#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/09/2010 10:59
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δικαστική δικαίωση για πρώην εργαζόμενους σε προγράμματα StageΤο δρόμο για τη μονιμοποίηση δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων που απασχολούνται εδώ και χρόνια στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ με stage άνοιξε απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία υποχρεώνει το υπουργείο Εργασίας να διατηρήσει στις υπηρεσίες του εργαζομένους οι οποίοι ως πρόσφατα απασχολούνταν υπό αυτό το καθεστώς.

Όπως αναφέρει «Το Βήμα», το Πρωτοδικείο, κάνοντας σαφή διάκριση της εργασίας από τη μαθητεία, υπογραμμίζει: «Δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί ότι η μακροχρόνια απασχόληση των εργαζομένων αυτών είχε σκοπό την επαγγελματική κατάρτισή τους, την ένταξη ή την επανεκπαίδευσή τους επί ενός αντικειμένου ευκόλως κατανοητού. Η πραγματική φύση της απασχόλησης των εργαζομένων ήταν αυτή της εξαρτημένης εργασίας με όλες τις περαιτέρω συνέπειες (όπως είναι μισθολογικές, ασφαλιστικές συνταξιοδοτικές)».

Μάλιστα, το Πρωτοδικείο έκανε ένα ακόμα βήμα μπροστά, επισημαίνοντας ότι η πρακτική αυτή του Ελληνικού Δημοσίου να στελεχώνει τις υπηρεσίες του και να καλύπτει τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες του προσλαμβάνοντας τους εργαζομένους αυτούς μέσω του ΟΑΕΔ δεν σημαίνει ότι το ίδιο δεν είναι ο εργοδότης τους, αφού ο ΟΑΕΔ σε τελική ανάλυση απλώς μεσολαβεί στη σύναψη των συμβάσεων μαθητείας.

Το δικαστήριο προτού καταλήξει στην κρίση του έλαβε υπόψη του τη σχετική απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) της 23ης Απριλίου 2009 που εκδόθηκε ύστερα από ερωτήματα τα οποία του τέθηκαν από τα ελληνικά δικαστήρια.

Η απόφαση αυτή του ΔΕΚ αναφέρει ότι σε ανάλογες περιπτώσεις υπήρξε κατάφωρη κατάχρηση σε βάρος των εργαζομένων, καθώς όχι μόνο δεν μαθήτευαν, ώστε να δικαιολογείται η ανασφάλιστη απασχόλησή τους με μισθούς κατά πολύ χαμηλότερους των ελαχίστων νόμιμων ορίων, αλλά αντίθετα κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών του υπουργείου, καθ΄ υπέρβαση μάλιστα και κάθε εκ του νόμου χρονικού ορίου για την απασχόληση με συμβάσεις ορισμένης διάρκειας.

Ο συνήγορος των εργαζομένων με δήλωση του αναφέρει: «Είναι σημαντικό ότι σε συνθήκες τρομερών πιέσεων υπάρχουν δικαστές οι οποίοι αντιστέκονται και κρίνουν σύμφωνα με το Σύνταγμα και την συνείδηση τους».

Εν τω μεταξύ, φραγμό σε ανεξέλεγκτες μονιμοποιήσεις συμβασιούχων που προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη θέτει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να ελέγξει τους δημάρχους, οι οποίοι πολλές φορές επιδεικνύουν «υπερβάλλοντα ζήλο», προσλαμβάνοντας στην ουσία νέους υπαλλήλους.

Σε εγκύκλιο την οποία υπογράφει ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γ. Ντόλιος επισημαίνεται ότι οι δήμαρχοι στις περιπτώσεις μονιμοποιήσεων συμβασιούχων οφείλουν να εφαρμόζουν τις αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις αποκλειστικά και μόνο του Τριμελούς Συμβουλίου του Αρείου Πάγου.

Στην περίπτωση κατά την οποία το Τριμελές Συμβούλιο του Αρείου Πάγου αποφαίνεται ότι συντρέχουν οι λόγοι της μονιμοποίησης των συμβασιούχων, οι ΟΤΑ οφείλουν να προχωρούν στη σύσταση των αντίστοιχων προσωποπαγών θέσεων.

Newsroom ΔΟΛ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. o aneksartitos avatar
  o aneksartitos 11/09/2010 13:44:52

  Ηρωισμοί δικαστών επί χούντας ΠΑΣΟΚ δεν επιτρέπονοται..Βλέπω τον δικαστή που εξέδοσε τη συγκεκριμένη απόφαση εκτός δικαστικού σώματος πολύ γρήγορα. Τόλμησε, ο αθεόφοβος, να μονιμοποιήσει κακό δεξιό συμβασιούχο stage. Aισχος!!Δεν παραδειγματίζεται απ' τους συναδέλφους του που προφυλακίζουν τον Αγγέλου για ένα τηλεφώνημα, και αφήνουν τον Μαντέλη και τον Τσουκάτο ελέυθερους;;;
  Τέτοιοι ηρωισμοί της δικαιοσύνης μόνο επί κακού Καραμανλή γινόταν, που η δικαιοσύνη νομιμοποίησε, πέραν απ' τους νομιμοποιηθέντες με τον νόμο Παυλόπουλου (όλες προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ επί Σημίτη), και όσους εξαιρούνταν του νόμου, κυρίως άτομα που είχε προσλάβει το ΠΑΣΟΚ αρχές του 2004!!!!!!!!!!
  Αμέσως μετά την ανωτέρω απόφαση, λοιπόν, για νομιμοποίηση του κακού δεξιού συμβασιούχου stage, εκδόθηκε εγκύκλιος, που ανατρέπει την δικαστική απόφαση, ορίζοντας ότι η απόφαση αυτή (και όσες ακολουθήσουν) δεν πρέπει να τηρηθούν απ' τον ΟΤΑ, αλλά θα πρέπει να περιμένουν την λήψη απόφασης απ' τον ΑΠ, δηλαδή σε καμμία 10ετια και αν, και αν ο άνεργος δεξιός stager έχει τα οικονομικά αποθέματα να κυνηγήσει μέχρι τον ΑΠ την υπόθεση (έτσι και αλλιώς δεν αναμένεται οινομομική υποστήριξή του από Ρηγίλλης, σε αντίθεση με τους συμβασιούχους του 2004 που είναι γνωστό στο πανελλήνιο ότι το δικαστικό αγώνα όλων ανά την ελλάδα τον είχε αναλάβει "ανευ αμοιβής" γνωστό γραφείο πασόκου δικηγόρου εξ Αθηνών, με αμοιβή προφανώς ευθεία απ' την Ιπποκράτους).
  Αν επί ΝΔ εγκύκλιος ακύρωνε δικαστική απόφαση θα μιλούσαν τα νταβατζοΜΜΕ για χούντα και πραξικόπημα, τώρα μούγκα στη στρούγκα! Μάλιστα στον αλφα χθες θεώρησαν και προκλητική την απόφαση, και ουσιαστικά προέτρεπαν την κυβέρνηση να βρει τρόπο να μην την τηρήσει!!!!
  ΥΓ Αλήθεια αύριο στη συνέντευξη θα τον ρωτήσει κάποιος τον ΓΑΠ για τις προκλητικές το τελευταίο διάστημα υπέρ του ΠΑΣΟΚ αποφάσεις της ελεγχόμενης από τη δεξιά δικαιοσύνης, όπως την κατήγγειλε πέρσι απ' το ίδιο βήμα;
  Κανένας απ' τη ΝΔ θα το κάνει θέμα, ή και εκεί αδιαφορούν;;

 2. ΑΛΗΘΙΝΟΣ avatar
  ΑΛΗΘΙΝΟΣ 11/09/2010 17:29:28

  Ήθελα να ήξερα το δικαστήριο που τους δικαίωσε!!! (τί δικαίωσε άραγε)?? εξέτασε το πως έπιλέχθηκαν για την θέση!!που υπέβααν αίτηση!!!υπάρχει αίτηση!!πως και γιατί ανανεώθηκαν οι ¨συμβασεις" τους! από που πληρώνονται πως γίνόταν άτομα με μία μέρα ανεργία να συνάπτουν τέτοια σύμβαση μαθητείας και άλλοι με χρόνια ανεργίας όχι!!!ποιοί κόπτονται να τους δικαιώσουν και γιατί!! γιατί αυτοί μπόρεσαν να υπερβούν τους 24 μήνες μαθητείας και άλλοι εργαζόμενοι συμβασιούχοι με χρήση ΑΣΕΠ να έχουν φραγή παράτασης!!! Μα για ποιά δικαίωση μιλάμε!!!της πελατεριακής σχέσης με τα πολιτικά γραφεία Έλεος πιά !!!δεν ντρέπονται να αδικούν την νοημοσύνη μας προβάλλοντας αστειότητες!!! για να "καθήσουν" στο σβέρκο μας!!!

  • ΕΛΕΝΗ avatar
   ΕΛΕΝΗ @ ΑΛΗΘΙΝΟΣ 12/09/2010 10:39:36

   ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ,ΜΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ ΜΑΣ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ.

 3. ΑΛΗΘΙΝΟΣ avatar
  ΑΛΗΘΙΝΟΣ 11/09/2010 18:08:21

  Θα αναφέρω ένα παράδειγμα για τα stage και ας κρίνει ο κόσμος!!!στον ΟΑΕδ στις κάρτες των ανέργων αναγράφονται κάποιοι κωδικοί ανάλογα με την μόρφωση του κάθε ανέργου. Ο βρεφονηπιοκόμος αναφέρει άλλον ο γεωπόνος άλλον κλπ. Ο ΟΑΕΔ "ψάχνει" να τους βρεί εργασία ανάλογα με την ειδικότητά - κατεύθυνση πτυχίου του καθενός ανέργου!!! Στα stage λοιπόν και εφόσον τους τοποθέτησε ο ΟΑΕΔ πως γίνεται φυσικοθεραπευτης, γεωπόνος,ΤΕΙ Αρχαιολόγοι Πανεπιστημίου κλπ. να συνάπτουν σύμβαση μαθητείας ως διοικητικοί υπάλληλοι??? λαμβάνουν αποζημίωση μαθητείας ως ΤΕ.ΠΕ αλλά οι ειδικότητες τους είναι άσχετες με την "μαθητεία" τους!!! (απασχολούνται ως διοικητικοί) ας το εξετάσει και αυτό ο Άρειος Πάγος!!!!

 4. krouela avatar
  krouela 17/09/2010 17:13:39

  loipon,ta exete valei oloi me ta stage!orea...kante mia erevna se oles tis eidikotitesopos ton ekpaideftikon to pos diorizontai,ton atomon pou mpikan me meson tis dithen sinentefkeis stis ipiresies deko,ekei pou oi misthoi tous einai paxiloi!!!loipon,an ginei pantou dikaiosini na mpei kathe katergaris ston pagko....orea katigoreite ta stage alla einai i pio adiki merida...oi alloi diorizontai kato apo tin miti sas kai den pairnete xampari...kai eseis asxoleiste mono me ta stage...to provlima einai to sistima..to sistima kai mono to sistima...ara min enantioneste mono se afton pou pairnei tin thesi...alla se afton pou ton topothetei!!!etsi einai i ellada...kai etsi tha meinei...giati eseis oi idioi pou katigoreite ta stage eseis vgalate oles aftes tis kiverniseis...kai sas milo os politis pou den exei kanena simferon apo ola afta...

 5. Val32xanthi avatar
  Val32xanthi 20/09/2010 19:20:22

  Ήταν θέμα χρόνου να δικαιώθουν τα πρώτα παιδιά των stage και να ανοίξει ο δρόμος για την οριστική δικαίωση.
  Ας μη γελιόμαστε 2-3 και 4 χρονια μαθητεία δε μπορεί να δικαιολογηθεί ενώ αντίθετα μπορεί πολύ εύκολα
  στα δικαστήρια να στηριχτεί η κατηγορία όλων αυτών των παιδιών και της εκμετάλευσης τους,
  απο το ίδιο το κράτος με μισθούς πείνας (κάτω απο το όριο της φτώχιας) και ανασφάλιστης εργασίας.

  Όταν όλα αυτά τα παιδιά το κράτος τα εκμεταλευόταν με ανασφάλιστη εργασία
  και μισθούς πείνας (που πολλές φόρες κάνανε και πάνω απο τρίμηνο για να πληρωθούν)
  τότε δηλαδή όλα αυτά τα παιδιά ήταν καλά και τώρα αυτά τα παιδιά που διεκδηκούν τα δικαιώματα τους
  γίνανε ξαφνικά τα ΜΑΥΡΑ ΠΡΟΒΑΤΑ?

  Για την εξευτελιστική μισθοδοσία τους και την ανασφάλιστη εργασία τους ,
  το κράτος λέει τώρα πως αυτά τα παιδιά ξέρανε καλά απο τήν αρχή
  και τι θα πληρωνοντούσαν αλλά και γενικότερα τι ακριβως υπογράφανε.

  Το κράτος ομώς απο την άλλη δεν αναγνωρίζει την Εξτρα μοριοδότηση τους
  όπως προέκυπτε με τη σύμβαση που επισύναπτε με αυτά τα παιδία.

  Όλα αυτά τα παιδία τόσα χρόνια για τη μοριοδότηση τους καθόταν και δουλεύανε
  με τους εξεφτελιστικούς μισθούς και σε θέσεις που κάλυπταν Πάγιες και διαρκείς ανάγκες.


  Τα ψέματα τελειώσανε όμως - Τώρα καιρός είναι το κράτος να αναλάβει πλέον τις ευθύνες του.
  Και αν όχι μονιμοποίηση σε όλους όσους κάλυπταν Πάγιες και Διαρκείς ανάγκες
  τουλάχιστον συμβάσεις αορίστου χρόνου.

  Και μη ξεχνάει αλλώστε το Κράτος, πως εκτός απο τα Ελληνικά Δικαστήρια Υπάρχουνε και τα Ευρωπαϊκα.

 6. PAIDI_TOU_STAGE avatar
  PAIDI_TOU_STAGE 21/02/2012 14:16:16

  gia sen akurie pou milas gia pelateiakes sxeseis psaxe prwta kai des poses poslhpseis eginan to 1999 kai to 2001 me stage epi pasok, oi opoioi monimopoihthikan me to nomo paulopoulou 2004 kai meta na milas. autoi den sou ekatsan sto sverko??? oi tosoi xilades dhmosioi upallhloi pou dioristikan th dekaetia tou '80 den sou exoun katsei sto sverko?? oi mhpws oloi autoi eixan ptuxia dhmosias dioikhshs, oikonomikwn ktl kai tous phran!! kai estw oti den mphkan me axiokratika kritiria, oi prwtoi tha einai??? h mhpws den se "taktopoihsan" kai sena kai gia autoio eisai exallos?? loipon an einai na milame gia kati prepei prwt na enhmerwnomaste kai meta na anoigoume to stoma!!! mhn krineis me duo metra kai duo stathma. kai sto katw katw ola auta ta atoma mesa se autous kai egw dosame kapoia xronia mas, kai se plhroforw oti douleuame pollu perissotero apo tous monimous, kai apaitoume an oxi na gurisoume stis douleies mas, toulaxiston na mas anagnwristhei h prouphresia kai na paroume ta enshma mas!! kai mia teleytaia erwthsh pou to paizeis toso exupnos: THA DEXOUSOUN ESU NA DOULEPSEIS TOSA XRONIA ANASFALISTOS, ME 500 EURO, XVRIS DIKAIWMA SE TIPOTA, OUTE DWRA OUTE ADEIES KAI META POUU THA TELEIWNES NA SOU ELEGAN OTI DEN UPHRXES POUTHENA KAI POTE???? EEEE THA TO DEXOSOUN???? DEN NOMIZW GIA AUTO KLEISE TO STOMATAKI SOU KAI ASE EMAS NA PALEPSOUME GIA OTI DIKAIOUMASTE!!!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.