26/11/2010 07:38
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δικαστές που αντιστέκονται στην επέλαση του ΔΝΤ

Τελικά, υπάρχουν και κάποιοι δικαστές οι οποίοι στέκονται στο ύψος των περιστάσεων, αντιστέκονται στις πιέσεις που ασκεί η κυβέρνηση και εκδίδουν αποφάσεις που τιμούν τους ίδιους και τη Δικαιοσύνη. Σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, σε μια στιγμή που χιλιάδες απολύσεις έχουν γίνει ή βρίσκονται στα σκαριά και ενώ γίνεται πολύ συζήτηση για τις απομακρύνσεις δημοσίων υπαλλήλων γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αποφάσισε να δικαιώσει συμβασιούχους οι οποίοι ζητούσαν να παραμείνουν στις θέσεις τους.

Συγκεκριμένα ο αντεισαγγελέας Α.Π. Γ. Κολιοκώστας ζητά να γίνονται δεκτές οι προσωρινές διαταγές των δικαστηρίων που επιβάλλουν την παραμονή συμβασιούχων στην εργασία τους. Οσοι αρνούνται να υπακούσουν απειλούνται με φυλάκιση ενός έτους. Ετσι, Δημόσιο, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου οφείλουν να σέβονται τις αποφάσεις και τις προσωρινές διαταγές αλλιώς θα βρεθούν στη φυλακή οι υπεύθυνοι. Επίσης, το Ελεγκτικό Συνέδριο οφείλει να εγκρίνει τα χρηματικά εντάλματα των συμβασιούχων για το χρονικό διάστημα που ορίζεται στην προσωρινή διαταγή.

Η ομπρέλα προστασίας που ανοίγουν οι δικαστικοί ουσιαστικά σημαίνει ότι όποιος απολύει παράνομα, πάει στα δικαστήρια τα οποία δικαιώνουν τον εργαζόμενο, πρέπει ο εργοδότης να συμμορφωθεί αλλιώς παραβιάζει το νόμο.

Για να δούμε τώρα με πόση περίσκεψη θα κάνουν οι ΔΕΚΟ και οι ΟΤΑ απολύσεις κατ’ εντολή του ΔΝΤ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 26/11/2010 08:16:05

  Θα πρέπει να κάνουμε μία λίστα με τους δικαστές που αντιστάθηκαν και τους δικαστές που υποτάχθηκαν. Δεν είναι όλοι ίδιοι και θα πρέπει να ξέρουμε ποιοι είναι ποιοι.

  Ελέγχονται και κρίνονται και αυτοί. Και πρέπει να το ξέρουν. Εργοδότης τους δεν είναι η κυβέρνηση, αλλά ο ελληνικός λαός, με τα λεφτά του οποίου και πληρώνονται! Και έχει κάθε δικαίωμα να γνωρίζει ποιος στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

  • tsilivithras avatar
   tsilivithras @ Επώνυμος 26/11/2010 11:04:01

   Και να προσθέσω ότι πρέπει να γνωρίζουν ΚΙ ΑΥΤΟΙ ότι ο Ελληνικός λαός έχει ανοίξει το βιβλιαράκι του και καταγράφει...τους πάντες.

   Όλοι τους κρίνονται.
   Όλοι τους.

   • Κοντη Λιζα avatar
    Κοντη Λιζα @ tsilivithras 26/11/2010 12:02:13

    Φίλε τσίλι που ακριβώς τους καταγράφουμε και πως;

    Μην πάει το μυαλό σου στο κακό και συγγνώμη για το α πλυθηντικό απλά επειδή έχουν ακουστεί περιοδικά συγκεκριμένες προτάσεις για κάποιες καταγραφές δηλώσεων, ονομάτων κλπ. για το χου ιζ χου δημοσίων ανδρών, η ερώτηση είναι πότε. ποιός. και με τι τρόπο.

    Εσείς οι σαλλλονικιοί τα λέτε δια ζώσης. Εμείς οι χαμουτζήδες αργούμε λίγο. Μήπως, λέω μήπως θα πρέπει τα πράγματα να αρχίσουν να γίνονται ενα κλικ πιο συγκεκριμένα;

    Εννοείται ότι πάσα επικοινωνία είναι δεκτή και ο νοών κλπ...

    • tsilivithras avatar
     tsilivithras @ Κοντη Λιζα 26/11/2010 18:31:39

     Λιζα

     Ο κόσμος αντιλαμβάνεται τι γίνεται.
     Μπορεί να μην ΞΕΡΕΙ ΑΚΟΜΑ στο 100% αλλά αντιλαμβάνεται πολύ καλά.
     Και δεν περίμενε τώρα για να ψυλιαστεί τους δικαστές...τους έμαθε από το παραδικαστικό κι από 40 χρόνια πλήρη ασυλία πολιτικών προσώπων.

     Ο χρόνος κυλάει και για μας...και όσο χειροτερεύει η κατάσταση τόσο ο κόσμος συνειδητοποιεί περισσότερο...κρατάει mental notes και στερεύει η υπομονή και η μεγαλοψυχία του.

     Scripta manent...

     Και γιατί δεν έχετε στήσει ακόμα παρέες να μιλάτε για τις ανησυχίες μας;;
     Τι περιμένετε;;
     Να σας τραβήξει κανένας Θράκας από το γιακά;;
     Ένα τσίπουρο και ένα μεζέ χρειάζεστε και στήθηκε η τράπεζα.

     Κι αν δεν πίνετε τσίπουρα πιείτε ένα καφέ.

     2 πράγματα πρέπει να αρχίσουν να διαδίδουν οι πολίτες μεταξύ τους:

     την ΑΛΗΘΕΙΑ και τις ΝΕΕΣ ΙΔΕΕΣ (για τον τόπο)

     ταυτόχρονα.

 2. Χαλκιδέος avatar
  Χαλκιδέος 26/11/2010 08:23:41

  Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα Τερτσέτηδες!

 3. DeltaLamda avatar
  DeltaLamda 26/11/2010 10:46:49

  ΣΩΣΤΟΣ Ο ΕΠΩΝΥΜΟΣ!

 4. μια αλεπού στο παζάρι avatar
  μια αλεπού στο παζάρι 26/11/2010 15:57:44

  @ Επώνυμος..... είναι απαράδεκτο να λέτε ότι υπάρχουν δικαστές που υποτάχθηκαν και δικαστές που αντιστάθηκαν.
  Δείχνει ασέβεια προς τους θεσμούς.

  • Orestios avatar
   Orestios @ μια αλεπού στο παζάρι 26/11/2010 15:59:19

   Υπάρχουν.
   Τον σεβασμό πρώτα να τον αποκτήσουν οι ίδιοι οι δικαστές.

  • (A)θανάσης avatar
   (A)θανάσης @ μια αλεπού στο παζάρι 26/11/2010 16:04:58

   Ποιούς θεσμούς?

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ μια αλεπού στο παζάρι 26/11/2010 18:37:01

   Άσε μας ρε δαιμονάκι! Ποιους θεσμούς, αυτούς που εξευτέλισε το Μνημόνιο και είπε "δεν υπάρχει Σύνταγμα, δεν υπάρχει τίποτα" και οι θεματοφύλακες του Συντάγματος είπαν "δεν τρέχει τίποτα";;;

   ΑΥΤΟΥΣ τους θεσμούς εννοείς;

   Όχι, αγαπητέ! Θεσμοί είναι κάτι που κάτι δικαστές σαν κι αυτούς που προσπαθούν να περάσουν για "συνταγματικό" το Μνημόνιο ΔΕΝ έχουν δικαίωμα να το πιάνουν στο στόμα τους!

   Κι επίσης δεν έχετε δικαίωμα να το πιάνετε στο στόμα σας ούτε εσείς, οι εγκάθετοι πληρωμένοι υποστηρικτές του Μνημονίου!

  • Misha avatar
   Misha @ μια αλεπού στο παζάρι 26/11/2010 18:56:50

   Δαιμονάκι, διάβασε τι συνέβη επί χούντας με τους δικαστικούς.
   Τον Κολοκοτρώνη τον καταδίκασαν σε θάνατο «προθυμοι» δικαστές.
   Τους θεσμούς τους σέβεσαι όταν υπάρχουν και λειτουργουν.
   Όταν έχουν καταλυθεί τοτε «η τηρηση του Συνταγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των ελλήνων». Ειμαστε ακριβως σε αυτη τη φάση, ενός νέου ανένδοτου αγωνα για το 114

 5. ΣΠΥΡΟΣ avatar
  ΣΠΥΡΟΣ 26/11/2010 16:12:21

  Ο κλάδος τών δικαστικών,έχει τεράστιες ευθύνες γιά τά ποινικά καί άλλα
  εγκλήματα τού πολιτικού προσωπικού πού έφεραν τήν πατρίδα στό σημερινό
  χάλι.

  Δέν υπάρχει καμμιά δικαιολογία περί παραγραφών αδικημάτων καί άλλων
  αστείων προφάσεων.

  Ο σωστός δικαστής στοιχειοθετεί κάθε αδίκημα πολιτικού,έστω κι αν αυτός
  έχει εκ τών προτέρων φροντίσει γιά παραγραφές κλπ,απλά τό βαφτίζει,τό
  αδίκημα μέ άλλο όνομα,ο ποινικός κώδικας τού δίνει πάμπολες ευκαιρίες γιά
  δημιουργικούς ,όπως οι πολιτικοί,εγκληματίες.

  Στή λίστα τών υπευθύνων τής Ελληνικής τραγωδίας,οι δικαστές είναι οι
  δεύτεροι στή λίστα,μέ πρώτους τούς στρατιωτικούς.

  Τρίτοι στή λίστα είναι οι δημοσιογράφοι-μμε,μέ τήν εικονική πραγματικότητα
  πού δημιούργησαν καί τελευταίοι στή λίστα οι εξ επαγγέλματος ψεύτες πολι-
  τικοί.

 6. μια αλεπού στο παζάρι avatar
  μια αλεπού στο παζάρι 27/11/2010 00:35:21

  @ Misha.....1) δεν έχουμε τώρα χούντα, μας κυβερνά μια εκλεγμένη από τον λαό κυβέρνηση για 4 χρόνια όπως ορίζει το Σύνταγμα.
  Η αξιωματική αντιπολίτευση, δηλαδή η ΝΔ, δεν έχει κάνει ακόμα πρόταση μομφής για την κυβέρνηση.
  Αν είχαμε χούντα να είσαι σίγουρος ότι το antinews τώρα δεν θα λειτουργούσε και ο Φάκτορας καθώς και όσοι κατηγορούν-υβρίζουν την κυβέρνηση(στους οποίους συγκαταλέγεσαι και εσύ) θα είχατε υποστεί πολιτικές διώξεις.
  Αντίθετα, είμαστε όλοι ελεύθεροι να λέμε τις απόψεις μας.

  2) Η εποχή του Όθωνα, όπου ο ανώτατος άρχοντας είναι "μονάρχης ελέω Θεού" και δίνει λογαριασμό είναι πολύ μακρινή.

  3) Δεν μπορούμε να απαξιώνουμε ή να κατηγορούμε δικαστές που κάνουν συγκεκριμένες εισηγήσεις ή παίρνουν συγκεκριμένες αποφάσεις με τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία, επειδή οι εισηγήσεις τους ή οι αποφάσεις τους δεν μας αρέσουν ή δεν μας συμφέρουν.

  4) Το γεγονός ότι ισχυρίζεσαι ότι βρισκόμαστε σε μια φάση ενός νέου ανένδοτου αγώνα, μάλλον σε εκθέτει.
  Εγώ δεν βλέπω καθημερινές διαμαρτυρίες, διαδηλώσεις όπως εκείνη την εποχή του "ανενδότου αγώνα" του Γεωργίου Παπανδρέου.

  Υ.Γ : Άσε που κάποιος άλλος στην θέση μου, διαβάζοντας την συγκεκριμένη άποψή σου "περί νέου ανενδότου αγώνα", θα μπορούσε να πει μάλιστα ότι αποτελεί το καλύτερο ανέκδοτο που άκουσε τον τελευταίο καιρό.

 7. Ermippos avatar
  Ermippos 27/11/2010 00:45:37

  "Επίσης, το Ελεγκτικό Συνέδριο οφείλει να εγκρίνει τα χρηματικά εντάλματα των συμβασιούχων για το χρονικό διάστημα που ορίζεται στην προσωρινή διαταγή κ.λ.π."

  Νομικά για πρωτοετείς φοιτητές:

  Οι γνωμοδοτήσεις του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου δεν εξομοιούνται με δικαστικές αποφάσεις. Ομοίως οι προσωρινές διαταγές δεν είναι δικαστικές αποφάσεις.
  Σε κάθε περίπτωση πάντως ακόμη και οι σύμφωνα με τον νόμο αποφάσεις ενός εκ των ανωτάτων δικαστηρίων δεν δεσμεύουν τα άλλα ανώτατα δικαστήρια. Πολλώ δε μάλλον οι γνωμοδοτήσεις ή οι προσωρινές διαταγές δικαστηρίων χαμηλότερης βαθμίδας που υπάγονται σε διαφορετικό κλάδο της δικαιοσύνης.
  Το Ελεγκτικό Συνέδριο συνεπώς οφείλει να εξετάσει την νομιμότητα των πληρωμών ανεξάρτητα από οποιαδήποτε προσωρινή διαταγή μη απόλυσης και οιαδήποτε γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και να αποφανθεί ανάλογα ως μόνο αρμόδιο για τον έλεγχο της νομιμότητας των δαπανών του δημοσίου. Μπορεί να συμφωνήσει, μπορεί όμως και όχι.
  Επιπλέον, σε περίπτωση που η ίδια υπόθεση εισάγεται ταυτόχρονα σε δύο δικαστήρια και αυτά αποδεχόμενα την δικαιοδοσία τους εκδίδουν αντίθετες αποφάσεις δημιουργείται καταφατική σύγκρουση που επιλύεται υποχρεωτικά (σύμφωνα με το άρθρο 100 του Συντάγματος) από το ΑΕΔ (Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο).

 8. μια αλεπού στο παζάρι avatar
  μια αλεπού στο παζάρι 27/11/2010 01:00:50

  @ Επώνυμος...μη χάνεις τόσο εύκολα την ψυχραιμία σου και καταφεύγεις στην εύκολη καραμέλα των "εγκάθετων" και "πληρωμένων".

  Για το Μνημόνιο υπάρχει εισήγηση από 2 ανώτατους δικαστικούς ότι είναι εντός συνταγματικών πλαισίων(οπότε και δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας).

  Η απόφαση όμως δεν έχει ακόμα ληφθεί.

  Την απόφαση αυτή, περί αντισυνταγματικότητας ή μη του Μνημονίου και αν αυτό είναι διεθνής σύμβαση ή όχι, θα την λάβει συνολικά η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (όχι δηλαδή ένα συγκεκριμένο τμήμα του), επειδή η συγκεκριμένη υπόθεση έχει ιδιαίτερη μεγάλη σπουδαιότητα και πρόκειται μάλιστα για θέμα γενικότερης σημασίας.
  Οπότε την απόφαση δεν θα την λάβουν 1-2-3 απλοί δικαστικοί(και ίσως άπειροι), αλλά ένα σύνολο ανώτατων πολύ έμπειρων και πλήρως επιστημονικά καταρτισμένων δικαστών.
  Θα την λάβει δηλαδή η "αφρόκρεμα" του Συμβουλίου Επικρατείας, του οποίου
  το κύρος και η αξιοπιστία ΔΕΝ αμφισβητείται από κανέναν.
  Αντίθετα, το Συμβούλιο Επικρατείας "χαίρει της γενικής αποδοχής" της Πολιτείας και της κοινωνίας.

  Οπότε σε παρακαλώ σταμάτα να απαξιώνεις τους συγκεκριμένους δικαστικούς που επιτελούν εδώ και χρόνια το λειτούργημά τους με πλήρη αίσθηση της ευθύνης τους και με ευσεινηδησία.

  • loretta avatar
   loretta @ μια αλεπού στο παζάρι 27/11/2010 01:31:12

   Δηλ ποσο σιγουρος εισαι εσυ για την αξιοπιστια του συμβουλιου της επικρατειας/? το βασιζεις που??? σε ποιες αποφασεις ποιων υποθεσεων....???...ποιοι ειναι αυτοι οι κυριοι και ποιο το παρελθον τους??? ανηκουν καπου πολιτικα ? και αν ναι που? (το δικαιουνται δε αυτο??)

   • Ermippos avatar
    Ermippos @ loretta 27/11/2010 01:41:31

    Ήμαρτον. Αφήστε και τίποτε όρθιο. Δεν λέει να μπουν τα πάντα στον μύλο της τυφλής αντιπολίτευσης. Θα χρειαστεί και μερικά πράγματα στην θέση τους ο Σαμαράς αν με το καλό χρειαστεί να κυβερνήσει.

    Και επί της ουσίας. Είναι οι δικαστές μας. Το κύρος τους αντλείται από την εμπιστοσύνη μας σε αυτούς. Και η ίδια η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός μας είναι ταυτόχρονα οι εγγυήσεις για την διασφάλιση της ορθής τους κρίσης. Οι σχέσεις των μελών μιας κοινωνίας δεν υπάρχουν αυτοτελώς. Διαμορφώνονται μέσα από διαρκή αλληλεπίδραση.

 9. μια αλεπού στο παζάρι avatar
  μια αλεπού στο παζάρι 27/11/2010 02:07:10

  @ loretta....δεν είναι σωστό και ηθικό να ακυρώνεις-απαξιώνεις ολόκληρο το Συμβούλιο της Επικρατείας (που είναι Ανώτατο Δικαστήριο).
  Το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι παραδοσιακά αρμόδιο για την ακύρωση των εκτελεστών πράξεων των διοικητικών αρχών.
  Λειτουργεί ήδη περίπου 70 χρόνια χρόνια, έχοντας αναδειχθεί σε βασικό δικαιοδοτικό και δικαιοκρατικό θεσμό.
  Ασφαλώς όλα τα δικαστήρια είναι βασικοί θεσμοί της λειτουργίας του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Αλλά το Συμβούλιο της Επικρατείας κατ' εξοχήν, λόγω της φύσης των διαφορών που εκδικάζει.
  Έχει δηλαδή το δικαίωμα να εγκρίνει ή να ακυρώνει ως παράνομες, τις πράξεις της εκτελεστικής εξουσίας, αναδεικνύοντας έτσι το κύρος του νόμου ως έκφρασης της δημοκρατικής αρχής και θεμελίου της διοικητικής δράσης.

  Το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι εγγυητής των συνταγματικών διατάξεων που αφορούν τα δικαιώματα του ανθρώπου και τις ελευθερίες του. Τις περιγράφει με αρκετή σαφήνεια και καθαρότητα και ελέγχει την εφαρμογή τους. Και κυρίως ελέγχει τη διοίκηση όταν δρα κανονιστικά.

  Αν θέλουμε μάλιστα να αναφέρουμε ένα τομέα όπου το Συμβούλιο Επικρατείας έχει παίξει ρόλο με τις αποφάσεις του, είναι το φυσικό περιβάλλον.
  Δηλαδή το ΣτΕ έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη και υπεράσπιση του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος ως κεντρικού σημείου και προτεραιότητας του δημόσιου βίου και της ελληνικής πολιτείας.

  Υ.Γ 1 : Όταν ζητάς πιστοποιητικά πολιτικών φρονημάτων για τους ανώτατους δικαστές που απαρτίζουν το ΣτΕ, μάλλον διαπράττεις ατόπημα.

  Υ.Γ 2 : Aν δεν γνωρίζεις το σημαντικό έργο του ΣτΕ που συχνά συγκρούεται με την κρατική αυθαιρεσία, δεν φταίω εγώ.
  Αν ενδιαφέρεσαι να μάθεις για τους δικαστές που απαρτίζουν το ΣτΕ, ψάξε στο διαδίκτυο. Εκεί θα βρεις όσες πληροφορίες σε ενδιαφέρουν.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.