27/02/2011 08:04
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δραματικές θα είναι οι εξελίξεις μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής

Συνεχίζονται όσο δεν παίρνει οι πιέσεις στην Ελλάδα να αποδεχθεί άνευ όρων το γερμανικό σχέδιο «διάσωσης» το οποίο στην ουσία θα βάλει τη χώρα σε χειρότερες περιπέτειες απ’ ότι το Μνημόνιο που έχουμε υπογράψει. Παρ’ ότι φαίνεται να θολώνει το πακέτο της επαναγοράς ομολόγων και να προκρίνεται αυτό της επιμήκυνσης και μόνο, οι Γερμανοί επιζητούν μια λύση που θα κάνει την Ελλάδα να «μαυρίσει» για πάρα πολλά χρόνια.

Η πιο χαρακτηριστική από τις πιέσεις είναι αυτή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, ο οποίος αν και αντικρούει το ενδεχόμενο εξόδου μιας χώρας από την Ευρωζώνη αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για την Ελλάδα να ξαναγυρίσει στη δραχμή. Στην ερώτηση, εάν η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή είναι ταμπού, ο κ. Σόιμπλε απαντά: "Δεν είναι ταμπού. Αλλά το θεωρώ λάθος". Παραδέχεται δηλαδή ότι υπάρχει περιθώριο επιστροφής στη δραχμή, έστω και σαν ένα από τα σενάρια.

Το δεύτερο χτύπημα ήλθε από 200 Γερμανούς οικονομολόγους οι οποίοι ζήτησαν ουσιαστικά από τη Μέρκελ να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει. Με επιστολή τους καλούν την γερμανική κυβέρνηση να αρνηθεί τη διεύρυνση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να εξαναγκάσει τις υπερχρεωμένες χώρες σε χρεοκοπία.

Όπως αναφέρουν, με το να δίνονται συνεχώς εγγυήσεις στις χώρες που έχουν τεράστια χρέη, τις “παρακινούμε” να επαναλάβουν τα ίδια λάθη. Τονίζουν ότι όσα προβλέπει η Γερμανία για την αναμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας και για την προώθηση του λεγόμενου Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας - σύνταξη στα 67 για όλη την Ευρωζώνη, ευθυγράμμιση μισθών - παραγωγικότητας κ.α.- δεν επαρκούν και υποστηρίζουν ότι μία μακροπρόθεσμη στρατηγική κατά των κρίσεων χρέους προϋποθέτει τη δυνατότητα χρεοκοπίας.

Επίσης αναφέρουν ότι βοήθεια πρέπει να δίνεται, αφού η χώρα που χρωστάει έχει αναδιαρθρώσει το χρέος της πράγμα που θα γίνεται με τα κριτήρια του ΔΝΤ και όχι της ίδιας. Όσο για την ΕΚΤ υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να δίνει απεριόριστη υποστήριξη στις αναξιόχρεες χώρες μέσω αγορών ομολόγων γιατί κινδυνεύει και η ίδια να γίνει μία "κακή τράπεζα".

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 17 Μαρτίου, μία εβδομάδα πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής, οι Γερμανοί βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν για τη δυνατότητα κρατών να ενισχύονται οικονομικά και να επαναγοράζουν κρατικά ομόλογα. Θεωρείται σίγουρο ότι θα στείλουν μήνυμα στη Μέρκελ να αφήσει τα αστεία και να μη διανοηθεί να μιλήσει για ενίσχυση του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας.

Ενδιαφέρουσα είναι και η άποψη του οικονομολόγου Λαρς Φελντ, οικονομικού συμβούλου και μέλους της "επιτροπής σοφών" της γερμανικής κυβέρνησης.

"Δεν έχω καλό προαίσθημα εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις 24 Μαρτίου. Όλα "πακετάρονται" μαζί: ο μηχανισμός διάσωσης, το Σύμφωνο Σταθερότητας, το Σύμφωνο ανταγωνιστικότητας της κας Μέρκελ και του κ. Σαρκοζί. Υπάρχει ο κίνδυνος ενός πολιτικού παζαρέματος", λέει ο κ. Φελντ. "Οι Έλληνες θα αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα στην προσπάθεια να πετύχουν τους στόχους εξυγίανσης που έχουν θέσει. Υπάρχει περίπτωση το 2013 το χρέος της χώρας να ξεπεράσει το 160% του ΑΕΠ".
Όπως ο ίδιος σημειώνει "η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει ταυτοχρόνως να κάνει οικονομία και να μειώσει τις κοινωνικές δαπάνες. Η Ελλάδα είναι ένας πολιτικός δυναμίτης. Αν θέλει να αποφύγει τη μεγάλη έκρηξη, δεν υπάρχει άλλος δρόμος πλην της αναδιάρθρωσης", εκτιμώντας ότι "η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων δεν επαρκεί".
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο Σόιμπλε θεωρεί λάθος το σενάριο αποβολής μιας χώρας από την ΕΕ ενώ θα ήταν καταστροφική η διάλυση του ευρώ καθώς όπως τονίζει θα προκαλούσε ανατίμηση του γερμανικού νομίσματος και μείωση των εξαγωγών.

Όλα αυτά, πάντως, που σχεδιάζονται στην Ευρώπη δείχνουν ότι τα πράγματα είναι εξαιρετικά κρίσιμα, άλλοι αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς και οι εξελίξεις θα είναι δραματικές μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής. Κι αυτό που φαίνεται στον ορίζοντα είναι μια ακόμη αποτυχημένη σύνοδος την οποία κάποιοι στην κυβέρνηση θα προσπαθήσουν να περάσουν ως επιτυχία. Πράγματι η επιμήκυνση της αποπληρωμής είναι μια ευνοϊκή εξέλιξη, αλλά γίνεται για λόγους ισότητας με την Ιρλανδία. Θα υπάρξει μια ανάσα για την Ελλάδα την περίοδο 2014 – 2015 αλλά το χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται δραματικά και να μας πνίγει σαν θηλιά. Κι αν δε βρεθεί λύση στο πρόβλημα αυτό οι αγορές θα μας πιέζουν περισσότερο, δε θα μπορέσουμε να βγούμε ποτέ στην αγορά για δανεισμό και θα οδηγηθούμε σε ένα παρατεταμένο επιθανάτιο ρόγχο και σε ένα θάνατο σε πολλά επεισόδια.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. zackii avatar
  zackii 27/02/2011 09:47:27

  Κανείς όταν του χρωστάς 450 δις δεν σε αφήνει να χρεωκοπήσεις. Απλά πας με ένα γεμάτο πιστόλι-όχι σαν το νεροπίστολο του ΓΑΠ-και τους δηλώνεις ότι βγαίνεις από μνημόνια και λοιπές αποικιοκρατικές δεσμεύσεις και αν δεν σου δανείζουν με λογικό επιτόκιο θα τους εξασφαλίσεις ισόβια...χαρτί τουαλέτας, δηλ. τις Ελληνικές δανειακές συμβάσεις. Από την άλλη μέρα θα αρχίσει μειοδοτικός διαγωνισμός από τις τράπεζες ποιά θα σου δανείσει με μικρότερο επιτόκιο.
  Τώρα θα μου πείτε ποιός θα το κάνει αυτό? Εδώ σας θέλω...

  • PELIAS avatar
   PELIAS @ zackii 27/02/2011 15:51:25

   Εσείς μιλάτε και γράφετε για τον υπόγειο φυσικό πλούτο της Χώρας και εσείς τον ξεχνάτε και αντί να πηγαίνετε με ψηλά το κεφάλι στις "κορυφές" για κουβέντα, πάτε κλαίγοντας και συρόμενοι. Και μαζεύετε και ξεσυγυρισμένες καρπαζιές.

   Η ιστορία με την επανάσταση στις αραβικές χώρες στερεί πολλές απο τις χώρες της Ε.Ε. απο την ενέργεια, που σύντομα θα σταματήσει είτε λόγω κόστους είτε λόγω καταστροφών. Γι'αυτό και πρίν ακόμα προλάβουν οι υπερατλαντικοί να καταπλεύσουν, που είναι η δυσκολία να αλλάξει τρύπα η κάνουλα; Γιατί τόσο το Αιγαίο όσο και το Ιόνιο μπορούν στην παρούσα φάση να συμπληρώνουν κενά στην τροφοδοσία των χωρών της Ε.Ε. και φυσικά με τις τιμές πρίν απο την κρίση.

   Δέν περιμένω απο τον μετανάστη Πρωθυπουργό μας , να έχει σκεφθεί ,και να έχει αναλύσει αυτήν την δυνατότητα. Αλλά ακόμα και ο Πάγκαλος θα ήταν σε θέση να αντιληφθεί τα δέοντα και να προχωρήσει στο έργο άυτό, έτσι ώστε σε 2-3 χρόνια, αντί να μιλάμε για αναδιαρθρώσεις και επιμηκύνσεις, να μας χρεωστούν οι Μέρκελ και οι γείτονές τους τον . . . αγλέωρα.

   Οι μετρήσεις στις τελευταίες δεκαετίες επιβεβαιώνουν τα ελληνικά πετρέλαια, που εξακολουθούν να "λιμνάζουν" κάτω απο τις υπογραφές στα μουλωχτά μεταξύ Ελλήνων και ξένων. Γνωρίζετε ποιοί έχουν υπογράψει. Γνωρίζετε όμως επίσης ότι, σε έκτακτες ανάγκες για την Ελλάδα οι υπογραφές αυτές ΠΑΥΟΥΝ ΝΑ ΙΣΧΥΟΥΝ.

   Εμπρός λοιπόν κύριοι, αρμόδιοι και υπεύθυνοι. Ξεκινήστε. Το πετρέλαιο στην δυτική Πελοπόνησο βγαίνει στο 1,5 μέτρο κάτω απο το έδαφος. Και ένας πύργος με ένα γεωτρύπανο και μία αντλία στην στεριά δέν κοστίζουν περισσότερο απο 25.000 ευρώ.

   ΠΕΛΙΑΣ

 2. kiki avatar
  kiki 27/02/2011 10:12:51

  @ zacKii,
  Η περηφανη και αξιοπιστη ελληνικη κυβερνηση μηπως ?
  Η αξιωματικη αντιπολιτευση μηπως?
  Η Σακοραφα, και το κινημα πολιτων, εχει πιο πολλες πιθανοτητες.
  Και μικρη μεριδα του Συν , επισης.
  απο οτι βλεπουμε , εχουμε μεινει μονοι.

  • ErnestoChe avatar
   ErnestoChe @ kiki 27/02/2011 11:38:00

   +1000 !!

 3. Μάρκος avatar
  Μάρκος 27/02/2011 11:55:43

  Παρεμπιπτόντως, μιας και η Σύνοδος γίνεται 25η Μαρτίου, είναι μια καλή ευκαιρία για τον Τζέφρεϊ να απέχει για 2 συνεχή χρονιά από τις εκδηλώσεις ή τις όποιες παρελάσεις για την Εθνική μας Εορτή. Άλλωστε το παράδειγμα του Σιμήτη, ο οποίος ουδέποτε στα 8 χρόνια διακυβέρνησης παρέστη σε παρέλαση, φαίνεται να το ακολουθεί κατά πόδας...

 4. Tάκης BYRON avatar
  Tάκης BYRON 27/02/2011 13:02:10

  Του ΚΩΣΤΑ ΛΑΠΑΒΙΤΣΑ Καθηγητής Οικονομικών στη σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Το δημόσιο χρέος της χώρας μας είναι αδύνατον να αποπληρωθεί στο σύνολό του, όπως πλέον γίνεται παραδεκτό από όλους. Το μέγεθος του προβλήματος επιβάλλει ουσιαστική δημόσια συζήτηση και ρήξη με την τακτική που ακολουθήθηκε από την αρχή της κρίσης.
  Δηλαδή, να αφήνονται τα αλλεπάλληλα προβλήματα στα χέρια μιας μικρής ομάδας υποτιθέμενων ειδικών, ενώ παράλληλα να ασκείται παραπληροφόρηση και κατατρομοκράτηση των λαϊκών στρωμάτων από τα ΜΜΕ.

  Η προσέγγιση αυτή έχει αποτύχει παταγωδώς. Η χώρα είναι σε απόλυτο αδιέξοδο και είναι απαραίτητη η ευρεία λαϊκή συμμετοχή στη διαδικασία που θα καταλήξει στις αποφάσεις για την αντιμετώπιση του χρέους. Το πρώτο βήμα μπορεί να είναι ο σχηματισμός διεθνούς Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου (ΕΛΕ) του δημοσίου χρέους. Και εξηγούμαι.

  Το δημόσιο χρέος είναι ένα τεράστιο και πολυπλόκαμο μέγεθος, με μεγάλη ποικιλία συμβάσεων που έχουν συναφθεί με διαφορετικούς όρους. Περιβάλλεται δε από πυκνό σκοτάδι. Από τα λίγα που γνωρίζουμε είναι ότι περίπου τα δύο τρίτα κατέχονται στο εξωτερικό και κυρίως από γερμανικές και γαλλικές τράπεζες. Το εξωτερικό χρέος είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου ομόλογα, το 90% των οποίων έχει εκδοθεί υπό ελληνική νομοθεσία.

  Το εγχώριο χρέος κατέχεται επίσης από τράπεζες, αλλά και από ασφαλιστικά ταμεία και άλλους ομολογιούχους. Το Δημόσιο ακόμη χρωστάει σημαντικά ποσά σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.

  Για να αντιμετωπίσει το ζήτημα του χρέους η χώρα πρέπει ευθέως να αποφασίσει τι θα πληρώσει και πώς. Πρέπει δε να λάβει η ίδια την πρωτοβουλία και όχι να σύρεται πίσω από τις προτάσεις της Ε.Ε., οι οποίες απλώς μεταθέτουν το πρόβλημα σε βάθος χρόνου, επιβάλλοντας παράλληλα τεράστιο κόστος. Οι επιλογές είναι πολύ δύσκολες. Πόσο θα είναι το «κούρεμα» των δανειστών; Πώς θα διαχωριστούν οι εγχώριοι από τους ξένους δανειστές; Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφεθούν οι αποφάσεις αυτές αποκλειστικά στα χέρια των «επαϊόντων» του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδας. Για να υπάρξει αποφασιστική λύση υπέρ των πολλών, απαιτείται η δημοκρατική συμμετοχή των εργατικών οργανώσεων και της κοινωνίας των πολιτών.

  Η ΕΛΕ μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο συμβάλλοντας στην απαραίτητη διαφάνεια. Θα πρόκειται για μια διεθνή επιτροπή που θα απαρτίζεται από ειδικούς των αναδιαρθρώσεων, νομικούς, ειδικούς του δημοσιονομικού λογιστικού ελέγχου, οικονομολόγους, συνδικαλιστές, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, και άλλους. Θα έχει, βεβαίως, απόλυτη ανεξαρτησία από κομματικούς φορείς. Από την άλλη, η ΕΛΕ θα στηρίζεται σε πλήθος άλλων επιτροπών και φορέων που θα μπορούν να κινητοποιήσουν ευρύτερα λαϊκά στρώματα και να πιέσουν για διαφάνεια με το δικό τους τρόπο. Θα αρχίσει έτσι να γίνεται πραγματικότητα η λαϊκή συμμετοχή που είναι απαραίτητη για την ουσιαστική αντιμετώπιση του χρέους.

  Η ΕΛΕ θα απαιτήσει να της ανοιχτούν οι συμβάσεις τις οποίες και θα μελετήσει για όσο διάστημα χρειάζεται ώστε να διαπιστώσει το ποιόν του χρέους. Αποφασιστική σημασία στο σημείο αυτό θα έχει το «απεχθές» ή «παράνομο» χρέος.

  Να σημειωθεί ότι η έννοια του «απεχθούς» χρέους εισήχθη στο διεθνές δίκαιο από το ρώσο νομικό Αλεξάντερ Ναούμ Σακ κατά τη δεκαετία του 1920 και εν ολίγοις αναφέρεται σε δημόσια χρέη τα οποία στρέφονται κατά των λαϊκών συμφερόντων. Υπάρχει ευρεία νομική αντιπαράθεση στο θέμα, να σημειωθεί όμως ότι οι ΗΠΑ επιχείρησαν να χρησιμοποιήσουν την έννοια το 2003 για να διαγράψουν τα χρέη του καθεστώτος Σαντάμ. Εκαναν πίσω όταν διαπίστωσαν ότι θα δημιουργούσαν καταλυτικό προηγούμενο για πλειάδα άλλων χωρών.

  Η έννοια του «παράνομου» χρέους είναι ακόμη ευρύτερη και έχει χρησιμοποιηθεί από πλήθος οργανώσεων που επιχειρούν να πετύχουν μείωση των χρεών των αναπτυσσόμενων χωρών. Αναφέρεται, για παράδειγμα, σε χρέος το οποίο έχει διαστάσεις ποινικές, ή άδικες, ή καταστροφικές για το περιβάλλον.

  Η ΕΛΕ θα βρει πεδίον δόξης λαμπρόν στη χώρα μας. Και μόνον οι συμβάσεις χρέους με τη διαμεσολάβηση της Γκόλντμαν Σακς, καθώς και αυτές για πολεμικούς εξοπλισμούς, καθιστούν αναγκαίο τον ανεξάρτητο έλεγχο. Αν αποδειχτούν «απεχθείς» ή «παράνομες», η χώρα μπορεί ευθέως να αρνηθεί την αποπληρωμή, αποδίδοντας ταυτόχρονα ευθύνες σε όσους είχαν εμπλοκή. Περαιτέρω, η διαφάνεια μέσω του έργου της ΕΛΕ θα επιτρέψει στην κοινωνία να αποφασίσει η ίδια τι θα αποπληρώσει από το χρέος που δεν είναι «απεχθές».

  Υπάρχει πλούσια εμπειρία από τη Λατινική Αμερική και αλλού στο ζήτημα αυτό. Είναι ενθαρρυντικό ότι ήδη έχει αρχίσει να αξιοποιείται από ελληνικής πλευράς και ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα υπάρξει πρωτοβουλία για το σχηματισμό ΕΛΕ. Περιττό να ειπωθεί ότι παρουσιάζεται μεγάλο ενδιαφέρον και από άλλες χώρες της περιφέρειας. Αν δημιουργηθούν συνεργαζόμενες ΕΛΕ των ευρωπαϊκών χωρών θα υπάρξει και πραγματικός διεθνισμός, πέρα από τις πομφόλυγες του ευρωπαϊσμού.

  Οι λαοί της Ευρώπης καλούνται να φέρουν στις μέρες μας ένα τρομακτικό βάρος, ώστε να διασωθούν οι τράπεζες, αλλά και το αρρωστημένο σαρκίο της ΟΝΕ. Εχουν απόλυτο δικαίωμα να γνωρίζουν γιατί τους επιβάλλεται αυτή η τραγωδία. Στη χώρα μας είναι επιτακτικό δημοκρατικό αίτημα να ανοίξουν οι συμβάσεις του χρέους και να σχηματιστεί ΕΛΕ τώρα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.