17/12/2007 14:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δωράκια αυτοϋπονόμευσης δεν γίνονται (2)Οι καιροί είναι δύσκολοι πλέον για τον Κώστα Καραμανλή. Η πρώτη μεγάλη ήττα της κυβέρνησής του, αυτή για το ασφαλιστικό, είναι και προσωπική του ήττα. Επειδή η ασφαλιστική μεταρρύθμιση ήταν προσωπικό του στοίχημα. Έτσι, σε συνδυασμό με την  επανάληψη και σ΄ αυτήν την  κυβέρνηση φαινομένων ακυβερνησίας, απραξίας και διαφθοράς, ο κ. Καραμανλής οδηγείται πλέον και ο ίδιος σε μειονεκτική θέση. Ακόμα και φανατικοί οπαδοί του αρχίζουν πλέον να αμφισβητούν αυτό που διαδίδουν οι συμβουλάτορές του, ότι δηλαδή  «ο μεγάλος κρύβει κι άλλους άσσους στο μανίκι του». Για πρώτη φορά, μετά το 2004, η δημοτικότητά του ίδιου του Καραμανλή πέφτει, όχι μόνο επειδή το δείχνουν τα γκάλοπ, αλλά κυρίως επειδή το λέει ο κόσμος στην πραγματική ζωή με την οποία το Μαξίμου έχει χάσει πλέον κάθε επαφή. Τα περιθώρια στενεύουν, λοιπόν. Και επειδή δωράκια αυτοϋπονόμευσης δεν γίνονται ποτέ, η Ντόρα επιδεικνύει ήδη το δακτυλίδι της διαδοχής και απαιτεί να συντομεύσει ο χρόνος διαδοχής. 

Διαβάζουμε στις σημερινές εφημερίδες διάφορα σενάρια για το τι προηγήθηκε το περασμένο Σάββατο. Για την «οργή του Πρωθυπουργού», τα τηλέφωνα της Ντόρας και του Σουφλιά και τις συμβουλές του Ρουσόπουλου και του …Λούλη. Και τι έγινε ύστερα από αυτό το απίθανο βυζαντινό παρασκήνιο που μας περιγράφουν τα μήντια; Ώδινεν όρος και έτεκεν μην. Η αναγκαστική απομάκρυνση του τραγικού Μαγγίνα ήταν μια καλή ευκαιρία για μια θεαματική αναστροφή του πολιτικού κλίματος, που επιδεινώνεται ραγδαία. Δεν το επιχείρησε καν ο Πρωθυπουργός. Δεν θέλησε και πάλι να διαταράξει τις ισορροπίες, ούτε να «σπάσει αυγά». Νοιάστηκε μόνο για την εκτόνωση μιας πλευράς των ισχυρών πολιτικών και διαπλεκόμενων πιέσεων που δέχεται - και για την ικανοποίηση κάποιων επικοινωνιακών συμφερόντων. Στο μεταξύ,  η δημοσιογραφική πιάτσα βοά για μεγαλοεκδότες και καναλάρχες που παίρνουν τηλέφωνα, αλλά και για όσους από το περιβάλλον του Πρωθυπουργού επεδίωξαν και πάλι να επωφεληθούν από τις κυβερνητικές μετακινήσεις, προσωπικά και οικογενειακά. Δεν έχει πλέον καμία σημασία αν ισχύουν οι σχετικές φήμες, για τις οποίες έχουμε ήδη γράψει (βλ.εδώ). Αυτό που έχει σημασία - και μάλιστα πολύ μεγάλη - είναι ότι όσα συμβαίνουν στο περιβάλλον του Πρωθυπουργού θυμίζουν πλέον βυζαντινή αυλής της παρακμής. «Ποιος χάνει και ποιος κερδίζει» είναι το μόνιμο μοτίβο με την κυβέρνηση και τον τόπο να χάνουν μονίμως. Έτσι, δεν έχουν ίσως άδικο όσοι με αφορμή τις νέες περιπέτειες της κας Φάνη κάνουν λόγο και για ένα funny government.

Έχουμε και πάλι επισημάνει (βλ. εδώ) ότι από τότε που ο Κώστας Καραμανλής ανέλαβε τις τύχες της χώρας στα χέρια του, σε ένα πράγμα διακρίθηκε κυρίως. Το «διαίρει και βασίλευε». Η τακτική αυτή θα ήταν ίσως επαρκής για έναν ηγέτη που τον ευνοεί υπέρμετρα ο συσχετισμός δύναμης, δεν έχει απέναντί του ισάξιους αντιπάλους και ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για ρήξεις και μεταρρυθμίσεις, αλλά θέλει απλώς να καταγράψει «κυβερνητικό χρόνο» - για να διεκδικήσει αργότερα ένα ρόλο Νέστορα της πολιτικής ζωής, τηρώντας τις οικογενειακές παραδόσεις. Όποιος όμως έχει μελετήσει ιστορία (και ο κ. Καραμανλής το έχει κάνει) γνωρίζει ότι εκτός από το «Divide et Impera», οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες πίστευαν και σε κάτι άλλο. Και όταν  έκαναν τον γύρο του θριάμβου, είχαν δίπλα τους κι έναν δούλο που τους έλεγε συνεχώς στ΄ αυτί: «Η δόξα είναι εφήμερη, η δόξα είναι εφήμερη». Υπάρχει άραγε κανείς συνεργάτης του να πει σήμερα κάτι παρόμοιο στον Κώστα Καραμανλή; 

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Aris. A avatar
    Aris. A 17/12/2007 15:22:49

    Ο Καραμανλής φαίνεται ότι θα περάσει στην ιστορία ως μακρόβιος αλλά άγευστος και άχρωμος πρωθυπουργός. Είναι εντυπωσιακό ότι εδώ και τέσσερα χρόνια δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια ομάδα σφριγηλή που θα παράξει πραγματικό έργο με τομές για τους πολλούς. Οι μεταρυθμίσεις αφορούν αποκλειστικά στο ψαλίδισμα εισοδημάτων, και εργατικών διακαιωμάτων. Κανένα αποτέλεσμα στην βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, με χτύπημα της διαφθοράς του δημόσιου τομέα, βελτίωση των παρεχόμενων κρατικών υπηρεσιών, αναβάθμιση της παιδείας και της υγείας. Η κυβέρνηση δεν διαθέτει κοινή στόχευση, συνοχή, τσαγανό, αποφασιστικότητα να λύσει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, και ταλανίζεται από τα προσωπικά παιχνίδια των υποψήφιων δελφίνων. Το πόσο θα αντέξει ο Καραμανλής εξαρτάται και από την εναλλακτική λύση που μπορούν να προσφέρουν οι υπόλοιπες δυνάμεις του πολιτικού συστήματος οι οποίες είναι σε κατάσταση πλήρους απραξίας. Ο Συνασπισμός περιμένει να πέσει καμία ροπαλιά από κάποιον Ματατζή για να διακαιολγήσει την παρουσία του και το Πασόκ ασχολείται με τους αυτοσχεδιασμούς του Γιώργου. Η χώρα μοιάζει με μισοβυθισμένο καράβι χωρίς μηχανές και πηδάλιο και οι πολίτες κάνουν τον σταυρό τους γιατί δεν βλέπουν φως από πουθενά.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.