#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/03/2013 18:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Διπλωματικός Ψυχρός Πόλεμος για το ΑιγαίοΚλιμακώνεται ο διπλωματικός Ψυχρός Πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για το θέμα της υφαλοκρηπίδας, λίγες μόλις ημέρες μετά τη σύγκληση στην Κωνσταντινούπολη του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών και τη συνάντηση κορυφής μεταξύ Αντώνη Σαμαρά και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ουδείς είχε ψευδαισθήσεις ότι η Τουρκία θ’ απέκλινε κατ’ ελάχιστον από τις διεκδικήσεις της και τις αμφισβητήσεις επί των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ, στην οποία η Αγκυρα προέβη για το θέμα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και ήρθε ως απάντηση στην προ ολίγων εβδομάδων αντίστοιχη ελληνική κίνηση, είναι ενδεικτική των τουρκικών προθέσεων και επιβεβαιώνει ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει σε επίπεδο υψηλής πολιτικής.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο κείμενο που κατέθεσαν οι Τούρκοι, οι περιοχές για τις οποίες έχουν δώσει άδειες για έρευνες εντοπισμού υδρογονανθράκων -τις οποίες άδειες η Ελλάδα χαρακτηρίζει παράνομες και άκυρες- «εμπίπτουν εξ ολοκλήρου εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπου η Τουρκία ασκεί αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα με σκοπό την έρευνα και την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων στο βυθό και κάτω από αυτόν, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το εθιμικό, και όπως αυτό αποτυπώνεται στη νομολογία των διεθνών δικαστηρίων και τα διαιτητικά δικαστήρια. Εν αντιθέσει με τους ελληνικούς ισχυρισμούς, αυτές οι περιοχές για τις οποίες δόθηκε άδεια ερευνών βρίσκονται πέρα από τα χωρικά ύδατα της νήσου Καστελλόριζου και των άλλων ελληνικών νησιών που βρίσκονται στην περιοχή».

Η αναφορά μόνο σε «χωρικά ύδατα» υπενθυμίζει και υπογραμμίζει τον ισχυρισμό της Αγκυρας ότι το Καστελλόριζο και εν γένει τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα. Την οποία η Τουρκία διεκδικεί για την ίδια, στις «επίμαχες» περιοχές όπου εγείρει αμφισβητήσεις, με το αστήρικτο επιχείρημα ότι, εν αντιθέσει με τα ελληνικά νησιά που βρίσκονται εκεί και κατ’ αυτήν δεν έχουν δικαίωμα σε θαλάσσιες ζώνες, τέτοιο δικαίωμα έχουν οι ακτές των ηπειρωτικών εδαφών της που έχουν προβολή στις εν λόγω περιοχές.

Εξ ου και μεταξύ άλλων απαράδεκτων, που εμπεριέχονται στην τουρκική ρηματική διακοίνωση, υποστηρίζεται ότι «ο ελληνικός ισχυρισμός ότι τα εξωτερικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ορίζονται ξεκάθαρα από το άρθρο 2 του νόμου 4001/2011 είναι παραπλανητικός και αβάσιμος» και ότι «το προκείμενο άρθρο του νόμου έρχεται ξεκάθαρα σε αντίθεση με νόμους και αρχές του Διεθνούς Δικαίου προσπαθώντας (σ.σ.: η Ελλάδα) να εγκαθιδρύσει τα όρια της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ μέσω της μέσης γραμμής ανάμεσα στην ηπειρωτική περιοχή και νησιωτικά συμπλέγματα».

Η Αθήνα με ανακοίνωση-απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στην τουρκική κίνηση έχει αποσαφηνίσει ότι η Αγκυρα, με την αμφισβήτηση του δικαιώματος των ελληνικών νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, «παραβιάζει το άρθρο 121 της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο σύμφωνα με τη διεθνή νομολογία έχει εθιμικό, άρα υποχρεωτικό, χαρακτήρα που δεσμεύει όλες τις χώρες της Διεθνούς Κοινότητας». Ξεκαθαρίζει, δε, ότι η «ελληνική κυβέρνηση, σε συνέχεια και των πρόσφατων ενεργειών της, θα διασφαλίσει όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, όπως αυτά απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο».

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα στη δική της ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ απέρριπτε το δικαίωμα της Τουρκίας να παραχωρεί άδειες για έρευνα σε συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές επειδή βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Συγκεκριμένα, αναφερόταν, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι «οι άδειες που παραχώρησε το τουρκικό Υπουργικό Συμβούλιο στην Τουρκική Εταιρία Πετρελαίου (TPAO) σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και γι’ αυτό είναι άκυρες (null and void)».

Μήνυμα από τις Βρυξέλλες με στήριξη σε ελληνική ΑΟΖ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ επιχειρηματολογία σχετικά με το δικαίωμα ανακήρυξης και οριοθέτησης ΑΟΖ ενισχύεται από μια σημαντική εξέλιξη στην Ε.Ε. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε έκθεση για τον «Ευρωπαϊκό Οδικό Ενεργειακό Χάρτη μέχρι το 2050», με εισηγήτρια την ευρωβουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. Νίκη Τζαβέλα, το περιεχόμενο της οποίας «δείχνει» προς την κοινοτικοποίηση της ενεργειακής πολιτικής της Ε.Ε. και καλεί τα κράτη-μέλη να προχωρήσουν σε οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους. Η έκθεση, η οποία εγκρίθηκε με 505 ψήφους υπέρ και 91 κατά σε ό,τι αφορά τη σπουδαιότητα των κοιτασμάτων στη Μεσόγειο και 377 υπέρ και 195 κατά στην ψηφοφορία επί του συνολικού κειμένου, αναγνωρίζει το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης και τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών ενεργειακής τροφοδοσίας της.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι «η παραχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης για γεωτρήσεις και η οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών θα μετατραπούν σε πηγή προστριβών με τρίτες χώρες», μια αναφορά που θεωρητικά αφορά σε όλες τις χώρες με κοίτασματα υδρογονανθράκων οι οποίες συνορεύουν μεταξύ τους, κυρίως όμως «φωτογραφίζει» τις τριβές της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο. Καλείται, δε, η Ε.Ε. «να διατηρήσει υψηλό πολιτικό προφίλ στο θέμα αυτό και να επιδιώκει ν’ αποτρέπει διεθνείς τριβές», ενώ τονίζεται ότι «η ενέργεια πρέπει να χρησιμοποιείται ως κινητήρια δύναμη για ειρήνη, περιβαλλοντική ακεραιότητα, συνεργασία και σταθερότητα».

Είναι σημαντικό -αν και αυτονόητο- ότι, σύμφωνα με την έκθεση, η αναγνώριση της ανάγκης να κοινοτικοποιηθεί η ενεργειακή πολιτική και τα κοιτάσματα ν’ αποκτήσουν χαρακτήρα ευρωπαϊκού ορυκτού πλούτου «δεν σημαίνει ότι παραχωρούνται δικαιώματα, καθώς η αξιοποίηση των κοιτασμάτων θα παραμείνει εθνική υπόθεση». Σε κάθε περίπτωση, έχει αξία το γεγονός ότι για πρώτη φορά αναγνωρίζεται σε επίσημο ευρωπαϊκό έγγραφο ότι οι υδρογονανθράκες στην περιοχή της Μεσογείου είναι σημαντικοί για την Ευρώπη και ότι στην ουσία εντάσσεται η δυνητική ελληνική ΑΟΖ στην ευρωπαϊκή, αφού το Ευρωκοινοβούλιο ζητεί από την Κομισιόν να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να οριοθετηθούν οι ΑΟΖ των κρατών-μελών με τις συνορεύουσες τρίτες χώρες.

Το μήνυμα που στέλνει η Ευρώπη είναι πολύ σημαντικό και δικαιώνει τη στρατηγική Σαμαρά ν’ αναγάγει τα ελληνικά και κυπριακά κοιτάσματα σε ευρωπαϊκά στρατηγικά ενεργειακά αποθέματα επιδιώκοντας -ορθώς- να μετατρέψει το θέμα από διμερές, λόγω των τουρκικών αμφισβητήσεων, σε ζήτημα σχέσεων της Ε.Ε. με την Τουρκία.

Λάμπρος Καλαρρύτης στον Τύπο της Κυριακής

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 16/03/2013 18:34:03

  Το τριώδιο "άνοιξε". Από εδώ και μετά θα έχουμε βαθμιαία κλιμάκωση. Το ζήτημα για μένα είναι πλέον αν, δεδομένων των εθνικών συνθηκών, μπορεί η Ελλάδα να υπερασπιστεί το ζωτικό της χώρο (και) ένοπλα, αν ο μη γενοιτο, απαιτηθεί. Όταν οι μέχρι τούδε χειρισμοί ήταν προϊόντα ανάπηρης και φοβικής πολιτικής, πως μπορούμε να περιμένουμε την προβολή πειστικής στρατιωτικής ισχύος ως συνέχισή της;

 2. submarine avatar
  submarine 16/03/2013 19:32:55

  Γιατί αγχώνεστε ποιος θα υπερασπιστεί το αιγαίο αν χρειαστεί ,θα πάει ο Μουσουρούλης με τον τρισμέγιστο υφυπουργό άμυνας ΕΛΕΥΣΙΝΙΩΤΗ που άφησε σαν αρχηγός τα υποβρύχια χωρίς μπαταριές να το υπερασπιστούν μαζί με τους λιμενικούς .Γιατί οι προερχόμενοι από το Πολεμικό Ναυτικό σύμφωνα με νόμο που καταθέτουν στην βουλή εντός των ημερών προβλέπει ότι δεν είμαστε εκπαιδευμένοι και αν χρειαστεί να πάει κάποιος αξιωματικός για δουλειά στο Εμπορικό Ναυτικό θα πρέπει να αρχίσει από ναύτης, παρότι όλοι έχουν εκπαιδευτεί σε πολύ ποιο πολύπλοκα συστήματα στο εξωτερικό και εδώ στην Ελλάδα, και παρά την εντολή του Πρωθυπουργού να εφαρμοστεί ο υπάρχον νόμος Μουσουρούλης και ΕΛΕΥΣΙΝΙΩΤΗΣ άλλα κάνουν και άλλα συμφέροντα εξυπηρετούν

 3. η Dimi avatar
  η Dimi 16/03/2013 19:36:33

  Επίσημοι Πίνακες Νήσων, Νησίδων και Βραχονησίδων των Δωδεκανήσων που ανήκουν στην Ελλάδα από 28ης Οκτωβρίου, 1947 http://www.noiazomai.net/12nisa.html

 4. Κούκος avatar
  Κούκος 16/03/2013 20:25:49

  Φρονώ ότι με μια ταχύρρυθμη εκπαίδευση, οι πλέον των 300.οοο φυγόστρατοι ή υπέρβαροι γιωτάδες της τελευταίας δεκαετίας, θα μεταμορφωθούν σε invincible Rambo.
  Την δε εκπαίδευσή τους θα αναλάβουν οι επαναστατημένοι, αβροδίαιτοι γόνοι των Β.Π που έχουν εμπειρία στον ένοπλο αγώνα εκ του συστάδην.
  Ιδεολογική καθοδήγηση θα παρέχεται από τους οργανικούς ή ανόργανους(castrated) διανοούμενους της Πλατείας και τις λοιπές κοσμοπολίτικες δημοσιογραφικές πένες.
  Με τέτοιο έμψυχο υλικό δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα.

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ Κούκος 16/03/2013 20:44:26

   Απολαυστικός, αλλά, φεύ, πικρή η αλήθεια!

 5. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 16/03/2013 22:45:15

  Αφήστε τα ανόητα σχόλια. Λαός που δεν είναι έτοιμος να πεθάνει για να υπερασπίσει την πατρίδα του είναι άξιος να χαθεί. Και έχουμε αποδείξει χιλιάδες χρόνια τώρα αν ξέρουμε από θυσίες. Με πίστη στο Θεό και αγάπη στην πατρίδα δε φοβόμαστε! Ειδικά τους γενοκτόνους αμάχων...

  • leak avatar
   leak @ Γεώργιος Τ. 17/03/2013 01:20:09

   Να σε δω να πεθαίνεις για τα πετρέλαια Κοπελούζου,Λάτση και Βαρδινογιαννη και τι στον κόσμο..

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ leak 17/03/2013 11:34:25

    Οι εξυπνάδες στους φίλους σου τους απάτριδες. Και αν δε σας αρέσει η Ελλάδα να πατε σε άλλη χώρα. Εμείς που νιώθουμε Έλληνες δε θα αφήσουμε κανέναν να μας διαλύσει. Κρίσεις πάντα υπήρχαν, και πάντα δια πυρός και σιδήρου επιβίωνε η φυλή μας. Δε θα εγκαταλείψουμε την πατρίδα μας ούτε τώρα ούτε ποτέ!

    • Ρηνα avatar
     Ρηνα @ Γεώργιος Τ. 17/03/2013 12:25:29

     Ετσι ειναι οπως τα λες Γεωργιε Τ. αλλα κανεις δεν εχει ακομα καταλαβει τι ερχεται και μπορουμε να αστειευομαστε σ ενα πληκτρολογιο. Οταν θα μιλησουν τα οπλα, γιατι θα μιλησουν, τοτε θα διαπιστωσουν πολλοι και τι αξιζει το χωμα που πατανε και ποσο αξιζει μια απλη προσευχη στο Θεο.Κι ας πατανε και οι Λατσηδες αυτο το χωμα βρε, δεν πειραζει, εμεις ειμαστε αρχοντες...

   • Νιόβη avatar
    Νιόβη @ leak 17/03/2013 12:36:01

    Όσο περισσότεροι σαν τον Γεώργιο Τ. τόσο περισσότερες οι πιθανότητες τα πετρέλαια αυτά να γίνουν πετρέλαια «της Ελλάδας» ή «των Ελλήνων» ή του «Ελληνικού λαού» (επιλέξτε τη διατύπωση που σας αρέσει).

   • Parapanhsios avatar
    Parapanhsios @ leak 17/03/2013 13:20:18

    Ξεκόλλα και βγάλε τις παρωπίδες του μίσους . Όταν έχεις το οικόπεδο αλλά σου λείπουν τα μέσα να κτίσεις , είτε πηγαίνεις σε τράπεζα για δάνειο (που θα καταλήξει αλλού) είτε δίνεις τμήμα του οικοπέδου αντιπαροχή. Πετυχημένη πρακτική για χρόνια. Αν μπορείς να βρεις άλλη λύση εκμετάλλευσης , κοινοποίησέ την

 6. Το κέντρο του κόσμου. avatar
  Το κέντρο του κόσμου. 17/03/2013 14:11:47

  Βαρύγδουπος τίτλος. Υπάρχουν θέματα που χρίζουν καταγραφής και όχι φοβικού συνδρόμου. 1)Υπάρχουν δεδομένα για την ΑΟΖ της χώρας μας. 2)Υπάρχει το Δίκαιο της Θάλασσας. 3)Υπάρχουν οι κύριοι Α. Φώσκολος, Η.Κονοφάγος, Ν.Λυγερός. 4)Υπάρχει σοβαρότητα από την Ελληνική κυβέρνηση. 5)Υπάρχει το μήνυμα από Βρυξέλλες.

  • Vee avatar
   Vee @ Το κέντρο του κόσμου. 17/03/2013 16:51:39

   Όσα αναφέρεις είναι σημαντικά, αλλά όχι τα πιο σημαντικά σε αυτήν την περίπτωση. Ακόμα πιο σημαντικά είναι η εθνική ομοψυχία και ένας εκπαιδευμένος (ψυχικά και σωματικά) και καλά εξοπλισμένος στρατός.

 7. Το κέντρο του κόσμου. avatar
  Το κέντρο του κόσμου. 17/03/2013 19:59:14

  Πάντα ο Ελληνισμός διέθετε τους λίγους που είναι σπάνιοι. Αρκούν.

 8. yianniszervos avatar
  yianniszervos 18/03/2013 14:43:52

  ΝOIΩΘΩ ΓΙΑ ΣΕ' ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ ,ΣΤΑ ΣΠΛΑΧΝΑ ΧΑΛΑΣΜΟ.!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.