#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/07/2013 12:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δυο πήχες τσίτι

Αφιερωμένο στα κόκκαλα του παππού μουΤο ξέσπασμα του ελληνοϊταλικού πολέμου το 1940, βρήκε τον παππού μου νεαρό και επιτυχημένο επαγγελματία που είχε με τους κόπους του αποταμιεύσει ένα σημαντικό ποσόν. Χρήματα που σκόπευε να τοποθετήσει στην αγορά ενός ακινήτου.  Διαπραγματευόταν ένα οικόπεδο στην περιοχή των Αμπελοκήπων (της Αθήνας), τότε, ακόμα, λίγο κατοικημένη. Δεν πρόλαβε, επιστρατεύτηκε.

Έξι μήνες αργότερα, με την κατάρρευση του μετώπου και την απαρχή της Γερμανικής Κατοχής, ήταν ανάπηρος σωματικά. Στο τέλος της Κατοχής, ήταν ανάπηρος και οικονομικά.

Τα χρήματά του βρίσκονταν σε τράπεζα. Οι καταθέσεις δεσμεύτηκαν. Αλλά και στο συρτάρι να τα κρατούσε, με τον ευτελισμό του νομίσματος πάλι θα τα έχανε. Η γερμανική πολιτική κατά τον Β' ΠΠ επέβαλε την χρηματοδότηση των στρατευμάτων κατοχής από τους κατακτημένους.
Κάθε, μα κάθε, πόρος καταληστεύτηκε, πέρα από το “επίσημο” κατοχικό δάνειο, το οποίο, υποτίθεται, θα επιστρεφόταν.

Ο παππούς επιβίωσε - δεν ανήκε βέβαια σε εκείνους που κατά τη διάρκεια της Κατοχής από την Οδό Σωκράτους μετακόμισαν, με αγορά αρχοντικού, στην Οδό Ακαδημίας και αργότερα οι γόνοι τους έγιναν πρωθυπουργοί. Μετά την Απελευθέρωση, κάποια στιγμή το αποφάσισε, πήγε στην τράπεζα να αντιμετωπίσει την πραγματική εικόνα της καταστροφής. Ο λογαριασμός του ήταν εκεί. Και τα χρήματά του ήταν εκεί. Με μια διαφορά : το τι αντιπροσώπευαν. Έκανε πλήρη ανάληψη του κεφαλαίου. Και με το προϊόν της ανάληψης αγόρασε δυο πήχες ύφασμα, δώρο στη γιαγιά μου να ράψει ένα παλτό.

“Ένα οικόπεδο έγινε δυο πήχες τσίτι;” ρωτούσα τον παππού, κι εκείνος, με την συγκαταβατικότητα του ανθρώπου που επέζησε από το κακό, με διόρθωνε γελώντας: “όχι, ήταν εγγλέζικο ύφασμα!”.

Όλα αυτά, με την ευγενική χορηγία των προγόνων της Μέρκελ και του Σόιμπλε. Μόνο σε μένα λοιπόν, η Μέρκελ, ο Σόιμπλε, κι εκείνος ο νοτιοασιάτης που με το σύμπλεγμα του ημίαιμου παριστάνει τον “γερμανικότερο των Γερμανών”, χρωστάνε ένα οικόπεδο στη Λεωφ. Αλεξάνδρας. Υπολογίστε τι χρωστάνε στους υπόλοιπους.

Ο Παναγιώτης Κονδύλης τοποθετεί ιστορικά στην Καταστροφή του 1922 την έναρξη της παρακμής του Ελληνισμού. Τότε, λέει, χάθηκε η οικουμενικότητα και ο Ελληνισμός συμπτύχθηκε ανεπανόρθωτα, χάνοντας ταυτόχρονα, απότομα, την ορμή για εθνική ολοκλήρωση. Δεν θα διαφωνήσουμε με τον μεγάλο διανοητή ως προς την καθοριστική σημαντικότητα της Καταστροφής.

Όμως κατόπιν, παρά τη χρεωκοπία του 1932, μέχρι το 1940 οι πρόσφυγες είχαν σε ένα ποσοστό στεγαστεί και ενταχθεί. Η οικονομική ζωή, ιδίως μεταξύ 1928-32, είχε γνωρίσει άνθηση. Και επί Μεταξά, ανεξάρτητα από ιστορικές ενστάσεις λιγοστών, η κοινωνία οργανώθηκε με μέτρα δημόσιας ασφάλειας και κοινωνικής πρόνοιας, έγινε άρνηση αποπληρωμής δημοσίου χρέους λόγω κοινωνικής αδυναμίας δημιουργώντας νομικό προηγούμενο, η χώρα θωρακίστηκε αμυντικά.

Η Ελλάδα, σοβαρά μεν τραυματισμένη από Καταστροφή και Χρεωκοπία, όδευε σε μια  πορεία ανασυγκρότησης.
Ήταν η Γερμανική Κατοχή που της κατάφερε το πλήγμα από το οποίο δεν συνήλθε ποτέ.

Εκτός από τον μαρασμό της παραγωγής, την καταβαράθρωση της οικονομίας και την μετατροπή της Ελλάδας σε ερείπια, επί Κατοχής συντελέσθηκε η κοινωνική καταστροφή της χώρας. Κάπου 500.000 υπήρξαν τα άμεσα ή έμμεσα θύματα σε έναν πληθυσμό 8 εκατ.

Η φρέσκια, πατριωτική, αστική τάξη που είχε δημιουργηθεί από εκατό και πλέον χρόνια ελεύθερου εθνικού βίου αφανίσθηκε, κυρίως χάνοντας την περιουσία της για ένα κομμάτι ψωμί - κυριολεκτικά. Τα στρώματα-φυτώρια για τη φυσική ηγεσία της κοινωνίας εξαλείφθηκαν. Σύμβολο της επερχόμενης καταστροφής αυτής της τάξης η “προφητική” αυτοκτονία τής Πηνελόπης Δέλτα, η οποία δεν μπορούσε να νοήσει μια κατεχόμενη Ελλάδα.

Δωσίλογοι, μαυραγορίτες και “συνεργάτες”, τα παράσιτα της κοινωνίας, έγιναν βιαίως και τάχιστα η νέα άρχουσα τάξη. Υπό την πίεση του Ψυχρού Πολέμου οι ίδιοι, εν πολλοίς, στελέχωσαν τις μεταπολεμικές εγχώριες “ελίτ”, σφραγίζοντας με την “ποιότητά” τους κάθε κοινωνικό τομέα.

Η δε δημιουργία από τους Γερμανούς των Ταγμάτων Ασφαλείας, σε αντιστάθμισμα των κομμουνιστικών ομάδων αντίστασης που χρηματοδοτούνταν από αγγλικές λίρες, σηματοδότησε την έναρξη εμφύλιων συγκρούσεων που το 1946-49 αποτελείωσαν την καταστροφή, εμποδίζοντας την Ελλάδα να διεκδικήσει με δυναμισμό την απελευθερωμένη με ελληνικό αίμα Βόρειο Ήπειρο και την Κύπρο.

Κυρίως όμως, η πολιτική διαίρεση σφραγίζει από τότε ανεξίτηλα την  εσωτερική πολιτική ζωή, συνεπώς και την γεωπολιτική ισχύ και παρουσία της Ελλάδας.

Αλλά όλα αυτά θέλουν να τα ξεχάσω – να τα ξεχάσουμε.
Θέλουν το εθνικό αίτημα για επανορθώσεις να γίνει θολό,  να μην συνδέεται άμεσα με απτές απώλειες φυσικών προσώπων, να μην προσωποποιείται, ώστε αφορώντας όλους αλλά επιτακτικά κανέναν να αποδυναμωθεί και σταδιακά να σβήσει.

Οι μεταπολεμικές γενιές, μέχρι ενός ιστορικού σημείου, μάθαιναν για τα δυσβάστακτα χρόνια της Κατοχής όχι μόνο στο σχολικό θρανίο αλλά και από αφηγήσεις των μεγαλυτέρων που είχαν βιώσει καταλυτικά τις τραυματικές από την περίοδο εμπειρίες. Αυτό χάθηκε κάπου στα 1990, όταν οι γενιές της Κατοχής άρχισαν να “αποχωρούν”, ο δημόσιος λόγος καταλήφθηκε από γερμανόφιλους και τα φερέφωνά τους, αλλά και ο λαός χαυνωμένος  από μια ευμάρεια με δανεικά απώλεσε το ενδιαφέρον για τις ιστορικές συνδέσεις που καθόρισαν το παρόν του.

Και έχασε την ιστορική του μνήμη, που σημαίνει την ύπαρξή του.
Γι' αυτό ο, κάθε, Σόιμπλε μπορεί να ισχυρίζεται “δεν σάς χρωστάμε τίποτα, παρά μόνο ηθικά”. Προκαλεί φθόνο το ότι η Γερμανία παράγει πολιτικούς ηγέτες που υπερασπίζονται με σθένος τα συμφέροντά της, όσο ενάντια στο δίκαιο και αν είναι, σε σύγκριση με τα μέχρι πρότινος δικά μας απογοητευτικά φαινόμενα. Μόνο η τελευταία ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε οριστική τακτοποίηση των ιστορικών αρχείων και νομική, δια του ΝΣΚ, τεκμηρίωση της ελληνικής απαίτησης.

Όμως ή η Γερμανία δεν θα αναγνωρίσει καθόλου τη ζημία ή όταν αναγνωρίζει ότι για τη ζημία οφείλει ηθικά τότε οφείλει και υλικά, εφόσον δεν επέστρεψε σχεδόν τίποτα.

Από σχετικό γλωσσάριο : Ζημία είναι ένα τυχαίο, βίαιο και μη προβλέψιμο γεγονός το οποίο έχει σαν συνέπεια την καταστροφή περιουσιακών στοιχείων ή την πρόκληση σωματικών βλαβών. Η ζημία μπορεί να είναι θετική δηλ. να ζημιώσει απτά αντικείμενα ή αποθετική δηλ. εξαιτίας της θετικής ζημίας να ζημιώσει η εισροή κεφαλαίων.

Πόση υπήρξε η ζημία από την αρπαγή και την καταστροφή των παραγωγών και των υποδομών άρα τον μηδενισμό εισροής εσόδων;
Πόση από την απωλεσθείσα παραγωγική εργασία εκατοντάδων χιλιάδων νέων που έχασαν την δυνατότητα, όπως ο παππούς μου και οι παππούδες χιλιάδων;

Η Μέρκελ είπε ότι “ερμηνεύουμε διαφορετικά το νόμο απ' ό,τι η Ελλάδα” και ο Σόιμπλε βέβαια ουδέποτε θα απαντήσει σε αυτά.
Αλλά ο Σόιμπλε είπε κάτι σοβαρότατο που κανονικά, από την Πέμπτη, όφειλε να είναι το πρώτο θέμα της επικαιρότητας.

Τόνισε ότι “όσον αφορά τις επανορθώσεις έχουν διευθετηθεί νομικά με τη συμφωνία του Λονδίνου και τη συμφωνία «2+4» για τη γερμανική ενοποίηση του 1990, την οποία η Ελλάδα δέχθηκε και δεν πρόβαλε αντιρρήσεις”.

Η Συμφωνία “2+4” αναφέρεται στις δύο μέχρι τότε Γερμανίες, Δυτική και Ανατολική, και στις τέσσερεις νικήτριες δυνάμεις του Β΄ΠΠ, ΗΠΑ, ΕΣΣΔ, Μ. Βρετανία, Γαλλία.

Έλληνας πρωθυπουργός ήταν τότε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος για τη συμφωνία αυτή έχει δηλώσει : “ποια ήταν η Ελλάδα και ποιος ήμουν εγώ που θα στεκόμασταν εμπόδιο στην Ιστορία”, εννοώντας την Γερμανική Ενοποίηση.

Ήταν αυτός που ο ελληνικός λαός είχε ορίσει τοποτηρητή της υπεράσπισης των πάσης φύσεως εθνικών συμφερόντων, από τα οποία ένα από τα ζωτικότερα είναι η διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων.

Χρησιμοποιώντας τη συμπάθεια που προκαλεί (σε ορισμένους) ένας υπέργηρος επιδιώκει λυσσαλέα, σήμερα, να επανασυγγράψει την πρόσφατη ιστορία της χώρας σε όφελος της διάτρητης πρωθυπουργίας του, συναίνεσε στην γερμανική ενοποίηση χωρίς αντάλλαγμα για τον ελληνικό λαό.

Αυτός που, όταν οι Γερμανοί κατακτητές εκτελούσαν Έλληνες για ασήμαντη αφορμή, διέφυγε, μελλοθάνατος ων, την εκτέλεση.
Αυτός, η κόρη του οποίου προαλείφεται για Επίτροπος στην ΕΕ, ο γιος του οποίου λάμβανε εξοπλισμούς επί πιστώσει από γερμανικές εταιρείες.

Για κάποιους, το επιμύθιο θα ήταν “αναζητήσατε τον εσωτερικό εχθρό”.
Πόσο βολικό για τον πραγματικό, ιστορικό καταστροφέα και τους εγκάθετους του στην ελληνική πολιτική σκηνή.

Ε, δεν ξεχνώ!
Και δεν γράφω για να υπενθυμίσω επειδή περιμένω οικόπεδο στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.
Γράφω ως ελάχιστη υποχρέωση στα κόκκαλα των γεννητόρων μας.

Αλλά κυρίως γράφω για τα 18χρονα ελληνόπουλα, έστω κι αν μόνο ένα το διαβάσει. Για να γνωρίζει ότι δεν είναι τεμπέλης, ανεπρόκοπος, όπως τού φωνάζουν, αλλά ότι η σημερινή ανέχεια που περνά η χώρα, εκτός από προϊόν φαυλότητας κάποιων πολιτικών, υπήρξε και ιστορικό αποτέλεσμα καταστροφής από αλλόφυλους.

Ότι δεν είναι μόνο οφειλέτης, αλλά και πιστωτής.

Και όταν κάποια ιστορική στιγμή έρθει η ώρα του, με πλήρη νομική τεκμηρίωση, να υψώσει το δάχτυλο στον τότε Σόιμπλε λέγοντάς του : “Δώστε αυτά που χρωστάτε!”

Προφήτης 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. anonymous avatar
  anonymous 23/07/2013 09:10:24

  Και ο Μητσοτάκης έχει δίκιο αλλά θα μπορούσαμε με μια ρηματική διακοίνωση προς τους 6 να πούμε ότι υφίσταται ανοικτό το θέμα των αποζημιώσεων. Επίσης από πότε η υπογραφή των 4 δεσμεύει την Ελλάδα;

  Θεωρώ ότι από νομική άποψη πρέπει να γίνει επίσημη δήλωση ότι η υπογραφή των 4 νικητριών δε δεσμεύει την Ελλάδα.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ anonymous 24/07/2013 09:46:16

   Σωστό το τελευταίο, αλλά να έχει δίκιο ο Μητσοτάκης; Σε εθνικά θέματα ΠΟΤΕ δεν είχε δίκιο στους χειρισμούς του...

 2. dioklis avatar
  dioklis 23/07/2013 09:19:13

  Επιτακτική ανάγκη η αποκατάσταση της Ιστορικής αλήθειας .

 3. parmeniwn avatar
  parmeniwn 23/07/2013 09:30:54

  Αγαπητέ Προφήτη "Προσκυνώ" τα όσα με θάρρος γράφετε.

 4. ΑπυθιΑ avatar
  ΑπυθιΑ 23/07/2013 09:39:43

  Καλημέρα σας αγαπητέ Προφήτη και συγχαρητήρια για το άρθρο σας. Μακάρι να το διαβάσουν όσο περισσότεροι 18άχρονοι γίνεται.
  Το μεγαλύτερο έγκλημα που διέπραξαν οι Ναζί εναντίον της χώρας μας και το οποίο ακόμα πληρώνουμε, η πηγή της ατιμωτικής, υποτελούς, πολιτικάντικης διαχείρισης των υποθέσεών μας, συμπυκνώνεται στην παρακάτω παράγραφο :
  ''Η φρέσκια, πατριωτική, αστική τάξη που είχε δημιουργηθεί από εκατό και πλέον χρόνια ελεύθερου εθνικού βίου αφανίσθηκε, κυρίως χάνοντας την περιουσία της για ένα κομμάτι ψωμί – κυριολεκτικά. Τα στρώματα-φυτώρια για τη φυσική ηγεσία της κοινωνίας εξαλείφθηκαν. Δωσίλογοι, μαυραγορίτες και “συνεργάτες”, τα παράσιτα της κοινωνίας, έγιναν βιαίως και τάχιστα η νέα άρχουσα τάξη. Υπό την πίεση του Ψυχρού Πολέμου οι ίδιοι, εν πολλοίς, στελέχωσαν τις μεταπολεμικές εγχώριες “ελίτ”, σφραγίζοντας με την “ποιότητά” τους κάθε κοινωνικό τομέα.''

 5. cp avatar
  cp 23/07/2013 09:46:33

  Ωραίο άρθρο.
  Σημειώνω ότι το 64 ο Παπανδρέου ανεγνώρισε τα προπολεμικά χρέη μαζί με όλους τους τόκους αλλά και προσαυξήσεις ,πληρωτέο σε 45 χρόνια.Ακόμη και χρέη των "νέων χωρών" δηλαδή του σουλτάνου και του 19ου αιώνα . Κάτι που δεν συνέβη με την Γερμανία και με άλλες χώρες.
  Επίσης ότι ιθύνων νους για τα τάγματα ασφαλείας ήταν ο Πάγκαλος και πολλοί βενιζελικοί αξιωματικοί .Μετά την κατοχή πολλοί από τους συνεργασθέντες ενσωματώθηκαν στην νικήτρια πλευρά αφαιρόντας της το ηθικό πλεονέκτημα.
  Στην Κρήτη που επιβλήθηκαν ακραία μέσα απόδοσης δικαιοσύνης ....δεν έγινε εμφύλιος (Εγιναν και λυντσαρίσματα μέσα στα δικαστήρια με θύματα και ανήλικους ,με την ανοχή της χωροφυλακής).
  Φυσικά και η Αριστερά με την τακτική και την φιλοσοφία τα έκανε ρόιδο
  Ετσι δέκα χρόνια μετά την λήξη του πολέμου ,οι νικητές έγιναν γκαρσόνια ή γκαστερμπάιντερ στους ηττημένους!

 6. PELIAS avatar
  PELIAS 23/07/2013 09:54:09

  Πολύ καλό κείμενο.Αντιπροωπεύει πολλές χιλιάδες Ελληνες .
  Προτείνω να μεταφραστεί και να δημοσιευτεί σε όλα τα γερμανικά έντυπα,καθως και σεάλλες Ευρωπαικές χώρες.

 7. Β.Κ.Σιάπκα avatar
  Β.Κ.Σιάπκα 23/07/2013 10:25:57

  Ρουφώντας το άρθρο λέξη προς λέξη ήμουνα σίγουρη για την υπογραφή του, μόνον ο Προφήτης μπορεί να συντάξει ένα τέτοιο σύμπαν...
  Νοιώθω απίστευτα τυχερή που σε διαβάζω στο Αντινιούζ αγαπητέ φίλε.. ήσουν εξαρχής και θα είσαι πάντα ο πολυτιμότερος αρθρογράφος της ελληνικής διανόησης, έντυπα και ηλεκτρονικά. Την πληρότητα του αξιακού σου σύμπαντος δεν την έχει κανείς άλλος...
  Νομίζω πως είναι πλέον καιρός τα άρθρα σου στο αντινιούζ να τυπωθούν συγκεντρωμένα. Επείγει να γίνουν κτήμα των νέων ανθρώπων αυτού του έθνους...

 8. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 23/07/2013 10:36:18

  Αγαπητέ Προφήτη, καλημέρα. Απλά συγκινητικό, και αληθινό!
  Τα ίδια κατακάθια που επιβίωσαν της κατοχής, πήραν και τα ηνία της χώρας μετά και διαδοχικά το 1981. Πάντα πίστευα σε έναν πατριωτικό ελιτισμό αλλά, όπως είχα πει και πριν, και λές και εσύ τώρα, η εθνική αστική τάξη που την μεγάλωσε και που είχε πραγαμτική εθνική συνείδηση, έξέλιπε το 1945.
  Να είσαι καλά.

 9. Albert avatar
  Albert 23/07/2013 11:15:48

  Συνυπογράφω το άρθρο.
  Αυτός ο λαός υπήρξε θύμα τόσο των καταστάσεων όσο και των αδυναμιών του. Αν κάτι απέδειξαν τα μεταπολεμικά χρόνια, είναι ότι η λήθη δεν είναι λύση και η όποια ευδαιμονία δε θεραπεύει. Πρέπει να αγκαλιάσουμε το παρελθον, να το ξεσκονίσουμε, να το θυμίσουμε σε όσους το ξεχνούν, να βγάλουμε συμπεράσματα και διδάγματα, και κατόπιν να το αφήσουμε να ησυχάσει.

  Παρατήρηση: ο χαρακτηρισμός ανθρώπου ως "ημίαιμου" είναι πολύ ατυχής.

 10. Malamatenia avatar
  Malamatenia 23/07/2013 12:06:03

  Ειναι η πρώτη φορά μετά απο πολλούς μήνες που αναρτω σχόλιο στο anti news. Aπλα και μόνο γιατί δεν μπορώ να αποφύγω τον πειρασμό να σας πω ένα μεγάλο μπράβο!

 11. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 23/07/2013 12:29:15

  Ἀγαπητέ Προφήτη,σ' εὐχαριστοῦμε πού μᾶς ὑπενθυμίζεις μέ τέτοιο γλαφυρό καί ἔντονα φορτισμένο συγκινησιακά τρόπο τήν ἱστορία μας καί τήν τραγικότητα τῆς λήθης της.
  Τότε ὁ παππούς σου καί χιλιάδες ἄλλοι ἄνθρωποι,ἔχασαν τό οἰκόπεδο,τό σπίτι τους,τήν περιουσία τους γιά δυό πήχες ὕφασμα.Φτάσαμε ὅμως στό σήμερα χαυνωμένοι ἀπό τήν εὐμάρεια,ὅπως λές,ἐμεῖς οἱ νεοέλληνες νά χάσουμε τήν ἱστορική μας μνήμη,τήν ἐθνική μας ἀξιοπρέπεια γιά ''δυό πῆχες ὕφασμα''!
  Καί τότε καί σήμερα χάσαμε πολλά μένοντας μέ πολύ λίγα σέ ἀξία.Μέ τή διαφορά ὅμως ὅτι,οἱ παππούδες μας μέ σκληρή δουλειά τά ξαναέφτιαξαν. Ἐμεῖς σήμερα θά ξανακερδίσουμε τά χαμένα μας;...

 12. Φωτεινή avatar
  Φωτεινή 23/07/2013 13:33:51

  Προφήτη,

  ᾿Ανεκτίμητη ἡ γραφή σας! ῞Οτι ἀκριβῶς μοῦ διηγεῖται ἡ μητέρα μου γιά τήν ἐπιβίωση τῆς οἰκογένειας της στήν Κατοχή, πώληση χρυσῶν ἀντικειμένων καί οἰκοπέδων στούς μαυραγορῖτες γιά ἕνα κομμάτι . . . Γερμανικῆς κουραμάνας! :sad:

 13. fitsoulas avatar
  fitsoulas 23/07/2013 13:46:03

  Εξαιρετικό! Γνωρίζουμε ποιοι πολιτικοί έχουν γιους/κόρες στην ηλικία των 18 ετών;

  • blue nile avatar
   blue nile @ fitsoulas 23/07/2013 14:40:32

   Πίκρα.
   Εύγε Προφήτη.

 14. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 23/07/2013 14:01:20

  Προφήτη, καλό είναι να λέμε όλη την αλήθεια. Και άν αποφασίσουμε να είμαστε αντιναζιστές, να είμαστε όντως αντιναζιστές. ¨Οχι να χρησιμοποιούμε τον "αντιναζισμό" ως ψευδεπίγραφο εργαλείο κομματικής και ταξικής πολιτικής.
  Τα Τάγματα Ασφαλείας δεν δημιουργήθηκαν σε αντιστάθμισμα ΜΟΝΟΝ των κομμουνιστικών ομάδων αντίστασης. Και δεν χρηματοδοτούνταν ΜΟΝΟΝ αυτά από αγγλικές λίρες. Και δεν δημιουργήθηκαν ΜΟΝΟΝ στην Ελλάδα αντίστοιχες οργανώσεις Κουίσλιγκς. Και δεν ήταν ΜΟΝΟΝ οι Γερμανικές αρχές κατοχής αυτές που υπερθεμάτισαν στην ίδρυσή τους - ήταν και το μέρος της Ελληνικής άρχουσας τάξης που επωφελήθηκε απο τον κατακτητή.

  Ως γνωστόν, το κτίριο της ναζιστικής «Εθνικής Σοσιαλιστικής Πατριωτικής Οργάνωσης» (ΕΣΠΟ) στη γωνία των οδών Πατησίων και Γλάδστωνος δεν το ανατίναξαν κομμουνιστές αντιστασιακοί (1942).
  Η Λέλα Καραγιάννη και η "Μπουμπουλίνα" της συνεργαζόταν άριστα επί 3 χρόνια και με τις 2 πολιτικές πλευρές της αντίστασης. Ναι, με χρήματα Βρετανών, αυτοί ήταν οι σύμμαχοι της αντιστασιακής Ελλάδας, κομμουνιστικής και μη.
  Δεν είναι μομφή τα Βρετανικά χρήματα. Πόλεμος δεν γίνεται χωρίς χρήματα.
  Και πολλοί Βρετανοί κομάντος σκοτώθηκαν με το όπλο στο χέρι πολεμώντας δίπλα σε Έλληνες αντάρτες, και είναι θαμμένοι σε χώματα Ελληνικά.
  Και να μη ξεχνάμε τον Πάτρικ Λη Φέρμορ, που ο Θεός του χάρισε τύχη και έζησε πολλά χρόνια μετά τον αγώνα, σε Ελληνικά χώματα, σαν Έλληνας μέσα σε Έλληνες.

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Uncle Stgm 23/07/2013 15:36:58

   Ξεχνάμε τον Πατρικ Λη Φερμορ; Αστειεύεσαι;
   h**p://www.antinews.gr/2011/06/11/105812/

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ Προφήτης 23/07/2013 15:53:41

    +++ Αλησμόνητος.

    • Νίκος Αργεάδης avatar
     Νίκος Αργεάδης @ Uncle Stgm 23/07/2013 22:22:44

     Τα βιβλία του Ρούμελη και Μακεδονία (αν δεν κάνω λάθος), είναι γεμάτα με λυρισμό. Να 'σαι καλά που τον θυμίθηκες Θείε...

   • rally monkey avatar
    rally monkey @ Προφήτης 24/07/2013 02:51:38

    το Μουσείο Μπενάκη (αν δεν κάνω λάθος -νομιζω ειχα διαβασει) - ειχε μια πρωτοβουλία για να διατηρησει το σπίτι του PLF - σχεδιασμένο να θυμίζει βυζαντινό μοναστηρι όπως ειχε πει ο ίδιος
    ορίστε ευκαιρία για την Ελληνική αστική τάξη ..
    ξεχωριστη φυσιογνωμία, φιλλέληνας, μαχητής και ενας απο τους καλύτερους συγγραφεις περιηγησεων ..

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ Uncle Stgm 24/07/2013 01:06:24

   ..και τον λιγότερο τυχερο Pendelbury που έπεσε (τον οποίον ο 'Πάντυ' θαύμαζε..ήταν κάτι σαν 'Λώρενς της Κρήτης')

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ rally monkey 24/07/2013 02:21:53

    Τζον Πέντλμπερι, "Λόρενς της Κρήτης"
    http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=15768

    Να θυμόμαστε και τον Στάνλευ Μός, που έγραψε μετά την ιστορία της απαγωγής του Κράιπε.
    h**p://www.omospamari.gr/page/index.php?option=com_content&view=article&id=301:7-a-8-1944-&catid=70:2012-01-15-15-09-43&Itemid=91

    Αυτά τα φοβερά μείγματα πολεμιστή και σοφού ανθρώπου των γραμμάτων - καλλιτέχνη, που οι Βρετανοί, αλλά και οι Ιρλανδοί (ο Πάντυ-Φιλεντέμ- Μιχάλης ήταν Αγγλο-Ιρλανδός), τόσο συχνά βγάζουν.

 15. panos2 avatar
  panos2 23/07/2013 14:09:04

  1)ποια κομματα θελουν πραγματικα γερμανικες αποζημιωσεις και δεν μενουν μονο στα λογια?
  2)σε ποια κομματα υπαρχουν πολιτικοι-συνεργατες τοτε των ναζι?καποιοι ζουν ακομα και εχουν και την μιση οικογενεια στην πολιτικη...

  φαινετε οι Γερμανοι δεν τους ξεχασανε παροτι χασανε και τους ανταμοιψανε

 16. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 23/07/2013 14:14:12

  Οταν θα υψωσει το δαχτυλο στον τοτε Σοιμπλε και ο τοτε Σοιμπλε θα απαντησει με αυτα που θα διαγραφουν απο το ελληνικο χρεος.Ειναι πιθανος ενας συμψηφισμος.
  Ο Χριστοδουλακης υπολογισε το κατοχικο δανειο σε 13 δις σημερινα ευρω.Ηδη το μεριδιο της Γερμανιας στα δανεια υπερβαινει τα 15 δις.Το ποσο αυτο θεωρειται μικρο απο τους οικονομολογους που ζητουν διαγραφη μεγαλυτερου μερους του χρεους 305 δις για να γινει το ελληνικο δημοσιο χρεος "βιωσιμο".Καπου θα γινει ο συμψηφισμος.

  • Αρχιμήδης2 avatar
   Αρχιμήδης2 @ ψυχραιμια 23/07/2013 23:09:41

   Aγαπητέ Ψυχραιμία μην παιδεύεσαι άδικα με πολύπλοκους λογαριασμούς του LSE. Ο Προφήτης παραπάνω έδωσε τον πλέον αδιαμφισβήτητο λογαριασμό για το πόσα μας χρωστάνε οι Γερμανοί. Οι παπούδες των Αθηναίων που γεννήθηκαν μετά τον πόλεμο δικαιούνται ΟΛΟΙ, τουλάχιστο απο ένα οικόπεδο στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας...(Πολλοί εξ αυτών δικαιούνται περισσότερα). Παρίσι πρέπει να κάνουν την Αθήνα οι Γερμανοί για να εξαλείψουν ΜΟΝΟ το υλικό τους χρέος. Γιατί το Ηθικό χρέος δεν εξαλείφεται με τίποτε...

 17. Χρήστος Αλεξόπουλος avatar
  Χρήστος Αλεξόπουλος 23/07/2013 14:19:11

  Προσυπογράφω!

 18. η Dimi avatar
  η Dimi 23/07/2013 16:25:11

  http://www.antinews.gr/2012/04/29/158622/
  “Η Εκλογή του Ολάντ απομονώνει Μέρκελ”

 19. Σίμος avatar
  Σίμος 23/07/2013 16:35:25

  Άρθρο σωστά δομημένο με αιτιολόγηση, βασιζόμενο σε λογικά κ' στέρεα επιχειρήματα.

  Δυστυχώς πέραν των συγχαρητηρίων προς τον συγγραφέα για την αρτιότητα του πονήματος του, λυπάμαι γιατι κατανοώ πως η χώρα μας δεν πρόκειται πότε να ορθοποδήσει.

  Η μαγιά της χώρας μετά την κατοχή άλλαξε....

  Η Χρυσή γένια των Βαλκανικών Πολέμων εξαϋλώθηκε την θέση τους την πήραν ανθρωπάκια.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Σίμος 23/07/2013 18:02:17

   Η "Χρυσή" συνιστώσα της γενιάς των Βαλακνικών Πολέμων, που είχε τα μέσα και τα έξω, καθόλου δεν εξαυλώθηκε στην Κατοχή.
   Έγιναν "γερο-λαδάδες." Μαυραγορίτες.

 20. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 23/07/2013 17:16:18

  Συμφωνῶ πλήρως, πλήρως Προφήτη. (Τραγικὴ εἰρωνεία: χαιρετισμοὺς ἀπὸ τὸ Βερολίνο...)

  Παρεμπιπτόντως καὶ παραλλήλως: Δὲν ἔχω οὐδόλως διάθεση νὰ ὑπερασπιστῶ τὴν δημόσια παρουσία τοῦ πρύτανη Πελεγρίνη*. Ὅμως, πρὸς ἔκπληξη διαδικτυακῶν μου φίλων, πρέπει νὰ πῶ ὅτι τὸ κεντρικὸ σημεῖο τοῦ ἄρθρου του στὴν Ἐλευθεροτυπία (γιὰ τὸ ὁποῖο ἐκράχθη ἀγρίως) ἦταν ἀπολύτως σωστὸ καὶ ἐπιβεβαιώνεται πλήρως ἀπὸ τὴν ἐμπειρία μου στὴν Γερμανία καὶ στὴν γερμανικὴ ἐκπαίδευση. Ἡ κρατούσα καὶ αὐτονόητη ἀφήγηση εἶναι ὅτι τὰ ἐγκλήματα τοῦ πολέμου ἔγιναν ἀπὸ τοὺς «ναζί», ὄχι ἀκριβῶς ἀπὸ τοὺς Γερμανούς, ἀλλὰ ἀπὸ τὴν νοηματικὰ διακριτὴ ὀντότητα τῶν «ναζί». Μὲ τὴν λήξη τοῦ πολέμου ὅμως, οἱ «ναζὶ» μετατρέπονται αὐτομάτως, ὡς διὰ μαγείας καὶ καθολικῶς σὲ «Γερμανούς». Στὴν γερμανικὴ ἀφήγηση, δὲν εἶναι οἱ ἡττημένοι «ναζὶ» ποὺ δέχονται τὴν μεταπολεμικὴ διεθνῆ βοήθεια γιὰ τὴν ἀνοικοδόμηση τῆς χώρας τους, ἀλλὰ περίπου κάποιοι ἄλλοι, οἱ «Γερμανοί». Γιὰ τὴν γερμανικὴ ἀφήγηση, τὸ τέλος τοῦ πολέμου ὡς στιγμὴ (περίπου χρόνος dt) ἐπιφέρει μιὰ μαγικὴ μετουσίωση, μιὰ transsubstantatio, μὲ διαφορετικὸ τὸ συλλογικὸ ὑποκείμενο πρὶν καὶ διαφορετικὸ μετά - ἔστω κι ἂν εἶναι προφανὲς ἀπὸ τὰ ἀρχεῖα ὅτι στελέχη τοῦ NSDAP συνεχίζουν κανονικὰ στὴν πολιτικὴ ζωὴ τοῦ τόπου, ἀναδεικνυόμενα, γιὰ πολλὲς πολλὲς δεκαετίες μετὰ τὸν πόλεμο. Ὅσο κι ἂν αὐτὸ δὲν ἀρέσει σὲ politically correct τύπους, ναί, ὁ Πελεγρίνης ἔχει ἐδῶ δίκιο - χωρὶς αὐτὸ νὰ σημαίνει τὴν καταξίωση μιᾶς ἄλλης ρητορικῆς τὴν ὁποία ὁ ἴδιος οὐδέποτε ἐξέφρασε, ὅπως τεχνηέντως τοῦ ἐπιρρίπτεται.

  *Γράφει, σωστά, ὁ Πελεγρίνης: «[Για τους Γερμανούς,] η Γερμανία -και όχι ο ναζισμός- ήταν που έχασε τον πόλεμο. Τη Γερμανία -και όχι το ναζισμό- βοήθησαν οι νικητές με τη μεγαλοψυχία που τα πολιτισμένα έθνη οφείλουν να επιδεικνύουν στους ηττημένους και τους ανίσχυρους να σταθεί όρθια μετά την ήττα της, έτσι ώστε σήμερα να δεσπόζει ως η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης και όχι μόνο. Για τα εγκλήματα, όμως, που διέπραξαν οι Γερμανοί υπεύθυνος είναι ο ναζισμός. Οι ναζί έκαψαν, γκρέμισαν, λεηλάτησαν, δολοφόνησαν - όχι οι Γερμανοί.» Γι' αὐτὸ τὸ ἄρθρο, ἡ διαδικτυακὴ δημοσιογραφούσα χυδαιότητα τὸν στόλισε μὲ λάσπη τύπου «Θεωρητικός του ρατσιστικού μίσους κατά των Γερμανών ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών».

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Σωτ Μητραλ 23/07/2013 17:57:21

   Το ότι μεγάλο μέρος του Γερμανικού πληθυσμού συνεργάστηκε με το ναζιστικό καθεστώς, έχει γίνει αντικείμενο ενδελεχούς ιστορικής έρευνας και ερμηνευτικών μελετών, εντός και εκτός Γερμανίας.
   Και όχι μόνον ιστορικής: Θυμίζω μόνον τη φράση "κοινοτοπία του κακού" της Χάννα Άρεντ.
   Κανένα ολοκληρωτικό καθεστώς δεν στηρίχθηκε ποτέ (κυρίως) στον "ιδεολόγο". Στηρίχθηκε κυρίως στον απλό, απολιτικό, χαμηλού φρονήματος πολίτη, "που κυττάει μόνον τη δουλειά του, την οικογένειά του και το συμφέρον του". Έτσι και οι ναζί. Αυτούς τους είχαν ολόπλευρα μαζί τους - αλλά όσο τους έδιναν δουλειά και ευημερία, μαζί με ψυχική υπεραναπλήρωση ενόσω νικούσαν στα πεδία της μάχης.

   Οι άλλοι, "που δεν κυττούν μόνον τη τη δουλειά, την οικογένεια και το συμφέρον τους", εκείνοι είναι το πρόβλημα για τους ναζί και για κάθε ολοκληρωτικό. Σαν τους αδελφούς Σόλλ ("Λευκό Ρόδο") που τους αποκεφάλισαν, γιατί δεν κυττούσαν τη δουλειά τους αλλά ξεσήκωναν τον κόσμο εναντίον του NSDAP. Σαν τον μονόχειρα φον Στάουφφενμπεργκ που έπαιζε θέατρο τον "καλό αξιωματικό" και παραμόνευε χρόνια για να βάλει τη βόμβα δίπλα στον φύρερ - αλλά ατύχησε, γιατί την μετακίνησαν...
   Το πρόβλημα για τους ολοκληρωτισμούς είναι ότι οι πάντα ελάχιστοι και "μικροί", που δεν "κυττούν μόνο τη δουλεια τους" είναι εκείνοι που ΔΕΝ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ και δεν ενδιαφέρονται για ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ. Οι πολλοί, οι κοινότοποι, που "κυττούν τη δουλειά τους", ό,τι κάνουν το κάνουν από φόβο και ιδιοτέλεια. Γι αυτό και είναι στηρίγματα εύθραυστα, αναξιόπιστα.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Σωτ Μητραλ 23/07/2013 18:00:08

   Πόσα ξέρει ο κ. Πελεγρίνης για την ανιδιοτέλεια, την αδιαφορία για προσωπικό όφελος, και απο την άλλη μεριά, για την κοινοτοπία του κακού;

  • Zugzwang avatar
   Zugzwang @ Σωτ Μητραλ 23/07/2013 20:31:38

   Ευγε Προφητη!
   Ο ναζισμος υπηρξε γεννημα και θρεμμα του γερμανικου ιμπεριαλισμου, ο οποιος ξεκινησε και τον Α' Παγκοσμιο Πολεμο και τον Β'ΠΠ και τοσος αλλους πολεμους. Τον ζουμε και εμεις στο πετσι μας σημερα. Δεν εχει σημασια που ειναι οικονομικος. Ο ιδιος ιμπεριαλισμος ειναι, σε συνεχη αναζητηση του Lebensraum. Οι Γερμανοι δεν αλλαξαν και δεν θα αλλαξουν ποτε.

 21. βαγόνι avatar
  βαγόνι 23/07/2013 17:50:56

  +++

 22. ΦΑΝΤΑΣΜΑ avatar
  ΦΑΝΤΑΣΜΑ 23/07/2013 18:38:12

  Spiegel : Θα μας πείτε τι ακριβώς συνέβη τότε;

  Ritschl : Η δημοκρατία της Βαϊμάρης κατόρθωσε να επιζήσει από το 1924 μέχρι το 1929 αποκλειστικά με δανεικά. Μάλιστα για τις αποζημιώσεις του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου δανείστηκε από τις ΗΠΑ. Επρόκειτο για μια «δανειακή Πυραμίδα», η οποία κατέρρευσε με την κρίση του 1931. Τα χρήματα των δανείων των ΗΠΑ είχαν εξαφανιστεί, η ζημιά για τις ΗΠΑ ήταν τεράστια, οι συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία καταστροφικές. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο οι ΗΠΑ φρόντισαν να μην θέσει κανείς από τους συμμάχους αξιώσεις για αποζημίωση. Εκτός από μερικές εξαιρέσεις, ματαιώθηκαν όλες οι αξιώσεις μέχρι μια μελλοντική επανένωση της Ανατολικής με τη Δυτική Γερμανία. Αυτό ήταν πολύ ζωτικό για την Γερμανία. Στην ουσία πάνω σε αυτό στηρίχθηκε το περίφημο γερμανικό μεταπολεμικό θαύμα! Παράλληλα όμως, τα θύματα της γερμανικής κατοχής όπως οι Έλληνες, ήταν αναγκασμένα να αποποιηθούν τα δικαιώματα τους για αποζημίωση.

  Spiegel : Πόσο μεγάλα ήταν τότε τα ποσά από τις γερμανικές χρεοκοπίες;

  Ritschl : Με βάση την οικονομική επιφάνεια που είχαν οι ΗΠΑ κατά την εποχή εκείνη, αναλογικά τα γερμανικά χρέη της δεκαετίας του ‘30 ισοδυναμούν με το κόστος της κρίσης του 2008. Αν τα συγκρίνουμε λοιπόν με τα ελληνικά χρέη, τότε, πιστέψτε, με τα χρέη της Ελλάδας είναι μηδαμινά. Σε σχέση με την οικονομική επιφάνεια της χώρας, η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος αμαρτωλός του 20 ου αιώνα και ίσως της νεότερης οικονομικής ιστορίας.

  Spiegel : Πόσες φορές έχει χρεοκοπήσει η Γερμανία;

  Ritschl : Εξαρτάται πως το υπολογίζει κανείς. Τον τελευταίο αιώνα τουλάχιστον τρεις φορές. Μετά την τελευταία στάση πληρωμών στη δεκαετία του ‘30, ανακουφίστηκε η Γερμανία από τις ΗΠΑ με το γνωστό πλέον haircut, σαν να μετατρέπεις ένα afro look σε φαλάκρα. Από τότε κρατάει η χώρα την οικονομική λάμψη της. Στο ίδιο διάστημα όμως οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι δούλευαν σαν τα σκυλιά για να σηκώσουν κεφάλι από τις καταστροφές του πολέμου και τη γερμανική κατοχή. Κι ακόμη το 1990 είχαμε επίσης μια στάση πληρωμών.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ ΦΑΝΤΑΣΜΑ 23/07/2013 23:36:34

   Ακριβώς! Χρωστούν τα πάντα στους ξένους και θέλουν να το παίζουν αφεντικά της ευρώπης που έσφαξαν και κατέστρεψαν. Θα πληρώσουν πανάκριβα τούτη τη φορά και μάλλον δε θα είναι με χρήμα. Έτσι κι αλλιώς δεν έχουν να πληρώσουν...

 23. Δαναός avatar
  Δαναός 23/07/2013 18:42:50

  Προφήτη, σε ευχαριστώ. Ακόμα μια "διεγερτική" ανάρτηση! Ζωγραφιά και παρακαταθήκη!

 24. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 23/07/2013 18:43:35

  "Όποιος δεν θέλει να είναι φερέφωνο του ισχυρού, δεν πρέπει και να αποδέχεται την εικόνα που προβάλλει ο ισχυρός για τον εαυτό του"
  Αυτό έλεγε ο μακαρίτης ο Κονδύλης που ανέφερες.

 25. Aφροδίτη avatar
  Aφροδίτη 23/07/2013 20:16:50

  Το πόση αλήθεια αναδείχθηκε από αυτό το άρθρο, δεν περιγράφεται! Εύγε αγαπητέ Προφήτη για την υπενθύμιση της πραγματικής σύγχρονης ιστορίας αυτού του τόπου, που κατάφερε και άντεξε στα βαριά κτυπήματα και θα ήταν καλύτερος αν δεν είχε την ατυχία να κυβερνηθεί από ορισμένους ξενόδουλους πολιτικούς. Τί δεν θα έδινα να διαβαζόταν το βιωματικό διήγημά σου "Όλα, για ένα παλτό της γιαγιάς" από τα νέα παιδιά, που είναι σε πλήρη απόγνωση και ψάχνουν τον τρόπο να φύγουν από την Πατρίδα, όχι πλέον για να προκόψουν αλλά μόνο για να μπορέσουν να συνεχίσουν να ζουν.

 26. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΥΜΟΓΛΟΥ avatar
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΥΜΟΓΛΟΥ 23/07/2013 20:41:19

  εὐχαριστοῦμε, προφήτη, ἐξαιρετικό!

 27. Κρίτων Καππαδόκης avatar
  Κρίτων Καππαδόκης 23/07/2013 20:41:26

  Εξαιρετικό κείμενο και (δυστυχώς) ακριβέστατο ιστορικά .
  Ευχαριστίες πολλές και ειλικρινείς .

 28. δημης avatar
  δημης 23/07/2013 21:14:45

  ++++++++++++++++++++++++

 29. Μικρασιάτης avatar
  Μικρασιάτης 23/07/2013 22:28:39

  Προφανως στα πιο πολλα που γραφει ο ''Προφητ'' συμφωνουμε απολυτα ΟΛΟΙ...! Επειδη ομως δειχνει να αντιμετωπιζει καπως ''ισοπεδωτικα'' καποια προσωπα, θα ηθελα να τον ρωτησω αν γνωριζει τα εξης>
  Ποιος οργανωσε στη Κατοχη την απολυτα επιτυχημενη απαγωγη του Γερμανου Στρατηγου Διοικητη της Κρητης και τη φυγαδευση του στη Συμμαχικη Μεση Ανατολη?
  Αν ξερει ποσους Ελληνες εσωσε απ το εκτελεστικο αποσπασμα αυτος που την οργανωσε?
  Αν ξερει η επιθεση των Ναζι στο Ρουπελ, που βρηκε τον συγκεκριμενο ανθρωπο? (βεβαια η αγαπημενη σε πολλους ''Αυριανη'' τον αποκαλουσε συνεργατη των Ναζι , κατι που ειναι δικαιωμα του καθε φανατικου Συριζαιου ή πρωην Πασοκου, να το πιστευει )

  >> Ειπαμε, ΟΚ σε παρα πολλα διαφωνουμε με τον συγκεκριμενο πολιτικο, αλλα δεν μπορουμε να μηδενιζουμε τα παντα. Αυτα τα κανανε στην ΕΣΣΔ, που οποιος ηταν εκτος γραμμης, τον ...διεγραφαν απ το ...καδρο. Θελω να πιστευω οτι οι Κεντρο-Δεξιοι Δημοκρατες δεν σκεπτομαστε ετσι...

  • Φωτεινή avatar
   Φωτεινή @ Μικρασιάτης 24/07/2013 00:45:13

   Μικρασιάτη,

   ῾Ο Μπαντουβᾶς ;

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ Φωτεινή 24/07/2013 03:14:19

    O Πάντυ Φέρμορ με τον Στανλευ Μός ήταν οι κύριοι οργανωτές.
    Στην επιχειρηση έλαβαν μέρος άνδρες της μονάδας του Καπετάν Ζωγραφιστού, που ανήκε στο σώμα του Μπαντουβά.
    Υπάρχει και τραγούδι:
    "Αν θέλετε ονόματα
    τα γράφω ένα ένα
    κι οι δεκατρείς’ ταν ήρωες
    σαν του Εικοσιένα
    Ήταν Λη Φέρμορ, Στάνλεϋ Μος,
    Τυράκης, Πατεράκης,
    ο Καπετάν Ζωγραφιστός,
    και ο Αθανασάκης.
    Ακόμα είν’Ακουμιανός,
    Κόμης, Τζατζάς, Χναράκης,
    Παπαλεωνίδας, Σαβιολής
    κι Αντώνης Ζωιδάκης"
    (ποίημα του Μανόλη Μαρκάκη-25 Μαρτίου 1983) .
    Αναφέρονται όμως και 2 δύο Ρώσοι, ο Ιβάν και ο Βασίλης, που είχαν δραπετεύσει από το αεροδρόμιο Καστελλίου όπου υπήρχαν περί τους 80 Ρώσσους αιχμαλώτους. Τους έφερε ο Μος - μιλούσε ρωσικά (η μητέρα του ήταν Ρωσίδα).
    Ο Μικρασιάτης όμως, εννοεί μάλλον τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Υπηρέτησε όντως στη Μακεδονία το 1941. Στη συνέχεια υπάρχει το θέμα της συμμετοχής στην Εθνική Οργάνωση Κρήτης (EOK) με στρατιωτικό διοικητή τον Μ. Μπαντουβά.
    Μια μελέτη στα αρχεία της Βρετανικής Special Operations Executive (SOE) θα ξεκαθαριζε ασφαλώς πολλά.

   • Μικρασιάτης avatar
    Μικρασιάτης @ Φωτεινή 24/07/2013 03:36:32

    ?????????????????????

 30. Kimon avatar
  Kimon 23/07/2013 22:34:39

  Ευχαριστούμε για τα κειμενά σου προφήτη!

 31. victoria (true) avatar
  victoria (true) 24/07/2013 00:49:46

  Γεια σου φίλε Προφήτη.

 32. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 24/07/2013 11:39:41

  Εξαιρετικό!

 33. Ρηνα avatar
  Ρηνα 24/07/2013 12:47:29

  Αγαπητε Προφητη χαιρομαι να σε διαβαζω. Πιστευω λογω "ιδιοτητος προφητικης" να γνωριζεις οτι αυτη τη φορα δεν θα ψαχνουμε για τσιτι αλλα θα σκοτωνομαστε για ενα σταχυ.
  "Δυο χουφτες μαλαμα για μια χουφτα αλευρι" Αγ. Κοσμας Αιτωλος.
  "Η πεινα που θαρθει στην Ελλαδα θα ειναι χειροτερη απ το 41"γερ. Σιμωνας Πεντελης και γερ. Αμβροσιος Λαζαρης Δαδιου.
  " Η Ελλαδα θα πεινασει" γεροντας Παϊσιος.

 34. Μ.Τ. avatar
  Μ.Τ. 24/07/2013 16:13:08

  Μπράβο Προφήτη. Είναι πάρα πολλές αυτές οι ιστορίες, τις θυμηθήκαμε όλοι αυτά τα χρόνια και τις λέμε μεταξύ μας και πολύ καλά κάνουμε. Κι ο δικός μου παπούς έχασε πάρα πολλά λεφτά με τους Γερμανούς.

  Ο παπούς μου έζησε 16 χρόνια στην Αμερική. Ξεκίνησε από το τίποτα, μετά έφτιαξε εστιατόριο κι έβγαλε πολλά λεφτά. Μετά ήρθε το κραχ του 29 αλλά εκεί στάθηκε τυχερός. Γλύτωσε τα λεφτά του γιατί τα είχε σε βρετανική τράπεζα. Περίμενε να δει τι θα απογίνει αλλά η αμερικάνικη οικονομία δεν σηκωνόταν και το 1931 γύρισε στην Ελλάδα και στο χωριό του. Αγόρασε τμηματικά 15 στρέματα γης που πουλιούνταν και ήθελε να αγοράσει κι άλλα αλλά στη συγκεκριμένη περιοχή της Βόρειας Πελοπονήσου το βουνό φτάνει πολύ κοντά στη θάλασσα και δεν υπάρχουν πολλά χωράφια. Κι ο κόσμος δεν πούλαγε εύκολα τη γη του. Βοήθησε όλα τα αδέρφιά του κι έφτιαξε ένα μεγάλο και πολυτελές για χωριό σπίτι, με ξύλινες επενδύσεις και ζωγραφιές στο διάδρομο. Έβαλε εμπορικές καλλιέργειες, λάδι και σταφίδα που τότε εξάγονταν και είχαν τιμή. Δεν γύρισε ο ίδιος για δουλειά στα χωράφια, επιστατούσε όμως και πλήρωνε εργάτες. Στο χωριό είχαν κάνει ανέκδοτο ότι φορούσε μεταξωτά σώβρακα.

  Η αγορά των 15 στρεμάτων γης, το σπίτι, οι προίκες των αδερφών κλπ του είχαν απορροφήσει μόνο το ένα τέταρτο του ποσού που είχε φέρει από την Αμερική. Είχε ακόμη πολλά λεφτά. Ένας φίλος του που γύρισαν μαζί από Αμερική έκανε τα λεφτά του επενδυτικά ακίνητα σε οικόπεδα στην Πάτρα. Είχε αγοράσει ένα ολόκληρο τετράγωνο στο κέντρο της πόλης. Αλλά ο δικός μου παπούς δεν ήθελε αστική γη. Ήθελε αγροτική γη. Έβαλε τα λεφτά στην τράπεζα και έψαχνε να βρει κι άλλη γη προς αγορά. Έγινε ο πόλεμος, πάνε τα λεφτά. Όλα. Ο παπούς μου γύρισε ξανά στα χωράφια και ως δουλευτής. Τουλάχιστον η οικογένεια του δεν πείνασε και τάισε κι άλλες.

 35. Στέλιος avatar
  Στέλιος 25/07/2013 08:58:54

  Όποιος ενδιαφέρεται για την ιστορική αλήθεια, έχει στις μέρες μας πολλές δυνατότητες, άν θέλει να είναι αντικειμενικός, να την εξεύρει. Σχετικά με το θέμα περί Γερμανίας και ναζισμού, ο Πρύτανης έχει δίκιο. Μία προσεκτική ανάγνωση της ιστορίας της περιόδου του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου (π.χ. Ρεϋμόν Καρτιέ) θα επιβεβαιώσει ότι οι λαϊκές μάζες στη Γερμανία έμειναν πιστές στο χιτλερικό "όραμα" μέχρι τέλους. Πώς αλλοιώς μπορεί κάποιος να εξηγήσει το γεγονός ότι κατα τη διάρκεια της ίστατης μάχης του Βερολίνου, μαχητές με κοντά παντελόνια ή υπερήλικες, αντιστέκονταν μέχρις εσχάτων και τιμωρούσαν παραδειγματικά στρατιωτικούς που έδειχναν τάσεις εγκατάλειψης του αγώνα. Πώς αλλοιώς επίσης μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι παρά τα δεινά της χώρας, μονο ένας ελάχιστος αριθμός στρατιωτικών, προερχόμενων μάλιστα από την κάστα των ευγενών, προσπάθησε να αντιδράσει λίγο πριν την ήττα, σχεδιάζοντας τη δολοφονία του Χίτλερ (με εκκρηκτικές ύλες προμηθευμένες απο τις Βρεττανικές Μυστικές Υπηρεσίες!).
  Και ναι είναι σωστό το ότι η Γερμανία οφείλει την ύπαρξή της στη μεγαλοψυχία των αντιπάλων της (κυρίως του Τσώρτσιλ και του Ντε Γκώλ) οι οποίοι αντέδρεσαν στα Αμερικανικά σχέδια περί μετατροπής της σε μία "αγροτική χώρα ποιμενικού χαρακτήρα" (Μορκεντάου).
  Το ίδιο ¨κόλπο" όμως πρέπει να αποδωθεί και στους Ιταλούς γείτονές μας. Στα μέσα τις δεκαετίας του 90 η ΕΡΤ προέβαλε ένα επετειακό ντοκυμαντέρ για την 28η Οκτωβρίου, φιλοξενόντας και απόψεις Ιταλών εκπαιδευτικών. Ήταν ενδιαφέρον να ακούει κάποιος ότι σε κανένα βιβλίο Ιστορίας που διδάσκεται στα Ιταλικά σχολεία δεν αναφέρεται κάτι κατα του Μουσολίνι, ενώ υπάρχουν μόνο γενικές αναφορές περί του "κακού φασισμού¨". Καποιος δε εκ των ομιλούντων με θαυμαστη αυτοκριτική διάθεση μίλησε και για τον έντεχνα κατασκευασμένο μύθο του "Ιταλού στρατιώτη με την κιθάρα" που προσπαθεί να ξεθωριάσει τα όσα διέπραξαν τα Ιταλικά στρατεύματα σε χώρες όπως η Τυνησία και η Αιθιοπία (αρκετοί) μπορεί να τα γνωρίζουν αυτά, γιατί το ντοκυμαντέρ επανελήφθη πολλές φορές τα επόμενα χρόνια).
  Αυτή είναι η ιστορική αλήθεια. Το θέμα είναι άν η προσπάθεια τροποποίησής της έγινε απο αληθινή μεταμέλεια (πράγμα αμφίβολο γιατί όποιος μεταμελεί δεν φοβάται την αλήθεια) ή απο παροδικό αίσθημα ενοχής που σήμερα έχει παρέλθει.

 36. GEORGE PAPPAS avatar
  GEORGE PAPPAS 27/07/2013 03:13:39

  Μπράβο παληκάρι μου, χαρά στην πέννα σου,
  Αλλά
  γιατί ο κ. Μητσοτάκης είχε δίκηο; Επειδή η Ελλάδα ηταν μικρή χώρα ή επειδή εκείνου το μπόι ηταν μικρό;
  Από πότε το δίκηο και τα δικαιώματα μιας χώρας καθορίζοντε από το μέγεθός της;
  Αλλά και ετσι να είναι..
  Ας βροντοφωνάξουμε λοιπόν, για άλλη μια φορά, σ’ αυτούς τους 4 ότι αν η Ελλαδίτσα μας , που την θέλουν και επιδιώκουν να είναι μικρή, δεν αντιστέκονταν στους Γερμανούς της κατοχής, θυσιάζοντας τα παληκάρια της, δεν θα ήταν δυνατόν αυτοί οι 4 «μεγάλοι» να βρίσκονταν στο τραπέζι των διαπραγματεύεων διαμοιράζοντας τα σύνορα των «μικρων» , σύμφωνα με καποιους, κρατών, ως άλλα ιμμάτια.
  Όσο για τον πραγματικά αξιούπητο, Μητσοτάκη, ας όρθωνε το ανάστημά του , και να παλαίψει για το δίκηο της πατρίδας του, και ας το λέγαν όχι. Τουλάχιστον θα έμενε στην ιστορία η προσπάθειά του αντι της μοιρολατρίας του.

 37. Η φαιδρά πορτοκαλέα avatar
  Η φαιδρά πορτοκαλέα 14/09/2013 15:26:57

  "Η φρέσκια, πατριωτική, αστική τάξη που είχε δημιουργηθεί από εκατό και πλέον χρόνια ελεύθερου εθνικού βίου αφανίσθηκε, κυρίως χάνοντας την περιουσία της για ένα κομμάτι ψωμί – κυριολεκτικά. Τα στρώματα-φυτώρια για τη φυσική ηγεσία της κοινωνίας εξαλείφθηκαν. "

  Aπορία-ερώτημα προς τον αρθρογράφο: Ποια ήταν αυτή η "φρέσκια, πατριωτική, αστική τάξη" που αφανίστηκε; Ο παππούς σας, έτσι όπως τον περιγράφετε, μικροαστός ήταν. Όπως και ο δικός μου άλλωστε. Αστός πάντως με την κυριολεκτική έννοια του όρου σίγουρα δεν ήταν. Οικόπεδο σε αραιοκατοικημένη περιοχή των Αθηνών ετοιμαζόταν να αγοράσει με το κομπόδεμά του. Όχι έπαυλη στην Κηφισιά...
  Ούτως εχόντων των πραγμάτων -και αφήνοντας κατά μέρος το σκέλος της βιωματικής αφήγησης- τι γνωρίζουμε για την καθαυτό αστική τάξη της προπολεμικής Ελλάδας και για τις επιπτώσεις που είχε πάνω της ο Πόλεμος και η Κατοχή;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.