22/08/2010 23:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δικαιώματα στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα της Αλβανίας

Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ (Κόμματος Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) Ευάγγελος Ντούλες σε συνέντευξή του, που παραχώρησε στο BBC στις 17 Αυγούστου, αναφέρθηκε εκτενώς στη δολοφονική επίθεση αλβανών εθνικιστών στη  Χιμάρα, χαρακτηρίζοντάς την ως «το πιο απεχθές έγκλημα που συνέβη τα τελευταία 20 χρόνια» . Επίσης ο κ. Ντούλες για άλλη μια φορά εξέφρασε την άποψη και την προσέγγιση του ΚΕΑΔ σχετικά  με το απεχθές αυτό γεγονός , αλλά και την εθνική πραγματικότητα στη Χιμάρα.

BBC: Πως βλέπουν το γεγονός αυτό στη μειονότητα;

Ντούλες: Τα γεγονότα στη Χιμάρα ίσως αποτελούν το πιο απεχθές έγκλημα που συνέβη τα τελευταία 20 χρόνια στη χώρα μας κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, έχουμε να κάνουμε με ένα έγκλημα που έχει εμπνευστεί από την πιο σκοτεινή αφετηρία: αυτή του εθνικού μίσους.

Εμείς είμαστε αρκετά ανήσυχοι. Αφενός η ανθρώπινη πλευρά, έχουμε μια οικογένεια που έχασε το νέο άνθρωπό της, αφετέρου έχουμε ένα κοινωνικό φαινόμενο που πρέπει να ξεριζώσουμε.

Σήμερα το 2010 από καμία οπτική γωνία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί να λέγεται σε κάποιον γιατί μιλάς ελληνικά ή αγγλικά, άλλο τόσο καθώς είναι γνωστό ευρέως πως στη Χιμάρα ομιλείται διαχρονικά η ελληνική γλώσσα. Κι αυτό να μην συνέβαινε, γίνεται λόγος για τη γλώσσα μιας χώρας, ενός γειτονικού λαού.

BBC: Κύριε Ντούλε, εσείς ζητήσατε ώστε στην περιοχή αυτή να έχει αστυνόμους από τη μειονότητα. Ποια είναι συγκεκριμένα η ιδέα σας

Ντούλες: Πρώτον, εμείς κάναμε μια απλή έκκληση, που πρέπει να την αντιληφθούν σωστά. Πρέπει κάθε κυβέρνηση να αλλάξει τις πολιτικές που ακολουθούνται. Περισσεύει η στείρα ρητορική αναφορικά με το σεβασμό τωνδικαιωμάτων της μειονότητας, αυτά πρέπει να γίνουν σεβαστά στην πράξη.

Εάν στην Χιμάρα δεν είχαμε αυτή την διττή πολιτική ώστε όταν υπάρχουν εντάσεις να κάνουμε λόγο για διγλωσσία ή για μια γλώσσα που ομιλείται παράλληλα με την επίσημη. Πρέπει να έχουμε ξεκάθαρη πολιτική, σύμφωνα με  τα στάνταρς που εφαρμόζει η σημερινή Ευρώπη. Εκεί έχουμε πολίτες που ταυτίζονται ως προς την εθνική τους καταγωγή ως μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Γιατί να μην εγγυούμαστε στην πράξη τα δικαιώματά τους, γιατί να μην λειτουργήσει κι εκεί το σύτημα της δημόσιας παιδείας όπως και στο χωριό μου λ.χ. τη Γοραντζή, τη στιγμή που επίσημα έχουμε απομακρυνθεί από τη νοοτροπία των μειονοτικών ζωνών…;

Ως προς αυτό, υπάρχει ένας σταθμός αστυνομία στη Χιμάρα που ήταν προβληματικός. Δεν είναι η πρώτη φορά που στη Χιμάρα συμβάινουν τέτοια επεισόδια. Αυτή τη φορά χάσαμε και μια ανθρώπινη ζωή.

Μην ξεχνάτε όμως ότι στις τοπικές εκλογές του 2000, 2003 και 2007, κυρίως σ΄αυτές του 2003 είχαμε κια άλλα σοβαρά επεισόδια με τραυματισμούς και μαζαιρώματα , και θα είχαμε θύματα εάν δεν είχαν μετακομιστεί σε εξειδικευμένα νοσοκομεία.

Επιδεικνύεται συστηματική ανοχή όταν οι κάτοικοι της Χιμάρας δέχονται προκλήσεις σχετικά με τη γλώσσα τους, την ταυτότητά τους. Και περίσσια σκληρότητα όταν κάποιος Χιμαραίος εκδηλώνει την εθνική του ταυτότητα.

BBC: Γιατί αυτό συμβαίνει ειδικά στη Χιμάρα και στο χωριό σας Γοραντζή;

Ντούλες: Γιατί στη Γοραντζή σε συνέχεια το κράτος είχε αναγνωρίσει, και τον καιρό του κομμουνισμού, το στάτους της μειονότητας, ενώ κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί στη Χιμάρα.

Το 1945 στις πρώτες εκλογές η Χιμάρα ψήφισε συντριπτικά κατά της εγκαθίδρυσης του κομμουνιστικού συστήματος. Στη συνέχεια ξεκίνησαν όχι μόνο  οι λεηλασίες και οι εξορίες, αλλά και οι εκτελέσεις.

Έχουμε και δυο αποφάσεις  που παραβίασαν το σεβασμό των δικαιωμάτων ως μειονότητα σ΄αυτήν την περιοχή: την αφαίρεση της εθνικότητας από τα ληξιαρχικά βιβλία, την μη θεώρηση ως μέρος της ελληνικής εθνικής κοινότητας και το κλείσιμο του ελληνικού σχολείου. Από τότε ακολουθήθηκε αυτή η πολιτική και δυστυχώς και σήμερα εφαρμόζεται η ίδια πολιτική εκτός από κάποιες ρητορικές δηλώσεις.

BBC: Δεν φαίνεται σαν να προκαταλαμβάνετε λιγάκι το εθνικό περίβλημα του συμβάντος αυτού όταν ακόμα δεν μίλησε η δικαιοσύνη, δηλαδή ο νεαρός που φέρεται ως δολοφόνος λέει δεν ήταν κάτι τέτοιο, αλλά απλά μια  λογομαχία μεταξύ νέων;

Ντούλες: Δεν θα ασχοληθώ με τις λεπτομέρειες μιας τέτοιας διαδικασίας. Το κατηγορητήριο κάνει λόγο για έγκλημα εκ προμελέτης. Δεν μπορούμε να έχουμε προκαταλήψεις πως θα συνεχίσει η διαδικασία, είμαστε όμως επιφυλακτικοί.

Να είναι ξεκάθαρα τα πράγματα  ώστε αύριο να μην έχουμε μια διαδικασία υπό αμφισβήτηση, από τώρα ζητήσαμε  ώστε στη διαδικασία να είναι παρόντες με τις γνωματεύσεις τους και οι εξειδικευμένες δομές της ΕΕ και του ΟΑΣΕ που βρίσκονται στη χώρα μας

BBC: Είσαστε εσείς που κάνατε έκκληση στην τοπική αυτοδιοίκηση  για μια ώρα στάση εργασίας;

Ντούλες: Ναι, κι αυτό όχι μόνο στη Χιμάρα, αλλά σε όλες τις αυτοδιοικητικές μονάδες της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Ήταν μια συμβολική πράξη, μήνυμα αλληλεγγύης προς την οικογένεια, σεβασμός στη μνήμη του αδικοχαμένου νέου. Επιπλέον να μεταφέρουμε στην υγιή κοινή γνώμη πως είμαστε αποφασισμένοι να αντισταθούμε σε κάθε τέτοιο φαινόμενο…

BBC: Ποια είναι η αντίδρασή σας για τα σχόλια της Αθήνας για το γεγονός;

Ντούλες: Είναι γνωστό πως η Αθήνα έχει νόμιμο ενδιαφέρον για  τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Δεν είναι αυτό δικαίωμα της Αθήνας, γιατί είναι η Αθήνα. Είναι δικαίωμα κάθε κράτους για τα μέλη της μειονότητά του σε μια άλλη χώρα. Κι αυτό να μην συμβαίνει, θεωρώ ότι είμαστε χώρα του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα είναι σύμμαχός μας, είμαστε μια οικογένεια.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Theo avatar
  Theo 23/08/2010 00:06:29

  ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ?? ΤΟΣΟ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΔΗΛ????

 2. Orestios avatar
  Orestios 23/08/2010 01:52:37

  Οι Βρετανατζούδες ασχολούνται διεξοδικά. Τί λένε εκεί στο ΛΑΟΣ? Συμφωνούν?

 3. Ευάγγελος avatar
  Ευάγγελος 23/08/2010 08:08:24

  Να δοθεί η αυτονομία στη Βόρειο Ήπειρο όπως το δικαιούται.

 4. Κικη avatar
  Κικη 23/08/2010 08:23:22

  Εκει στο ΛΑΣΟΚ,δεν τους ενδιαφερει πια η Β Ηπειρος και ο ελληνισμος ,ακολουθουν γραμμη Μπακογιαννη ,δηλαδη ποιες συνθηκες,ποιες συμφωνιες,ποια μειονοτητα.Και επειδη συμπιπτουν και με τον ΓΑΠ,τι να βγουν να πουν οι πατριωτες.Εδω εχουμε κοτζαμ Καλλικρατη να ασχολουμεθα,και καρεκλες να μοιραζουμε.

 5. athamas avatar
  athamas 23/08/2010 11:50:48

  Προσοχή στον χειρισμό του θέματος «Βόρειος Ήπειρος»!
  Μεγάλη προσοχή!
  Αφενός πρέπει να εγγυηθούμε την ασφάλεια και όλα τα δικαιώματα της Ελληνικής μειονότητας.
  Αφετέρου ΔΕΝ πρέπει να επιδιώξουμε αυτονομία της Β. Ηπείρου!
  Αν επιδιώξουμε κάτι τέτοιο το πιθανότερο είναι να μας ζητηθεί να παραχωρήσουμε και αυτονομία στην Θράκη.

  Είναι λεπτά και δύσκολα αυτά τα θέματα.

  Πρέπει να μην δώσουμε «πάτημα» στους Τούρκους να διεκδικούν αυτονομίες απ την μια και να μην αφήσουμε τους Έλληνες της Αλβανίας στα χέρια των εγκληματιών απ την άλλη.

  Μεγάλη προσοχή χρειάζεται.

  • Αρράκις الراقص avatar
   Αρράκις الراقص @ athamas 23/08/2010 15:01:39

   Αυτό που λες είναι ανιστόρητο και -αν μου επιτρέπεται- προβοκατόρικο. Την αυτονομία της Ελληνικής ΕΘΝΙΚΗΣ Μειονότητας της Β. Ηπείρου την προβλέπει το πρωτόκολλο της Κερκύρας του 1914. Ποιά συνθήκη προβλέπει την αυτονόμηση της Μουσουλμανικής ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ Μειονότητας στην Ελλάδα; Καμμία.

   • athamas avatar
    athamas @ Αρράκις الراقص 23/08/2010 17:52:12

    Πές μας και προβοκάτορες τώρα!
    Τι άλλο θα ακούσουμε!

    Άνθρωπέ μου, για ποιά πρωτόκολλα μου μιλάς τώρα;
    Ποιός σεβάστηκε ποτέ στα Βαλκάνια πρωτόκολλα και συνθήκες;
    Δουλευόμαστε μεταξύ μας;

    Αυτό που έγραψα είναι πολύ απλό:
    Αν εμείς ζητήσουμε και επιδιώξουμε αυτονομία της Β. Ηπείρου
    τότε δίνουμε δικαίωμα στην Τουρκία να ζητήσει αυτονομία της Δ. Θράκης.
    Τόσο απλά!
    Γιατί δεν μπορείς απ την μια μεριά σαν χώρα να ζητάς αυτονομία για μια δική σου μειονότητα και όταν μια άλλη - μουσουλμανική εντάξει - μειονότητα στην χώρα σου ζητήσει αυτονομία να παριστάνεις τον κινέζο.

    Είπα ότι χρειάζεται ιδιαίτερη ΠΡΟΣΟΧΗ! στον χειρισμό του θέματος.
    Μην πάμε για μαλλί και βγούμε κουρεμένοι.
    Επειδή οι καιροί είναι πολύ περίεργοι. Πάρα πολύ περίεργοι!

 6. ανώνυμος avatar
  ανώνυμος 23/08/2010 13:38:00

  Περαστικά

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.