#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/01/2011 22:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δραχμή τώρα;Αλλιώς:

-Ανεργία το 2011 στο 35-40% (άνεργοι δεν είναι μόνο οι μισθωτοί που χάνουν την δουλεία τους αλλά και οι επαγγελματίες που κλείνουν τα μαγαζιά τους, οι αγρότες που δεν μπορούν να καλλιεργήσουν κλπ).

-Κατάρρευση του προϋπολογισμού.

-Κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος.

-Κάποια στιγμή επίσημη πτώχευση , ή άναρχη κοινωνική εξέγερση.

Πως;

-Έξοδος από την ευρωζώνη.

-«Κούρεμα» του χρέους 40-50%

-Υποτίμηση σε σχέση με το ευρώ 40%.

-Μείωση των φόρων στα καύσιμα  κίνησης (βενζίνα και πετρέλαιο) 50%. Καμία μείωση στο πετρέλαιο θέρμανσης.

-Εφαρμογή των μέτρων εκείνων του μνημονίου που κρίνονται λογικά. (Άνοιγμα  επαγγελμάτων, μείωση του δημόσιου τομέα,  μείωση των υψηλών συντάξεων , ίδιοι όροι εργασίας και αμοιβής στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα κλπ).

-Κατάργηση κάθε γραφειοκρατίας και απελευθέρωση της επιχειρηματικότητας.

-Όποιος συλλαμβάνεται για διαφθορά  κατάσχεση όλης της περιουσίας του και μίνιμουμ 5 χρόνια φυλακή.

-Τήλε εκπαίδευση στον Έλληνα (μέσω ΤV & Internet)  για αλλαγή νοοτροπίας, ότι πρέπει να δουλέψει για να επιβιώσει και συμμετοχή στα κοινά.

Αποτέλεσμα:

Η οικονομία παίρνει αμέσως μπροστά, η ανεργία σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα μειωθεί  στο ελάχιστο. Η ανάπτυξη της οικονομίας θα είναι μεγάλη χρόνο με το χρόνο. Ο τουρισμός, η γεωργία,  η μεταποίηση θα πάρουν μπροστά (υποδομές υπάρχουν) και λίγο αργότερα και η οικοδομή  και θα δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες για την ανάπτυξη νέων προϊόντων που θα υποκαθιστούν εισαγόμενα. Αν καταφέρουμε να αντικαταστήσουμε τα εισαγόμενα προϊόντα , σε τομείς που μπορούμε, συν την αύξηση του τουρισμού σε πολύ λίγα χρόνια θα μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον  σε αντίθεση με την υπάρχουσα κατάσταση (παραμονή στο ευρώ) που δεν φαίνεται φως στο τούνελ για πολλά πολλά  χρόνια.

Κάποιοι  θα χάσουν αξίες από την αλλαγή αυτή . Αυτοί είναι λίγοι. Και αυτοί όμως θα πρέπει να καταλάβουν μόνο τα μετρητά τους μπορεί να σώσουν με την υπάρχουσα κατάσταση  (κάτι που μπορούν να κάνουν και με την προτεινόμενη αλλαγή).

Για τις υπόλοιπες αξίες (ακίνητα κλπ) τους συμφέρει η προτεινομένη αλλαγή αν το καλοσκεφθούν.

Πρέπει βέβαια να βρεθεί και ένας τρόπος να εξαφανισθούν οι φωστήρες οι πολιτικοί μας που οδήγησαν την χώρα στο σημερινό αδιέξοδο.

Τα πιο πάνω αποτελούν μια πρόταση διατυπωμένη με τίτλους. Σίγουρα χρειάζεται ανάλυση πολλών τεχνικών λεπτομερειών αλλά αυτά είναι για τους τεχνοκράτες που θα τους δοθεί η εντολή για την υλοποίηση  μιας τέτοιας πρότασης.

Πιστεύω ότι αυτή την περίοδο που όλοι είμαστε βυθισμένοι στην ανασφάλεια για το παρόν και το μέλλον μας, χρειάζεται να ακουστούν και οι δικές μας προτάσεις και να συζητηθούν μεταξύ μας.

neos agrotis

ΣΧΟΛΙΑ

 1. εο avatar
  εο 10/01/2011 23:01:06

  ανοιγμα των ποιο;;;; εδω κλεινουν επαγελλματα, βλεπετε του ενεργειακου επιθεωτητη, ελαχιστο κοστος, ενα κρατικα και επιπληρωμη ελεγχομενο s/w για τον υπολογισμο, ο κλασσικος της πλακας υπολογισμος απο πινακες κλπ κλπ.

  αυτη ειναι η οικονομια που στηνει μικροφεουδα καικαταργει τον ανταγωνισμο ΟΠΟΥ και ΟΠΟΤΕ την παιρνει και μιλαμε σοβαρα για ανοιγμα κλειστων επαγγελματων;;;

  σε καποια αλλη χωρα ισως.

 2. th.pr avatar
  th.pr 10/01/2011 23:07:45

  Δραχμη χθες!
  Οχι σημερα.....ΧΘΕΣ!!!!!
  Θα πεινασουμε ολοι, αλλα θα σωθει η πατριδα!

 3. σιδεράκιας avatar
  σιδεράκιας 10/01/2011 23:10:20

  τα αποτελέσματα στο άρθρο είναι καλοδεχούμενα κι επιθυμητά, αλλά από που προκύπτει ότι θα γίνει έτσι αν επιστρέψουμε στη δραχμή; Αυτή τη στιγμή κατά τη γνώμη μου δε συμφέρει με τίποτε η επιστροφή στη δραχμή κι ίσως να μη μας συμφέρει και ποτέ, όσο κράτος κι ιδιώτες έχουν δάνεια, η υποτίμηση θα εκτινάξει τα δάνεια στα ύψη. κι αν το κράτος πούμε ότι θα εχει τη δυνατότητα κάποια στιγμή σε ορατό χρονικό ορίζοντα να ξαναδανειστεί, οι ιδιώτες δανειολήπτες πάνε χαμένοι.
  Η δραχμή χάθηκε οριστικά όταν μπήκαμε στην Ευρωζώνη.
  Αν μας πετάξουν οι άλλοι έξω....αλλά να φύγουμε εμείς;!

  • Misha avatar
   Misha @ σιδεράκιας 11/01/2011 00:03:33

   Φίλε Σιδεράκια, ΔΕΝ υπάρχει άλλη λύση.
   Η παραμονή σε ευρω και ΕΕ θα είναι το τέλος μας από όλες τις απόψεις, με πρώτη την ταχυτατη δημογραφική αλλοίωση.
   Η επιστροφη στη δραχμή δε θα είναι εύκολη υπόθεση αλλά μέσω της καλής ενημέρωσης μπορουμε να τα βγάλουμε πέρα.

   • σιδεράκιας avatar
    σιδεράκιας @ Misha 11/01/2011 12:55:05

    Φίλε μου Misha, ακούγεται ωραίο να βγούμε από το ευρώ και να επιστρέψουμε στη δραχμή. Δεν είναι το ευρώ το πρόβλημα...πέσαμε στην παγίδα των χαμηλών επιτοκίων και μιάς εικονικής ευημερίας που έφερε το ευρώ, τα ΜΟΠ, οι επιδοτήσεις και μάλλον δεν υπάρχει τελειωμός σε όλες αυτές τις παγίδες. Γεγονός είναι πως τα δάνειά μας είναι σε ευρώ κι αν γυρίσουμε σε δραχμές τώρα με 40% υποτίμηση, τη βάψαμε. Το δάνειο των 100 χιλιάδων ευρώ θα γίνει 50 εκατομμύρια δρχ με την υποτίμηση, τα επιτόκια φυσικά δε θα μείνουν στο, να πούμε 5%;
    Αν προσθέσουμε και την ύφεση και τον πανικό του πολίτη θα γίνει γης μαδιάμ.
    Διότι δεν πιστεύω να βγει το κράτος να πει ότι τα δάνεια θα ξαναμετατραπούν με την αρχική ισοτιμία και τα επιτόκια θα μείνουν ως έχουν. Και να το πει, θα έρθει η ΕΕ κι οι αγορές και θα του τραβήξει το αυτί.
    Κια φυσικά εμείς θα την πληρώσουμε.
    Πόσο θα αναστέλλουν τους πληστειριασμούς;

    • σιδεράκιας avatar
     σιδεράκιας @ σιδεράκιας 11/01/2011 12:56:06

     είμαι κι ανορθόγραφος! :)

     πλειστηριασμός

    • Misha avatar
     Misha @ σιδεράκιας 11/01/2011 13:16:01

     Siderakias

     Βεβαίως και το ευρω ειναι προβλημα γιατί ότι αγοράζαμε ενα κατοσταρικο το 2000 , κοστιζε 340 δρχ μετά από λίγους μήνες.
     Ασφαλώς επάνοδος στη δραχμή χωρίς επανέλεγχο του δημόσιου και ιδιωτικού χρεους δεν θα φέρει αποτέλεσμα. Ηδη η Σ.Σακοράφα ξεκίνησε πρωτοβουλία , στην οποια μετέχουν πολλοί διακεκριμένοι οικονομολόγοι, για λογιστικο έλεγχο του «χρεους», το οποίο στην πραγματικότητα είναι εν πολλοίς ανύπαρκτο.

     Και εθνικοποιηση των τραπεζων παράλληλα για να σταματήσουν τα λαμόγια με τα λευκά κολάρα να μας πίνουν το αίμα, τουλάχιστον να πάρουν καλαμάκι για φραπέ και ν αφησουν το πουρι της σόμπας που χρησιμοποιούν τα τελευταία χρόνια.

     Εντος ΕΕ δεν έχουμε καμμιά προοπτική, όχι απλώς οικονομική αλλά ΚΥΡΙΩΣ πολιτισμική, καμμία προοπτική για διατηρηση της ιδιοπροσωπείας μας αλλα και δημογραφική. Ήδη τα τελευταία 15 χρόνια η πληθυσμιακή σύσταση τής χωρας έχει αλλάξει κατά τουλάχιστον 30%.

 4. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 10/01/2011 23:10:48

  Ποιος θυμαται το ΕCU ? (1996)....
  ECUW Στάσιμη διατηρήθηκε η ισοτιμία του ECU έναντι της δραχμής σημειώνοντας ελαφρά υποχώρηση κατά -0,02%. Το ECU ανατιμήθηκε κατά 3,01% έναντι της δραχμής το διάστημα Ιαν. 96- Ιαν. 95. Για το αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένων ετών 1995 και 1994 το ECU είχε ρυθμούς ανατίμησης έναντι της δραχμής κατά 5,73% και 6,45% αντίστοιχα. Ο μέσος όρος τιμών fixing Ιανουαρίου 1996 διαμορφώθηκε στις 303,55 δρχ. από 303,59 δρχ. το Δεκέμβριο 1995.
  Μπηκαμε με 340.75 !!.........

  ΠΠ

 5. giannis avatar
  giannis 10/01/2011 23:13:06

  agroti για να πηγαίνεις βόλτα με την 5αρα BMW την οποία αγόρασες με επιδότηση δηλώνοντας 3πλάσια καλλιεργήσιμη έκταση από την πραγματική πρέπει να μειωθούν οι φόροι στη βενζίνη; Ενώ στη θέρμανση που δεν σε απασχολεί λόγω ξυλόσομπας να μην μειωθούν οι φόροι.
  Όσο για την αναδιάρθρωση χρέους πως ακριβώς θα γίνει; Θα φτιάξουμε μέτωπο όλοι οι μπατίρηδες στην ΟΝΕ;
  Και η οικονομία θα πάρει αμέσως μπροστά;
  ΟΚ ότι πεις. Αυτά μου θυμίζουν "Indiana Jones and the temple of Doom". Σε μια σκηνή μιλάει ο αρχηγός των ξυπόλητων Ινδών και αναλύει το σχέδιο του να κατακτήσουν τον κόσμο. "Και θα πέσει ο θεός των μουσουλμάνων και μετά των εβραίων και μετά των χριστιανών και μετά θα κυριαρχήσει η Καλι παντού".
  Βέβαια πριν γίνουν όλα αυτά ήρθαν αντιμέτωποι με μια αγγλική περίπολο που τους κατέσφαξε. Κάπου εκεί τελείωσε το έργο.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ giannis 10/01/2011 23:46:33

   +1000

  • Misha avatar
   Misha @ giannis 11/01/2011 00:19:47

   Δεν ξέρω , δεν θυμάμαι τι έπαθαν οι ξυπόλητοι ινδοί στην ταινία.
   Ξέρω καλά όμως πως ένας ινδος με μανδύα και σανδάλια που τον φώναζαν «μπάπου» μπαινόβγαινε στη Ντάουνινγκ Στρητ 10 και τον κοιτούσαν τα φλώρια του Σίτυ σαν χαζοί .
   Αλλά κάτω από το λευκό λινό χιτώνα του είχε καρδιά ίσαμε πέντε Ριχάρδους Δ.

  • neos agrotis avatar
   neos agrotis @ giannis 11/01/2011 21:06:22

   @giannis
   απαντω επιθετικά οπως κάνεις και εσύ. Αν ειχες λιγο μυαλο δεν θα έγραφες τέτοιες .......
   Μειωση των φόρων στα καύσιμα κίνησης για να μπορει να λειτουργήσει η οικονομία. οχι για να πηγαίνω βόλτα με την 5αρα BMW που δεν έχω. Στο πετρελαιο θέρμανσης προτείνω καμμία μειωση φόρων, γιατι ηδη στην χώρα μας αναπτύσσεται η παραγωγή εναλλακτικων καυσίμων θέρμανσης (pellets, wood chips) που επειδή στην ελλάδα τα πάντα λειτουργουν για 5 οικογένειες, εξάγουν το προιον τους στις αναπτυγμένες ευρωπαικές χώρες (γερμανια,αυστρια,σουηδία, δανια,ιταλία κλπ)που δεν χρησιμοποιουν πετρέλαιο για θέρμανση αλλά τέτοια προιοντα. Τι μεγαλύτερη ευκαιρία για μια χώρα να αναπτυξει μια καινουργια βιομηχανία που θα υποκαθιστα δις ευρω για εισαγωγες πετρελαιου θερμανσης.
   Τώρα οσο για την αναδιαρθρωση θα μας την επιβάλλουν οι δανειστές μας για να μην τα χάσουν ολα στο τέλος.
   Τώρα οσο για τις επιδοτησεις που γράφεις, τυχαινει να παράγω μη επιδοτούμενο αγροτικό προιον και ετσι δεν παίρνω την ...δόση μου.
   Φρόντισε να άλλάξεις γνωμη για το ΙQ σου.

 6. Dimitris D avatar
  Dimitris D 10/01/2011 23:19:01

  neos agrotis αυτά που προτείνεις περιγράφουν ακριβώς τον αναρχοκαπηταλισμό.
  Στον αναρχοκαπηταλισμό, όπως και στον αναρχοκομουνισμό, εχθρός είναι το κράτος, οι έλεγχοι του και οι φόροι του.

  Η οικονομική κρίση είναι ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ, οι φυσικοί πόροι δεν φτάνουν για όλους(δηλ. κινέζους-ινδούς). Οι πλούσιες χώρες προσπαθούν να την επιβραδύνουν κανιβαλίζοντας τις φτωχότερες χώρες με υψηλότοκα δάνεια.
  Την κατάρρευση δεν την γλιτώνουν, ούτε και τον παγκόσμιο πόλεμο που θα ακολουθήσει. Οι κινέζοι θέλουν το μερίδιο τους φυσικούς πόρους, π.χ. πετρέλαιο, φτιάχνουν στρατό όπως όλες οι μη δυτικές χώρες.

 7. loretta avatar
  loretta 10/01/2011 23:21:56

  .....και ποιοι τομεις στην οικονομια κατα την αποψη σου αγροτη θα κερδισουν απο ολο αυτο το σκηνικο? για τι ειδους αναπτυξη μιλαμε και που?

 8. ss_sk avatar
  ss_sk 10/01/2011 23:24:45

  Τί ακριβώς στον όρο "κλειστό" χάνεται στη...μετάφραση? Δεν το καταλαβαίνω.

  Ως είθισται άργησαν, δεν έχουν έτοιμο το πλαίσιο (μετ)εκπαίδευσης και αναγνώρισης των ενεργειακών επιθεωρητών (κάτι που απαιτείται από Ευρ. Οδηγίες, μην το ξεχνάμε) και προσπάθησαν όπως-όπως να καλύψουν το κενό με κάποιους "προσωρινούς" - οι οποίοι πρέπει να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις και για να αποκτήσουν την κανονική άδεια (η προσωρινή 12 μήνες κρατάει) θα πρέπει να παρακολουθήσουν σεμινάρια και να επιτύχουν στις εξετάσεις που θα οριστούν...μέσα στο '11 θεωρητικά. Τί είναι "κλειστό" από τα παραπάνω? Το ότι δε θα μπορεί ο παντοπώλης της γειτονιάς να εκδίδει κι αυτός ενεργειακό πιστοποιητικό?

  Ο GAP Ελληνικά δεν ξέρει και δικαιολογείται (λέμε τώρα) που βαπτίζει "κλειστά" όσα επαγγέλματα τον βολεύουν - εσείς οι υπόλοιποι ποια δικαιολογία έχετε?

  Όφ τόπικ αλλά μη λέμε κι ό,τι θέμε...

  • kostas avatar
   kostas @ ss_sk 11/01/2011 00:31:55

   Μάλιστα. Ένα πιστοποιητικό για να εκδοθεί χρειάζεται "μετεκπαίδευση" και "εξετάσεις".. λες και απευθύνεσαι σε ιθαγενείς παπούα...
   Όλοι(; ελέω ΤΕΕ) οι διπλωματούχοι (και οι κακόμοιροι πτυχιούχοι) με την "μετεκπαίδευση" θα αποκτήσουν το προνόμιο μιάς υποχρωτικής ελάχιστης αμοιβής από εμάς τα υπόλοιπα κορόϊδα..(Εύκολο χρήμα, γιαυτό να μην απορείς που έχουμε τόσους μηχανικούς σπουδαγμένους σε σχολές "παπούα").
   Βάλτε όση "μετεκπαίδευση" θέλετε αλλά όχι με ελάχιστη εγγυημένη αμοιβή. Ελεύθερη οικονόμια και ανταγωνισμό χρειαζόμαστε όχι φαραωνικούς παντογνώστες. Και όχι άλλες απειλές για τη ποιότητα της εργασίας σας.. άφου όλοι θα έχετε "μετεκπαίδευση"...

   • ss_sk avatar
    ss_sk @ kostas 11/01/2011 10:49:57

    Για να μην το επεκτείνουμε (και βαρεθούν οι υπόλοιποι) το πρόβλημα ποιο είναι: η απαίτηση πιστοποίησης (τα υποχρεωτικά σεμινάρια και εξετάσεις αυτό καλούνται να καλύψουν) ή η ελάχιστη αμοιβή?

    Το πρώτο δε θα επιχειρήσω να το αποδείξω...το θεωρώ αυτονόητο και τη φαιά ουσία που μου έχει απομείνει την κρατάω για άλλα.

    Το δεύτερο θα το συζητούσαμε (και όχι μόνο για τα πιστοποιητικά αλλά γενικότερα) όμως δεν είναι οι συνθήκες κατάλληλες: η αρχική ανάρτηση αφορά σε άλλα θέματα και δε θέλω να "τρολάρω". Αν όμως υπάρξει χωριστή συζήτησηγια τις αμοιβές ευχαρίστως να αναπτύξω/κρίνετε την επιχειρηματολογία μου - και η οποία διαφέρει από την "καθώς πρέπει" του ΤΕΕ.

 9. ΝΑΥΤΗΣ avatar
  ΝΑΥΤΗΣ 10/01/2011 23:30:34

  Και γιατί μετά από 2-3 χρόνια δεν θα είμαστε στην ιδια κατάσταση ? Τι θα έχει αλλάξει εκτός από το νόμισμα? Η νοοτροπία μας, η αναξιοκρατία μας, ή ο ωχαδελφισμός μας ? Και βέβαια όλο το μοντέλο που περιγράφεις ισχύει για ένα σύστημα σαν κι αυτό που υπήρχε μέχρι τώρα. Ομως πιστεύω ότι η κρίση σήμερα δεν είναι μία κρίση σαν όλες τις άλλες. Το καπιταλιστικό σύστημα βρίσκεται σε συστημική κρίση παγκοσμίως, με άγνωστο το μέλλον του. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι το παγκόσμιο σύστημα έχει ήδη καταρρεύσει, και βρίσκεται σε φάση "ανακατασκευής" προς άγνωστη κατεύθυνση.

 10. Twins avatar
  Twins 10/01/2011 23:35:13

  To παραπάνω πλάνο σαφέστατα μπορεί να φέρει την Ελλάδα σε τρόχια ανάπτυξης πολύ γρηγορα. Εαν μπορούσαμε να διαχειριστούμε μόνοι μας την οικονομία μπορούμε να έχουμε πιο βέλτιστα αποτελέσματα από της νομοθεσίες των Βρυξελλών, ενώ θα διατηρήσουμε στένη σχέση με την Ε.Ε όπως η Ελβετία, Νορβγηγια, κτλ.

  Το προβλημα είναι όπως πιο δομικό. Για χρόνια ήμασταν υπερ της Ευρώπης γιατί ελπίζαμε οτι ακόμα και οι γραφειοκράτες των βρυξελών ειναι καλύτεροι από τα λαμόγια των Αθηνων... και δυστυχώς αυτό δεν το βλέπω να αλλάζει.

  Η Χώρα μας, που είναι πλούσια χώρα, με δυνατό τουρισμό, ναυτιλία, φυσικούς πόρους, καλό κλίμα και χώμα για αγροτική παραγωγή, εργατικούς πολίτες, καλή γεωγραφική θέση θα μπορούσε να ειναι από τις πιο δυνατές χώρες παγκοσμίως.
  Αλλά το στραβό μας το κεφάλι δεν μας το επετρεψε... και σήμερα είμαστε οι επαίτες της Ευρώπης.

  Αυτό που ακόμα δεν έχω δεί είναι ένα σχέδιο για το πού θέλει να πάει αυτή η χώρα. Να διαλέξουμε που θέλουμε να είμαστε άριστοι και να εξάγουμε και τι θέλουμε να εισάγουμε. Που θέλουμε να είναι η χώρα το 2020 και να δώ ένα σχέδιο για το πώς θα πάμε εκεί.

  Στα τέλη του 80 στην Ιρλανδία κάτσανε μερικοί οικομολόγοι/πολιτικοι κ.α σε μία Pub στην Doheny & Nesbitts και φτιάξανε ένα σχέδιο για το πώς η Ιρλανδία θα γίνει από τις δυναμικότερες οικονομίες την Ευρώπης. Κάποια στιγμή έφτασαν να έχουν 50% μεγαλύτερο κατα κεφαλή ΑΕΠ από τους Γερμανούς.

  Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο και μια δυνατή ομάδα να το εκτελέσει.

 11. Aris. A avatar
  Aris. A 10/01/2011 23:37:33

  Διαφωνώ

  Στο Ευρώ δεν έπρεπε να μπούμε.

  Τώρα που έχουμε εισπράξει όλα τα αρνητικά πρέπει να μείνουμε μέσα και να παλέψουμε κάνοντας αλλαγές σε σύντομο χρονικό διάστημα που έπρεπε να είχαμε κάνει σε δύο δεκαετίες προσαρμογής που πέρασαν ανεκμετάλλευτες.

  Παράλληλα η οικονομική κρίση είναι παγκόσμια και κανείς δεν ξέρει που μπορεί να οδηγήσει.

  Τι είναι καλύτερο να αντιμετωπίσεις την θύελα ώς μέλος μιας ισχυρής με προβλήματα οικογένειας ή να είσαι ξεσκέπαστος μόνος και ξεβράκωτος.

  Αν πάμε στην δραχμή άκου τι θα συμβεί:

  Για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα δεν θα μας πιστώνει κανείς από το εξωτερικό.
  Αυτό σημαίνει ότι τα πάντα πρέπει να αγοράζονται μετρητοίς.
  Δηλαδή θα υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε πετρέλαιο φυσικό αέριο και άλλα προιόντα που δεν διαθέτει η χώρα.

  Το ασφαλιστικό σύστημα και πάλι θα καταρρεύσει αφού το 40% των ελληνικών ομολόγων τα έχουν ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες.
  Το κούρεμα αγγίζει και το εσωτερικό.

  Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να διαπραγματευτούμε το επιτόκιο δανεισμού της χώρας και να ζητήσουμε να πάει σε λογικά επίπεδα.
  Οσοι συμφωνήσουν θα αναλάβουμε την υποχρέωση να πληρώσουμε στο ακέραιο τις υποχρεώσεις μας.

  Δεύτερο να ενισχυθούν με επιδοτήσεις και ελάφρυνση της φορολογίας οι εταιρείες που εκπληρώνουν τα παρακάτω κριτήρια:

  Ισχυρά εξαγωγικές. Επιδότηση ανάλογα με την συμμετοχή των εξαγωγών τους στις συνολικές τους πωλήσεις.
  Καινοτόμες ιδιαίτερα για τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα.
  Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην υψηλή τεχνολογία.

  Ετσι δεν επιδοτείς επιχειρήσεις που απευθύνονται στο εσωτερικό και δεν έχει κανένα νόημα.

  Ενίσχυση του τουρισμού μέσα από προσφορές σε εργαζόμενους στα μεγάλα εργοστάσια του εξωτερικού από τα οποία αγοράζουμε προιόντα.
  Ζητάς από τους Γάλλους και Γερμανούς που τους χρωστάς πολλά να ενργοποιηθούν σαν κράτος στο να σου στέλνουν πελάτες ώστε να είσαι σε θέση να τους ξεπληρώσεις.

  Φαντάσου η επόμενη καμπάνια στο εξωτερικό να έχει σύνθημα Μένουμε Ευρώπη αναδεικνύοντας και για τους ίδιους τους Ευρωπαίους το όφελος από το να κάνουν τουρισμό στη Ευρώπη και όχι στο εξωτερικό.

  • Νίκος avatar
   Νίκος @ Aris. A 11/01/2011 09:24:13

   Ούτε αυτό θα "δουλέψει" καθ' ότι, η μόνη υποτίμηση που μπορείς να κάνεις είναι η μείωση μισθών που δεν φέρνει αποπληθωρισμό κατ' ανάγκη.
   Πως έλεγε ο Ροθτσάϊλντ; "Αφήστε με να κόβω και να ελεγχω εγώ το εθνικό νόμισμα ενός κράτους και ελέγχω τα ΠΑΝΤΑ για το κράτος αυτό". Δίχως εθνική (και νομισματική) πολιτική δεν υπαρχει εθνική ανεξαρτησία, τελεία και παύλα.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Aris. A 11/01/2011 12:26:27

   Ενίσχυση σε εξαγωγικές εταιρείες;

   Αχαχαχαχα, το άλλο με τον Τοτό, το ξέρεις;

   Πώς ακριβώς θα μας επιτρέψει η ΕΕ να επιδοτήσουμε εταιρείες που θα "ανταγωνιστούν αθέμιτα" τα άλλα ευρωπαϊκά προϊόντα; Ή μήπως νόμιζες ότι η ΕΕ είναι εδώ μόνο για ό,τι θα μας συνέφερε;

 12. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 10/01/2011 23:38:00

  Ξερεις τι επιτοκια και τι πληθωρισμο θα εχεις με τη δραχμη ;15% τουλαχιστον.

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ ψυχραιμια 11/01/2011 15:52:41

   Κοίτα την Τουρκία: Πληθωρισμός 26%, αύξηση ΑΕΠ 7% (σε δολλάρια -θυμάσαι;). Άρα πετάνε κι’ ας είναι η λίρα τους χειρότερη από την χειρότερη στιγμή της δραχμής (περίπου -20% ετήσιο).

 13. exo ta lamogia avatar
  exo ta lamogia 10/01/2011 23:40:32

  ENIEO MISTHOLOGIO GIA OLOUS....EINE H LYSI...TOSA O VASIKOS TOSA O DIFTHINON TOSA O ENAS TOSA O ALLOS KAI SE IDIOTIKO KAI SE DIMOSIO....

 14. vaskor avatar
  vaskor 10/01/2011 23:52:47

  Σαν πολύ εύκολα τα λες...
  Ξέχασες να πεις το πιο βασικό: Όλα τα ταμεία θα μηδενιστούν. Οι τράπεζες θα πτωχεύσουν. Λεφτά δε θα δοθούν για πληρωμές από το δημόσιο τομέα. Άγνωστο για πόσους μήνες μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού θα πρέπει να εργάζεται χωρίς αμοιβή...
  Φυσικά δε θα μπορεί κάποιος να πάρει τίποτα από τις αποταμιεύσεις του...
  Δεν είναι απλά τα πράγματα το να πάμε πίσω στη δραχμή. Θα πρόκειται για πυρηνική βόμβα στα οικονομικά της Ελλάδας. Με ότι αυτό συνεπάγεται....

 15. απορία! avatar
  απορία! 10/01/2011 23:55:25

  έτσιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Μπράβο ΠΠ!

 16. Maximilien avatar
  Maximilien 11/01/2011 00:12:47

  Οι αγρότες να μη μιλάνε γιατί έχουν ΒΜW και είναι βολεμένοι, οι ΔΥ να μη μιλάνε γιατί είναι ΠΑΣΟΚοι και τεμπεληδες, οι φαρμακοποιοί να μη μιλάνε γιατί είναι πλούσιοι, οι καθηγητές γιατί είναι φοροφυγάδες, οι παπάδες γιατί είναι με το καθεστώς, οι έλληνες μικρομεσαίοι γενικώς γιατί πήγαιναν στα μπουζούκια και πέταγαν γαρύφαλλα, οι βιοτεχνες και έμποροι να μη μιλάνε γιατί εκμεταλλευονταν τις επιδοτήσεις και πάει λέγοντας το τροπάρι. Κατά τα άλλα, κάποιοι εκνευρίζονται με τους κοινωνικούς αυτοματισμούς των ΜΜΕ και του Πάγκαλου. LOL.

 17. apelpismenos avatar
  apelpismenos 11/01/2011 00:17:03

  Αντε και γυρίσαμε στην δραχμή πιστεύετε οτι η συναλλαγές δεν θα εξακολουθήσουν να γίνονται σε ευρώ και όποιες γίνονται σε δραχμή πάλι δεν θα γίνονται με βάση το ευρώ? Και κατι άλλο ότι τον συμφαίρει τον καθένα θα κάνει άλλος θα πουλάει σε ευρώ άλλος σε δραχμές. Αλλά προσέξτε σε δραχμές θα αγοράζεις πιο ακριβά με λίγα λόγια όλοι θα προτιμάνε το ευρώ και θα αλλάζουν την δραχμή σε ευρώ για να περιορίσουν την ζημιά

 18. giannis avatar
  giannis 11/01/2011 00:31:04

  Δεν καταλαβαίνω ποιον Ινδό εννοείς, αν θες εξήγησε το. Επίσης Ριχάρδος Δ δεν υπήρχε.

  • Misha avatar
   Misha @ giannis 11/01/2011 01:10:32

   Τον Α΄, τον αποκαλούμενο ως Lionheart εννοούσα,
   Αν δεν κατάλαβες σε ποιον Ινδό αναφερόμουν, δικαιολογείται και η αμετροέπεια για τους «ξυπόλητους ινδούς» που αφανίστηκαν από τους «προοδευμένους» αποικιοκράτες.
   Παρεμπιπτόντως, όταν οι Ινδοί έκαναν μέχρι και μεταμοσχεύσεις , όπως αναφέρει ο Σουσρούτα στα 500πΧ, τα αγγλάκια ζήτημα είναι αν ήξεραν πώς ανάβει η φωτιά.

   • giannis avatar
    giannis @ Misha 11/01/2011 02:11:04

    Αναφέρθηκα στους Ινδούς, στην ταινία, που είχαν ονειρώξεις ότι θα κατακτήσουν τον κόσμο. Όπως και ορισμένοι Έλληνες ότι η Ευρώπη μας χρειάζεται και πως αν επιστρέψουμε στη δραχμή θα σωθούμε και ότι μπορούμε να αποφασίσουμε μόνοι μας αν θα ξεπληρώσουμε όλο ή μέρος του χρέους μας. Αδιαφορώ για τους Ινδούς, έχουμε σοβαρότερα προβλήματα.

    • Νίκος avatar
     Νίκος @ giannis 11/01/2011 09:20:08

     Γιάννη, αναμηρυκάζεις Αγγλοαμερικανική Χολυγουντιανή προπαγάνδα. Το εργο κακοί Ινδιάνοι/ξυπόλυτοι Ινδοί -διάλεξε και πάρε- και "καλοί" Αμερικανοί/προοδευμένοι και "ανώτεροι", το έχουμε δεί άπειρες φορές. Άλλο να αντιγράψεις ό,τι καλό έχουν και να το προσαρμόσεις στην κοινωνία σου και άλλο να είσαι δουλοπρεπής ψιττακός που νομίζει ότι άμα εισάγει ως χάνδρα λαμπερή τα Αγγλικά στους Ιθαγενείς θα τους "προοδέψει" για να βγούν από το σκότος της εθνικής τους φυλακής.

 19. undercover gpr avatar
  undercover gpr 11/01/2011 00:32:48

  Στην Ελλάδα υπάρχουν οι εξής κατηγορίες επαγγελματιών :
  1)οι παραγωγοί
  2)οι έμποροι (ντόπιων προιόντων)
  3)οι έμποροι (ξένων προιόντων)
  4)οι "πωλητές" υπηρεσιών

  Και βέβαια η θάλασσα των απλών υπαλλήλων όλων των παραπάνω.

  Βρείτε ποιους συμφέρει τι...

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ undercover gpr 11/01/2011 01:51:07

   ΑΠΑΝΤΗΣΗ
   1. Τους παραγωγούς συμφέρει η δραχμή. Παρά τις αυξήσεις καυσίμων και μηχανημάτων, τελικά θα γίνουν ανταγωνιστικότεροι, αφού και η, σημαντική γι' αυτούς, εργασία και η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ προσδοκία τους για κέρδος θα μειωθούν.
   2. Ομοίως. Η σχετική ζήτηση των προϊόντων τους θα ανέβει. Αν κρατούν γεμάτες τις αποθήκες τους, ο πληθωρισμός δεν τους πειράζει.
   3. Δυστυχώς, η δραχμή θα μειώσει την ζήτηση των ξένων προϊόντων. Μακροπρόθεσμα όμως θα επιβιώσουν, ενώ αλλοιώς, θα ακολουθήσουν την κοινή μοίρα.
   4. Ο τουρισμός (και το ισοζύγιο) θα ευνοηθεί πολύ. Άλλοι θα βγάζουν πιό δύσκολα το ψωμί τους. Η οικοδομή θα ανέβει, γιατί θα μειωθούν οι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ αμοιβές εργασίας και το κόστος των εντοπίων υλικών.
   5. (Τό πρόσθεσα εγώ). Οι λαθροεισβολείς θα ανακοπούν ή θα φύγουν για αλλού, αφού η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ τους αμοιβή (αυτή που στέλνουν με έμβασμα στην χώρα τους) θα μειωθεί και η αναπόφευκτη εθνική συσπείρωση θα τους απωθεί.
   6. (επίσης). Όλοι όσοι βγήκαν από το ΔΝΤ και "αισθάνονται καλά" τώρα, το έκαναν ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ (που τους άφηναν τουλάχιστον τα επιτόκια, ενώ εμείς δεν τα έχουμε ούτε αυτά) και υποτιμώντας το νόμισμά τους.

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ undercover gpr 11/01/2011 01:56:15

   Ά, ξέχασα και την "θάλασσα...". Αν δεν βγούμε στη δραχμή, θα γίνει σύντομα μπανιέρα. Οπότε....
   ΥΓ. Και μην υπερβάλλεις: Οι "παραπάνω" είναι άλλοι τόσοι ή περισσότεροι.

   • undercover gpr avatar
    undercover gpr @ ΠΗΛΕΑΣ 11/01/2011 11:08:02

    Μπράβο ,
    πες μου τώρα και τις αναλογίες ως προς τον συνολικό πληθυσμό των παραπάνω για να ολοκληρώσεις και την εικόνα και να δούμε τελικά τι συμφέρει την πλειοψηφία του λαού...

    • ΠΗΛΕΑΣ avatar
     ΠΗΛΕΑΣ @ undercover gpr 11/01/2011 14:44:59

     Όπως και να το κάνεις, συμφέρει η δραχμή. Αλλά το ερώτημα δεν είναι τι συμφέρει βραχυπρόθεσμα, αλλά τι συμφέρει μακροπρόθεσμα. Κοίτα την Τουρκία: Πληθωρισμός 26%, αύξηση ΑΕΠ 7% (σε δολλάρια -θυμάσαι;). Άρα πετάνε κι' ας είναι η λίρα τους χειρότερη από την χειρότερη στιγμή της δραχμής (περίπου -20% ετήσιο).

     • undercover gpr avatar
      undercover gpr @ ΠΗΛΕΑΣ 11/01/2011 15:51:26

      Τους Τούρκους τους ρώτησες αν πετάνε (όχι τους εδώ τους κοντινούς , τους άλλους στα βάθυ λέω).Ή μήπως είχε η Τουρκία ευρώ και μας το κρατούσανε μυστικό.

      Η αλήθεια είναι απλούστερη.Όσοι είναι τόσο πολύ πορωμένοι με την δραχμή δυο τεινά συμβαίνουν.
      Ή έχουν ισχυρά συμφέροντα ή είναι υπερβολικά αλαζόνες ούτως ώστε να περιφρονούν τα απόνερα μιας τόσο μεγάλης συστημικής ανακατωσούρας που κανείς (σοβαρός) δεν μπορεί να προβλέψει τα αποτελέσματά της.

      Όσο δε ακούω αριθμιτικά επιχειρήματα υπέρ της δραχμής τόσο πείθωμαι πως ορισμένοι έχουν χάσει κάθε μέτρο νομίζοντας πως είναι οι νέοι Σμιθ.

      Φίλε μου , μιλάμε για μη μετρήσιμες αντιδράσεις επειδή στην οικονομία εμπεριέχεται και η ανθρώπινη ψυχοσύνθεση.Και γνωρίζεις τι λένε γενικώς για την Ελληνική ψυχοσύνθεση φαντάζομαι.

      (Φάκτορες, αν είναι να το ανεβάσετε σε κανα τρίωρο πείτε το μου να πάω να φάω πρώτα)

     • ΠΗΛΕΑΣ avatar
      ΠΗΛΕΑΣ @ undercover gpr 11/01/2011 17:29:23

      Αριθμητικά παραδείγματα παρέθεσα επανηλλειμένως. Σε απόλυτους αριθμούς, θα εξαρτηθούν από το βάθος της υποτιμήσεως, που θα ακολουθήσει και την αποδοχή της κινήσεως από την ΕΕ. Όμως, δεν μπορεί να μην καταλαβαίνει κανείς ότι, η ανταγωνιστικότητα θα βελτιωθεί με μια υποτίμηση (όπως πάντα), ο αντίκτυπος θα διανεμηθεί καλύτερα από ότι η "εσωτερική υποτίμηση", που επιχειρείται ΣΗΜΕΡΑ και η αύξηση της εμπιστοσύνης των αγορών, λόγω της αναθερμάνσεως της παραγωγής και των επενδύσεων, που θα προκύψει, θα μας βγάλει ταχύτερα από τα στενά.
      Σήμερα, απλώς κλαψουρίζουμε, περιμένοντας το τέλος (γιατί το να κάνεις οικονομία δεν ακυρώνει, αλλά αναβάλλει το τέλος -η παραγωγή το ακυρώνει, και εμείς δεν πρόκειται να αρχίσουμε παραγωγή με 5% πληθωρισμό (βλέπε άλλη ανάρτηση, σήμερα).

 20. Twins avatar
  Twins 11/01/2011 00:35:33

  Ποιά βοήθεια για τις εξαγωγικές εταιρίες ;;;

  Εδώ τις καταστρέφει ολες μία προς μία με την μή επιστροφή ΦΠΑ.
  Γιατί εαν εξάγείς έχεις μόνο εξοδα με ΦΠΑ και δεν εισπράτεις ποτέ ΦΠΑ με αποτέλεσμα να σου χρωστάει το κράτος ένα σκασμό λεφτά σε ΦΠΑ να σε οδηγεί σε λουκέτο στο τέλος...

  θέλουμε και εξωστρέφεια τρομάρα μας...

  • ΣΠΥΡΟΣ Τ. avatar
   ΣΠΥΡΟΣ Τ. @ Twins 11/01/2011 01:45:58

   TWINS,

   σωστότατος!!!

   Εάν κάνεις εξαγωγές την έχεις βάψει στην κυριολεξία!

   Παγκόσμια πρωτοτυπία (άλλη μία)...

 21. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 11/01/2011 01:14:06

  Πολύ καιρό τώρα, γράφω εδώ ότι πρέπει να βγούμε στην δραχμή. Δεν το λέω, ουσιαστικά, εγώ: Το λέει ΚΑΘΕ οικονομολογική θεωρία ( και αν ξέρετε καμμιά, που να λέει ότι μια άθλια οικονομία θα σωθεί έχοντας το σκληρότερο νόμισμα του κόσμου, πέστε τη μου κι εμένα να την μάθω). Το είπε ο Ρότσιλδ ("δεν με νοιάζει ποιός κυβερνάει, αρκεί να μου δώσετε τη νομισματική πολιτική" -που εμείς δεν έχουμε, αφού είμαστε στο Ευρώ). Το λέει η εμπειρία του παρελθόντος, που πάντα, σε δύσκολες για την ανταγωνιστικότητά μας στιγμές κάναμε υποτίμηση και πετύχαινε. Αλήθεια, αν σήμερα είχαμε δραχμή, ποιό θα ήταν ΤΟ ΠΡΩΤΟ μέτρο για την αντιμετώπιση της καταστάσεως;

  Πως είπατε; Θα έχουμε πληθωρισμούς 15%; Ναι, εάν το βρίσκουμε βολικό. Μην ξεχνάτε ότι, επί δεκαετίες είχαμε πληθωρισμούς μέχρι και 20%, αλλά το ΑΕΠ συνέχιζε να ανεβαίνει με καλούς ρυθμούς. Και το ΑΕΠ μετριέται σε δολλάρια, όχι σε δραχμές. Τι σε νοιάζει αν έχεις πληθωρισμό 15% όταν το ΑΕΠ (σε δραχμές) αυξάνεται κατά 20%;

  Και, εν πάσει περιπτώσει, όπως πάμε, αιμορραγούμε μέχρι θανάτου. Η έξοδος στην δραχμή θα δώσει ΑΜΕΣΗ ώθηση στην ανταγωνιστικότητά μας στο εξωτερικό εμπόριο και ακόμα μεγαλύτερη στο εσωτερικό, και θα αρχίσουμε, επιτέλους, να παράγουμε. Μήπως κανένας περιμένει να μας βοηθήσει Ο ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ εταίρος να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας (να εκτοπίσουν δηλαδή κάποια προϊόντα μας κάποια δικά τους); Έχει κι' αυτός ψηφοφόρους να δώσει λόγο, ξέρετε!

  Εννοείται ότι, θα υπάρξει δυσφορία από τις αυξήσεις των εισαγομένων. Αλλά, τουλάχιστον, η υποτίμηση θα πλήξει περίπου ομοιόμορφα τους πάντε ς, ενώ τώρα υπάρχουν επαγγελματικοί κλάδοι, που δεν έχει αγγίξει η κρίση (πχ. οι δικηγόροι, οι γιατροί, οι παραγωγοί και οι έμποροι ανελαστικών αγαθών).
  Αναρωτηθείτε, ποιά αδύνατη ευρωχώρα "ευτύχησε" με το ευρώ; Αλλοιώς, ποιά χώρα, που δεν θέλησε να μπεί στο Ευρώ δεν είναι ευτυχής, που δεν το έκανε; (εδώ ο Βρετανός ΥΠΟΙΚ θριαμβολόγησε επίσημα και πομπωδώς, προ μηνός στο Κοινοβούλιό τους, που δεν μπήκαν! -και όσο εμείς πνέουμε τα λοίσθια, αυτοί έρριξαν και μια διολισθησούλα των 25% σε σχέση με το ευρώ, για να μην πήξουν στα Καγιέν και στα Κοχίμπα και κλάψουν πικρά).

  Όμορφο το Ευρώ, δεν λέω! Τόσο γοητευτικό, που σε 8 χρόνια οι Έλληνες, κουρασμένοι από το φυλλορόημα της συνεχώς υποτιμούμενης δραχμής και ευχαριστημένοι, που όσα ποθούσαν έγιναν φτηνά (θανάσιμο σύμπτωμα για οικονομία που δεν παράγει) δεν σκέφτονται ότι το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ τους εισόδημα χωρίς επιδοτήσεις της ΕΕ (όπως θα είναι από δω και πέρα) θα μειώνεται σταθερά ενώ πριν, παρά την τυχάρπαστη δραχμούλα, ανέβαινε σταθερά. Βιώνουν την παραισθηση μιας καταστροφικής "Συμβατικής Σοφίας" κατά Γκαλμπραίηθ, από το οποίο, βέβαια, θα βγούν, λίγοι-λίγοι, αλλά όχι πριν καταστραφεί, ίσως ολικά, η οικονομία μας.

  Αισθάνομαι ότι επαναλαμβάνομαι, στα μάτια των θαμώνων του μπλόγκ. Ας αναδράμουν για να διαβάσουν και πολλά άλλα επιχειρήματα. Απλά, μια διαπίστωση και από όσα διάβασα εδώ: Το επιχείρημα εναντίον της δραχμής είναι ΜΟΝΟΝ ΕΝΑ: Ότι με τέτοιους άθλιους πολιτικούς, το χαρτί της νομισματικής πολιτικής θα παιχτεί ΚΑΙ ΑΥΤΟ για κομματικά, φατριακά και προσωπικά συμφέροντα.

  Καληνύχτα (με Λακόστ. Η ΑΤΘΙΣ έσβησε και η ΜΙΝΕΡΒΑ χαροπαλεύει, χάρη στο Ευρώ).

 22. Orestios avatar
  Orestios 11/01/2011 01:24:02

  Η έρξοδος από το ευρώ απαραίτητα πρέπει να συνοδευτεί με την είσοδο στην φυλακή των κυβερνώντων ισόβια.

 23. ΣΠΥΡΟΣ Τ. avatar
  ΣΠΥΡΟΣ Τ. 11/01/2011 01:49:31

  Αναδρομικά από το 2002 εως σήμερα...

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ ΣΠΥΡΟΣ Τ. 11/01/2011 02:00:59

   Πρωτίστως αυτών!

 24. μετρό-στάση γουδί avatar
  μετρό-στάση γουδί 11/01/2011 09:34:01

  αν με κάποιο μαγικο τροπο μπορουσαμε να γυρίσουμε στο 2000 θα ελεγα οχι στο ευρω. αλλα τώρα ολοι συμφωνουν οτι εξοδος απο το ευρω θα ηταν η ολοκληρωτικη καταστροφη. . πιστευω οτι πάμε ολοταχως για αναδιαρθρωση χρέους εντος ευρώ

 25. thpr avatar
  thpr 11/01/2011 09:44:48

  2 απορίες @ nee agroti
  α)εάν τα ομόλογα που κατέχουν οι ξένοι συνεχίσουν να πληρώνονται σε ευρώ, αυτό δεν θα σημαίνει διπλασιασμό του χρέους ????
  β)αυτή τη στιγμή τα αργεντίνικα ομόλογα με τι spread πωλούνται ????

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ thpr 11/01/2011 14:27:45

   Όχι κε, δεν θα αυξηθεί. ΣΕ δραχμές θα αυξηθεί, βέβαια, αλλά οι παραπάνω δραχμές θα είναι σκέτο χαρτί. Το χρέος παραμένει το ίδιο ΣΕ ΕΥΡΩ. Ίσα, ίσα, που κόβοντας "χαρτί", το κράτος θα βρεθεί να έχει περισσότερα ευρώ, αφού το πρόσθετο χαρτί θα είναι στα χέρια του. Το τι θα έχουμε εσύ κι εγώ είναι άλλη υπόθεση, αλλά αν σωθεί η Ελλάδα, θα βρούμε κι εμείς το δρόμο μας.

 26. Έρεβος avatar
  Έρεβος 11/01/2011 10:26:26

  Εαν φύγουμε τώρα όπως είμαστε από το ευρώ με διαλυμένη οικονομία και αγροτική και βιομηχανική παραγωγή δεν μιλάμε ότι δεν θα έχουμε λεφτά για κούρσες και γκάτζετς, δεν θα έχουμε να φάμε στην κυριολεξία για αρκετά χρόνια.

  • Misha avatar
   Misha @ Έρεβος 11/01/2011 11:49:39

   Κι αυτό μύθος είναι.
   Η αγροτική παραγωγή επανέρχεται πλήρως μέσα σε μερικούς μήνες.
   Ο Πηλέας παραπάνω , τα περιγράφει μια χαρά.
   Υπάρχει και το ναυτιλιακό συνάλλαγμα που θα επανέλθει άμα τη επανόδω της δραχμής, ενώ τωρα αποθηκεύεται εκτός Ελλάδος

 27. Χανιώτης avatar
  Χανιώτης 11/01/2011 10:47:30

  Ψυχραιμία παιδιά. Άλλο η αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους, που οδηγεί σε αναδιάρθρωση μοιραία, και άλλο η έξοδος από το ευρώ. Το πρώτο (η αναδιάρθρωση) είναι αναπόφευκτο, είναι τελικά και κοινωνικά δίκαιο : Να μην τα πληρώνει όλα ο φορολογούμενος/εργαζόμενος, να πληρώσει και ο κεφαλαιούχος. Θα δώσει τελικά ανάσα στην οικονομία, παρά το ότι θα υποστούμε πράγματι και ένα κόστος για αρκετό καιρό (αύξηση επιτοκίων δανεισμού). Το δεύτερο (έξοδος από το ευρώ), ειδικά σε συνδυασμό με το πρώτο και τη σημερινή δημοσιονομική κατάσταση θα ήταν εφικτό μόνο αν ήταν εφικτή η διατήρηση της ελληνικής πολιτείας χωρίς εξωτερικό δανεισμό. Δεν είναι όμως, άρα καλό είναι να σταματήσει αυτή η σαχλαμάρα που πανικοβάλλει τον κόσμο.

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ Χανιώτης 11/01/2011 15:38:34

   Καλέ μου κε, εξηγείστε μας γιατί την αναδιάρθρωση θα την πληρώσει ο κεφαλαιούχος; Γιατί η αναδιάρθρωση σημαίνει ίσως και αδυναμία δανεισμού επί πολύ, άρα περικοπή μισθών και συντάξεων (ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΒΓΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ ΚΑΙ ΚΟΨΟΥΜΕ ΝΟΜΙΣΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΟΥΣ). Στο φτωχό μου μυαλό, η αναδιάρθρωση με Ευρώ θα στραφεί, οδυνηρά, ΕΝΑΝΤΙΟΝ των οικονομικά εξαρτημένων και αδυνάτων.

 28. Λιζα Αλεξίου avatar
  Λιζα Αλεξίου 11/01/2011 10:51:45

  Δεν διαφωνεί κανείς οτι υπάρχουν δυσκολίες, αλλά η είσοδος της Ελλάδας στην ΕΕ διέλυσε την οικονομία της, υποχρεωθήκαμε να εισάγουμε, χωρίς να παράγουμε,πού θα πάει αυτό,πώς θα υπάρξει ανάπτυξη χωρίς παραγωγή; πώς θα ζήσουμε, με τί;Τώρα ,Έρεβος, έχουμε να φάμε;Και για πόσο; Όλο και πιό πολύ θα βουλιάζουμε, όλο και πιό δύσκολο θα γίνεται να ζήσουμε.

 29. Kriton avatar
  Kriton 11/01/2011 10:52:11

  Ωραία παραμύθια και υπεραπλουστευμένες θέσεις από άσχετους δήθεν "οικονομολόγους΄΄ που μας έφτασαν σ΄αυτό το χάλι. Δραχμή τώρα σημαίνει διάλυση τώρα!Αυτοί που θα έχουν ευρώ κρυμμένα ή στο εξωτερικό θα τους κάνουμε 40% πλουσιότερους και θα μας αγοράσουν τζάμπα! Κάντε καμία άλλη δουλειά ερασιτέχνες είστε ή πάτε για ψάρεμα! Είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και πρέπει να έχουν άποψη άνθρωποι που έχουν φάει την ζωή τους στην οικονομική επιστήμη,στον τραπεζικό τομέα στην επιχείρηση κλπ. Κυρίως επώνυμα.Ο συντάκτης είναι σίγουρα κρατικοδίαιτος υπάλληλος και τα βλέπει από την σκοπιά του με μικροωφελιμιστικό τρόπο..Δεν είναι ταπλά τα πράγματα.
  Υπάρχουν εθνικά θέματα,παγκόσμιες εξαρτήσεις ,ευρωπαική ένωση...

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ Kriton 11/01/2011 14:36:34

   Κε Κρίτωνα, υποστηρίζω την έξοδο στην δραχμή και έχω και τα διπλώματα να το επικυρώσω. Εσείς ξέρετε αξιόλογο πανεπιστημιακό, που σε σύγγραμμά του να έγραψε, όχι μόνο τώρα, αλλά οποτεδήποτε, ότι μια οικονομία σαν την δική μας ευνοείται με σκληρό νόμισμα; Αλλά και εσείς, αν έχετε κάποιο επιχείρημα (όχι ισχυρισμό ή σύνθημα), ιδού η Ρόδος... Εγώ να συζητήσω τα επιχειρήματά σας, ακόμα και αν είστε ερασιτέχνης.
   Ως προς τα κρυμμένα των ληστών, έχετε δίκιο. Αλλά αυτά πέταξαν πιά, έτσι κι αλλοιώς.

 30. Πετρος Μ. avatar
  Πετρος Μ. 11/01/2011 11:01:46

  ΕΥΡΩ ή ΔΡΑΧΜΗ
  Αργος θάνατος χωρίς ελπίδα, και κατοχή μέχρι τελικής πτώσης.
  ή
  Επανεκκινηση με ελπίδα και ανακτηση εθνικής κυριαρχίας.

 31. Λιζα Αλεξίου avatar
  Λιζα Αλεξίου 11/01/2011 11:19:20

  Kriton,εδώ βρισκόμαστε σε απόγνωση, λύσεις βιώσιμες με το ΔΝΤ δεν υπάρχουν,κατρακυλάμε, πού θα φτάσουμε; Είμαστε υπό κατοχή,δεν θα αφήσουν τίποτε απούλητο, γιατί οι οικονομολόγοι δεν προτείνουν λύσεις,δεν άκουσα κανένα να πεί έστω την άποψή του,κι επειδή είναι τόσο δύσκολα τα πράγματα, για αυτό επικοινωνούμε εδώ, για να εκφράσει ο καθένας μας τις ανησυχίες του, και τους προβληματισμούς του,μην μας μαλώνεις λοιπόν.

 32. Kriton avatar
  Kriton 11/01/2011 12:00:04

  Αντιδρώ στους σύγχρονους μαυραγορίτες που έβγαλαν τα λεφτά τους έξω και περιμένουν σαν τα κοράκια να αγοράσουν τα πάντα ! Αντιδρώ και σ΄αυτούς που τόσο καιρό διασπύρουν τον φόβο για ίδιο ώφελος! ΄Ενα πράγμα θα σου πω. Κυρία Αλεξλιου Λίζα
  Δες τι έγινε στην Αλβανία πριν από 10 περίπου χρόνια για να καταλάβεις τι θα γίνει στην Ελλάδα αν βγούμε από το Ευρώ. Κοινωνική διάλυση!Όχι απλώς κρατική διάλυση.Μην μου πεις ότι κάποιος που έχει πέντε ευρώ κρυμένα θα πάει να τα δηλώσει την άλλη μέρα! Και αυτός που δεν έχει δεν θα ριχτεί ενατίον του σε κάθε ευκαιρία..Να μην γράψω και άλλα. Ούτε μαλώνω ούτε τον σοφό κάνω. Θέλω να σταματήσω αυτήν την λαίλαπα του λαικισμού που μας έφερε ο Αντρέας και μας άρεσε όλους αλλά τα αποτελέσματα τα βλέπουμε τώρα.
  Ο λαικισμός αγαπητή μου είναι σαν τον καρκίνο. Ανίκητος. Όπου επικρατεί αργά ή γρήγορα φέρνει θ...!

  • night star avatar
   night star @ Kriton 11/01/2011 13:04:01

   Αυτοι που τρομοκρατουν το λαο για το ενδεχομενο επανοδου εθνικου νομισματος, ξερουν πολυ καλα οτι το παιχνιδι εχει ηδη χαθει, στη πραγματικοτητα χαθηκε απο τη στιγμη που η Ελλαδα μπηκε στο Ευρω στη ζουλα, με τη βοηθεια της G.S. και με την απατη των swaps. Δεν ειναι βεβαια μονο οι Ελληνικες αλχημειες , τωρα πια φανηκε σε ολο της το μεγαλειο η αδυναμια της Ευρωζωνης, οι μεγαλες ενδοευρωπαικες αντιθεσεις που υπηρχαν σε λανθανουσα κατασταση απο το Μααστριχτ το 1992. Η Γερμανια γινεται τωρα ξανα ανεξαρτητο κρατος και κοιταει το συμφερον της, σε συμμαχια με τις χωρες του βορρα θα εγκαταλειψει τις χωρες του Νοτου στην τυχη τους και ηδη αυτο κανει. Αυτοι που νομιζαν οτι η "βλαχομπαροκ¨ κατ'αυτους Ελλαδα θα γινοταν μια επαρχια της Ευρωπης διατηρωντας κρατος προτυπου ανατολικης Γερμανιας, βλεπουν τωρα το εδαφος να σειεται κατω απο τα ποδια τους. Ζητουμενο ειναι τωρα για την Ελλαδα να τελειωσει το εναπομειναν "Σοβιετικο κρατος" που υπαρχει και ζει παρασιτικα εις βαρος του λαου, και να επανιδρυσει το κρατος, σε μια συγχρονη φιλελευθερη δημοκρατια που παραγει πολιτες με παιδεια, με φιλοδοξιες, με ελευθερο συναγωνισμο, με δημιουργια και οχι με τη φιλοδοξια του διορισμου τους στο δημοσιο απο το εγχωριο "πολιτ μπιρο".Επιτελους!

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ night star 11/01/2011 13:17:42

    "Πολίτες με παιδεία και με φιλοδοξίες" που ξέρουν καλά ότι στη νεοφιλελεύθερη Ελλάδα που ορέγεστε δεν θα μπορέσουν ΠΟΤΕ να πραγματοποιήσουν, ούτε καν ως δουλοπάροικοι κινεζικού τύπου. Γι' αυτό και αναγκάζονται να ξενιτευτούν.

    Ναι Στέφανε, ναι Ντόρα, επιτέλους!!!

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ Kriton 11/01/2011 15:31:45

   Η Ελλάδα του 2011 με την Αλβανία του 2000 δεν έχει καμμία, ούτε μακρινή σχέση. Αν, πάλι, κάνω λάθος. Διαφώτισέ με!

  • neos agrotis avatar
   neos agrotis @ Kriton 11/01/2011 17:08:03

   @Kriton
   "Αντιδρώ στους σύγχρονους μαυραγορίτες που έβγαλαν τα λεφτά τους έξω και περιμένουν σαν τα κοράκια να αγοράσουν τα πάντα "
   Ειτε με ευρω ειτε με δραχμή αυτο θα συμβεί.
   Που ειναι η κυβέρνηση να τους εντοπίσει και να τους χειρειστεί ανάλογα εαν τα νούμερα δεν δικαιολογουνται απο τις φορολογικές δηλώσεις?

 33. αδ avatar
  αδ 11/01/2011 12:43:18

  Η ΔΡΑΧΜΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ!!!!!!!!!

 34. Στέργιος avatar
  Στέργιος 11/01/2011 13:28:09

  Προτείνω τα χαρτονομίσματα των νέων δραχμών να έχουν πάνω τους τις μορφές των πρωθυπουργών που μας κατέντησαν σε αυτό το χάλι με χρονολογική σειρά:
  100 νέες δραχμές = Τζέφρι
  50 νέες δραχμές = Δάμαλος
  20 νέες δραχμές = Τάπερμαν
  10 νέες δραχμές = Δρακουμέλ
  5 νέες δραχμές = ο άντρας τής Μιμής

 35. Λιζα Αλεξίου avatar
  Λιζα Αλεξίου 11/01/2011 15:01:11

  Το Ευρώ ως ενιαίο νόμισμα έχει οικονομικούς και πολιτικούς λόγους ύπαρξης. Το πλαίσιο διαχείρισης του ευρώ εξασφαλίζει τη σταθερότητα του νομίσματος με χαμηλό πληθωρισμό και επιτόκια και ενθαρρύνει τα υγιή δημόσια οικονομικά. Ένα ενιαίο νόμισμα είναι επίσης το λογικό συμπλήρωμα της ενιαίας αγοράς που την καθιστά αποτελεσματικότερη. Η χρησιμοποίηση ενιαίου νομίσματος αυξάνει τη διαφάνεια των τιμών, εξαλείφει το κόστος ανταλλαγής νομισμάτων, διευκολύνει την εύρυθμη λειτουργία της ευρωπαϊκής οικονομίας και το διεθνές εμπόριο και δίνει στην ΕΕ ισχυρότερη φωνή στον κόσμο. Το μέγεθος και η ισχύς της ευρωζώνης προστατεύουν επίσης καλύτερα την ΕΕ από εξωτερικούς οικονομικούς κραδασμούς, όπως οι απρόβλεπτες αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου ή οι αναταραχές στις χρηματαγορές.Τέλος, το ευρώ προσφέρει στους Ευρωπαίους πολίτες ένα απτό σύμβολο της ευρωπαϊκής ταυτότητας, για το οποίο μπορούν να είναι όλο και περισσότερο υπερήφανοι καθώς η ευρωζώνη συνεχώς διευρύνεται, πολλαπλασιάζοντας τα οφέλη για τα σημερινά και τα μελλοντικά της μέλη.
  Αυτά είναι λόγια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ευρώ, εμείς όμως γιατί δεν νιώθουμε υπερήφανοι, παρά μόνο πάμφτωχοι, εξαθλιωμένοι, και καταληστευμένοι; Δεν φταίει βέβαια η ΕΕ. Φταίει η δική μας φτωχή πολιτική μόρφωση και ως εκ τούτου, η ανικανότητά μας να γνωρίζουμε τα πραγματικά συμφέροντά μας.Η αδιαφορία μας για τα κοινά, η ιδεολογία του βολέματος, το άς ζήσουμε εμείς καλά, το καμάρι όποιων είχαν 'υψηλές γνωριμίες' βολευτών και τους βόλευαν από καλά ως πολύ καλά, η εκλογή πολιτικών που εξυπηρετούσαν εκτός από την τσέπη τους, και όλους όσους είχαν βλέψεις κερδοσκοπίας για την χώρα μας,κ.α πολλά, μας έφτασαν μέχρις εδώ.Θα πρέπει να αισθανόμαστε μεγάλη ντροπή,γιατί τολμάμε να λέμε 'Η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της"Η Ελλάδα αγαπάει τα παιδιά της, δεν άλλαξε καθόλου, χιλιάδες χρόνια τώρα, μας δίνει τον ίδιο αέρα, ήλιο, θάλασσα. Όμως είναι η χώρα των αντιθέσεων,γιατι αφένος εξασφάλισε στην ιστορία της εξέλιξης της ανθρωπότητας μια θέση που καμία άλλη χώρα δε μπορεί να διεκδικήσει,αναδεικνύοντας μορφές,από την άλλη γεννάει Εφιάλτες, πληρωμένους απατεωνίσκους και μικρόψυχα ανθρωπάρια με κομπλεξικά συναισθηματικά κατάλοιπα, που προσπαθούν να την οδηγήσουν στην διάλυση και την καταστροφή.Εμείς αλήθεια ως πολίτες αυτής της χώρας, τί έχουμε κάνει γι'αυτήν;

  • night star avatar
   night star @ Λιζα Αλεξίου 11/01/2011 16:50:05

   Για ποια ευρωπαικη ταυτοτητα μιλαμε? Ειναι ανυπαρκτη. Εκτος και αν δημιουργηθηκε ξαφνικα η Ευρωπαικη ομοσπονδια, με κοινοβουλιο αντιπροσωπων και δε το ξερουμε. Η κατ'ευφημισμον μονο Ο.Ν.Ε γιατι δε προκειται για οικονομικη, αλλα για νομισματικη ενωση, ευννοει μονο τους ισχυρους και οχι τους αδυναμους.
   Ποια ειναι αυτη η Ευρωπαικη επιτροπη ? Ποιος την ελεγχει?
   Ποτε εγιναν δημοψηφισματα στην Ελλαδα για την επικυρωση Ευρωπαικων συνθηκων?
   Τι ειναι αυτα που λετε δεν φταιει η Ευρωπη, και βεβαια φταιει, η Ελλαδα ειναι 180 χρονια κρατος, να σας θυμισω οτι πριν δεν υπηρχε καν αυτη η εννοια της Ελλαδος, "ρωμιοι'' χριστιανοι ητανε ,διασπαρτοι και υποτελεις στην Υψηλη Πυλη. Ποτε αφεθηκαν οι Ελληνες να δημιουργησουν κρατος αυτοτελες?
   Πολεμοι, δικτατοριες εξαρτησεις, και τωρα μια νεα οικονομικη δικτατορια εκ βρυξελλων? Ειναι ολο το λατρευτο σας οικοδομημα ενα λαθος, για αυτο και καταρρεει.

 36. dimos avatar
  dimos 11/01/2011 15:27:41

  Ο ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΛΙΓΟΙ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ . ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΜΑΛΙΣΤΑ 40% ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ.

  ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ- Αν έχεις τα λεφτα σου στην Ελβετία παρακαλάς να έρθει η δραχμή για να αγοράσεις όλη την ελλάδα με ένα μάτσο δραχμές. Η προπαγάνδα της δραχμής προέρχεται από κερδοσκοπικές συμμορίες οι οποίες προσπαθούν να διαλύσουν τη χώρα και να τη φέρουν 50 χρόνια πίσω με πείνα για το 95% του Ελληνικού λαού. ΜΗΝ ΑΚΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΜΑΥΡΑΓΟΡΙΤΕΣ .....

  • neos agrotis avatar
   neos agrotis @ dimos 11/01/2011 16:53:19

   Τώρα γυρισα απο το θερμοκήπιο και είδα οτι ο φάκτορας εχει αναρτησει την προταση μου. Θα ρωτ΄ησω το Dimo :Οσοι εχουν βγάλει τα λεφτά τους έξω πιστεύεις οτι με το ευρώ δεν θα αγοράσουν την Ελλ'αδα για ένα μάτσο ευρώ? Γι αυτό γράφω οτι "μόνο τα μετρητά τους μπορεί να σώσουν με την υπάρχουσα κατάσταση (κάτι που μπορούν να κάνουν και με την προτεινόμενη αλλαγή)."
   Πολλοί απο τους σχολιαστές πέφτουν στην παγίδα οτι τα πράγματα στην Ελλάδα θα συνεχισουν να είναι οπως ήταν, αντε με μικροαλλαγές.
   Τους πληροφορώ οτι είναι μακριά νυκτωμένοι.

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ dimos 11/01/2011 20:26:46

   Μπορεί να είσαι γιατρός. δικηγόρος. κλητήρας, ή άλλος, από αυτούς που δεν θίγονται σήμερα καθόλου. Ρώτα τους άλλους που ήτανε, που είναι και που φοβούνται ότι θα πάνε. Έτσι κι αλλοιώς, δεν μου φαίνεσαι σοβαρός. Εκτός από αναθέματα, έχεις τίποτα να πεις;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.