31/05/2008 17:23
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Διπλωματικά «τρίγωνα» και το μέγαρο Μαξίμου.

Μιά εβδομάδα προτου ο Γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί έλθει για επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα (6 Ιουνίου), δέχθηκε στο Παρίσι τον Ρώσο πρωθυπουργό, Βλαντιμήρ Πούτιν. Η επίσκεψη Σαρκοζί στη χώρα μας, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, εντάσσεται στο πλαίσιο της οικοδόμησης καλών προσωπικών σχέσεων του Καραμανλή και με τον Γάλλο πρόεδρο, καθώς και στο «πλασσάρισμα» Καραμανλή στο τρίγωνο Ρωσίας-Γερμανίας-Γαλλίας που φαίνεται να έχει διαμορφωθεί. Αντίστοιχες κινήσεις, ως γνωστόν, έχουν γίνει προς την κατεύθυνση της Ρωσίας, αλλά και προς τη Γερμανία (ΟΤΕ, εξοπλιστικά, κ.ο.κ.). Το ίδιο έχει ήδη γίνει και με τη Γαλλία (σχεδιαζόμενες προμήθειες οπλικών συστημάτων, κ.λ.π.). Ως αντάλλαγμα σε όλα αυτά βέβαια, το μέγαρο Μαξίμου προσδοκά διπλωματικά οφέλη. Όπως και να’χει, κατά την επίσκεψή του, αναφέρουν διπλωματικές πηγές, ο Σαρκοζί δεν αποκλείεται να εστιάσει στην έλλειψη ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας και να προτείνει ειδική σχέση ΕΕ-Τουρκίας. Οσον αφορά πάντως, την επίσκεψη Πούτιν στη Γαλλία, οι περισσότερες αγγλοσαξωνικές εφημερίδες έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι ο Σαρκοζί τον υποδέχθηκε με προεδρικές τιμές, σημειώνοντας ότι ακόμα και η παραβίαση του πρωτοκόλλου εκ μέρους του κ.Σαρκοζί και το δείπνο με τον Πούτιν, δείχνουν ότι το πραγματικό «αφεντικό» στη Ρωσία εξακολουθεί να είναι ο Πούτιν. Δεν παρέλειψαν επίσης, να αφήσουν αιχμές κατά του Σαρκοζί επειδή αναγνώρισε τις προ μηνών προεδρικές εκλογές στη Ρωσία ως δημοκρατικές (πρόεδρος εξελέγη ο Μεντβέντεβ). Ανεξαρτήτως αυτού, υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι διμερείς σχέσεις Γαλλίας-Ρωσίας βρίσκονται καλύτερα ακόμα και από την εποχή Σιράκ. Ο Πούτιν πάντως, δεν ξέχασε τον παλιό φίλο, Σιράκ. Τον επισκέφθηκε και ανακοίνωσε ότι το Κρεμλίνο θέλει να τον τιμήσει με το ανώτατο παράσημο της χώρας (!). Στην ημερήσια διάταξη Σαρκοζί-Πούτιν ήταν η τροφοδοσία της Γαλλίας με ρωσικούς ενεργειακούς πόρους, οι επενδύσεις και στις δύο χώρες, οι τετεμένες σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και πως αυτές θα βελτιωθούν, καθώς και σημαντικά διεθνή ζητήματα. Ο Πούτιν, μιλώντας για την επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς είπε σε συνέντευξή του στη Le Monde ότι αυτό «ισοδυναμεί με ξαναχτίσιμο του τείχους του Βερολίνου». Για το Ιραν υποστήριξε ότι «δεν έχει στόχο να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», ενώ κατήγγειλε ως αντισερβικές τις Δυτικές πολιτικές στο Κόσσοβο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 01/06/2008 08:38:41

  Περί ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ και ΜΠΛΟΓΚΟΣΦΑΙΡΑΣ

  (Από τη συνέντευξη Τατούλη σε Καψαμπέλη)

  «..Για μένα η μπλογκόσφαιρα είναι βήμα δημοσίου διαλόγου και προβληματισμού. Αυτός είναι ο στόχος μου και αυτός είναι ο στόχος όλων των παρεμβάσεων που κάνω κυριολεκτώ όταν λέω ότι η βασική μου επιδίωξη είναι ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ. Μα δεν καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι που λείπει από το ΠΟΛΙΤΙΚΟ μας ΣΥΣΤΗΜΑ; Η σκληρή και γόνιμη κριτική και ο πραγματικός διάλογος. Μόνο έτσι θα κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Μακάρι τα πράγματα να ήταν απλούστερα σε επίπεδο άσπρου – μαύρου.

  Καλώς ή κακώς δεν είναι έτσι. Τα αδιέξοδα που σήμερα αντιμετωπίζουμε είναι απότοκος της στείρας λογικής περί άσπρου-μαύρου… ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ… φιλελευθερισμός ή αριστερά… Δεν μπορούμε να καταλάβουμε ότι η κατάσταση είναι πολύ πιο σύνθετη και ως εκ τούτου απαιτεί διάλογο, ΣΥΝ-ΘΕΣΗ απόψεων, ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΕΣ, ΣΥΝ-ΕΝΝΟΗΣΕΙΣ; ..
  Το πολιτικό μου ιστολόγιο είναι χώρος διαλόγου και προβληματισμού. Εάν ήθελα να βγάζω ειδήσεις θα εξέδιδα μία εφημερίδα ή θα άνοιγα ραδιοφωνικό σταθμό… ..

  Κάποιους μήνες πριν όταν η χώρα ταλανιζόταν από την περίφημη «Ζαχοπουλειάδα», η οποία είχε παρεισφρήσει και στους κόλπους της δημοσιογραφίας, είχα πει ότι δυστυχώς οι δημοσιογράφοι κατάντησαν … «από μαντρόσκυλα της Δημοκρατίας σε σκυλάκια της εξουσίας»…

  ..Τα πάντα τίθενται σε αμφισβήτηση. Θεσμοί, κανόνες, πρόσωπα, αρχές … τα πάντα. Αυτή όμως είναι η πραγματική διάσταση του πολιτικού ζητήματος. Και για να γίνω πιο σαφής το όλο θέμα σχετίζεται με τον πυρήνα της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος. Επιτρέψτε μου όμως να κάνω και την εξής διαπίστωση. Σε αυτή τη δυσάρεστη πραγματικότητα εκτός από στελέχη της εξουσίας συμμετέχουν και στελέχη των ΜΜΕ. Έχουν και αυτοί τεράστια ευθύνη για την εξέλιξη αυτής της κατάστασης, για την εδραίωση των «στεγανών» όπως κι εσείς αναφέρετε. ..

  Δεν θεωρώ ότι τα blogs καλύπτουν κενά με την στενή έννοια του όρου. Θα έλεγα απλά ότι μέσα από αυτά υπάρχει η δυνατότητα να φαίνονται όλες οι αποχρώσεις μίας είδησης, ενός γεγονότος πέρα από τον κίνδυνο της διαμόρφωσης ή της «στεγανοποίησης» από τα εκάστοτε κέντρα εξουσίας. Για αυτόν ακριβώς το λόγο και επειδή εκπορεύονται από τους απλούς πολίτες που ενδιαφέρονται για την αλήθεια και την αντικειμενικότητα χωρίς επικοινωνισμούς και ανάλογες τακτικές, θεωρώ ότι τα blogs ανήκουν σίγουρα στους πρωταγωνιστές του μέλλοντος.

  ΕΡ: Νόμοι για την blogοσφαιρα χρειάζονται;

  ΑΠ: Αλίμονο!! Αυτό θα ήταν η καταστροφή της. Είμαι κάθετα αντίθετος σε αυτό. Να θεσπίσουμε νόμους γιατί; Για να την περιορίσουμε ή για να την προστατεύσουμε; Προφανώς δεν έχουμε καταλάβει ότι η blogοσφαιρα δεν είναι δυνατόν να περιορισθεί και δεν έχει ανάγκη καμίας προστασίας. Άλλωστε, η λογοκρισία είναι αδύνατη αν σκεφτεί κανείς ότι το διαδίκτυο φτιάχτηκε για να αντέξει έναν πυρηνικό πόλεμο.

  Η λογοκρισία στο Internet λειτουργεί περίπου σαν πυρηνική επίθεση, οπότε κάθε απόπειρα λογοκρισίας είναι εξ αρχής καταδικασμένη. Σε αυτό το σημείο όμως να ξεκαθαρίσω κάτι: αναφέρομαι αποκλειστικά στην ελευθερία γνώμης και έκφρασης και όχι για τυχόν ηλεκτρονικά εγκλήματα (όπως απάτες, πορνογραφία, εμπόριο οργάνων). Αυτά ανήκουν σε εντελώς διαφορετική κατηγορία και τα καταδικάζω ευθέως και είμαι υπέρ της θέσπισης νόμων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους...
  .
  ΕΡ: Ναι, αλλά είδατε κι εσείς ότι στην Ελλάδα λέγονται διάφορα για την blogoσφαιρα...

  ΑΠ: ...Στην Ελλάδα, όπως και σε όλον τον κόσμο, οι bloggers είναι άτομα με κοινωνική συνείδηση, με έντονο το αίσθημα του ρόλου τους ως ΠΟΛΙΤΕΣ, με ΧΙΟΥΜΟΡ και ΑΠΟΨΗ. Οπότε για εμένα προσωπικά είναι από τα πλέον ενεργά και πολύτιμα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει με αυστηρότερους νόμους και με γενικότερες αστυνομικές επιχειρήσεις να περιορίσουμε την ελευθερία άποψης και γνώμης σε αυτό το εκ φύσεως ελεύθερο κατασκεύασμα.
  Και να πω και κάτι ακόμα.

  Το νομικό πλαίσιο που ισχύει στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου επιεικές. Ως εκ τούτου δεν υπάρχει καμία ανάγκη για αυστηρότερο πλαίσιο. Το ηλεκτρονικό απόρρητο είναι δυνατόν να αρθεί στις περιπτώσεις που υπάρχει ΑΠΛΩΣ μήνυση για κακούργημα. Δεν χρειάζεται να έχει στοιχειοθετηθεί το έγκλημα. Αυτό είναι ήδη αρκετά αυστηρό. Το ίδιο ισχύει βέβαια και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε αντίθεση φυσικά με την Αμερική, που είναι μια κοινωνία πολύ πιο ανοικτή στη διαφορετικότητα. Άσχετα αν εμείς αυτό-κολακευόμαστε ως οι στυλοβάτες, θεμελιωτές της δημοκρατίας και της ελευθερίας του λόγου.

  ΕΡ: Μπορούν εν τέλει να έρθουν πολιτικές ανατροπές μέσα από τα blogs;

  ΑΠ: Όπως σας είπα και πιο πριν η σημερινή εποχή αποτελείται από νέα δεδομένα. Τα chat rooms και η blogοσφαιρα αποτελούν τη σύγχρονη «ΑΓΟΡΑ του ΔΗΜΟΥ». Όταν το περιοδικό Time επέλεξε στα τέλη του 2006 σαν πρόσωπο της χρονιάς εσένα (you), τον ανώνυμο πολίτη, ανέδειξε αυτή ακριβώς τη νέα κοινωνική πραγματικότητα, η οποία οφείλεται ακριβώς στη σύγχρονη τεχνολογία. Αυτά τα νέα μέσα δίνουν τη δυνατότητα στον πολίτη να δικτυωθεί, να πληροφορήσει και να πληροφορηθεί. Έχουν ανοιχτεί δρόμοι και γέφυρες συνεργασίας ασύλληπτοι στο παρελθόν.

  Με αυτό λοιπόν το δεδομένο είναι πλέον σαφές ότι ενεργοποιείται ξανά Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ των ΠΟΛΙΤΩΝ βρίσκοντας τον τρόπο να συμμετάσχει στα κοινά και στην πολιτική ζωή. Αυτό από μόνο του είναι πολύ σημαντικό. Δεν θα πήγαινα τόσο μακριά μιλώντας για πολιτικές ανατροπές, είμαι όμως πεπεισμένος ότι η πληροφόρηση και η ΑΦΥΠΝΙΣΗ των ΠΟΛΙΤΩΝ μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα και νέες απαιτήσεις για τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

  Ενώ για πολλά χρόνια υπήρχε τεράστια απόσταση ανάμεσα στον πολίτη και την εξουσία, έρχεται η BLOGΟΣΦΑΙΡΑ να κλείσει την ψαλίδα και να θέσει τον ΠΟΛΙΤΗ ανάμεσα στους πρωταγωνιστές του παιγνιδιού. Η κοινωνία των πολιτών είναι τρομερά υπολογίσιμη δύναμη, όπως επίσης και το μόνο υπολογίσιμο εμπόδιο στην όποια απόπειρα αυθαιρεσίας από την πλευρά της εξουσίας. Και δεν το λέω αυτό εν είδη απειλής, αντίθετα. Το λέω για να συνειδητοποιήσουμε εμείς οι πολιτικοί ότι η προσαρμογή στα νέα δεδομένα είναι μονόδρομος…», (Press – gr. Τα κεφαλαία, πλην ενός "ΑΠΛΩΣ", είναι δικά μας).

 2. Ν.Δ.Σ. avatar
  Ν.Δ.Σ. 01/06/2008 15:42:56

  Πάντως εμείς εδώ στο Ελλαδιστάν έχουμε δημοκρατία ,όχι όπως αλλού στο ντουνιά!!!
  Η σύζυγος Νατάσσα Παζαιτη –Καραμανλή μετά από παιδαγωγική (νηπιαγωγός) δρ. Χειρουργός . Φαντάζεται κανείς να παι μαχαίρι στην κοπέλα αυτή .Εγώ θα έπρεπε με τρία μπουκάλια Βότκα . Ο Κωστάκης βέβαια «αγαπά» και δεν λαλά !!!
  Ο Ι.Σ.Α. κλπ .. όλοι κούκου !!!!
  Μπράβο παιδία .
  Άξιος ο μισθός σας από τους φόρους μας !!???

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.