16/02/2010 17:56
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Διορία έως 15/5 από Ε.Ε. για έκτακτα μέτρα

Προθεσμία μέχρι τις 15 Μαΐου έδωσαν στην Ελλάδα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να λάβει έκτακτα μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος, σε συνέχεια της προόδου που καλείται να σημειώσει μέχρι τα μέσα Μαρτίου. «Το Συμβούλιο… ζητά από την Ελλάδα να υιοθετήσει συγκεκριμένα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, συμπεριλαμβανομένων αυτών που παρουσιάστηκαν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας», αναφέρουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί μετά τη συνάντησή τους με θέμα τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας.

Στο στόχαστρο ο «14ος μισθός»

Μεταξύ των μέτρων για τα οποία πιέζουν στις Βρυξέλλες, είναι η αύξηση του ΦΠΑ κατά 1-2 ποσοστιαίες μονάδες ή η εφαρμογή ενός ενιαίου συντελεστή 15%-16% με τη μεταφορά προϊόντων από τον χαμηλό (9%) στον υψηλότερο συντελεστή. Επίσης, στο στόχαστρο έχει μπει ο «14ος μισθός», καθώς οι Βρυξέλλες πιέζουν για επιπλέον μέτρα μείωσης του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο (αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, για την «αύξηση της ανταγωνιστικότητας»).

Ακόμα, στο «σενάριο του τρόμου» για μισθωτούς και συνταξιούχους περιλαμβάνονται το τριετές πάγωμα μισθών στο Δημόσιο, η «απελευθέρωση» των απολύσεων, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ο υπολογισμός της σύνταξης με βάση ολόκληρο τον εργασιακό βίο, η αύξηση και του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, η μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης των συντάξεων και το «μαχαίρι» σε πρόωρες, αναπηρικές συντάξεις.

«Πρέπει να ληφθούν έκτακτα μέτρα μέχρι τις 15 Μαΐου 2010, ενισχυτικά μέτρα για τη διασφάλιση των δημοσιονομικών στόχων για το 2010, νέα μέτρα που θα πρέπει να υιοθετηθούν μέχρι τα τέλη του 2010 και άλλα μέτρα που θα πρέπει να υιοθετηθούν μέχρι το 2012».

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει μέχρι τις 16 Μαρτίου να παρουσιάσει έκθεση προόδου, στην οποία θα ορίζει το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των μέτρων επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων για το 2010. Επίσης, μέχρι τις 15 Μαΐου θα πρέπει να παρουσιάσει νέα έκθεση, στην οποία θα αναφέρει τα μέτρα που χρειάζεται να λάβει προκειμένου να συμμορφωθεί με την απόφαση των υπουργών Οικονομικών.

Στη συνέχεια θα υποβάλλει τριμηνιαίες εκθέσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Ευρωπαίοι υπουργοί καλούν την Ελλάδα να καταρτίσει και να εφαρμόσει το ταχύτερο δυνατόν, ξεκινώντας από το 2010, «ένα θαρραλέο και ολοκληρωμένο πακέτο δομικών μεταρρυθμίσεων» και να διατυπώσει συγκεκριμένα μέτρα, που να καλύπτουν μισθούς, μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, μεταρρυθμίσεις στην υγειονομική περίθαλψη, τη δημόσια διοίκηση και ενίσχυση της απασχόλησης.

Όπως δήλωσε ο νέος Επίτροπος Ολι Ρεν, αντιπροσωπεία της Κομισιόν θα βρίσκεται στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες για να ελέγξει την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) που έχει ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. man8os avatar
  man8os 16/02/2010 18:39:49

  Δεν θα μαστε μονοι...
  Ισως και τα αλλα PIGS να μας συντροφευσουν...

  • donaE avatar
   donaE @ man8os 16/02/2010 18:54:01

   Το φοβο των υπουργων τους για κοινωνικες αναταραχες πρεπει να τον 'δουμε' την ωρα της ψηφου τους στο ECOFIN.

 2. πολίτης avatar
  πολίτης 16/02/2010 21:01:52

  Πλέον πιστεύω ότι τον ΓΑΠ τον έβγαλαν πρωθυπουργό οι Αμερικάνοι για να χτυπήσουν το ευρώ, ήταν προσχεδιασμένο. Οι ευρωπαίοι το κατάλαβαν και τώρα μας εκδικούνται. Αυτό πιστεύω κυρίως γιατί ο ΓΑΠ είπε ότι στην Ευρώπη ήξεραν τα πραγματικά στοιχεία και κάλυπταν την προηγούμενη κυβέρνηση. Αφού λοιπόν τα ήξεραν, τότε δεν τους πείραξε η δήθεν απάτη. Κάτι άλλο τους πείραξε: ότι ο ΓΑΠ δημοσιοποίησε την κατάσταση που αυτοί είχαν τη διάθεση να καλύψουν, θέτοντας σε κίνδυνο την ενότητα της Ένωσης και το νόμισμα. Και τώρα θέλουν να του αλλάξουν τα φώτα, αλλά την πληρώνουμε εμείς. Πρέπει να παραπαμφθεί, ως προδότης.

  • anomymous avatar
   anomymous @ πολίτης 16/02/2010 21:31:45

   Σωστός

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ πολίτης 16/02/2010 22:12:24

   Δεν μπορώ να θυμηθώ τον τίτλο μιας παλιάς ταινίας που απευθυνόμενος στον Αγκόπ:

   "εμ μπουνταλάς εμ μαρτυριάρης"

   ΥΓ

   Για αυτό λυσσάνε φανέρωσε την συνενοχή τους και ζητά τη συναίνεσή μας...

 3. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 16/02/2010 22:21:46

  Δηλαδή για τα πούμε απλά, μια κυβέρνηση που δεν ψήφισα:

  -θα μου πει πόσο θα εργάζομαι
  -πότε θα βγω στη σύνταξη (στα 4 ή με τέσσερις)
  -πόσο θα αμείβομαι
  -τι σύνταξη θα πάρω
  -τι ΦΠΑ θα πληρώνω και που

  και από πάνω πόσα θα δίνω σε άμεση και έμμεση φορολογία.

  Μάλιστα.

  Γιατί πληρώνουμε μισθούς Υπουργών, ΓΓ, και λοιπών στελεχών...

  και μερικοί κλητήρες μπορούν να μας το λένε με τη βοήθεια διερμηνέων και θα μας στοίχιζαν και λιγότερο...

  ΥΓ

  1)...ας αφήσουμε που με την απόλυση Υπουργών θα αρχίσει και η μείωση των δημοσίων δαπανών
  2)...για αυτό είχαν τέτοια μούτρα στο Μεγάλο κανάλι: ένα από τα προτεινόμενα μέτρα είναι και ο μηδενισμός επιχορηγήσεων σε ΝΠΙΔ, Οργανισμούς, Φορείς κλπ κλπ

  ωχ ωχ ωχ θα αρχίσει το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ των ΜΜΕ και των ΜΚΟ να φωνάζει σε λίγο...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.