#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/07/2012 18:29
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δικαιοσύνη στα βάρη, διατήρηση της κοινωνικής συνοχήςΕδώ που φτάσαμε, η τρικομματική κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά έχει να «περπατήσει» ένα ανηφορικό και δυσδιάβατο μονοπάτι. Υπάρχουν δύο προαπαιτούμενα κατά τη γνώμη μου, που θα βοηθήσουν δραστικά στο έργο της! Το πρώτο είναι η πρόκληση να «μοιράσει» τα σίγουρα βάρη με δικαιοσύνη και διάκριση. Το δεύτερο, η αδήριτη ανάγκη διατήρησης της κοινωνικής συνοχής. Και τα δύο απαιτούν πολύ «λεπτούς» χειρισμούς, ένα μίνιμουμ κοινωνικού concensus, καθώς και αποφασιστικές κινήσεις μετατροπής του κλίματος απαισιοδοξίας και στασιμότητας που κατατρώει αργά και σταθερά όσα παραγωγικά κομμάτια απέμειναν ακόμη όρθια στην Ελληνική Οικονομία.

Η αλήθεια είναι πως παρά τις κραυγές και το θυμό, παρά την ανεργία και την φτώχεια, υπάρχουν ΑΚΟΜΗ υγιείς και παραγωγικές νησίδες στην Οικονομία μας. Αυτές θα πρέπει να διαφυλαχθούν «ως κόρη οφθαλμού», επειδή επάνω τους θα στηριχθεί οποιαδήποτε προσπάθεια ανάκαμψης και εξόδου από την κρίση. Οι υγιείς επιχειρήσεις και νοικοκυριά που απέμειναν, είναι η πολύτιμη «μαγιά» η οποία ελπίζουμε να «φουσκώσει» το ζυμάρι της Ανάπτυξης της χώρας. Υπάρχουν ακόμη συνέλληνες που είναι σε θέση να πληρώσουν τους φόρους τους, τα χαράτσια, τις εισφορές αλληλεγγύης. Για πόσο όμως ακόμη θα μπορούν να το κάνουν και κυρίως κάτω από ποιες συνθήκες; Η ταμπακιέρα είναι πως αν κι αυτοί σταματήσουν ή δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν, η χώρα θα καταρρεύσει και ο Δημόσιος Τομέας θα αδυνατεί να πληρώσει έστω και αυτούς τους μειωμένους μισθούς και τις κουτσουρεμένες συντάξεις των χαμηλόμισθων και των μικροσυνταξιούχων. Συγχρόνως όμως θα αδυνατεί να πληρώσει και τους παχυλούς μισθούς και τις «γαλαντόμες» συντάξεις των «ρετιρέ» και των βολεμένων που τόσα χρόνια ανεχόταν να απομυζούν ως παράσιτα τον μόχθο των πραγματικά εργαζομένων.

Μια απαραίτητη λοιπόν συνθήκη για να συνεχίσουν αυτοί που μπορούν να πληρώνουν, είναι η δραστική,  δίκαιη και αναλογική περικοπή όλων αυτών των υπερβολικών για την περίσταση μισθών και συντάξεων. Σε αυτήν την κατεύθυνση, μια στοχευμένη μείωση τέτοιων μεγάλων μισθών και συντάξεων, θα (πρέπει να) γίνει υποχρεωτικά ανεκτή από αυτούς που θα την υποστούν (με ορατό τον κίνδυνο αντί για περικοπή να έχουν ολοσχερή απώλεια), καθώς και ανακουφιστικά αποδεκτή  από αυτούς που καλούνται συνεχώς να «πληρώνουν το μάρμαρο» της οικονομικής στενότητας (με ορατή την αίσθηση μιας ανέκαθεν αιτούμενης αλλά ποτέ μέχρι σήμερα εκπληρωμένης δίκαιης κατανομής των κοινωνικών και οικονομικών βαρών). Αυτές οι δύο μεγάλες ομάδες συνελλήνων (οι κερδοφόροι του ιδιωτικού τομέα και οι υψηλόμισθοι και υψηλοσυνταξιούχοι του Δημοσίου), θα πρέπει να «παλαντζάρουν» σοφά από την κυβέρνηση ώστε να ισοσκελιστεί το δημοσιονομικό ισοζύγιο όσο πιο σύντομα γίνεται, πράγμα συγκλονιστικά απαραίτητο για την επιβίωση της χώρας στο άμεσο μέλλον. Από τους μεν πρέπει να ζητηθεί να χαμηλώσουν τον πήχη των απολαβών τους και από τους δε να συνεχίσουν αγόγγυστα να πληρώνουν τους έμμεσους και άμεσους φόρους τους. Χωρίς αυτά τα δύο προαπαιτούμενα, οποιαδήποτε απόπειρα ισοσκέλισης του ισοζυγίου εσόδων – εξόδων του κράτους είναι καταδικασμένη. Όποιος δεν το βλέπει αυτό απλά εθελοτυφλεί.

Υπάρχει επίσης και το κομμάτι της κοινωνίας που κανείς δεν δικαιούται να παραβλέπει. Οι άνεργοι, οι κοινωνικά ευπαθείς, οι πτωχοί και νεόπτωχοι, οι υπερχρεωμένοι και οι νέοι που δεν βλέπουν αύριο. Όλοι αυτοί που ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΠΙΣΩ σε μια προσπάθεια της χώρας να προχωρήσει μπροστά. Είναι απαραίτητο όλες αυτές οι ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας να ενισχυθούν και να προφυλαχθούν. Εδώ, είναι το δεύτερο στοίχημα της νέας κυβέρνησης. Για τη σωτηρία όλων αυτών των κομματιών της κοινωνίας, για να αποκτήσουν ξανά την χαμένη τους αξιοπρέπεια, για να μπορέσουν ξανά να ονειρευτούν, να σηκωθούν από χάμω, να αισθανθούν ξανά χρήσιμοι και ενεργοί οικονομικά, θα απαιτηθούν χρήματα. Αυτά μπορούν να αναζητηθούν σε δύο μέτωπα: από καθαρές εισροές μέσω των ανάλογων προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (εδώ βρίσκεται το κλειδί μιας επιτυχημένης διαπραγμάτευσης και τα επιχειρήματα είναι συντριπτικά όπως και τα πλήγματα που έχει ήδη δεχτεί η Ελληνική Κοινωνία από την εφαρμογή της παρατεταμένης και απαιτητικής λιτότητας που μας επέβαλλαν οι ίδιοι), και από την υπερφορολόγηση και «απαλλοτρίωση» όλων αυτών των μαύρων και κλεμμένων περιουσιών που συσσωρεύτηκαν με τις δεκαετίες σε ένα άλλο κομμάτι της Ελληνικής Κοινωνίας, μικρό αλλά όχι και αμελητέο που προς το παρόν στέκεται «σεμνά» στη γωνία και κρατά την ανάσα του για να μην γίνει αντιληπτό και το πλησιάσει η ρομφαία της νέμεσης. Εδώ και τώρα  είναι αδήριτη ανάγκη  να μπει «μαχαίρι» στον άνομο και προκλητικό πλούτο που πολλοί νεοέλληνες έχουν σωρεύσει ως μη όφειλαν. Τα χρήματα που θα προκύψουν από αυτό το «μαχαίρι» θα πρέπει να κατευθυνθούν ΟΛΑ στην προσπάθεια διατήρησης της απαραίτητης κοινωνικής συνοχής, μέσω κοινωνικών επιδομάτων, επιδομάτων ανεργίας, επανόρθωσης των αδικιών και τελικά, στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μέσω της πολυπόθητης Ανάπτυξης.

Αυτά τα δύο απλά και τόσο δύσκολα έχει να κάνει η παρούσα κυβέρνηση πρώτα από όλα. Να ισοσκελίσει το ισοζύγιο εσόδων – εξόδων του κράτους με στοχευμένες μειώσεις των υψηλά αμειβομένων του δημοσίου και να διατηρήσει την κοινωνική συνοχή, συλλαμβάνοντας τον παράνομο πλούτο που έχει τόσα χρόνια κλαπεί από τους λίγους και αληθινά προνομιούχους πλιατσικολόγους του δημόσιου χρήματος. Όλα τα άλλα για επαναδιαπραγμάτευση, ισοδύναμα μέτρα, διάσωση προνομίων και διατήρηση αλώβητου του Δημόσιου Λεβιάθαν, οδηγούν κατευθείαν στην ασύλληπτη κατάρρευση των δημόσιων οικονομικών και κατ’ επέκταση στην καταστροφή της χώρας.

Akenaton

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Βασίλης avatar
  Βασίλης 17/07/2012 18:38:43

  Με συγχωρείτε, αλλά για ποιά "υπερφορολόγηση και απαλλοτροίωση των μαύρων και κλεμμένων περιουσιών" μιλάτε; Τα μέχρι τώρα δείγματα γραφής σε επίπεδο εξαγγελιών είναι μάλλον προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ο ΥΠΟΙΚ δεν εξήγγειλε πρόσφατα κίνητρα επαναπατρισμού κεφαλαίων που βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού χωρίς να τεθούν ερωτήσεις περί της απόκτησής τους, με μοναδική προϋπόθεση τη φορολόγησή τους με έναν συντελεστή που ανέρχεται από 3 έως 6%; Ο κάθε έμπορος ναρκωτικών, ο κάθε μεγαλοαπατεώνας, ο κάθε μεγαλοφοροφυγάς σύμφωνα με αυτό ουσιαστικά θα νομιμοποιεί έναντι ελαχίστου αντιτίμου την παράνομη περιουσία του. Τι ενδείξεις έχετε και αναφέρετε το αντίθετο στο άρθρο σας;

  • akenaton avatar
   akenaton @ Βασίλης 19/07/2012 16:36:54

   Εγώ (και όλοι μας) προτείνω, η Κυβέρνηση αποφασίζει και κρίνεται αγαπητέ Βασίλη. Δυστυχώς παρά τον διακαή πόθο μου δεν έχω ενδείξεις προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν θα πάψω όμως ποτέ να το προτείνω!

 2. tasos1 avatar
  tasos1 17/07/2012 18:50:25

  Τι ωραία! Πότε θα αλλάξουν τα πράγματα στην Ελλάδα;
  Άποψή μας είναι ότι θα αλλάξουν όταν οι αστοί που κυβερνούν τη χώρα, αντιληφθούν πως δεν μπορούν να το κάνουν με παρωχημένα αριστερά και σοσιαλιστικά μοντέλα. Θα αλλάξουν τα πράγματα όταν το κρατικό τέρας σμικρυνθεί στην απολύτως απαραίτητη διάσταση που δικαιολογείται. Όταν πάψει να καταπίνει όπως ο Μινώταυρος τους Έλληνες και τους αφήσει να ζήσουν και να προκόψουν… Όταν αντιληφθούν οι κυβερνώντες πως απευθύνονται σε πολίτες και ουχί σε υπηκόους και οι ίδιοι αντιληφθούν πως δεν είναι δυνάστες του λαού αλλά υπηρέτες του. Όταν αντιληφθεί ο κάθε «χαβαλές» πως η θέση την οποία κατέχει υπάρχει προς χάρη του λαού και όχι για την αφεντομουτσουνάρα του, που εδώ που τα λέμε δεν περνάει και άσχημα… Όταν οι κυβερνώντας μάθουν να σέβονται το δημόσιο χρήμα και να μη το σπαταλούν σε νόμιμες μεν, αλλά άχρηστες και ανελαστικές δαπάνες.
  Τα πράγματα θα αλλάξουν στην Ελλάδα όταν τελειώσουν οι υπερωρίες, τα εκτός έδρας ή ότι άλλο του δημοσίου και όταν λέμε να τελειώσουν, να μείνουν εκεί στο 10% περίπου, όσο άλλωστε είναι και το ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων που δικαιολογούν το μισθό τους.
  Οι υπουργοί και οι λοιποί καλαμοκαβαλάρηδες, πολύ καλά τα λένε στη θεωρία, αλλά ξεχνάνε τι γίνεται στην πράξη, αγνοώντας όμως πως η χειρότερη μορφή οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης είναι ο κρατισμός, στον οποίο εξακολουθούν και επί Σαμαρά, από τα λίγα που αντιλαμβάνομαι, να ομνύουν και να θύουν θυσίες κατά συρροή.
  Στη δική «μας» χώρα, ο μεγάλος εργοδότης είναι το κράτος. Θεωρητικά κάποιοι το πολεμούν, στην ουσία όμως το ενισχύουν και δεν είναι μόνο ο αριστερός πολιτικός κόσμος, αλλά όλοι τους, επειδή πάνω από όλα το κράτος είναι πελατειακό και ως τέτοιου είδους μαγαζί γωνία, όλοι τους το ορέγονται.
  Τι έλεγε ο Καραμανλής πριν γίνει πρωθυπουργός; Λιγότερο κράτος δεν έλεγε; Το βλέπει κανείς πουθενά, κάνω λάθος ή μήπως αντίθετα το κράτος των αργόσχολων μεγάλωσε; Αν δεν μεγάλωσε πάντως ούτε και μίκρυνε. Συνεπώς μία από τα ίδια και διατηρούμε ζωντανό το πλέον χειρότερο ιδιότυπο δημοκρατική κράτος στον κόσμο, της αριστερής κουλτούρας και της κομμουνιστικής ιδεολογίας, κάτι σαν το Σούλι των προγόνων μας, απόρθητο, επειδή το στηρίζουν οι αστοί και οι αστοί δεν είναι εύκολοι αντίπαλοι για να χάσουν την πελατειακή τους κατάσταση. Δεν βλέπετε για παράδειγμα κατά καιρούς τους αστούς αστείους να υπεραμύνονται του … δημόσιου χαρακτήρα καθεστώτος της «Δωδώνης» ΑΕ στα Ιωάννινα, όταν για την επιχείρηση η αγορά έχει ένα σωρό ευρώ και παρακαλάει να της τα δώσει; «Κάτω τα χέρια από τη Δωδώνη» δεν έχουν κραυγάσει, φωνάξει και γράψει οι πλέον αστείοι των αστών του τόπου;
  Παλιά και για να τελειώνουμε, δεν πήγαινε κανένας εύκολα στο δημόσιο, επειδή οι συνθήκες εργασίας του ιδιωτικού τομέα στην καταταλαιπωρημένη χώρα, ήταν καλλίτερες από αυτές του δημοσίου. Οι Έλληνες έβαζαν μέσο για να γίνουν οικοδόμοι, ενώ για παράδειγμα στην Αστυνομία δεν πήγαινε κανείς να καταταχτεί. Παράδειγμα αναφέραμε. Που δηλώνει τη σχέση μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, που είναι άνιση μεν ως προς τις αμοιβές και την καλοπέραση υπέρ του δημοσίου, άνιση και στην παραγωγή με το δημόσιο σε μηδενικό και εντελώς παθητικό ρόλο… Άλλωστε το δημόσιο τεμπελχανιό, δεν εξασφάλιζε στον ιδιωτικό τομέα ούτε τις βασικές υποδομές και χρειάσθηκε η ευρωπαϊκή παρέμβαση για να αποκτήσει η χώρα δρόμους, λιμάνια, αεροδρόμια και τις λοιπές –μισές έστω- υποδομές, που διαθέτει σήμερα.
  Αν λοιπόν οι Έλληνες δεν πάψουν να προσκυνούν το δημόσιο και δεν ξεφύγουν από τις επιρροές του, έτσι θα σερνόμαστε μια ζωή… Και θα έχουμε τον κάθε Τσίπρα των καταλήψεων τότε, της αξιωματικής αντιπολίτευσης σήμερα, να αμφισβητεί αυτούς που γέμισαν και «πλημύρισαν» με παπόρια ελληνικά όλη την υδρόγειο.
  Για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο τελευταίος λόγος. Κύριε Πρωθυπουργέ ξέρουμε πως πονάς ειλικρινά τον τόπο και για τον τόπο. Όμως έχεις να κάνεις με ένα εσμό προσώπων, που βάζουν παραπάνω από τη χώρα την αφεντιά τους, λες και η χώρα τους ανήκει από κληρονομιά. Ο λαός έχει τα μάτια του πάνω σου και περιμένει τις κινήσεις σου. Πρωταθλητής ήσουν, ξέρεις να χτυπάς καλά το μπαλάκι… Ε, λοιπόν βάρα τους! Ξεκινώντας από τους δικούς σου, που δεν αντιλαμβάνονται πού βρίσκονται και πού πηγαίνουν. Βάρα τους αλύπητα και ο λαός θα σου το ανταποδώσει… Και κάτι ακόμα… Στείλε καμιά τριανταριά νοματαίους στον Κορυδαλλό, ξεκινώντας από τους –υποτίθεται- δικούς σου. Φυσικά ο λαός θα εξακολουθήσει να πληρώνει, όμως θα ξέρει πως πληρώνει γι αυτούς που τον ρήμαξαν. Αν μη τι άλλο λοιπόν θα ξέρει. Και θα προσπαθήσει μαζί σου να φέρει τη χώρα σε λογαριασμό…

 3. sanderson avatar
  sanderson 17/07/2012 21:22:09

  Μάλιστα. Δηλαδή το ρεζουμέ είναι ότι πάμε πάλι σε οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, με το κόλπο του πλαφόν. Νύχτα θα φύγουν κάποιοι.

  • Φωτεινή avatar
   Φωτεινή @ sanderson 17/07/2012 21:49:44

   "Νύχτα θα φύγουν κάποιοι."

   Σαφῶς, πρῶτος ὁ γαπ καί θά ἀκολουθήση ὁ λογοδιάρροιας!!!!

  • akenaton avatar
   akenaton @ sanderson 17/07/2012 23:49:01

   Κάνετε λάθος, οριζόντιες περικοπές μας περιμένουν άπαντες άμα δεν γίνουν οι στοχευμένες που προτείνουμε παραπάνω. Λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν και όσο πιο γρήγορα ισοσκελίσουμε το ισοζύγιο εσόδων - εξόδων τόσο το καλύτερο, όχι πλέον για την Κυβέρνηση ή τον Πρωθυπουργό αλλά για τη Χώρα. Ακόμη και αν υποστηρίζει κάποιος την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, ο ισοσκελισμός του Προϋπολογισμού είναι απαραίτητος. Μόνο που τότε θα γίνει βίαια και (κυρίως) άδικα. Και όποιον πάρει ο χάρος. Και συνήθως ο χάρος παίρνει τους πιο αδύναμους δυστυχώς! Αυτό θέλετε;

   • Εμμ avatar
    Εμμ @ akenaton 18/07/2012 00:08:37

    Μήπως δεν τους πήρε; Πρέπει να πάρει κι' άλλους; akenaton δες την πραγματικότητα γιτί νομίζω ότι είσαι από τους βολεμένους

 4. ΚΕΝΤΡΟ avatar
  ΚΕΝΤΡΟ 17/07/2012 23:20:53

  ...Δεν θα συναινεσω στην λαθος συνταγη...
  ...Ο τοπος χρειαζεται αναπτυξη...
  ...Οχι αλλη υφεση...
  ...Οχι στις οριζοντιες μειωσεις μισθων και συνταξεων...
  ...Θα αγωνιστω για τα πολυτεκνικα επιδοματα...
  Και ετσι παιδακι μου ζησανε αυτοι καλα και εμεις ...χειροτερα .

 5. Εμμ avatar
  Εμμ 17/07/2012 23:25:52

  Η ουσία είναι ότι οι υγιείς ακόμη παραγωγικές επιχειρήσεις καταρέουν θανάσιμα από την παρατεταμένη κατά κύματα ύφεση με συνέπεια να ρευστοποιούν την παραγωγή σε τιμές κάτω του κόστους πράγμα που τις οδηγεί μετά βεβαιότητας σε εξόντωση και δεν υπάρχει ελπίδα ανάκαμψης της οικονομίας όπως λανθασμένα αναφέρει το άρθρο γιατί ο συντάκτης πρέπει να καταλάβει ότι δεν υπάρχει μαγιά που φουσκώνει μόνη της επειδή υπάρχουν δαπάνες, υπερφορολόγηση και το σημαντικότερο δεν υπάρχει καταναλωτικό κοινό γιατί επέτρεψαν οι κυβερνώντες την μείωση μισθών και συντάξεων χωρίς να προβλέψουν πόσους φόρους χάνει το κράτος. Μετά λύπης μου η συνταγή του μνημονίου πέτυχε τους στόχους για τους πιστωτές αλλά όχι για τους Έλληνες οι οποίοι εξοντόνωνται ένας ένας. Η λύση είναι μία και μοναδική ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ γιατί όσο επιμένουμε εντός του ευρώ οι πιστωτές θα μας κατασχέσουν ακόμη και την παραγωγή που έχει μείνει υγιείς μετά κόπων και βασάνων.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Εμμ 18/07/2012 10:22:10

   Υπάρχει κατανάλωση, τι στο καλό, όλα γύρω μας κινούνται απλά σε χαμηλότερους ρυθμούς. Υπάρχουν κλάδοι της οικονομίας που εσείς ίσως δεν γνωρίζετε, που δεν έχουν επηρεαστεί τόσο από την μείωση της κατανάλωσης (επειδή είναι εξαγωγικοί ή τα προϊόντα τους είναι ανελαστικής ζήτησης), όσο από το ιδιότυπο εμπάργκο πληρωμών που έχει κηρύξει το Κράτος, από την έλλειψη ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα και από την διεθνή οικονομική ανυποληψία στην οποία έχει περιπέσει η Χώρα μας. Πιστεύετε ότι αυτά θα διορθωθούν αν βγούμε από το ευρώ ή θα επιδεινωθούν; Αλλά ας πούμε ότι βγαίνουμε αύριο κιόλας. Πιστεύετε ότι το Κράτος θα μπορεί να πληρώνει μισθούς και συντάξεις αγοραστικής δύναμης 3000 ευρώ και πάνω όπως κάνει σήμερα; Γιατί κανείς δεν σας λέει αυτήν την αλήθεια; Η αγοραστική δύναμη όλων των μισθών θα πάει ίσως και 80% κάτω (ακόμη και αυτών που σήμερα λέμε μισθούς πείνας) και θα ροκανίζεται αδιάκοπα από τον πληθωρισμό. Πολλοί μας λένε ότι με δραχμή περάσαμε καλά από το 1980 ως το 2001, αλλά ΞΕΧΝΟΥΝ να μας πούνε ότι αυτό γινόταν επειδή δανειζόμασταν ασύστολα σε σκληρό νόμισμα (το δημόσιο χρέος την ίδια εποχή αυξήθηκε 3,5 φορές) ενώ είχαμε και καθαρές εισροές ζεστού χρήματος πάλι σε σκληρό νόμισμα από την τότε ΕΟΚ και μετέπειτα ΕΕ της τάξης των (σημερινών) 80 δις ευρώ (4 πακέτα βοήθειας), χωριστά οι αγροτικές επιδοτήσεις (που ήταν εισροή καθαρού χρήματος, άσχετα με το τι κάναμε εμείς με αυτά τα λεφτά ή τι κάναμε εμείς στην παραγωγή μας). Με τη νέα δραχμή όμως, δανεικά σε συνάλλαγμα δεν θα έχουμε ούτε σέντσι εφόσον δηλώσουμε εξωτερική στάση πληρωμών. Ποτέ δεν έζησε η χώρα μας σε πλήρη αποκοπή από τις αγορές χρήματος. ΠΟΤΕ όσο θυμάμαι εγώ τουλάχιστον. Η αλήθεια είναι ότι με επιστροφή στη δραχμή θα γυρίσουμε κατευθείαν στο 1979 αρχικά και κατόπιν, σιγά και σταθερά θα πάμε και πιο πίσω για πολλά - πολλά χρόνια. Όποιοι είναι αρκετά μεγάλοι, θα θυμούνται ότι πριν από το 1979 κανείς δεν ήθελε να γίνει δάσκαλος ή καθηγητής ή νοσοκομειακός ιατρός ή δημόσιος υπάλληλος γενικά, καθώς ο μισθός δεν τους έφθανε σχεδόν για τα στοιχειώδη. Η πλάκα είναι ότι οι περισσότεροι από τους εραστές της δραχμής είναι Δημόσιοι Υπάλληλοι !!! Τι να πει κανείς ....
   Υ.Γ. Επειδή πολλοί φέρνουν το παράδειγμα της Αργεντινής, τους συνιστώ υπομονή και εγκαρτέρηση. Τίποτε δεν τελείωσε για την Αργεντινή και αν νομίζουν μερικοί ότι θα τη γλυτώσει με το δημόσιο εξωτερικό της χρέος σε βάθος χρόνου είναι βαθιά νυχτωμένοι. Μονάχα με συνολική διαγραφή του εξωτερικού χρέους όλων των κρατών μπορεί να διορθωθεί η σημερινή κατάσταση κάθε υπερχρεωμένης χώρας αλλά αυτό σημαίνει συνήθως ΜΕΓΑΛΑ και ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΑ γεγονότα δυστυχώς.

 6. xbab avatar
  xbab 17/07/2012 23:45:40

  Το πρώτο και τελευταίο προαπαιτούμενο είναι να μην περικόψει μισθούς για συντάξεις.
  Ήταν η βασική προεκλογική δέσμευσή του. Και εκεί ποντάρισε και ο κοσμάκης.
  Άμα δεν μπορεί να διαχειριστεί τη βασική του δέσμευση είναι τουλάχιστον αναξιόπιστος. Για να μην πούμε πως δεν τα είχε λογαριάσει καλά. Και δεν υπάρχει ουδεμία δικαιολογία.
  Εντάξει;

  • akenaton avatar
   akenaton @ xbab 17/07/2012 23:56:56

   Είστε ικανοποιημένος δηλαδή με μέσο μισθό ας πούμε δασκάλων τα 1000 ευρώ και μέσο μισθό ας πούμε στον ΟΠΑΠ τα 4000; Αυτές οι αδικίες δεν πρέπει να διορθωθούν; Και νομίζετε ότι θα πληρώνει πλέον αγόγγυστα ο φορολογούμενος τόσους φόρους και χαράτσια για να δίνονται αυτοί οι υπερβολικοί μισθοί και οι συντάξεις στα ρετιρέ; Έχετε σκεφτεί ότι μπορεί να σταματήσει ο κοσμάκης να πληρώνει; Τότε να δούμε πως θα διατηρηθούν ακόμη και οι χαμηλοί μισθοί και οι συντάξεις.

   • xbab avatar
    xbab @ akenaton 18/07/2012 10:18:26

    Νεφελώδεις σκέψεις βλέπω αξιότιμε akenaton και επειδή έχω πληγεί και εξακολουθώ να πλήττομαι ανηλεώς από τα αποτέλεσματα της πολιτικής του μνημονίου, εκτιμώ πως θα είναι μια από τα ίδια.
    Πλήττομαι στην καθημερινότητά μου οικονομικά
    Χρωστάω στεγαστικό δάνειο και το Ταμείο παρακαταθηκών και Δανείων [που είναι κρατικό] μας κοροϊδεύει, λέγοντας πως θα μας επεκτείνει την αποληρωμή μέχρι τα 90!
    (αντί να μειώσει το επιτόκιο)
    Έχω άνεργο μέλος της οικογένειας
    Συντηρώ ανήμπορο[ανάπηρο] μέλος της οικογένειας.
    Δεν έχω δίκιο;
    Τι με νοιάζει εμένα αν ο άλλος παίρνει 4000 .
    Εγώ έχω μείωση εισοδήματος κατά μήνα περίπου 800€ και ήμουν κάτι τι παρακάτω από μικρομεσαίος....
    Να προσέξουν....

    • akenaton avatar
     akenaton @ xbab 19/07/2012 16:32:34

     Πόσο είναι το επιτόκιο που ζητάτε να μειωθεί αν επιτρέπεται; Γιατί τα επιτόκια του ΤΠΔ από όσο γνωρίζω είναι ήδη εξαιρετικά χαμηλά και από αυτά επωφελούνταν μέχρι πρόσφατα συνήθως Δημόσιοι Υπάλληλοι μόνο.

 7. Περικλής avatar
  Περικλής 18/07/2012 00:44:37

  Όταν στο 80% των ΔΥ που ήταν οι χαμηλόμισθοι (Δάσκαλοι, Καθηγητές, Νοσηλευτικό προσωπικό , Δήμους κλπ) κάνεις περικοπές με το ενιαίο 30-60% μείωση αποδοχών και ΑΦΗΝΕΙΣ τα ειδικά μισθολόγια που είναι 2πλάσιοι έως 4πλάσιοι μισθοί σε σχέση με τους πρώτους (Στρατιωτικοί , Λιμενικοί, Αστυνομικοί , Γιατροί , Πανεπιστημιακοί , ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ κλπ) με το σκεπτικό ότι θα γίνουν στη συνέχεια , το προσδιορίζεις σε μικρή μείωση (12%) και έρχεσαι τώρα και λες όχι θα βρω ισοδύναμα μέτρα για να μην τους κάνω την μείωση , τι θα πουν οι πρώτοι; Ότι είναι τα κορόϊδα; Τι πρέπει να κάνουν; ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΟΡΘΙΟ; Ή καλίτερα στις επόμενες εκλογές (σε μερικούς μήνες ίσως) ΝΑ ΠΑΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΡΙΖΑ; Ο Ρουπακιώτης σήμερα είπε ότι η μείωση των μισθών των δικαστών προσκρούει!!!! στο Σύνταγμα. Λέει πουθενά το Σύνταγμα ότι οι δικαστικοί μπορούν να παίρνουν πχ 6,000 ευρώ το μήνα; Δεν το είδα πουθενά. Το Σύνταγμα μιλάει για ιδιαίτερο καθεστώς αλλά δεν προσδιορίζει το ύψος των αμοιβών. Απλά θα μειώσουν και τους μισθούς που συνδέονται με αυτούς (δεν βολεύει) όπως και παλαιότερα αντί να μειώσουν τον μισθό του Προέδρου της Αρχής που έπαιρνε περισσότερα από τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου αύξαναν τους μισθούς όλων των δικαστικών. Κάποιοι προσέφυγαν στο μισθοδικείο και θέλουν εξομοίωση με τους βουλευτές που κοστίζουν 20,000 Ευρώ το μήνα.Δηλαδή διεκδικούν 20,000 ευρώ το μήνα; Τα διπλάσια από τον μισθό του Προέδρου της Αμερικής!!!!!! ; Να δείτε που θα το κερδίσουν , ….αφού το προβλέπει το Σύνταγμα (γιάννης κερνάει γιάννης πίνει) και θα τα πάρουν και αναδρομικά όπως επί Αλογοσκούφη και παλαιότερα. Λέει το Σύνταγμα ότι μπορούν να κόβουν το επίδομα των νεφροπαθών που κάνουν 3 φορές την εβδομάδα αιμοκάθαρση (340 ευρώ το μήνα) ή των τριτέκνων (90E το μήνα) ; Ο καθένας το βιλαέτι του και ο Πάνος δεν θα κάνει μειώσεις στους στρατιωτικούς … δεν τους δίνει και αυξήσεις καλύτερα; ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΛΑΟΣ … ΚΑΦΡΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ. ΞΕΦΤΥΛΑ ΑΤΕΛΕΙΩΤΗ. ΝΤΡΟΠΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ;

 8. Κώστας Τ avatar
  Κώστας Τ 18/07/2012 00:49:06

  H αναφορά σε οριζόντιες περικοπές δείχνει το τέλος στην ανύπαρκτη κυβέρνηση,καθώς και στις οποιεσδήποτε ελπίδες ανάκαμψης!!!Η Αργεντινή έρχεται !!!!!!!!!!

  • llila avatar
   llila @ Κώστας Τ 18/07/2012 01:34:50

   Αν επαναληφθεί το σενάριο της Αργεντινής βλέπω τον Αντωνάκη καβάλα στο ελικόπτερο .......και μην είδατε τον Παναή!!
   Οι άλλοι όμως , οι παρατρεχάμενοι του , να δω αυτοί που θα πάνε να κρυφτούν!!

  • akenaton avatar
   akenaton @ Κώστας Τ 18/07/2012 10:29:55

   Δυστυχώς περιμένετε την Ανάπτυξη από τη λάθος μεριά. Η Ανάπτυξη αυτή τη φορά (αν έρθει) δεν θα στηρίζεται στην κατανάλωση αλλά στην παραγωγικότητα, την εξωστρέφεια, τον πρωτογενή τομέα και την καινοτομία. Η "Ανάπτυξη" του Αντρέα και του Σημίτη μέσω ασύστολου εξωτερικού δανεισμού για κατανάλωση μας τελείωσε δυστυχώς. Όσοι δεν το καταλάβουν, θα χάσουν όποιο τραίνο κι αν περάσει (ευρώ ή δραχμή). Την Αργεντινή θα την φέρουν αυτοί που υποστηρίζουν το πεθαμένο και αμαρτωλό μοντέλο ανάπτυξης με δανεικά. Τόσο δύσκολο είναι να το καταλάβουμε αυτό;

 9. ΠΕΤΡΟΣ avatar
  ΠΕΤΡΟΣ 18/07/2012 01:25:03

  Αγαπητοί φίλοι,
  Η λύση είναι ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ.
  Μποϋκοτάζ στα προϊόντα τους και τα μαγαζάκια τους.
  ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΑ από όλους τους Νότιους (Pigs).
  Τέρμα τα Lidl, τα BMW, AUDI, OPEL, WN, κ.λ.π. μ@@ίες που μας πουλάνε!!!!!
  Να δείτε πως θα σφίξει το κ@@@κι της αδόλφως μέρκελ αν οι εξαγωγές της πέσουν 60-70%. Και να δούμε τι θα λένε τότε οι γερμανοί """""""φορολογούμενοι""""""" Και αναφέρομαι σ΄αυτούς (τους """"""""φορολογούμενους"""""""""), γιατί δεν ξεχνώ πως αιματοκύλισαν τον προηγούμενο αιώνα 2 φορές την Ευρώπη οι παππούδες τους, κάτι το οποίο επιχειρούν και τώρα με πιο προηγμένα μέσα . Και για να μην ξεχνιόμαστε ο χίτλερ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ, ΑΥΤΟΙ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΑΝ.
  Παρακαλώ όσοι γνωρίζετε Ισπανικά Ιταλικά Πορτογαλέζικα αλλά και Γαλλικά (γιατί όχι), ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ.

 10. SABMARINE avatar
  SABMARINE 18/07/2012 07:24:29

  ΠΑΙΔΙΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΡΙΞΕΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΣΤΗΝ ΛΥΒΙΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΑΣ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΑΝΑΙΜΑΚΤΟ ΤΡΟΠΟ ΒΑΖΟΝΤΑΣΜΑΣ ΟΠΩΣ ΔΙΑΒΑΣΑ ΠΑΡΑ ΠΑΝΩ ΝΑ ΤΣΑΚΟΝΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΑ ΠΟΣΑ ΕΠΕΡΝΕ Ο ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΕΠΕΡΝΕ Ο ΑΛΛΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΤΕ ΜΕ ΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΓΕΙΑ ΟΤΙ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΔΙΑΛΥΣΗ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΛΩΝΙΖΟΥΝ ΑΣΥΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΣΑΝ ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΑ ΟΝΤΑ ΤΡΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΛΕΝΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΣΕ ΛΙΓΟ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΑΔΑ

 11. akenaton avatar
  akenaton 18/07/2012 10:40:18

  Να πω δύο παρατηρήσεις αν μου επιτρέπετε.
  1. Δεν καταλαβαίνω γιατί βαφτίζουμε τις στοχευμένες μειώσεις των υπερβολικών μισθών και συντάξεων του Δημοσίου σε "οριζόντιες περικοπές". Πως αλλιώς πιστεύει κανείς ότι θα ισοσκελιστεί το ισοζύγιο εσόδων - εξόδων του Δημοσίου; Με περισσότερους έμμεσους και άμεσους φόρους και χαράτσια που πλήττουν ευθέως κάθε βαλάντιο;
  2. Δεν καταλαβαίνω γιατί να μην υποστηρίξουμε την υπερφορολόγηση του μεγάλου πλούτου που λιμνάζει σε ακίνητα, σκάφη, ομόλογα (ξένα και σίγουρα) και μετοχές (ξένες κι αυτές). Και που υπάρχει αντίρρηση στη δήμευση όλου αυτού του πλούτου αν αποδειχτεί ότι προήλθε από μαύρα χρήματα παρανόμων ή ανόμων πράξεων.
  Τόσοι πολλοί υψηλόμισθοι υπάρχουν άραγε στη Χώρα και τόσα πολλά λαμόγια που πλούτισαν παράνομα και φοβούνται την αποκάλυψη των ανομιών τους; Δεν θέλω να το πιστέψω αυτό. Κανονικά, κάθε τίμιος Έλληνας, υπάλληλος ή αφεντικό θα έπρεπε να έχει σε άμεση προτεραιότητα αυτούς τους δύο στόχους που θέτει το άρθρο παραπάνω. Ο πρώτος διορθώνει μια τεράστια αδικία εις βάρος των ίδιων των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και της κοινωνίας που τους πληρώνει, ο δεύτερος είναι η μοναδική ρεαλιστική προσέγγιση σε αυτό που λέμε κάθαρση και τιμωρία των κλεπτών και όλοι οι Έλληνες το ζητούσαμε τα τελευταία χρόνια.

 12. Περικλής avatar
  Περικλής 18/07/2012 22:58:17

  παραγωγικότητα, εξωστρέφεια, πρωτογενής τομέας , καινοτομία. 

  Δεν υπαρχουν τέτοια στην Ελλάδα του κηφηναριού και της λαμογιάς. Λόγια χωρις περιεχόμενο ή Μπούρδες καλύτερα.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Περικλής 19/07/2012 10:13:24

   Φυσικά και ΔΕΝ υπάρχουν. Αν δεν υπάρξουν όμως σύντομα, από που περιμένετε την Ανάπτυξη; Από τον ουρανό; Εκτός κι αν δεν περιμένετε τίποτε!
   Ακούστε, κι εγώ απογοητευμένος είμαι. Δεν πρέπει να μας πάρει από κάτω. Οι χώρες, τα έθνη δεν πεθαίνουν. Απλά υποφέρουν. Όσο πιο γρήγορα συνέλθουμε ως κοινωνία, τόσο πιο σύντομο διάστημα θα υποφέρουμε. Αν εξακολουθήσουμε να κλαιγόμαστε ως μωραί παρθένοι, αντί , όσοι τουλάχιστον μπορούμε, να αποφασίσουμε να αποδεχτούμε τα λάθη μας (λάθος οικονομικό μοντέλο, καταναλωτική φρενίτιδα, ακατάλληλοι κυβερνήτες, κλπ) και να τα διορθώσουμε, τότε θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.