#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/06/2010 06:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δύο μύθοι για το πετρέλαιο

Το πετρέλαιο είναι η κινητήρια δύναμη της γεωργίας η οποία μας παρέχει τρόφιμα. Είναι επίσης η κινητήρια δύναμη όλων των μηχανημάτων με τα οποία εξάγουμε από το έδαφος σίδηρο, ουράνιο, φυσικό αέριο κλπ. Το πετρέλαιο κινεί τα εργαλεία με τα οποία κατασκευάζονται τα σπίτια, τα φράγματα, τα εργοστάσια κλπ. Τα εκατοντάδες εκατομμύρια οχήματα που κινούν τη παγκόσμια οικονομία, χρησιμοποιούν πετρέλαιο. Πολύ απλά το πετρέλαιο είναι ασύγκριτο ως μια συγκεντρωμένη, ασφαλής και φθηνή πηγή ενέργειας. Και πέραν  των παραπάνω, το πετρέλαιο αποτελεί τη βάση για χιλιάδες προϊόντα: Από τα χαλιά μέσα στο σπίτι μας έως τη μόνωση στους τοίχους, από τα ζιζανιοκτόνα και  τα λιπάσματα που αυξάνουν τις σοδιές έως τα απαραίτητα σε όλους φαρμακευτικά σκευάσματα.

Παρόλα τα καλά του, το πετρέλαιο δέχεται επιθέσεις από παντού, ειδικά από κάποιους που υποτιμούν τα οφέλη του και μιλούν για τον εθισμό της κοινωνίας μας σε κάτι που μακροπρόθεσμα θα συντελέσει στην καταστροφή της, καθώς αναμένεται να εξαντληθεί, να προκαλέσει κλιματικές αλλαγές, να γίνει εργαλείο τρομοκρατίας κλπ. Ιδού δύο μύθοι που αφορούν στο πετρέλαιο:

Μύθος Νο1- Το πετρέλαιο κάποτε θα εξαντληθεί και ως εκ τούτου θα καταρρεύσει η οικονομία μας.

Στη πραγματικότητα υπάρχει πολύ περισσότερο πετρέλαιο απ` ότι  φανταζόμαστε. Και μια αναπτυγμένη ελεύθερη αγορά θα ανακαλύψει κατάλληλα υποκατάστατα του πολύ προτού  αυτό εξαντληθεί τελείως. Η ιστορία του πετρελαίου έχει μια σταθερότητα. Δεν εξαντλείται παρά τις κατά καιρούς προειδοποιήσεις των ειδικών. Σε μια ελεύθερη αγορά, όταν αυξάνεται η ζήτηση ή μειώνεται η προσφορά, οι τιμές ανεβαίνουν. Αυτό ωθεί τους επιχειρηματίες να ανακαλύψουν νέες μεθόδους εντοπισμού και άντλησης πετρελαίου, ή υποκατάστατων του. Με τον καιρό, το χθεσινό «δύσκολο» πετρέλαιο γίνεται το σημερινό «εύκολο». Και επίσης, το πετρέλαιο παραμερίζεται όταν υπάρχει κάποιο φθηνότερο υποκατάστατο. Για παράδειγμα, το πετρέλαιο έχει παραμεριστεί πλέον από τον άνθρακα και το φυσικό αέριο ως πηγή  παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Και εφόσον οι ποσότητες του είναι πεπερασμένες, οι αυξανόμενες τιμές θα αποτελούν συνεχές κίνητρο για την εξέλιξη νέας τεχνολογίας βασισμένης στο φυσικό αέριο, στη πυρηνική ισχύ, ή σε κάτι πιο καινούργιο. Εκτός και αν επέμβουν οι κυβερνήσεις και περιορίσουν την εν λόγω ανάπτυξη μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων, επιδοτήσεων κλπ. Τότε, η απειλή για το μέλλον της ενέργειας θα είναι οι κυβερνήσεις και όχι το πετρέλαιο από μόνο του.

Μύθος Νο2- Επειδή η καύση πετρελαίου παράγει CO2, το πετρέλαιο είναι επικίνδυνος μολυντής που θα πρέπει να αντικατασταθεί από πράσινες πηγές ενέργειας.

Το   2007, ο  Ομπάμα είχε δεσμευτεί προεκλογικά να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 80% έως το 2050. Στη πραγματικότητα, η μείωση των εκπομπών είναι χειρότερη από τυχόν παγκόσμια υπερθέρμανση. Τα ορυκτά καύσιμα παρέχουν το 86% της παγκόσμιας ενέργειας. Αυτής δηλαδή που κάνει τη διαφορά μεταξύ του προσδόκιμου ορίου ζωής των 40 ετών στις υπανάπτυκτες χώρες και των 80 ετών στα βιομηχανοποιημένα κράτη. Ένα μόλις 2% της παγκόσμιας ενέργειας παράγεται από «πράσινες» πηγές όπως είναι ο άνεμος, ο ήλιος, και τα βιοκαύσιμα, παρά τις επί τρεις σχεδόν δεκαετίες επιδοτήσεις αυτών των ΑΠΕ.

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη, πως οι ΑΠΕ μπορούν να παράσχουν τον συνδυασμό αφθονίας, υψηλής συγκέντρωσης, αξιοπιστίας κλπ, που χρειάζεται για να διατηρηθεί η παρούσα κατάσταση οικονομικής λειτουργίας του πλανήτη. Χρειαζόμαστε πολύ πετρέλαιο και για πολλά ακόμη χρόνια. Το να τεθούν όρια, θα ήταν μεγαλύτερη καταστροφή για την ανθρώπινη ζωή από ότι η ανθρωπογενής παγκόσμια υπερθέρμανση (αν υπάρχει τελικά). Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η βιομηχανική ενέργεια μας προστατεύει αποτελεσματικά από τις κλιματικές προκλήσεις και κάνει τις κλιματικές  καταστροφές ακίνδυνες.

Στην Αφρική, μια ξηρασία μπορεί να προκαλέσει χιλιάδες θανάτους λόγω της έλλειψης επαρκούς βιομηχανικής ενέργειας, την ίδια ώρα που στις ΗΠΑ ακόμη και οι έρημοι υδροδοτούνται με αποτέλεσμα να αποτελούν επιθυμητά σημεία για να κατοικήσει κανείς. Εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από έλλειψη ηλεκτρισμού και από αναπνευστικά προβλήματα λόγω καύσης ξύλων και κοπριάς. Όλοι αυτοί οι δυστυχισμένοι χρειάζονται φθηνή ενέργεια που παρέχεται από το πετρέλαιο, και όχι μια σταθερή ατμοσφαιρική θερμοκρασία.

Forbes. com

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Φερώνυμος avatar
  Φερώνυμος 21/06/2010 07:15:51

  Το άρθρο είναι τυπική μορφή προπαγάνδας με ανάμιξη αλήθειας και ψέυδους:
  1. Το πετρέλαιο όπως και τα ορυκτά καύσιμα δέν είναι ανανεώσιμα. Εξαντλούνται
  και κάποιοι επιστήμονες θεωρούν ότι έχουμε καταναλώσει το ήμισυ των κοιτασμάτων.
  2. Το πετρέλαιο είναι καύσιμο το οποίο έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα ενέργειας, με πολύ μικρό κόστος παραγωγής. Οι Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
  δέν έχουν τέτοια χαρακτηριστικά. (Σωστή η αναφορά του 2% των ΑΠΕ).
  3. Η θέση ότι «Και μια αναπτυγμένη ελεύθερη αγορά θα ανακαλύψει κατάλληλα υποκατάστατα του πολύ προτού αυτό εξαντληθεί τελείως» είναι τελείως αστήρικτη. Είναι πράγματι εκπληκτικό το πώς θεοποιείται η «ελεύθερη αγορά»!
  Για καλλίτερη ενημέρωση:
  http://www.withouthotair.com/
  http://www.lifeaftertheoilcrash.net/
  http://www.peakoil.net/

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 21/06/2010 07:54:13

  Μετά από χρόνια Πράσινης προπαγάνδας (οι Γερμανοί έχουν τρελαθεί στην διαφήμιση και στην Αμερική), ο κόσμος έχει αρχίσει και ξυπνάει. Ναι, είναι πολύτιμο το πετρέλαιο. Και το κάρβουνο και το ουράνιο και το αέριο. Υποκατάστασή τους από φύκια, κουτσουλιές από κοτόπουλα, αιολικά, βιοκαύσιμα, είναι καλά για εκλαϊκευμένα περιοδικά, κότες που παριστάνουν τους επιστήμονες, μπιζιναδόρικα τρωκτικά, φιλόδοξους άνεργους μηχανολόγους της πλάκας, και για τους απανταχού πράκτορες των νεο-σοσιαληστών. Η ίδια παρέα που την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου πουλούσε "ειρήνη".

  • άστατη ζωή avatar
   άστατη ζωή @ archaeopteryx 21/06/2010 10:54:23

   At a factory in Fort Madison, Iowa, which received a visit from President Barack Obama in April, Siemens is producing 36 giant rotor blades a week to meet demand. The company is anticipating more sales as political pressure grows in the U.S. for alternatives to oil.
   Δείτε ολόκληρο το άρθρο για τα κέρδη της Siemens από την κρίση δημόσιου χρέους της Ευρώπης που δημοσιεύθηκε στις 20/6/2010 στους New York Times με τίτλο Some Winners Emerge From Europe’s Debt Crisis:
   h**p://www.nytimes.com/2010/06/21/business/global/21upside.html

 3. axroistos avatar
  axroistos 21/06/2010 08:32:21

  Το πετρέλαιο δεν θα τελειώσει ξαφνικά μία μέρα αλλά θα αγοράζουν όλα τα αποθέματα αυτοί που έχουν χρήματα, δηλαδή η Κίνα, ενώ άλλες χώρες θα μείνουν με τα παλιοσίδερα(αυτοκίνητα,καλοριφέρ) στο χέρι. Αυτό αναμένεται να ξεκινήσει το 2012 και να καθιερωθεί το 2015(όχι πετρέλαιο στους φτωχούς).
  Το CO2 δεν είναι ο μόνος κίνδυνος από το πετρέλαιο αλλά η υπέρυθρη ακτινοβολία που παράγεται και ένα σωρό άλλα πράγματα που παράγονται από αυτό, π.χ. ο βυθός της θάλασσας είναι στρωμένος με σακούλες σουπερ-μαρκετ.
  Διαφορετικά ονομάζεται κάνε μία μέρα το καλοκαίρι βόλτα στην Αθήνα και μία μέρα στο χωριό, έτσι καταλαβαίνεις τι σημαίνει κλιματική αλλαγή.

  Δεν πρέπει να ανησυχούμε για την Πράσινη προπαγάνδα, αυτή είναι για όσους έχουν λεφτά. Εμείς θα ξυπνήσουμε μία μέρα και θα ζούμε σε ελληνική ταινία του 1950-60.

 4. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 21/06/2010 09:46:59

  Αν το πετρέλαιο δεν είναι ανεξάντλητο τότε μπορεί να αξίζει μελετης και η θεωρία του Αβιοτικού Πετρελαίου την οποία υποστηρίζουν οι Ρώσοι.

 5. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 21/06/2010 10:12:18

  Mπορω να βεβαιωσω τους νεοτερους οτι τη δεκαετια του 70 οι εφημεριδες ηταν γεματες με αναλυσεις σοβαρων και εγκυρων πηγων οτι το πετρελαιο θα ειχε εξαντληθει ολο μεχρι το ετος 2000.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ ψυχραιμια 21/06/2010 10:36:21

   Μέχρι το 1995. Με simulations, ταγάρια, Club of Rome, The Limits to Growth, ο ίδιος συρφετός που σπρώχνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Να το πω λίγο επιπόλαια; Η Σοβιετική φιλειρηνική προπαγάνδα σε νεοσοσιαλιστικές πράσινες εκδοχές. Το lobby του αερίου αλλά παγκοσμιοποιημένο. Έχει Ρώσους, έχει την Shell, έχει Γερμανούς, από όλα.

  • Θραξ Αναρμόδιος avatar
   Θραξ Αναρμόδιος @ ψυχραιμια 21/06/2010 12:17:56

   Το θυμάμαι καλά και εγώ αυτό. Είχα διαβάσει άρθρο το 1970 σε περιοδικό νομίζω που μιλούσε για την εξάντληση του πετρελαίου και περιέγραφε τα δεινά. Εβαζε σαν όριο το πολύ 25 με 30 χρόνια.

   Με είχε πιάσει τρόμος.

   Θραξ Αναρμόδιος

 6. ΒΡΑΧΟΣ avatar
  ΒΡΑΧΟΣ 21/06/2010 12:25:28

  Πυρηνική σύντηξη.

 7. KΠ avatar
  21/06/2010 13:15:00

  O καθένας υπερασπίζεται τα του οίκου του. Εμείς (οι Έλληνες) τι ακριβώς υπερασπιζόμαστε; _Κ.Π.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ KΠ 21/06/2010 14:12:23

   Εμείς πιστεύουμε οτι το κλίμα αλλάζει και φτιάξαμε σχετικό Υπουργείο. Υπερασπιζόμαστε τους φίλους μας στις ΜΚΟ, και ακολουθούμε τις οδηγίες τους να σκάψουμε τα βουνά να βάλουμε αιολικά για να έχουμε πολύ φτηνό ρεύμα και τουρίστες που θα έρχονται να φωτογραφίζουν τα αιολικά πάρκα. Και θα πανηγυρίζουμε για κάθε εργοστάσιο που βάζει λουκέτο.

 8. Asterix avatar
  Asterix 21/06/2010 15:39:20

  Ενα εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας θα μας βγάλει μπροστά, μια για πάντα.

  Και να λείπουν αι παπαριαί περί οικολογίας. Αυτά είναι βλακείες ή πονηριές κάποιων που φοβούνται ανατροπές στην αγορά καυσίμων, είτε γιατί ζουν απ' αυτή ή τα παίρνουν απ' αυτούς.

  Ανοίξτε το google maps και δειτε τι έγινε στην Πτολεμαΐδα και στη Μεγαλόπολη. Θα χρειαζόντουσαν δυόμιση Τσερνομπίλ για να κάνουν ΤΟΣΗ ζημιά. Και μάλιστα τόσο MONIMH και MH ANAΣTΡΕΨΙΜΗ ζημιά.

 9. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 21/06/2010 15:55:00

  Στην Ελλάδα το πετρέλαιο έχει ακόμη συνηγόρους, επειδή υπάρχουν οι εφοπλιστές. Τα πυρηνικά τα θέλουν οι ενεργειακά σπάταλοι αναρχογκλάμουρες βλαχοκαταναλωτές - "απεριόριστη" ενέργεια, χα χα. Ο Ελληνικός αντι-οικολογισμός έχει τα ίδια "υψηλά" κίνητρα με των τετραπέρατων γιατρών μας: Που παράγγελναν 10 ορθοπεδικά παρασκευάσματα και πετούσαν τα 9 στον κουβά ("κουβανέζικα") για να κάνουν κατανάλωση στην Εταιρία.
  Club of Rome - The Limits to Growth: Από καπιταλιστές που είχαν ακόμη εγκέφαλο (το 1970) ξεκίνησε. Μετά, οι απόγονοί τους, έγιναν ακρίδες, καζινάδες, νεροφίδες πετρελαίου και κόκας. Με τόση κόκα που να μείνει εγκέφαλος!
  Τελεια και παύλα. Δεν σώζεστε με τίποτε, χαλασμένα μυαλά.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Sic transit gloria mundi 21/06/2010 22:39:13

   Σιγουρα δε σωζομαστε.Μετα και την απατη του ιου της χιλιετιας (Υ2Κ) που θα μας γυριζε στη λιθινη εποχη που οργανωθηκε απο τη παγκοσμια κεντροαριστερα κλιντονικης αποφυσεως της εποχης για να φανε τα λεφτα του κοσμου οι κομπιουτεραδες ψηφοφοροι του Δημοκρατικου Κομματος και των κλωνων του δεν πιστευω τιποτα για πετρελαιο ή κλιματικη αλλαγη αν δεν το επιβεβαιωσει επισημα το Ρεπουμπλικανικο Κομμα.
   Και οχι οποισδηποτε απο το κομμα αυτο αλλα ο υπευθυνος απο το Τεξας.

 10. enianos avatar
  enianos 21/06/2010 16:37:40

  Ο μεγαλύτερος και ήδη υπαρκτός κίνδυνος για την ζωή στην επιφάνεια του πλανήτη είναι η ραδιενεργός ακτινοβολία, είτε προέρχεται από τον ήλιο είτε από πυρηνική σχάση, η κατάσταση είναι ήδη μη αναστρέψιμη.

 11. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 21/06/2010 16:42:19

  Αυτή η θεοποίηση της "ελεύθερης" αγοράς πάλι! Μάλλον έχουμε πολλούς πελάτες της αγοράς που πουλάει φύκια.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Sic transit gloria mundi 21/06/2010 16:45:47

   Και αδυναμία στα ήθη και έθιμα που επικρατούν στην Κόλπο του Μεξικού και Καραιβική: Οι offshore ουκ έρχονται μόνες!

 12. lotofagos avatar
  lotofagos 21/06/2010 19:02:14

  Λιγα νουμερα...
  Τις προαλλες εκλεισε το υπουργειο το λιγνιτο θερμοηλεκτρικο σταθμο Πτολεμαιδα 1. Πολυ καλα εκανε γιατι ειχε αποδοση moliw 17% ( θερμιδες προς   kWh).  Η ΔΕΗ εδω και δεκατιες ηθελε να τον κλεισει και παρακαλουσε για αδεια λειτουργιας νεου σταθμου με βαθμο αποδοσης 33%, 45% (σημερα 55% = combined cycle της Siemens). Η απώλεια των MW θα ανaπληρωθει με εισαγωγη ενεργειας. Πολυ καλο και αυτο (οσο η τιμολογηση της εισαγωγης ειναι στα πλαισια της αγορας ;-) ).

  Εαν βαλουμε τωρα μια η περισσοτερες ανεμογεννητριες να αντικαταστησουν τα MW του σταθμου που λειτουργουσε απο το 1955, τοτε θα εχουμε μεγαλυτερες εκπομπες CO2 μεταξύ της 1. προμηθειας ενος νεου σταθμου θερμοηλεκτρικου αποδοσης 55% [που δεν μπορει να αυξομειωνει την ισχυ του στιγμιαια οταν φυσαει/δεν φυσαει] και 2. ενος σταθμου αποδοσης 33% που αυξομειωνει στιγμιαια την ισχυ του για να επιτρεψει στις ανεμογεννητριες να λειτουργησουν αποδοτικα. Αρχαιε βαλε τωρα και το κοστος του σταθμου 33% + ανεμογεννητριες) σε συγκριση με το κοστος του σταθμου 55% αποδοσης χωρις ανεμογεννητριες. Η διαφορα ειναι η τιμη της ανεμογεννητριας συν η τιμη των 55-33 = 22% παραπανω καυσιμα (= 22% παραπανω CO2). Αντιληπτο?

 13. Hase avatar
  Hase 21/06/2010 22:29:47

  Την δεκαετια του 60 ειχα διαβασει ενα αρθρο σε ενα χημικο περιοδικο πως (μαλλον Ελβετοι) επιστημονες ειχαν βρει εναν καταλυτη που ειχε μια οργανικη ενωση του ροδιου ( ενα ευγενες μεταλλο) και με την οργ. αυτη ενωση "εβαφαν" κατα καποιο τροπο ενα τζαμι το οποιο βουτουσαν σε μια λιμνη με νερο που ηταν εκτεθειμενη στον ηλιο και με την βοηθεια της ηλιακης ακτινοβολιας το νερο διασποταν σε υδρογονο και οξυγονο. Η καταλυτικη καυσις του υδρογονου με το οξυγονο (σε επαφη με διαπυρη πλατινα) απελευθερωνει τεραστιες ποσοτητες ενεργειας (με αυτη την καυση οι Αμερικανοι στελνουν τα διαστημοπλοια τους στον διαστημικο σταθμο τωρα). Επομενως ενεργεια υπαρχει και φθινη λαι εκμεταλλευσιμη. Η τεχνολογια υπαρχει. Αυτο που δεν υπαρχει ειναι η πολιτικη βουληση να ξεφυγουμε απο τον εναγκαλισμο των μεγαλων πετραιλαικων εταιριων που ανεβαζουν και κατεβαζουν κυβερνησεις.
  Ρωτηστε καποιον που ξερει τι ενεργεια βγαινει απο την καυση του υδρογονου με το οξυγονο και θα εκπλαγειται. Και το καλο ειναι πως το προιον της καυσης ειναι το απλο, αθωο νερακι.

  • lotofagos avatar
   lotofagos @ Hase 22/06/2010 00:36:27

   Με ποση πυκνοτητα ενεργειας δουλευει αυτο? Μπορουμε να φτιαξουμε 10MW σε εργοστασιο ενος στρεμματος?

   • Hase avatar
    Hase @ lotofagos 22/06/2010 11:28:46

    Σιγα φιλε, πολλα ζητας. Γνωριζω παντως πως πολλες εφευρεσεις αγοραζονται απο ενδιαφερομενες εταιρειες και μπαινουν στο ντουλαπι. Και με την ηλεκτρολυση του νερου μπορεις να παρεις υδρογονο και οξυγονο, κοστιζει ομως περισσοτερα φραγκα.
    Οι μελετες αυτες πρεπει να συνεχιζονται και οχι να μπαινουν στα ντουλαπια
    Στα φωτοηλεκτρικα για παραδειγμα πριν μερικα χρονια το διοξειδιο του τιτανιου απεδιδε το 10% του ρευματος που παραγεται απο το πυριτιο και σημερα αποδιδει το 50%. Ισως αυριο το ξεπερασει.
    Τροποι παραγωγης ρευματος υπαρχουν και θα βρεθουν στο μελλον περισσοτεροι.

 14. typhoon avatar
  typhoon 22/06/2010 02:03:04

  Τέτοια άρθρα αμείβονται γερά από τις πετρελαϊκές εταιρείες. Πριν μερικά χρόνια είχαν βγάλει και αγγελίες στον επιστημονικό κόσμο ζητώντας εναγωνίως κάποιους να βρουν επιχειρήματα για να τους στηρίξουν. Φυσικά πλήρωναν όσο όσο. Δε χρειάζεται βέβαια να αναφέρει κανείς ότι τα επιχειρήματα αυτά καταρρίπτονται με μία απλή αναζήτηση στοιχείων σε κρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

  • Asterix avatar
   Asterix @ typhoon 22/06/2010 13:06:34

   Μετά από αναζήτηση στο www, διαπιστώνω ότι το κείμενο είναι πληρωμένη καταχώρηση. Περισσότερο προπαγάνδα παρά διαφήμιση.

   Άλλωστε, το άρθρο είναι από το forbes.com. Στην καθ' ημάς πολιτική σκηνή, είναι σα να διαβάζεις το Ριζοσπάστη για το μέλλον της ελεύθερης αγοράς.

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ Asterix 22/06/2010 13:16:27

    ην είσαι εντελώς σίγουρος... όχι ότι τα πάντα δεν είναι πιαθνώς προπαγάνδα, αλλά όσο προπαγάνδα είναι ότι ο ουρανός γκρεμίζεται και τελειώνει ο κόσμος, άλλο τόσο προπαγάνδα είναι το δεν γκρεμίζεται και δεν τελειώνει.
    http://en.wikipedia.org/wiki/File:Total_World_Oil_Reserves.PNG

    Με εξαίρεση την περίοδο 1967-1979 που απογειώθηκε λίγο, και μετά το 2000 που ξύπνησε η Κίνα, η τιμή του πετρελαϊου σε αποπληθωρισμένο νόμισμα δεν έχει ανέβει τόοοοσο πολύ.

    Το άρθρο του Forbes είναι σε περίοδο που νεο-σοσιαλιστής Ομπάμα πάει να περάσει τις δικές του φαντασιώσεις, και με λίγη καθυστέρηση, μετά τους σκεπτικιστές, τους ρεπουμπλικάνους, τους lebertarians και τους συντηρητικούς, αντιδράει και το big business. Και στις ΗΠΑ, οι νεοσοσιαλιστές έχουν ενώσει εναντίον τους τις πιο απίθανες ομάδες...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.