#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/06/2012 01:13
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Διχασμένη η ηγεσία της Ευρώπης πριν από τη Σύνοδο ΚορυφήςΤο λάδι στο καντήλι της Ευρώπης φαίνεται να σώνεται και το σβήσιμο της φλόγας θα γίνει πολύ σύντομα αν κάποιο… μαγικό χέρι δε βάλει και πάλι φωτιά.

Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγραφεί η κατάσταση που επικρατεί, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής. Μπορεί η Ελλάδα να μην… παίξει σε πρώτο πλάνο στις συζητήσεις, είναι όμως η καταλυτική δύναμη είτε για διάλυση της Ευρωζώνης είτε για την αρχή μιας νέας προσπάθειας.

Η συνάντηση που είχε ο Φ. Ολάντ με την Α. Μέρκελ επιβεβαίωσε την πλήρη διάσταση απόψεων των δύο χωρών και το κυριότερο το βαθύ χάσμα που επικρατεί. Από τη μια πλευρά η αδιαλλαξία της Γερμανίας που ζητά ουσιαστικά πλήρη έλεγχο των δημόσιων οικονομικών και πλήρη κυριαρχία στις χώρες με οικονομικά προβλήματα, κι από την άλλη η Γαλλία με τις χώρες του Νότου να ζητούν αλληλεγγύη και μέτρα υπέρ την εξόδου από την ύφεση μέσω της ανάπτυξης.

Στη συνάντηση η Μέρκελ επανέλαβε τις απόψεις της για τα ευρωομόλογα κι ότι όσο αυτή ζει δε θα δούμε κάτι τέτοιο. Από την άλλη, κανείς δεν είναι σίγουρος αν η Γερμανία θα μείνει μέχρι το τέλος στην άποψή της καθώς αν δει ότι διαλύονται τα πάντα ενδεχομένως να υποχωρήσει αφού πάρει κάποια «δωράκια». Το κυριότερο είναι αυτό που προβλέπει η πρωτοβουλία των «4», δηλαδή : ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και ο Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Η πρόταση αναφέρει ότι μπορεί να εκχωρηθεί ο έλεγχος επί των δημόσιων οικονομικών στις Βρυξέλλες, με αντάλλαγμα την έκδοση ευρωομολόγων και την κοινή χρηματοδότηση των χρεών των κρατών μελών. Οι προτάσεις των «4», λένε πολιτικοί αναλυτές, θέτουν τη βάση για τη δημιουργία μιας πραγματικής ευρωπαϊκής πολιτικής ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με τις προτάσεις των «4» και προκειμένου να διασφαλιστεί η δημοσιονομική σταθερότητα, οι ετήσιες δαπάνες των κρατών μελών θα υπολογίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γεγονός που σημαίνει ότι μια χώρα θα μπορεί να υπερβεί τα σχετικά όρια που έχουν τεθεί μόνον εάν έχει λάβει την άδεια των άλλων κρατών μελών.

Μόνον κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγων, υποστηρίζουν οι «4», μην παραλείποντας πάντως να προσθέσουν ότι είναι αναγκαία η θεσμοθέτηση ενός Ευρωπαίου υπουργού επί των δημοσιονομικών.

Το βασικό πρόβλημα στην πρόταση αυτή είναι ότι δε μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα και θα πρέπει να περάσουν ίσως και χρόνια. Η Ευρώπη, όμως, δε μπορεί να περιμένει άλλο. Όπως και οι χώρες που βρίσκονται στο κόκκινο, με πρώτη την Ελλάδα.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα οι Αμερικανοί εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι, εξ΄ου και η τηλεφωνική επικοινωνία του Μπ. Ομπάμα με τον Φ. Ολάντ για την κρίση χρέους.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 28/06/2012 03:31:38

  Οι Γερμανοί ας δώσουν ένα χρονοδιάγραμμα είτε για το πότε θα δημιουργηθεί ευρωομόλογο είτε για το πότε και το πως της αποχώρησης της Γερμανίας από την Ε.Ε.

  Μάλλον εκεί θα φτάσουμε.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Γιώργος Αχαιός 28/06/2012 09:00:58

   Μπορεί και να πάμε ξανά σε μοντέλο "ΕΟΚ δεκαετίας '80". Δηλαδή, πρακτικά μόνον σε μη ύπαρξη δασμών (κι αυτό, συζητήσιμο). Είχε παραξεχειλώσει το πράμα από το τράβα-τράβα, καιρός να μαζευτεί λιγάκι.

 2. man8os avatar
  man8os 28/06/2012 09:45:04

  Ειτε η πρωτη δυναμη θα βρει τροπο να συμφωνισει με τις αμεσως 3 ισχυροτερες ειτε η Ευρωπη θα διασπαστει και θα αρχισει να στηνεται το σκηνικο μεσα στο οποιο θα διεξαχθει ο νεος μεγαλος Ευρωπαικος πολεμος

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ man8os 28/06/2012 11:32:24

   Η σημερινή κυβέρνηση στην "πρωτη δυναμη" δεν έχει πιά τη δύναμη να συμφωνήσει. Είναι διλημματικό:
   Trick or treat.
   Άς περιμένουμε το Halloween λοιπόν.

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 28/06/2012 11:23:20

  Η πρόβλέψή μου για το πιθανό σταυροδρόμι, για έξοδο από τον διχασμό:
  Είτε πρόωρες Ομοσπονδιακές εκλογές στην Γερμανία το φθινόπωρο, αμέσως μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ. Είτε αρχή διάλυσης της Ευρωζώνης λίγο πρίν την αλλαγή του έτους (τότε που οι μεγάλοι επενδυτές αναδομούν τα χαρτοφυλάκιά τους - ομολόγων, μετοχών κτλ), με ταυυτόχρονο σκάσιμο τραπεζών - έξοδο Ιταλίας και Ισπανίας.
  Άν επανεκλεγεί ο Ομπάμα, η συνδυασμένη εξωτερική πίεση στους CDU/FDP θα γίνει αφόρητη (ΗΠΑ-Γαλλία-ΙσπανοΙταλικός Νότος- Ρωσία) και θα παραιτηθούν εγκαταλείποντας τα συντρίμμια στους αντιπάλους τους.
  Τότε θα εκλεγεί με πρόωρες εκλογές κυβέρνηση SPD/Grünen. Πιθανώς θα υπάρξει και διάσπαση στο CDU, από τον φεντεραλιστή πρώην δελφίνο Ρέτγκεν (ελέγχει το CDU στο μεγαλύτερο κρατίδιο της Β. Ρηνανίας).
  Άν εκλεγεί ο Ρομνευ, ίσως ανοίξουν οι πύλες της Κολάσεως, που είπε χτές ο Μόντι.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Ο Θείος 28/06/2012 11:49:59

   Θείο, αν είναι να περιμένουμε μέχρι Νοέμβρη (για τις αμερικάνικες) εκλογές ώστε να αποφασιστεί ααααν θα γίνουν πρόωρες εκλογές στη Γερμανία, και μέχρι να γίνουν τελικά κι αυτές, θα είναι πολύ αργά. "Too little, too late", που λένε...

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Αυριανιστής 28/06/2012 11:54:44

    Είναι και το Halloween σταθερή εορτή, 31 Οκτωβρίου...
    Δεν θα προλάβουμε να τους πούμε Trick or treat;
    Την πατήσαμε διάολε !

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Αυριανιστής 28/06/2012 11:59:03

    Βρήκα τρόπο:
    Στο χωριό μου στην Ήπειρο, κάναμε παλιά "Βαλκανικό Halloween". Με κολοκύθες, ανοιγμένα άδεια καρπούζια, άσπρα σεντόνια κτλ.
    Το κάναμε όμως του Σταυρού, 15 Σεπτεμβρίου.
    Πηγαίναμε νύχτα έξω από παράθυρα, ντυμένοι με σεντόνια, με αναμμένα κολοκύθια, με κλεφτοφάναρα στο σαγόνι να φωτίζουν και σκιάζουν απόκοσμα τις φάτσες μας από κάτω. Τρομάζαμε τις γριές.
    Αυτό να κάνουμε στην Άνγκελα.

 4. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 28/06/2012 11:28:41

  Οι απόψεις CDU/FDP αφενός και Ολλάντ - SPD - Grünen - Μόντι (+ Ομπάμα) αφετέρου, είναι πιά απολύτως ασύμβατες και δεν υπάρχει τρόπος να βρεθεί ενδιάμεσος συμβιβασμός.
  Ο "Ευρωπαικός οικονομικός πόλεμος" θα κριθεί ...στην Αμερική. ¨Οπως ο Β' Παγκόσμιος κρίθηκε με την παρεμβατική πολιτική Ρούσβελτ, που "τριπλάρησε" με σχεδόν πραξικοπηματικό τρόπο ακόμη και το διστακτικό Κογκρέσσο (τρίτη εκλογή), για να πολεμήσει τον Άξονα.
  Οι Κινέζοι θα κάνουν τον ...Κινέζο. Ούτως ή άλλως επωφελούνται.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 28/06/2012 11:32:46

   Trick or treat !!!

 5. Iωάννης33 avatar
  Iωάννης33 28/06/2012 11:32:11

  Τουλάχιστον ο Ολάντ δείχνει να επιμένει σε όσα έλεγε πριν τις εκλογές με αποτέλεσμα να εξελιχθεί σε κακό σπυρί για την Μέρκελ.
  Προφανώς και θα πάρει κάποια 'δωράκια",αλλά μέχρι τώρα είναι ο Στρατηγός του Νότου που σήκωσε το λάβαρο κατα του πλούσιου Βορρά

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.