13/02/2009 18:07
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δύο οι προσφορές για Ολυμπιακή

Διαπραγματεύσεις με την MIG (πτητικό έργο και τεχνική βάση) και την Swissport (επίγεια εξυπηρέτηση) για την Ολυμπιακή θα κάνει η κυβέρνηση.

Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, η MIG υπέβαλε δεσμευτική προσφορά για την αγορά των περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με το πτητικό έργο της Ολυμπιακής ύψους 45,7 εκ. ευρώ και των περιουσιακών στοιχείων της τεχνικής βάσης ύψους 16,7 εκ. ευρώ, καθώς και δεσμευτική οικονομική προσφορά από την εταιρεία Swissport για τα περιουσιακά στοιχεία των κλάδων επίγειας εξυπηρέτησης ύψους 44,8 εκ. ευρώ.

Ο κ. Χατζηδάκης πρόσθεσε πως οι παραπάνω προσφορές μαζί με την εξαγορά των κεφαλαίων της Πάνθεον, της νέας εταιρείας τεχνικής βάσης και της νέας εταιρείας επίγειας εξυπηρέτησης αντιστοιχούν με ποσό 177,2 εκ. ευρώ. Σημείωσε επίσης πως τα έσοδα του Δημοσίου θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο από την πώληση των πρόσθετων περιουσιακών στοιχείων της Ολυμπιακής (π.χ. αεροπλάνα, εξοπλισμός επίγειας εξυπηρέτησης και τεχνικής βάσης) που αποτιμήθηκαν ξεχωριστά από τους ανεξάρτητους εκτιμητές.

Σημερινοί μέτοχοι της Swissport στην Ελλάδα είναι η πολυεθνική Swissport International κατά 75% και η ελληνικών συμφερόντων Swissport Hellas Sud SA κατά 25%, της οποίας κύριος μέτοχος είναι επιχειρηματίας από το Ηράκλειο της Κρήτης που δραστηριοποιείται στον τουριστικό κλάδο. Η Swissport Hellas Sud SA αγόρασε το μερίδιο των μετοχών της από τη Lamda Development του ομίλου Λάτση,

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 13/02/2009 18:38:20

  Μα να χαθούν έτσι ξαφνικά όλοι οι συνδικαλιστές? Που είναι όλοι αυτοί που μέχρι πρότινος φώναζαν και μιλούσαν για ξεπούλημα? Βρε κάτι πράγματα που γίνονται σε αυτή τη χώρα!

 2. theo1611 avatar
  theo1611 13/02/2009 18:40:38

  Ασυναρτησίες (η ανακοίνωση Χατζηδάκη που μεταφέρεται ασχολίαστη, ως εάν τα πορταλσ -in.gr- και τα blogs - π.χ. antinews.gr- να είναι γραφείο τύπου του υπουργού)

  Είχαμε έναν υποψήφιο, MIG, που τα ήθελε όλα και ξαφνικά μας προέκυψαν δύο. Αυτός που τα ήθελε όλα ή τίποτα, έκανε προσφορά για τα 2 από τα 3.

  Έγινε και μία σούμα 177,3 εκ. ΕΥΡΩ που δεν συσχετίστηκε καθόλου με τον προηγηθέντα διαγωνισμό!!!

  Πολλές ασυναρτησίες και προφανείς απορίες προς διερεύνηση!!!

  ΥΓ: 1. Είμαστε σίγουροι ότι χτες συνεδρίαζαν επί τρεις ώρες για τον Μανώλη, ή μήπως για τα fringe benefits και τις ετεροδοσοληψίες της OA?
  2. Σε ποιά δημόσια διεύθυνση και με τι όρους μπορεί να υποβληθεί προσφορά? (η προσφορά του φίλου π.χ. που δημοσιεύτηκε πριν μερικές μέρες)

 3. Μακρης Κωνστ. avatar
  Μακρης Κωνστ. 13/02/2009 18:45:49

  @ 2 theo1611

  παραμενω υποψηφιος ,καλα που το ανεφερες

 4. Factorx avatar
  Factorx 13/02/2009 18:46:51

  @theo1611. Δεν είδαμε να κάνεις κανένα σοβαρό σχόλιο. Και μην μπερδεύεις την είδηση με το σχόλιο.

 5. theo1611 avatar
  theo1611 13/02/2009 19:01:43

  Αγαπητέ factorx, αν ως επαγγελματίας δημοσιογράφος θεωρείς "σοβαρό σχόλιο" το ερευνητικό ρεπορτάζ, θα συνφωνήσω απόλυτα μαζί σου!!!
  Αλλά δεν είμαι δημοσιογράφος, πολλώ δε μάλλον επαγγελματίας!!!

  Το σχόλιό μου το έκανα σε σχέση με την παρουσίαση της "είδησης" και τα ερωτηματικά που αφήνει (προς αυτούς που εξέδωσαν την ανακοίνωση και όχι προς εσένα που τη μετέφερες για να ενημερωθούμε και σ' ευχαριστούμε γι' αυτό).

 6. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 13/02/2009 19:37:40

  σε καιρούς ύφεσης υπάρχουν ευκαιρίες (αρπαχτές αν προτιμάτε) και η ΜΙΓΚ κάνει καλά την δουλειά της. Αφού πήρε άδεια και έκανε και τον ΟΤΕ, όλα τώρα είναι εύκολα. Για την ΟΑ φταίνει όλοι οι πολιτικοί που ξέρω από Μητσοτάκη, μέχρι σήμερα. (ο "σήμερα" είναι σχεδόν αμέτοχος)

 7. theo1611 avatar
  theo1611 13/02/2009 19:41:30

  Και ένα σοβαρό σχόλιο:

  Να την πάρει η Aegean την Ολυμπιακή και μετά από Aegean να μετονομαστεί σε Ολυμπιακή!!!

  Και μακάρι όλα να πάνε καλά!!!

  Αν στραβώσει όμως ο,τιδήποτε τις κρατικές ενισχύσεις να τις δώσει η Γερμανία και σε περίπτωση επανακρατικοποίησης να πάρει ποσοστό το Ελληνικό Δημόσιο στη Lufthansa (στης οποίας τον Όμιλο ανήκει η Aegean)

  ΥΓ. Η Alitalia είναι άλλου παπά Ευαγγέλιο και άλλου νονού βαφτιστήρι!!!

 8. theo1611 avatar
  theo1611 13/02/2009 19:56:53

  @8 Mafia

 9. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 13/02/2009 19:57:50

  @ Ορέστιος
  Oι συνδικαλιστές ίσως είναι υποτονικοι γιατι πληροφορηθηκαν ότι ο Βγενόπουλος καταταχθηκε στους προοδευτικους επιχειρηματίες.Ποιος ακριβως κάνει αυτη την καταταξη δεν ειναι γνωστό.Παραδείγματα "προοδευτικών" είναι ο Κοκκαλης,ο Μπομπολας,ο Μυτιληναίος."Αντιδραστικος" μάλλον είναι ο Βωβός ή ο Περατικός.Γενικα αυτοι που ήσαν η ειναι στοχοι των 'επαναστατικων" δυναμεων ειτε με βομβες ειτε με απεργιές ειτε με προσφυγες στο Συμβουλιο Επικρατειας για τις επενδυσεις τους είναι οι "αντιδραστικοι".
  Οι άλλοι απλώς ακουγονται χωρις να εμποδιζονται.
  Φυσικά καποιος μπορει να αλλάξει κατηγορία και από αντιδραστικός να γινει προοδευτικός με αναταλλάγματα στο κέντρο ή τα κεντρα που εκδιδουν τα αντιστοιχα ατυπα πιστοποιητικά.

 10. Orestios avatar
  Orestios 13/02/2009 20:06:28

  Άντε με το καλό ο Mr MIG να διαλύσει την σφηκοφωλιά των συνδικαλιστών. Γιατί με την ολυμπιακή ο κάθε γάιδαρος πετάει.

 11. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 13/02/2009 20:12:32

  Η Λιάνη τι λέει επ`αυτών; Ή έκλεισε ως υπέρμαχος της Ολυμπιακής;

 12. ΑΤΑΚΤΟΣ avatar
  ΑΤΑΚΤΟΣ 13/02/2009 20:16:10

  Strange Attractor -Την ομορφιά της δεν ξεχνάς μπαγάσα

 13. Orestios avatar
  Orestios 13/02/2009 20:20:09

  @ ψυχραιμια
  Αφού πήρε το πράσινο φώς από τον GAP τι να λέμε. Το σύστημα ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό. Θέλω να δω τα επιχειρήματα αυτής της απόφασης. Από ευχολόγια χορτάσαμε.
  Και για να μην ξεχνιόμαστε:"Ξεπουλήσατε και στρατηγικής σημασίας δημόσιες επιχειρήσεις. Πόση δημόσια περιουσία θα ξεπουλήσετε ακόμα;" (από λόγο του GAP στη Βουλή)

 14. Orestios avatar
  Orestios 13/02/2009 20:47:39

  "Ο Όμιλος της Ολυμπιακής αξιοποιεί τα νέα δεδομένα ιδιαίτερα μετά τη δυνατότητα αναγνώρισης
  των οφειλών του δημοσίου προς τον εθνικό αερομεταφορέα, για ένα νέο ξεκίνημα με τη δυναμική
  ανασυγκρότησή του, την καθιέρωση ενιαίου αποτελεσματικού μάνατζμεντ, την ανάληψη μεγαλύτερης
  συμμετοχής και ευθύνης από το προσωπικό του, τον εξορθολογισμό του δικτύου και του στόλου του,
  την εξέλιξη της τεχνικής του βάσης σε τεχνικό – επισκευαστικό κέντρο της Μεσογείου, την στρατηγική
  συνεργασία με διεθνή αερομεταφορέα, την επιχειρηματική εκμετάλλευση της επίγειας εξυπηρέτησής
  του ώστε να επιτευχθεί μια οριστική βιώσιμη λύση με βάση τις δυνατές επιλογές στις συγκεκριμένες
  νέες συνθήκες"
  Καρασοσιαλιστικό το προγραμμα του πασοκ των εκλογών 2007

 15. Orestios avatar
  Orestios 13/02/2009 20:54:08

  "Η Κυβέρνηση, αφού διέσυρε και απαξίωσε τις Ολυμπιακές Αερογραμμές επί πέντε χρόνια, αυτοεξουσιοδοτείται να δρομολογήσει μια διάτρητη διαδικασία απευθείας ανάθεσης, καταθέτοντας μάλιστα αμφισβητούμενα στοιχεία της πραγματικής αποτίμησης της αξίας του ομίλου"

  Προχθεσινό πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ εμπνεύσεως GAP.
  Ακόμη περισσότερος σοσιαλισμός, για όσους τους αρέσει. Καμία σχέση με την σημερινή εξέλιξη.
  Ε, τι να κάνουμε, του GAP του αρέσει να ονειρεύεται.

 16. Factorx avatar
  Factorx 13/02/2009 20:54:35

  Τη θέση του ΠΑΣΟΚ υπέρ ενός ενός μικτού σχήματος δημόσιων και ιδιωτικών κεφαλαίων για την Ολυμπιακή επανέλαβε ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Παπανδρέου κατά τη συνάντηση που είχε με το διευθύνοντα σύμβουλο της MIG Ανδρέα Βγενόπουλο.

  Σε δηλώσεις μετά τις συνομιλίες, που πραγματοποιήθηκαν μετά από αίτημά του προκειμένου να ενημερώσει τον κ. Παπανδρέου σχετικά με τη δεσμευτική προσφορά που έχει υποβάλει για την εταιρεία, ο κ. Βγενόπουλος ανέφερε πως «η συνάντηση πήγε καλά» και πρόσθεσε: «Ο κ. Παπανδρέου μου εξήγησε το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με την ΟΑ και παρεμφερείς επιχειρήσεις, το οποίο προβλέπει ένα μικτό σχήμα». Συνεχίζοντας επισήμανε: «Στην πρότασή μας εμείς δίνουμε αυτή τη δυνατότητα, αν υπάρχει κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ να διαμορφωθεί η ΟΑ σε ένα σχήμα συμβατό σύμφωνα με τις επιθυμίες τους».

  Ο κ. Βγενόπουλος υπογράμμισε ότι η πρόταση της MIG, για την οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον, όπως είπε, και μεγάλος αριθμός εφοπλιστών «σκοπεύει στο να σωθεί η ΟΑ και να συνεχίσει να λειτουργεί καθώς αποτελεί κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας». «Θέλουμε καινούργια αεροπλάνα, καλή εξυπηρέτηση και μια ΟΑ που θα μας κάνει όλους υπερήφανους και θα το πετύχουμε εφόσον βέβαια ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός».

  Ερωτηθείς σχετικά με τον μέλλον των εργαζομένων, ο κ. Βγενόπουλος σημείωσε ότι αυτό είναι θέμα και υποχρέωση της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι η καινούργια ΟΑ θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας, στις οποίες αρκετοί από τους νυν εργαζομένους της εταιρείας θα απορροφηθούν.

  Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο αρμόδιος πολιτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Σηφουνάκης και ο εκπρόσωπος Τύπου Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αφού υπογράμμισαν ότι δεν είναι το ΠΑΣΟΚ εκείνο που διαπραγματεύεται, πρόσθεσαν ότι στη συνάντηση ο κ. Παπανδρέου έθεσε το πλαίσιο του κινήματος, υπήρξε μια διαπίστωση ότι η πρόταση του κ. Βγενόπουλου είναι συμβατή με σημεία αυτού του πλαισίου και κατέληξαν λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ αναμένει την τελική συμφωνία προκειμένου να τοποθετηθεί

 17. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 13/02/2009 21:07:12

  Αυτά όλα είναι φλυναφήματα. Η μόνη σοβαρή πρόταση που ακούστηκε για τη σωτηρία της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ είναι να συσταθεί μια τριμελής επιτροπή (από 5-6 άτομα) με επικεφαλής την Μιμή και τη Βαγγέλω και να τεθεί η εταιρεία υπό καθεστώς επιτροπείας. Πρότείνω δε ως κύριο επίτροπο την Πόπη Κοτοπούλη Τουρλουμπούση. Αν δεν μπορεί αυτή να επιστρατευτεί η Ρούλα με τον Φρανς της.

 18. Factorx avatar
  Factorx 13/02/2009 21:41:19

  theo1611: Η θέση μας έχει εκφραστεί σαφως: έκαναν οτι μπορούσαν για να την φέρουν στα μέτρα των εγχωριων διεκδικητών

 19. M.Marianou avatar
  M.Marianou 15/02/2009 07:48:00

  FactorX the real story:
  1.Mig had a deal early October 2008 for OA.
  2.The sale was for the people,and European Court.
  3.They never asked for proof of funds from bidders.
  4.They were looking for buyers,they had MIG 100%.
  5.NOBODY knew about the minimum price for the offers.
  6.On the meetings at NBG-bank they were telling
  bidders to offer their best price,or whatever they felt best,NEVER mentioned minimum price.
  7.Feb 4,evening around 19:30 ,Hatzidakis cancels the tender,for low price-offers
  8.Feb 5,early morning MIG had a press release to
  save OA,provide turists and work for Greece.
  9.Nice set-up,one important issue.
  MIG has no idea about an airline,they will fail.
  Hatzidakis will be exposed for this deal.

 20. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 15/02/2009 18:20:38

  @21 Γιατι αγγλικά; και μάλιστα κολυβοαγγλικούλια;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.