#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/01/2013 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δόκτωρ Ρουμπινί ή «Δόκτωρ Συμφορά»;Αν μπορέσει κάποιος να απαντήσει στο ερώτημα «πόσες φορές ο Ρουμπινί προέβλεψε την κατάρρευση της Ελλάδας και την έξοδό της από το ευρώ» κερδίζει τα… άπαντα αυτού του οικονομολόγου.

Εδώ και δύο χρόνια ο «Δόκτωρ Συμφορά» έχει πει άπειρες φορές ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει μέλλον και καλύτερα να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ. Μόλις πέρυσι τέτοια εποχή από το Νταβός είχε προφητεύσει πως τους επόμενους 12 μήνες η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ.

Ο κ. καθηγητής των Οικονομικών, λοιπόν, έπεσε οικτρά έξω. Και σίγουρα κάποια από τα «αφεντικά» του, αυτοί που τον έβαζαν να κάνει προβλέψεις και να δημιουργεί κλίμα στην αγορά, θα κλαίνε τώρα τα λεφτά τους.

Κάθε φορά που μιλούσε ο Ρουμπινί τα spreads πήγαιναν στο Θεό, το χρηματιστήριο έπεφτε, το κλίμα για την Ελλάδα γινόταν ακόμη βαρύτερο.

Κι όμως, η ελληνική οικονομία άντεξε, η Ευρώπη έκανε το καθήκον της και οι Ελληνες έκαναν και κάνουν θυσίες. Όλα αυτά φυσικά ο κ. Ρουμπινί δεν τα είχε προβλέψει. Τώρα ήρθε η ώρα της αποκαθήλωσης.

Σε συνέντευξή του στο Der Spiegel ο Ρουμπινί ερωτάται: πού οφείλεται το γεγονός ότι ο «προφήτης της κρίσης» διαψεύδεται; Η απάντηση του Ρουμπινί: «Την περασμένη χρονιά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πραγματοποίησε μία σχετικά ριζοσπαστική στροφή με το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων. Νομίζω ότι όλοι εξεπλάγησαν από αυτό. Αλλά και η ίδρυση του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) βοηθά τα ευρωπαϊκά κράτη και τις τράπεζες. Με τη δημοσιονομική και τραπεζική ένωση οι Ευρωπαίοι εξετάζουν μία ενίσχυση του ενοποιητικού σχεδίου τους. Και εν τέλει έχει αλλάξει η στάση των Γερμανών: αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι δεν είναι εφικτή μία συντεταγμένη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, ενόσω βρίσκονται σε κίνδυνο η Ιταλία και η Ισπανία. Και ότι η κρίση της Ελλάδας θα μπορούσε να επεκταθεί σε χώρες όπως η Κύπρος».

Αν αυτή δεν είναι κωλοτούμπα ή πιρουέτα στον αέρα τότε τι είναι; Αλλά να θυμίσουμε ότι όταν ο κ. καθηγητής έκανε τις εγκληματικές αυτές προβλέψεις, τον υποδεχόταν στο Μαξίμου ο τότε πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Αυτά μην τα ξεχνάμε.

Φυσικά όπως και κάθε πουλημένος στα επιχειρηματικά συμφέροντα και στα «αφανή» κεφάλαια που ποντάρουν στην καταστροφή μιας χώρας, έτσι και ο Ρουμπινί δε θα παραδεχόταν ποτέ το λάθος του. Γιατί να χάσει τους πελάτες του άλλωστε;

Όταν τον ρωτάει ο δημοσιογράφος του Spiegel Online, μήπως τυχόν διαμαρτυρήθηκαν κάποιοι πελάτες του επειδή εισάκουσαν τις συμβουλές του και πόνταραν σε έξοδο της Ελλάδας; «Όχι» απαντά ευθέως ο Ρουμπινί και εξηγεί: «Κάνω ιδιαίτερα λεπτομερείς προβλέψεις, οι οποίες όμως πολλές φορές δεν γίνονται αντιληπτές, παρά μόνο ως τίτλοι. Για παράδειγμα ήμουν ένας από τους πρώτους που προέβλεψαν τις ακριβείς επιπτώσεις του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, αλλά και της ενδεχόμενης τραπεζικής ένωσης. Δεν υπάρχουν πολλοί που ταξιδεύουν, όπως εγώ, για δύο εβδομάδες και συνομιλούν (με τους υπευθύνους) στη Μαδρίτη, τη Ρώμη, το Βερολίνο, το Παρίσι, τις Βρυξέλλες, τη Φρανκφούρτη και την Αθήνα, για να βγάλουν στη συνέχεια τα συμπεράσματά τους».

Αν λοιπόν ο προφήτης της κρίσης κάνει τόσα ταξίδια και τόσες συνομιλίες για να βγάλει μετά τις προβλέψεις του και τελικά πέφτει έξω καλύτερα να κάτσει σπίτι του. Επομένως από εδώ και στο εξής, όταν ακούτε για προβλέψεις «ειδικών« όπως ο Ρουμπινί, απλά αλλάξτε κανάλι ή σελίδα. Δεν αξίζουν της προσοχής κανενός. Απλά, παίζουν ύπουλα παιχνίδια.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. WY avatar
  WY 27/01/2013 10:40:51

  Τόσες φορές όσες είχε προβλέψει/διατυπώσει κι ό έτερος σοφός περί τά οικονομικά ....Dr ΜΠΑΡΟΥΦΑΚΗΣ,ό οποίος ακόμη συνεχίζει,έν αντιθέσει μέ τόν συνάδελφόν του Ρουμπινί πού σιώπησε,νά προβλέπει!!!

  Αλλοίμονο στούς δύστυχους φοιτητές τους!!!!

  • Tsaros avatar
   Tsaros @ WY 27/01/2013 13:37:54

   Δηλαδή εσύ βλέπεις την Ελληνική Οικονομία, .... καλά;

   Μια δώση να μην έρθει (από τις δεκάδες επόμενες), και ΚΛΑΤΑΡΑΝ όλα.

   Ο ασθενής με τον ορό στην εντατική παρακολούθηση, που αν του κόψεις το οξυγόνο θα κλατάρει, δεν είναι καλά.

   Πεθαμένος είναι και δεν του το'χουνε πεί.

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Tsaros 27/01/2013 15:32:08

    Και οι ΗΠΑ στην ίδια και χειρότερη κατάσταση χρεους είναι. Έτσι και ζητήσουν τα χρέη τους οι κινέζοι, έσκασε βόμβα νετρονίου σε όλο τον πλανήτη. Για να μη νομίζουμε πως έχουμε μεγάλο χρέος. Απλά δεν έχουμε κυκλοφορία χρήματος και η ύφεση φέρνει ανεργία. Εκεί κόβουν παλιόχαρτο για χρήμα και δυστυχώς έχει ακόμη αξία. Μέχρι πότε, θα δούμε...

 2. tak avatar
  tak 27/01/2013 10:44:03

  Ούτε ο Ρουμπινί ούτε άλλος κανείς στον κόσμο ξέρει τους Έλληνες τόσο καλά για να βγάζει εκ του ασφαλούς συμπεράσματα. Οι Έλληνες είπαν "ΟΧΙ" στον Άξονα, είπαν και το "Μολών Λαβέ"... Και τόσα άλλα. Κι αν δεν είχαν ανοίξει οι μπαχαλάκηδες την Κερκόπορτα, ακόμα θα προσπαθούσαν οι Τούρκοι να πάρουν την Πόλη... Συνεπώς ο κάθε Ρουμπινί ας μη μετράει με τα δικά του μέτρα τους Έλληνες... Και κάτι ακόμα... Οι Έλληνες ασχολούνταν με τις επιχειρήσεις και το εμπόριο, όταν οι πρόγονοι του Ρουμπινί ζούσαν με τις διαρπαγές και το πλιάτσικο... Αυτό που συμβαίνει φυσικά με άλλους όρους και τρόπους σήμερα... Εν τέλει, μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς τη δόξα τραβά...

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ tak 27/01/2013 11:51:45

   Ο Ρουμπινί είναι όντως γέννημα-θρέμμα Κωνσταντινουπολίτης - άν αυτό υπονοείτε, ωστόσο λόγω καταγωγής των γονέων του είναι Πέρσης. Και μάλιστα Πέρσης Εβραικού θρησκεύματος.
   Απ' ότι γνωρίζω, ο Δαρείος και ο Ξέρξης κατακτητικούς πολέμους κάνανε, χρησιμοποιούσαν συχνά Έλληνες μισθοφόρους (θυμάμαι καλά απο τα μαθητικά μου χρόνια τον Ξενοφώντα και την "Κύρου Ανάβασιν") αλλά δεν διακρίθηκαν σε διαρπαγές και πλιάτσικα.
   Πάντως ο περι ού ο λόγος σπούδασε οικονομικά στην Ιταλία, οπότε η περίπτωση φαίνεται κάπως περίπλοκη...

   • tak avatar
    tak @ Uncle Stgm 27/01/2013 12:15:25

    Θείε, δεν τα χαλάμε...
    Άλλωστε το θέμα και πέρα από τις ιστορικές αναφορές, είναι αυτόνομο...
    Απλά έχω την αίσθηση πως αν αυτός ο λαός είχε μάθει από τους χρόνους της παλιγγενεσίας να πειθαρχεί και να δουλεύει σωστά και συστηματικά, τώρα η χώρα θα ήταν στην κορυφή.
    Περίπου διακόσια χρόνια χωρίς Οθωμανικό ζυγό, αλλά με το σκήπτρο της διχόνοιας να εναλλάσσεται μεταξύ ικανών και ανίκανων πολιτικών.
    Φυσικά στο σύνολό τους οι πολιτικοί δεν έγιναν ποτέ δάσκαλοι του λαού ούτε η πολιτική φρόντισε τις υποδομές του...
    Οπότε...
    Απλά τώρα περιμένουμε να περάσει ο λαός τον ... "Σαραντάπορο", όπως στους Βαλκανικούς πολέμους ο στρατός του, που δεν το πίστευε κανείς πως θα τα καταφέρει...

    • Γεώργιος Τ. avatar
     Γεώργιος Τ. @ tak 27/01/2013 15:34:22

     Ωραίο! Μακάρι...

  • Tsaros avatar
   Tsaros @ tak 27/01/2013 13:36:05

   Ούτε ο Ρουμπινί ούτε άλλος κανείς στον κόσμο ξέρει τους Έλληνες τόσο καλά για να βγάζει εκ του ασφαλούς συμπεράσματα. Οι Έλληνες είπαν “ΟΧΙ” στον Άξονα, είπαν και το “Μολών Λαβέ”… Και τόσα άλλα.

   Και είπαν και το ΝΑΙ στο Μνημόνιο, το «Μολών Λαβέ» (ελάτε να τα πάρετε) αλλά ευγενικά αυτή τη φορά και εννοώντας το, στα Γερμανικά συμφέροντα, κλπ κλπ.

   • tak avatar
    tak @ Tsaros 28/01/2013 08:45:52

    Εντελώς λαθεμένο σκεπτικό και αβάσιμες συγκρίσεις...

 3. DebbyTant avatar
  DebbyTant 27/01/2013 11:01:54

  Καμμια φορα πας για ρουμπινια κ περνεις συμφορα.
  Οπως επισης για Dolce vita και παιρνεις dulco lax

 4. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 27/01/2013 11:18:03

  Απλώς οι σημερινοί οικονομικοί επιστήμονες, πλήν εξαιρέσεων είναι απόλυτοι σκράπες στην πολιτική.
  Όσο για το ερώτημα άν τα οικονομικά αξίζουν όντως τον χαρακτηρισμό "επιστήμη", καλύτερα να μην απαντήσω. Γιατί άν πώ "ναί", τότε η κυρά Κατίνα η πιό διάσημη "καφετζού" σ' όλο το Ζεφύρι, θα αραδιάσει πεντέξι "διδακτορικά" και θα ψαχνόμαστε...

 5. Νικ avatar
  Νικ 27/01/2013 11:55:19

  Δεν είναι μόνο ο Ρουμπίνις που πέφτει έξω. Το ξανάγραψα εδώ: τα Οικονομικά έχουν αποδειχτεί ως μη επιστήμη σε αυτή την οικονομική κρίση. Αν το τεστ της επιστήμης είναι η ικανότητα πρόβλεψης, όπως μας έλεγαν στο πανεπιστήμιο, βέβαια. Διότι αν υπάρχει άλλο τεστ τότε πάω πάσο.

  • Geros avatar
   Geros @ Νικ 27/01/2013 15:28:53

   Σε ποιο πανεπιστήμιο αρχηγέ σου έδωσαν αυτό τον ορισμό της επιστήμης? Χωρίς πλάκα , δεν νομίζω σε κανένα πανεπιστήμιο να σου είπαν για .... τεστ επιστήμης.
   Κριτική καφενείου εναντίον της σεισμολογίας είναι που στις μέρες μας πέρασε και ως κριτική στα οικονομικά από την απογοήτευση που νιώθει ο κόσμος λόγω της οικονομικής κρίσης.

 6. EΠΙΚΟΥΡΟΣ avatar
  EΠΙΚΟΥΡΟΣ 27/01/2013 12:00:53

  Μα τι περιμένατε να προβλέπει ο Ρουμπινί αφού η εταιρεία του είχε παίξει όλα τα λεφτά των πελατών του στην χρεωκοπία της Ελλάδος καί μάλιστα απ' οτι λένε σε ποσοστό 1/10?
  Ξέρετε κανέναν που πόνταρε όλα τα λεφτά του στον Ολυμπιακό στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ να προβλέπει οτι θα νικήσει ο ΠΑΟΚ?

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ EΠΙΚΟΥΡΟΣ 27/01/2013 12:08:14

   Χα χα, θυμάμαι τι αποδείχθηκε ότι έκανε η Goldman Sachs το 2008, με την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων στις ΗΠΑ: Σορτάριζε τον εαυτό της. Το τμήμα εμπορικής τραπεζικής της έδινε στεγαστικά δάνεια με τη σέσουλα και υποθήκες γραμμένες ψηλά στο Θεό, και μετά "πακετάριζε" τις υποθήκες σε "σύνθετα χρηματοπιστωτικά προιόντα".
   Την ίδια στιγμή, το επενδυτικό της τμήμα σε συνεργασία με το Fund του Paulson, ποντάριζε στην κατάρρευση της αγοράς ακινήτων με τεράστια ποσά.
   Αποτέλεσμα: Το επενδυτικό της GS και ο Paulson έβγαλαν τεράστια κέρδη, το τμήμα εμπορικής τραπεζικής της GS "εξαερώθηκε" (και μάλλον σήμερα δεν υπάρχει κάν τέτοιο τμήμα)....

  • Κασσάνδρα avatar
   Κασσάνδρα @ EΠΙΚΟΥΡΟΣ 27/01/2013 16:55:00

   Κι εγώ το είχα ακούσει και μάλιστα διά στόματος Στουρνάρα σε διάλεξη που είχε δώσει πέρυσι στη Θεσσαλονίκη, λίγους μήνες προτού γίνει υπουργός οικονομικών (με τα γνωστά αποτελέσματα). Παρεμπιπτόντως: τιμή και δόξα στην Παοκάρα!

   • ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ avatar
    ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ @ Κασσάνδρα 27/01/2013 22:05:20

    Εντάξει, κι εγώ Παοκάρα είμαι., γι αυτό και τον ανέφερα σαν παράδειγμα...

 7. blue nile avatar
  blue nile 27/01/2013 13:17:36

  Καταρχήν δεν μπορώ να ξέρω τις προθέσεις του Ρουμπινί .
  Είναι κοινός τόπος όμως πολλών οικονομολόγων να θεωρούν ότι η μόνη σωτηρία της Ελλάδας θα ήταν μία έξοδος της από το ευρώ και μια αναπόφευκτη υποτίμηση του εθνικού νομίσματος.
  Η αλήθεια είναι ότι κάτι τέτοιο λειτούργησε για την Αργεντινή.
  Εκεί όμως υπήρχε μια μεγάλη διαφορά .
  Το πέσος υπήρχε και ήταν κλειδωμένο με μανταλάκι peg με το δολλάριο.
  Αντίθετα η δραχμή έχει καταργηθεί.
  Για να παραχθεί νέο νόμισμα θέλουμε τουλάχιστον έξη μήνες.
  Σκεφτείτε ότι στο Ιράκ με όλη την υποστήριξη των ΗΠΑ χρειάστηκαν τρεις μήνες.
  Οπότε σε περίπτωση που ανακοινωνόταν η έξοδος της χώρας από το ευρώ οι τράπεζες θα σταμπάραν τα χαρτονομίσματα ευρώ με κάποιο κόκκινο σημάδι για να τα μετατρέψουν σε υποτιμημένες δραχμές και οι πολίτες θα έβλεπαν τράπεζα και θα έφευγαν μακρυά.
  Η κατάρευση του τραπεζικού συστήματος θα ήταν το λιγότερο από αυτά που θα ακολουθούσαν.
  Η είσοδος της Ελλάδας στην ευρωζώνη ήταν ένα τεράστιο λάθος.
  όμως αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να βγούμε.
  Είναι σαν σε ένα αεροδρόμιο να κάνει κάποιος λάθος και να παίρνει λάθος πτήση.
  Αυτό δεν σημαίνει ότι στη μέση της πτήσης θα ανοίξει την πόρτα και θα βγεί.

  Από εκεί και πέρα οι προβλέψεις για την διάλυση του ευρώ δεν θα πάψουν μέχρι την αναθεώρηση της πολιτικής λιτότητας.
  Και το ότι το ευρώ διασώζεται με τα τσιρότα του Ντράγκι δεν σημαίνει ότι ξεπερνά το συστημικό του πρόβλημα.
  Δεν πρόκειται δε να ΕΠΙΖΗΣΕΙ αν πρώτα δεν προχωρήσει η ευρωζώνη σε ένα είδος κοινοποίησης του ευρωπαικού χρέους (που δεν το θέλουν Γερμανία και λοιπές πλεονασματικές χώρες), στην εξυγείανση του τραπεζικού τομέα (που δεν τη θέλουν οι τραπεζίτες) και στην εντονότερη ενεργοποίηση της ΕΤΕΠ.

  Τώρα το ποτέ θα συμβεί αυτό , αν συμβεί, δεν μπορεί κανείς να το προβλέψει .

 8. Tsaros avatar
  Tsaros 27/01/2013 13:34:39

  Αν μπορέσει κάποιος να απαντήσει στο ερώτημα «πόσες φορές ο Ρουμπινί προέβλεψε την κατάρρευση της Ελλάδας και την έξοδό της από το ευρώ» κερδίζει τα… άπαντα αυτού του οικονομολόγου. Εδώ και δύο χρόνια ο «Δόκτωρ Συμφορά» έχει πει άπειρες φορές ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει μέλλον και καλύτερα να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ.

  Και έχει απόλυτο δίκιο.

  ΚΑΙ η ελληνική οικονομία δεν έχει μέλλον (φτάνουμε ολοταχώς σε Βουλγαρικού επιπέδου οικονομία) και καλύτερα να εγκαταλείψουμε τη ζώνη του Ευρώ (αλλά θα μας ξεπετάξουν με το ζόρι μόλις αρπάξουν ό,τι μπορούν ούτως ή άλλως, τι να τους κάνουν τους πεινάλες στην Ευρωζώνη;)

 9. Φοιτητης avatar
  Φοιτητης 27/01/2013 13:45:24

  Ο ανθρωπος ειναι οικονομολογος και οπως ολοι οι οικονομολογοι υποτιμουν οικτρα την δυναμη της πολιτικης. Απο οικονομικης αποψης, η Ελλαδα παντα θα ειναι ενα βημα απο την εξοδο απο το ευρω αν δεν δει σωρευτικο αποπληθωρισμο 30% (πιθανοτητα πραγματοποιησης 0%) για να μπορεσει να χωρεσει και παλι μεσα στο πανακριβο ευρω. Ο Ρουμπινι, οπως και ο Στιγκλιτζ και ο Σορος και ο Χανς Βέρνερ Ζιν απλα βλεπουν την οικονομικη αποψη του θεματος που ειναι ακριβως αυτη που μολις ειπα. Αν χωρα με σωρευτικη υφεση 25%, μειωση μισθων 35% και μειωση ζητησης 50% ειδε σωρευτικο πληθωρισμο 10% (τον μεγαλυτερο στην Ευρωζωνη), απο οικονομικης αποψης ειναι απολυτα λογικο να ειναι καταδικασμενη να βγει απο το ευρω γιατι αν τα παραπανω προκαλεσαν μεγαλο πληθωρισμο αντι για αποπληθωρισμο ειναι απλα ΑΔΥΝΑΤΟΝ η Ελλαδα να ξεφουσκωσει για να ξαναχωρεσει στο ευρω. Ομως, η συμμετοχη ή μη στο ευρω ειναι πολιτικο θεμα και η πολιτικη δεν ακολουθει οικονομικους κανονες. Το θεμα ειναι οτι μας δεσανε χεροποδαρα στο ευρω με το κλειδωμα του δημοσιου χρεους στο ευρω επι σωτηριου Παπαδημου και οι πολιτικοι μας φαινονται πεπεισμενοι οτι η χωρα θα διατηρηθει στο ευρω ακομη και αν δεν ξαναδουμε ποτε αναπτυξη, ακομη κι αν εχουμε μισθους Ν.Αφρικης με τιμες Νορβηγιας, ακομη κι αν εχουμε ανταγωνιστικοτητα κοστους Ζιμπαμπουε. Και που εισαι ακομη, τωρα που ο Ντραγκι ξαναφουσκωνει ελπιδες στους επενδυτες και ολος ο κοσμος γυρω μας προχωρα σε νομισματικες υποτιμησεις, το ευρω θα ανατιμηθει διπλα. Και παροτι οι μειωσεις μισθων 35% φερανε μεγαλο πληθωρισμο, οι πολιτικοι μας θα μας ετοιμασουν αλλη μια μειωση με την ελπιδα οτι αυτη τη φορα θα πεσουν οι τιμες και θα ισορροπησουμε μεσα στο ολο και πιο ακριβο ευρω. Θα ειχε πλακα αν ολο αυτο ηταν προσομοιωση. Αλλα ειναι πραγματικοτητα. Και ποναει.

  • Geros avatar
   Geros @ Φοιτητης 27/01/2013 15:14:37

   Νομίζω πως μερικοί και όχι όλοι οι οικονομολόγοι έχουν όντως την τάση να αγνοούν όλες τις άλλες πτυχές πλην της οικονομικής. Εσείς από την άλλη έχετε τάση να τσουβαλιάζετε οικτρά τους πάντες δυστυχώς.
   Είναι εμφανές από το κείμενο σας ότι είσαστε ένας από τους πάμπολλους "προπονητές της κερκίδας" γύρω από τα οικονομικά που ξεπήδησαν μέσα στην κρίση.
   Όπως την εποχή που η Ελλάδα μάθαινε λόγω του Γκάλη το μπάσκετ άκουγες γιαγιάδες να λένε για το αν πρέπει να παίζει τριάρι ή τεσσάρι ο Χριστοδούλου , η την εποχή του χρηματιστηρίου που ο κουρέας σου την ώρα που σε κούρευε σου ανέλυε γιατί πρέπει να αγοράσεις Κλωνατέξ και Ιπποτούρ. Έτσι και τώρα όλοι έχουν και μια άποψη για το που πρέπει να πάει η παγκόσμια οικονομία.

   • Φοιτητης avatar
    Φοιτητης @ Geros 27/01/2013 15:44:17

    Εκκολαπτομενος οικονομολογος ειμαι αγαπητε, φοιτητης στην ΑΣΟΕΕ. Και που ειδατε στο σχολιο μου να εχω αποψη για το που πρεπει να παει η παγκοσμια οικονομια; Μονο τον λογο που ο Ρουμπινι και οχι μονο λεει οτι δεν θα μεινετε με τιποτα στο ευρω σας εξηγησα. Θελω να μου το δειξετε το σημειο που δινω τα φωτα μου για την πορεια της παγκοσμιας οικονομιας, σας παρακαλω. Περιμενω.

    • τραπεζιτης avatar
     τραπεζιτης @ Φοιτητης 27/01/2013 16:17:31

     έλα βρε συ, αφού σε τάπωσε με τα ακλόνητα μπασκετικά και χρηματιστηριακά του επιχειρήματα.

    • Geros avatar
     Geros @ Φοιτητης 27/01/2013 17:50:26

     Δεν είσαι εκκολαπτόμενος οικονομολόγος , είσαι εκκολαπτόμενος ΛΟΓΙΣΤΗΣ (σύμφωνα με δικές σου δηλώσεις , εγώ αμφιβάλλω πολύ και για αυτό).
     Όσο αφορά τα φώτα που δίνεις για την παγκόσμια οικονομία το site είναι γεμάτο με αυτά , έχεις προβλέψει από την κατάρρευση της Ευρώπης μέχρι και την κατάρρευση όλης της παγκόσμιας οικονομίας. ("η παγκόσμια κρίση είναι μόνο η αρχή" έχεις γράψει ... σιγά ρε προφήτη ανατριχιάσαμε!).
     Όπως είπα και στο προηγούμενο σχόλιο αυτό είναι κλασικό στην Ελλάδα , όταν έγινε ο σεισμός στην Πάρνηθα όλοι ξαφνικά είχαν γίνει γκουρού τις σεισμολογίας και σου ανέλυαν το ρήγμα της Ανατολίας! Υπάρχει η παράδοση στον τόπο μας ημιμαθείς να παρουσιάζουν τους εαυτούς τους ως παντογνώστες. Πάρε το πτυχίο σου (όχι λογιστικής) , δούλεψε καμιά δεκαετία σε σοβαρή δουλειά και μετά έλα με ύφος χιλίων καρδιναλίων όπως τώρα (έχεις γράψει και ότι σπάνια διαψεύδεσαι ,τρομάρα σου, σε σχόλιο!).
     Τέλος το να φτιάξεις κλώνο για να απαντήσει είναι τουλάχιστον γελοίο.

     • Φοιτητης avatar
      Φοιτητης @ Geros 27/01/2013 19:32:00

      Για ποιον κλωνο μιλας;

      Οσο για τα υπολοιπα, πολυ σωστα εχω γραψει οτι σπανια διαψευδομαι. Δεν εχω προβλεψει την καταρρευση της Ευρωπης και της παγκοσμιας οικονομιας, εχω θεωρησει πολυ πιθανο η παγκοσμια κριση να παραταθει για τον απλουστατο λογο οτι βλεπω ανικανους ανθρωπους που θεωρουν εαυτους διανοιες και ανωτερους (σαν εσενα) να εχουν νευραλγικες θεσεις.

      ΥΓ. Μαθε να σεβεσαι τον συναναγνωστη σου. Ανεμενα απο καποιον με το ψευδωνυμο "Geros" να εχει τροπους. Ποσο λαθος εκανα...

     • Geros avatar
      Geros @ Φοιτητης 27/01/2013 20:44:34

      Πραγματικά πιστεύεις ότι σπάνια διαψεύδεσαι?
      Από την άλλη βλέπεις και ανίκανους ανθρώπους να έχουν νευραλγικές θέσεις? Και εσύ θεωρείς ότι έχεις την επιστημονική επάρκεια να κρίνεις όλους αυτούς τους ανθρώπους? Τι λες βρε παιδί μου! Αλήθεια?
      Παλικάρι το καβάλησες το καλάμι μου φαίνεται ....

      Να μου πουν κάποιοι άλλοι εδώ μέσα για τους τρόπους μου να το δεχτώ και να ζητήσω και συγγνώμη , αλλά όχι και εσύ! Ταράζεις τον κόσμο σε εξυπνάδες και ειρωνείες και μιλάς για τρόπους ... έλεος!

     • Φοιτητης avatar
      Φοιτητης @ Geros 27/01/2013 22:57:49

      Καβαλησα το καλαμι επειδη δεν ειμαι αρκετα τυφλος να βλεπω οτι ολα πανε σωστα, οπως εσυ και επειδη ανησυχω για αυτο και διατυπωνω την αποψη μου; Χαραμιζεστε, αγαπητε, αν εχετε βγει στην συνταξη...

     • ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ avatar
      ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ @ Φοιτητης 27/01/2013 23:34:41

      Tσάμπα παιδεύεσαι αγαπητέ φοιτητή. Οταν ο γέρος ραμολίρει και κολλήσει Γερμανοφιλιτιδα δεν του βγάζεις το χούι με τίποτα. Δεν πρόσεξες οτι ολο τα ιδια λέει, για τους άλλους βέβαια, αφού αυτός έχει προφανώς αποθηκευμένο μπόλικο λίπος όπως οι λαδάδες στην κατοχή...
      Πάντως χαίρομαι που απο τώρα του βάζεις τα γυαλιά...

     • Geros avatar
      Geros @ Φοιτητης 28/01/2013 07:36:50

      Αγαπητέ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ όταν βρεις το κουράγιο απάντησε σε κάποιο σχόλιο μου να συζητήσουμε . Τι φοβάσαι? Το ότι ποτέ δεν έχεις αναπτύξει ΕΝΑ επιχείρημα? Δεν πειράζει , για όλα υπάρχει πρώτη φορά.

     • ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ avatar
      ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ @ Geros 28/01/2013 10:25:49

      @ geros
      O τρόπος που μιλάς στον φοιτητή με βεβαιώνει οτι δεν είσαι άξιος επιχειρημάτων.
      Αξιος της μοίρας σου είσαι μάλλον...

 10. DebbyTant avatar
  DebbyTant 27/01/2013 13:53:53

  Αφου χρεωκοπουμε γιατι δεν καθομαστε να το απολαυσουμε στη πολυθρονα μας?
  Η πραγματικοτητα ειναι δυσαρεστη.
  Dura lex sed lex.

 11. ΔΗΜΗΤΡΗΣ-ΙΛΙΟΝ avatar
  ΔΗΜΗΤΡΗΣ-ΙΛΙΟΝ 27/01/2013 14:05:56

  Αυτος ο αλητης φταει για ολα,αν δεν ειχε κανει αυτες της προβλεψεις δεν θα εβγαζαν τα λεφτα τους εξω οι εργαζομενοι και θα ειχαμε απλετη ρευστοτητα τωρα.ξεφτιλιστηκε,αναξιποιστος απο εδω και περα,συμφεροντα εξυπηρετουσε!!

 12. cp avatar
  cp 27/01/2013 14:22:23

  E... δεν είσαι φοιτητής φίλε...
  Οντως έτσι είναι .Απλά ο Ρουμπινί δεν "είδε" το ποσοστό της Ελλάδας σαν μέγεθος ως προς την ΕΕ. Δηλαδή είμαστε το 2% . Οχι σημαντική οικονομική οντότητα.Μπορούν να μας αφήσουν στην γωνία εντός του ευρώ γιατί η έξοδος θα δημιουργούσε προβλήματα.Αν θα φύγουμε θα φύγουμε επειδή θα συνεχίζεται η καταστροφή της οικονομίας μας.Αλλά μάλλον δεν θα το επιτρέψουν ούτε και αυτό! Οχι ο αναλυτής που έχει κάνει έως τώρα τις ακριβέστερες προβλέψεις -αναλύσεις είναι ο Καζάκης (99%!!)

 13. κανενας avatar
  κανενας 27/01/2013 16:03:50

  οντως επεσε εξω ο ρουμπινι...που να φανταστει ο ανθρωπος οτι με υφεση μεγαλυτερη απο αυτη της αμερικης του '29, με 27% ανεργια, με μισθους στα ταρταρα εμεις θα επιμεινουμε στο ευρω...εχει απιστευτες αντοχες ο ελληνικος λαος, ακατανοητες και παραλογες θα ελεγα...φοβαμαι ομως οτι καποια στιγμη θα γυρισει το ματι αναποδα και τοτε θα ειναι αργα και χειροτερα..μπορει να ειναι δυσκολη η εξοδος απο το ευρω αλλα μια τοσο υψηλη ανεργια ειναι αδυνατον να αντιμετωπιστει χωρις δημοσιες επενδυσεις, οσο κι αν ακονισουν οι νεοι το μυαλο τους και γινουν δημιουργικοι παλι δεν γινεται...ασε το μεγαλυτερο κακο για τη χωρα, την μεταναστευση των νεων που αποτελουν το πιο δημιουργικο και ελπιδοφορο κομματι της κοινωνιας..

 14. Αδέξιος Δεξιός avatar
  Αδέξιος Δεξιός 27/01/2013 16:41:36

  "Δόκτωρ Οικονόμα"!

 15. η Dimi avatar
  η Dimi 27/01/2013 19:59:37

  “Ο κόσμος είναι επικίνδυνος, όχι εξαιτίας αυτών που κάνουν το κακό, αλλά εξαιτίας αυτών που τους κοιτάζουν χωρίς να κάνουν τίποτα.” ~Αλβέρτος Αϊνστάϊν

 16. Χρήστος Χ. avatar
  Χρήστος Χ. 28/01/2013 05:18:11

  Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία δεν έχει χρεοκοπήσει επειδή λήφθηκαν πολιτικές αποφάσεις από την ΕΕ ώστε να μην συμβεί αυτό. Πως μπορείς να εφαρμόσεις κάτι τέτοιο σε ένα οικονομικό μοντέλο;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.