02/07/2011 22:59
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δικαστήριο διέγραψε χρέος συνταξιούχου 200.000 ευρώ

Με μια απόφαση-σταθμό του Ειρηνοδικείου Αθηνών, η οποία αναμένεται ότι θα αποτελέσει «οδηγό» για χιλιάδες ακόμη υποθέσεις οφειλετών που έχουν πάρει τον δρόμο για τις δικαστικές αίθουσες, δικαστήριο δικαίωσε ηλικιωμένο συνταξιούχο και όχι μόνο δέχτηκε ότι βρίσκεται σε μόνιμη αδυναμία να εξοφλήσει τις οφειλές του, αλλά υποχρέωσε τις τράπεζες να διαγράψουν δάνεια σημερινού ύψους 200.000 ευρώ (από ένα σύνολο οφειλών 222.200 ευρώ) και να ικανοποιηθούν με την αποπληρωμή 52.000 ευρώ, μαζί με τους τόκους, σε βάθος 14 ετών!

Ο ηλικιωμένος δανειολήπτης, που είχε φτάσει να πληρώνει περίπου 2.000 ευρώ τον μήνα για να εξυπηρετεί τα δάνειά του σε 9 τράπεζες, θα δίνει πλέον μόλις 310 ευρώ κάθε μήνα για 14 χρόνια, με την καταβολή τους να ξεκινά το 2014.

Τα πρώτα 4 χρόνια οι δόσεις θα είναι άτοκες, ενώ τα υπόλοιπα δέκα θα τοκίζονται με το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου, όπως αυτό προκύπτει από το δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Εχει σύνταξη 1.560 ευρώ

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ο συγκεκριμένος οφειλέτης δικαιώθηκε πανηγυρικά, παρ' ότι θεωρείται ότι έχει υψηλές αποδοχές, καθώς λαμβάνει σύνταξη 1.560 ευρώ μηνιαίως. Δεδομένου, όμως, ότι έχει εκχωρήσει 750 ευρώ τον μήνα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων μέσω δανειακής σύμβασης, και του απομένουν περίπου 810 ευρώ για να καλύπτει τις βιοτικές του ανάγκες και παράλληλα να αποπληρώνει τις οφειλές του, έκρινε ότι η δόση του δεν πρέπει να ξεπερνά τα 310 ευρώ, ώστε να του μένουν άλλα 500 ευρώ.

Η απόφαση του Ειρηνοδικείου εκδόθηκε στις 28 Ιουνίου 2011 και αποτελεί στην ουσία την πρώτη με την οποία απορρίφθηκαν όλες οι ενστάσεις των αντίδικων τραπεζών, οι οποίες αφού αρνήθηκαν να συμφωνήσουν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό, στη συνέχεια έκαναν ό,τι μπορούσαν στο δικαστήριο ώστε να μη δικαιωθεί ο οφειλέτης.

Επιχείρησαν ανεπιτυχώς να βγάλουν σε πλειστηριασμό το σπίτι του (πρώτη κατοικία 73 τ.μ. και αξίας 124.000 ευρώ), υποστηρίζοντας ότι η αίτηση εξαίρεσης από την εκποίηση δεν έγινε νόμιμα. Με τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου, που απαγορεύει τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας αξίας μικρότερης των 200.000 ευρώ, ο συνταξιούχος έσωσε το σπίτι του.

Οι τραπεζικοί ισχυρισμοί

Ισχυρίστηκαν ότι η αίτηση δικαστικού συμβιβασμού δεν ήταν παραδεκτή και νόμιμη, επειδή ο οφειλέτης δεν τους επέδωσε στοιχεία για την περιουσιακή του κατάσταση και το σχέδιο διευθέτησης οφειλών. Το δικαστήριο απέρριψε τον ισχυρισμό τους, καθώς οι τράπεζες είχαν σχετική ενημέρωση ήδη από το στάδιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Επιπλέον, το δικαστήριο έκρινε ότι στον νόμο δεν προβλέπεται ελάχιστο περιεχόμενο σχεδίου διευθέτησης και οι δόσεις μπορούν να καθοριστούν ελεύθερα από τον οφειλέτη, ενώ θεωρεί παραδεκτό και σχέδιο με μηδενικό περιεχόμενο.

Τρεις τράπεζες, μάλιστα, αμφισβήτησαν ακόμη και την εντιμότητα του οφειλέτη, υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποίησε δόλο για να περιέλθει σε αδυναμία πληρωμής επειδή... απέκρυπτε την πραγματική οικονομική του κατάσταση για να λάβει δάνεια.

Οι τράπεζες πάντως δεν έχουν εξαντλήσει όλα τα περιθώρια που τους παρέχει ο Νόμος και θεωρείται βέβαιο ότι θα προσφύγουν σε δεύτερο βαθμό ώστε η υπόθεση να εξεταστεί από την αρχή.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του οφειλέτη Δημήτρη Λυρίτση, με τον οποίο επικοινώνησε η «Ε», «πρόκειται για μια μνημειώδη απόφαση-ράπισμα για τις τράπεζες και με δεδομένο ότι δεν υπάρχει προηγούμενη νομολογιακή εμπειρία, θα αποτελέσει οδηγό για την περαιτέρω εφαρμογή του νόμου, καθώς επιλύει σημαντικά ερμηνευτικά ζητήματα».

* Η απόφαση: «Από τις μηνιαίες καταβολές του αιτούντος για μια τετραετία θα καλυφθεί μόνο μέρος των οφειλών του και ειδικότερα 14.880 ευρώ, επί συνόλου οφειλών 222.220,86 ευρώ, δηλαδή απομένει υπόλοιπο 207.340,86 ευρώ. Η ικανοποίηση των υπόλοιπων απαιτήσεων των πιστωτών με περαιτέρω καταβολές προς διάσωση της πρώτης κατοικίας, που, σύμφωνα με το νόμο, μπορεί να ανέλθει μέχρι το 85% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, δηλαδή μέχρι 105.400 ευρώ, πρέπει να οριστεί στο ποσό των 37.200 ευρώ, αφού λήφθηκαν υπόψη η ηλικία του αιτούντος, η τωρινή οικονομική του κατάσταση και η μη προοπτική βελτίωσή της».

http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=289679

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Απορία avatar
  Απορία 02/07/2011 23:22:22

  "καθώς επιλύει σημαντικά ερμηνευτικά ζητήματα"

  Τι να ερμηνεύστε ρε παλληκάρια ότι το κοράκι είναι μαύρο και μοιάζει με κοράκι;

  Έλεος.
  Μας έχουν τρελλανει οι νομικοί σ'αυτή τη χώρα. Δυο γαϊδουριών άχυρα δεν θέλουν (όχι δεν μπορούν) να μοιράσουν.

 2. vasilis avatar
  vasilis 03/07/2011 00:48:20

  οποιος στα χρονια του τραλαλη τραλαλο εκμεταλευτηκε την κατασταση με τις τραπεζες και πηρε τζαμπα χρημα χωρις βεβαια να εχει ακινητα στο ονομα του τωρα γελαει με τις ρυθμισεις / το αν θα δωσει κατι εναποκειται στην χριστιανικη του πιστη περι βοηθεισται τον πτωχο

 3. Ignoramus avatar
  Ignoramus 03/07/2011 01:50:20

  Μήπως η απόφαση αυτή ευνοεέι τους μπατακτσήδες;

 4. ΡΙΤΑ avatar
  ΡΙΤΑ 03/07/2011 12:22:43

  Όχι αγαπητέ Ignoramus. Δεν ευνοεί τους μπατακτσήδες!!! Γιατί εγώ πήρα στεγαστικό δάνειο όταν ο μισθός μου ήταν 1.200 ευρώ το μήνα και πλήρωνα για τη δόση μου 600 ευρώ, ενώ συγχρόνως εργάζονταν και τα παιδιά μου ο ένας με μισθό 1.300 ευρώ και ο άλλος με 870 ευρώ. Σήμερα όμως είμαστε άνεργοι και εγώ και ο ένας μου γιος (με τα 1.300 ευρώ) και ο άλλος παίρνει, με τα γνωστά κόλπα και τις μειώσεις λόγω κρίσης, 630 ευρώ. Πώς λοιπόν θα αποπληρώσω το δάνειο για πρώτη κατοικία; Θεωρούμαι μπατακτσής; Ποιός ευθύνεται για την κατάσταση στην οποία έχω περιέλθει;
  Μπορούσε η τράπεζα να προβλέψει ότι μετά από 8 χρόνια αδιάλειπτης και συνεπούς πληρωμής των δόσεών μου, θα κατέληγα άνεργη και μάλιστα με πλήρη αδυναμία να βρω ξανά δουλειά, αφού είμαι 54 χρονών και ως γνωστό η αγορά είναι κλειστή γι αυτές τις ηλικίες; Αν μπορούσε, ας το έκανε, κι ας μη μου έδινε δάνειο... Τώρα όμως δεν μπορεί να μου πάρει το μοναδικό μου σπίτι (και μη φανταστεί κανείς ότι πρόκειται για κανένα παλάτι, ένα διαμέρισμα 80 τ.μ. σε υποβαθμισμένη περιοχή της Αθήνας είναι, στο οποίο αντιμετωπίζουμε χιλιάδες προβλήματα από την εγκληματικότητα και τους λαθρομετανάστες) επειδή για λόγους που δεν ευθύνομαι δεν μπορώ να αποπληρώσω ένα ποσό των 70.000 ευρώ!!!. Να περιμένει κι εκείνη, όπως κι εγώ τις καλύτερες μέρες και την έξοδο από το τούνελ. Να πληρώσει κι εκείνη, όχι μόνο εγώ, τις συνέπειες της κακοδιαχείρισης των κυβερνώντων μας τόσα χρόνια, να πληρώσουν κι αυτοί τα λάθη και τις παραλείψεις τους. Να δίνουν και σ' αυτούς μόνο 600 ευρώ για να ζήσουν, όπως και σ' όλους τους Έλληνες και τότε να μιλήσουμε για δημοκρατίες και άλλα κουραφέξαλα που μας τσαμπουνάνε, για το δικαίωμα των βουλευτών να πάνε στη Βουλή και να ψηφίσουν, γιατί τόσα χρόνια αυτό το δικαίωμα εξασκούσαν και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.
  Να πάρουν πρώτα τα δικά τους σπίτια και των διαπλεκόμενων με αυτούς που έχουν μεταφέρει 600 δις στην Ελβετία, να κατασχεθούν οι περιουσίες αυτών που διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα και αποδεδειγμένα έκαναν ή τόσα χρόνια, να μείνουν όλοι αυτοί με μόνο εισόδημα 600 ευρώ και μία και μοναδική κατοικία (όχι εξοχικά και αυτοκίνητα και βίλες και μετρητά στις τράπεζες, ελληνικές και ξένες) για να ζήσουν μια οικογένεια και, αν δεν φτάσουν όλα αυτά, τότε να έρθουν και να πάρουν το σπίτι το δικό μου και των παιδιών μου.
  Διαφορετικά, να το ξέρουν πως θα γίνει μεγάλο κακό σ' αυτή τη χώρα. Η μεγάλη πλειονότητα του λαού μας έχει φτάσει σε σημείο απελπισίας και όπως είναι γνωστό η απελπισία δεν είναι καλός σύμβουλος. Η ψυχραιμία μας εγκατέλειψε και μαζί μ' αυτήν κι η ελπίδα μας από τους ίδιους και τους ίδιους.

  • ΕΛΛΗΝ avatar
   ΕΛΛΗΝ @ ΡΙΤΑ 03/07/2011 20:12:59

   Ριτα

   Συγχαρητήρια 100000000000000

   Αυτά που γράφεις παραπάνω και καταλαβαίνει και ο τελευταίος Ελληνας

   Επρεπε να πεί και η Ελληνική ????? Κυβέρνηση στους εκάστοτε Τροικανούς............

 5. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 03/07/2011 21:33:02

  Μπράβο ρε Ρίτα, τα είπες ...όλα ! ! !

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.