Δραγασάκης: Εάν επιμείνουν στον στραγγαλισμό, προηγούνται οι ανάγκες του λαού
26/04/2015 15:09
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δραγασάκης: Εάν επιμείνουν στον στραγγαλισμό, προηγούνται οι ανάγκες του λαού

Το πρόβλημα ρευστότητας «είναι αποτέλεσμα διευθετήσεων του παρελθόντος» δηλώνει στην "Αυγή της Κυριακής", ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και προσθέτει πως το ταμειακό αδιέξοδο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, αντιμετωπίστηκε με την εντατικοποιήση των εσόδων και τη μετάθεση πληρωμών, αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί καθώς δημιουργεί προϋποθέσεις ύφεσης.

«Αν αυτό συμβεί» συμπληρώνει «μπορεί να υποχρεωθούμε να πάρουμε από μόνοι μας μέτρα που ως τώρα προσπαθούμε να αποφύγουμε. Και ίσως αυτό θα επιθυμούσαν κάποιοι. Γι' αυτό χρειάζεται να γίνει τμήμα της διαπραγμάτευσης και της λύσης, η αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας. Επί του παρόντος, ο κίνδυνος αυτός είναι αναστρέψιμος, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συνεργασία των ευρωπαϊκών θεσμών και ακόμη μεγαλύτερη επιτάχυνση, εντατικοποίηση και συντονισμός της δράσης της κυβέρνησης».

Ο κ. Δραγασάκης, εκτιμά ότι το πρόβλημα επιτείνεται από τα περιοριστικά μέτρα της ΕΚΤ και την εισαγόμενη αβεβαιότητα, υποστηρίζει «ότι εφαρμόζεται σκόπιμα μια τακτική οικονομικού στραγγαλισμού», ενώ υπογραμμίζει πως εάν δεν αντιμετωπιστεί το θέμα από κοινού με τους θεσμούς «η ομαλή εξυπηρέτηση των εξωτερικών υποχρεώσεων της χώρας θα έρχεται σε ολοένα και μεγαλύτερη αντίθεση με τις ανάγκες επιβίωσης και τη δυνατότητα ικανοποίησης βασικών αναγκών του ελληνικού λαού». Επισημαίνει πως η παράταση της αβεβαιότητας δεν συμφέρει κανέναν και πως πρέπει να εργαστούμε για συμφωνία με βάση το πνεύμα της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου και όχι να επιστρέψουμε στην 5η αξιολόγηση του Μνημονίο και τονίζει: «υπάρχει σαφής δυνατότητα αλλά και επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθεί η μεταβατική συμφωνία τις πρώτες μέρες του Μαΐου, αν όχι και εντός του Απριλίου».

Αναφερόμενος στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα ταμειακά διαθέσιμα, λέει πως οι αντιδράσεις εξηγούνται και είναι μάλλον δικαιολογημένες, λόγω του ότι «δεν ενημερώσαμε έγκαιρα για το πρόβλημα, τις αιτίες και τις διαστάσεις του... οι πικρές εμπειρίες και οι μνήμες από το κούρεμα των αποθεματικών με το PSI είναι ακόμη νωπές».

Επανέλαβε ότι «δεν τίθεται θέμα νέων μνημονίων...δεν έχει ούτε πολιτική ούτε οικονομική λογική η συζήτηση για νέα μνημόνια». Τα ζητούμενα, κατά τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, είναι η ρύθμιση για βιώσιμο και εξυπηρετούμενο χρέος, δημοσιονομική πολιτική χωρίς εξωπραγματικά πλεονάσματα, μεταρρυθμίσεις που θα μειώνουν ανισότητες, ισχυρό πρόγραμμα επενδύσεων και πηγές χρηματοδότησής τους για τη μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.

Και καταλήγει ο κ. Δραγασάκης: οι πιο σκληρές αντιδράσεις για τη νέα οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ίσως να μην έρθουν από την Ευρώπη, αλλά από μέσα, «από τις εγχώριες ελίτ, τα "κακομαθημένα παιδιά της ιστορίας"».

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

  1. George N avatar
    George N 26/04/2015 19:43:19

    Τα πιο πάνω ισοδυναμούν με το: να σας δώσουμε το IBAN του λογαριασμού μας να βάλετε τα χρήματα. Επενδύσεις δεν θα γίνουν από τον ιδιωτικό τομέα αλλά θα υπάρξει "πρόγραμμα επενδύσεων" προφανώς δημόσιων και χρηματοδοτούμενο από την ΕΖ. Θα λυθεί το πρόβλημα ρευστότητας προφανώς χωρίς την ανάγκη collaterals με απευθείας χρηματοδότηση από ECB. Υπάρχει και μια απειλή περί επιλογής πληρωμής μισθών/συντάξεων έναντι χρέους λες και κάτι τέτοιο δεν θα σημάνει αυτόματα default και αδυναμία πληρωμής μισθών/συντάξεων ένα μήνα μετά. Απουσιάζει η προσφυγή στις αγορές και προφανώς το "βιώσιμο" χρέος θα το αναχρηματοδοτεί η Τρόικα αφού πρώτα το κουρέψει. Και όλα αυτά χωρίς μνημόνια τα οποία δεν έχουν "πολιτική και οικονομική λογική". Αν μεν σοβαρά τα πιστεύει αυτά υποψιάζομαι ότι σύντομα θα πάρει μέρος σε Surprise Party αλλιώς θα είναι ο τελετάρχης στην μετονομασία του κρέατος σε ψάρι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.