάρι βρωμάει από τα σκέλια!

 2. Πεπόνης avatar
  Πεπόνης 27/06/2012 11:16:45

  "η ενεργός συμμετοχή του ΔΝΤ θα περιλαμβάνει δημοσιονομική προσαρμογή (αυτοκτονίες), διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (ξεπούλημα) και εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού τομέα (δωρα σε τράπεζες)"

  Ντροπή σας, ντελικουέντοι!

 3. TARAMAS avatar
  TARAMAS 27/06/2012 11:34:37

  Κάποιοι επιμένουν στην άγνοια και την παραπληροφόρηση. Η Κύπρος δεν είναι προ του φάσματος της ένταξης στον μηχανισμό λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης της οικονομίας, αλλά λόγω της ανάγκης ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών, οι οποίες σημαντικά εκτέθηκαν στην ελληνική οικονομία. Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας και με άλλα λόγια MIG. (Money Is Gone).

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ TARAMAS 27/06/2012 12:54:42

   Δεν είναι μόνον τα Ελληνικά ομόλογα.
   Οι τράπεζες έχουν σάπιες υποθήκες. Έσκασε και η Κυπριακή φούσκα ακινήτων. Έχουν μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά - υπάρχει αποχώρηση επενδύσεων, φεύγουν ταχύτατα από φόβο οι Ρώσοι.
   Οι Κυπριακές τράπεζες κολυμπούσαν για 10 χρόνια σε παλίρροια Ρωσικων "πετροδολλαρίων". Η παλίρροια αποσύρεται, έγινε άμπωτις.
   Η διαδικασία αρχισε πέρισυ. Έτσι η Κύπρος βρέθηκε εκτός αγορών με το αστείο δημοσιονομικό έλλειμμα 6% του ΑΕΠ και χρέος 61 % του ΑΕΠ (η Γερμανία έχει 85 %) !!!
   Αναγκαστικά καταφεύγουν στην EE, lender of last resort.

  • Πεπόνης avatar
   Πεπόνης @ TARAMAS 27/06/2012 16:11:12

   Τι σημασία έχει αυτό που λέτε; Ότι δλδ δεν πνίγηκαν (θα πνιγούν) επειδή τους κρέμασαν από το δοκάρι της στέγης, αλλά επειδή τους πέταξαν στον ωκεανό ή τους έκαναν κεφαλοκλείδωμα; Γνωρίζετε ότι πλέον και η αυτού μεγαλειότης Γερμανία αντιμετωπίζει τα πρώτα σημάδια ... ασφυξίας.

   Ειλικρινά προσπαθώ, μα δεν σας καταλαβαίνω! :/

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Πεπόνης 27/06/2012 16:22:29

    Αυτό που προσπαθώ να πώ, είναι ότι φεύγει η έξωθεν ρευστότητα απ' όλη την Ευρώπη. Κανείς Ρώσος, Κινέζος, Βραζιλιάνος ή άλλος εξω-ΕΕ δεν δανείζει πιά Ευρωπαικές τράπεζες ή Ευρωπαικά δημόσια.
    ¨Οσες χώρες έχουν συσσωρεύσει στην περίοδο ανάπτυξης καλό back up (Γερμανία, Γαλλία, Φινλανδία κτλ) μπορούν και συνεχίζουν να αυτο-δανείζονται ή να δανείζουν τις τράπεζες που έχουν στην επικράτειά τους. Ακόμη και η Γερμανία, τα δικά της ομόλογα Δημοσίου με τα μηδενικά επιτόκια τα πουλά πιά σε Γερμανικές κυρίως τράπεζες. Η PIMCO θυγατρική της Allianz έχει ξεφορτωθεί τα Γερμανικά ομόλογα. Μετά οι επίσης προβληματικές Γερμανικές τράπεζες δανείζονται από την ΕΚΤ με ενέχυρο τα ομόλογα Γερμανικού Δημοσίου που αγόρασαν.
    Είναι φαύλος κύκλος σε όλη την Ευρωζώνη, τοξικός.
    Η διατραπεζική αγορά μεταξύ Ευρωζώνης και χωρών εκτός Ευρωζώνης δεν λειτουργεί. Αυτό δεν μπορεί να συνεχίζει για πολύ. Οι δεξιοί πολιτικοί της Ευρωζώνης μετατρέπουν την ΕΚΤ σε bad bank.

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ Πεπόνης 27/06/2012 16:44:43

    Δυστυχώς το διεθνές πρόβλημα δεν είναι οικονομικό για να αντιμετωπίζεται με αποκλειστικά οικονομικούς όρους. Οι οικονομολόγοι ή οι οικονομολογούντες που αναλύουν τα οικονομικά δεδομένα μόνο με βάση την τάδε ή τη δείνα οικονομική θεωρία, αναλύουν μόνο ένα κομμάτι του παζλ. Το πρόβλημα είναι πρωτίστως γεωπολιτικό. Φαντάζεστε να αποδέχονται οι ΗΠΑ τον απόλυτο οικονομικό έλεγχο της ΚΥΠΡΟΥ, με ότι αυτό συνεπάγεται, από μια Γερμανική Ευρώπη, ας πούμε;

 4. TARAMAS avatar
  TARAMAS 27/06/2012 11:58:15

  Η αγορά από τις κυπριακές τράπεζες ομολόγων του ελληνικού δημοσίου πάνω από 5 δις ευρώ το 2009 και 2010, μέσα στην κρίση και ενώ οι ενδείξεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ήταν έντονα αρνητικές, ήταν φοβερό πλήγμα στον τραπεζικό τομέα της Κύπρου και θα καθορίσει αρνητικά τη μελλοντική πορεία της κυπριακής οικονομίας για αρκετά μεγάλη περίοδο. Μετά από αυτή την επένδυση η οποία υπερβαίνει το 70% των κεφαλαίων τους και το 25% του κυπριακού ΑΕΠ, καθώς και επισφαλή δάνεια προς επενδυτές οι οποίοι αγόρασαν μετοχές του ομίλου MIG, έχει τεθεί σε κίνδυνο όχι μόνο η ίδια η επιβίωση των τραπεζών αλλά και η πορεία της κυπριακής οικονομίας.

  • Πεπόνης avatar
   Πεπόνης @ TARAMAS 27/06/2012 16:13:05

   Οι γερμανικές εξαγωγές μειώνονται. Όχι, δεν ευθύνεται το λάθος σύστημα.

 5. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 27/06/2012 12:16:26

  Η γεωγραφία των χωρών που εντάσσονται στο μηχανισμό είναι ενδιαφέρουσα. Αναμένεται η σειρά της Ιταλίας. Μετά θα γίνουν οι τελικές κινήσεις στο παιχνίδι. Λέτε να έχουμε μια Νοτιοευρωπαϊκή Ένωση υπό την εποποπτεία της Γαλλίας τη στήριξη της Βρεττανίας και την αιγίδα των ΗΠΑ και να αφήσουν στους Γερμανούς στο κέντρο στο παλιό τους φυσικό χώρο με το μάρκο τους; Ή εν τέλει θα τα καταφέρουν οι Γερμανοί να φτιάξουν τηνΑγία Ομοσπονδιακή Ευρωπαϊκή Δημοκρατία του Γερμανικού Έθνους;

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Γιάννης Φαίλτωρ 27/06/2012 12:39:11

   Υπόψη ότι η Κύπρος είναι εκτός αγορών ομολόγων από το Φθινόπωρο του 2011. Αν και το Κυπριακό έλλειμμα - χρέος είναι σε ανεκτά επίπεδα, οι αγορές την είχαν αποκλείσει λόγω τραπεζών.
   Πολλοί αναμένουν τώρα την σειρά της Ιταλίας.
   Έχω τη γνώμη ίσως προηγηθεί η μικρή Μάλτα και η σχετικά μικρή Σλοβενία, με αμιγώς τραπεζική - όχι δημοσιονομική - κατάρρευση. Τα τραπεζικά τους συστήματα είναι πολύ "πλεγμένα" με το Ιταλικό, που διαβρώνεται ταχύτατα λόγω αδυναμίας να αντλήσει ρευστότητα από τις αγορές.
   h**p://www.ecb.int/stats/money/long/html/index.en.html

 6. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 27/06/2012 13:01:01

  Είναι τραγικό.
  Η Κύπρος είναι εκτός αγορών εδώ και 10 μήνες και μπαίνει στο μηχανισμό σωτηρίας με:
  1 Αστείο δημοσιονομικό έλλειμμα 6% του ΑΕΠ.
  2 Ασήμαντο χρέος 61 % του ΑΕΠ (η Γερμανία έχει 85 %) !!!
  Απλώς δεν βρίσκει πηγές ρευστότητας στις αγορές.
  Πάει και η καμμένη - καρατζαφέρεια κτλ μυθολογία, για τζάμπα φιλανθρωπικά λεφτά από Ρώσους και Κινέζους.

  • TARAMAS avatar
   TARAMAS @ Ο Θείος 27/06/2012 13:20:31

   Σου λένε οι Κινέζοι, τώρα που καταποντίστηκε ο Καραζαφέρης, ποιος να εκτιμήσει τις θυσίες μας, ασ' τους να κουρεύονται και ρίξε 15 δις στη Λατινική Αμερική να ανοίξουν και τις αγορές τους στα προϊόντα μας...

   Τς τς τς κανένα δεν είναι για να εμπιστεύεσαι την σήμερον ημέραν... Όλοι για το χρήμα πια... :)

  • anonymous avatar
   anonymous @ Ο Θείος 27/06/2012 16:50:36

   Δεν υπάρχουν πηγές ρευστότητας στις αγορές. Τα λεφτά έχουν γίνει καπνός. Αν είχαν θα δάνειζαν. Αντ' αυτού κλείνουν θέσεις. Πως το λένε. Αυτό δε θέλει να το καταλάβει κανείς.

 7. ΓΙΩΡΓΟΣ avatar
  ΓΙΩΡΓΟΣ 27/06/2012 13:21:21

  H Κύπρος είναι μια χώρα παροχής υπηρεσιών , λογιστών , δικηγορών , δημοσιών υπαλλήλων και καταναλωτών !
  Η Κύπρος λειτουργεί σαν offshore ,το ίδιο το κράτος !!( έχει και εκεί μεγάλα λαμογια )
  Θέλετε εύκολα να δείτε πως λειτουργεί το κράτος ? ....κάντε ένα γνήσιο υπογραφής (θα επικοινωνήσετε σίγουρα με δέκα υπαλλήλους )
  ΑΛΛΟ τραγικό παράδειγμα ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ Μαρι , καθαρά γραφειοκρατικό θέμα , κανείς δεν αναλαμβάνει τίποτα, και τα αφήνει για τον επόμενο !!
  ΣΤΟ δημόσιο είναι ίσως και πάνω από 350.000 εργαζόμενοι , με μισθό από 1500- 5000 ευρώ .
  Η Κύπρος έγινε στόχος πριν δυο χρόνια από την Μερκελ , όταν ζήτησε να αυξηθεί η φορολογία των εξωχώριων εταιρειών , πράγμα που αρνηθηκαν οι Κύπριοι , αφού εκει βασίζεται όλη η οικονομία .
  Η νέα γενιά των κυπριών έμαθε στο big , (σπίτι –αυτοκίνητα ) , στην μεγάλη πλούσια ζωή , στο φαίνεσθε , στην φιγούρα , και στην επίδειξη , χωρίς κουλτούρα , χωρίς διαπαιδαγώγηση .
  Δύσκολα τα πράγματα εκεί , και ειδικά σε ένα νησί που πάει να παίξει μπάλα ο Ρώσος , ( μεγάλες ρωσικες τραπεζες ανοιγουν υποκαταστήματα , είναι ηδη 50.000 ρωσοι μονιμοι κατοικοι ) .
  Θα έχουμε εξελίξεις...

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ ΓΙΩΡΓΟΣ 27/06/2012 15:24:15

   Φεύγει το Ρωσικό χρήμα από Κύπρο.
   Γενικώς το "ευκίνητο χρήμα". Αυτό που πήγε στην Κύπρο όταν οι γύρω γείτονες και οι φατρίες χαλάσανε την Βηρυτό.
   Οι Ρωσικές τράπεζες και Ρώσοι real estate investment managers στρέφονται τώρα προς Ισραήλ.
   Τέλειωσε η εποχή που ήταν σημαντική η χαμηλή φορολογία. Τώρα προέχει η επενδυτική ασφάλεια.
   Τυχαίο που ο Πούτιν άρχισε την περιοδεία από Ισραήλ;
   Ωστόσο υπάρχει γεωπολιτική στήριξη του Ισραήλ προς Κύπρο, και αυτό ευτυχώς θα συνεχίζει να στηρίζει τους Κυπρίους.

 8. Παναγιώτης Σωφρονίου avatar
  Παναγιώτης Σωφρονίου 27/06/2012 15:51:32

  Πόσες ανακρίβειες ρε παιδιά; 350,000 δημόσιοι υπάλληλοι; Εδώ δεν είναι τόσος ο ενεργός πληθυσμός καλά καλά!
  Η Κύπρος πληρώνει τη μεγάλη έκθεση σε ελληνικά ομόλογα (την οποία μπορούσε να αποφύγει, μη συμμετέχοντας στο PSI, αλλά πού ο Χριστόφιας;), καθώς και τα χιλιάδες επισφαλή δάνεια.
  Το δημόσιο πρέπει να συρρικνωθεί, έστω και προσωρινά, για να ισοσκελίσει τα μειωμένα κρατικά έσοδα.
  Η ευχή είναι να μην αγγίξουν την ΑΟΖ

  • Πεπόνης avatar
   Πεπόνης @ Παναγιώτης Σωφρονίου 27/06/2012 16:15:37

   "Η ευχή είναι να μην αγγίξουν την ΑΟΖ"

   Μην ορκίζεσαι ότι δεν γίνονται όλα για την ΑΟΖ

   Καλημέρα

 9. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 27/06/2012 17:04:16

  Η Κυπριακή ΑΟΖ είναι συναρτημένη με του Ισραήλ.
  Έχουμε τώρα και τους Ρώσους εκεί. Για Ρωσία + ΗΠΑ το Ισραήλ είναι πιά το μόνο σταθερό σημείο στη Μ. Ανατολή. Όλα τα άλλα κατέρρευσαν μετά το περσινό καλοκαίρι. "Φινλανδοποιούν" (ή "Τιτοποιούν" άν προτιμάτε) το Ισραήλ για να προστατεύσουν τους ενεργειακούς δρόμους. Αυτό είναι καλό για την Κύπρο, της παρέχει ασφάλεια.
  Η ΕΕ δυστυχώς δεν έχει στρατιωτική ισχύ, άρα μια συμπαιγνία ΗΠΑ-Ρωσίας είναι η εφικτή καλή ασπίδα.

 10. Πεπόνης avatar
  Πεπόνης 27/06/2012 17:26:53

  "Οι δεξιοί πολιτικοί της Ευρωζώνης μετατρέπουν την ΕΚΤ σε bad bank."

  Ακριβώς αυτό!

  Και αναρωτιέμαι: Είναι δυνατόν να μην ξέρουν τι κάνουν;

 11. Πεπόνης avatar
  Πεπόνης 27/06/2012 17:36:48

  "Η μόνη αξία των οικονομικών προβλέψεων είναι ότι κάνουν την αστρολογία να φαίνεται αξιόπιστη."

  John Kenneth Galbraith, 1908-2006, Καναδός οικονομολόγος

  Χωριό που φαίνεται, κολαούζο δε θέλει!

  Το πρόβλημα είναι πρωτίστως γεωπολιτικό, η πιο μεγάλη αλήθεια αυτής της κρίσης. Να πω και κάτι που μου στριφογυρίζει στο μυαλό εδώ και μήνες κι ας εισπράξω όση χλεύη θεωρηθεί απαραίτητη:

  Δεν θα μου προκαλέσει καμμία εντύπωση αν τελικά αποδειχτεί ότι όσα μας καταπονούν τώρα σε τέτοιον βαθμό στον οικονομικό τομέα αποτελέσουν, εν τέλει και αν συνυπολογίσουμε όλα αυτά που έρχονται, την "ανέλπιστη σωτηρία" μας στον γεωπολιτικό τομέα.

  Καλημέρα

 12. Geros avatar
  Geros 28/06/2012 12:09:26

  Και οι Ρώσοι δεν κάνουν ουρά με τους Κινέζους ποιος θα την πρωτοδανείσει?
  Και τα ΒΕΒΑΙΩΜΕΝΑ (και όχι τα υποθετικά δικά μας) αποθέματα υδρογονανθράκων γιατί δεν τα τιτλοποιούν?
  Και οι Κύπριοι είναι προδότες που δεν ξέρουν να διαπραγματεύονται?
  Θέλω τα Καμμένο - Τσιπρακια να μου λύσουν αυτές τις απορίες .
  Όλοι αυτοί που βάσισαν τα ποσοστά που πήραν στις εκλογές σε αυτές τις εξωπραγματικές ηλιθιότητες τώρα που στην Κύπρο αποδεικνύεται ότι έλεγαν αστήρικτες βλακείες οφείλουν ή όχι να δώσουν την βουλευτική τους έδρα πίσω?
  Πρέπει όλοι εμείς που δεν μας αρέσει το ανάστημα σκουληκιού που επιδεικνύουν αυτοί που θέλουν να ανατινάξουμε όλον τον κόσμο γιατί δεν συνεχίζουν να μας επιτρέπουν να ζούμε με περισσότερα από όσα παράγουμε να κάνουμε επιτέλους κάτι.
  Πρέπει να γίνει γνωστό ότι δεν είναι όλοι οι Έλληνες χαμερπείς μπαταχτσήδες που βαφτίζουν επιτόκια του 2% τοκογλυφικά για να μην πληρώσουν.
  Πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν Έλληνες που θεωρούν την αυτοκτονία ενός βολεμένου φαρμακοποιού απόδειξη προϋπάρχουσας ψυχικής νόσου και όχι δείγμα γραφής ενός λαου αγωνιστή και περήφανου.
  Τέλος πρέπει να δείξουμε ότι υπάρχει μια Ελλάδα που και θέλει και μπορεί να μην είναι ο παρασιτικός συγγενής της ευρώπης αλλα μια χώρα παραγωγική , δημιουργική που αγωνίζεται στον διεθνή οικονομικό στίβο και νικάει. Ότι δεν μας αξίζει ένα φοβικό βυθισμένο σε συνωμοσιολογίες χωριουδάκι που το εκπροσωπούν ανθρωπάρια που λένε στην ευρώπη "συνεχίστε να μας πληρώνετε τα ελλείμματα όσο εμείς συνεχίζουμε να ταΐζουμε τους κηφήνες του δημοσιου , του συνδικαλισμού , των ΜΚΟ , του κρατικοδίαιτου ιδιωτικού τομέα και των κλειστών επαγγελμάτων".

 13. TARAMAS avatar
  TARAMAS 29/06/2012 00:30:26

  Έτσι.

 14. daughter of mercy avatar
  daughter of mercy 29/06/2012 04:44:27

  Not yet......................

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.