#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/02/2010 11:26
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δωράκι της κυβέρνησης στις Τράπεζες η υποχρεωτική χρήση πιστωτικών καρτών

 

Ό,τι (καμώνεται πως) παίρνει από τις τράπεζες η Λούκα, τους το δίνει πίσω ο Γιώργος

 Τα βασικά σημεία της φοροκαταιγίδας που εξήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου συζητούνται ήδη εκτενώς. Και πέρα από τη βαθιά δομική αντίφαση να... τιμωρείται η αποταμίευση -αφού οι φορολογούμενοι, για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο όριο, υποχρεώνονται να καταναλώσουν εκόντες-άκοντες το 30% του εισοδήματός τους- την ώρα που υποτίθεται ότι η αλόγιστη κατανάλωση έφερε τη χώρα σ' αυτό το χάλι, αξίζει ο προσεκτικός παρατηρητής να σταθεί σε μια άλλη διάταξη, φαινομενικά "αθώων" και "αγαθών" προθέσεων, που όμως έχει σαφή στόχευση υπέρ των τραπεζών.

Μιλάμε για τη διάταξη με την οποία καθίσταται... παράνομη (!) η χρήση μετρητών για συναλλαγές αξίας άνω των 1.500 ευρώ. Εκτός από την προφανή αντισυνταγματικότητά της, που θα καταπέσει με την πρώτη προσφυγή στο ΣτΕ, αυτό που κρύβεται πίσω από την εν λόγω διάταξη είναι ο εξαναγκασμός των πολιτών στη χρήση πιστωτικών καρτών. Αφού πλέον για τις συναλλαγές αυτής της αξίας θα απαιτείται η χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, και με δεδομένο ότι οι συντριπτικά περισσότερες επιχειρήσεις διαθέτουν "μηχανάκια" που διεκπεραιώνουν μόνο πιστωτικές συναλλαγές, θα υποχρεωθούν πλέον όλοι να αποκτήσουν πιστωτική κάρτα, ακόμα κι αν δεν τη χρειάζονται, ακόμα κι αν δεν τη θέλουν. Ακόμα και υπερήλικες, οι οποίοι π.χ. θα θέλουν να κάνουν ένα μερεμέτι στο σπίτι τους, το οποίο θα κοστίσει λίγο παραπάνω από 1.500 ευρώ, και οι οποίοι δεν θα επρόκειτο αλλιώς να χρησιμοποιήσουν πιστωτική κάρτα.

Μεγάλοι κερδισμένοι από αυτή την καταναγκαστική στροφή στο πλαστικό χρήμα, ποιοι μπορούν να είναι; Μα, φυσικά, τα... "ευαγή" ιδρύματα που το εκδίδουν. Ακόμα κι αν ο κατ' ανάγκην χρήστης μιας πιστωτικής κάρτας επιδείξει σιδηρά αυτοπειθαρχία και -πράγμα δύσκολο- δεν υποκύψει στον πειρασμό του υπερκαταναλωτισμού με δανεικά, θα υποχρεώνεται να καταβάλει, τουλάχιστον, την ετήσια συνδρομή για τη χρήση της.

Από τη μία η Λούκα (καμώνεται πως) τα παίρνει από τις τράπεζες υπέρ των καταχρεωμένων δανειοληπτών, από την άλλη ο Γιώργος τούς τα δίνει πίσω -και με το παραπάνω...

Αυριανιστής

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 10/02/2010 11:33:22

  Να συμφωνήσω απόλυτα κα Κατσέλη,γιατί έτσι θα πιαστούν τα μαύρα.

  Που είναι η νομοθετική οδηγία που μου επιτρέπει να έχω κάρτα οποιασδήποτε χώρας της ΕΟΚ;
  Καταθέσεις και χορηγίες από οποιαδήποτε Τράπεζα των 27;

  Το δούλεμα έχει και τα όριά του...

 2. Green St avatar
  Green St 10/02/2010 11:33:38

  Πριν λίγες ημέρες διάβασα μια έρευνα που έγινε από την Visa κ αφορούσε το ποσοστό των αγορών που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα μέσω πιστωτικών καρτών. Το αποτέλεσμα της ερευνας έδειξε ότι μόλις 1 στα 5 ευρώ του συνόλου των αγορών γίνεται με την χρήση πιστωτικής κάρτας. Τομέας στον οποιό υστερούμε με βάση τον ευρωπαικό μέσο όρο που κυμαίνεται στα 4,5 ευρώ στα 5. Περίεργη σύμπτωση;;

  • Poisonous avatar
   Poisonous @ Green St 10/02/2010 11:57:01

   Είναι λάθος, αφορά "VISA ELECTRON" χρεωστικές κάρτες. Η χρήση πιστωτικής κάρτας δεν είναι διαδεδομένη τόσο ευρέως πουθενά όσο στην Ελλάδα.

  • Μάρκο Τ avatar
   Μάρκο Τ @ Green St 10/02/2010 13:31:43

   Σωστό αυτό. Το σύστημα της χρεωστικής κάρτας (Carte Bleue) ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του '90 ήταν διαδεδομένο ευρύτατα στη Γαλλία. Το οποίο σημαίνει: Δεν έχω λεφτά επάνω μου αυτή τη στιγμή, πληρώνω με χρεωστική κάρτα και σε 1-2 μέρες τα χρήματα τα σηκώνουν από τον καταθετικό λογαριασμό μου. Καμία σχέση με πιστωτική κάρτα.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Green St 10/02/2010 13:34:37

   @Μάρκο Τ
   Όταν όμως στην Ελλάδα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή στα περισσότερα καταστήματα που έχουν "μηχανάκι" POS -μην παίρνετε παράδειγμα μόνο από τα μεγάλα- ΔΕΝ δέχονται χρεωστική κάρτα, παρά μόνο πιστωτική, πού οδηγεί μαθηματικά η ετσιθελική και αντισυνταγματική απόφαση του κομψευόμενου εκλεκτού των Βρυξελλών;

  • anonymous avatar
   anonymous @ Green St 10/02/2010 14:41:12

   Το σύστημα αυτό το αποφεύγω διότι δεν ξέρω πόσα λεφτά έχω στο λογαριασμό και χάνω τ αυγά και τα πασχάλια. Προτιμώ τα μετρητά για να θυμάμαι πόσα έχω ξοδέψει και να κρατάω τον έλεγχο.
   Με απλά λόγια θα βρεθούμε προ καταστάσεων όπου οι λογαριασμοί θα τινάζονται στον αέρα πριν να βγει ο μήνας. Μετά θα θα σου λέει η τράπεζα ότι σου δίνει με επιτόκιο της πιστωτικής δικαίωμα υπερανάληψης και θα φτάσουμε στα ίδια με τις πιστωτικές.

 3. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 10/02/2010 11:35:43

  ...και χωρίς τις Ελληνικές, προμήθειες, επιτόκια, χρεώσεις...
  Αλλά είπαμε ο κάθε άνθρωπος έχει τον κύκλο και τους φίλους του, δεν ρίχνεις φίλο πόσο μάλλον αν και είναι και αφεντικά αποτυχημένων μη εκλεγέντων πολιτευτών

  ΥΓ

  Αντε βρε καλή εξαγορά της ΑΣΠΙΣ από ΤΤ με την ευκαιρία

  • Ταμτάκος avatar
   Ταμτάκος @ Ο Ιθαγενής 10/02/2010 12:03:24

   το θυμάται κανείς αυτό;

   Ένα λεπτό κρεμμύδι
   γκεο βαγκεο
   Σας πήραμε, σας πήραμε μια όμορφη κοπέλα

   Μας πήρατε, μας πήρατε μια παλιοκατσιβέλα
   Σας πήραμε, σας πήραμε φλουρί κωσταντινάτο
   Μας πήρατε, μας πήρατε βαρέλι δίχως πάτο

 4. Γιάννης avatar
  Γιάννης 10/02/2010 11:35:52

  για πείτε μου μία χώρα που επιτρέπονται τα μετρητά...

  • Loretta avatar
   Loretta @ Γιάννης 10/02/2010 14:36:21

   Γιαννη

   για να μην τρελλαθουμε πες μια χωρα που απαγορευονται δια νομου τα μετρητα...και οχι απο συνηθεια ...η απλα για θεμα ασφαλειας.

 5. JOHN avatar
  JOHN 10/02/2010 11:46:04

  Αυτο συμπληρωνει και την υποχρεωτικη καταθεση σε τραπεζικους λογαριασμους μισθων επιδωματων,συνταξεων κλπ.Τωρα ερχεται και η υποχρεωτικη πιστωτικη καρτα!!Απο ποτε και πως νομοθετικα καταργειται το ρευστο?Απο που το αντεγραψαν αυτο το ¨σοσιαληστρικο¨μετρο?

 6. Aristos avatar
  Aristos 10/02/2010 11:52:28

  Οι μόνοι που μπορούν να διαφωνούν με τη ρύθμιση είναι οι των μαύρων διακινητές.

  • Loretta avatar
   Loretta @ Aristos 10/02/2010 14:37:24

   Aristo

   μην εισαι τοσο σιγουρος...γιατι ξεχασες και τα 4.000.000 των ελληνων που ειναι μαυρη λιστα στο ΤΕΙΡΕΣΙΑ !!

  • anonymous avatar
   anonymous @ Aristos 10/02/2010 15:03:32

   Εγώ φίλε μου δε διακινώ μαύρο χρήμα. Όμως οι τράπεζες και οι δημόσιες υπηρεσίες όπως εξελίσσονται μετατρέπονται σε μακρύ χέρι της νομενκλατούρας και των λαμογιών του κράτους. Δε θέλω να ξέρουν πόσα λεφτά έχω και που τα ξοδεύω για να μη γίνομαι στόχος. Θα πηγαίνουν και θα κοιτάνε τους λογαριασμούς και θα την πέφτουν εκεί που βλέπουν χρήμα όπως την πέφτουν εκεί που βλέπουν ακίνητα. τόσο απλά.

  • JOHN avatar
   JOHN @ Aristos 10/02/2010 23:38:13

   Οι των μαυρων διακινητες εχουν αλλους τροπους να ξεπλενουν το ρευστο τους.Παντως να εισαι σιγουρος ουτε σε τραπεζες ουτε σε εφοριες.Και μπορουν να ειναι και υπερανω καθε υποψιας.Και μπορουν και πολιτευονται και χειροκροτουνται απο τον οχλο.Αληθεια αναρωτηθηκες ποτε ποιοι ειναι αυτοι οι διαχειριστες κοδυλιων η ολοι αυτοι που ανελαβαν εργα και φεσωσαν τη χωρα στο βαθμο που ειναι σημερα?Ολοι αυτοι να εισαι σιγουρος που θα κανουν τις συναλλαγες τους με πιστοτικες καρτες,θα ζητουν αποδειξεις,τυπικοτατοι.Εμεις οι υπολοιποι τα κοροιδα πληρωνουμε τους λογαριασμους τους,ετσι απο υπερμετρο πατριωτισμο!Και εις αλλα με υγεια!!!

 7. maximos avatar
  maximos 10/02/2010 12:14:14

  @Γιάννη
  Καμία χώρα δεν επιβάλει την χρήση πιστωτικών καρτών με νόμο. Στίς ΗΠΑ που οι πιστωτικές κάρτες είναι κομμάτι της ζωής η χρήσης τους δεν επιβάλλεται από κανένα νόμο. Είναι διακριτικό δικαίωμα της κάθε εταιρείας να επιλέξει να συνδιαλέγεται μόνο με κάρτες ή μετρητά. Πχ, οι ενοικιάσεις αυτοκινήτων γίνονται μόνο με πιστωτικές γιατί παρέχουν περισσότερες εγγυήσεις στην εταιρία, τα αεροπορικά εισιτήρια κλίνονται με κάρτες λόγο ευκολίας. Η αγορά αυτοκινήτου γίνεται με μετρητά ή με δανεισμό. Μπορεί ο οποιοσδήποτε να μπει στο Tiffany's της Νέας Υόρκης και να αγοράσει το διαμάντι του με μετρητά. 10-20-30000 δολάρια. Αλίμονο στο κατάστημα αν δεν αναφέρει την αγοραπωλησία στην εφορεία (IRS). Η συγκέντρωση αποδείξεων από μισθωτούς και μεροκαματιάρηδες είναι μοναδικό ελληνικό φαινόμενο. Είναι η απόδειξης ότι το κράτος αδυνατεί ή δεν θέλει να ελέγξει τους εφοριακούς. Εξαντλεί το μένος ελέγχου στην αστυνομία με γραφεία εσωτερικών υποθέσεων αλλά αφήνει τους φοροεισπράκτορες στο χύμα να κάνουν ότι θέλουν και να τα παίρνουν από τον κοσμάκη. Κατηγορούν τους "γιατρούς του Κολωνακίου" αλλά κάποιος εφοριακός παράλαβε την δήλωση τους.

  • Matelot Grec avatar
   Matelot Grec @ maximos 10/02/2010 14:16:12

   Kanena katastima den dehetai 30000 metrita. Apagorevetai apo nomous gia kseplima hrimatos ktl

  • Loretta avatar
   Loretta @ maximos 10/02/2010 14:40:28

   Matelot

   κανεις ΄λαθος....!! δεν απαγορευεται απλα μετα στην δηλωση σου στο ΙRS οφειλεις να εξηγησεις απο που προηλθαν..διοτι το τιμολογιο η αποδειξη αγορας που δηλωνεις αναγραφει μετρητής.!

   Μην υπερβάλλουμε.!!

   χαλαρωστε λιγο

  • anonymous avatar
   anonymous @ maximos 10/02/2010 15:12:27

   Οι φοροεισπράκτορες στέλνονται από τα αφεντικά τους. Εισπράττουν και αποδίδουν τη μερίδα του λέοντος στο αφεντικό. Σας θυμίζω την υπόθεση με το κομμωτήριο στο Κολωνάκι που συμμετείχαν στενοί συνεργάτες του Αλογοσκούφη

  • Matelot avatar
   Matelot @ maximos 10/02/2010 21:25:35

   Αν δεν κάνω λάθος Loretta κανένας δεν μπορεί να πάρει πάνω από 10000 μετρητά χωρίς να το δηλώσει. Από την μικρή μου εμπειρία δύσκολα θα δεχτούν μετρητά σε μεγάλα καταστήματα/αντιπροσωπειες.

   Στην Αγγλία δε τα μετρητά (cash in hand) ειναι το ακριβές συνώνημο της φοροδιαφυγής

 8. ευτυχια avatar
  ευτυχια 10/02/2010 12:33:55

  ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΠΙΑ. ΑΝ ΜΠΕΙ Η ΚΑΤΣΕΛΗ ΕΓΓΥΗΤΡΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ. ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΑΠΕΝΤΕ ΝΑ ΤΙΣ ΦΕΣΩΣΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΩ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΜΠΑΤΙΡΟΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΛΕΡΟ. ΑΣΕ ΠΟΥ ΜΕ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΖΗΤΑΩ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΣΥΛΟ ΣΤΗ ΝΙΓΗΡΙΑ Η ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ. ΙΣΩΣ ΕΚΕΙ ΝΑ ΜΕ ΘΕΛΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ, ΑΦΟΥ ΦΥΓΑΝ ΟΙ ΝΤΟΠΙΟΙ ΚΑΙ ΗΡΘΑΝ ΕΔΩ ΟΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΜΕΝΑ

 9. popolaros avatar
  popolaros 10/02/2010 12:41:06

  Είναι προφανές σε όλους πλέον, ότι νομοθετούν φιλικά για τις 'αγορές' και επιθετικά για το κοινωνικό σύνολο.
  Για το καλό μας πάντα.
  Νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση με σοσιαληστικό μανδύα.
  Για τους λόγους που χρεωκόπησε η ελλάδα και για τους κλέφτες, θα αποφανθούν οι εξεταστικές κάπου και κάποτε.

 10. kanis avatar
  kanis 10/02/2010 12:58:24

  'I believe that banking institutions are more dangerous to our liberties than standing armies. If the American people ever allow private banks to control the issue of their currency, first by inflation, then by deflation, the banks and corporations that will grow up around the banks will deprive the people of all property until their children wake-up homeless on the continent their fathers conquered.'
  Thomas Jefferson 1802

 11. exomatiakaivlepo avatar
  exomatiakaivlepo 10/02/2010 12:59:44

  Δείτε τις πρώτες αντιδράσεις!!

  http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2010/02/1500.html

 12. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 10/02/2010 13:08:09

  Κύριε Αυριανιστή,
  γράφετε: "οι φορολογούμενοι, για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο όριο, υποχρεώνονται να καταναλώσουν εκόντες - άκοντες πάνω από το 30% του εισοδήματός τους".
  Άκουσον άκουσον! Ξέρετε πολλούς που μέχρι τώρα αποταμίευαν, εκόντες άκοντες, το 70% του εισοδήματός τους; Και δεν το καταναλώνανε;
  Ξέρω, υπάρχουν μερικοί! Που το αποταμίευαν αυτοί οι ελάχιστοι ευτυχείς θνητοί; Στην Ελβετία; Σε offshore;
  Πειράζει που πάνε να τους βάλουν χέρι τώρα; Να τους προστατεύσουμε τους καημένους, τους υποχρεώνουν να πάνε αποδέιξεις ότι καταναλώσανε και κάτι, έστω για το 30%!
  Έλεος πιά με τον δεξιοαριστερό λαικισμό!

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Sic transit gloria mundi 10/02/2010 13:22:25

   Εσείς ξέρετε καμία διάταξη (συνταγματικού) νόμου (σεε ευνομούμενη χώρα) που να ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ σε ελάχιστη κατανάλωση συγκεκριμένου μέρους του εισοδήματος κάποιου φυσικού προσώπου; Γνωρίζετε επίσης κάποια χώρα όπου να... τιμωρείται η αποταμίευση (ενώ, κατά τα άλλα, μας φταίει η αλόγιστη κατανάλωση); Δικαίωμά μου δεν είναι να μένω σε ιδιόκτητο σπίτι, να μετακινούμαι πεζός (ή με τα ΜΜΜ) και, αν θέλω, να τρώω βελανίδια για να ζω ώστε να αποταμιεύω τα υπόλοιπα;

   Ακόμα κι αν επέλεγα μοντέλο ζωής "γερο-Λαδά", με ποιο δικαίωμα έχει το κράτος να μου το στερεί;

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Sic transit gloria mundi 10/02/2010 13:35:01

   Κανείς δεν σας υποχρεώνει να καταναλώσετε το 30%. Άν όμως καταφέρνετε να το αποταμιεύσετε και αυτό (μαζί με το υπόλοιπο 70%), δεν πρέπει να πληρώσετε κάτι παραπάνω ως φόρο; Αφού μένει δικό σας, κατά δικό σας και με κανέναν άλλο δεν θέλετε να το μοιραστείτε.
   Την άποψή μου λέω μόνον. Χριστιανός είμαι άλλωστε, τουλάχιστον τύποις, όχι ο Εμπενέζερ Σκρούτζ αυτοπροσώπως!

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Sic transit gloria mundi 10/02/2010 13:40:13

   Δεν απαντάτε, ωστόσο, στην ουσία του ερωτήματος. Σε ποια ευνομούμενη χώρα τιμωρείται η αποταμίευση; Πάσα (έστω και νεοφιλελεύθερη) πειστική απάντησις, δεκτή.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Sic transit gloria mundi 10/02/2010 13:42:24

   Δεν τιμωρείται, αλλά φορολογείται. Και αναζητείται στα "σεντούκια" της δια τα περαιτέρω. Πρόσφατος ο καυγάς της Γερμανίας με Λιχτενστάιν και Ελβετία για το απόρρητο.

  • Orestios avatar
   Orestios @ Sic transit gloria mundi 10/02/2010 14:37:33

   Νά και το θρησκειολογικό κομμάτι!Κι έλεγα πότε θα ειπωθεί

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Sic transit gloria mundi 10/02/2010 15:03:15

   @Sic transit gloria mundi
   Γράφετε "Άν όμως καταφέρνετε να το αποταμιεύσετε και αυτό (μαζί με το υπόλοιπο 70%), δεν πρέπει να πληρώσετε κάτι παραπάνω ως φόρο;".
   Και σας απαντώ: όχι, ΔΕΝ πρέπει να πληρώσω κάτι παραπάνω ως φόρο. Φόρο για την αποταμίευσή μου πληρώνω ήδη μέσω της φορολόγησης των τόκων των καταθέσεων. Κατά συνέπεια, το κράτος ΔΕΝ ΕΧΕΙ δικαίωμα ούτε να φορολογήσει επιπλέον την αποταμίευσή μου, ούτε να με αναγκάσει να τη μειώσω στο ποσοστό που αυτό θέλει.

  • che avatar
   che @ Sic transit gloria mundi 10/02/2010 15:16:04

   @αυριανιστής
   Τα υπερβολικά χαμηλά επιτόκια καταθέσεων που έχουν επιβάλει οι κεντρικές τράπεζες έχεις την εντύπωση οτι ευνούν τους αποταμιευτές;

   και εν πάση περιπτώση δε μπορεί απο τη μία να παραπονιόμαστε για το οτι δε μας φτάνει ο μισθός και από την άλλη οτι στοχοποιεί τους αποταμιευτές ο νόμος...

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Sic transit gloria mundi 10/02/2010 15:20:52

   @che
   Το θέμα είναι τα χαμηλά καταθετικά επιτόκια ή η ουσιαστική συρρίκνωση, έως και κατάργηση, του αφορολόγητου για όποιον επιλέξει να μην καταναλώσει πολύ;

  • che avatar
   che @ Sic transit gloria mundi 10/02/2010 15:25:50

   Και σε μία υφεση αυτος θα είναι ο χαμηλόμισθος θέλεις να μου πείς τώρα...

 13. kanis avatar
  kanis 10/02/2010 13:29:47

  Με άλλα λόγια, νομιμοποιούν τον φορέα και το μέσο του, που έχει καταχρεώσει τα νοικοκυριά, διερύνοντας τον κύκλο εργασιών του.
  Κι εις ανώτερα! Καλά, δεν υποσχόντουσαν προεκλογικά, ότι θα ληφθούν μέτρα ελάφρυνσης, για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά από πιστωτικές κάρτες;
  Που ζούν, δεν βλέπουν γύρω τους τι γίνεται;

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ kanis 10/02/2010 13:39:53

   Άς πρόσεχαν, να χρησιμοποιούσαν την κάρτα ως πρακτικό μέσο διευκόλυνσης, όπως σ' όλο τον κόσμο, όχι ως μέσο (επαχθούς) δανεισμού.
   Μη χαιδεύουμε την όποια ανοησία, έστω κι άν την διαπράττουν πολλοί.
   Έχουμε όλοι προσωπική ευθύνη για ότι πράττουμε, αλλά το ξεχνάμε αυτό δυστυχώς, εδώ στη χώρα της φαιδράς μπανανέας. Ο "πατερούλης κράτος" που φρόντιζε για όλα και καταργούσε προσωπική ευθύνη και ελεύθερη βούληση, ήταν της Σοβιετίας και της Χιτλερίας. Τις νοσταλγούμε;

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ kanis 10/02/2010 13:42:24

   @Sic transit gloria mundi
   Μια και, ως συνεπής νεοφιλελεύθερος, κόπτεσθε για την ελευθερία της ατομικής επιλογής, απαντήστε μου παρακαλώ αν θα πρέπει να παραμένει αναφαίρετο δικαίωμά μου, μη υπαγορευόμενο από κανέναν καταναγκαστικό περιορισμό, η έκδοση ή όχι πιστωτικής κάρτας.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ kanis 10/02/2010 13:46:32

   @ Αυριανιστής
   Έ όχι και νεοφιλελεύθερος;
   Στην οικονομία είμαι σοσιαλιστής. Στην πολιτική αριστερός φιλελεύθερος (χωρίς νεο-). Στην κουλτούρα συντηρητικός. Στην καρδιά πράσινος.
   Δικαιολογημένα έπεσα θύμα παρεξήγησης! Άς πρόσεχα, να μην είμαι τόσο ακομμάτιστος.

  • kanis avatar
   kanis @ kanis 10/02/2010 13:48:55

   @Sic transit gloria mundi

   Ως καλός συνήγορος της ευγενούς τάξης των χρηματηστηριακών κύκλων, μίλησε μας καλύτερα για τις σχέσεις της siemens με αυτά τα ευαγή ιδρύματα!!!
   Τα άλλα, άστα καλύτερα, για περισσότερο φιλάνθρωπους!

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ kanis 10/02/2010 13:50:53

   Φυσικά και είναι δικαίωμα καθενός να μην έχει πιστωτική. Κι εγώ σπάνια τη χρησιμοποιώ, μόνον όταν δεν θέλω να κουβαλώ ρευστό, ή όταν έχει επιστροφή. Και καμμιά φορά, σπάνια, ηλεκτρονικές αγορές ψιλοπραγμάτων σε δολλάρια ή pounds, που είναι πεσμένα κι έρχονται φθηνά. Σιχαίνομαι τον καταναλωτικό τρόπο ζωής, και για αισθητικούς λόγους.
   Κατά τα άλλα συμφωνούμε.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ kanis 10/02/2010 14:03:47

   @ kanis (13.38)
   Το κοινωνικό περιβάλλον των χρηματιστηριακών κύκλων το σιχαίνομαι επίσης (και για αισθητικούς λόγους) και η μόνη συνηγορία που του αρμόζει είναι του στραγγιστού ή της "αγελαδίτσας".
   Κατά τα άλλα, τη Ζήμενς την κουκούλωσαν, πάει τέλειωσε, μοιάζω για αφελής; Όχι θα την άφηναν, και οι Αθηναίοι και οι Λακεδαιμόνιοι!
   Άλλωστε, μιά και είμαι παλιός, ξέρω ότι και το 1956 τη Μαρκεζίμενς την είχαν κουκουλώσει.
   Κι άλλα επίσης θα κουκουλώσουν. Αλλά μόνον δυό τρείς θα τους χώσουν μέσα, για παραδειγματισμό. Ποιός ξέρει, από ποιά υπόθεση. Όπως στις ΗΠΑ, τον γεροτύπο με το "ομόλογο-πίθηκο" και πιό παλιά, στην ποτοαπαγόρευση, τον Ιταλό από το Σικάγο. Έτσι είθισται σε εποχές κρίσεων.
   Δυστυχώς ο καπιταλισμός δεν θα πεθάνει τώρα, που κακό ψόφο νά 'χει. Μη πουλάμε όμως παραμύθα στον κόσμο. Έντιμος καπιταλισμός θα υπάρξει μόνον όταν πέσει μαύρο χιόνι.

 14. (Α)θανάσης avatar
  (Α)θανάσης 10/02/2010 13:34:23

  ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ! Γιατί κάνετε γαργάρα το περί ΧΡΕΩΣΤΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ?
  ΔΕΝ υποχρεώνεται κανείς να βγάλει πιστωτική!

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ (Α)θανάσης 10/02/2010 13:37:53

   Το έγραψα και στο κείμενο, το έγραψα και σε ένα σχόλιο-απάντηση παραπάνω: ρίξε μια ματιά στην αγορά, να δεις πόσο λίγες επιχειρήσεις έχουν POS που δέχεται χρεωστική κάρτα. Επειδή τυχαίνει να χρησιμοποιώ το πλαστικό χρήμα σχετικά ως μέσο διευκόλυνσης συχνά (εξοφλώντας, εννοείται, όλο το υπόλοιπο της πιστωτικής κάρτας στο τέλος του μήνα και μη δίνοντας έτσι ούτε σεντ τόκο στις τράπεζες), μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι όσες δέχονται χρεωστική κάρτα είναι ελάχιστες.

  • donaE avatar
   donaE @ (Α)θανάσης 10/02/2010 14:03:35

   Ουτε μπορουν ολοι να βγαλουν πιστωτικη.
   Και η χρεωστικη δεν θα ειναι τζαμπα.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ (Α)θανάσης 10/02/2010 14:12:32

   @donaE
   Και επειδή μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι υπάρχουν και πιστωτικές κάρτες χωρίς συνδρομή, βάζω στοίχημα ότι με την (καταναγκαστική) αύξηση της ζήτησής τους, αυτά τα "χωρίς συνδρομή" θα καταργηθούν. Κορόιδα είναι οι τράπεζες, να δίνουν κάτι τζάμπα όταν ξέρουν ότι όλοι θα υποχρεωθούν να το αποκτήσουν; Ή μήπως θα μείνουν για πολύ ακόμα οι χρεωστικές κάρτες χωρίς χρέωση "εξόδων" σε κάθε συναλλαγή στην οποία θα χρησιμοποιούνται. Θα ξεκινήσουν να χρεώνουν πρώτα μέσω του "Δίας" -γιατί, είναι που είναι λίγα τα καταστήματα που δέχονται χρεωστική, άντε να βρεις και με POS της τράπεζάς σου κιόλας- και κατόπιν θα επεκταθούν.

   Δεν το ξέρετε καλά το καρτέλ των τραπεζών. Νομίζατε ότι... κάμφθηκε από τις (διακοσμητικές) ψευτοσφαλιαρίτσες της Λούκας;

  • donaE avatar
   donaE @ (Α)θανάσης 10/02/2010 14:16:09

   Θα σε χρεωνουν αυτοματα μεσω του λογαριασμου που υποχρεωτικα θα εχεις για να γινεται η κινηση.
   Αν τις αγοραζεις ετοιμες με ποσο, θα εχουν επιβαρυνση.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ (Α)θανάσης 10/02/2010 14:22:20

   @donaE
   Αυτό που λες, ισχύει τώρα. Οι μεν χρεωστικές δεν επιβαρύνονται, ενώ οι άλλες που αναφέρεις είναι οι προπληρωμένες (πιο ασφαλείς πιστωτικές, αλλά επιβαρύνονται). Αυτό που λέω εγώ είναι ότι ακόμα και οι χρεωστικές, προϊόντος του χρόνου, θα αρχίσουν να χρεώνουν και "έξοδα διαχείρισης" για κάθε συναλλαγή στην οποία θα χρησιμοποιούνται. Και φυσικά δε χρειάζεται να αναφέρουμε τις προφανείς παρενέργειες της κατοχής των πιστωτικών χαρτών από όσους κατάφερναν και αντιστέκονταν μέχρι τώρα. Όταν θα έχουν τον "πειρασμό" στην τσέπη, πολύ θέλει να τους "γαργαλήσει";

  • Loretta avatar
   Loretta @ (Α)θανάσης 10/02/2010 14:42:26

   Αθανασης

   ειτε χρεωστικη ειτε πιστωτικη στο τελος η τραπεζα απο τις χρεωσεις συναλλαγης παντα θα κερδιζει!!

   αυτο....μην το ξεχναμε.

  • che avatar
   che @ (Α)θανάσης 10/02/2010 15:24:12

   Μένος με τις πιστωτικές. Καλά τα λέει ο (Α) θανάσης υπάρχουν και χρεωστικές, με το σήμα Visa & Mastercard για τον αυριανιστη που φοβάται αν την δέχονται κτλ.

   Όσο για χρέωση, ναι βεβαίωσ θα υπάρχει κάποια στον προμηθευτή αλλά πολύ μικρότερη απο τη πιστωτική. Στους καταναλωτές δεν επιβάλλεται στο εξωτερικό αλλά και να βάλλουν κάτι στην ελλάδα εθελοτυφλούμε αν πιστεύουμαι οτι το να κουβαλάς μετρητά είναι καλυτερο.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ (Α)θανάσης 10/02/2010 17:43:33

   @che
   Υπάρχουν πολλές εταιρείες, οι οποίες πληρώνουν το προσωπικό τους μέσω τραπεζών των οποίων οι χρεωστικές κάρτες δεν είναι ούτε Visa ούτε Mastercard (όπως π.χ. η Εθνοcash της Εθνικής, η οποία έχει τεράστιο πελατολόγιο μισθοδοσίας εταιρειών. Όλοι αυτοί λοιπόν, αφού η Εθνοcash δεν γίνεται δεκτή παρά σε ελάχιστα καταστήματα, τι θα αναγκαστούν να κάνουν; Θα υποχρεωθούν να βγάλουν πιστωτική, ή όχι;

   Καλό γιουσουφάκι των τραπεζιτών ο κομψευόμενος εκλεκτός των Βρυξελλών...

 15. exomatiakaivlepo avatar
  exomatiakaivlepo 10/02/2010 13:49:58

  Άν θέλουν να λύσουν ριζικά το "φορολογικό" και να υπάρξει απαλλαγή από την "φορορουφιανία" και τις High Tec Π@π@ριές, άς κάνουν το πιό απλό, αυτό που έκαναν στην Αλβανία.
  Ταμειακές συνδεδεμένες με την Εφορία.

  Αλλά: "Άλλο Αλβανία και άλλο Ελλάδα..."

  http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2010/02/blog-post_08.html

  • ataktos avatar
   ataktos @ exomatiakaivlepo 10/02/2010 13:54:37

   Βάζεις πολύ δύσκολες εξισώσεις στο παιδί μας …..

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ exomatiakaivlepo 10/02/2010 13:58:53

   "Ταμειακές συνδεδεμένες με την Εφορία"; Απαπαπαπαπα, τι λόγια είναι αυτά; Πιπέρι θα σου βάλω στο στόμα! Βρε, θίγουμε ποτέ την ιερή αγελάδα της ελληνικής "αγοράς";

   Δες ένα απλό παράδειγμα με τις περισσότερες ταμειακές μηχανές: οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων έχουν αφεθεί να χρησιμοποιούν ταμειακές μηχανές της πλάκας, και στη συντριπτική πλειονότητα των αποδείξεων αναγράφονται συνήθως οι περιγραφές... "ΦΑΓΗΤΟ", "ΠΟΤΟ", "ΚΑΦΕΣ", ακόμα και... "ΕΙΔΟΣ"! Ναι, τόσο γενικά και αόριστα, πράγμα που καλλιεργεί τις συνθήκες για γενικευμένο παιχνίδι φοροδιαφυγής. Σε αντιδιαστολή, θα αναφέρω δύο παραδείγματα χωρών (θεωρητικά) φτωχότερων από εμάς: στις Μαλδίβες, θυμάμαι ότι είχαμε πάρει από ένα σάντουιτς από κάποιο λιλιπούτειο snack bar της πρωτεύουσας, ούτε δέκα τετραγωνικά επιφάνεια δεν είχε. Ε, λοιπόν η ταμιακή μηχανή έδινε απόδειξη ΠΛΗΡΩΣ περιγραφική, που έγραφε τι ΑΚΡΙΒΩΣ περιείχε το κάθε σάντουιτς (!), καθώς περνούσε από barcode στο περιτύλιγμά του!!! Ίδια ακριβώς ήταν η έκδοση αποδείξεων από μικρομάγαζα και στη Ρουμανία, ακόμα και στα χωριά. Μέχρι και στα βενζινάδικα, από όπου παίρναμε εμφιαλωμένο νερό, αναγραφόταν στην απόδειξη η ακριβής περιγραφή του νερού (μάρκα, τύπος, μέγεθος)!

   Αυτά, όμως, συμβαίνουν στις σοβαρές -έστω και φτωχές- χώρες, εκεί δηλαδή όπου οι νόμοι είναι φτιαγμένοι για το κοινό καλό και όχι για τις συντεχνίες ή για τις τράπεζες, και όπου οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ. Όχι στο Yunanistan.

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ exomatiakaivlepo 10/02/2010 14:06:23

   Μα και εδώ έχουμε συνδεδεμένο on line ότι θεωρούμε προτεραιότητα: τον τζόγο δηλαδή
   Κάθε χώρα έχει τις προτεραιότητες της, απλά τα αυτονόητα είναι αδιανόητα στη χώρα των επιγόνων

 16. ευτυχια avatar
  ευτυχια 10/02/2010 13:54:13

  SORRY, ΑΛΛΑ ΕΓΩ ΔΕΝ ΔΙΝΩ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΜΟΥ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΑΠ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ, ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΔΩΣΩ Σ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΩΠΟΔΥΤΕΣ!ΠΟΤΕ!

 17. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 10/02/2010 17:28:47

  Money talks, bullshit walks!

  • ataktos avatar
   ataktos @ archaeopteryx 10/02/2010 17:49:29

   http://www.capital.gr/News.asp?id=904452

  • kanis avatar
   kanis @ archaeopteryx 10/02/2010 22:45:33

   You pay peanuts, you get monkeys!

 18. che avatar
  che 10/02/2010 18:21:07

  Μπερδέυεις τους νόμους προσφοράς και ζήτησης - απλά θα αναγκαστούν οι επιχειρήσεις να δέχονται την εθνοκάρτα η όπως τη λένε τελος πάντων ώστε να προσελκήσουν πελάτες.

  Ειλικρινά δεν είναι αυτο το πρόβλημα - το κουράσαμε.

 19. tony avatar
  tony 10/02/2010 22:53:25

  You pay peanuts, you get monkeys!
  Το απόλυτο σχόλιο.Τα είπες όλα αδελφέ.
  Είναι τόσο απλό μα τόσο αληθινό.

 20. DUSTOFROAD avatar
  DUSTOFROAD 12/02/2010 10:38:00

  Δεν βρέχει, μας φτύνουν
  Για όσους ενοχλούνται υπάρχουν σε πρώτη φάση οι ομπρέλλες
  Οι άλλοι ας σηκώσουν το κεφάλι και ας ανοίξουν το στόμα


  ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΟΙΜΑΣΤΕ
  ΟΤΑΝ ΤΑ ΚΡΕΒΑΤΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ;;

 21. apneagr avatar
  apneagr 13/02/2010 14:07:36

  Καλημέρα

  Το πράσινο δωράκι της κυβέρνησης στις τράπεζες γιατί είχε μειωθεί το ποσοστό έκδοσης νέων καρτών

 22. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΚΑΙΟΠΟΥΛΟΣ avatar
  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΚΑΙΟΠΟΥΛΟΣ 19/12/2010 19:06:02

  Πρίν από δέκα χρόνια και λιγότερο, μας εξέδιδαν πιστωτικές κάρτες ακόμα και τηλεφωνικώς και μας τις παρέδιδαν μάλιστα με κούριερ στο σπίτι !
  ΑΠΛΗ ΕΡΩΤΗΣΗ :
  Θα υπήρχε η σημερινή υπερχρέωση των νοικοκυριών αν δεν υπήρχαν οι πιστωτικές κάρτες και ο εκμαυλισμός για την συνήθως άσκοπη και μη απαραίτητη χρήση τους ;
  Φυσικά, για την κακή χρήση των πιστωτικών καρτών είναι κυρίως οι χρήστες υπεύθυνοι, αλλά και για το κάπνισμα είναι κυρίως οι καννιστές υπέυθυνοι !
  Η δημόσια διαφήμηση προϊόντων καπνού απαγορεύεται διότι εκμαυλίζει !...
  Η διαφήμηση της χρήσης πιστωτικών καρτών για εορτοδάνεια, διακοποδάνεια και τόασα άλλα δάνεια, δεν εκμαυλίζει ;
  Πότε επί τέλους σ' αυτή τη Χώρα θα μπεί τέλος στον Ισουητισμό και την παραπλάνηση των πολιτών της ;
  Dipl.- Ing . Δημήτρης Δικαιόπουλος

 23. Μisha avatar
  Μisha 19/12/2010 19:15:05

  Να καεί , να καεί το μ .... η πιστωτική...

  δεν το γλυτωνουν με τίποτα το φλαμπέ λέμε...

  Οι αναστενάρηδες μπάτσοι της 15ης ήταν απλά προεόρτια

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.