21/10/2007 20:51
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δωράκια αυτοϋπονόμευσης δεν γίνονται (1)

Από τότε που ο Κώστας Καραμανλής ανέλαβε τις τύχες της ΝΔ και αργότερα της χώρας στα χέρια του, μόνο ένα πράγμα έμαθε να κάνει καλά. Το «διαίρει και βασίλευε». «Divide et Impera», που έλεγαν και οι Ρωμαίοι. Στη λογική αυτή βασίστηκε και ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης, μετά τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου. Ντόρα, Αλογοσκούφης, Σουφλιάς, Παυλόπουλος, ως «υπερυπουργοί» να ανταγωνίζονται μεταξύ τους και ο Ρουσόπουλος για να εμφανίζει τον Καραμανλή ως «παντοδύναμο». Πόσο θνησιγενής είναι αυτή η αντίληψη διακυβέρνησης χρειάστηκε μόνο ένας μήνας για να το αντιληφθούν όλοι αυτή τη φορά (την προηγούμενη χρειάστηκαν τρεισήμισι χρόνια). Αυτή τη φορά, όμως, οι διαφωνούντες δεν είναι μόνο εκείνοι που δεν υπουργοποιήθηκαν. Είναι πολλοί οι βουλευτές της ΝΔ που αντιλαμβάνονται τα αδιέξοδα του Μαξίμου. Δεν υπάρχει ούτε ένας βουλευτής που να μιλήσαμε μαζί του από τις εκλογές και μετά που να είναι ευχαριστημένος, ή αισιόδοξος για το μέλλον. Οι περισσότεροι τα βάζουν με το Μαξίμου και ούτε είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι έτσι που πάει η κυβέρνηση, «η Ντόρα θα αλωνίσει». 

Πριν από το 2004 και ενόψει της επανόδου στην εξουσία, η πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» αρκούσε για την αντιμετώπιση των εσωκομματικών διαφωνιών, έφτανε για να διατηρήσει ενωμένο ένα κόμμα που διχάζεται από βαθιές ιδεολογικές, πολιτικές, προσωπικές και …διαπλεκόμενες διαφορές. Η άνοδος όμως της ΝΔ στην εξουσία απέδειξε τα όρια της. Αυτό που κρατούσε προηγουμένως ενωμένη της ΝΔ, η νομή της εξουσίας, γίνεται τώρα παράγοντας διάλυσης. Άλλωστε, το «διαίρει και βασίλευε» είναι μόνο «τακτικισμός», δεν είναι «πολιτική». Γι αυτήν την τελευταία απαιτούνται οράματα, στόχοι, σχεδιασμός, αποφασιστικότητα. Κι αυτά απουσιάζουν από την κυβέρνηση. Έτσι όταν ο Κ. Καραμανλής δώρισε το «δακτυλίδι της διαδοχής» στη Ντόρα, έπρεπε να το σκεφτεί δυο φορές. Γιατί δωράκια αυτοϋπονόμευσης δεν γίνονται ποτέ στους πολιτικούς αντιπάλους. Αν ήθελε να κάνει κάποιο δωράκι στην Ντόρα ας της αγόραζε μια ωραία τσάντα.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Kozani avatar
    Kozani 22/10/2007 13:55:27

    Είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, ότι το ταλέντο του Καραμανλή είναι στις ίντριγκες. Μένει να αποδείξει ότι είναι και σε άλλα ουσιαστικότερα ζητήματα. Οπως π.χ. το να παράγει πολιτική. Μέχρι τώρα πάντως, δεν το'χει αποδείξει. Οχι ότι κάτι τέτοιο έχει αποδείξει στον τομέα της "περήφανης" εξωτερικής πολιτικής η Ντόρα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.