#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/08/2010 08:06
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δυσαρεστημένος ο Παπακωνσταντίνου με τον ΣκιόπαΗ πρόσληψη του Ιταλού… μάγου της Οικονομίας από την κυβέρνηση δεν είναι μια απλή υπόθεση. Δεν είναι απλά ένας σύμβουλος που επελέγη για να σώσει την οικονομία με τις γνώσεις του. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ήδη μεγάλη δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση και ειδικά στο οικονομικό επιτελείο καθώς πολλοί θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός βάζει «καπέλο» στους δικούς του ανθρώπους και δεν τους εμπιστεύεται για να επαναφέρει τη χώρα στο δανεισμό μέσω των αγορών. Μοιάζει με «άδειασμα» στον Γ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος δε χαίρει άκρας εκτίμησης στο εξωτερικό και σε κύκλους που παίζουν καθοριστικό ρόλο στα οικονομικά. Μπορεί ως πειθήνιο όργανο να είναι αρεστός στο ΔΝΤ, όμως, στις αδηφάγες αγορές και στην ΕΚΤ και ΕΕ δεν είναι αυτό που λέμε «ο άνθρωπός τους».

Αυτό το πρόβλημα φαίνεται να κατάλαβε ο Γ. Παπανδρέου και έβαλε το ιταλικό «καπέλο» στον υπουργό του. Για την κ. Κατσέλη ούτε λόγος φυσικά αφού έχει εδώ και καιρό απομακρυνθεί από τις κρίσιμες αποφάσεις.

Να δούμε πλέον πώς θα λειτουργήσει ο Σκιόπα στην Ελλάδα κι αν θα μπορέσει να συνεργαστεί με το εδώ οικονομικό επιτελείο. Διότι μπορεί ο Ιταλός να τα πάει καλά με το Μαξίμου αλλά κάποιοι στην πλατεία Συντάγματος ίσως του την φυλάνε.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 04/08/2010 08:32:55

  έχουμε και δημοκρατικά εκλεγμένο ...ψεύτη

 2. Καρανίκας Χρήστος avatar
  Καρανίκας Χρήστος 04/08/2010 09:54:17

  Ἔχετε ἀπόλυτο δίκαιο στὴν κριτική σας, ὡς πρὸς τὶς σχέσεις τοῦ ὑπερσυμβούλου Τομάζο Σκιόπα, καὶ γιὰ τὴν συνεργασία του μὲ τὸν ὑπουργὸ Οἰκονομικῶν, καὶ ἀκόμη περισσότερο μὲ τὸν ἐκρηκτικὸ ἀντιπρόεδρο καὶ τὸν ὑπουργὸ Ἐπικρατείας, ἀλλὰ ὑπάρχουν καὶ κάποιες ἄλλες πτυχές τοῦ θέματος: Ἀφοῦ εἶναι τὀσο καλός, γιατὶ δὲν διόρθωσε τὰ οἰκονομικὰ τῆς χώρας του κι εἶναι σὲ χειρότερη κατάσταση ἀπὸ μᾶς, κι ἂς λένε ὄ,τι θέλουνε. Ὡς ἐπιτηρητὴς τῶν Ἀτλαντιστῶν ἔρχεται, ὡς ἀνθύπατος, διότι δὲν ἔχουν πλέον ἐμπιστοσύνη στὸν πρωθυπουργὸ ὅτι θὰ ἐκπληρώσει τὶς ὑποχρεώσεις του ἀπέναντί τους, διότι αὐτοὶ τὸν ἀνέδειξαν, μὲ τὴν βοήθεια τῆς ἐπιχώριας διαπλοκῆς, στὴ θέση αὐτή. Ἀπόδειξη εἶναι τὸ γεγονὸς ὅτι στὸ βιογραφικό του καὶ στὶς μελέτες του δὲν ὑπάρχει οὐδεμία ἀναφορὰ στὸ ρόλο τοῦ εὐρώ, ἐνῶ ἑστιάζει τὴν προσοχή του μόνο στὶς νεοφιλελεύθερες ἀτλαντικὲς συνταγές. Τὴ μοῖρα τῶν ἄλλων συμβούλων στὴ νεώτερη ἱστορία μας θὰ ἔχει, ὅπως καὶ τῶν Ἀμερικανῶν τοῦ πρωθυπουργοοῦ, γιὰ τοὺς ὀποίους δὲν μάθαμε ποιὰ εἶναι ἡ τύχη τους καὶ τὸ πόσο ἔχουν στοιχίσει στὸ ἑλληνικὸ δημόσιο.

 3. ΚΩΣΤΑς Β. avatar
  ΚΩΣΤΑς Β. 04/08/2010 10:27:24

  Ξεκίνησε η παγκόσμια διακυβέρνηση σε πιλοτικό πρόγραμμα απο την Ελλάδα.Επίσημη γλώσσα,δε η "Διαμαντοπούλεια".Αυτός είναι ο πρώτος ανασχηματισμός της.

 4. sovokai avatar
  sovokai 04/08/2010 11:16:42

  κακό να φερνεις ξένο στο τόπο σου να μη σου λύσει πρόβλημα οταν εχεις τόσους δικούς σου. Πολιτικη βούληση χρειάζεται. Το θεμα είναι τι στο διάολο πολιτική βούληση εχει το νέο ΠΑΣΟΚ

 5. Βασίλης avatar
  Βασίλης 04/08/2010 11:19:57

  Φάκτορα θα το πω ωμά και ας το κόψεις.

  Χεστήκαμε για το αν υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση και ειδικά στο οικονομικό επιτελείο, αν ο Παπακωνσταντίνου στενοχωριέται, αν η Κατσέλη είναι κομμένη από τη λήψη των κρίσιμων αποφάσεων, όπως και για πολλά άλλα. Όλοι αυτοί οι άθλιοι παρατρεχάμενοι του ΓΑΠ, που με περισσή δουλικότητα ανέλαβαν να διεκπεραιώσουν τη βρώμικη δουλειά, σύντομα θα εξωπεταχτούν σαν παλιολεμονόκουπες και δεν θα τολμούν να βγουν ούτε έξω από το σπίτι τους.

  Καιγόμαστε όμως Φάκτορα για το βιασμό που γίνεται στη πατρίδα μας και στο λαό μας.

  Ντρέπομαι όταν ακούω τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ να ανακοινώνουν ότι η κυβέρνηση απέσπασε τα εύσημα των γκαουλάιτερ επειδή μας αρμέγει καλά, μέχρι να βγει αίμα.

  Κατά άλλα ο ανεκδιήγητος που το παίζει πρωθυπουργός, κολυμπά, κωπηλατεί, ποδηλατεί, τρέχει και δίνει συνεντεύξεις. Μόλις γυρίσει από τις διακοπές του, θα μας ανακοινώσει το νέο κύκλο ταξιδιών του.

  Εγώ μια φορά δεν θα πάω διακοπές.

 6. Στέργιος avatar
  Στέργιος 04/08/2010 11:21:31

  Παιδιά, αν υπάρχει μία χώρα στον κόσμο τής οποίας το παράδειγμα δεν πρέπει να ακολουθήσουμε, αυτή είναι η Ιταλία!
  Οικονομική υπερδύναμη στη δεκαετία τού 60, η Ιταλία μοιάζει σαν να μην έχει μπει ούτε καρφί από τότε. Διαλύεται και αποσυντίθεται σαν τη μαμά τού Άντονι Πέρκινς στο "Ψυχώ", χωρίς κανείς να τολμήσει να τη θάψει.
  Η Ιταλία υφίσταται χάρη στη μαφία. Είναι ένα άδειο κουκούλι μέσα στο οποίο δρα η μαφία. Στην Ιταλία δεν υπάρχει πολιτική, ούτε δημοκρατία.
  Στον κόσμο υπάρχουν 200 χώρες. Από όλες μπορούμε να πάρουμε κάτι καλό και να το μιμηθούμε, αλλά όχι από την Ιταλία, ούτε από μαθουσάλες σοσιαλιστές οικονομολόγους που προφανώς άρχισαν τις καριέρες τους σαν μαρξιστές-λενινιστές.

 7. Orestios avatar
  Orestios 04/08/2010 11:29:27

  Δεν είναι λιγότερες οι ευθύνες του ΥΠΟΙΚ. Αλλά το να κρύβονται πίσω από αποτυχημ'ενους συμβούλους είναι τουλάχιστον φαιδρό.
  Με τα λεφτά των φορολογουμένων πληρώνουν πάλι τα λαμόγια?
  Ο κόσμος υποφέρει και αυτοί χαρίζουν μισθάρες.
  Ντροπή ρεεεεεεε!

 8. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 04/08/2010 12:09:29

  Η πρόσληψη του κυρίου αυτού σηματοδοτεί αφενός την αναποτελεσματικότητα των άλλων φαιδρών συμβούλων που εκπόνησαν τη διατριβή: "ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΔΝΤ" (στρίγλιτς, κρουγκμάν, λαζάρου, Ασεμπίγιο - αυτός την είδε τη λούμπα και την έκανε αθόρυβα και έγκαιρα-) να "επιλύσουν" το ΓΡΙΦΟ ΕΛΛΑΔΑ.

  Αφετέρου τα εγχώρια τσιράκια της τρόϊκας λαμβάνουν το μήνυμα ότι ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ.
  Η τρόικα θα τους διατάξει να πουλήσουν τη δική τους μάνα, αν το κρίνει αναγκαίο.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ αλλενάκι 04/08/2010 12:25:08

   Τη μάνα τους, την πουλάνε στο ΔΝΤ για πλάκα αυτοί οι γραικύλοι, αρκεί να μην τους θίξεις την τρυφηλότητα και τις διακοπές "χωρίς ενοχές". (Θα θύμιζα εδώ ένα παλιό σύνθημα που φώναζαν οι οπαδοί του Ολυμπιακού για τον Κυράστα όταν έφυγε και πήγε στον Παναθηναϊκό, αλλά θα το κόψει ο σέρβερ λόγω λεξιλογίου. Οι παλιότεροι σίγουρα θα το θυμηθούν.)

 9. Σοσιαληστής avatar
  Σοσιαληστής 04/08/2010 12:35:44

  Τι έγινε υψηλότερο αξιωμα στην λέσχη μπίντελμπεργκ και παρεξηγήθηκε;

 10. Alemao Tsetung avatar
  Alemao Tsetung 04/08/2010 14:04:27

  τελικα ειναι αδερφη αυτός ή όχι?

  εχει βουήξει ο τόπος από φήμες..

 11. Κικη avatar
  Κικη 04/08/2010 17:21:43

  Αν λεω,αν ειναι και αυτος αδελφη,τοτε δενει το γλυκο.Σωρεια συμβουλων ,και αλλων με οφφιτσια ειναι,και τωρα πλεον η κυβερνηση μπορει να αποκαλειται " Το κλουβι με τις τρελλες,και οι συμβουλοι μαζι "

 12. Κικη avatar
  Κικη 04/08/2010 17:35:56

  Ο Παπακωνσταντινου η βαψομαλλιας,στην ζουλα περασε σε ασχετο νομοσχεδιο μια διαταξη οπου αυτος μονος του,θα μπορει να πουλαει δημοσια περιουσια ,δηλαδη νησια,εδαφη,κτιρια,οτιδηποτε,χωρις να περναει απο την βουλη,εννοω,το κτηριο,γιατι δεν χρησιμευει σε τιποτα αλλο,και μονο με την υπογραφη του.Καταλαβαινετε τι σημαινει αυτο,και την ΔΕΗ πουλαει και τους εργαζομενους σαν δουλους.

 13. DeltaLamda avatar
  DeltaLamda 04/08/2010 23:41:44

  Με εκείνη την επερώτηση της Βασούλας στον Παπακωσταντίνου σχετικά με το Τ-10 τί εγινε? Υπήρξε κάποια απάντηση?

 14. Δον Κιχώτης avatar
  Δον Κιχώτης 05/08/2010 00:07:13

  Αλλος ένας Bilderberg-ίσκος μας ξημέρωσε!
  Πάμε ολοταχώς μάλλον για την παγκόσμια διακυβέρνηση του ΓΑΠ...Η Ελλάδα δυστυχώς έχει γίνει πεδίο δοκιμών για τις πιο άθλιες-αντιλαϊκές πολιτικές που σκαρφίζονται οι Νεοταξίτες.Ο Θεός να βάλει το χέρι του...
  Ιδού και ο περί ού ο λόγος κ.Σκιόπα:
  http://www.bilderberg.org/g/Bild-Italy.html
  Παραθέτω -σε μετάφραση - την αντίδραση των 3 μεγάλων συνδικάτων της Ιταλίας όταν άκουσαν ότι ο Σκιόπα θα γίνει Υπ.Οικονομικών το 2006:

  "Εάν σκεφθούμε ότι ένα άτομο -της εμπιστοσύνης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και εκφραστής των ισχυρών οικονομικών κέντρων - όπως ο Πάντοα Σκιόπα θα επιλεγεί ως Υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης της κεντροαριστεράς,τότε αυξάνονται οι λόγοι ανησυχίας για τους εργαζόμενους και εργαζόμενες".
  Συνδικάτα CIGL CISL UIL
  26-4-2006

 15. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 05/08/2010 00:37:11

  Μου κάνει εντύπωση πόσο απαξιωτικά μιλάνε οι κατά κανόνα άσχετοι με τις οικονομικές επιστήμες για παγκόσμια προβεβλημένους επιστήμονες, που, κατά καιρούς, ατύχησαν να εμπλακούν στον Ελληνικό πολιτικό αχταρμά σαν σύμβουλοι, ή κυβερνητικοί παράγοντες ή και σαν απλοί σχολιαστές. Δεν υποψιάζονται καν (μου φαίνεται δύσκολο, απλά, να παραβλέπουν) ότι οι Κυβερνητικές αποφάσεις και πολιτικές, στην Ελλάδα τουλάχιστον, δεν εκπορεύονται από τους "τεχνοκράτες" άσχετα αν χρησιμοποιείται το ´ονομά τους για να "ζαχαρώσει" την τύφλα των πολιτικών μας ηγετών, συνήθως των πρωθυπουργών. Ακόμα και Υπουργός να είναι ο "τεχνοκράτης" καταπίνει την τέχνη του και κάνει ότι πεί η "Πολιτική Βούληση", η πιό διεστραμμένη έννοια στην διακυβέρνηση του τόπου μας. Γιατί, δυσκολεύομαι να πιστέψω πχ. ότι ο Αλογοσκούφης, ο Χριστοδουλάκης, ακόμα και ο Παπαθανασίου, δεν καταλάβαιναν που οδηγούσαν το καράβι. Και τους πραγματικούς αριθμούς είχαν και ήταν τόσο εξώφθαλμα στραβή η πορεία. Τα ήξεραν όλα πολύ καλά, αλλά έκαναν την γνώμη τους γαργάρα και υπέκυπταν στην παντοδύναμη "Πολιτική Βούληση" του Βαθέως Κόμματος. Τώρα, βραχυκυκλώσαμε την όντως καταστροφική "Πολιτική Βούληση" με το Μνημόνιο. Ξαναακούσατε για "Πολιτική Βούληση";
  Αν παρακολουθήσει κανείς τους εδώ λοιδωρούμενους "μεγάλους" θα διαπιστώσει ότι, εξαιρώντας κάποιες, από ευγένεια ή μεροληψία, δηλώσεις "εμπιστοσύνης" στους χειρισμούς του Α ή του Β φωστήρα μας, δεν έχουν πέσει ιδιαίτερα έξω: Πρόσφατα, στο Ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Καίμπριτζ, Γκαλμπρέηθ, Σόρος και Ρουμπινί συμφώνησαν ότι η Ελλάδα ΔΕΝ θα τα καταφέρει και θα αναγκαστεί σε επαναδιαπραγμάτευση (λέγε με Πτώχευση). Το βλέπετε απίθανο; Ή κάθε σχολιαστής εδώ, θεωρεί τον εαυτό του επαΐοντα, επειδή "μίλησε με τον σωφέρ του υπουργού", και βλέπει σαν σκουπίδι τον Στίγκλιτς;
  Ειδικά για το Αλλενάκι το ερώτημα: Τι λες, αν δεν ήταν το σκιάχτρο ΔΝΤ θα είχαμε καταπιεί ήδη όσα κατάπιαμε, χωρίς να κάψουμε τη χώρα;
  Η περίπτωση του Σιόπα δίνει την ευκαιρία, πάντως, στον ΓΑΠ να σώσει εύσχημα τον Παπακωνσταντίνου, πριν αρχίσουν να τον πετροβολούν στο δρόμο οι πάντες: Ο Παπακωνσταντίνου θα "αγανακτήσει" για τις πιεστικές "αντιλαϊκές" προτάσεις του Ιταλού και την επιρροή του στην Κυβέρνηση και θα "παραιτηθεί", διασώζοντας μέρος της πολιτικής του αξιοπρέπειας. Τι λέτε;

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ ΠΗΛΕΑΣ 05/08/2010 00:40:30

   Τι λες, αν δεν ήταν το σκιάχτρο ΔΝΤ θα είχαμε καταπιεί ήδη όσα κατάπιαμε, χωρίς να κάψουμε τη χώρα;

   Σωστόν. Η "κρίση" και το ΔΝΤ είναι η βαζελίνη...

  • Misha avatar
   Misha @ ΠΗΛΕΑΣ 05/08/2010 00:44:11

   Πρόσφατα, στο Ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Καίμπριτζ, Γκαλμπρέηθ, Σόρος και Ρουμπινί συμφώνησαν ότι η Ελλάδα ΔΕΝ θα τα καταφέρει και θα αναγκαστεί σε επαναδιαπραγμάτευση (λέγε με Πτώχευση). Το βλέπετε απίθανο;

   To λένε πολλοί εδώ και καιρό αυτό, προσθέτοντας ότι θα ήταν προτιμότερο να γίνει η στάση πληρωμών νωρίτερα και με ελληνική πρωτοβουλία, ωστε η αναδιαρθρωση που θα επακολουθούσε να είχε μικρότερες επιπτώσεις.
   Τωρα φάγαμε το μνημόνιο κατακέφαλα θα φάμε και την πτώχευση, κι ο Θεός βοηθός με τόσα κοράκια ολόγυρα.

   • ΠΗΛΕΑΣ avatar
    ΠΗΛΕΑΣ @ Misha 06/08/2010 00:01:53

    Ακριβώς. Και ακριβέστερα, θα πρέπει να επανεξεταστεί, ακόμα και τώρα η συμμετοχή μας στο Ευρώ. ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΠΟΥΘΕΝΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΔΡΑΧΜΗ, των λοιπών παραμέτρων αναλλοιώτων, ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΝ ΔΕΝ ΔΩΣΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Θεωρώ τον εαυτό μου Ευρωπαϊστή, αλλά όταν σκέπτομαι ότι μέσα στο Ευρώ ανταγωνίζεται η Λαμογία την Παντσερία επί ίσοις όροις και για την τελευταία τσίχλα στο περίπτερο, με πιάνει σύγκρυο. Τι πιθανότητα έχουμε να "κρατήσουμε"; Τουλάχιστον, αν είχαμε την δραχμή η Λαμογία θα έπαιζε με μερικά "σημαδεμένα χαρτιά" το παιγνίδι της ανταγωνιστικότητας. Ελπίζω να γίνομαι κατανοητός, χρησιμοποιώντας τις παραβολές.

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ ΠΗΛΕΑΣ 05/08/2010 15:04:07

   Tώρα είδα το ερώτημά σας ΠΗΛΕΑ.
   Αν και επαναλαμβάνουμε κουραστικά τα ίδια τόσους μηνες στην προ- αλλά και στη μετά-ΔΝΤ εποχή, στο ερώτημά σας "ήταν δυνατή η λήψη αυτών των μέτρων άνευ ΔΝΤ χωρίς να καιγοταν η χώρα;"

   Θα σας απαντήσω:
   ΟΧΙ, δεν θα καιγόταν η χώρα, με το Πασόκ ως κυβέρνηση.

   ΝΑΙ, ήταν δυνατή η λήψη ήπιων κλιμακωτών μέτρων ΧΩΡΙΣ ΔΝΤ και ΧΩΡΙΣ να καεί η χώρα, εφόσον το πασόκ εξελέγη με υψηλά ποσοστά και ακόμα υψηλότερη κοινωνική συναίνεση χάρις στη φιλολαϊκή ρητορεία και δημαγωγία του αρχηγού του όλο το προηγούμενο διάστημα [ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ...].
   Η χώρα δεν "κάηκε" ακομα υπό το ΔΝΤ, πόσο μάλλον χωρίς ΔΝΤ.

   Το "σκιάχτρο ΔΝΤ" όμως ήταν στοχευμένη, συνειδητή ενδεχομένως και γεωστρατηγική επιλογή.
   Αρκετά από τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος και περιστολής των δημοσιονομικών δαπανών η χώρα θα μπορούσε να τα είχε λάβει μόνη της.
   Οι ληκτότητες των ομολόγων του ελληνικού κράτους ήταν σοφά διασπαρμένες χρονικά με ορίζοντα 30ετίας μέχριτο 2040, όπως έδειξε το γράφημα της Καθημερινής, τα spreads μέχρι την 5η Οκτωβρίου ήταν χαμηλά, κάπου στις 135 μ.β αν θυμάμαι καλά, και αμέσως μετά άρχισαν να παίρνουν την ανιούσα, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε βγει και είχε δανειστεί από τις αγορές χωρίς πρόβλημα γύρω στο φθινόπωρο του 2009 νομίζω, στις 5 Οκτωβρίου το Τ+3 έγινε Τ+10, δεν προπαγανδίστηκε καμία απόπειρα ευρέως εσωτερικού δανεισμού, ή έκδοσης Ελληνικού Εθνικού Ομολόγου με ευνοϊκό επιτόκιο, ούτε έγινε διαπραγμάτευση με τις αγορές για ευνοϊκή επιμήκυνση των ημερομηνιών λήξεως των ομολόγων.
   Θα μπορούσαμε επίσης ως τελικό μέτρο να είχαμε κηρύξει στάση πληρωμών και επαναδιαπραγμάτευση και του χρέους και των ληκτοτήτων του.

   Η χώρα όμως σύρθηκε εκουσα άκουσα να επωμισθεί ένα Χρέος το οποίο πληροί όλα τα κριτήρια του ΕΠΑΧΘΟΥΣ, που αναλύθηκαν διεξοδικά στο antinews μετά από τον Οκτώβριο του 2009, όταν έγινε φανερό προς τα που έστριψε το καράβι.
   Το ΕΠΑΧΘΕΣ ΧΡΕΟΣ προσφέρει σοβαρά ΝΟΜΙΚΑ ερείσματα σε μια χώρα να το αρνηθεί και να αναδιαπραγματευθεί από άλλη θέση με τους απεχθείς δανειστές (hedge funds, σύμβουλοι "διαμόρφωσης" στατιστικών αλά GS, ΕΕ, ΕΚΤ, εγχώριες τράπεζες) οι οποίοι όλοι τους γνώριζαν για τα στατιστικά του 2000 και πως αυτά "διαμορφώθηκαν" ώστε να γίνουμε δεκτοί στην ΟΝΕ, γνώριζαν για τις μίζενς που διακινούντο στο ελληνικό πολιτικό και άρα τραπεζικό τοπίο, γνώριζαν τις πραγματικές μειωμένες δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας να σταθεί στο κλαμπ των ισχυρών της ΕΕ και παρόλα αυτά συνέχισαν να την δανείζουν...

   Τα παραπάνω στη μακροσκελή παράγραφο είναι ο ορισμός, η πεμπτουσία θα έλεγα του ΕΠΑΧΘΟΥΣ ΧΡΕΟΥΣ.
   Το οποίο μια χώρα έχει δικαίωμα να το αρνηθεί γιατί δημιουργήθηκε με ΣΥΝΥΠΑΙΤΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΠΛΗΣΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΤΗΣ, οι οποίοι μπροστά στις τεράστιες προμήθειες -300 εκ. η GS έκαναν τα στραβά μάτια στην ολοφάνερη μελλοντική της αδυναμία να το εξυπηρετήσει
   Το όπλο του Επαχθούς χρέους και τα επιχειρήματα που προσφέρει δεν "καταδέχθηκε" καν η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει.

   Για ένα πολύ απλό αλλά συνάμα πολύ σοβαρό λόγο ακόμα, εκτός των υπόλοιπων σχεδιασμών που είχε στο πίσω μέρος του μυαλού της:
   αν χρησιμοποιούσε το όπλο του Επαχθούς Χρέους τα στοιχεία τα οποία αναγκαστικά θα έρχονταν στο φως για το μεγάλο πολιτικό-διαπλεκόμενο-τραπεζικό φαγοπότι από 1985 και μετά θα γκρέμιζαν το πολιτικό σύστημα.

   • ΠΗΛΕΑΣ avatar
    ΠΗΛΕΑΣ @ αλλενάκι 06/08/2010 01:03:51

    Θα ευχόμουν να μπορούσα να συμμεριστώ τις, έστω και για παρελθόντα χρόνο, ελπίδες σας. Αλλά οι "ήπιες" προσαρμογές ήταν ήδη, το είπε ο Κωστάκης πριν βάλει τα κλάματα, ανεδαφική πολυτέλεια για την χώρα, και τον ίδιο τον έφεραν εκεί που τον έφεραν, και δεν βλέπω πως ένα κόμμα σαν το ΠΑΣΟΚ, απαρτιζόμενο από δηλωμένους και μέχρι αποχαυνώσεως εραστές της "Πολιτικής Βουλήσεως" και εχθρούς της πραγματικότητος θα μπορούσε να πιστέψει, το ίδιο, ότι "δεν παίρνει αναβολή" χωρίς την συνδρομή του ΔΝΤ, το δε νομικό επιχείρημα του "Επαχθούς Χρέους", πρέπει να αναγνωρισθεί σε διεθνές νομικό επίπεδο πριν γίνει "Έρεισμα". Και είδατε σε τι μετετράπη η βεβαιότητα των Σέρβων για τα επιχειρήματα της προσφυγής τους κατά της αναγνωρίσεως του Κοσσόβου, αλλά και τις, κυριολεκτικά, αρλούμπες των νομικών της Χάγης για να εξηγήσουν την απόφαση, χωρίς να προδικάσουν άλλες αντίστοιχες (της Κύπρου π.χ.).
    Και, δυστυχέστατα όχι, δεν μπορώ να συμμεριστώ την ελπίδα σας ότι αυτός ο πνευματικά εξαθλιωμένος λαός θα γκρέμιζε το πολιτικό σύστημα-δυνάστη του μετά από οποιοδήποτε επιχείρημα, αυθόρμητα, χωρίς ανάλογη πολιτική καθοδήγηση. It's too late, που γράφει και ο Θείος παρακάτω για μεγαλειώδεις κοινωνικές ανατάσεις στην Ελλάδα.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ αλλενάκι 06/08/2010 11:43:46

    Σας ευχαριστώ για την απάντηση.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ ΠΗΛΕΑΣ 05/08/2010 15:50:34

   Γκαλμπρέηθ, Σόρος και Ρουμπινί απεφάνθησαν, πάς αντίλογος παυσάτω!
   Ο Γκαλμπραίηθ junior είναι οπαδός της πάση θυσία ανάπτυξης (ένας επανερμηνευμένος Κευνσιανισμός της φούσκας), καμμιά σχέση με τον σοφό πατέρα του.
   Ο Σόρος είναι ...ο Σόρος. Καλός ως "φιλόσοφος της οικονομίας", εξαιρετικά δραστικός όταν "κουτουπώνει" τη στερλίνα, αλλά δεν είναι να τον εμπιστεύεσαι στις προβλέψεις που διακηρύσσει: Άν θέλει να στρίψει αριστερά, φυσικά θα σου βγάλει δεξί φλάς. Αυτός είναι, γέρασε, δεν αλλάζει.
   Ο Χουντίνι, ο μόνος μη Αμερικανός (Πέρσης είναι, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και Ιταλοσπουδασμένος), αποφάσισε επιτέλους να συμπεριφέρεται ως politically correct Αμερικανός μόνον μετά την αναγνώρισή του ως Τειρεσία της στεγαστικής φούσκας (πρίν ήταν ο Dr Doom).
   Ο Στίγκλιτς προσφάτως "αποστάτησε". Υιοθέτησε ευρωπαική οπτική. Μάλλον οι Wallstreet-άδες αρχικά θα του έκοβαν ευχαρίστως τον κώκο, αλλά τελευταία οι αποστασίες πολλαπλασιάζονται και είναι πολύς ο κόπος πιά.
   Ένα παράδοξο - και ανερμήνευτο - της στιγμής, είναι η ριζική απόκλιση μεταξύ εκτιμήσεων του ΔΝΤ (ορθότερα της "γαλλικής αποβατικής δύναμης") και των Wallstreet-άδων αναλυτών. Είναι φαινόμενο ασυνήθιστο και μάλλον πρωτοφανές.
   Ακόμη πιό παράδοξη είναι πάντως η αριστερο-δεξιά επιμονή των "τζεντάι του εθνικοαπομονωτισμού" στην Ελλάδα, να υιοθετούν πάντα την Αμερικανική οπτική. Παράδοξη, ακριβώς επειδή η λόγχη της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης είναι αμερικανικής κοπής, και όχι Ευρωπαικής.
   Μεταξύ Ευρω-οικονομικού χώρου και "κόσμου του δολλαρίου" επιλέγουν, στην περίπτωση αυτή της "έκτακτης ανάγκης", σταθερά τον δεύτερο.
   Δεν εκτιμώ πολύ τις θεωρίες του Carl Schmitt (εξωπραγματικές είναι). Αλλά η υπενθύμισή του ότι τα θέματα εξουσίας κρίνονται σε τελευταία ανάλυση στις "καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης", έχει μια κάποια, σχετική, αξία. Στην παρούσα κατάσταση λοιπόν - που προφανώς είναι "εκτάκτου ανάγκης", το γνωστόν δίλημμα "κιθαρίστας ή ντράμερ" φαίνεται να παίρνει για την Ελλάδα τη μορφή "Ευρώ ή ζώνη ισχύος του δολλαρίου".
   Για να προλάβω παρανάγνωση ή ερμηνείες που αδυνατώ να δώσω (ιδίως από την αγαπητή αλλενάκι), θα επισημάνω ότι μόνον ορθολογικές διαπιστώσεις προσπαθώ να κάνω (σε ομιχλώδες τοπίο), για το μέλλον πιθανολογώ μόνον και δεν προβλέπω, όσο για τις προτιμήσεις μου, θα προτιμούσα να γυρίζαμε πίσω στο 1980 (αλλά χωρίς διπολισμό παρακαλώ), οπότε ούτε νεοφιλελεύθερη απορρύθμιση, ούτε φούσκα, ούτε ζημιά. Το ουσιώδες οικονομικό "αμάρτημα" είναι που φούσκωσε η γιγαντιαία φούσκα. Που έσκασε είναι απολύτως φυσικό και αναμενόμενο φαινόμενο.
   Δυστυχώς μηχανή του χρόνου δεν υπάρχει. Και στο πρόβλημα τώρα, λύση δεν μπορούν να προσφέρουν γνώμες όπως η δική μου. It 's too late.
   Όσοι πάλι θέλουν επανάσταση, πολιτική, οικονομική ή άλλου τύπου, ελεύθεροι είναι να την επιδιώξουν, αλλά άς την αρχίσουν χωρίς εμένα.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ Ο Θείος 06/08/2010 11:44:38

    Δεν γίνεται παρανάγνωση των λεγομένων σου αγαπητέ Θείε.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ ΠΗΛΕΑΣ 05/08/2010 16:03:49

   Σημειωτέον ότι η θητεία της Force de Frappe στην Ουάσιγκτον λήγει οσονούπω. Οπότε, για ότι αφορά το ΔΝΤ, το περιβάλλον της πρόβλεψης για τη μελλοντική κατεύθυνση, μετά την "αλλαγή φρουράς", από ομιχλώδες γίνεται κατασκότεινο. Αυτό ενισχύει το επιχείρημα όσων (και ο Α. Σαμαράς) επιμένουν ότι η κατά το δυνατόν συντομότερη αποκατάσταση δυνατοτήτων πολύπλευρου δανεισμού (δηλαδή και από τις σγορές), είναι σκόπιμη και επιδιωκτέα.

   • ΠΗΛΕΑΣ avatar
    ΠΗΛΕΑΣ @ Ο Θείος 06/08/2010 01:34:07

    Μα εγώ δεν λέω "πας αντίλογος παυσάτω". Αντιθέτως, προτρέπω σε εμπεριστατωμένο αντίλογο, ή, έστω, επιφυλάξεις. Όπως, καλή ώρα, οι δικές σας, των οποίων την κοφτερή απόδοση, παρά τον υποφώσκοντα πεσσιμισμό, απήλαυσα.
    Παρεμπιπτόντως, θα ήθελα να έβλεπα πως θα έλυνε ο Κέϋνες το πρόβλημα μιας Οικονομίας, που βλέπει τις επενδύσεις, που κάνει, έστω και με δανεικά, να γίνονται μεροκάματα, που προκαλούν κατανάλωση, που πυροδοτεί κεφαλαιουχικές επενδύσεις και περαιτέρω ζήτηση εργασίας στην... Γερμανία!
    "Εδώ σε θέλω κάβουρα, να περπατάς στα... Ευρώ"!

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Ο Θείος 06/08/2010 14:08:13

    Κάτι μου λέει αγαπητέ ΠΗΛΕΑ, ότι άν ζούσε, ο John Maynard Keynes (που ήταν αναγεννησιακό, εγκυκλοπαιδικό πνεύμα και όχι σαν τους σημερινούς μονοδιάστατους οικονομικούς δήθεν επιστήμονες), θα υποδείκνυε δύο κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση του αποσυνθετικού της Ευρώπης διπόλου "επενδυτική Γερμανία - Σκανδιναβία - Ανατολική Ευρώπη εναντίον καταναλωτικής Ευρωπαικής Μεσογείου:
    1. Οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ με Ομοσπονδιακά χαρακτηριστικά και αυτό που στη Γερμανική ορολογία λέγεται Transferrunion, μεταφορά επενδυτικών - όχι καταναλωτικών - πόρων προς νότον.
    2. Θα μετρίαζε κατά πολύ τη δική του (Κευνσιανή) λογική τόνωσης της ενεργού ζήτησης, κυρίως για ότι αφορά τον Ευρωπαικό Νότο και τη Βρετανία. Αποθέρμανση της κατανάλωσης στο Νότο-Βρετανία, και μεσοπρόθεσμα (μετά στοιχειώδη σταθεροποίηση), τόνωση της κατανάλωσης στο Γερμανικό και Σκανδιναβικό βορρά - έτσι θα λειτουργήσει άλλωστε ο κύριος μηχανισμός αναδιανομής της Transferrunion.

 16. zackii avatar
  zackii 05/08/2010 12:24:06

  Ρε παιδιά δεν το βλέπετε..τόση εμπιστοσύνη έχουν στο μυαλό του ΓΑΠ (ότι μπορεί σαν ασκήσιμος που είναι να εκτελέσει απλές εντολές) που τον έθεσαν με τον Ιταλό υπό κηδεμονία...Μη μου πείτε να σας πω σαν Υπουργός παιδείας σε ποιό λύκειο της δυτικής όχθης που είχε πάει γιά αγιασμό, έμαθε ότι υπήρχαν οι κατευθύνσεις (γιά τις εισαγωγικές)..δεν θα το πω γιά ευνόητους λόγους. Τώρα όσο γιά τον ΠΑΠ, τον βλέπω σε οποιαδήποτε ομιλία ..η εμφάνιση στην τηλεόραση..σαν να φοβάται..και φυσικά έχει δίκιο. Ο πρώτος που θα ρίξουν στα λιοντάρια όταν έρθει η ώρα θα είναι αυτός..χωρίς πολιτικό background ..μόνος κι έρημος..μαζί με τον άλλο που το.. μόνο του προσόν είναι ότι φιλοξενούσε το ΓΑΠ στο ξενοδοχείο του...

  • zackii avatar
   zackii @ zackii 05/08/2010 12:26:42

   Αυτός που τον ενημέρωσε (γιά τις κατευθύνσεις) ήταν φίλος, και τώρα δυστυχώς νεκρός από καρκίνο εδώ και 4 χρόνια

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.