30/07/2009 00:35
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δόθηκαν οι πρώτες άδειες ίδρυσης κολεγίωνΈνα βήμα πιο κοντά στην κοινοτική οδηγία για την αναγνώριση των τίτλων σπουδών των ιδιωτικών κολεγίων βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς δόθηκαν οι πρώτες άδειες ίδρυσης.

Συγκεκριμένα δόθηκαν από το υπουργείο Παιδείας 39 άδειες ιδρύσεως σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, για 33 κολέγια τα οποία είχαν υποβάλει αιτήσεις στο υπουργείο από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Συνολικά δόθηκαν άδειες σε πέντε Αμερικάνικα κολέγια, 12 που συνεργάζονται με Βρετανικά πανεπιστήμια, σε εννέα που συνεργάζονται με άλλα Ευρωπαϊκά κράτη και επτά κολέγια που είτε είναι καινούργια, είτε δε συνεργάζονται με κάποιο πανεπιστήμιο του εξωτερικού.

Επόμενο βήμα και πιο σημαντικό θα είναι η έκδοση των αδειών λειτουργίας τους. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στον Αύγουστο το υπουργείο Παιδείας πρέπει να επισκεφτεί ένα ένα τα κολέγια και να διαπιστώσει αν τηρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νέος νόμος, κυρίως αν τηρεί τους κτιριακούς όρους που έχει θέσει το υπουργείο.

Τρίτο και τελευταίο βήμα που πρέπει να γίνει το αργότερο μέσα στο φθινόπωρο είναι η έκδοση του προεδρικού διατάγματος για την αναγνώριση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν περίπου ένα μήνα υπήρχε νέα καταδίκη της χώρας μας για τη μη ενσωμάτωση στην Ευρωπαϊκή Οδηγία

 http://www.skai.gr/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 30/07/2009 07:40:50

  Γιατί να επιτρέπονται ιδιωτικά σχολεία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης στη χώρα μας και όχι στην τριτοβάθμια; Ποιό το νόημα; Το ιδιωτικό νηπιαγωγείο σε τι διαφέρει από το ιδιωτικό ΑΕΙ; Γιατί επιτρέπεται το μεν και όχι το δε; Και τα δυο δεν διαμορφώνουν ψυχές και χαρακτήρες;
  Μήπως (έτσι απλά) δεν αφήνουν ιδιωτικά ΑΕΙ οι μεγαλοκαθηγητάδες μη τυχόν και χάσουν οφφίτσια και προνόμια; Μήπως;

  • Περίεργος avatar
   Περίεργος @ Strange Attractor 30/07/2009 08:39:22

   «Γιατί να επιτρέπονται ιδιωτικά σχολεία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης στη χώρα μας και όχι στην τριτοβάθμια; Ποιό το νόημα; Το ιδιωτικό νηπιαγωγείο σε τι διαφέρει από το ιδιωτικό ΑΕΙ; Γιατί επιτρέπεται το μεν και όχι το δε;»
   Και άλλοι αγάπησαν αλλά δεν έκαναν και έτσι!! Δεν είναι επιχείρημα αυτό …..

   « Και τα δυο δεν διαμορφώνουν ψυχές και χαρακτήρες;»
   Όχι μόνο ! Τα πανεπιστήμια ανα τον κόσμο αναδεικνύουν τους αυριανούς επιστήμονες. Τα Ελληνικά πανεπιστήμια αναδεικνύουν τους αυριανούς πολιτικούς….

   «Μήπως (έτσι απλά) δεν αφήνουν ιδιωτικά ΑΕΙ οι μεγαλοκαθηγητάδες μη τυχόν και χάσουν οφφίτσια και προνόμια; Μήπως;»
   Έχει σκεφτεί κανείς πόσοι είναι όλοι αυτοί;;; Και πόσοι από αυτούς θα μπορούσαν να είναι καθηγητές σε άλλες χώρες του (Δυτικού;) κόσμου;

  • Michelos.gr avatar
   Michelos.gr @ Strange Attractor 30/07/2009 13:39:00

   Όταν τα νηπιαγωγεία θα αρχίσουν να δίνουν μόρια στον ΑΣΕΠ τότε σίγουρα θα ξεσηκωθούν για την κατάργηση των ιδιωτικών!

 2. Naruto avatar
  Naruto 30/07/2009 09:02:22

  Οτι εχει γινει κλικα στα Ελληνικα πανεπιστημια ειναι γνωστο σε οποιον εχει περασει εστω και απο εξω βολτα.
  Τωρα αν αυτο ειναι λογος να πουλαμε τα πτυχια σε οποιον εχει λεφτα ειναι αλλη συζητηση. Εκτος αν καποιος νομιζει οτι το Υπ Παιδιας ειναι σε θεση να ελεγχει αν καποιο ιδιωτικο ιδρυμα κανει η δεν κανει σωστα την δουλεια του.

  • bananaRepublic avatar
   bananaRepublic @ Naruto 30/07/2009 12:19:20

   Γιατί πότε το Υπ.Παιδείας ήλεγξε αν κάνουν καλά τη δουλειά τους τα Δημόσια Πανεπιστήμια; Τώρα με τα Ιδιωτικά Α.Ε.Ι. στο παιχνίδι ίσως να σφίξουν λιγάκι οι κ...λοι των καθηγητών και των φοιτητών ώστε να σεβαστούν τα μέσα που τους παρέχονται και να ασχοληθούν περισσότερο με τα μαθήματα και λιγότερο με τον αγώνα (για να θυμηθούμε το παλιό σύνθημα του ΚΚΕ), όπως κάνουν σε όλες τις προηγμένες χώρες του κόσμου.

   • Naruto avatar
    Naruto @ bananaRepublic 30/07/2009 12:29:16

    Αυτο λεεω και εγω. Αλλα δεν ειμαι οσο αισιοδοξος οσο εσυ. Ποτε ηταν η τελευταια φορα που εσφιξαν οι κ..λοι?

 3. Ψάλτης απορών avatar
  Ψάλτης απορών 30/07/2009 12:16:02

  Ένα από τα σημεία τριβής τα τελευταία χρόνια στα ΑΕΙ είναι η αξιολόγηση.
  Στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού πάντως υπάρχει.
  Οπότε ποιος θα μας ενημερώσει σε ποια "σειρά" βρίσκονται τα πανεπιστήμια με τα οποία συνεργάζονται τα καθ' ημάς κολέγια;

 4. lypon avatar
  lypon 30/07/2009 12:32:52

  @Περιεργο:

  Οφείλω να παρατηρήσω ότι, σε κάθε κουβέντα για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, υποκρύπτεται η βεβαιότητα οτι θα πρόκειται για διεφθαρμένο θεσμό που θα πουλά πτυχία. Και αναρωτιέμαι, σε ποιά έκταση γίνεται αυτό στο εξωτερικό, στις Ευρωπαϊκές χώρες για παράδειγμα; Γιατί, αν τελικά αποδειχτεί οτι ανησυχούμε για την ικανότητα του Κράτους να ελέγξει τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, ε, τότε μιλάμε για άλλο πράγμα!

  Όσο για το πόσοι Έλληνες καθηγητάδες ή μεγαλο-καθηγητάδες θα μπορούσαν να κάνουν καρριέρα έξω... άστο καλύτερα. Από λίγοι ως πολύ λίγοι, και μάλιστα μιλάμε για υπηρετούντες (κύρια) σε περιφερειακά Πενεπιστήμια.

  Και για ποιό λόγο, παρακαλώ, δεν είναι επιχείρημα το περί ιδιωτικών Δημοτικών και Γυμνασίων; Αν κάποιος εμπιστεύεται το παιδί του πχ στο Δημοτικό του Κολλέγιου Αθηνών με τις ευλογίες του Κράτους, γιατί να μην περιλαμβάνουν οι ευλογίες και το Bachelor αυτού του ιδρύματος;

  • Αρχίδαμος avatar
   Αρχίδαμος @ lypon 30/07/2009 12:59:45

   Σωστότατος, όπως σωστή και ευλογη η απορια του ΣΤΡΕΙΝΤΖ ΑΤΤΡΑΚΤΟΡΑ

  • Αρχίδαμος avatar
   Αρχίδαμος @ lypon 30/07/2009 13:03:09

   Σωστότατος, όπως σωστή και ευλογη και η απορια του ΣΤΡΕΙΝΤΖ ΑΤΤΡΑΚΤΟΡΑ.

  • Περίεργος avatar
   Περίεργος @ lypon 30/07/2009 15:06:16

   Το αρχικό post μιλούσε για νηπιαγωγείο … φαντάζομαι ως σχήμα λόγου…. Η διαφορά είναι ότι στο Δημοτικό, στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο η διδακτέα ύλη έρχεται από το υπουργείο και άρα είναι για όλους κοινή. Επιπλέον έχω την αίσθηση ότι μετά από τόσα χρόνια η Ελληνική πολιτεία «κάπως» ελέγχει την κατάσταση στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια συν το γεγονός ότι υπάρχει και το «όνομα » που έχουν δημιουργήσει κάποια από αυτά. Τα κολλέγια και τα πανεπιστήμια δεν έχουν κρατική διδακτέα ύλη και το Ελληνικό κράτος μάλλον δεν γνωρίζει ποιους κανόνες να επιβάλει, σε ποιους και με ποιο τρόπο…..
   Σε κάθε περίπτωση το σύστημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων λειτουργεί σε ολόκληρο τον κόσμο πολλά χρόνια τώρα….. μία ματιά προς τα εκεί μπορεί να μας φωτίσει για το τι πρέπει να γίνει και εδώ…..

 5. ενας avatar
  ενας 31/07/2009 21:19:21

  1ον τα ιδιωτικά πανεπιστ΄μια απαγορεύονται απο το ελληνικό Σύνταγμα (άρθρο 16)Μόνο οι μπανανίες έχουν σχετικής ισχύος συντάγματα....
  2. Η οδηγία της ΕΕ βγήκε με (ν)τροπολογία του διαπλεκόμενου με τις ανώνυμες εταιρίες (που ΜΟΝΟ στην Ελλάδα λειτυργούν με συμβάσεις francising
  ιδιωτικά ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΑ "πανεπιστήμια") κυρίου Χατζηδάκη - τότε Ευρωβουλευτή της ΝΔ τώρα Υπουργού ανάπτυξης.
  3. Το κόλπο εξυπηρετεί κυρίως τα αγγλικά "polytecnics" που χρηματοδοτούνται απο royalties που πληρώνουν οι αετονύχηδες "κολλεγιάρχες".
  Σημειώνεται οτι στα "Πανεπιστήμια" αυτά η διδασκαλία και οι εξετάσεις γίνονται συνήθως στα αγγλικά και η γενική κουλτούρα που διαδίδουν εκπαιδεύει ως αλλοδαπούς τους ελληνικής καταγωγής φοιτητές τους.
  Να πούμε για αξιοκρατία; Γιατί ένας που πήρε 12000 μονάδες στις εισαγωγικές πρέπει να σπουδάσει σε πολυτεχνείο, νομική και ιατρική , επειδή έχει λεφτά;
  Όσον αφορά την τυχόν κατάργηση του 16 παρ.5 σκεφτείτε μόνο οτι αμέσως θα φτιαχτούν στην Κομοτηνή και την Ξάνθη 2 τουρκικά πανεπιστήμια. Θυμηθείτε το Κοσοβο και το ρόλο που έπαιξε το εκεί Αλβανικό Πανεπιστήμιο της Πρίστινα...
  τα πράγματα δεν είναι απλά

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.